• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pisac mora biti inteligentan

Started by Boban, 12-09-2009, 00:49:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bogdan

Quote from: Boban on 28-03-2016, 23:24:35
Dakle, nisi genije, nego se samo lažno predstavljaš.

U svojoj zamračenoj sobi, gledaj reality show 'Paranoja'. I nikad nemoj da pogledaš kroz prozor i vidiš čega sve ima tamo napolju.

Boban

Trumane, strelovito padaš u mojim očima a verovao sam da to nije moguće.

Bogdane. Inteligenciju možda imaš, ali nešto ipak nemaš. To je talenat za pisanje.
Kažu da se uspeh sastoji od 95% rada i 5% talenta.
Jeste tačno.
Ali bez tih 5% ne vredi ni milijardu sati vežbanja.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Bogdan

Quote from: Boban on 28-03-2016, 23:34:07
Trumane, strelovito padaš u mojim očima a verovao sam da to nije moguće.

Bogdane. Inteligenciju možda imaš, ali nešto ipak nemaš. To je talenat za pisanje.
Kažu da se uspeh sastoji od 95% rada i 5% talenta.
Jeste tačno.
Ali bez tih 5% ne vredi ni milijardu sati vežbanja.

Ja ne zna čime se ti baviš privatno, ali ako si uspeo da proceniš moj talenat na osnovu desete priče koju sam napisao u životu, svaka čast. Ja ne pišem često, ali kad god bih posle određenog vremena ponovo napisao priču, i sam bih video ogroman napredak. Bez obzira na nekonstantnost pisanja, moje sazrevanje jeste konstatno. Za sad moj napredak ide uzlazno pod jako dobrim uglom.

Moje je uvek da ne verujem tebi, jer ko god bio, čak i da zanemarim ove paranoične postupke, meni nisi niakakv autorite koji može mnogo da mi utiče na život.

Truman

Bogdane, ne obraćaj mnogo pažnju na tvog skoro-pa-imenjaka jer: 1. ne pamtim kada je poslednji put nešto pozitivno rekao o ičijem pisanju 2. kako sam kaže, nije ni pročitao tvoju priču 3. nema običaj da daje konstruktivnu kritiku

više treba obraćati pažnju na ljude koji ti napišu šta tačno ne valja, složio se s njima ili ne.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Bogdan

Quote from: Truman on 28-03-2016, 23:51:11
Bogdane, ne obraćaj mnogo pažnju na tvog skoro-pa-imenjaka jer: 1. ne pamtim kada je poslednji put nešto pozitivno rekao o ičijem pisanju 2. kako sam kaže, nije ni pročitao tvoju priču 3. nema običaj da daje konstruktivnu kritiku

više treba obraćati pažnju na ljude koji ti napišu šta tačno ne valja, složio se s njima ili ne.

Nešto sam ja njega izgleda žacnuo, pa sad refleksno hoće da bude surov i da mi ubija volju. xD

A sa ovim što si rekao se slažem. :)

Truman

Ma on svakome tako...valjda sadistički uživa u tome. A pošto se bavi izdavaštvom verovatno misli da ima kredibiliteta...

Bogdan

Quote from: Truman on 28-03-2016, 23:58:36
Ma on svakome tako...valjda sadistički uživa u tome. A pošto se bavi izdavaštvom verovatno misli da ima kredibiliteta...

Aha, pretpostavio sam da je tako nešto po zanimanju. Ali izdavači izdaju i knjige Suzane Mančić i Sanje Marinković... to su biznismeni, ne umetnici.

hidden

imam nekoliko dobrih prijatelja za koje mogu da garantujem da su natprosečno inteligentni. Vidiš to kad te pogledaju jbg, onako dva levela iznad vučjaka...e sad, svako malo u različitim kontekstima oni izjave kako su pametni. Natuknu da su ga merili, obično kažu koliki je, a meni se sve čini da tu nešto ne štima...otkud čoveku potreba da sebe ograničava  tako relativnim stvarima kao što su brojevi, da na temelju toga objašnjava sebe i pronalazi u tome motivaciju ili alibi...

Sent from my SM-G355H using Tapatalk

Palmer

Bogdane, meni je najzanimljivije kad ljudi kukaju da nemaju vreme da čitaju iako treba da se ubijaju od čitanja da bi iole mogao talenat da dođe do izražaja, a onda kmeče po forumima i batrgaju se u samoodbranama. Uzmi čitaj i troši reči na popravljanje pisanja. Tek kad budeš počeo da šljakaš nećeš imati vremena.

saturnica

Quote from: Palmer Eldrič on 29-03-2016, 00:47:37
Bogdane, meni je najzanimljivije kad ljudi kukaju da nemaju vreme da čitaju iako treba da se ubijaju od čitanja
:| :|

Palmer

U međuvemenu jedna motivaciona pesma:

Šta je šef rekao Tomu

Poezija? U redu, kao hobi.
Ja puštam dečje vozove.
Gospodin Šo uzgaja golubove.

To rad nije. Ne znojiš se.
Niko te za to ne plaća.
Ono, mogli biste da pišete reklame.

Opera, da; ili pesmarice.
Usamljeni jahač.
Nensi je pevala u horu

Al' tražiti dvanaest funti nedeljno!
Oženjeni se je l'?
Hrabro, nema šta.

Kako da pogledam u oči
vozaču autobusa
ako Vam dam tih dvanaest funti?

i ko je siguran da je to poezija?
moj klinac, deset godina
ume isto
i još s rimama!

Ja zarađujem tri hiljade, plus troškovi,
kola, dnevnice,
da, ali ja sam knjigovođa.

Kako ja kažem, tako rade
u mom preduzeću.
A šta Vi radite?

Nekakve male, pa dugačke reči.
nezdravo je to.
Kad sretnem pesnika, želim da se okupam.

Sve su to komunjare, upaljenici,
prestunici.
Pišete neke burgije.

To veli i gospodin Hajns, a on je učitelj.
I on to svakako zna.
Nego, posao potražite!

Drugi motivacioni govor: https://www.youtube.com/watch?v=mLGtYjISaj4

dakle, zapamtite dve stvari: ništa to ne valja, i talentovan si do kurca

Boban

Quote from: Bogdan on 29-03-2016, 00:01:08
Quote from: Truman on 28-03-2016, 23:58:36

Aha, pretpostavio sam da je tako nešto po zanimanju. Ali izdavači izdaju i knjige Suzane Mančić i Sanje Marinković... to su biznismeni, ne umetnici.

Na spiskovima Mense ima neki Bogdan Radovanović iz Jagodine sa brojčanom inteligencijom koju ti pominješ da pripada tebi.

Ghoul

more uđi mu u net adresu, u proxy, nađi ga gde živi, daj na gugl maps nađi njegovu kuću, daj da ga vidimo koji je taj! možda ga je satelit uslikao kroz prozor!
https://ljudska_splacina.com/

Boban

pa ko kaže da ga nisam već našao?

divča

Quote from: Dzimi Gitara on 28-03-2016, 23:26:47
Quote from: divča on 28-03-2016, 22:58:11
Jao bre koliko ste ljudi postali paranoični, to je muka gledati. Ja sam uputio Bogdana na forum zbog radionice -- na kojoj ne učestvujem, ali sam mislio da bi moglo da mu bude zanimljivo. Ako ne verujete ni meni da je čovek to što kaže da jeste, evo zna ga i Sanđama.

Čeč, ček, ti hoćeš da kažeš da ti i Sanđama niste ista osoba?!

Nismo
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Meho Krljic

Divča i Sanđama su iz istog grada pa možda to doprinosi konfuziji. Nešto kao što se uobičajeno misli da su Boban, Mića i Skalop ista osoba.

Mica Milovanovic

Vidim da sam ja džabe skenirao one fotke na kojima se jasno vidi da je scallop bio filmska zvezda pre nego što sam ja ušao u petogodišnji plan...  :(
Mica

Dzimi Gitara

Quote from: Mica Milovanovic on 29-03-2016, 10:56:40
Vidim da sam ja džabe skenirao one fotke na kojima se jasno vidi da je scallop bio filmska zvezda pre nego što sam ja ušao u petogodišnji plan...  :(

Upravo to bi uradio i sad ovo rekao neko ko ne želi da se zna da ima tri niknejma na jednoj IP adresi?!
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

Mica Milovanovic

Hm, možda si u pravu? Možda ja nisam ja?  :idea:
Mica

angel011

Quote from: Mica Milovanovic on 29-03-2016, 11:43:32
Hm, možda si u pravu? Možda ja nisam ja?  :idea:

Ti si scallop. Zato si i prikazao sebe kao filmsku zvezdu.  :lol:
We're all mad here.

Mica Milovanovic

Me, Myself, and Scallop?  :cry:
Mica

Ghoul

Mica Milovanovic

Me, Charlie, and Scallop...  :cry: :cry: :cry:
Mica

Bogdan

Quote from: Boban on 29-03-2016, 03:26:02
Quote from: Ghoul on 29-03-2016, 02:46:08
Quote from: Boban on 29-03-2016, 02:18:09
Na spiskovima Mense ima neki Bogdan Radovanović iz Jagodine sa brojčanom inteligencijom koju ti pominješ da pripada tebi.

more uđi mu u net adresu, u proxy, nađi ga gde živi, daj na gugl maps nađi njegovu kuću, daj da ga vidimo koji je taj! možda ga je satelit uslikao kroz prozor!

pa ko kaže da ga nisam već našao?

I ti ne povezuješ stvari loše. Ili si možda neki ludak koji me prati već deset godina???

By the way, ja nemam razloga da se krijem, nemoj da se cimaš sa ip adresama, samo pitaj šta te zanima.
I kao što rekoh, studiram informatiku, ako si se nešto urotio protiv mene(a vidim da jesi), glupo je da ratuješ protiv mene na mojoj teritoriji. xD

Mica Milovanovic

Bogdane, pre svega, opusti se, ako želiš da ovde opstaneš.

I ako si već student informatike, iskoristi malo pa proguglaj ko je ko na forumu u realnom životu, pre nego što doneseš ishitrene i netačne sudove. Ja se raspitam malo gde idem pre nego što dođem nekome u kuću...
Mica

Bogdan

Quote from: Mica Milovanovic on 29-03-2016, 14:00:30
Bogdane, pre svega, opusti se, ako želiš da ovde opstaneš.

I ako si već student informatike, iskoristi malo pa proguglaj ko je ko na forumu u realnom životu, pre nego što doneseš ishitrene i netačne sudove. Ja se raspitam malo gde idem pre nego što dođem nekome u kuću...

Ne znam da li želim da uopšte ostajem u ovom velu negativizma i paranoje...

A što se tiče Slobodna: https://covers.openlibrary.org/a/id/5916293-M.jpg
Kul cvidže xD

Ghoul

Ja se raspitam malo gde idem pre nego što dođem nekome u kuću...

eh, ali ova današnja mladež... :( 

iz neba pa u rebra!  xuzi

Dybuk

Bogdane, 'opusti se', kao kod zubara :)

Uopste me ne cudi njegov odbrambeni stav, mozda bi svi trebalo da se malo opustimo. :(

Bogdan

Quote from: Ghoul on 29-03-2016, 14:15:43
Ja se raspitam malo gde idem pre nego što dođem nekome u kuću...

eh, ali ova današnja mladež... :( 

iz neba pa u rebra!  xuzi

Pa kad te neko šutne u glavu, moraš da mu polomiš koje rebarce... Prvo mene nije zanimalo ko je on, i ovo sto sam sad nasao na Micin predlog, apsolutno nista ne menja. Ivo Andric je bio nobelovac, a opet spavao sa kumicom. "Ja sve razumem, al' gde sa kumicom majku mu..." Može da bude bilo kakvog uspeha, on je pre svega čovek, za mene još pre toga jako težak čovek...

Nemam više volje da rasipam svoju energiju na ove gluposti ovde, pozdrav svima!

Truman

Meni je sasvim razumljivo da neko ko dolazi iz okruženja gde je komunikacija normalna i ljudi se ophode s uvažavanjem na ovom forumu doživi kulturni šok kad vidi kako se ugledni intelektualci, izdavači i pisci ponašaju.

Ghoul

Quote from: Truman on 29-03-2016, 14:56:31
kulturni šok kad vidi kako se ugledni intelektualci, izdavači i pisci ponašaju.

ovaj živčani nije ni došo do tog nivoa da sazna s kim je pričao.

prosto, video da ovo nije uobičajeno mesto: 'heeej, zdravo, dobrodošao na naš lepi forum, nadamo se da ćemo se lepo družiti, ćiju-ći, ćiju-ći...'

ALEKSIJE D.

"kako se ugledni intelektualci, izdavači i pisci ponašaju."
xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl
Idi, bre Truki u peršun. Nisam se skoro ovako nasmejao.
Gde ovo iskopa, majke ti?
Pa ti ugledni i još pisci i izdavači, to se razbežalo davno. Ostale samo barabe kao ja. Seljoberi. I zbunjeni kao ti.

Truman

A da, i to što kažeš. Pobegli su neki jaki pisci naše SF/F/H scene, koliko se sećam bio je u pitanju sukob ega sa bobanom.

Scordisk

Apsolutno neću doprineti temi, ali nisu ni mnogi drugi, pa što da se ne javim. Ima Peljevin vrhunski roman, "Empire V" ili "Ampir V", gde ima jedna vrhunska definicija umetnika, pisaca i tako toga, a bome, nema veze sa inteligencijom:

"Savremeni umetnik - to je analna prostitutka s nacrtanim dupetom i zašivenim ustima. A galerista je čovek koji uspeva da postane njen makro duha uprkos apsolutnoj bezduhovnosti onoga što se dešava"

i

"Pisci su bili tek malo bolji - posle upoznavanja s njihovim uzorcima, zapisao sam u svesku: šta je najvažnije za pisca? To je da ima zlobni, mračni, ljubomorni i zavidni ego. Ako on postoji, sve ostalo će doći samo od sebe."

i za kritičare:

"Privremeni rast stidne vaši jednak je visini objekta po kome ona sere, plus 0,2 milimetra."

Truman

Quote from: Scordisk on 03-05-2016, 17:18:18
"Pisci su bili tek malo bolji - posle upoznavanja s njihovim uzorcima, zapisao sam u svesku: šta je najvažnije za pisca? To je da ima zlobni, mračni, ljubomorni i zavidni ego. Ako on postoji, sve ostalo će doći samo od sebe."

Po tome kako se pisci na ovom forumu ponašaju reklo bi se da je Peljevin bio potpuno u pravu.

Boban

Danas sam imao prosvetljenje po pitanju kako proceniti da li je osoba sposobna da bude dobar pisac.
Test je vrlo jednostavan i možda nepogrešiv. U svakom n slučaju koji sam produmao daje pozitivan rezultat, samo ne mogu da smislim kako da dokažem da važi i u svakom n+1 slučaju što bi bila potvrda moje teorije i prerastanje u teoremu.
Elem, tražite od osobe da vam objasne kako da odnekle stignete donekle Osobe obdarene spisateljskim vrlinama postaviće vas u jednu tačku i bespogovorno voditi ka cilju, osobe bez spisateljskog talenta neće lako ili uopšte uspeti da vam dočaraju kuda treba da idete i gde treba da stignete. Pisac mora da zna da zgrabi čitaoca i vodi ga kroz knjigu. Pisac mora da bude u stanju da objasni put kojim se kreće njegova knjiga. Ako ne ume, onda nije pisac nego smarač, skriboman koji verovatno uspeva da navata neke nedovoljno brze jadnike da bi kao imao čitaoce, ali to je mučenje za sve na svim nivoima.

Kimura

Čovek koji ume ''da vodi'' je dobar učitelj, za piscem ideš iako nisi siguran kuda. :lol:

Kada sam prvi put otvorila ovaj tvoj topik pomislila sam kako pretpostavljaš da i čitalac mora da bude inteligentan. (A ne mora.) Sad si, izgleda, smetnuo s uma da inteligentne ne možeš poterati kao stado i da ih je teško prevariti. Na ovom forumu koji u većem broju posećuje (ili je posećivao) pametan svet često se moglo čuti da je nešto dobro zato što je ''iskreno'' napisano.
Iskrene stvari i jesu dobre, ostave utisak čak i kada nema mnogo spisateljske veštine,a ni najavršenije umeće ne pomaže ako nemaš šta da ispričaš. (Ili ako nećeš iskreno da pričaš, što je češći slučaj).

Rekla bih, ipak, da tvoje razmišljanje sada nema mnogo veze sa dobrim piscima koje si čitao, nego da si gledao nečiji ne baš uspeo pokušaj? Da li sam pogodila?  :)
Ljudi ponekad pišu pre nego što su smislili šta će pisati i to ne samo početnici. Oni koji su inteligentniji se u toj situaciji uspešno izvuku. xrofl

scallop

Nisam dovoljno inteligentan da bih bio prosvetljen. Odnosno, nisam dovoljno prosvetljen da bih bio inteligentan. Nisam ni kafu popio, a kafa prosvetljuje. Možda ću je, kad se nakanim da je skuvam, popiti i prosvetliti se. Dotle, čitaoci ima da lutaju bespućem neinteligentne literature.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Alexdelarge

izgleda da su tvorci planskih dokumenata (prostorni i urbanistički planovi), kartografi i saobraćajni znakovi obaveštenja predodređeni za pisce. :idea:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Mica Milovanovic

Kimura, po meni "iskrenost" (veruj mi da razumem šta si htela da kažeš) nije ključan parametar kod čitanja. Bitan jeste, ali nijie ključan.
Tačno je, takođe, da inteligentne ne možeš tretirati kao stado, ali inteligentni bi takođe trebalo da imaju osobinu da mogu da razluče stepen "vođenja".
Ja ne pijem kafu...  :)
Mica

scallop

Quote from: Alexdelarge on 27-06-2018, 09:51:05
izgleda da su tvorci planskih dokumenata (prostorni i urbanistički planovi), kartografi i saobraćajni znakovi obaveštenja predodređeni za pisce. :idea:

Nigde puta, nigde staze,
svud go kamen noge gaze,
trudne noge u pustinji.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Quote from: Kimura on 27-06-2018, 07:33:34
Rekla bih, ipak, da tvoje razmišljanje sada nema mnogo veze sa dobrim piscima koje si čitao, nego da si gledao nečiji ne baš uspeo pokušaj? Da li sam pogodila?  :)

Upravo suprotno. Čovek koji mi je pre više od 20 godina u jednoj jedinoj rečenici objasnio kako da iz svog stana u Beogradu stignem do apartmana u Kala Neri (u regiji Volosa)... juče opet u jednoj rečenici dočarao gde treba da dođem a nisam nikad bio... i onda počnem malo da razmišljam o tome, pa se setim raznih primera, recimo, osoba koja pola sata nije uspela da mi objasni nešto na dve ulice od mene i tako dalje.
Kimura, ne dvodimenzuj me, ja sam, bez obzira na sve, uvek bar četvoroslojan.

scallop

Quote from: Mica Milovanovic on 27-06-2018, 10:00:53
Kimura, po meni "iskrenost" (veruj mi da razumem šta si htela da kažeš) nije ključan parametar kod čitanja. Bitan jeste, ali nijie ključan.

Ja ne pijem kafu...  :)

Da piješ kafu znao bi da je Kimura mislila na "iskrenost" pisca. Sa čitanjem je druga priča. Kvantitet čitanja nikada nije bio dokaz kvaliteta pisanja. Pisac piše, a karavani prolaze.

Kimura

I ja razumem šta znači ''stepen vođenja''. (Valjda razumem?) I nisam imala u vidu planersko, kartografsko ili saobraćajno (mada je Boban možda i ovo uzimao u obzir xrofl ) sprovođenje do odredišta. Samo mislim da je manje inteligentnih i pismenih nego onih koji su kadri da smisleno razmotaju priču. Potreban je tek ovlašni red u glavi, ništa više. Nije to nikakav poseban dar i ne bih ga isticala kao kriterij za spisatelje.

Svaka osoba koja ume da interesantno ispriča vic ili neki svoj doživljaj uspešno ''vodi kroz priču''.

Kimura

Mislila sam na iskrenost pisca.

Nedavno sam pročitala priču inače umešnog čoveka koji je kraj, a i samu priču, upropastio grubim, isuviše očiglednim vođenjem, da ne kažem nametanjem zaključaka čitaocu. Pitala sam se zašto je to učinio, pošto je, kao što rekoh, umešan, a razume se i inteligentan autor - mislim da je problem u tome što je pisao po zadatku, tj. nije bio iskren i priča koju je napisao jednostavno nije njegova priča.

scallop

Quote from: Boban on 27-06-2018, 10:13:25

Upravo suprotno. Čovek koji mi je pre više od 20 godina u jednoj jedinoj rečenici objasnio kako da iz svog stana u Beogradu stignem do apartmana u Kala Neri (u regiji Volosa)...

Ništa što GPS ne može, ali i GPS zna da zaglupi. Pre nekoliko godina ladno nas je odveo na neku ledinu kod Bugojna odakle se dalje moglo samo peške ili UNAZAD. Rizikujući da fasujem još neki minus kod žena, one su daleko manje spremne da uspešno objasne put do negde od muškaraca. Ima to nekakve veze sa putovanjima u istoriji. Zato se u literaturi često bolje snalaze od muškaraca. Ustvari, hteo sam da kažem da objašnjenje tvoje "vizije" nema veze sa onim šta si teo da oćeš.

Kimura

Kimura, ne dvodimenzuj me, ja sam, bez obzira na sve, uvek bar četvoroslojan.

Ama, nisu ni ostali sasvim prosti organizmi. Ima ljudi koji su u stanju da ti u par reči iskažu najdublje filozofske istine, a ne umeju da objasne kako da dođeš do najbliže benzinske pumpe.

Kimura

Quote from: scallop on 27-06-2018, 10:43:35

Upravo suprotno. Čovek koji mi je pre više od 20 godina u jednoj jedinoj rečenici objasnio kako da iz svog stana u Beogradu stignem do apartmana u Kala Neri (u regiji Volosa)...

Rizikujući da fasujem još neki minus kod žena, one su daleko manje spremne da uspešno objasne put do negde od muškaraca.

Kroz ceo svoj bračni život slušam kako sam dezorjentisana i kako bi me u prirodi prvu pojeli, a na nepoznatim terenima, u potpuno novim situacijama (Bože mili, kud sam zašo, noć me stigla u tuđini...) sam se lepo snalazila zato što sam znala da NEMAM IZBORA. Mislim da je u tome tajna svakog uspeha - postojanje motivacije.

scallop

Quote from: Kimura on 27-06-2018, 10:58:48

Kroz ceo svoj bračni život slušam kako sam dezorjentisana i kako bi me u prirodi prvu pojeli

Ozbiljnost nastranu.

Pre deset petnaest godina kada sam se ozbiljno bavio dijetama reče mi tašta da sigurno ima hormonalni poremećaj jer ništa ne jede, a goji se. Kao stručnjak, posadim je za sto, uzmem artiju i plajvaz i uredno popišem šta je sve pojela tokom nedelje. Preračunam u kilokalorije i zaključim da je u pravu. Onda se umeša tast sa samo jednom rečenicom:
"A gde je na tom spisku pile?"
Rekao u jednoj rečenici kako do apartmana u Volosu. Tašta smetnula s uma da su te nedelje pojeli celo pile.

Mica Milovanovic

Pobogu, napisao sam da znam na šta si/je mislila. Kao i Boban, apelujem da me ne potcenjujete.
Ponavljam, "iskrenost pisca" nije ključan parametar kod moje recepcije nekog književnog dela. To je nešto što se podrazumeva.
Ako pišete, ne pišete za sebe već pišete za čitaoca. Zato je kvalitet čitanja izuzetno važan za kvalitet pisanja.

Mica