• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

POSLEDNJI SRBIN - Boban Knežević (2009)

Started by Boban, 22-10-2009, 16:40:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Džek

Quote from: sivka on 17-06-2010, 00:38:13
Quote from: Sal on 17-06-2010, 00:31:52
Quote from: asja on 17-06-2010, 00:27:15
sale, kad vec imas toliko i srca i duse i ludosti, imaj onda i toliko hrabrosti pa okaci nesto svoje.

Ako Sivka aminuje, okacicu ovde. Ocu života mi.

:)
Ne

Sivkin glas je glas mog zakonika.

Asja, sestrice... bi ja rado... al Zakon je rekao NE!
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

Vidim da si upao u problem na SFtimu.
Jebiga, nema šanse da kako god se to završi, ne bude krivo tvoje čitanje Poslednjeg Srbina.
Opusti se; ti si sada kao pripitomljeni vuk koji je oprobao ukus svežeg mesa; ne opiri se; neka priroda odradi sve što treba. To si ti, šta god da se desi.
Mi koji smo prošli taj put razumemo te i podržavamo.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Džek

Bobane, spusti malo svoju nosurdu iz oblaka, molim te ko brata, nemoj, da izazoveš neku avio nesreću.
Jebte, nosurda ti je ko moja Igman planina... koji ti je?
Jes ikad ćuo za relaciju pisac-publika? Jesi? Ono, pljuni publiku, ko ih ebe.. sve go šupak.

A da li je tako?

Vidi, ako si primetio u mojim postovima problem sa SFtimom, znaj, zapiši i zapamti, Bobane, Manfrede, da su oni inicirali moje pisanje, aktivirali moju ljubav, zaboravljenu ka SF'u, podsetili me na Slobodana u Sirijusu.

Oni su moji prijatelji, i zauvek će ostati! Oni, fundamentalni pacifisti.
oš'me na svom sajtu? Člana pride?

Onda se ponašaj normalno, zaželi welcome novom članu i sve po redu. Meza može, ne pijem bez suvotine!
1!
U suprotnom, smatraću ovo izletom u cirkus Colorado... i nema me više! Ode! Vuuuušššš!

Boban

Ti i ja smo mnogo sličniji nego što si ti danas spreman da priznaš.

Gde ja pljujem svoju publiku?
Meni se čini da se radujem svakoj pozitivnoj reči o PS.
Napisao sam negde, možda baš na ovom topiku, da je prijem PS-a prevazišao moja očekivanja i nadanja.
zar to nije svojevrsna zahvala čitaocima?

Gde ja pljujem SF tim i osuđujem pripadnost njima? Naprotiv.
Ja lično ne volim taj stav oko striktnog držanja teme koji se sprovodi od prvih BBS-ova po Srbiji, tamo neke 1992. godine kada sam prvi put upao u internetsku komunikaciju, ali to je verovatno moj poremećaj. Na ZS ne postoje pojmovi kao što su "oftopičarenje", "spamovanje", "flodovanje" i ostale stvari tog tipa. Ljudi se ponašaju prirodno, kao u stvarnoj kafani. pa zar se SF drugari posle sastanka, kada zasednu u kafani, strogo drže samo SF-a i započetih tema. Oftopičarenje je naprosto prirodna ljudska potreba da se tema navodi na svoju vodenicu.
Sve što je prirodno, nije nam strano, a ljudi mogu učestvovati na više foruma. Istovremeno. meni to ne uspeva, je gde god odem, odmah me banuju i proteraju, ali ja to prihvatam kao prirodan tok stvari.

Džek

Ubio si brate moj volju ka čitanjem tvog Poslednjeg Srbina u SF timu.
Ja sam ga "odradio", pročitao, uprkos averziji SFtima (zasluženoj, jebi ga, srao si tamo) ka tebi, Manfredu.

A kako ti nije palo na pamet da je to ciljna grupa tvog remek dela? I ako kažem remek dela, onda stojim iza toga. Jebte, ko bi rekao da iza takvog negativnog lika stoji delo dostojno svebitisanja?
Ja sf ne čitam od juče. Imam 40 god, a sf gotivim od svoje 15-te... i pre Sirijusa, kultnog.

Da si bio imalo normalan tamo, da si samo malo propratio našu komunikaciju, vreujem da bi se oduševio, ili usro, našeg poimanja sf'a.

Ovde, na tvom sajtu, forumu, vidim samo "jedan drugom uz quratz", i niš više.
A ja, ja se ponosim što sam član, i suosnivač, SFTima. Jebte, mi smo odradili projekte, u smislu popularizacije sf'a u Srbiji našoj!

Jes nam čitao Vektor? Svonvikov peripdni sistem sf priča?
Jesi, malo morgen.

Ti moji "fundamentalni pacifisti" su to napravili. Odradili. Prevodili noćima i danima, sa kontom da to maltene niko neće čitati!

SFtim nije grupa šupčina koji su ispucali sve teme , pa se preseravaju.
SFTim je udruđenje konzumenata žanra koji žele da populiziraju naš žanr kako znaju i umeju.
Pročitaj koji Vektor, pa vidi sam....

Evo new dila.

Za sledeći Vektor, budi moj gost.
Napiši neki članak (br slova, nije bitan) po tvojoj afirmaciji.
Izaberi, oš odraditi prevod malih priča koje nisu prevedene, autor po tvom izboru, ziPa kopirajt, oš pričicu prevesti ili je sam napisati (ja jesam)
il nešto napisati o savremenoj nauci, tehnici, ovo ono... SF muzika, sf video igrice...prikaz filma ili pisanog dela...

Umesto da kakiš, po sf timu, stavi svoj pečat u isti!

Ovo nije zahtev, nego prijateljski predlog. A mi, urednici Vektor, ne dajemo svakom to!

A ti, nemoj da me zajebeš, pa da mi se timovci smeju...

Bacio sam ti rukavicu u lice. Dobio si izazov da vidiš "close up" pacifiste u svom fundamentu!

I dosta sranja, ajde da mi sutra odgovoriš na neka pitanja iz PS...
Ipak sam ja jedini , posle Epija(a on nije član tima) koji je uživao u Last Srbinu

Boban

ja pratim vaš rad mnogo više nego što možeš da zamisliš.
Vektore sam sve promuljao, ali nisam oduševljen jer mene lično mnogo više zanima šta domaći ljudi imaju da kažu i to pre svega o pisanju, literaturi i kroz samu literaturu, stranci su mi u drugom planu, a astronautika, nauka... to volim ali ne u kombinaciji sa SF-om, jer savremena literatura nema nikakve dodirne tačke sa popularizacijom nauke. Ne vidim smisao objavljivanja samo stranih priča a ne i domaćih.
Rado bih se uključio, ali ne vidim gde je moj potencijalni doprinos.

Svonvikov periodni sistem je genijalan potez, i kao potez objavljivanja ovde i kao autorsko delo.
Evo tebi izazova... gledajući taj Periodni sistem zamišljao sam kako bi to moglo da se uradi u 3D, kao knjiga. Zamisli ovu situaciju... svaka priča jedna dvostran formata velikog, koliko se proceni da je dobro, i uz svaku priču ilustracija ili digital art ili šta god ilustrativno na celoj strani, onako velelepno. Eto, vidiš, to je projekat koji bih ja rado objavio i u njemu učestvovao, savetima, idejama, resursima, realizacijom. Projekat koji bi mobilisao dosta domaćih snaga (oko tehničkog i dizajnerskog i ilustrativnog dela) i dao jedinstven rezultat na kraju.

Džek

A bil, da uzjašeš dresiranog konja?

Svonvik nam je dao prava, ograničena.
Misliš da Sivka to ne bi objavila?

Mi ipak poštujemo tuđi kopirajt, ebi ga...

Vidi... moj doprinos vektoru  nisu ni prevodi , ni preprićavanje.
Ne usuđujem se prevoditi . Jesam Svonvoka, desetak malih priča, ali dalje, JOK Ja!

Moj doprinos Vektoru je u mojoj imaginacji, tj, priče oblikovane u intervjue i članke.
Ma...

Ajde, ajde upiši se u Vektor!

A tvoj izazov, ma... blah.
Ajde ovako izazov.

Ja tebi, ti meni.

Ajde da napišemo jako kratku formu kako govno iz guzce izlazi, o čemu konta dok pada u ambis šolje, i nadasve, kont fekusa kada zaroni uz BUUč u vodu...

Ako ne smeš to da prihvatiš, ajde onda da napišemo, kratku formu, kako 7,62 metak konta, od kako napušta Kalaš, do svoje mete?

Ali sve u sf, f okviru!

Evo i treči predlog.

Gde nestaju čarape u veš mašini?
Ebo me svak, ja stavim u svoju deset pari, a izvadim osam... živa istina, tj mistrija.

Ajde Bobane, izaberi temu od ponuđenih. Rukavica ti u lice!

(znam da ću da izgubim, al, veruj, više ću da dobijem!!)

Boban

Znam da su prava za sajt jedno, a prava za knjigu drugo; ali ovakva knjiga kakvu je ja vidim, nije lak zalogaj: 250 strana velikog formata - kolor, tvrdi povez, Naravno da nije problem da se čoveku plati za to neka razumna svota.

Što se tiče ovih ideja za pisanje, zašto se baviti ispadanjem govneta iz guzice; zašto ne bi bila tema prazna površina stola? Zašto ti je potreban ekstremno jak podstrek da se ubaciš u igru? To liči na ljude koji ne mogu da se provedu dok se ne napiju.

Pisanje je čista tehnikalija; suština je u osmišljavanju i pripremi. Poslednja Hronika Drevnih u PS-u napisana je za jedan dan, iz glave i praktično u tom obliku otišla u štampu. Kada znaš šta hoćeš lako je, ali ti bi da prebaciš igru na idejnu ravan koja opet zavisi od koječega.

scallop

Al' ste se vas dvojica noćas bućkali do šolje i natrag!  xrepuke

Boban nam se mnogo prodobrio pa sa civilizovanih sajtova nasrnuli.  :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

asja

nasrnuo sil, sila atila, tih, miran, srcan i pomalo krvolocan. opa cupa, rukavica ti u lice, al sto ne i saka u glavu?!?
ovo je nocas bilo bolje od "moskve petuski".
bestraga mu carape u ves masini! sta alkohol ucini od coveka.

zakk

Sal, ja stvarno ali stvarno ne vidim na koju foru ti od čoveka koji je uređivao i Emitore i ALEF i Monolite i Vilajete i Znak Sagite i more knjiga pride očekuješ da se dokaže bilo kome za bilo šta kroz uređivanje i pomaganje još jednom fanzinu. On na Vektor svoj pečat posredno ostavlja već 20-25 godina.

Na takvu crtu ti niko pametan, a ni ja, ne bih izašao.

Ako hoćeš Bobana u Vektoru, uradite intervju s njim ili nekakvu diskusiju o pisanju, forumašenju, PS ili kojoj već temi.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Eriops

Zakk, zašto to tumačiš bukvalno i na prvu loptu ? Salu je poznat Bobanov opus, i niko ga ne negira. Ne traži on nikakvo dokazivanje od Bobana, već nudi ruku saradnje ; traži od njega, upravo zbog njegovog opusa, da pomogne i da svoj doprinos i sf timu. Odma vidite neki napad na ime, biografiju, ili šta znam već.

Ne mislim da je onda na sf timu Boban imao lošu nameru, ali on nekad stvarno bude grub i sa užasnim nedostatkom takta. No ne bi ni taj post o mlakonjama bio problem, problem je izbio sa onom frkom oko priča iz Sirijusa. Posle toga, većina foruma jeste stekla odbojnost prema njemu. Što je šteta, jer i on njima ima šta ponuditi, a i oni njemu ( potencijalna su mu publika ). Zato ne razumem zašto je pokrenuo tu priču, od koje više štete nego koristi , a slutim da centralno pitanje nisu autorska prava, nego neki lični sukob. Opet kažem , šteta. Fantazi zajednica u Srbiji je mala, poslednje što nam treba jest netrpeljivost i prepucavanja.

Što se tiče pisaca, i onih u pokušaju, teško je porediti vremena, ali ipak mislim da je lakše generaciji iz pedesetih, nego onih 74-75. Starije generacije su ipak živele u stabilnosti, relativno uređenoj državi. Sa 19 godina su išli na faks, jurili devojke, učili, čitali knjige. Mi smo sa 19 godina zaglavili u rovu.
Živimo u društvu opšte nesigurnosti, kojoj se ne vidi kraj, a tako je i generacijama iz 80-ih i 90-ih.

Malo oftopika, ali u petak veče smo ja i Sal bili u Laguni- Noć knjige, razni popusti, pokloni, itd. Verujete li da se gotovo pola sata stoji u redu pred kasom ? Laguna je bila prepuna. 90 posto devojke i žene. Kupovalo se, i te kako.

zakk

Mda. Ono nije prozivka? Poziv arhitekti da meša malter? Ok, kad popijem još koju kafu pročitaću opet, al se ne nadaj nešto :/

Znam za tu eskalaciju zanimljivosti na SF timu, to i ja doživljavam kao i ti i jako mi je žao što se to sve izdešavalo. Nije bio baš reprizni program, niti potpuno predvidiv, ali jednom kad je počelo, znao sam kako se završava :/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Džek

Vi ste mene skroz pogrešno skontali, al ajd... nema veze.
Ja nikog ne zovem da meša malter, naročito ne Bobana. Niti tražim i zahtevam od njega da radi na našem Vektoru Na kraju, šta će nam? I bez njega to funkcioniše!

Elem, paralela. O tome se radilo.
Ako može doći na naš forum i prozivati nas, grditi i ružiti, onda može... ajd ovako.

"Šta me gledaš, konju? Beži, da ti ne bih lupio šamar!"

"Pa, lupi, jebte, šta čekaš? Mislim, lako je zviznuti meni šljagu, al ima nešto teže, mnogo teže...."

"A šta to teže, mali?"

"Pa, recimo, da mi kupiš nove patike! Za početak..."

Izvinjavam se mnogo ako sam temu poveo pogrešnim pravcem, to mi nije bila namera. Ipak, Poslednji Srbin sedi sa strane, dimi cigar i gleda nas, odmahuje glavom i cedi kroz zube "CCCccccc....."

mac

Čisto sumnjam da je Boban SF timu ikad rekao nešto što može da se podvede pod "Šta me gledaš, konju? Beži, da ti ne bih lupio šamar!" To je verovatno bila neka pogrešno percipirana kritika. Mnogo smo osetljivi na kritiku.

zakk

Mislim da je Boban ovaj što traži patike. :)

Cornelius

Quote from: Sal on 17-06-2010, 12:05:39
ajd ovako.

"Šta me gledaš, konju? Beži, da ti ne bih lupio šamar!"

"Pa, lupi, jebte, šta čekaš? Mislim, lako je zviznuti meni šljagu, al ima nešto teže, mnogo teže...."

"A šta to teže, mali?"

"Pa, recimo, da mi kupiš nove patike! Za početak..."

Koju vrstu patika - za trčanje, za šetanje, za cross...? Koji broj nosiš?
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Boban

Ovde je ipak potreban scenosled jer ima mnogo proizvoljnosti i netačnosti.

1. (možda nije 1 ali o tome ćemo kasnije) ja u trenucima dokolice odlazim na SFtim da se malo razmrdam. Nije mi prvi put ali sam ranije prolazio nezapaženo, očigledno ne stajući na nečiju bitnu nogu.

2. Kao i na mnogim drugim mestima, upadam u prostor gde se zbori o spisateljskim pokušajima mladih pisaca u pokušaju. Iščitavam nekoliko priča s vrha po broju komentara, pretražim sve radmilove postove da proverim o čemu čovek piše okolo i tako to.

3. Biram da za početak komentarišem priču u kojoj nalazim najveći raskorak opijenosti publike i realnosti napisanog, smetnuvši s uma da je možda u pitanju neko mezimče foruma. Moj prvi komentar na priču je veličanstveno pozitivan: http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=1329.0 nik Manfred. Posle toga sledi rasprava koja je uglavnom pobrisana ali garantujem da nisam izrekao ništa loše sem pokušao da ukažem na mane u tekstu, uzdržano oćutkujući nasrtanje mužjaka koji su umislili da treba da štite svoje gnezdo od mene. Na linkovanom topiku, u početku mog komentarisanja priče, može se videti kako sam nestvarno dugo bio ljubazan i kooperativan. Mic po mic, ta epopeja se završila mojim banovanjem. Zbog neke uvrede. Možda sam na kraju i ja malo prešao granicu, nisam ja najtaktičnija osoba na svetu, ali svakako to nije bilo ništa strašno, sećao bih se.

4. Ne volim kada me banuju mada je to čest ishod mojih pohoda po kiberokupljalištima. Pritom banuje me osoba sa nikom dan555 koju sam zapazio na tri mesta na netu da izričito pljuje moj roman Poslednji Srbin i da često bude jedini u lepezi komentara koji otvoreno pljuje knjigu, a sada saznajem da je uopšte nije ni pročitao. Nemam potrebu da se moj roman svima dopadne, dapače, zabrinuo bih se, ali sada najednom vidim da postoji osoba koja me izgleda baš mrzi i proganja. Koji bi drugi smisao bio da čovek ode na Krstaricu ili negde treće i pljuje knjigu o kojoj ne zna ništa. Pa to čak ni ja ne radim, svo pljuvanje o bilo kome i čemu sprovodim isključivo na ZS.

5. U želji da malo nerviram dotičnu osobu, ja ga obaveštavam da mu osporavam pravo da išta moje kači na SF timu. Na sve to, dotični traži da ja dokažem ko sam i da dokažem da imam autorstvo nad tekstovima popisanim svojim imenom... mislim, da ne duljimo, na kraju sam ja i napisao negde na ovom forumu, na radmilovo direktno pitanje, da me u stvari boli dupe šta gde ko kači i moje i tuđe i da sam samo hteo malo da ga nerviram. Ali izgleda da sam nervirao pogrešnu osobu; on kao centralna figura sftima sprovodi čitavu akciju unazađivanja i obezvređivanja mog lika i dela, ne toliko javno, koliko nekakvim meni nedostupnim putevima, jer vidim po reakcijama ljudi da su dobili punjenje u mali mozak.

Dakle, ovde zasigurno postoji i nešto pre tačke 1, te sam pažljivim prekopavanjem pronašao nastup dan555 na forumu ZS gde nije dočekan sa crvenim tepihom i pozdravnim slatkorečivostima već onako drugačije, kao uostalom i svi vi ostali. Znači, tu leži koren averzije dotičnog prema meni koji je on utkao u višegodišnji rad SFtima i pokušao da svima tamo (a i okolo) što više unizi moj lik i delo. Ako se pretraži celokupan SF tim forum koliko puta se dosad pomenulo išta od onoga što sam ja uradio, dolazimo do zanimljivog nižeg jednocifrenog broja, što je svakako pravi odnos snaga.

I na kraju, ali ne najmanje važno, osobica oko čijeg pisanja su se zalomila koplja, ima vrlo jednostavan izbor u životu; da ostane u svom gnezdu gde je uljuljkavaju nerealnim hvalospevima ili da izađe na otvoreno i pokuša da dosegne prave literarne visove.

scallop

Jesi li bio zadovoljan načinom na koji sam te branio? Jesam li zgrešio nešto u oceni pisanja?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

evo, ti kao glas razuma, proceni kako sam dočekan tamo i kako je, mic po mic, moja kooperativnost bila odgurana u ćošak odakle nisam imao izbora sem da počnem da grebem.

Pola postova je bilo: "ko si ti da nama soliš pamet?" OK, nisam se predstavio, ali kakve to veze ima, pa sudite o čoveku na osnovu onoga što vam nudi u tom trenutku, ne morate da mu znate rodoslovno stablo.

mac

Nije to baš tako, čuvaj se Danajaca i darove kad donose...

Tralala

Quote from: Boban on 17-06-2010, 14:38:58

3. Biram da za početak komentarišem priču u kojoj nalazim najveći raskorak opijenosti publike i realnosti napisanog, smetnuvši s uma da je možda u pitanju neko mezimče foruma. Moj prvi komentar na priču je veličanstveno pozitivan: http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=1329.0 nik Manfred. Posle toga sledi rasprava koja je uglavnom pobrisana ali garantujem da nisam izrekao ništa loše sem pokušao da ukažem na mane u tekstu, uzdržano oćutkujući nasrtanje mužjaka koji su umislili da treba da štite svoje gnezdo od mene. Na linkovanom topiku, u početku mog komentarisanja priče, može se videti kako sam nestvarno dugo bio ljubazan i kooperativan. Mic po mic, ta epopeja se završila mojim banovanjem. Zbog neke uvrede. Možda sam na kraju i ja malo prešao granicu, nisam ja najtaktičnija osoba na svetu, ali svakako to nije bilo ništa strašno, sećao bih se.

4. Ne volim kada me banuju mada je to čest ishod mojih pohoda po kiberokupljalištima. Pritom banuje me osoba sa nikom dan555 koju sam zapazio na tri mesta na netu da izričito pljuje moj roman Poslednji Srbin i da često bude jedini u lepezi komentara koji otvoreno pljuje knjigu, a sada saznajem da je uopšte nije ni pročitao. Nemam potrebu da se moj roman svima dopadne, dapače, zabrinuo bih se, ali sada najednom vidim da postoji osoba koja me izgleda baš mrzi i proganja. Koji bi drugi smisao bio da čovek ode na Krstaricu ili negde treće i pljuje knjigu o kojoj ne zna ništa. Pa to čak ni ja ne radim, svo pljuvanje o bilo kome i čemu sprovodim isključivo na ZS.

Dakle, ovde zasigurno postoji i nešto pre tačke 1, te sam pažljivim prekopavanjem pronašao nastup dan555 na forumu ZS gde nije dočekan sa crvenim tepihom i pozdravnim slatkorečivostima već onako drugačije, kao uostalom i svi vi ostali. Znači, tu leži koren averzije dotičnog prema meni koji je on utkao u višegodišnji rad SFtima i pokušao da svima tamo (a i okolo) što više unizi moj lik i delo. Ako se pretraži celokupan SF tim forum koliko puta se dosad pomenulo išta od onoga što sam ja uradio, dolazimo do zanimljivog nižeg jednocifrenog broja, što je svakako pravi odnos snaga.

I na kraju, ali ne najmanje važno, osobica oko čijeg pisanja su se zalomila koplja, ima vrlo jednostavan izbor u životu; da ostane u svom gnezdu gde je uljuljkavaju nerealnim hvalospevima ili da izađe na otvoreno i pokuša da dosegne prave literarne visove.
Po tačkama:

3. Ono boldovano je zaista lepo što priznaješ.

4. Da li bi mogao, molim te, da daš link ka sajtovima gde te je dan555 tako strašno pljuvao? Čisto da ne bude  da si dokazao samo svoje "fino" ponašanje. Pokaži gde su se tu i ostali tako bezobrazno ponašali prema tebi.

Izvinjavamo se što nismo više brbljali o Njegovom visočanstvu na našem forumu.  xrofl

I najmanje važno: možda ta "osobica" (i ovaj deminutiv valjda nešto govori o piscu citiranog posta) ne želi da deli literarne visine sa takvima koji ih nastanjuju nego će lepo sedeti u svom gnezdu i uživati u onome zbog čega je i postovala priču, a to je u PISANJU. Da li se neko na ovom forumu seća tog osećaja, ili svi sada samo volite da se svađate i pljujete pod prividom slobodnog izražavanja?

Pozdrav od osobice  xyxy

zakk

Heh, pozdrav i tebi! :) Vidim ja da je ovo smišljena Bobanova akcija da vas polako privoli Znaku Sagite :D

Glede 4), slažem se, sve što sam ja ikada video da je Dan rekao o PS je da mu se ne dopada i da nema nameru da čita. Ako je tebi Bobane to pljuvanje, jebiga, trpi. Doduše, nije da sam istraživao.

Nightflier

Moj doprinos ovoj temi biće konstatacija da je Teri Pračet već obradio sudbinu nestalih čarapa u jednom od romana o Džoniju, ako se dobro sećam, ili u Good Omens. A sada - nazad na posao.

(Uz malu napomenu SFtimovcima - na ovom forumu ima i drugih sem Bobana i na srpskom internetu ne postoji mesto na kojem se više priča o novim naslovima strane i domaće fantastike nego ovde. Stoga mi baš i nije jasno zašto vas nema u većem broju na ZS. Eriops je otkad je došao veoma doprineo radu ZS i jako brzo postao prihvaćen diljem članstva. Eto. Šta bi falilo i vama ostalima da se ovde malo više promuvate? Boban laje, ali ne ujeda  - bar ne tako često.)
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

Prvih 24 sata preganjanja na forumu SFtima proteklo je u tome što sam ja uporno insistirao da pričamo o delima i komentarima na ta dela, a većina je pokušavala da me odvuče u sobu za ćaskanje, gde je svaki treći post "Živeli". Ja postiram o tekstu, a oni hoće da im se predstavim, da se upoznajemo i družimo... dopustite da ima ljudi kojima je ovakva ljubaznost znak izuzetne nekulture i nepoštovanja.
neka ostane zabeleženo da sam ja počeo vrlo kooperativno, a da me je svetina provocirala i na kraju odvukla tamo gde im se nije dopalo ono što su dobili.
Ima drugih foruma gde ja lepo GODINAMA učestvujem u komentarisanju radova mladih snaga i nikada nisam upao ni u kakav sukob sa bilo kim; dakle, nije do mene nego do drugih. Za svađu je potrebno dvoje, uvek.

Tralala

Izvini Manfrede, ali ja nikako ne mogu da te zamislim kao žrtvu. A pošto si lepo dao i link ka dotičnom razgovoru o delu mislim da će i svi ostali uvideti da ti nikako nisi slab i nesposoban da vrlo oštro napadneš.
Meni je inače drago da raspravljam o delu, ali nikako mi nije drago da me neko naziva nesposobnom, klinkom ili nepismenom. Reci mi lepo šta ne štima u priči i ja ću to prihvatiti i razmisliti da li smatram da si u pravu. Mislim da se to lepo i vidi u raspravi koju si linkovao.

Inače gde su linkovi prema Danovim pljuvanjima tvoje knjige?  :evil:

Boban

Quote from: Tralala on 17-06-2010, 15:14:48
I najmanje važno: možda ta "osobica" (i ovaj deminutiv valjda nešto govori o piscu citiranog posta) ne želi da deli literarne visine sa takvima koji ih nastanjuju nego će lepo sedeti u svom gnezdu i uživati u onome zbog čega je i postovala priču, a to je u PISANJU. Da li se neko na ovom forumu seća tog osećaja, ili svi sada samo volite da se svađate i pljujete pod prividom slobodnog izražavanja?

Pozdrav od osobice  xyxy

Razmisli koliko je logično da neko ko ima objavljeno preko 1500 stranica teksta i trenutno paralelno piše dva romana predviđena da se pojave ove godine ne uživa u pisanju, a ti sa nekoliko suvislih rečenica samookačenih na nekom forumčiću zapravo uživaš.

Možda ti je promaklo, ali ja sam na početku pohvalio tvoj rad i bez obzira što tvrdiš da ti je to nevažno, ne razumem kako sam ja kriv što je moja pohvala i naknadno ukazivanje na mogućnost poboljšanja dočekana na nož i bila pretvorena u rat protiv mene. neko je čak napisao otprilike: "pa i mi znamo da to nije dobro ali nije red da se o tome priča i da ubijamo ljude u pojam." Dakle, na kraju mi je čak priznato da sam u pravu, ali da eto to nije red da se pominje, nego ajde ti u sobu na ćaskanje da se družimo.

Boban

Quote from: Tralala on 17-06-2010, 16:53:59
Izvini Manfrede, ali ja nikako ne mogu da te zamislim kao žrtvu. A pošto si lepo dao i link ka dotičnom razgovoru o delu mislim da će i svi ostali uvideti da ti nikako nisi slab i nesposoban da vrlo oštro napadneš.

Kako da ne, pošto je obrisano nekoliko desetina postova napada na mene.
Ja nisam nigde rekao da ne umem da se branim i napadam, dapače... ali nisam došao na SF tim da ikoga napadam već da se uključim u raspravu oko mladih autora, kao svojevrsna podrška radmilovom radu na tom polju. Ali su me alfa-mužjaci tog foruma odmah napali s namerom da zaštite svoje gnezdo od samo oni znaju čega.
U suštini, prošli ste dobro, jer sam ja ostao uzdržan do kraja i samo se malo izmicao i odgurivao od razularene svetine žedne krvi.

Quote from: Tralala on 17-06-2010, 16:53:59
Inače gde su linkovi prema Danovim pljuvanjima tvoje knjige?  :evil:

OK, pljuvanje je prejaka reč, zakk je pomenuo ono kako jeste, da taj čovek trčkara okolo po netu i propoveda kako je to loša knjiga koju on neće čitati. Ja sam našao ukupno tri mesta i baš sam se zapitao gde sam mu se zamerio, a posle sam i shvatio; dakle redosled je: ja se zameram danu555, on na neviđeno ne voli moje pisanje. To ne znači da bi njegov sud o mom pisanju bio drugačiji i bez te predistorije, ali bi svakako potrošio manje energije da natura svoju viziju okolo.

Tralala

ja uvek hoće lepo i civilizovano da se družim. Molim vas da me uputite na tu sobu za ćaskanje.  xcheers

Perin

Bobanova jedina mana je što je netaktičan; koliko sam ja shvatio iz njegovog prvog posta, on je stvarno rekao da je delo okej (a s obzirom da je to Boban, to je velika stvar :) ). Ne znam šta se dalje dešavalo, ali ti jeste rekao da je ok. Kao što rekoh, Bobanova mana je što to ne zna lepo sročiti nego odmah ide pa udara vola u glavu, da se tako izrazim :) 

Boban

Ali u ovom slučaju sam totalno nevin.
Pogledajte prvih deset Manfredovih postova na tom topiku ( http://www.sftim.com/forum2/forum/index.php?topic=1329.0 ); koliko čovek pokušava da se fokusira na pisanje, priču i primedbe i koliko ne može da se živi od nastrljivih mužjaka (s tim da je nešto postova obrisano, ali i ovo što je ostalo pokazuje šta se tamo dogodilo).
Na kraju, zapažamo da u nekom trenutku i autor teksta postaje zadovoljan onim što čita, da još neko zaključuje kako je izrečeno OK, ali nije dobar način; dakle, čokolada je ukusna, ali omot je ružan. Jebiga, pa ne možemo svi biti identični u pristupu i nastupu. Pa i ja imam svoje ludilo u glavi koje utiče i na moje razmišljanje, i pisanje, i pričanje i ponašanje i sve ostalo; nikada niko nije uspeo da me ukroti pa nema razloga da se to dešava sada.

Tu postoji još jedan problem; netaktičnost tamošnjih, jer je trebalo na osnovu prvih deset postova da im bude jasno da nije u pitanju bilo ko, usputni bezveznjak, nepismeni drkadžija ili šta već... trebalo je odmah da im bude jasno da imaju pred sobom osobu koja zna s rečima i koja poznaje materiju, te opreza redi trebalo je da izostane provociranje i šikaniranje.

Eriops

Tanjice, dobrodošla  xjap.
Eh, sad ga pretera, razularena svetina.. tamo su pacifisti  :).
Problem je različitost foruma, i zato nastaje ,, kratak spoj '' u komunikaciji.
Nešto što na Sagiti ne izgleda strašno i manje više niko se previše ne ljuti, na SF Timu može biti shvaćeno kao provokacija. Nešto što je tamo uobičajeno, ovde može biti čudno.
Elem, još nešto. Kad sam dolazio na SF Tim, njemu priče članova nisu bile baš centralni deo. Tek u zadnje vreme se više govori o tome, najavom Salovog objavljivanja i postovima Scallopa o pisanju. Akcenat je bio na Vektoru, sf filmovima, itd. Možda je i to bilo čudno, pojavi se neko novi, i tap, odmah na komentare priča. Moraš imati u vidu da tamo uglavnom nisu profesionalci, da mnoge zanimaju sasvim druge stvari a ne pisanje, tako da nije ništa čudno što su hteli ćaskati u stilu ,, živeli ''  xcheers.

Što je i uopšte bitno, isterivati ko je u pravu ? Ili, ko je više u pravu ?
Zakopati ratne sekire, i ajmo dalje.

Nightflier : hvala. I slažem se u vezi novih naslova ovde, apsolutno.

dan555

Bobane, a da ipak postaviš linkove tema na toj množini foruma po kojim trčkaram i propovedam da je tvoja knjiga loša?

Predstavljaš me kao zlu, pakosnu osobu koja nalazi zadovoljstvo u proganjanju nekoga. Ako sam zaista takav trebalo bi da posetim psihijatra, zar ne. 'Ajde budi dobar, pa mi pomozi da shvatim koliko me je to obuzela tamna strana pa prekopiraj ovde sve te moje zlonamerne poruke o tvom romanu.

Registrovan sam na svim domaćim SF sajtovima, a i na nekim iz naše bivše države. Aktivan sam samo na SF timu, što je normalno jer sam član tima i na forumu Krste, na delu koji sa sada zove "Naučna i epska fantastika", što je i logično jer je SF tim tamo nastao i nikada odatle nije otišao.

O PS-u sam napisao samo to da sam pročitao par odlomaka koje si postavio negde ovde na ZS (ili nekom od tvojih sajtova) i da mi stil ne odgovara pa nemam nameru da ga čitam. Toliko, i ni reči više. Odluku da ne čitam PS, dakle, nisam doneo na neviđeno.
A roman koji nisam pročitao ne mogu ni da hvalim, ni da kudim, jer nemam na osnovu čega da formiram mišljenje.

Redosled koji si postavio nije baš tačan. Kao ni tvoje objašnjenje zašto je došlo do sukoba.

Osim toga, nešto ne shvataš. SF tim je sajt za druženje ljubitelja naučne fantastike. Mi mnogo  više pričamo o svemu i svačemu nego što seciramo SF dela. To je bitna razlika između ZS i SF tima. Različiti su nam nivoi znanja i posvećenosti SF-u. Mi smo fanovi a vi profesionalci.

Naš običaj je da novom članu poželimo dobrodošlicu u temi u kojoj se prvi put javi. Kako ti to nisi učinio u temi za predstavljanje, Valijant te je pozdravio u Tanjicinoj temi. Ti si ga praktično napao što ti je poželeo dobrodošlicu i proglasio je spamom. To jeste spam, ali je, po našem osećaju veoma nepristojno tako odbiti "dobar dan" i zato smo reagovali.

To je kao da odeš u vegetarijanski restoran i napadneš kelnera što ti nudi samo neku tamo travuljinu umesto mesa.

SF tim voli da spamuje, pa na našem forumu to nije nikakav greh. Ali, imamo teme kojima spam smeta, pa ga odatle brišemo posle par sati ili dana.

U temi o Tanjicinoj priči tvoja prva poruka se više ticala pola autorke nego same priče. Na to smo ti skrenuli pažnju. Kada si počeo da daješ konkretne savete, ja sam ti se prvi zahvalio na pomoći koju pružaš autorki.

I još nešto. Sajt SF tima nije klasičan sajt sa adminom koji o svemu odlučuje. Sve bitne odluke donosi SF tim. Tako je bilo i sa tvojim banovanjem. Kada si nas sve nazvao mlakonjama koji ne misle svojim glavama nego pišu po instrukcijama iz centra (ne baš tim rečima ali to je suština) pitao sam tim da li da te banujemo i kada su svi bili za, dobio si ban na nedelju dana.

Iz ovoga je valjda jasno da SF tim nema centralnu osobu. Mi se ne okupljamo oko vođe.

Pošto si istovremeno registrovao najmanje dva nika - Manfred i Horus, pod ovim drugim si nastavio svaki dan da obilaziš naš sajt.

A što se tiče učešća u vašem forumu, dva puta sam pokušao i oba puta sam morao da odem sa ZS. Jednostavno, ono što je za vas normalna komunikacija  za mene su uvrede, koje nisam spreman da trpim.

Um, ima još nešto. Kažeš, Bobane, da samo ZS ima linkove ka svim okolnim žanrovskim sajtovima na naslovnoj strani. Pre svega, ti na naslovnoj strani ni nemaš nikakav drugi sadržaj osim linkova. To i nije naslovna strana u pravom smislu te reči, jer korisnici nemaju razloga da je posećuju svaki dan.
Na onoj drugoj početnoj strani imaš zasebnu stranu sa linkovima i par rečenica o svakom sajtu.

Ali, to imaju praktično i svi drugi SF sajtovi. Svako ima stranu sa  linkovima.

SF tim, od svog početka ima temu sa linkovima za SF sajtove. Na starom forumu na Forumeru - LINK, na sadašnjem forumu - LINK, a na portalu imamo zaseban modul - LINK.

Svi koji imaju sajt ili forum koji ima direktne veze sa SF, EF, F & H može da mi pošalje promotivni tekst do 700 slovnih mesta sa dva banera veličine 360x60 i 120x60 i biće postavljen u taj modul. Jedini uslov je da promo tekst ne bude uvredljiv bilo kome.

Boban

Jesam li ja ovde jedini lud?
Šta je u ovom postu bavljenje polom autorke na preteran način:
Ova pričica je bolja nego što sam očekivao.
Mane: ženski loši opisi borbe i nadmetanja u snazi.
Ravni dijalozi koji samo saopštavaju bitne stvari; deluju izveštačeno, posebno u prvom delu, jer niko ne priča sve vreme tako.
Crvena je previše visprena za osobu odgojenu da bude samo jedno: Trkač. Ne može ona da bude i mudra i svašta još i utrenirani trkač. Primitivne zajednice dele nadležnosti i svako se usavršava u svom domenu, a zakržljava u drugom. Njeno je da pobedi zver Trčanjem, a ne nadmetanjem i borbom.
Pravopis i gramatiku ćeš valjda naučiti.

Činjenica je da praktično sve opise tuča koje sam ikad čitao od ženskih autora izgledaju neubedljivo i to sam pomenuo. To je tako i kod Ursule Legvin i Vonde Mekintajer i kod svih drugih. jednostavno, žene neke stvari ne razumeju; to ne znači da su glupe i da ne postoje stvari koje muškarci ne razumeju.

Ok, različiti smo, ja nisam bio spreman da se menjam i prilagođavam SFtimu; ti nisi bio spreman da se menjaš i prilagođavaš ZS-u, dakle, živimo svako u svom brlogu i to je to.

Nightflier

Zdravo, Dane. Pazi kad nisam primetio da si se registrovao na Sagiti. Evo, pozivam te da uzmeš učešća u mom deliću ove prčvarnice, pa da pričamo o novim knjigama domaćih i stranih autora. Tamo svejedno retko ko zalazi, pošto se i knjige slabo čitaju, pa je mirnija atmosfera.  xyxy
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

dan555

Bobane, ispljuvao si me iz sve snage. Nema smisla bilo šta drugo reći dok ne postaviš linkove za poruke u kojima te, po tvom mišljenju, proganjam. Pa, ili da se ja tebi izvinim što sam ti povredio osećanja, ili da se ti meni izviniš što lažeš da te proganjam.

Letaču, malo je teško na više mesta pisati o istim stvarima. Hvala na pozivu, u svakom slučaju.
Osim toga, ja mogu samo svoje utiske da prenesem, a da li je knjiga dobra ili ne, nemam pojma, nisam kompetentan.

angel011

Your house, your rules.

A opet, malo mi je blesavo da od nekog zahtevate da se predstavi ko je da biste prihvatili njegovu kritiku jedne priče.

I to kritiku koja nije bila uvredljiva, izuzev ako smatrate uvredom da se piscu koji je slučajno žena kaže da su određeni opisi ženski.
We're all mad here.

Boban

Quote from: dan555 on 17-06-2010, 18:38:16
Bobane, ispljuvao si me iz sve snage. Nema smisla bilo šta drugo reći dok ne postaviš linkove za poruke u kojima te, po tvom mišljenju, proganjam. Pa, ili da se ja tebi izvinim što sam ti povredio osećanja, ili da se ti meni izviniš što lažeš da te proganjam.

Ali nisam.
Rekao sam šta mislim, verovatno malo metaforičko-pesnički preterano.
Nije sporno da si na topiku o preporukama za čitanje, gde je neko pomenuo PS, ti napisao da to nije ništa naročito i da nećeš čitati.
To deluje potpuno benigno, zar ne?
Ali razmisli, da li si na tom forumu (krstarica verovatno) za bilo koju drugu domaću knjigu napisao isto to. Nisi, dakle, ti kao uzdržan i odmeren čovek kada za nekoga napišeš to što si napisao za mene, to je zapravo vrhunska pljuvačina jer si ti pristojan, pa ne umeš jače. u tvom univerzumu, na tvojoj skali ponašanja, to je maksimalan napad. kapiraš? I još na nekom art-nešto forumu i na SF timu... tri mesta da pokažeš svoj maksimum negativnosti prema nekom delu.

Džek

Quote from: mac on 17-06-2010, 12:16:12
Čisto sumnjam da je Boban SF timu ikad rekao nešto što može da se podvede pod "Šta me gledaš, konju? Beži, da ti ne bih lupio šamar!" To je verovatno bila neka pogrešno percipirana kritika. Mnogo smo osetljivi na kritiku.

Možda nisam izabrao najsrećnije poređenje, ali nisam obraćao pažnju na formu, nego na suštinu.
Nikako mi nije bila name da ovde nekog izazivam, a naročito ne Bobana, čijim se delima zaista divim, niti sam na nekakvom osvetničkom pohodu ispred našeg sajta.

Meni je ukazano da mi je Boban kopirao post, moje mšljenje o Srbinu, i samo zato, iz znatiželje sam gvirnuo vamo.
Malo sam bio zbunjen, iznenađen na sitna peckanja koja me dočekaše, pa mic po mic, ode tema o Srbinu totalno off road...

Boban

Ajde, Sale, ne pravi se nevinašce, pročitao sam tvoj post na ćaskanju o tome kako me ovde drsko provociraš i tako to, sve u stilu, "Jeste li videli šta sam mu rekao u lice?"

angel011

@Sal: to peckanje je uobičajeno ovde za novajlije.

Neki budu dočekani i znatno grubljom varijantom.

Ko preživi, ostane. :lol:
We're all mad here.

Džek

Bobane, ne sećam se da sam tako išta napisao, i molio bih te da mi daš link.
Drugo, Nazvao si me, zajedno sa onim ruskim nikom, -žena.

Ja se i nisam naljutio zbog toga nešto posebno. Ono, novajlija gušter itd...

Angel:
I am a surviver!

džin tonik

Quote from: angel011 on 17-06-2010, 18:55:41... A opet, malo mi je blesavo da od nekog zahtevate da se predstavi ko je da biste prihvatili njegovu kritiku jedne priče. ...

ah, tako je to na tim zatvorenim forumima gdje se svi prvo usklade privatnim porukama prije li ista napisu. kao borg. dovoljna je sitnica da izazove rasulo.

angel011

I onda dobiješ argument ad hominem, ako neko odbije da bude asimilovan u Borg zajednicu. :lol:
We're all mad here.

Boban

Quote from: Sal on 17-06-2010, 19:34:22
Bobane, ne sećam se da sam tako išta napisao, i molio bih te da mi daš link.
Drugo, Nazvao si me, zajedno sa onim ruskim nikom, -žena.

Moraš prestati da piješ toliko; gubiš sećanje i na svoje i na tuđe postupke.
Da li je ovo tvoj post, od slova do slova:

Zarad mog prikaza romana Poslednji Srbin, od Manfreda, tj , Bobana Kneževića, koji je on onako drsko prekopirao na svoj ZS forum, sam se učlanio tamo i vodim diskusiju sa njim.
Elem, njega imponuje što ja nisam napljuvao roman.
A verujte da je roman extra!

Vidim da je ok lik, malo sujeta drma, maloi više sujeta drma, al je sasvim pristojan ka meni.

Ja prema njemu nisam.To svako može videti.

Elem, dao sam mu izazov. Da napiše nešto za Vektor! Kako i šta, možete vidti na ZS forumu!

Cekam mu odgovor!

Da li se boldovano može razumeti ikako drugačije nego onako kako sam ja zaključio?

A to za žensko, pa to je sasvim benigna zajebancija. Vidim da vam boravak u pacifističkom okruženju potpuno zatire imunitet.

A ni ti meni nisi odgovorio na pitanje od juče: kako je to biti slobodan?

Džek

Pa nije to baš kao u klubu lečenih alkosa, ono "Haj, evribadi na livadi! Moje ime je Taj i Taj, i ja sam lečeni alkos. Bavim se tim i tim. Volim prirodu i cveće, planinarenje mi je hobi, i tako dalje, i tako dalje..."

To niko ne taži, ne zahteva... Vidiš, ja kada sam se registrovao ovde, tražio sam takav ili sl topik, da pozdravim, makar da kažem Haug!

Ono, kad uđeš u nećiju kuću, pozdraviš ukućane...
Kao što je neko primetio, svakiforum ima to nešto svoje.

Bobane, tog posta se sećam, ali ti si prikazao to tako kao ne znam šta.
Sad, da li sam ja pristojan ka tebi, ili ne, neka prosudi ko hoće.

Rekoh već, došao sam ovamo iskljčivo iz znatiželje, da vidim komentare na moj prikaz!
Nikakvih drugih pobuda nemam.

I da ti odgovorim na pitanje:

Ne znam kako je biti slobodan, jer ja sam oduvek slobodan.
Kad više ne budem, možda ću onda saznati.

Ti meni -žena, ja tebi onaj post. Kvit.

Cornelius

Quote from: Sal on 17-06-2010, 18:56:48
Malo sam bio zbunjen, iznenađen na sitna peckanja koja me dočekaše, pa mic po mic, ode tema o Srbinu totalno off road...

Čekaj, bre... Prvo tražiš patike, ja te pitam za koji sport i koji broj, a ti ćutiš, pa se onda se žališ kako nismo gostoljubivi... E, jebi ga!
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

džin tonik

resistance ... is ... futile ...

Džek

Ja b' one sa antigravitacijom, da lebdim....