• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Little overweight fruitbat`s dilemma

Started by Unicorn, 17-08-2003, 02:30:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Unicorn

Gledam tako kako mi se ispred prozora vijaju slepi mishevi, razmishljam o tome da li ce mi koji uleteti u stan i pitam se, a neko od vas mozhda i zna odgovor, KADA su i KAKO vampiri povezani sa slepim mishevima?
Po onome shto ste pisali o predanju o vampirima, nigde nema te veze, a opet se u svakom "vampirskom" filmu pre ili kasnije neki pretvori u slepog misha. Ovi evropski ne hrane se krvlju (chak ni zhivotinja). Slepi mishovi-krvopije zhive u Juzhnoj Americi (i Africi?), a mit o vampirima potiche iz Evrope, zar ne?
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

Ghoul

mislim da barem deo odgovora lezi u trouglu vampir=slepi mis=Djavo, odnosno u cinjenici da je Djavo cesto u srednjem veku prikazivan sa velikim krilima slepog misha, a o vezi vampira i Djavola ne treba pricati [po nekim predanjima, vampir je postajao onaj ko proda dusu Djavolu, ili na drugi nacin s njim saradjuje, po nekim drugim, to je bio neki nizi demon u paklenoj hijerarhiji...].

zasto bas krila slepog misa?
valjda zato sto asociraju na stvorenja tame i noci, za razliku od krila andjela, koja kao da su od labudovih [ili bar golubijih] pera i simbolizuju belinu, svetlost, dan, cistotu...
https://ljudska_splacina.com/

Unicorn

O.K. Stvorenja tame, sprega vampir-slepi mish-djavo itd. Mislim da tu ima josh necheg, urezanog u pamcenje ljudske vrste  :) . Prirodnih stvorova tame ima mnogo, al` se nijednog ljudi tako histerichno (i bez razloga) ne plashe kao slepog misha. `Ocu da kazhem da je strah od slepih misheva prilichno iracionalan i slichan urodjenom. Zashto - nemam pojma. Mozhda je strah, iracionalan i racionalan, od slepih misheva, vampira i djavola bio ono shto je "slepilo" pomenute stvorove i uchinilo vampire josh "strashnijim". A verovatno da kod danashnjeg, civilizaciji odanog choveka taj proces ide i u suprotnom pravcu - "poducheni" prichama i filmovima o vampirima, ljudi na slepe misheve prenose deo svog gnushanja i straha. Tipichan primer je zamishljanje slepih misheva kao odvratnih, zubatih i ushatih stvorenja  sa golom, izboranom kozhom i ogromnim krilima. "Krila" im jesu kozhasta, al` im je telo prekriveno finim, mekim, prijatnim na dodir krznom. Ostale kvalifikacije vazhe i za VEOMA veliki broj drugih sisara. Moje, profesionalno deformisano, mishljenje je da su chak i kao uzor letacha (osim nezgodne chinjenice da lete nocu) slepi mishevi mnogo bolji od ptica. Labud i belo su stereotipi. Ochigledno da onome ko je povezivao andjele sa golubovima i labudovima, nije palo napamet da vodi rachuna o iskustvom stechenim chinjenicama. O efikasnosti, na primer. Ili je mislio da su djavo/slepi mish/vampiri/zlo efikasniji. Uprkos mnogim vicevima, da li ste IKADA videli da je slepi mish UDARIO o neshto ili nekoga ili da nije mogao da nadje postojeci izlaz iz sobe/pecine duzhe od 5 minuta?

iNCUBUs

Quote from: "ghoul"zasto bas krila slepog misa?
valjda zato sto asociraju na stvorenja tame i noci, za razliku od krila andjela, koja kao da su od labudovih [ili bar golubijih] pera i simbolizuju belinu, svetlost, dan, cistotu...

... A golubovi su danas inače pravi simboli čistote, nema šta :D
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Unicorn

Mozhda se zbog te veze goluba (bozhjeg glasnika) i andjela veruje da je chista sreca kad ti se neki uneredi na glavu.  :lol:  :lol:  :lol:

Ghoul

Quote from: "Unicorn"Mozhda se zbog te veze goluba (bozhjeg glasnika) i andjela veruje da je chista sreca kad ti se neki uneredi na glavu.  :lol:  :lol:  :lol:

hej, za ovo nisam znao!
Jel stvarno postoji takvo sujev... odnosno, verovanje?
I jel se vazi ako je na odelu, ili mora bas na glavu? :!:

iNCUBUs

Quote from: "ghoul"
Quote from: "Unicorn"Mozhda se zbog te veze goluba (bozhjeg glasnika) i andjela veruje da je chista sreca kad ti se neki uneredi na glavu.  :lol:  :lol:  :lol:

hej, za ovo nisam znao!
Jel stvarno postoji takvo sujev... odnosno, verovanje?
I jel se vazi ako je na odelu, ili mora bas na glavu? :!:

I ja sam čuo za to.
Ma to je smišljeno da bi ljudi manje pizdeli kada ih neki golub pokaki :)
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Unicorn

Ma, jeste, postoji takvo sujeverje. Mozhe i po odelu, al` efektnije je kad je po glavi  :lol:  :lol:  :lol: A josh ako te chasti gachac, k`o mnoge od nas dok chekamo tramvaj, e, onda si bash avanzov`o.
Popizdish u svakom sluchaju, al` mnogo manje nego kad ti se chovek ispovraca na glavu, rano ujutro posle proslave Srpske Nove godine.  :lol:  :lol:  :lol:

Ghoul

Quote from: "Unicorn"kad ti se chovek ispovraca na glavu, rano ujutro posle proslave Srpske Nove godine.  :lol:  :lol:  :lol:

e, nemoj tako, to je vazan *religiozni* praznik, i svaki pravi Srbin drzi do cuvanja tradicije (dok god to ima veze sa obzderavanjem i obpijanjem) :wink:

Unicorn

Eh, obzhderavanje em oblokavanje nam je omiljeni narodni sport, shto jes`, jes`. A potonje povracanje mu dodje kao obelezhavanje teritorije?  :lol:

eric cartman

To bi trebalo pitati Brama Stokera?On je tvorac modernog vampira koji mjenja oblike iz jedne stvari u drugu(Slepi mis , vuk , pacov, magla, akrap,, itd..)
Screw you guys I'm goin' home

eric cartman

Uh zaboravih

Ko pogodi sta je akrap, ima pivo od mene.

Tex Murphy

Da nije guster?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

valjda mislis na 'akrep'-a?

akrep je neka vrsta karakondzule, ili zlodeja, ili tutumraka ili tako nekog stvora.

Unicorn

:lol: Jok, bre! Akrep je zmija.
...gde akrepe memla davi...
...ruzhan/na k`o akrep...
:lol:

Unicorn

E, to menjanje oblika, iz jednog nocnog stvora u drugog, vec ima vishe smisla.

eric cartman

Akrap je nesto ruzno , malo , cupavo , obicno insekt,pauk ,itd....rijec se koristi u Bosni i Zapadnoj Srbiji(Uzice Area).Veoma rijetko je u upotrebi .Odkad sam je cuo ,odmah sam je zavolio , tako da je cesto koristim pri opisima raznih mali cupavih insekata te nekih pripadnica njeznijeg pola koje me fizicki ne privlace , a one ne kontaju sta sa rijecju akrap , hocu da kazem
Eto
MY Bad
Niko nije dobo pivo    :D  al ima vremena..
p.s.
A ghoul se ponadao, hehehe... za dzabe pivkanu.....

johnson bronson

OK - Akrep je skorpija. Ne zmija.

Vampir - Bat - Holivud. Medju mnogim iskrivljenjima u cilju povecanja akcije i mit o vampiru je dobio svoje. U Bram Stoker's book of shit (koja je takodje puna iskrivljenija) Drakula je shapeshifter. Ima to i kod Kopole. Pravi vampir ide okolo po mraku obucen u gunjce i sisa krv seljanima. Bezi od belog luka i umire od gloga u srcanom misicu. I to je to. Voli i da povali neku snajku kad god moze. Kad se seljanima dosadi, ubiju vampira. Postoji i DAPIR ili DAMPIR (posebno u istocnoj srbiji pa sve do valjeva) koji je vampir, ali cuva selo od ostalih vampira i niko ne zna cime se hrani, mada sumnjaju da voli da povaljuje snajke, kad god moze.

dwyd

Whoa! Oću i ja da postanem vampir i da povaljujem snajke koje ne smrde na beli luk.
in hell nothing is free