• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

propaganda/politicka manipulacija (u) stripu/om

Started by džin tonik, 11-09-2009, 19:55:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

kroz povijest uvijek se nadjose politicki smjerovi, u pravilu zlocinacki, tocnije fasisticki i komunisticki, koji su zlorabili strip kao sredstvo za politicku promidzbu. ciljna grupa uvijek je relativno ogranicena usporedjeno sa dnevim tiskom i ne razumijem kako se pravda odnos ulozeni trud - ostvaren cilj.

kakva su vasa iskustva? znate li neki domaci strip koji je ostvario veci domet? koji su pokusaji neslavno propali?

u njemackoj se culo za "trau keinem huhn" koji dolazi iz redova neo-fasisticke scene.
http://www.taz.de/1/politik/deutschland/artikel/1/trau-keinem-huhn/

pandan tome vidim u neo-komunistickom propagandnom stripu "zasto sam ubio pierra" zlouporabljenom za napad na crkvu i kako se po narodni kaze kokosarenje. citiram:
"...Riječ je o knjizi koju bi, kako iz estetskih tako i iz moralnih razloga, trebala imati svaka naša javna knjižnica. A o crkvenima da i ne govorimo."
http://www.jutarnji.hr/kultura/knjige/c/art-2009,9,10,,175885.jl

markos

Komunistička propaganda, nego šta, to je već jasno iz prve rečenice u kojoj se spominje negativac: "Pierre je lijevi svećenik."

Zosko, čuvaj se bijelih miševa i ne preskači lijekove.

džin tonik

sta hoces prodana duso? imas li neki primjer propagandistickog stripa koji je ostvario veci domet? zelis konstruktivno pridonijeti temi? ili se po obicaju iz tvojih izjava isparava jeftino pivo?

džin tonik

konacno nabavih doticni strip u kvalitetnom prijevodu na njemacki. strip? pfffff
OVO je moguce gurati samo po partiji i ostalim mrziteljima crkve. daje mi inspiraciju da i ja postanem scenarista kao cijenjeni autor, reklamni:
spot: krezubi tip trpa soder u mjesalicu, trpa, trpa, trpa, trpa, trpa, te nakon dvije minute natpis "franck kava" preko ekrana.
i onda se uclanim u partiju da mi to progura na trziste, sagradim kucu i masem majmunima koji jutrom odlaze na posao za kruh svoj svagdanji uz skruseni srmezljivi pogled na moje velicanstvo...

Franz Xaver von Baader

izbjegavam markove stripove kao kugu. čega god se taj dohvatio, pretvorio je u pamflet. jednu takvu bezazlenu stvar kao strip-forum je preobrlatio u ideološko tupljenje. iscijedio je iz stripa sve dobro i ostavio balzamiranu lešinu: umrežio sve preprodavače, propagator $$$.
taj se ne bavi stripovima, nego ideologijom. _samo najgore od stripa_ , to može jedino fibričasti markec.

da taj pire izda bilo tko drugi, Boban recimo, već bi bilo vrijedno pažnje. a ovako je indikativno: najvjerojatnije je riječ o propagandnom letku neoliberalizma i globalnih financija...
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

džin tonik

ma da, propagandni letak. jos sam gajio tracak nade da sam mozda u zabludi, sve dok ga nisam drzao u rukama. jadno. do komedije unovcena tragedija.
ne usudim se ni pogledati ostala izdanja. iako bi fibra morala imati i koji zanimljiv naslov da privuce potencijalne bezazlene zrtve koje ne ocekuju taj mulj u tako nevinoj stvari kao stripu.
ja kad sam shvatio, uzasno sam se iznenadio spoznajom da caskam na politickom forumu.

džin tonik

Quote from: marko on 14-09-2009, 23:12:42Bešćutni bijednici.

to je sve sto znas. vrijedjati. polako shvacam zasto te se rodjeni otac skoro odrekao.

Franz Xaver von Baader

meni se uvijek činilo da je bijednik onaj koji se okruži svitom uvlakača, pa se među njima gradi velikim frajerom. a ove koji ga prizemlje, koji se zovu ljudi, te bi najrađe zacementirao u temelje svoje 'palače'; ljude mrzi iz dna sitne duše.

markos

Čovjek koji se izruguje ljudskom biću koje je netko zlostavljao u dobi od 12 godina ne zaslužuje ništa osim uvreda. Srami se.

džin tonik

zao mi je ako te je netko zlostavljao sa 12 godina. ok. ali kakve veze imam ja sa tim? ne razumijem. ili se obracas pingvinu? da te pingvin nije zlostavljao?

markos

Razumiješ ti vrlo dobro, samo se praviš naivan. Nazivaš strip propagandom i komedijom, iako znaš da je autobiografski i da je sam autor bio žrtva pedofila. Sram te bilo.

Le Samourai

zosko, nije svachije pisanije motivisano zadnjim namerama - mada mi je jasno kako bi ti imao problema da svojim mozgom takav koncept obuhvatish.

Franz Xaver von Baader

Quote from: Le Samourai on 14-09-2009, 23:42:07
nije svachije pisanije motivisano zadnjim namerama - mada mi je jasno kako bi ti imao problema da svojim mozgom takav koncept obuhvatish.

ti si tu nešto pobrkao
ovo si pogrešno adresirao: naime, primjedbu si trebao uputiti svom pajdašu marku

džin tonik

Quote from: marko on 14-09-2009, 23:38:00Razumiješ ti vrlo dobro, samo se praviš naivan. Nazivaš strip propagandom i komedijom, iako znaš da je autobiografski i da je sam autor bio žrtva pedofila. Sram te bilo.

ne, ne razumijem. ne razumijem sta se tebi odvija u glavi. ne pises racionalno, repliciras na stvari koje si umisljas da si procitao, a koje nigdje ne stoje, vrijedjas, cinis ocigledne skokove u "razmisljanju" i konverzaciji.

ne, nisi racionalan i jako je tesko upratiti nepostojeci tok tvoje "argumentacije", "argumentacije" koja vise lici na jeftini populizam. nisam dovoljno strucan da bih razmio tvoje nebuloze.

džin tonik

Quote from: Le Samourai on 14-09-2009, 23:42:07zosko, nije svachije pisanije motivisano zadnjim namerama - mada mi je jasno kako bi ti imao problema da svojim mozgom takav koncept obuhvatish.

ucinit cu ti cast i replicirati. iako ti je pingvin vec odao pocast. nadovezat cu se u nadi da ce te to zadovoljiti u dovoljnoj mjeri da prestanes sa upadicama koje takodje racionalno ne mogu niti objasniti, a jos manje razumiti. nadam se da je ovo zadovoljilo tvoju sujetu, potrebu za priznanjem i pseci karakter.

Le Samourai

Quote from: PingvinPatuljak on 14-09-2009, 23:49:59primjedbu si trebao uputiti svom pajdašu marku
nije mi pajdash, choveka u zhivotu nisam video. pored toga, nije tema o njemu, vec o sadrzhaju gorenavedenog stripa, te o njemu i govorim.

Le Samourai

Quote from: zosko on 15-09-2009, 00:01:47ucinit cu ti cast i replicirati. iako ti je pingvin vec odao pocast. nadovezat cu se u nadi da ce te to zadovoljiti u dovoljnoj mjeri da prestanes sa upadicama koje takodje racionalno ne mogu niti objasniti, a jos manje razumiti. nadam se da je ovo zadovoljilo tvoju sujetu, potrebu za priznanjem i pseci karakter.
Lako ih je objasniti glupostima koje si napisao u prvom postu, na koje sam zheleo da odgovorim. Nije problem, samo ti reci sve shta ne razumesh, ima ovde odraslih i doraslih koji ti sve to natenane mogu objasniti.

Takodje, moj karakter je u potpunosti machji.

džin tonik

zelis objasnjavati? 'ajd dobro. dobro. prihvacam ponudu i sasvim objektivno cu razmisliti o tvojim/i secirati tvoja objasnjenja.

nisam siguran da si najbolje razumio o cemu pisem, pa cu to za pocetak sazeti:
radi se o politickoj propagandi u stripu, dometu propagandistickog stripa u povijesti i danasnjici, potvrdi ili pobijanju hipoteze da ulozeni trud nije isplativ (ni po ideoloskoj, ni po materijalnoj osnovi), te napokon koordinaciji projekta na anacionalnoj osnovi.

u svrhu slikovitog primjera kratko su spomenuta/predstavljena 2 propagandisticka stripa razlicitih struja: i to prvi neo-nacisticki, te drugi, neo-komunisticki.

nadam sa da si ispratio tok misli do ove tocke. jesi li?
e pa sad, umjesto da se razvije kulturna diskusija o propagandistickom stripu, upada izdavac neo-komunistickog primjera i pocinje podmetanjem i vrijedjanjem:

da se osvrnemo na to:
1. izjava, citiram: "Komunistička propaganda, nego šta, to je već jasno iz prve rečenice u kojoj se spominje negativac: "Pierre je lijevi svećenik."

analiza: cijenjeni izdavac ostavlja dojam ironije. trudi se ukazati da inkrimirana osoba iz radnje, t.j. negativac, ne predstavlja crkvu (iako je rijec o sveceniku), vec lijevo orijentiranu osobu.
sanjam li? covjek koji se javno izjasnjava kao ljevicar trudi se ukazati na problematiku infiltracije crkvenih redova osobama sumnjivog morala i karaktera? vidi pozadinu pedofila-svecenika u ljevicarskim redovima?

2. izjava, citiram: "Zosko, čuvaj se bijelih miševa i ne preskači lijekove."

analiza: ovo da analiziram? ne. govori samo za sebe dovoljno o autoru. nismo na stripovi.com

3. izjava, citiram: "Bešćutni bijednici."

analiza: da pocnem sa staro-narodnim mudrostima? necu.

4. izjava, sazeto: u gomili uvrijeda i nepovezanih nebuloza, nazire se tracak argumentiranog stava u pokusaju uvodjenja osude navodnog nerazumijevanja za patnju zrtve.

analiza: ocekuje se po inerciji da se propagandistickom stripu pridje SA "pozitivnim" predrasudama. zasto? prilazim otvoreno patnji zrtve, ali ona si za prozivljeno kod mene ne moze nista kupiti. i to je cini velikom ili ne.
u ovom slucaju ne, jer se prostituira za medijsku hajku na crkvu i kokosarenje koje ide u prilog izdavacu, t.j. vrsi se medijski pritisak za otkupom toboznjih "knjiga".
nista iznenadjujuce.

5. izjava, tvoja, u kojoj jeftinu misao od jedne polurecenice zavrsavas sljedecim, citiram: "...mada mi je jasno kako bi ti imao problema da svojim mozgom takav koncept obuhvatish."

analiza: zeljan si paznje. impresioniran si mojim nastupom i laska ti da ti repliciram. tvoj zivot dobija smisao, krug se zatvara!

sad ti napisi podulji osvrt, objektivno, bez vrijedjanja, ovo uvodno vrijedjanje ti je oprosteno. imas novu sansu da kulturno predstavis i obrazlozis svoj stav i za sto se zalazes, od cega se do sada jos nista niti ne nazire.
a ako to nisi u stanju, molim te da zaobidjes ovu diskusiju i vratis se spamanju po stripovi.com

Gwydion

Quote from: zosko on 15-09-2009, 01:46:53

2. izjava, citiram: "Zosko, čuvaj se bijelih miševa i ne preskači lijekove."

analiza: ovo da analiziram? ne. govori samo za sebe dovoljno o autoru. nismo na stripovi.com

Zapravo u pravu si utoliko koliko čovek i nije pisao racionalno. Kakvi beli miševi? Čuvaj se ti zosko ružičastih miševa, a lekiće naravno redovno konzumiraj...

Le Samourai

moj osvrt nece biti podulji - bice pokratki.

elem, ja sam samo osporio da je pierre neo-komunistichki strip, iako je ochiledno da se ti jadan ubi i ispolomi da ga nekako ukalupish u shiru prichu, ali to no avail. nazhalost, svako ko je prochitao dotichni strip mozhe da shvati da je to jedna ne-paradigmatichna pricha o popu-pedofilu, a ne nekakav angazhovani pamflet koji promovishe komunistichke vrednosti na konto religijskih. ali, takodje svako ko je prochitao bilo shta shto si ti napisao o ovom, ili bilo kojem drugom stripu, mozhe da shvati da tebi i nije ideja da zapravo bilo shta smisleno kazhesh, vec da svakim postom tendenciozno opljunesh po nekome ili nechemu, u ovom sluchaju navedenom stripu - i tek posredno po Marku i Fibri.

i to je otprilike sav trud koji cu ulozhiti u ovaj tvoj imbecilni topik.

džin tonik

bravo, pravi si samuraj. sad si se potrudio i postavio stvari na mjesto (= vratio se svom gospodaru, po samurajskim filmovima) tako da vise nema potrebe da se javljas.
hvala, zbogom

džin tonik

Quote from: markos on 14-09-2009, 23:38:00baljezg

procitah na tvom partizansko-politickom forumu da mislis "pomilovati i vratiti disidente"? lijepo, nisam stigao promijeniti avatar koji vam je jugovnoslavenima zasmetao.

džin tonik

OOOOOOO0000000ooooooooooo... nesto novo! koja cast! znaci nisi cak ni covek od reci, nisi _pravi_ autoritet, _velikan_, mesijas! opet ces vratiti samo one koje smatras zrelima za politicku preobrazbu? a beznadezne slucajeve? zar nije marx rekao da se pruza i drugi obraz?
pa kako se mozes pogledati u ogledalu? nema novog petogodisnjeg plana? malo perfidnijeg?

recimo, stavis ovo na naslovnu pa glazbeno obradis kupce svojih izdanja?
'http://www.youtube.com/watch?v=mMutZBJadyo'

džin tonik

srami se! samo sto si postao popularna i poznata osoba, vec si umisljen i ohol; a jos nisi kupio ni avion!
gdje da ja sad nabavljam zagora, bleka, francuske albume, autorska djela, teksa, kena i ostala najnovija dostignuca sund-scene?
tvoj stav me boli.

mac

džin tonik

hoces reci da se ipak treba potruditi dobiti pristup na scumov forum? da simultana diskusija sa, u pravilu, 37 debila i 2 racionalna covjeka oplemenjuje? dusu?
hm