• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Noć mrtvih snova, Vladislav Radak

Started by zakk, 10-10-2009, 16:37:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

PISB javlja

Noć mrtvih snova, Vladislav Radak (Dobra knjiga, 2009)

QuoteDobra knjiga je ona koja me zabavlja. Ne tražim ni duboku sagu o smislu života, niti da otkrijem sve o ženama i međuljudskim odnosima. Može da bude i "spora", da se ne čita "u jednom dahu", ali želim da u meni pokrene neku hemijsku reakciju - kaže mladi Vladislav Radak čija je knjiga "Noć mrtvih snova" nedavno objavljena u izdanju "Dobre knjige" iz Beograda, prenosi dnevni list Politika.

Triler, sa elementima naučne fantastike i horora, drugi je po redu Radakov roman koji je predstavljen u umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu.

Ovaj student treće godine Prirodno-matematičkog fakulteta debitovao je već sa 15. godina napisavši priču "Plava vežbanka" o školskim danima i sazrevanju svoje generacije. U međuvremenu je snimio dva kratka filma, završio nižu muzičku školu, a o svojim interesovanjima, kaže:

- Moja glavna karakteristika nije svestranost već studioznost.

Kada mi se svidi neka knjiga, iščitavam je sve dok ne shvatim kako je piscu to pošlo za rukom. Uostalom, i kad učim matiš, učim 10 do 12 sati. I, kada pišem knjigu, pišem po ceo dan i tada se najluđe provodim u životu.

Iako je odrastao na idealnim junacima (Betmenu, Supermenu, grofu Monte Kristu), naš sagovornik vremenom je shvatio da je mnogo lepše, humanije i inteligentnije da njegovi književni likovi budu prosečni ljudi pored kojih prolazimo svaki dan ali koje situacija natera na neko herojstvo ili ludost, monstruoznost ili kukavičluk. Ponekad se, kaže, oslanja na sopstvene želje i tada pomisli da nam, možda, treba neki superheroj, srećan završetak, beg koji nije realan. ali, koji će za trenutak da nam ispuni snove.

Razmišljanje matematičara, kako dodaje, svojom zdravom logikom i jednostavnošću u neku ruku doprinosi procesu pisanja priče.

- Možda književnost deluje kompleksnije ali smatram sa su najbolja rešenja uvek ona najjednostavnija. To je ono što kaže matematika i to je ono što sigurno godi i književnosti. Time ne pokušavam da pojednostavim proces pisanja, jer i u pisanju postoji prevazilaženje problema, i mislim da je, ukoliko ih prevaziđemo na najjednostavniji i najelegantniji način, to sjajno. Takozvano nameštanje publici ne mora da smišlja matematički um, dovoljna je čista pronicljivost - smatra Vladislav Radak.

U pisce uz čije je knjige odrastao i formirao ubrajaju se: Džek London, Robert Ladlam, Nelson de Mil, Stiven King, Teri Pračet .

Premda sebe vidi dalje u svetu matematike, ali i literature, ne želi, kako kaže, da njegova knjiga "Noć mrtvih snova" bude ni približno savršena. Stoga je nije ni "popravljao" uredničkim sugestijama.

- Da mi je neko pomogao pri pisanju čuo bih kritike samo od njega, a ovako ću dobiti više iskrenijih informacija. Uobličavanje knjige isto je kao kada stariji glumci izađu "ispeglani" u novinama. Starijim glumcima treba da se vide bore u novinama, kao što i pisci, i klinci pisci treba da dobijaju primedbe na svoje knjige. U ovim godinama više bi mi značilo da dobijam kritike a ne pohvale. Ne bi bilo dobro da se uljuljkam - kaže Vladislav Radak.

QuoteNoć mrtvih snova (430 strana, 890 dinara)

Svoj prvi roman Radak je napisao još kao tinejdžer, a u "Noći mrtvih snova" ostao je dosledan zahtevu koji stavlja pred knjigu kao čitalac - da ga zabavlja.

A šta je zabavnije od trilera? Napeta knjiga sastoji se i od drugih žanrova - malo ljubavne drame koja je pisana kao pripovetka, pa onda poetike stripa i najzad, odlike jednog pravnog romana.

U nepoznatom gradu mladić na autobuskoj stanici sreće devojku koja će mu promeniti ceo život i odvesti ga u podzemlje o kome nije ni sanjao. U Amsterdamu student italijanskog porekla Nikolo prima uznemirujuće poruke putem mobilnog telefona koji je pokvaren već dve godine. Hiljadama kilometara dalje dečak pravi grešku koja ga može koštati života, ali dobija jedinstvenu priliku da za samo šest sati promeni sve.

A u srcu Moskve stari profesor fizike rešava zagonetnu teoriju haosa, pokušavajući da promeni svoje detinjstvo.

Ubrzo njihove sudbine postaju neraskidivo povezane, jer njihove živote kontroliše nešto što je svima sem profesoru fizike potpuno strano.

Dok se životi svih pojedinaca u univerzumu menjaju, oni znaju samo jednu stvar.
Večeras nema sna.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

Quote from: Vladislav Radak on 10-10-2009, 16:37:35
U ovim godinama više bi mi značilo da dobijam kritike a ne pohvale. Ne bi bilo dobro da se uljuljkam

rado ću mu izaći u susret ako mi ovo padne šaka.

javlja mi se da ima 'mesa' za kritikovanje, ali možda i ponešto zanimljivo pride...
https://ljudska_splacina.com/

stakmen

ovo mora da je zanimljivo shtivo

Mica Milovanovic

Quote from: Vladislav Radak on Yesterday at 03:37:35 PM
U ovim godinama više bi mi značilo da dobijam kritike a ne pohvale. Ne bi bilo dobro da se uljuljkam

Za to nema da brine...   :)

Mica