• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Parada (Srđan Dragojević, 2010)

Started by ginger toxiqo 2 gafotas, 22-10-2009, 01:04:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ginger toxiqo 2 gafotas

Srđan Dragojević počinje da snima film ,,Parada"
Imamo ,,Oskara" za huliganizam

Srđan Dragojević, reditelj i scenarista, tokom karijere napravio je niz uspešnih filmova, a njegovo ostvarenje "Sveti Georgije ubiva aždahu" srpski je kandidat za "Oskara". Dok trka traje, Srđan sprema film kontroverznog sadržaja "Parada", a u intervjuu za "Blic" on se osvrće na stanje u našoj zemlji, domaćem filmu...

Dragojevićev poslednji film "Sveti Georgije ubiva aždahu" naš je kandidat za "Oskara". Na pitanje šta očekuje, Dragojević odgovara:
- To mnogo zavisi od pomoći koju ćemo dobiti za promociju filma. Pretpostavljam da vam je poznat podatak da je u promociju "Ničije zemlje" uloženo blizu milion dolara. E, isto toliko je plaćeno zbog siledžijstva onog mladića koji se slobodno šeta Srbijom i još posećuje Skupštinu i koji je postao hodajući primer da se nasilje isplati. Tako da za huliganizam već imamo "Oskara". Možda ćemo, za ovaj filmski, morati da sačekamo.

Pripremate i film "Parada". Zašto ste odlučili da napravite film baš na ovu temu?
- Ja o tom filmu razmišljam već nekoliko godina. Pre otprilike tri godine sam u jednom intervjuu spomenuo šta planiram da snimam, da bi me nekoliko dana posle toga u jednom tabloidu napali ti ludaci, šovinisti i manijaci i otvoreno mi pretili. Potpisavši se imenom i prezimenom ispred svojih ogavnih ksenofobičnih organizacija. Isti ti čija se udruženja sada zabranjuju. Nije me tada to pokolebalo, naprotiv, bio sam siguran, kao što sam i sada, nakon zabranjivanja parade, da se bavim važnom temom i da će to biti značajan film.

Njegova radnja prati homofoba Limuna i gej muškarca Radmila.
- To je zapravo priča o tome šta je sve čovek spreman da uradi za ljubav osobe koju voli, nebitno da li je ona žena ili muškarac. "Parada" je film o toleranciji, razumevanju, mogućnosti da veoma različiti ljudi postanu prijatelji, bez obzira na seksualnu, nacionalnu ili versku pripadnost. Po tome, on je mnogo više od filma o gej paradi. Sama činjenica da bi film trebalo da bude koprodukcija Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije dosta o njemu govori. Veoma se radujem ovom filmu, mislim da je scenario veoma dobar, i smešan i tužan...

Da li mislite da će ovaj film uspeti da razbije predrasude koje dobar deo naroda gaji prema homoseksualcima?
- Da, verujem u moć umetnosti da menja svet. Inače se ne bih bavio ovim poslom.

Koliko na samo snimanje i planiranje filma utiču nedavna dešavanja oko neodržavanja gej parade u Beogradu?
- Trebalo je da završnu scenu filma snimimo 20. septembra, tokom beogradske parade. Svi smo bili spremni, i ekipa i glumci. Imali smo i dogovor sa policijom koja nam je zaista izašla u susret. Žao mi je što se to nije desilo. Ova će scena, nadam se, biti snimljena na paradi sledeće godine, ovoga puta, kao poslednja u filmu. Ako ne, snimićemo je u Ljubljani ili u Zagrebu. Ipak, još uvek se nadam da će se to dogoditi ovde. A da bi se dogodilo, država mora da istraje u nameri da se obračuna sa šovinističkim i neonacističkim grupama u Srbiji. No, taj obračun mora da se proširi i na političare i deo klera koji je svojim javnim nastupom prizivao krvoproliće. Kada službena lica posete vladiku koji je javno zvao na linč i obrate mu se sa: "Izvol'te, oče, u kombi", poverovaću da smo na dobrom putu.

Koliko je danas u Srbiji filmska industrija ozbiljan biznis, a koliko samo puko snalaženje da se završi projekat?
- Mogu samo kiselo da se osmehnem kada čitam u novinama izjave pojedinih ljudi da se u filmu peru pare. Zašto bi neko prao novac ulažući u film kada može na razne načine da dođe do keša za nekoliko procenata provizije? To se, prosto, kosi sa zdravim razumom. Film je uvek u Srbiji bio posao za entuzijaste. Ja sam se dva puta odvažio da filmu pristupim kao biznisu i oba puta sam propao. Katastrofalno.

Šta se desilo?
- Prvi put nakon što mi je vetom bošnjačkog predstavnika u "Eurimageu" odbijen projekat po romanu Džulijana Barnsa "Bodljikavo prase" ("The Porcupine") i trogodišnji rad je otišao u vetar, odlučio sam da napravim komercijalni film "Mi nismo anđeli 2" i da sam skupim novac za film o kome sam godinama sanjao. No, ubrzo nakon premijere se pojavio pirat, državi nije palo na pamet da nas zaštiti i čitava ideja biznisa radi umetničkog filma je otišla dođavola. Drugi put, kada sam hteo da radim film "1999". To je priča o neonacizmu, ratnim zločinima i bombardovanju Srbije, naš koproducent je insistirao na tome da ukoliko želim njegovo prisustvo u tom projektu treba da uradim "Mi nismo anđeli 3". Kasnije se predomislio. "Anđeli 3" su ostali jedan sasvim besmislen projekat.

Da li vam dođe da odustanete kada se susretnete sa raznim nemogućim misijama realizovanja filma?
- Rekoh vam, nikad ne odustajem. Ne kažem da je to baš mnogo inteligentno, ali takav sam.

Nova glumačka lica
Koji glumci po vama danas figuriraju kao "prvi red srpskih glumaca" i bez kojih ne biste mogli zamisliti vaš film?
- To se iz godine u godinu menja i hvala bogu što je tako. Pojavljuju se nova, sveža lica i ljudi koji nisu samo željni medijske promocije i novca od beslovesnih serija. Čini mi se da su to "moji ljudi". Naravno, sa mnogim glumcima sa kojima sam radio, radio bih uvek. Sa nekima od njih ni da me puškom teraju.
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Le Samourai

Pa dobro, ovaj intervju se mozhe interpretirati kao "izvinite shto vec godinama snimam govna, necu nikada vishe."

A onda shvatish da je intervju povodom njegovog filma o gej paradi, pa stavish prst na chelo.

Ghoul

"Mogu samo kiselo da se osmehnem kada čitam u novinama izjave pojedinih ljudi da se u filmu peru pare. ... To se, prosto, kosi sa zdravim razumom... "Anđeli 3" su ostali jedan sasvim besmislen projekat."

= ha, dragojević pere ruke od dimba, distancira se od njega i jasno aludira na njega...
https://ljudska_splacina.com/

crippled_avenger

Dimbo became a liability. :)

Doduše, konkretnu priču o pranju para je više forsirao Pajkić, nego ja, ali definitivno i dalje mislim da je za određene ljude film u Srbiji profitabilan biznis zbog mahinacija (za razliku od Miloševićevog vremena, pranje ima manju ulogu), tako da Ghoulova identifikacija nije bez đavla.

Dobro je, barem se ne distancira od 1999. što je takođe Dimbo pisao. Ovo sa A3 i 1999 je doduše tačno. Ideja je bila da Pink dobije A3, JOŠ DVA SATA KVALITETNOG PROGRAMA za Novu godinu i da u zamenu za to finansira art-house film 1999 (koji se tada drugačije zvao).

U svakom slučaju, Dimbo i da se za zelenu granu uhvati, ona bi se osušila. Uspeo sam i Dragojevića da srozam i upropastim. :)
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

lou benny

hahahah kako je dimbo gangsta odreagovao!!! vrh! brži je i spretniji od svih vas filmadžija!  xuzi
put duha sa sekirom je zaobilazni put

Tex Murphy

Da parafraziram Šefa - pitam se odakle li je ovaj Dragojević pobjegao. U kojoj ludnici tako slabo paze na najopasnije slučajeve?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

crippled_avenger

Ja se samo pitam, kada će ova država konačno prestati da muči ovog čoveka? :)

дејан

...barcode never lies
FLA

Tex Murphy

Ozbiljno, on je jedan potpuni idiot. Ne pamtim kad sam posljednji put vidio da neko u tako malo rečenica kaže toliko gluposti.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Mica Milovanovic

A nekada davno (1984-1985) objavljivao je priče u SIRIUS-u  :(

Sirius 99 Srđan Dragojević Slike oko nas
Sirius 102 Srđan Dragojević Radioaktivna idila
Sirius 104 Srđan Dragojević Volite li superspektakle?

Mica

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

DeHickok

Mislim da je 31.10.2011

Na osnovu trailer-a ima sasvim oprecan utisak. Il' ce biti shit ili ce bit bulls_ _ _ (ali eye) :)
Kako je Biograf razotkrio samog sebe i ostale 'vinjarije...

mac

Ja givujem fak. Šta je sad problem?

pokojni Steva

Quote from: mac on 19-10-2011, 15:24:06
Ja givujem fak. Šta je sad problem?

Ništa. Da prostiš, uživajte.

SIMERIJANAC

Изгледа очајно, ал бар Јевтићу коначно дадоше праву улогу.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Agota

kako god,Agot ide sa prijateljima na premijeru :D
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

WARLOCK

znas kao onaj vic ' snimio sam film bez Nikole Kojo"  :!:

crippled_avenger

Obratite paznju na Cripplov melgibsonovski cameo.

Alex

Hm ... trejler ipak nagoveštava natprosečan srpski film.

Možda ovaj Srdjan nije onaj Srđan?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Mark

Me, I like it! Izgleda sjajno!
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

tomat

Quote from: Alex on 24-10-2011, 00:22:25
Hm ... trejler ipak nagoveštava natprosečan srpski film.

Možda ovaj Srdjan nije onaj Srđan?

voleo bih da delim tvoje mišljenje. više mi deluje kao da je prosek maksimalni domet. no, videćemo uskoro.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

tomat

je l' gotova premijera? bio neko?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Kunac

Nisam bio na premijeri, ali ću da idem ovih dana da pogledam.
"zombi je mali žuti cvet"

crippled_avenger

Bio sam ja na premijeri. Prošla je OK ali posle neviđene histerije na MONTEVIDEU realno nijedna premijera kod nas više neće biti ista...

Kunac

Agota

Quote from: crippled_avenger on 22-10-2011, 19:49:47
Obratite paznju na Cripplov melgibsonovski cameo.

Obratili samo paznju,jebo te otac bradati :-D
Salim se srce, lepo te je videti opet na velikom platnu :)

Kunac

Ljudi, bre, dajte utiske... 'Ajmo!

Kakvi su modeli Marijane Mateus?

Agota

Quote from: Kunac on 01-11-2011, 11:43:17
Kakav je film?

Film je bas smesan.Gledljiv,ali ima bas glupih delova isto.Sve u svemu bez mnogo ukljucivanja mozga.
Kraj je bez malo bezveze,trebao je da zavrsi sa krupnim kadrom Jeftica u lokvi krvi .Bam.Kraj .Gotovo. I posle samo tekst .Bez govora.  U Beogradu......
Siptar je pokido, ali POKIDO !!!!
Deo kad idu kroz jugu me podsetio na film kabul ekspres.

Kunac

Znači, ima Agotin seal of approval?

Agota

Ma da, veruj mi ja sam ocekivala na osnovu trejlera humor na nivou kursadzija,al srecom nije bilo tako.
Bice hit!!! Dobra je poruka, s tim  sto nisam  bas sigurna koliko ce se dopasti gay populaciji, znas, ima preterivanja.
Kostim mi se nije dopao.
Gledacu ga opet,sigurno. :)
Dragojevic nema problema sa scenarijom  vec sa rezijom,i sve vreme plese izmedju komedije i parodije.
Videces scenu sa porodjajem magarca ,to bih izbacila i ona sa sranjem je preduga.

crippled_avenger

Moj otac je nažalost dobio mnogo veći aplauz od mene sinoć u SC - moguće jer je narod pomislio da sam to ja... Njega je ostavio u celini a mene je jako skratio zato što je moj govor kao ideologa desničarske organizacije bio toliko moćan da bi izazvao histeriju. :)

zakk

SCENA SA POROĐAJEM MAGARCA????  :-P
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Agota

Quote from: zakk on 01-11-2011, 13:11:11
xrofl xrofl xrofl
E stvarno sam magarica !!!! :lol:
Mada, sve je moguce ,sve je moguce. Mozda bio i magarac ko ce ga znati. Mozda je i mazga ,al kobila definitivno nije. xrofl

Agota

Mme Chauchat

Ne znam čemu ovaj kadar, ali Stiven Bojd... mmmm.

Kunac

Ako se ne varam, Lakobrija je bio zadužen za efekte potrebne kako bi se dočaralo porađanje (ždrebljenje? magarenje?). Pitam se samo kako je završila beba-magare.... Setite se porođaja u Srpskom filmu.... :evil:

angel011

Quote from: Agota on 01-11-2011, 13:39:12
Quote from: zakk on 01-11-2011, 13:11:11
xrofl xrofl xrofl
E stvarno sam magarica !!!! :lol:
Mada, sve je moguce ,sve je moguce. Mozda bio i magarac ko ce ga znati. Mozda je i mazga ,al kobila definitivno nije. xrofl

Mazga?  :-P
We're all mad here.

pokojni Steva

Agota

Sad ispade da je najvaznije jer mula il mazga  :cry:
Ukrstanjem magarca i kobile ispadne mula ,a konja i magarice  mazga. :?:

Ljudi mante se magareceg posla i gledajte film . xcheers

Agota

pokojni Steva

Mulac, naravno. Nije Cipiripi. Čekaj, jel to film čoveka koji je pred kamerama zamal namlatio osobu ženskog spola kad mu je rekla da 'MNA2' sucks donkies ars?!

Kunac

Mazge & mule ne mogu da začnu, sterilne su.

Agota

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 02-11-2011, 00:05:16
Mulac, naravno. Nije Cipiripi. Čekaj, jel to film čoveka koji je pred kamerama zamal namlatio osobu ženskog spola kad mu je rekla da 'MNA2' sucks donkies ars?!

Ne znam za taj slucaj, ko je ta zenska osoba,  a da mna2 smrdi -smrdi.

Agota

Alex

Quote from: Agota on 02-11-2011, 00:13:09
Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 02-11-2011, 00:05:16

Ne znam za taj slucaj, ko je ta zenska osoba

Dubravka Lakić, čini mi se.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

zakk

http://kakavfilm.com/2011/11/parada-2011/

QuoteParada (2011)

Uz pomoć Arena Cineplex bioskopa prisustvovao sam novinarskoj projekciji najnovijeg ostvarenja reditelja i scenaristeSrdjana_Dragojevića. Film "Parada" je već u svom promotivnom periodu na osnovu trejlera podigao zaista velika pitanja zbog kontroverzne tematike na kojoj je zasnovan. Ono što je posebno interesatno u vezi ovog projekta jeste što je njegov reditelj i scnearista podjednako poznat kao kreator ultimativnih klasika u domaćoj kinematografiji, kao što su "Lepa_sela_lepo_gore" i ""Mi_nismo_anđeli", filmova koji će zauvek imati neku dozu poštovanja, a pored toga i totalnih promašaja kao što su dva nastavka "Mi nismo Anđeli" i "Sveti Đorđe ubiva aždahu". Dakle, koliko god da je Srđan Dragojević sposoban da nam prinese zaista fantastično ostvarenje, toliko je i moguće očekivati i kompletan promašaj.
Priča ovog filma prati grupu gej aktivista koji pokušavaju da organizuju Paradu ponosa u Beogradu, ali pošto nemaju podršku vlasti i policije, prisiljeni su da se koriste alternativnim metodama. Kroz niz nepredvidivih okolnosti, vođa ovog pokreta Mirko i njegov momak Radmilo stupaju u kontakt sa ratnim profiterom, poznatim pod nazivom Limun, koji je čovek iz sasvim drugačijeg sveta nego što su oni.  U raspravi i fizičkim obračunom sa Mirkom, organizatorom svadbe, zbog njegove seksualne opredeljenosti, Limunova devojka kupi svoje stvari i ostavlja ga na konto njegovih primitivnih shvatanja i ponašanja. Kako bi izgladio situaciju i pokazao se u drugom svetlu, Limun i Radmilo dolaze na dogovor da bi se iskupljenje moglo platiti u vidu podrške ideji i pokretu, radeći obezbeđenje, pošto pored toga što je vlasnik džudo kluba, Limun imam i svoju agenciju za obezbeđenje. Bivajući izuzetno poštovan, ali sama ideja koju brane izuzetno neprihvatljiva kod njegovih saradnika, Limun je primoran da traži pomoć po regionu, krenuvši zajedno sa Radmilom u obilazak bivšim Republikama sa kojima je ratovao tokom devedesetih godina prošlog veka.

Iako poruka koju ovaj film pokušava da prenese, da nas sve ljude prezentuje kao jednake i ravnopravne, ma kakva god naša opredeljenja bila, je zaista kvalitetna, ono što dobijamo u realizacije zbilja neće ostaviti željeni utisak koji je reditelj hteo. Pričalo se na sav glas kako film predstavlja kritiku društva i nastoji da skrene pažnju na ono što je loše u našoj sredini, što nas vuče dole, nasuprot tome ja sam ipak više stekao utisak da projekat želi da kapitulira na razmeri i aktulenosti ovog društvenog invaliditeta. Ovakav utisak sam dobio na osnovu jednodimenzionalnih likova i ogromne koncetracije ismevanja najtransparetnijih stereotipa ovog podneblja. Jeste da je ovo komedija, i da pokušava u isto vremene da prinese i neke segmente političke drame i satire, ali mi smo većinskim delom ipak zasuti humorom u stilu nama popularnih viceva koje počinju premisom: "Bili Srbin, Bosanac i Hrvat...", što opet dosta skreće od želje za sofisticiranim i uljudnim pristupu ka ovo problemu. – Naravno ako ste pristalica ovakvog humora, već ovde treba da prestanete sa čitanjem i slobodno da se uputite ka bioskopu, siguran sam da ćete dobiti ono što želite od filma.

Kad smo već na stavki humora, a opet kao i inače što u svojim recenzijama navodim da se o tome ne vredi raspravljati, pošto to nikako nije univerzalan segment, iz mog ugla mogu reći da sam ga doživeo dosta primitivnim. Postoji nekoliko zbilja urnebesnih momenata, ali na osnovu broja fora u filmu, to je zaista mali procenat.

Što se tiče samog zapleta, on je prilično jednostavan i ne baš toliko relan, dajući nam neku verziju avanturističkog američkog "road_movie-a", koji u sebi krije omaž popularnom vesternu "Veličanstvenih sedam (The_Magnificent_Seven)". Gluma u filmu nije na nešto spektakularnom nivou. Jedini koji ostavljaju dublji utisak jeste Nikola_Kojo, kome je prilično legla uloga stereotipičnog srpskog ratnog profitera, i još bih izdvojio Hristinu Popović, koja je koliko sam zaključio, uspela najviše smeha iz publike da izvuče.

Ideja i kritika na društvo koju je ovaj projekat nameraovao da iznese je zbilja kvalitetna i neophodna za svest većine građana ove dražave, ali pored desetominutne završnice i još nekoliko rečenica, mi umesto kritike i otvaranja očiju kako je reditelj nameravao, dobijamo dvočasovno banalno ismevanje stereotipa. Smatram da bi se ova ideja mnogo bolje manifestovala u vidu drame nego komedije.
Ocena:  5/10
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Simpatičan sajt taj kakavfilm.com... još samo da čika autor nije malo preterao sa odaljavanjem od srpskog jezika...