• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Žene vozači - snimci nadzornih kamera po parkinzima i garažama

Started by Boban, 27-08-2009, 17:33:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alexdelarge

zena za volanom, to je opasnost na drumu. zene dok voze najbolje je posmatrati sa bezbedne visine, i obavezno se reosigurati kod lloyda.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Truba

nisam gledao video ali to je klasična kompilacija koja kruzi netom gledao sam je x puta prije

najgora vozacica jeste ona sto je pri ulasku kroz kapiju uspjela prevrnuti auto na krov
ja ne znam kako je ono moguće

inače ja ne vozim iako imam položen vozački...
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

mac

Zar ne bi ovo trebalo da se podvede pod "Prepoznajmo nevolju na vreme"? Nešto u stilu "kad su žene obarale ove i one ja sam ćutao jer nisam taj"...

scallop

Nikada više šampanjac neće imati značenje koje je nekada imao. xrofl xrofl xrofl
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

RedSonja

Žene su i bolji vozači, ali su i dobrodušne i ne žele da se baš načisto osećate inferiorno. Pa su  odlučile da svoje vozačko umeće ne pokazuju non stop. Samo kad zapne, tad žene uskaču, kao recimo Sandra Bulok u Brzini 1

Alexdelarge

Alexdelarge

Za ženu vozača 10 udaraca bičem

Rijad -- Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je na deset udaraca bičem ženu koja je prekršila zabranu upravljanja vozilom, javila je britanska mreža Bi-Bi-Si.

Žena, za koju je navedeno jedino da se zove Šema, proglašena je krivom da je vozila automobil u Džedi u julu. Ona je najavila žalbu na presudu.
Poslednjih meseci, više žena je prekršilo zabranu upravljanja vozilom u nekoliko saudijskih gradova, u okviru kampanje pokrenute s ciljem da u toj monarhiji budu izmenjeni strogi islamski zakoni koji ženama zabranjuju da budu vozači i da putuju bez odobrenja muškog staratelja.

Ova presuda izrečena je samo dva dana pošto je saudijski kralj Abdulah objavio da će žene imati pravo da glasaju i da se kandiduju na lokalnim izborima, jedinim javnim izborima u ovoj kraljevini.

Pored toga, kralj je u govoru pred članovima Saveta Šure najavio da će žene imati pravo i da postanu članice ovog tela, javila je agencija Frans pres.

Žene u Saudijskoj Arabiji će nova prava moći da iskoriste tek za četiri godine, jer je imenovanje kandidata za sledeće glasanje, koje će se održati u četvrtak, završeno.

Još dve žene pojaviće se pred sudom kasnije ove godine zbog optužbi da su vozile.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=09&dd=27&nav_category=78&nav_id=545109

Josephine

Žena vozač je vozačica. I jadnica, u ovom slučaju.

Boban

ravnopravnosti radi, šta je muškarac koji radi kao sluškinja?
U našem jeziku jednostavno nema dvojakog rešenja za sve, ma kako feminiskinje to želele.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Neću da se igram. Pogotovo ne sa imenicama koje označavaju inferiorne ženske položaje i zato i postoje samo u ženskom rodu.

Boban

hm... a muška striptizeta? Nije valjda i to inferiorno žensko zanimanje?

Josephine

Prvo, umišljaš da feministkinje išta žele sa jezikom.

Drugo, činjenica je da je lakše i lepše napisati "vozačica", a da bi svest o tome možda i pomogla da tamo negde nekim ženama bude dozvoljeno da budu vozačice.

Treće, nisam zainteresovana štagod da mi poručuješ, s obzirom na to kakve su ti poruke u poslednje vreme.

mac

Po analogiji telefonista-telefoniskinja muška sluškinja treba da bude služista, ali po analogiji Rus-Ruskinja trebalo bi da je prosto služ. S treće strane, kako je u srednjem rodu služinče, onda bi u muškom trebalo da bude služinac, ali bi pa onda u ženskom rodu bilo služinka. Zapetljano...

Boban

služičad su deca koja služe; služioci nisu predviđeni.
Možda zato postoji izraz ČAUŠ - muškarac koji na svadbi služi piće gostima.

Nightflier

reč "sluškinja" izvedena je od reči "sluga", a ne obratno. U vreme nastanka te reči jednostavno nije bilo predviđeno da žene budu na tim položajima. Te poslove su u najvećem broju slučajeva obavljali muškarci, i to samo zbog toga što su fizički jači od žena.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

Kako to misliš da su postojali poslovi kojima žene nisu bile dorasle?

Nightflier

First 666

Alex

Quote from: mac on 28-09-2011, 01:27:06
Po analogiji telefonista-telefoniskinja muška sluškinja treba da bude služista, ali po analogiji Rus-Ruskinja trebalo bi da je prosto služ. S treće strane, kako je u srednjem rodu služinče, onda bi u muškom trebalo da bude služinac, ali bi pa onda u ženskom rodu bilo služinka. Zapetljano...

Svašta! Sluga - sluškinja; vazda bilo. Kakve ti bezvezne analogije padaju na pamet?

Quote from: Boban on 28-09-2011, 00:16:15
hm... a muška striptizeta? Nije valjda i to inferiorno žensko zanimanje?

Striptizeta - striper.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

dunja

Zasto toliko nepoverenje u zene? Ja letos vozila do mora i nazad. Svi zivi.
Budite obazrivi kada sudite o tudjoj pameti.
Nisu glupi svi koji su pametniji od vas.

Dusko Radovic

Berserker

Quote from: dunja on 28-09-2011, 02:59:52
Zasto toliko nepoverenje u zene? Ja letos vozila do mora i nazad. Svi zivi.

Neki ljudi igrali ruski rulet i preziveli :) Ne znaci da je ruski rulet siguran...

btw, priznajem da su zene u poslednjih par godina dosta napredovale u voznji. Prihvatile su sve muske vozacke karakteristike: agresivnost, nepostovanje propisa, apsolutno nepostovanje pesaka (ovde su i naprednije, bukvalno kidisu na mene dok prelazim ulicu), trubljenje u bezveznim prilikama i psovanje iz auta. Jos samo kad bi imale muske reflekse i musku percepciju prostora, bile bi isti vozaci kao muskarci...

Josephine

Nije da mi je stalo, ali ipak - sluškinja nije "izvedena" iz sluge. Izvedena imenica je nešto drugo. Sluškinja je ženski rod imenice, koja se koristi za žene u poslu posluge. Zarad informisanja javnosti - poslovi posluge ne uključuju samo fizičke poslove. Naprotiv.

Berseker, još kada bi imao dokaza za to što pričaš, to što si rekao ne bi zvučalo tako ženomrzački (naježila sam se).

Još se samo ovde i u Saudijskoj Arabiji+ priča o "ženama vozačima", i još je samo ovde i tamo+ to "čudna pojava", zbog koje ponižavaju i rugaju se ženama. Pa vi vidite gde smo.  :roll:

Boban

D, da li ti zaista veruješ da su žene i muškarci podjednakih psiho-fizičkih karakteristika i mogućnosti?
Žensko nesnalaženje u prostoru je opšte mesto i odavno dokazana činjenica.
Da nije tako već bi postojale žene-vojni piloti.
Šta misliš zašto nema žena vojnih pilota, osim sad u poslednje vreme za promotivne svrhe?
Nema ih zato što 99% žena nakon lupinga nedozvoljeni broj sekundi jednostavno ne zna gde je.
Žene nemaju fizičke mogučnosti da izvode luping, dakle, imaju ograničenje koje ih eliminište.
To ne znači da su žene manje vredna bića, već RAZLIČITA od muškaraca jer sigurno postoje segmenti u kojima su žene uspešnije, a to svakako nije ni kuvanje s obzirom da je pretežan deo najboljih kuvara na svetu muškog pola.
Homoseksualci su recimo bolji da budu umetnici, pisci pre svega, jer su im oba pola bliža i likovi verodostojniji.
Ali žene su slabiji vozači od muškaraca upravo zbog percepcije prostora i to je tako. Nema žena vozača formule 1; u krivini, pri brzini 350 km na sat dolazi do prokrvljavanja u glavi koja izazivaju mini gubitke vida: žene u takvim situacijama nisu u stanju da održe pravac, to je naprosto tako. Različiti smo, a feminiskinje koje se upiru da pokažu da žene mogu da rade sve isto što i muškarci naprosto čine medveđu uslugu svom rodu jer ne mogu da dokažu nedokazivo, samo izazivaju podsmeh na račun žena čak i tamo gde ga inače ne bi bilo.

mac

Quote from: Berserker on 28-09-2011, 07:16:10... bukvalno kidisu na mene dok prelazim ulicu)

Na mene umeju da kidišu oba pola, ali se više začudim kad kidiše vozačica.

Berserker

Manje vise to sto boban kaze. To je stvar fiziologije (na predavanju iz tog predmeta sam i slusao o razlikama koje se uocavaju pri voznji). Prvo, vizuelna inteligencija je jace izrazena kod muskaraca, dok je verbalna jace izrazena kod zena (stvar mozga, najobicnija biohemija). Drugo, zene imaju sire vidno polje i bolji periferni vid, ali slabiju 3d percepciju sto npr znaci da sporije procenjuju udaljenost i brzinu vozila iz suprotnog pravca zbog cega treba da opreznije preticu. Doduse, vise zena mi je priznalo da nikad ne staju na pesackom prelazu ne zato sto ne zele, vec sto naprosto ne VIDE pesake koje pokusavaju da predju, sto govori u prilog vecem tenacitetu zenske paznje (usmerene samo na voznju) , dok kod muskaraca prevladava vigilitet (zvera unaokolo nadajuci se nekoj dobroj sisici ili  guzi, pa mu pesaci ne promaknu). S druge strane, uvek sam kao najvecu prednost zena vozaca navodio to da nemaju muda, odnosno nemaju dovoljne kolicine Testosterona koje bi ih navele na gluposti koji muski vozaci cine iz cisto hormonalnih razloga pri voznji-neoprezna preticanja zbog dokazivanja, jurnjava...takodje zbog dokazivanja, psovanja i svadje tipa "sta je bre" kad god nam je muska sujeta povredjena. Medjutim, zadnjih par godina sam sve ove malopre pobrojane situacije primetio i kod zena, pa zato tvrdim da ste sada u svim negativnim osobinama izjednacene. Zene ovakvo ponasanje pravdaju mnogo vecim stresom nego kod muskaraca, koji kad se vozi ide ili na poso ili sa posla kuci gde ga ceka skuvan rucak i krevet, dok zena vozi ili na poso, ili sa posla u skolu da pokupi klinca, pa na pijacu da kupi klopu, pa kuci da spremi sve to dok jos se dragi ne vrati...i zato kidise na sve oko sebe :)
PS
Drugarica, tvrdokorna feministkinja koja mi je unazad 15 godina vadila oci kad god se nasalim na temu zena vozaca, posle 7 godina voznje je priznala da sam bio u pravu i da su muskarci jednostavno mnogo kvalitetniji vozaci. Ne znam zasto, sama je zapocela pricu. Inace, kada se ja vozim sa svojom dragom pravilo je da ona vozi, ne zato sto je bolji vozac, vec upravo zato da sakupi sto vise iskustva i postane bolji vozac, tako ce i moja i njena glava biti sigurnije. Ne pametujem tada mnogo, uglavnom se zavalim, slusam muziku i drzim cvrsto zatvorene oci dok ne stignemo na odrediste. Dakle, svim sam srcem za zene vozace, ali nije istina da smo isti. Prosto naprosto to je bioloska cinjenica.

Josephine

Nije stvar u razlikama. Stvar je u činjenici da se one generalizuju na SVE žene. Neke žene su sjajni vozači. Neke žene imaju psiho-fizičke sposobnosti potrebne za pilotiranje.

Boban

Da, 2 promila žena mogu da budu piloti, zato što imaju homoseksualno poremećen mozak i to dokazuje tačno šta?
Da su žene ravnopravne... da, kada imaju muške enzime.

Josephine

A otkud ti podatak o 2 promila? Otkud ti uopšte podaci o ženskim fizičkim sposobnostima?

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Bobanove taktike mućenja vode su genijalne.

Žena, vojni pilot, sigurno strogo promotivno:

http://www.armytimes.com/news/2011/09/ap-air-guard-pilot-recalls-9-11-mission-091011/

A ovo za sluškinju.... hahahaha, genijalno.

Hiperhik

Šta znam.. Gledajući, recimo, gimnastiku, balet, umetničko plivanje, cirkuske tačke...odnekud sam stekao utisak da devojke veoma imaju svest o prostoru.

Hiperhik

E, da, one more thing - moja devojka vozi k'o zmaj.
Uživanje mi je da sednem na desno sedište i gledam kako kroti 140 BHP vintage Alfe 33.

Dacko

Quote from: D. on 28-09-2011, 08:31:55
Nije da mi je stalo, ali ipak - sluškinja nije "izvedena" iz sluge. Izvedena imenica je nešto drugo. Sluškinja je ženski rod imenice, koja se koristi za žene u poslu posluge. Zarad informisanja javnosti - poslovi posluge ne uključuju samo fizičke poslove. Naprotiv.

Meni je vrlo stalo do jezika pa ne mogu da ne reagujem na ovo: sluškinja je još kako izvedena imenica, kao i
Srpkinja, Engleskinja, Francuskinja i ama baš sve koje imaju sufiks -kinja.

Alex

Quote from: Dacko on 28-09-2011, 16:42:40

Meni je vrlo stalo do jezika pa ne mogu da ne reagujem na ovo: sluškinja je još kako izvedena imenica, kao i

Naravno.

Sem toga - sluga je muški rod imenice, koja se koristi za muškarce u poslu posluge.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Nightflier

Quote from: Dacko on 28-09-2011, 16:42:40

D i ja smo se već sporečkali oko porekla nekih reči. Nažalost, ma koliko ona isticala argumentovanost svojih stavova, obično zanemari kada joj se kaže "taj i taj rečnik, ta i ta stranica" i obrne priču na generalizaciju žena & ugrožavanje nečijih prava. :)

Što se teme tiče, nemam poseban utisak da su žene bolji ili gori vozači od muškaraca. Možda bih pre mogao da kažem kako su oba pola jednako loša u tome.

Opet, ne znam šta biologija ima da kaže na tu temu. Kako god da se stvari postave, muškarci su dizajnirani da u strogo fizičkim aktivnostima budu bolji od žena. Opet, to ne govori o svim muškarcima i svim ženama, pošto sam ubeđen da bi ma koja devojka koja se makar malo bavi nekim sportom mogla da obriše pod evo sa mnom - ali ako se sve stvari postave jednako, muškarci imaju više snage i bolje reflekse.

Srećom pa vožnja nije stvar snage, a refleksi mogu da se nadomeste koncentracijom...
First 666

Josephine

Ma da. To je zato što su pravila smislili muškarci. Pravila kažu da je imenica izvedena. To će se pravilo menjati jer je nelogično. Ne mogu gotovo sve imenice u ženskom rodu biti izvedene iz muškog, iz prostog razloga jer su žene oduvek postojale paralelno sa muškarcima, samo su im imenice duže, pa se neko (šovinistički) dosetio da je imenica u ženskom rodu izvedena dodatkom sufiksa.  :roll: right.

Nije se desilo da se koriste samo muške imenice, pa je neko rekao "hej, ajde da dodatkom sufiksa napravimo ženske", već su ljudi koristili imenice oba roda. Te imenice imaju upotrebnu tradiciju i paralelan nastanak.

Žena nije sufiks. Valjda će ovoj što joj je stalo do jezika jednom i ta činjenica biti jasna. Možda onda kada se ne bude zaklanjala iza muških pravila i muškaraca džentlmena sa foruma.

Boban

D, treba da overiš knjigu "Muškarci pod zaštitom"

mac

Quote from: D. on 28-09-2011, 18:30:21Žena nije sufiks. Valjda će ovoj što joj je stalo do jezika jednom i ta činjenica biti jasna. Možda onda kada se ne bude zaklanjala iza muških pravila i muškaraca džentlmena sa foruma.

Pravilo o formiranju reči prihvataju i žene, i nije fer da prozivaš samo muškarce. Raspravi se sa ženskim filolozima, pa kad njih ubediš u svoju viziju onda pređi na muškarce.

Josephine

Pa eto, Dacko prihvata. Ja sam toga svesna. Uopšte ne optužujem (pojedinačne) muškarce. Meni smeta sistem. Ja volim muškarce.  xyxy

Nightflier

Quote from: D. on 28-09-2011, 18:30:21
Ma da. To je zato što su pravila smislili muškarci. Pravila kažu da je imenica izvedena. To će se pravilo menjati jer je nelogično. Ne mogu gotovo sve imenice u ženskom rodu biti izvedene iz muškog, iz prostog razloga jer su žene oduvek postojale paralelno sa muškarcima, samo su im imenice duže, pa se neko (šovinistički) dosetio da je imenica u ženskom rodu izvedena dodatkom sufiksa.  :roll: right.

Nije se desilo da se koriste samo muške imenice, pa je neko rekao "hej, ajde da dodatkom sufiksa napravimo ženske", već su ljudi koristili imenice oba roda. Te imenice imaju upotrebnu tradiciju i paralelan nastanak.

Žena nije sufiks. Valjda će ovoj što joj je stalo do jezika jednom i ta činjenica biti jasna. Možda onda kada se ne bude zaklanjala iza muških pravila i muškaraca džentlmena sa foruma.

Ti si valjda svesna da postoje i primeri imenica muškog roda koje su izvedene iz imenica ženskog roda?

A trebalo bi i da budeš svesna da je rodna diskriminacija - u obliku protiv kojeg se boriš - nastala u devetnaestom veku, sa korenima u renesansi, dok je jezik nastao davno pre toga, te da jezik u svojoj suštini ima kultnu značajku, te da su u svim indoevropskim religijama i jezicima žene potpuno ravnopravne u odnosnu na muškarce, bar kada je reč o ulogama u društvu.
First 666

Dacko

Ajoj, D., hajde sad da se vređamo zato što ne znaš osnovnoškolsku gramatiku i istoriju jezika (što i nije problem, nego to što se praviš da znaš), a nešto ti ne ide ni s muškarcima pa im ne dopuštaš da budu džentlmeni i prema tebi. Izvini molim te što ti se neću pridružiti u valjanju u blatu i što ne živim u patrijarhatu, nego u društvu u kome sam ravnopravna sa životnim, poslovnim i svim ostalim partnerima, pa nemam potrebe da se borim za prava žena kao da ih smatram nižim bićima koja bez moje pomoći ne mogu da se snađu u svetu.

A da se vratim na temu: ne umem da vozim. Probala, ne snalazim se u prostoru dobro, možda zato što biologija tako hoće, možda zato što sam rasejana ili lenja, ne mislim da je do pola koliko do mene same. Opet, još kako imam ko da me vozi. Mogla bih da sad raspravljam čini li me to inferiornijom ili superiornijom, ali radije ću se prepustiti vožnji i uživati u onoj bitnoj razlici između muškarca i žene, a apstrahovati sve ostale.

Nightflier

Quote from: Dacko on 28-09-2011, 18:44:13
Ajoj, D., hajde sad da se vređamo zato što ne znaš osnovnoškolsku gramatiku i istoriju jezika (što i nije problem, nego to što se praviš da znaš), a nešto ti ne ide ni s muškarcima pa im ne dopuštaš da budu džentlmeni i prema tebi. Izvini molim te što ti se neću pridružiti u valjanju u blatu i što ne živim u patrijarhatu, nego u društvu u kome sam ravnopravna sa životnim, poslovnim i svim ostalim partnerima, pa nemam potrebe da se borim za prava žena kao da ih smatram nižim bićima koja bez moje pomoći ne mogu da se snađu u svetu.

A da se vratim na temu: ne umem da vozim. Probala, ne snalazim se u prostoru dobro, možda zato što biologija tako hoće, možda zato što sam rasejana ili lenja, ne mislim da je do pola koliko do mene same. Opet, još kako imam ko da me vozi. Mogla bih da sad raspravljam čini li me to inferiornijom ili superiornijom, ali radije ću se prepustiti vožnji i uživati u onoj bitnoj razlici između muškarca i žene, a apstrahovati sve ostale.

Jaoj, svaka ti je na mestu, ka' da si filolog!
First 666

Josephine

Pa da, ali nikada nemojte da izgubite iz vida oboje da se vi obraćate meni prvi. Ja sam razgovarala sa Bobanom.

Dacko iz neke svoje potrebe da bude glavna riba u kraju, a Najtflajer... eh, Najtflajer.

Ne, niko od vas nije uspešan čovek i ne živi ravnopravno sve dok su neke žene negde u svetu bičovane za kaznu jer su vozile kola.

Ko se od vas uopšte osvrnuo na tu činjenicu? Svi ste poleteli da spustite meni.

Dakle, draga ribo, nije reč ovde o tebi i tome da li ti živiš ravnopravno. Zabole me ovo moje mršavo dupe za tebe i tvoje sebične aspiracije. Mene zabole za te bičevane žene, a tvoja pojava mi je minorna kao i svaka druga koja nema svest o tome da nešto treba i da daje, a ne samo da prima i uzima od ove planete i čovečanstva.

Nightflier

Sve je to lepo, ali ni ti se ne boriš za prava žena tamo gde ih bičuju jer voze kola, već na Znaku Sagite. Pri čemu ti a) ugrožavaš nešto od čega ja živim (to jest, jezik i jezičke norme) i b) svakom svojom rečju prosipaš netrpeljivost.

First 666

Hiperhik

A ja, u medjuvremenu, i dalje nemam utisak da 'žene loše voze'.

Nightflier

Quote from: Hiperhik on 28-09-2011, 20:18:47
A ja, u medjuvremenu, i dalje nemam utisak da 'žene loše voze'.

Nemam ni ja - to jest, nemam utisak da voze lošije od muškaraca. Dapače, znam više muških užasnih vozača nego ženskih, dok zaista dobrih vozača znam samo dvoje - jedno muško i jedno žensko.
First 666

Josephine

Quote from: Nightflier on 28-09-2011, 20:14:01
Sve je to lepo, ali ni ti se ne boriš za prava žena tamo gde ih bičuju jer voze kola, već na Znaku Sagite. Pri čemu ti a) ugrožavaš nešto od čega ja živim (to jest, jezik i jezičke norme) i b) svakom svojom rečju prosipaš netrpeljivost.

Pa i to je više nego što ti radiš. Ja bar ne glumim uštogljenost i ne robujem pravilima i normama koje su drugi smislili, jel. I ne idem okolo i ne govorim kako pišem blog, i kako sam ja čuveni Najtflajer, i kako imam objavljenu priču u Politikinom Zabavniku. I to je, što neko reče, iz mog referentnog sistema uvredljivo ponašanje, jer je snobovsko i sebično. Dakle, slobodno ti nastavi da letuckaš okolo po mraku, i ako je moguće - mene zaobiđi. :)

A natrpeljiva nisam. Sigurna sam u svoje ponašanje i stavove jer znam da nikoga ne mrzim i da sam iskrena. Što je mnogo više što će neko uraditi za tebe, nego ti sam za sebe. :)

Btw: pričala sam sa Bobanom. Prema njemu sigurno ne ispoljavam netrpeljivost. Ne mešaj se u moje konverzacije, i sve će biti ok. :)