• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

POSLEDNJI SRBIN - Boban Knežević (2009)

Started by Boban, 22-10-2009, 16:40:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Cornelius

Mićo, sad sam opet sobni kritičar. Evo me sedim u sobi i blejim u televizor, pizdim i kritikujem francusku ekipu. Loši su, bre, loši su... Jedino što me teši je što sam danas našao belgijsko pivo Chimay, jedno od mojih najmilijih, pa mi lakše prolazi vreme.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Mica Milovanovic

Budi spokojan. Videćeš kako je današnji dan praznik u odnosu na nedelju...
Mica

asja

cak ima i fuzbala na poslednjem srbinu ili ps: . ima ovog romana i na plazi. gde li cemo ga sve smestiti?

Boban

Na sajtu fundamentalnih pacifista SFtima pojavio se jedan dirljivo lep prikaz Poslednjeg Srbina.
http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=1505.msg46794#new
U cilju prikupljanja svih pisanija o svom delu, kopiram ceo tekst, za slučaj da mu se nešto desi na originalnom mestu, a svi koji vide ovo neka ne propuste priliku da posete sajt i malo ga razgledaju, možda nađu nešto zanimljivo za sebe.

Lepo mi je Eriops (od koga sam posudio knjigu) rekao da je čitam pažljivo, lagano. Ali jok, ja po gasu. A Zašto?
Zato što je radnja takva. Vodi vas 300 na sat. I naravno, kad ga toliko "nagarite" nemate vremena da ispratite sve lepote i finese na koje usput nailazite.

Nemalo puta sam se morao vraćati na iste.

Radnja romana je teška za prepričavanje, i jeste da je fol interdimenzionalni cirkus, ali ne onako običan i klasičan.
Glavni junak, naša drzmančina iz Bosne, koja se pogubila, nacionalno i emotivno, kao izbeglica po americi, dobija od njihove vlade zadatak da istraži nestanak američke vojske u Bosni. U stvari, zna da ih ne sme odbiti.

Pun sumnji, sa psihološkom barijerom ka rodnom kraju, a i americi, mestu boravka, pridružuje se ekipi, koja ide da snimi gde to njihovi all american heros nestadoše.
Niko, niko ih nije mogao pronaći, ni obaveštajne, ni sateliti... ni najmanjeg traga da nađu... Ali naši junaci ih nalaze!

Likovi su lepo razrađeni, interakcije između njih isto tako, ali me malo razočarala psihološka samopredaja junaka. Mislim, jeste da se susreću sa čudima nepojmljivim, ali da počinju da dilkane zbog toga? Doduše, nijednom ih nije predstavio kao psihološko jake karaktere, ipak, mislim da je naš junak "dobro odigrao", vođen bespoštednim izazovima koje ljudski um teško može da zamisli.

Ritam romana, kao što naglasih, je brz, i to je zamka, nenamerna, autora. Jeste da je napisan na 415 stranica, ali nema suvišnih delova. Možda se nekome učini da je opis povremenog ludila u tintarama protagonista preterano naglašavano, opisano; ja to neču negirati, ali neču se ni složiti sa tim.
Takođe mi je zasmetala apatija glavnog junaka ka svemu, nedostatak avanturističkog duha, volje i radoznalosti. Verovatno zato što sam se uživeo sa tim likom i previše, pa su mi se njegove povremene akcije, a i kontovi učinili baš takvim. Apatični.

Poslednji Srbin ni u jednom momentu nije nacionalistički roman, iako mu podnaslov možda tako deluje.
Meni je ono "Nema povratka, nema predaje, nema oprosta" totalno bespotrebno i bez veze, jerbo je našem glavnom baji sudbina jasno zacrtana, koliko je on god negirao.
Nije potrebno da nam se to ukazuje na tako dramatićan način, i to još na koricama.

Za eventualne čitaoce dela, jedan savet. Pred kraj romana, usporite na 40 km/h.
Preplitanje sadašnjosti, prošlosti i budućnosti, sve sa ludilom u tintari junaka, nećete svariti ako nagazite roman kao i ja. Sreća, pa dadoh kočnice na vreme!

Boban je dokazao (ovde pričam striktno o njegovom dostignuću kao pisca, koji nemaju veze sa njegovim nastupom na forumu) da naši sf pisci imaju itekako svetu šta da ponude. Da naša dela, kao što je Poslednji Srbin, mogu ponosno, rame uz rame, koricu uz koricu da stoje sa ino hit autorima na policama knjižara širom sveta.
Averzija ka domaćim delima se, ovim romanom, sto posto razbija, razvaljuje u paramparčad!

Ovaj mali kont o delu, lično moj doživljaj, subjektivan, nikako ne znači da sam u pravu, ali takav utisak je ovo delo ostavilo na mene.

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Takav je Sal. Valjda je jasno da to nije prikaz već lični doživljaj. Dobro je skontao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

hoćeš da kažeš da je kao takav manje vredan?

džin tonik

Quote from: Boban on 15-06-2010, 21:35:57... Takođe mi je zasmetala apatija glavnog junaka ka svemu, nedostatak avanturističkog duha, volje i radoznalosti. ...

ovo ne razumijem.

scallop

Ma, Bobane, učitaj šta te volja. To ti je prvo potpuno zadovoljno muško.

Zosko, pročitaj pa pitaj.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

džin tonik

Quote from: Sal...Da sam znao da će moje reči odzvanjati ZS forumom, obrijao bih se, nastrcao Old Spice-om, pobrisao prašinu i skuvao nešto lepo za ručak...

sad mi je sve jasno...

Džek

Quote from: Boban on 15-06-2010, 22:06:47
hm... Sal je muško?

Jok, Bobane, ti si, jbte... hahahaha!!!

(ovo me natera da se registrujem ovde...  xfuck5)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Džek

To "hihihihi" kod vas umesto "Dobrodošli, novi članu, bla la la ...."?

scallop

Sad meni nije jasno šta je Zosku jasno. Sal, ovde nema dobrodošlice. Samo kung fu.

džin tonik

endokrinoloski problem skalope.

Džek

Quote from: scallop on 15-06-2010, 22:29:20
Sad meni nije jasno šta je Zosku jasno. Sal, ovde nema dobrodošlice. Samo kung fu.

Moj Kung Fu je jači od tvog Kung Fu-a, Hihihi-master Zosku!

xfuck5

scallop

Quote from: Josipovitch Broznjev on 15-06-2010, 22:31:12
endokrinoloski problem skalope.

Nije to tibica, Zosko. Ima tu nešto i u ganglijama.

sivka

Quote from: Sal on 15-06-2010, 22:15:07
Quote from: Boban on 15-06-2010, 22:06:47
hm... Sal je muško?

Jok, Bobane, ti si, jbte... hahahaha!!!

(ovo me natera da se registrujem ovde...  xfuck5)

Hello Sal!
Dobar i pozitivan tekst.
Baš mi je drago da te i ovde vidim.
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

Džek

Ćao Sivka!

Pa znaš mene... ono... čuj, Sal žensko...ccc... U Martin Brodu bi dobio po nosu zbog toga, al sreća, pa ja Sarajlija, onaj fini, tihi i mirni...

Boban

da li vama, fundamentalnim pacifistima, ikada pada na pamet, bar kao varijanta kojoj biste se narugali, da ne postiraju svi baš tačno ono što misle?

Džek

Pa kako onda da se razumemo? Ili odma' među rogove, ili adios, mučaćos!!!

Boban

vidiš, tu postoji jedan vrlo jednostavan problem.
Ljudi su svakojaki i različiti preko svake mere i ne nude iste stvari i ne daju iste stvari i ne zanimaju ih iste stvari.

Ti si danas imao veliki moralni problem. Dopao ti se roman i to si hteo da podeliš sa učesnicima na forumu koji ne vole pisca romana. Otud tvoja rečenica izvinjenja na kraju, koja naizgled daje utisak da se ograđuješ od svojih reči, a zapravo znači da si toliko siguran u svoj sud da si rešio da ga okačiš tamo, uprkos svemu.
Možda od tebe jednom nekada ispadne čovek.

Džek

A ti me, ono, poznaješ odnekud, pa znaš koliko sam čovek?
A da, krali kuruze kao mali zajedno? Ili bili u JNA 2geder?

Ja moralnih problema nemam.
Radim, i pišem kad i kako hoću, i kome hoću.

Jednostavno, roman mi se dopao, a ona zadnja rečenica je bila da se animiraju ostali da nastave sa svojim utiscima.

Ende.

džin tonik

Quote from: scallop on 15-06-2010, 22:44:40Nije to tibica, Zosko. Ima tu nešto i u ganglijama.

tjesi me sto je roman samo posudio. ozbiljno bih se zabrinuo da velikani sf-web-a kupe koji sf-roman. jos domaci...

Džek

Quote from: Josipovitch Broznjev on 16-06-2010, 00:41:14
Quote from: scallop on 15-06-2010, 22:44:40Nije to tibica, Zosko. Ima tu nešto i u ganglijama.

tjesi me sto je roman samo posudio. ozbiljno bih se zabrinuo da velikani sf-web-a kupe koji sf-roman. jos domaci...

Normalno. Tako svugde. Prvo probam, pa ponovo, pa opet. I ako valja, onda se ženim. Ili priženim.

Boban

pa bolje što ga je pročitao bez kupovine, nego da ga je kupio ili čak dobio a ostavio nepročitanog.

Džek

Trag Zveri kupujem, obečavam! Ako mi neko ne pozajmi u međuvremenu....

Boban

Kako je biti slobodan, Sale? Da možeš da misliš šta hoćeš i postiraš šta ti padne na pamet, bez titrave nagoni da se prati tema po propisanom koloseku i ton i da se ničija osećanja ne dotaknu na pogrešan način?
Kako je to biti slobodan?

sivka

Quote from: Sal on 16-06-2010, 01:15:34
Trag Zveri kupujem, obečavam! Ako mi neko ne pozajmi u međuvremenu....

Ako Boban napiše posvetu Otisak putuje poštom u NS.
Ima tamo još dvoje koji čekaju.
I gde je ovo trebalo da postujem, na Otisku ili ovde*?

Eriops

Bobane, grešiš.
Pošto lično poznajem Sala, moram ti reći da kod njega nema cile-mile, ili okolo-naokolo. On ti kaže u lice šta misli. Da mu se roman nije dopao, isto tako bi otvoreno rekao. Njega nije briga da li nekom iz sf tima nije pravo zbog tog komentara.
Fundamentalni pacifisti, to mu dođe ko neka sekta ?  :idea:

Boban

Javna reč je podložna javnoj proceni, pa dopusti da različiti ljudi na istom mestu izvuku različite zaključke.
Realno, to je nebitan deo prikaza knjige koji bi svakako izostao da je pisan za neki drugi sajt.

scallop

Quote from: Boban on 16-06-2010, 11:39:54
Realno, to je nebitan deo prikaza knjige koji bi svakako izostao da je pisan za neki drugi sajt.

Što si ga onda ovde preneo?

Boban

pa ja se ne bavim prekrajanjem tuđih reči; na šta bi to ličilo da čoveku tek tako izbacim završnu rečenicu.

angel011

Quote from: Boban on 16-06-2010, 14:29:33
pa ja se ne bavim prekrajanjem tuđih reči; na šta bi to ličilo da čoveku tek tako izbacim završnu rečenicu.

Osim ako se radi o knjizi koju izdaješ... :evil:
We're all mad here.

Boban

e, takav sam bio u XX veku; sada sam novi čovek.

scallop

Džek

Bobane, zaista, ne seri!
Molim te ko brata!

Tvoj Poslednji Srbin me izbio iz frizure. I to će stajati, uvek i za vek vekova. Šupci koji seru da roman ne valja, imaju debelo mahanje, a i debeli ud u labrnju od mene!
Tvoja poganština, sujeta, kao autora, me imponuje (uskoru ću i ja bidmen ako bog da objavljen) ali te to ne čini likom, čovekom. Nasuprot! Mnogi , svi sa SF TIM sajta su cenili tvoj rad i delo, a ti sam si to morao zasrati, a?

Smehotresi me spopadaju od tvoje sujete... a na kraju,moj kont je:

"Ebo ga on, extra piše, super Martin iz Broda, papak,  učim od njega, Majstora! Al buraz, zna da seeereeee!

Ne dozvoli to sebi. Forum ZS je leglo one žljezde koja lansira sline i patke, pljuvačine.
A ZS bi trebao biti forum gde se mladi, kao ja, jel, pisci ohrabruju, guraju da pišu još i još.
Misliš Bobane večno živeti?

Oćeš da tvoja naracija bidne nasleđe Srpske fantastike?
Oćeš?

Ajde onda.

Ja bi jako želeo to, od majstora da učim, a ne da budem popišan!

Ma, ja popio pive, pa serem.
Bi ja neke svoje priče okačio ovde, al JOK! Neću da me pljujete, o vi, sujetni, vi majstori, vi koji živite večno u tami srpske fantastike! Koji ne vidite zoru, novog nasleđa...Vi koji ste objavljeni, pa uhvatili boga proze za muda. I kitu. Pa ebi ga, to je moj kont.

Oš me banovati?
Nećeš. znam....

PTY

Quote from: Sal on 16-06-2010, 23:24:29
Bobane, zaista, ne seri!
Molim te ko brata!

Tvoj Poslednji Srbin me izbio iz frizure. I to će stajati, uvek i za vek vekova. Šupci koji seru da roman ne valja, imaju debelo mahanje, a i debeli ud u labrnju od mene!
Tvoja poganština, sujeta, kao autora, me imponuje (uskoru ću i ja bidmen ako bog da objavljen) ali te to ne ćini likom, čovekom. Nasuprot! Mnogi , svi sa SF TIM sajta su cenili tvoj rad i delo, a ti sam si to morao zasrati, a?

Smehotresi me spopadaju od tvoje sujete... a na kraju,moj kont je:

"Ebo ga on, extra piše, super!aj Martin iz Broda,  Učim od njega, Majstora! Al buraz, zna da seeereeee!

Ne dozvoli to sebi. Forum ZS je leglo one žljezde koja lansira sline i patke, pljuvačine.
A ZS bi trebao biti forum gde se mladi, kao ja, jel, pisci ohrabruju, guraju da pišu još i još.
Misliš Bobane večno živeti?

Oćeš da tvoja naracija bidne nasleđe Srpske fantastike?
Oćeš?

Ajde onda.

Ma, ja popio, pa serem.
Bi ja neke svoje priče okačio ovde, al JOK!

hriste, koji li si ti para vredan eksport sa eskluzivnog sajta!

PS izvinjavam se danu, ako overava ovaj topik.

Džek

Libi, seko slatka... niti si pitana, niti nas (moj) tvoj kont interesuje.
Ja sam napisao na našem sajtu svoju impresiju o PS, a Boban ga je preneo ovde.
I?

I?

Ne smem da napišem kako sam doživeo PS? Na svom sajtu? Izvini, majke ti izvini što sam ga pročitao... i što sam dao svoj kont o istome.

Evo, svečano se zakljinjem da neću ikad više.

Hepi, sestro?

Boban

Bi ja neke svoje priče okačio ovde, al JOK!

Ali što?
Pa pogledaj reakcije koje su ljudi dobili. Uglavnom loše ali su i priče ponuđene ovde uglavnom vrlo loše.
One koje su bile bolje, dobile su bolji tretman.
Ako je sve što je ovde ponuđeno bilo neobjavljivo, onda ne vidim zašto je problem što je pljuvano.

Ne razumem zašto je pohvala podstrek kod beznadežnih slučajeva?
Zašto hvaliti nešto reda radi?

I na kraju, kada sma ja bio mlad, slušao sam da nema dobrog pisca bez 40 godina starosti, a da praksa pokazuje da je zlatan period za svakog pisca period od 50-te do 60-te godine. Zašto mladi pisci ne bi to prihvatili i koristili vreme do tada da se usavrše na svim nivoima, od tehnike pisanja do sticanja najrazličitijih životnih iskustava.

Poslednji Srbin je u skraćenom obliku, kao novela od stotinjak šlajfni učestvovao na konkursu ZS 1996. godine. U naredne tri godine ja sam ga prepakovao u roman. To delo tada i ovo sada su nebo i zemlja. A zašto? Zašto sam ja izabrao da delo napisano sa 40 godina dorađujem i objavim sa 50? Slučajno, a? Naravno da nije, ja sam u međuvremenu kao pisac prešao svoj rubikon, stekao sam veštine i sposobnosti da ovaj roman unapredim u mnogo bolje delo. Ta knjiga je dobra zato što sam ja imao strpljenja da radim na njoj onoliko koliko je bilo potrebno. Da nisam, Poslednji Srbin bi bio površno i nekoherentno delo kao što je ispao Čovek koji je ubio leptira u kome postoje četiri scene preplitanja sa Poslednjim Srbinom, čak i zajednički likovi, pa i konkretni dijalozi, od reči do reči prepisani. Ali to niko nije primetio. Zašto? Zato što je Čovek koji je ubio leptira mnogo slabija knjiga i jednostavno nije našla put do publike. Ali to sam isti ja pisac. Šta je razlika? 15 godina mlađi i mnogo manje spreman da čujem, saslušam i prepravim, ni druge ni sebe.

Džek

Bobane, ajd da ne skrećemo sa teme.

A Tema je tvoje delo Poslednji Srbin.

Vid der.. ja ga jesam nahvalio, i treba tako da bidne u oku čitaoca.
Al moje oko piše, onako amaterski, pa imam mnogo primedbi.

Elem, kako to života ti da ekipa oko mitske Katarine zna za dimenzije?
Sad, ne mogu da se setim koji je to tvoj lik izustio "pararelna dimenzija", al znam da je neko oko Katarine to zucnuo?
Odakle u onom dobu, aj recimo srednjovekovnom, pojam "para dimenzija" ???

Ja mislim, moj kont, da ti je to naj, naj greška u romanu!
Ako sam šta propustio, molio bih za razjašnjenje!

Imam ja još zamerki... ali zašto da ih komentarišem kad mi se delo extra svidelo?

Boban

Ovo zaslužuje dodatni osvrt.
Ja verujem da pisci nastaju u generacijama i da dolaze kao talasi, oni bliski se zbijaju da udare jače tamo gde im se poetike prepliću. Moja generacija je dosta radila zajedno i postigli smo to što smo postigli; od kraja sedamdesetih do kraja osamdesetih smo pisali i objavljivali koliko smo mogli i gde smo mogli.

Generacija koja je došla za nama (rođeni otprilike od 1968 do 1974-5) nisu hteli da čuju naš glas, naša iskustva, naše primedbe; želeli su samo bezrezervnu podršku i da se što pre sklonimo iz vidokruga jer nemamo niti šta da ponudimo niti da doprinesemo. Otud i otad možda postoji malo dodatne gorčine u meni. Tu generaciju pisaca ja povremeno zovem "izgubljena genracija" jer su imali pored svega nesreću da ih punoletstvo nagradi sa raspadom države i decenijom ratne promaje, ali praktično svi listom su odbijali da saslušaju i uvrste primedbe na svoj rad. Rezultat toga je takav kakav je, možda se neko od njih još uzdigne, ali male su šanse.

E, sad, imamo na sceni neke opet druge ljude, stare 25-30 godina, pune nekakvih drugih želja i pristupa, možda je jaz među nama već toliki da je komunikacija onemogućena. Ali ja ipak verujem da imamo mnogo toga da ponudimo jedni drugima, mada je potpuno sigurno da su prepreke goleme - mladi koji žele sve sada i ovde i smatraju da im se nepravedno uskraćuju resursi i stari koji znaju da se sve to radi malo drugačije i možda onespokojeni da o tome više progovaraju i trpe šikaniranje.
Komunikacija je neophodna, ali ne i laka.

Boban

Quote from: Sal on 16-06-2010, 23:55:12
Sad, ne mogu da se setim koji je to tvoj lik izustio "pararelna dimenzija", al znam da je neko oko Katarine to zucnuo?

Pa o tome je pričao Drevni; on je pominjao mnoge razne stvari, a nekoliko puta se kaže da ga slušaoci uglavnom ne razumeju u potpunosti.
Zar Katarina ne pita nekoliko puta: "Hoću li te ikad razumeti?"

asja

sale, kad vec imas toliko i srca i duse i ludosti, imaj onda i toliko hrabrosti pa okaci nesto svoje.

Džek

Quote from: asja on 17-06-2010, 00:27:15
sale, kad vec imas toliko i srca i duse i ludosti, imaj onda i toliko hrabrosti pa okaci nesto svoje.

Sve moje je okaceno na sftim sajtu.

Džek

Quote from: Boban on 17-06-2010, 00:11:30
Quote from: Sal on 16-06-2010, 23:55:12

Pa o tome je pričao Drevni; on je pominjao mnoge razne stvari, a nekoliko puta se kaže da ga slušaoci uglavnom ne razumeju u potpunosti.
Zar Katarina ne pita nekoliko puta: "Hoću li te ikad razumeti?"

Nisi odgovorio na moje pitanje

Džek

Ako Sivka aminuje, okacicu ovde. Ocu života mi.

Boban

Kako nisam odgovorio?
Paralelne dimenzije pominje Drevni u pokušaju da objasni ljudima oko Katarine o čemu se radi, ali oni ga ne razumeju. Drevni zna, ostali ne znaju, jasno piše u knjizi.

Slobodno spremi sve primedbe koje si video.
Bilo bi mi drago da ih vidim; sasvim je verovatno da neke neću moći da objasnim, tj. da sadrže propust -  taman da ispravim za sledeće izdanje.

sivka

Quote from: Sal on 17-06-2010, 00:31:52

Ako Sivka aminuje, okacicu ovde. Ocu života mi.

:)
Ne