Author Topic: leptirica  (Read 38469 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Black swan

• 4
  • 3
leptirica
« on: 17-08-2003, 01:46:00 »
jel istina da je nekoliko ljudi umrlo od straha kada je ovaj film prikazan premijerno  :o  :o  :o

ima strašnih scena a i veoma komičnih (šifra gluha baba) :lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
leptirica
« Reply #1 on: 17-08-2003, 04:31:13 »
nikad cuo.
oklen ti to [za umiranje, ne za gluvu babu, koja je uzeta iz priche]?

Unicorn

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #2 on: 17-08-2003, 11:08:29 »
Znam par sluchajeva ulitavanja od straha (medju decom) prilikom gledanja Leptirice, ali ne znam da je iko bash umro.  :lol:
Ja sam je gledala kao dete i to mi je najstrashnije secanje iz detinjstva. Posle sam se jezhila od onog "zova", koji je b.t.w. glasanje jedne nochne ptice, vrste sove. I UOPSHTE mi nije bilo prijatno kad sam jedno prisustvovala zhurki u vodenici koja je, po predanju, "ona" vodenica iz Leptirice i obitavalishte Save Savanovica.   :)
Lako je biti bog. Ako imate odgovarajuću opremu.

Pajke

• 4
  • 3
leptirica
« Reply #3 on: 17-08-2003, 12:08:40 »
To to Komi zajebava po obicaju!... :lol:  :wink:

Black swan

• 4
  • 3
leptirica
« Reply #4 on: 17-08-2003, 20:29:57 »
pajke opeta zeza..
a ghoulovo ništa nisam shvatio: NAPRAVI TASTATURU ZA NORMALNA ŠUŠTAVA SLOVA... nismo u hamerici :evil:  :evil:  :evil:  usput imaš li struje :twisted:

ps. za ovaj film sam saznao na jednom forumu na kojem je bilo rasprave o tim slučajevima "umrlih"

pps. ona plavojka ima dobre grudi :lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
leptirica
« Reply #5 on: 17-08-2003, 20:43:44 »
Imam li štruje? Ne, javljam še ša kompjutera koji radi na paru.

Evo, šamo za Komija, naš'o sam hrvacki (nema ga na svakom kompu ovde, još se nišu rašširili...)

Koja je to tačno sovuljaga u pitanju? U nekim scenama filma čuje se i danju, pa me zanima da li je tako i u prirodi, ili je Kadijević sebi dopustio umetničku slobodu?

Komi, prosledi ta nagvazdanja o smrtnim slucajevima na LEPTIRICI, baš me zanima otkud ljudima te ideje.

Jedini meni poznati slučajevi srčanih udara u publici (ne znam da li sa smrtnim ishodom) bili su na premijeri EXORCISTA, 1973.
Takođe, čuo sam da su neki povraćali na premijeri MUVE, na FESTU 1987. a pouzdano znam da je neka glupača pala u nesvest gledajući Argentovu PHENOMENU u jednom niškom bioskopu- zbog čega je prikazivanje prekinuto...

Zna li neko za još sličnih slučajeva, naročito kod nas?
I, kad smo već kod toga, koliko horor filmova znate da su na plakatima za prikazivanje u NAŠOJ (tadašnjoj) zemlji imali upozorenje: Ne preporučuje se mlađima od 15-18 godina?
Ja sam video (i imam) samo 2 - za STRAVU U ULICI BRESTOVA, i za OPSEDNUTOST (Amitvil 2).

Black swan

• 4
  • 3
leptirica
« Reply #6 on: 17-08-2003, 21:43:30 »
ja sam čuo (hm opet) da su za film Noć živih mrtvaca ljudi potpisivali ugovore da ako umru njihova rodbina neće tužiti kino... :o  što opet može biti da sam potpao pod uticaj neprijateljske agitacije

nisam znao da kompjuter može raditi na paru... :twisted:
mislim komp dobiješ za pare...ali da radi na paru ...

Black swan

• 4
  • 3
leptirica
« Reply #7 on: 17-08-2003, 22:02:11 »
žao mi je
na forumu gdje sam ja to čitao izgleda da je obavljeno čišćenje :cry:

nešto kao kada se kod nas očisti deponija

ali opet je neko pokrenuo raspravu

http://www.forum.hr/showthread.php?threadid=3646

Unicorn

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #8 on: 18-08-2003, 00:57:26 »
`Tichurina se zove kukuvija, chini mi se, provericu. Kol`ko su nas uchili, nocne ptice se ne chuju danju, jerbo tada nisu aktivne, al` ko ce ga znati, mozhda je to neka specijalna.
Shto se tiche dece i "filmova za one iznad 18" i straha em gadnih scena, mislim da je tu sasvim promashena poenta. Deca VOLE da se plashe i bolje to podnose nego nesvikli matorci. Bice da su na gadne scene i strah osetljivije neke starije generacije. Uostalom,  niko nas ne tera da gledamo, ako to ne zhelimo.
Mala asocijacija: pre neko veche gledah n-ti nastavak Aliena (onaj sa Vinonom Rajder) i, usred "gadne" scene gde bastard Aliena oblizuje Ripli, zamalo se zacenih od smeha pri pomisli na to kako samo fali da progovori "Ma-ma!". I kakav je onda efekat straha & gadosti? :lol:

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
leptirica
« Reply #9 on: 18-08-2003, 01:04:30 »
Unicorn, ako vec proveravaš ove 'tice, vidi da li je to isto što i 'kukumavka'. To je, pretpostavljam, neka vrsta sove, i glasine kazu da najavljuje smrt, odnosno da se njeno pevanje čuje na kući onog ko će uskoro umreti.

Black swan

• 4
  • 3
leptirica
« Reply #10 on: 18-08-2003, 01:40:57 »
sad smo još i bird experti 8)  8)  8)

DUNADAN

• 3
leptirica
« Reply #11 on: 18-08-2003, 10:22:17 »
Quote from: "Unicorn"
Posle sam se jezhila od onog "zova", koji je b.t.w. glasanje jedne nochne ptice, vrste sove.

je l to stvarno zvuk sove?
chuje se danju.

jednom sam probala da imitiram zvuk drugaru ornitologu koji bi gotovo sigurno umro od straha da je gledao, i chak i tu je rekao: E, nemoj vishe, usrao sam se

uvek sam se pitala koja je to ptica.
meni vishe zvuchi kao majmun, pavijan npr
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
leptirica
« Reply #12 on: 18-08-2003, 20:41:20 »
Quote from: "DUNADAN"
jednom sam probala da imitiram zvuk drugaru ornitologu koji bi gotovo sigurno umro od straha da je gledao, i chak i tu je rekao: E, nemoj vishe, usrao sam se

wow, duna, moraces i meni da ponovis taj zov buljine, ako ga vec tako dobro imitiras, the next time I see you...

ja ipak mislim da su oni izmontirali zvuk te buljine s jos nechim, ili ga bar nekako izmixovali/sfx-tretirali: kladio bih se da uzivo ne zvuci BAS onako kao u filmu.

Unicorn

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #13 on: 18-08-2003, 23:50:33 »
`Tichari su se razbezhali, nisam uspela da uhvatim ni jednog. Kukuviju sam nashla, al` kukumavku nisam (shto ne znachi i da necu). Give me some more time.
Znash, ghoule, ja sam sve vreme zhivela u zabludi da je kukumavka ono shto znachi u prenesenom znachenju (nisam znala za sovu  :( ). Sklona sam da se slozhim sa vama da je "zov" izmiksovan od raznih arlaukanja ili mnogo pojachan glas kukumavke/kukuvije.
Shto se predskazanja smrti tiche i za to sam chula. Izgleda da tu "funkciju" uvek obavljaju nocne ptice. Nocna=zloguka. Pa, sad od kraja do kraja razlichite ptice "zloguchu". Ja znam za cuka (isto nocna ptica, isto sovica) da se smatra glasnikom nesrece i smrti.
I opet su stvorenja tame negativci. MORA biti da ima neshto duboko psihotichno i skotofobichno u ljudskoj prirodi, neki recidiv iz predachke, pecinske nocne more, shto nas tera da se bojimo mraka i onoga shto iz njega mozhe da izleti/istrchi/ispuzhe/izbaulja.

S.

• 3
leptirica
« Reply #14 on: 19-08-2003, 10:08:46 »
Quote from: "DUNADAN"
Posle sam se jezhila od onog "zova", koji je b.t.w. glasanje jedne nochne ptice, vrste sove.

meni vishe zvuchi kao majmun, pavijan npr

Da nije drekavac?  :D

Nazalost, film mi je dva puta izmakao. Moracu da ga pogledam, stvarno.

Plavi Skaut

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #15 on: 19-08-2003, 11:01:57 »
Quote from: "Unicorn.
I opet su stvorenja tame negativci. MORA biti da ima neshto duboko psihotichno i skotofobichno u ljudskoj prirodi, neki recidiv iz predachke, pecinske nocne more, shto nas tera da se bojimo mraka i onoga shto iz njega mozhe da izleti/istrchi/ispuzhe/izbaulja.[/quote

Ja nemislim da su negativci..evo ja kada sam nocu u sumi, obavezno iskacu kojekakva stvorenja umjesto drveca..ali mi nista nece, navikli smo jedni na druge. Zabrinula bih se za sebe da ih kojim slucajem jednom nestane. :roll:
The Four Winds

Unicorn

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #16 on: 19-08-2003, 13:12:11 »
Jel` mislish na drekavca-majmuna, koji ne zhivi po Srbiji, ili na srpskog drekavca-mitoloshko bice, shto stoji rame uz rame sa karakondzhulom i chumom?  :lol:  :lol:  :lol:

Unicorn

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #17 on: 19-08-2003, 13:33:28 »
E, da!
Nocas mi je stvarno beshumno uleprshao u stan jedan slepi mish (trebalo mu je manje od 10 sekundi da "nabode" izlaz), pa sam na sopstvenoj kozhi mogla da potvrdim tezu da se u takvim momentima sve racionalno (dobro potkovano znanjem o tim zhivuljkama) povlachi pred iracionalnim strahom. Svako ko negira da ima takve reakcije lazhe sam sebe. Hteli, ne hteli odredjeni smo tim chudnim, predachkim strahovima.

Plavi Skaut

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #18 on: 19-08-2003, 13:42:41 »
Zamisli Unicorn da ti se desava to svaku drugu-trecu vece..navikla bi se i slijepi mis bi ti postao kucno ljubimce..inace i ja se bojim slijepog misa ali zbog prica da se zapetlja u kosu brrrr. Inace sam spavala u jednoj napustenoj konjusnici gdje su slijepi misevi fijukali stalno..tj. na tavanu su imali gnijezdo..u toku noci su jos pride, po nama padale i metalne bube kao kisa..i nije me bilo strah..poslije prvih nekoliko veceri.
The Four Winds

S.

• 3
leptirica
« Reply #19 on: 19-08-2003, 15:38:27 »
Jel` mislish na drekavca-majmuna, koji ne zhivi po Srbiji, ili na srpskog drekavca-mitoloshko bice, shto stoji rame uz rame sa karakondzhulom i chumom?  :lol:  :lol:  :lol:

Na srpskog drekavca, naravno. Po pricanju ocevidaca (tako se kaze/pise, mada mi nije jasno zasto se tako zovu kad se drekavac ne da videti) drekavac se glasa bas tak okako ste ga opisale. Da znas da mi i dan danji zao sto zene nisu hteli u poteri za stvorenjem poslednji put kad se pominjao u mojoj okolini. Baksuz, pa to ti je... ;)

S.

• 3
leptirica
« Reply #20 on: 19-08-2003, 15:44:46 »
Quote from: "Freja"
...i slijepi mis bi ti postao kucno ljubimce..

Pa, da, to. Mis k'o mis, samo ima krila. A i pomaze ako imas kratku kosu... :lol:

Unicorn

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #21 on: 19-08-2003, 22:58:08 »
A ima i pristojne "zubice". Ma, cakano ljubimche. :lol:
To sa uplitanjem u ruse kose je chista dezinformacija. Mozhda se nekad i desilo sa nekim dezorijentisanim, poshizelim slepim mishom, al` nije pravilo.

Unicorn

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #22 on: 21-08-2003, 16:07:40 »
Quote from: "ghoul"
Unicorn, ako vec proveravaš ove 'tice, vidi da li je to isto što i 'kukumavka'. To je, pretpostavljam, neka vrsta sove, i glasine kazu da najavljuje smrt, odnosno da se njeno pevanje čuje na kući onog ko će uskoro umreti.

Evo informacija od kompetentnih ptičara:
Kukumavka NIJE isto što i kukuvija, ali jeste noćna ptica (zovu je još i mali ćuk). Ono što se čuje u Leptirici je zov kukuvije (vrsta sove) , nije ništa montirano niti miksovano niti pojačano. Dotična ptica se glasa uglavnom noću, ali može ponekad da se oglasi i danju. Za kukumavku, kao i za sve ćukove, se veruje u narodu da predskazuje smrt i nesreću u kući na koju sleti.

Unicorn

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #23 on: 21-08-2003, 16:21:38 »
I još jedna "zastrašujuća" informacija (od biologa koji se bavi miševima):
slepi miševi retko, ali ipak mogu da prenesu besnilo. Čaki oni koji se ne hrane krvlju životinja. Čak i ako nije bilo nikakvog kontakta osim istog vazduha.  :? Od večeras zatvaram prozore čim padne mrak, dovoljno sam već "besna".
I još jedna poslastica za one koji žive u gradu, na višim spratovima i retko podižu roletne: slepi miševi mogu da se GNJEZDE u onim kutijama za roletne, dovoljno je da postoji mala, uska pukotina, pa da se trudna mama-slepi miš lepo situira sa sve budućim potomstvom.
Šta da vam još kažem osim: uživajte u vreloj avgustovskoj noći ispunjenoj besnim slepim miševima i kukuvijama.  :lol:

Lurd

• 3
leptirica
« Reply #24 on: 21-08-2003, 16:27:36 »
Od večeras zatvaram prozore čim padne mrak, dovoljno sam već "besna".

Ali očigledno ne i dovoljno pečena, te zatvaraš prozore na 67 stepeni celzijusa.

I još jedna poslastica za one koji žive u gradu, na višim spratovima i retko podižu roletne: slepi miševi mogu da se GNJEZDE u onim kutijama za roletne, dovoljno je da postoji mala, uska pukotina, pa da se trudna mama-slepi miš lepo situira sa sve budućim potomstvom.

Pa? Zar nismo svi u live and let live fazonu?
My trees...They have withered and died just like me.

Unicorn

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #25 on: 21-08-2003, 18:13:10 »
Vidiš, dileeeme! Crkavanje od vrucine ili besnilo, pitanje je sad.  :lol:
Monsinjore, ja sam vec odavno ukrčkana, zapečena, flambirana etc. Treba preživeti dva meseca tropskih temperatura na jugozapadnoj strani betonskog solitera.
A što se tiče onog "živi i pusti druge da žive", u principu sam za to, ali SVE ima granice. Mislim da je za slepe miševe mnogo komforniji neki zapušten i napušten tavan. Uostalom, ja ih neću ubijati, samo ću da ih sprečim da oni mene eventualno ubiju.  :lol:

BladeRunner

• 4
  • 3
leptirica
« Reply #26 on: 24-08-2003, 02:36:21 »
Malo o leptirici... citava prica se desava u malom selu 18 kilometara daleko od Kosjerica, kod Zarozja (to je zaselak). Vodenica danas ne postoji, postoji samo njen temelj, koji se nalazi pored mosta. Predanje je vec postojalo dugo u tom kraju, kad ga je cuo neizbjezni Milovan Glisic i popularizovao. Ne znam nista o pocecima horor-price kod nas, ali Milovan Glisic je vjerovatno jedan od prvih koji je svjesno koristio takve motive u pripovjetkama, cak i onim politicki motivisanim (Glava secera - crno dete, prilicno jezivo kad sam bio klinac i gledao TV dramu).
   Uglavnom, evo legende iz prve ruke, kako su mi je tamo ispricali. Ko god je zanocio u toj vodenici, ujutro je nadjen ugusen. Seljaci su posumnjali da se neko povampirio, ali nisu znali ko. Zato su uzeli dorata koga je jahao nag momak i odveli ga na groblje. Konj se tri puta propeo na grobu Save Savanovica. Seljaci otkopase grob, uzese glogov kolac (i Vuk Karadzic ga pominje) i ubise po drugi put nesretnog Savu. Tada iz Save izlece leptirica, koju su seljani takodje ubili, jer je u njenom oblicju Sava i ulazio u vodenicu. Kao sto vidite, Milovan Glisic je otisao korak dalje, a film jos jedan korak dalje.
    Sam motiv leptirice se javlja dosta u nasoj knjizevnosti, pa i u onoj dokumentovanoj. Recimo, u knjizi "Proza baroka" (biblioteka Luca), pominje se spaljivanje vjestica u Krtolama iznad Risna 1784, kao i progon vjestica u samom Risnu 1708 godine (strane 220-228). Opis je dosta jeziv, jer je istinit (a te jadne zene nista nisu bile krive). Uglavnom, ako se neko dijete u Risnu u to doba razboljelo, smatrale se da su mu vjestice "pojele srce". Ima opis na strani 224 koga prepricavam : Zene (vjestice) bi se skupile, svukle gole, stale ispod nape (preteca dimnjaka), namazale "kao trava zelenom" tekucinom, i odletjele kroz dimnjak kod djeteta. Onda bi se pretvorile u leptirice, usle djetetu kroz usta i pojele mu srce. Dijete je, bez srca, umiralo od bolesti za par dana. Ovo je prepricano iz iskaza pred mletackim providurom u Kotoru 1708 godine, a cuva se u arhivu u prevodu sa italijanskog jezika.
    Pozdrav.

P.S. Ne znam koja je ptica u filmu (davno sam ga gledao), ali po narodnom vjerovanju u krajevima zapadne Srbije, ptica koja dolazi pred smrt se zove "cuvikusa". Vjerovatno je to lokalni naziv za ono sto vi pominjete. Taj kraj je inace nevjerovatno bogat mastovitim pricama sa natprirodnom tematikom, od kojih vecina korijen vuce iz 18-og vijeka (inace je relativno kasno naseljen).
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Lurd

• 3
leptirica
« Reply #27 on: 24-08-2003, 02:50:48 »
Vrlo lepo. Samo da dodam da nije samo taj kraj bogat pričama i predanjima, nego cela zemlja, sa izuzetkom Vojvodine, za koju jednostavno ne znam.

Imam mnogo ručno i uživo sakupljenog materijala i narodnih priča o duhovima i sličnim stvarima. Većinu mitoloških bića kod Srba, gotovo sve, popisao je Tihomir Djordjević, a kasnije je Veselin Čajkanović dodavao još ponešto. Mada se ta bića razlikju maltene od sela do sela.

Nešto malo zapadnije veruje se da je prva žrtva vampira njegova supruga, sa kojom želi da ponovo spava. Dete iz takve veze ne baca senku i naziva se Vampirović, i on je najefikasniji u pronalaženju vampira. Pored leptirice, život pojonika mogao je da se sačuva i u nekim bubama.

A definitivno najzabavniji način za postajanje vampira je kada pri bdenju pokojnika preskoči mačka.

Izvinjavam se što sam konfuzan, ali već je kasno.

PoZ!

Black swan

• 4
  • 3
leptirica
« Reply #28 on: 24-08-2003, 03:40:16 »
znate li da postoji prezime

DRAKULIĆ

to su vam potomci Drakule osobno i žive next door

iNCUBUs

• 4
  • 3
leptirica
« Reply #29 on: 24-08-2003, 09:49:25 »
Quote from: "komunjara"
znate li da postoji prezime

DRAKULIĆ

to su vam potomci Drakule osobno i žive next door

Ih, pa tako mi se prezivala razredna u osnovnoj :)
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Draza

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #30 on: 24-08-2003, 21:28:06 »
nije samo taj kraj bogat pričama i predanjima, nego cela zemlja, sa izuzetkom Vojvodine, za koju jednostavno ne znam.

I u Vojvodini postoji verovanje u vampire, s tom razlikom u odnosu na ostatak nase zemlje, sto je ono potkrepljeno postojanjem zvanicnih dokumenata austrijskog dvora iz 18. i 19. veka. u kojima se izvestava o mnogim slucajevima misterioznih smrti mestana u juznim i jugoistocnim delovima carstva - pripisanim, upravo, pojavi vampira.

Mozete pogledati sajt www.shroudeater.com, na kome cete naci jos nekoliko slucajeva sa naseg podneblja. :wink:

Lurd

• 3
leptirica
« Reply #31 on: 25-08-2003, 00:43:29 »
Quote from: "Draza"
nije samo taj kraj bogat pričama i predanjima, nego cela zemlja, sa izuzetkom Vojvodine, za koju jednostavno ne znam.

I u Vojvodini postoji verovanje u vampire, s tom razlikom u odnosu na ostatak nase zemlje, sto je ono potkrepljeno postojanjem zvanicnih dokumenata austrijskog dvora iz 18. i 19. veka. u kojima se izvestava o mnogim slucajevima misterioznih smrti mestana u juznim i jugoistocnim delovima carstva - pripisanim, upravo, pojavi vampira.

Mozete pogledati sajt www.shroudeater.com, na kome cete naci jos nekoliko slucajeva sa naseg podneblja. :wink:

Zvaničnim dokumentima su potkrepljeni slučajevi vampirizma i u Bosni i u Srbiji, ali ja sam mislio uopšte na priče o duhovima i natprirodnim pojavama.

phuzzy

• 4
  • 3
    • http://www.screaming-planet.com
leptirica
« Reply #32 on: 25-08-2003, 08:54:24 »
Quote from: "Monsinjor Lurdusami"
Samo da dodam da nije samo taj kraj bogat pričama i predanjima, nego cela zemlja, sa izuzetkom Vojvodine, za koju jednostavno ne znam.

Vojvodina je prilicno bogata po pitanju svakojakih prica (pa i fantasticnih), a tome dodatno pogoduje sto je lako pristupacna, te se u njoj izmesala zamasna kolicina razlicitih naroda i narodnosti, svaki donevsi svoja predanja i verovanja, a koja su se dalje uplela u lokalne legende.

Jedino sto, bar po mom iskustvu, dok sam odrastao, ljudi (i to stariji, oni koji bi takve stvari znali) nisu nesto posebno raspolozeni da ispredaju price - mene su uglavnom kljukali opstim, klasicnim bajkama, a lokalne legende su bile uglavnom materijal za kingovske price-oko-logorske-vatre na kampovanju/pecanju koje pricaju "stariji decaci", a sto prilicno dovodi u pitanje autenticnost istih, uzimajuci u obzir prodor holivuda na male ekrane nasih tv prijemnika i u mozgove mladjih generacija.

kolekcionar

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #33 on: 21-09-2003, 18:32:15 »
Stose tice slucajeva o vampirima, otome ima zaista puno nerazjasnjeni slucajeva..U mome mjestu je umro sin  mesara, od RAKA PLUCA..
Kadasuga sahranili nije proslo ni sedmica a ljudisu poceli u strahu da sapucu kakosu vidjeli Desinog(mesar) sina Duska...
Stvar se zahuktala kadaje nekoliko mjestana otislo u policisku stanicu..
Kadasu neki skupili hrabrosti i pitali nesrecnog oca, dalije tacno i dali on zna damu se sin povampirio,majka od duska je govorila, NEKA MENI MOJ
DULE DOLAZI..Naravno tadasam bio osnovnoskolarac (1978 g.)
Posle sam ubrzo nakon O.S. otisao u SLOVENIJU na skolovanje
(rudarska skola) i nisam nikada vise  o tome slucaju nikada nista cuo..
Cuosam da ako djevojka zazeli nekoga momka, a on je nece, treba
daga pogleda kroz probuseno krilo slijepog misa, i ondace on da luduje za djevojkom.. :lol:  :lol:  :lol:
Jedna stara legenda kaze:
 Promijenices stotinu sajtova dok ne pronadjes pravi...

Black swan

• 4
  • 3
leptirica
« Reply #34 on: 21-09-2003, 20:06:28 »
:x  :cry:  :cry:  :x
kroz šta ja trebam gledati da me zavoli jedna djevojka sa veliki fonasi :x

Lurd

• 3
leptirica
« Reply #35 on: 21-09-2003, 22:41:35 »
Quote from: "kolekcionar"
Stose tice slucajeva o vampirima, otome ima zaista puno nerazjasnjeni slucajeva..U mome mjestu je umro sin  mesara, od RAKA PLUCA..
Kadasuga sahranili nije proslo ni sedmica a ljudisu poceli u strahu da sapucu kakosu vidjeli Desinog(mesar) sina Duska...
Stvar se zahuktala kadaje nekoliko mjestana otislo u policisku stanicu..
Kadasu neki skupili hrabrosti i pitali nesrecnog oca, dalije tacno i dali on zna damu se sin povampirio,majka od duska je govorila, NEKA MENI MOJ
DULE DOLAZI..Naravno tadasam bio osnovnoskolarac (1978 g.)
Posle sam ubrzo nakon O.S. otisao u SLOVENIJU na skolovanje
(rudarska skola) i nisam nikada vise  o tome slucaju nikada nista cuo..
Cuosam da ako djevojka zazeli nekoga momka, a on je nece, treba
daga pogleda kroz probuseno krilo slijepog misa, i ondace on da luduje za djevojkom.. :lol:  :lol:  :lol:

Čoveče, šta napravi? Kako te nije zanimalo šta se dalje desilo? Jel možeš da se raspitaš šta je bilo posle? Mene interesuju takve stvari. Ili ako ne, jel možeš da kažeš koje je to mesto, ili mi pošalji na private ako nećeš javno.

Hvala.

kolekcionar

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #36 on: 21-09-2003, 23:41:35 »
Pa ovoseje desilo u mjestu (BIH) STUPARI..(kod Kladnja)
Od pocetka rata pa sve do kraja nisam bio na svojoj rodnoj lokaciji, tako
da neznam niti dalije DESO jos ziv, i staje bilo uopste sa tom porodicom
jer biloje progona i strahota na svim stranama, ali ako hoces pitacu
svoga staroga, dami objasni staseje desilo, jer toje bila tema citavog
STUPARSKOG sreza...Dakle posto zivim u USA, a vec sam juce razgovarao sa svojom obitelji (telefonom) iduce sedmice obecavam dacu pitati svoga oca o tome slucaju, i naravno dacuti sve reci ovdje na forumu
   Nema potrebe da bilo sto saljem inkognito... :wink:  :wink:  :)

Lurd

• 3
leptirica
« Reply #37 on: 22-09-2003, 01:09:41 »
Odlično! Samo nemoj, molim te, da zaboraviš. Ako treba, podsetiću te.

Hvala!

iNCUBUs

• 4
  • 3
leptirica
« Reply #38 on: 23-09-2003, 01:02:26 »
Ovo postaje vrlo zanimljivo.... :)

'aj baš ću da pitam ćaleta da li su postojale neke slične priče tamo gde mi je dedovina :)
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

kolekcionar

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #39 on: 27-09-2003, 18:16:34 »
Odlično! Samo nemoj, molim te, da zaboraviš. Ako treba, podsetiću te.

Hvala!

Ovako..!!  Nemam sta puno da dodam...
Od starog sam  saznao, daje jedan  covjek iz SEKOVICI (naziv sela)
dosao i uz Desinu saglasnost  sjedio u kuci  ocekujuci dase pojavi
 nesto stobi trebalo da predstavlja mrtvoga  DUSKA...
Dusko se je pojavio po obicaju ali nisu bili u pitanju nikakvi
 GLOGOV KOLAC, kako to ljudi vole da objasbne gledajuci
po filmovima...U pitanju nije ni moguce doci do FIZICKOG KONTAKTA sa
 NEUPOKOJENOM DUSOM, nego dolazi do razgovora
koi se odnosi na POSTAVLJANJE ODREDJENIH PITANJA...
Kao naprimer.... STOSI DOSAO...NIKO TI NISTA NIJE DUZAN....
TI VISE NEPRIPADAS NAMA...ODLAZI ODAKLE SI  DOSO I NEPOJAVLJUJ SE NIKADA VISE....
 Neka pitanja ovakvoga stila covjek je postavio DUSKU, i posle toga
NIKADA SE VISE NIJE POJAVIO...Dakle uopste nije tacno dase ide na grob, i zabada kojekakav kolac dabise upokoio umrli, ili zabija mali
 TRN pod jezik, (ispod pazuha,u predjelu pete, tabana)
Eto tobi bilo o tome pitanju...Sada akosamti sa time mogao docarati kakvu takvu predstavu o VAMPIRIMA  u otprilike mojem rodnom kraju,
tobi bilo toliko...Vjerujem da svaki kraj, ima svoj nacin shvatanja ivih oduvijek MISTERIOZNIH i nikada do kraja razjasnjenih slucajeva...... :)  :wink:

Draza

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #40 on: 27-09-2003, 23:12:11 »
...Dakle uopste nije tacno dase ide na grob, i zabada kojekakav kolac dabise upokoio umrli, ili zabija mali
 TRN pod jezik...

Ma tu se radi samo o razlicitim pristupima resavanju istog problema. Ovde malo ko ima zivaca da pregovara, pogotovo sa vampirima. Doduse tesko je, a i malo verovatno, uopste doci u kontakt sa njima, a jos teze preziveti isti. Mnogo je lakse i delotvornije, otkopati mu grob i roknuti mu glogov kolac u srce.  :evil:

Hajde, kada vec pricamo o lokalnim obicajima vezanim za vampire, da spomenem nesto sto sam skoro cuo: u nekim selima u okolini Krusevca ljudi iglom bodu jagodice prstiju umrlog, kako se ovaj ne bi povampirio. :P

Ghoul

• 4
  • 3
    • The Cult of Ghoul
leptirica
« Reply #41 on: 28-09-2003, 01:17:21 »
jedan od boljih novijih i u knjizarama verovatno jos uvek nalazljivih izvora za one koje zanimaju vampiri, narodni obicaji i verovanja za njih vezani itd. jeste knjiga ane radin, motiv vampira u sprskoj knjizevnosti.
objavljena pre 3-4 godine, valjda bese prosveta, bgd, sigurno je jos imaju na lageru.
prilicno dobra knjiga.

kolekcionar

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #42 on: 28-09-2003, 02:30:28 »
Quote from: "Draza"
...Dakle uopste nije tacno dase ide na grob, i zabada kojekakav kolac dabise upokoio umrli, ili zabija mali
 TRN pod jezik...

Ma tu se radi samo o razlicitim pristupima resavanju istog problema. Ovde malo ko ima zivaca da pregovara, pogotovo sa vampirima. Doduse tesko je, a i malo verovatno, uopste doci u kontakt sa njima, a jos teze preziveti isti. Mnogo je lakse i delotvornije, otkopati mu grob i roknuti mu glogov kolac u srce.  :evil:

Hajde, kada vec pricamo o lokalnim obicajima vezanim za vampire, da spomenem nesto sto sam skoro cuo: u nekim selima u okolini Krusevca ljudi iglom bodu jagodice prstiju umrlog, kako se ovaj ne bi povampirio. :P

DRAZA covjek koi stupi u kontakt sa dusom umrlog i pocne damu postavlja pitanja, nije bas ni obicni covjek..
Takve stvari rade veoma hrabri ljudi koi znaju cak i kako dase zastite u slucaju potrebe..Cito sam daje negdje '81 u okolici KRUSEVCA umro covjek i ostalo iza njega cetvoro nejake djece u maloj kucici u oci same
 zime....Umrli je svaku vece dolazio i potpaljivao vatru u sporet
 kadabi svi pospali...Kadase je zena iznenada probudila opazila je u
sobi da sjedi covjek i odlaze vatru u sporetu....Kadaje malo bolje dosla dosebe prepoznala je sopstvenog muza....Sutra dan je ispricala svekru i ovaj je odma zvao nekog covjeka koi je bio poznat po RAZGOVORIMA sa mrtvima...Pitao ga je ZASTO DOLAZI.??
Ovaj mu je odgovorio da dolazi i odlaze vatru damu se djeca nebi prehladila...Nemoj vise NIKADA da dodjes, jer imase tko brinuti o tvojoj djeci, i ona sigurno nece nazepsti..Svoim dolascima TI IH SAMO PLASIS...
SADA SI DOSAO I NEMOJ VISE NIKADA...Posle ovih rijeci
SILUETA JE STAJALA NIJEMA, I KAO DAJE STIO NESTO DA JOS KAZE, ALI SE OKRENUO I IZASAO IZ KUCE...Nikada se vise nije pojavio....
Ako se sjecas LIST "DVOJE" izlazio je 70-it  i krajem 80-ih godina,
cinimise skoro do pocetka rata...U tim novinama citaosam o ovome slucaju.... :roll:

Draza

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #43 on: 28-09-2003, 15:27:55 »
Interesantna prica, ali se plasim da je u pitanju izmisljen dogadjaj ciji je jedini cilj da malo zabavi i prodrma citaoce pomenutog lista. Ali, ko zna, mozda je clanak zaista napisan prema "tvrdnjama ocevidaca". U svakom slucaju raspitacu se, pa mozda ova zanimljiva prica dobije i nastavak.

Lurd

• 3
leptirica
« Reply #44 on: 30-09-2003, 13:19:11 »
Kako mudro reče Dilan Dog, veća je verovatnoća da dobiješ na lutriji nego da ti se prisustvuješ natprirodnom dogadjaju. Ja se slažem sa tim, ali je pitanje šta je to "iznad prirodnog", tj. "uobičajenog" u ovom slučaju. Takvim dogadjajima prisustvujem skoro svaki dan, čudu života i postojanja, ali to nije sada tema. Hoću da kažem da nije tema šta se dogodilo ili nije, ja volim da sakupljam takve priče.

Kolekcionaru, hvala na završetku priče. Pazi, što se tiče obračuna sa vampirima, nije u pitanju samo različita metodologija, nego i termonologija. Ja tvoj kraj ne poznajem i neću da nagadjam, ali istim imenom se u različitim krajevima nazivaju različite spodobe.

Sa vampirima se zaista fizički razračunava, a razgovor se vodi sa drugim neumrlim bićima. Primer različite terminologije je to što Srbi nisu razlikovali pojam "vukodlak" i "vampir", što su bili sinonimi. Prošlo vreme koristim zato što je u poslednjih dvadesetak godina promenjeno gledište na vukodlake zahvaljujući globalizaciji i mladima koji prihvataju zapadnjačke mitove.

Dražo, bockanje prstiju se vrši zato što u tom kraju veruju da vampir nema kosti i da je vreća napunjena tečnošću. Da bi upokojio takvog vampira, potrebno je samo da ga probušiš, a ako nećeš da se povampiri, onda ga probuši pre toga.

Lurd

• 3
leptirica
« Reply #45 on: 30-09-2003, 13:20:26 »
Kako mudro reče Dilan Dog, veća je verovatnoća da dobiješ na lutriji nego da ti se prisustvuješ natprirodnom dogadjaju. Ja se slažem sa tim, ali je pitanje šta je to "iznad prirodnog", tj. "uobičajenog" u ovom slučaju. Takvim dogadjajima prisustvujem skoro svaki dan, čudu života i postojanja, ali to nije sada tema. Hoću da kažem da nije tema šta se dogodilo ili nije, ja volim da sakupljam takve priče.

Kolekcionaru, hvala na završetku priče. Pazi, što se tiče obračuna sa vampirima, nije u pitanju samo različita metodologija, nego i termonologija. Ja tvoj kraj ne poznajem i neću da nagadjam, ali često se istim imenom u različitim krajevima nazivaju različite spodobe.

Sa vampirima se zaista fizički razračunava, a razgovor se vodi sa drugim neumrlim bićima. Primer različite terminologije je to što Srbi nisu razlikovali pojam "vukodlak" i "vampir", što su bili sinonimi. Prošlo vreme koristim zato što je u poslednjih dvadesetak godina promenjeno gledište na vukodlake zahvaljujući globalizaciji i mladima koji prihvataju zapadnjačke mitove.

Dražo, bockanje prstiju se vrši zato što u tom kraju veruju da vampir nema kosti i da je vreća napunjena tečnošću. Da bi upokojio takvog vampira, potrebno je samo da ga probušiš, a ako nećeš da se povampiri, onda ga probuši pre toga.

Lurd

• 3
leptirica
« Reply #46 on: 30-09-2003, 13:21:32 »
I posle jora jor :wink: ...Bobane, obriši, molim te, ovaj drugi, duplirani, post.

Draza

• 4
  • 2
leptirica
« Reply #47 on: 30-09-2003, 13:57:29 »

Da, ja sam se lose izrazio. Ono sto je trebalo da bude poenta moje price je da autori tekstova o natprirodnim pojavama, u stvari, najcesce sami izmisljaju dogadjaje kojima, cisto zbog uverljivosti, dodeljuju geografska obelezja. A ja sam obecao da cu proveriti i ako je zaista postojala takva prica u gradu, dopuniti je nekim eventualnim nastavkom.

Hvala ti na ovoj zanimljivoj informaciji. :lol:

The_Dancing_Clown

• 4
  • 2
koga interesuje
« Reply #48 on: 30-09-2003, 14:59:19 »
..shto reche tata jednog mog druga: "Nemoj slucajno da ste me kremirali kad umrem - hocu da se povampirim k'o sav normalan svet!!"  :twisted:

DagonBytes.com
Presents
The Strange and True case of
PETER PLOGOJOWITZ
The Case of the first Documented
'Real' Vampire?
The story of Peter Plogojowitz dates back to 1725 and this official Government document was written by a German military official stationed in the village of Kisilova.

The Report 1725

And since with such people (which they call vampires) various are to be seen that is, the body undecomposed, the skin, hair, beard, and nails growing - the subjects resolved unanimously to open the grave of Peter Plogojowitz and to see if such above-mentioned signs were really to be found on him. To this end they came here to me and, telling of these events, asked me and the local parish priest, to be present at the viewing- And although I at first disapproved, telling them that the praiseworthy administration should first be dutifully and humbly informed. and its exalted opinion about this should be heard, they did not want to accommodate themselves to this at all, but rather gave this short answer: I could do what I wanted, but if I did not accord them the viewing and the legal recognition to deal with the body according to their custom, they would have to leave house and home, because by the time a gracious resolution was received from Belgrade, perhaps the entire village - and this was already supposed to have happened in Turkish times - could be destroyed by such an evil spirit, and they did not want to wait for this,
Since I could not hold these people from the resolution they had made, either with good words or with threats, I went to the village of Kisilova, taking along the Gradisk priest, and viewed the body of Peter Plogojowitz, just exhumed, finding, in accordance with thorough truthfulness, that first of all I did not detect the slightest odor that is otherwise characteristic of the dead, and the body, except for the nose, which was somewhat fallen away, was completely fresh. The hair and beard- even the nails, of which the old ones had fallen away - had grown on him; the old skin, which was somewhat whitish, had peeled away, and a new one had emerged from it. The face, hands, and feet and the whole body were so constituted, that they could not have been more complete in his lifetime. Not without astonishment, I saw some fresh blood in his mouth, which, according to the common observation, he had sucked from the people killed by him.
In short, all the indications were present that such people (as remarked above) are said to have. After both the priest and I had seen this spectacle, while people grew more outraged than distressed, all the subjects, with great speed, sharpened a stake - in order to pierce the corpse of the deceased with it- and put this at his heart, whereupon, as he was pierced, not only did much blood, completely fresh, flow also through his ears and mouth, but still other wild signs (which I pass by out of high respect) took place. Finally, according to their usual practice, they burned the often mentioned body, in his case, to ashes of which I inform the most laudable Administration, and at the same time would like to request, obediently and humbly, that if a mistake was made in this matter, such is to be attributed not to me but to the rabble, who were beside themselves with fear.

The_Dancing_Clown

• 4
  • 2
dodatak
« Reply #49 on: 30-09-2003, 15:01:09 »
DagonBytes.com
Presents
The Strange and True case of
Arnold Paul
This Document was written in 1732 by the
Regimental Field Surgeon Johannes Fluckinger
To the Emperor
Written by the first Documented
'Real' Vampire Hunter

Visum et Repertum
Seen and Discovered
1732
After it had been reported that in the village of Medvegia the so-called vampires had killed some people by sucking their blood, I was, by high degree of a local Honorable Supreme Command, sent there to investigate the matter thoroughly along with officers detailed for that purpose and two subordinate medical officers, and therefore carried out and heard the present inquiry in the company of the captain of the Stallath Company of haiduks (a type of soldier), Gorschiz Hadnack, the standard-bearer and the oldest haiduk of the village, as follows: who unanimously recount that about five years ago a local haiduk by the name of Arnold Paole broke his neck in a fall from a haywagon. This man had during his lifetime often revealed that, near Gossowa in Turkish Serbia, he had been troubled by a vampire, wherefore he had eaten from the earth of the vampire's grave and had smeared himself with the vampire's blood, in order to be free from the veIation he had suffered.
In 20 or 30 days after his death some people complained that they were being bothered by this same Arnod Paole; and in fact four people were killed by him. In order to end this evil, they dug up this Arnold Paole 40 days after his death - this on the advice of a soldier, who had been present at such events before; and they found that he was quite complete and undecayed, and that fresh blood had flowed from his eyes, nose, mouth, and ears; that the shirt, the covering, and the coffin were completely bloody; that the old nails on his hands and feet, along with the skin, had fallen off, and that new ones had grown; and since they saw from this that he was a true vampire, they drove a stake through his heart, according to their custom, whereby he gave an audible groan and bled copiously, Thereupon they burned the body the same day to ashes and threw these into the grave. These people say further that all those who were tormented and killed by the vampire must themselves become vampires.
Therefore they disinterred the above-mentioned four people in the same way. Then they also add that this Arnod Paole attacked not only the people but also the cattle, and sucked out their blood. And since the people used the flesh of such cattle, it appears that some vampires are again present here, inasmuch as, in a period of three months, 17 young and old people died, among them some who, with no previous illness, died in two or at the most three days. In addition, the haiduk Jowiza reports that his step-daughter, by name of Stanacka, lay down to sleep 15 days ago, fresh and healthy, but at midnight she started up out of her sleep with a terrible cry, fearful and trembling, and complained that she had been throttled by the son of a haiduk by the name of Milloe, who had died nine weeks earlier, whereupon she had experienced a great pain in the chest and became worse hour by hour, until finally she died on the third day. At this we went the same afternoon to the graveyard, along with the often-mentioned oldest haiduks of the village, in order to cause the suspicious graves to be opened and to examine the bodies in them, whereby, after all of them had been dissected, there was found:

1. A woman by the name of Stana, 20 years old, who had died in childbirth two months ago, after a three-day illness, and who had herself said, before her death, that she had painted herself with the blood of a vampire, wherefore both she and her child - which had died right after birth and because of a careless burial had been half eaten by the dogs- must also become vampires. She was quite complete and undecayed. After the opening of the body there was found in the cavitate pectoris a quantity of fresh extravascular blood. The vessels of the arteries and veins, like the ventriculis ortis, were not, as is usual, filled with coagulated blood, and the whole viscera, that is, the lung, liver, stomach, spleen, and intestines were quite fresh as they would be in a healthy person.
The uterus was however quite enlarged and very inflamed externally, for the placenta and lochia had remained in place, wherefore the same was in complete putredine. The skin on her hands and feet, along with the old nails, fell away on their own, but on the other hand completely new nails were evident, along with a fresh and vivid skin.
2. There was a woman by the name of Miliza (60 years old), who had died after a three-month sickness and had been buried 90-some days earlier. In the chest much liquid blood was found; and the other viscera were, like those mentioned before, in a good condition. During her dissection, all the haiduks who were standing around marveled greatly at her plumpness and perfect body, uniformly stating that they had known the woman well, from her youth, and that she had; throughout her life, looked and been very lean and dried up, and they emphasized that she had come to this surprising plumpness in the grave. They also said that it was she who started the vampires this time, because she had eaten of the flesh of those sheep that had been killed by the previous vampires.
3. There was an eight-day-old child which had lain in the grave for 90 days and was similarly in a condition of vampirism.
4. The son of a haiduk, 16 years old, was dug up, having lain in the earth for nine weeks, after he had died from a three-day illness, and was found like the other vampires.
5. Joachim, also the son of a haiduk, 17 years old; had died after a three-day illness. He had been buried eight weeks and four days and, on being dissected; was found in similar condition.
6. A woman by the name of Ruscha who had died after a ten-day illness and had been buried six weeks previous, in whom there was much fresh blood not only in the chest but also in fundo ventriculi. The same showed itself in her child, which was 18 days old and had died five weeks previously.
7. No less did a girl ten years of age, who had died two months previously, find herself in the above-mentioned condition, quite complete and undecayed; and had much fresh blood in her chest.
8. They caused the wife of the Hadnack to be dug up, along with her child. She had died seven weeks previously, her child - who was eight weeks old- 21 days previously, and it was found that both mother and child were completely decomposed, although earth and grave were like those of the vampires lying nearby.
9. A servant of the local corporal of the haiduks, by the name of Rhade, 21 years old, died after a three-month-long illness, and after a five week burial was found completely decomposed.
10. The wife of the local bariactar, along with her child, having died five weeks previously, were also completely decomposed.
11. With Stanche, a local haiduk, 60 years old; who had died six weeks previously, I noticed a profuse liquid blood, like the others, in the chest and stomach. The entire body was in the oft-named condition of vampirism.
12. Milloe, a haiduk, 25 years old; who had lain for six weeks in the earth, also was found in the condition of vampirism mentioned.
13. Stanoika, the wife of a haiduk, 20 years old, died after a three-day illness and had been buried 18 days previously. In the dissection I found that she was in her countenance quite red and of a vivid color, and, as was mentioned above, she had been throttled, at midnight, by Milloe, the son of the haiduk, and there was also to be seen, on the right side under the ear, a bloodshot blue mark, the length of a finger. As she was being taken out of the grave, a quantity of fresh blood flowed from her nose. With the dissection I found; as mentioned often already, a regular fragrant fresh bleeding, not only in the chest cavity, but also in ventriculo cordis.
All the viscera found themselves in a completely good and healthy condition. The hypodermis of the entire body, along with the fresh nails of hands and feet, was as though completely fresh. After the examination had taken place, the heads of the vampires were cut off by the local gypsies and burned along with the bodies, and then the ashes were thrown into the river Morava. The decomposed bodies, however, were laid back into their own graves.
Visum et Repertum
Seen and Discovered
1732
Regimental Field Surgeon Johannes Fluckinger
To the Emperor