• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

POSLEDNJI SRBIN - Boban Knežević (2009)

Started by Boban, 22-10-2009, 16:40:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Albedo 0

naravno, ja ni ne tvrdim da su to eksplicitni politički stavovi Bobana Kneževića, samo je zanimljivo kako se poklapaju sa nekakvom psihologijom većine Srba.

Plut, kakve ima veze moje čitanje sa naslovom knjige? Nisam se uopšte povodio za tim.

lilit

moze li još samo i definicija "nekakve psihologije većine srba"? :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Albedo 0

ne može 8-)

Nekakva psihologija većine Srba - potpuno pogrešni kriterijumi ocjenjivanja nečijeg ''srpstva'', poput toga ko bolje vozi kola i tome slično. Čeka se izabrani, onaj ko bez problema ždere po slavama i uvijek ostaje vižljast, i naravno, ribe vlaže pri susretu sa njim.

U urbanim predjelima na drugim kontinentima nova rasa se sprema da povrati izgubljeno Kosovo. Malo morgen.

zakk

Quote from: lilit_depp on 03-05-2011, 00:45:31
moze li još samo i definicija "nekakve psihologije većine srba"? :lol:

nenene, polako, potrebne su:

* definicija "psihologije" (to je nauka, ne znam da Srbi imaju svoju ličnu)
* definicija "većine"
* definicija "Srba"

pa tek onda sintagme.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Albedo 0

zakk, ne pravi mi od jezgrovitog izraza ''Očigledan slučaj RASTROJSTVA!'' :)

kao što postoji knjiga ''masovna psihologija fašizma'', pa fašizam ima svoju ličnu psihologiju, tako je imaju svi. Psihologije je nauka o ličnim i kolektivnim psihama, u svakodnevnom govoru kaže se psihologija Srba, a ne psihološka analiza kolektivne srpske psihe.

Većina, matematički pojam koji označava natpolovičnu, ili u ovom slučaju u 3/5 Srba.

Srbi, svi koji se smatraju Srbima (osim one 1/5 koji se usput smatraju i LDPovcima).

a ne treba ti definicija termina ''nekakve''? 8-)

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Kunac

Alnari i dalje promoviše Poslednjeg Srbina. Fotka je načinjenja juče i Vulkanu (TC Ušće).

"zombi je mali žuti cvet"

Boban

tjah... stoji to više od mesec dana tamo; za razliku od Lagune koji proda 1000 nečega a viče da je prodao 20000 kod Alnarija je obrnuto; on je knjigu Sex i grad deset godina prodavao kao prvi tiraž od 500 primeraka. Poslednji Srbin je doštampavan nekoliko puta u potpuno nepoznatim tiražima i intervalima.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

O, jbt, otvorim temu i odmah naiđem na Gulova smaranja.

Bobane, ovde se ipak nalazi virus.

Boban

Čekaj, da li ti to više veruješ svom antivirusnom programu nego meni?

Milosh

Rekao bih da je mislila na Ghoula a njega ne može da ubije niti jedan postojeći antivirus. :lol:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Josephine

Tragovi

Prošlo je tačno godinu dana otkako sam okrenula poslednju stranu Poslednjeg Srbina. Da bih napisala njen prikaz morala bih ponovo da je čitam. Ali neću. Ovog puta pisaću o tragu koji roman ostavlja. Ne zanima me njegova stilska i sadržajna analiza, ni nekakve mane i prednosti. Delom zato što ih je autor dosad već svestan, delom zato što želim da ostavim čitalački trag o tragu, u čemu je, konačno, krajnja vrednost svakog romana.

Mnogi od tragova biće nesvesni i instinktivni. Mnogi netačni i falsifikovani. Puštam ih da se iz mog sećanja prelivaju u prste onako kako sam ih upamtila, pa makar bili pogrešni. Zaviriću ponekad među stranice da se podsetim imena, događaja ili osećaja. Sve ostalo daleka je kopija kopije prvog utiska, koja možda govori i više nego original.

Trag 1:  Roman koji nije roman

Već je slika.

Tako se, sa ove distance, može objasniti njegov veoma neujednačen ritam, stil, dinamika i sadržaj. Na platnu rasprskane boje, samo naizgled nepovezane. I za čitaoca koji se ne poznaje, roman ostaje nedokučiva slika. Onako kako to za većinu ljudi i život ostaje stihijska nepoznanica, zid koji većina probija, a da ga nikada ne okrzne i da umre onako kako je i živela - u nedostatku sumanutih htenja i u nepostojanju dublje svesti o svrsi, osim one nametnute, utkane u potku života iz navike.

Ova slika crta put.

Ta je staza, međutim, ostala van dometa spoznaje onih koji su se predali, ostali da budu ili pre da ne budu tu gde jesu. Takvi ovaj roman ne vide. On se obraća malobrojnima koji imaju ta, sumanuta, megalomanska htenja. Ambiciju da se pokrenu van okvira spoznajne stvarnosti. Da svest prošire van okvira sopstvene telesnosti. Da ovladaju  sposobnostima menjanja sveta po nahođenju svoje nesputane stvaralačke energije.

Ovaj roman obraća se stvarno moćnima i samopouzdanima i, u konačnom, prevazilazi fizičke i psihičke granice čoveka. Od asfaltnog puta i džipa stvara sredstvo i oruđe stvaranja.

Od čoveka stvara većeg čoveka.

Trag 2: Van vremena

Iako napisan, ovaj roman je nezavršen.

Objavljen pre nego što su sve daleke ideje dobile oblik i pre nego što su osvešćena nezemaljska lična htenja. Zato puca dugmad na košulji ovog romana. Svuda, osim na kraju. Poslednje dugme ostaje zakopčano. Dovoljno otvoreno da otkrije golotinju, dovoljno zakopčano da sačuva ono što većina ne vidi ni kada je golo.

Ne mislim da ovaj roman ikada može da se zaokruži i zapečati. Njegova autentičnost leži u nepostojanju polazne i završne tačke. Svaka tačka u krugu istovremeno je kraj i početak u vremenu i prostoru. Mesto susreta i mesto rastanka.

Roman o potrazi gde je pronalaženje traženog samo i opet novi početak.

Trag 3: Poslednji Srbin

Ovaj naslov nije slučajno pobedio. On je personifikacija lične barijere koju svaki čitalac mora da probije kako bi zagrebao površinu banalno očiglednog i došao do bar drugog i svakog sledećeg sloja sadržaja.

Naslov je ličniji od bilo kog drugog dela romana. On odaje najintimniji identitet autora, ma koliko slučajno odabran.
Oni koji ne umeju da grebu, ne treba da nastave da čitaju. Oni koji umeju, znaju da je ovde reč o potpuno neshvatljivoj vezi sa mestom gde smo prvi put ugledali Zemlju. Sa nerazumnom logikom zveri u koje se ljudi ponekad pretvaraju, kasapeći jedni druge zbog pogrešnog imena. Ironija naslova podjednako je vidljiva kao i ponos koji iz njega izbija. Ne zato što je Srbin, nego zato što je Poslednji. Preživeo. Nadrastao. Moćan. Usamljen. Srbin je slučajno. Sticajem okolnosti.

Taj sticaj okolnosti, opet slučajan ili, u krajnjoj liniji ne, nit je koja povezuje rasprskane mrlje boje na platnu romana.  Svaka tačka boje, u vidu zasebnog imena i prezimena, ima svoje mesto na platnu, a svaka je, pojedinačno, nesvesna celine i platna na kojem je. Personifikacija života vasione. Vrti  se, vrti i vrti i niko i ne misli o tome kuda i zašto se zaputila, jer je takva misao, sa stanovišta tačke, uzaludna.

Trag 4: Kraj

Prvi nivo ove priče uzdignut je na konačan i poslednji. Krug je opisan. Ovog puta jači, iskusniji, moćniji, nadljudskiji. I od svih, običnom, površnom, naivnom i ubijenom čoveku, nezamislivih novostečenih moći i mogućnosti junaka, on bira onu najnekonvencionalniju i nikada do kraja proživljivu.

Onu bez imena.

Albedo 0

sipajte mi još jedan viski...

M.M

Quote from: D. on 20-11-2011, 22:02:17
Zaviriću ponekad među stranice da se podsetim imena, događaja ili osećaja.

xjap xjap xjap
Nijedan poraz nije konačan.

scallop

Prednost dobre knjige je kad čitalac može u njoj da nađe i deo sebe. Nedostatak dobre knjige je što neki čitaoci ne mogu da se nađu. Naprosto, nisu u knjizi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Quote from: scallop on 20-11-2011, 22:36:17
Prednost dobre knjige je kad čitalac može u njoj da nađe i deo sebe. Nedostatak dobre knjige je što neki čitaoci ne mogu da se nađu. Naprosto, nisu u knjizi.

Nije ovaj roman toliko određen. Sve je tu sivo, svi su u knjizi, a ni borba između dobra i zla nije transparentna. Pobeda nad zlom samo da bi se zauzelo njegovo mesto možda i nije pobeda dobra... Tu jedino pobeđuje moć. Ali je vrednosni predznak pobede ostao nedorečen. Možda ne slučajno.

Boban

Dobro i zlo ne postoje; za jedne su borci za slobodu, za drugu stranu teroristi; oduvek je tako bilo, u svim društvima i okruženjima.
Ja se time ne bavim uopšte u ovom romanu, cela knjiga gotovo da nema nikakve sukobe i borbe, imam glavni lik koga pratim iz prvog lica, čoveka koji pokušava da razume sebe i ono što se događa oko njega, i posmatram ga od prvih naznaka "različitosti" do konačne spoznaje.
Ako i postoje nedorečenosti i nedovoljno iskorišćeni likovi, to je zbog pokušaja da se stvari posmatraju verodostojno, a ne kao u "Dve čađave dvocevke" da se 50 različitih stvari uklopi u savršenu slagalicu. Realnost je da priča meandrira, da ima rukavce i mrtvaje, da postoje manje ili više važni likovi, da ne mogu svi likovi biti višeznačno povezani sa svima ostalima. Pogledajte recimo Rat i mir, koliko tamo ima likova koji su samo ovlaš bitni a opisani su podrobno ili gomila onih čiju krajnju sudbinu nikad ane saznajemo jer su prestali da budu bitni za najvažnije likove iz knjige.

Josephine

Ah, ne sviđa ti se pogled iz drugog ugla?

Nebitno je ko kako definiše dobro i zlo i da li zamenjuju uloge. Na kraju, ne govorim o objektivnom dobru i zlu, već baš o samospoznaji. Kovelan i liči na nekoga ko bi mogao da bude samo tamna strana ličnosti glavnog junaka.

Pored unutrašnje borbe, spoljašnja i ne mora da postoji. A dobijanje moći mač je sa dve oštrice.

Boban

Pa i jedna i druga strana one druge diferenciraju kao "zlo"; hoću da kažem da se ja nisam izjasnio o dobru i zlu niti ijednog trenutka pa ne vidim da imamo problem u raspodeli dobra i zla u knjizi.

Josephine

Nisi se eksplicitno izjasnio, ali si, drugim literarnim sredstvima, a možda čak i nesvesno, napravio mogućim da ih čitalac jasno razlikuje. Uz borbu za moć, koja je sve vreme sakriveni, ali stožerni stub romana.

Boban

Zašto imaš potrebu da se suprotstavljaš i budeš antiprotivna?
Logično je da simpatije čitaoca budu na strani glavnog protagoniste iz koga se prati radnja, ali sasvim jasno i nedvosmisleno, na svakom mestu gde se mogao čuti glas druge strane, a to je valjda jedino Manfred, vrlo eksplicitno se njemu druga strana žigoše kao zla.
A čak postoji i scena kada pop u reinkarnaciji glavnog Drevnog koji je kao na našoj strani prepoznaje doslovno hrišćanskog đavola. To je ključna asocijacija na biblijske segmente o prepoznavanju zla i iskušenjima koja zlo pred nas stavlja. Zlo je uvek maskirano, garnirano ili bar umiveno kako bismo ga lakše prihvatili... Ne znam stvarno gde si ti u knjizi našla informaciju da su stvari crno-bele po ovim pitanjima...

Josephine

Quote from: Boban on 21-11-2011, 03:16:17
Zašto imaš potrebu da se suprotstavljaš i budeš antiprotivna?

Zato što ne kapiraš da pričamo o istoj stvari.

Quote from: D. on 21-11-2011, 01:29:49
Sve je tu sivo, svi su u knjizi, a ni borba između dobra i zla nije transparentna. Pobeda nad zlom samo da bi se zauzelo njegovo mesto možda i nije pobeda dobra...

Quote from: D. on 21-11-2011, 02:33:13
Pored unutrašnje borbe, spoljašnja i ne mora da postoji. A dobijanje moći mač je sa dve oštrice.

A zašto ti imaš potrebu da se braniš čak i kada te niko ne napada?

Kunac

Video danas u Vulkanu: Poslednji Srbin na veeeelikom novogodišnjem popustu. Ako je neko propustio da nabavi, a želi, eto prilike.
"zombi je mali žuti cvet"

ChikaLjuba

Quote from: Kunac on 11-12-2011, 22:35:35
Video danas u Vulkanu: Poslednji Srbin na veeeelikom novogodišnjem popustu. Ako je neko propustio da nabavi, a želi, eto prilike.

Krenulo novogodisnje ciscenje u Alnariju? Ako. Treba se ratosiljati djubreta.  :evil:

Agota

U Vulkanu delta city  kupila poslednji primerak,takodje kupila i poslednji primerak  Slatka ptica mladosti  Tensi Vilijamsa knjizica od 108 strana 280 din . E Poslednji Srbin je jos jeftiniji.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Boban

Na prošlonedeljnoj akciji u Vulkanima otišlo ukupno 160 Poslednjeg Srbina.
To su poslednji trzajevi ovog tiraža; seledeće izdanje će ići negde drugde i možda se više neće zvati Poslednji Srbin.

Agota

Quote from: Boban on 14-12-2011, 12:13:41
možda se više neće zvati Poslednji Srbin.

Zasto?

Svaki primerak koji sam kupila na karaju  sam poklonila ,al vecina je zavrsila kod  rodjaka u Foci i Gorazdu .  :)
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Mica Milovanovic

Bolje pisi novi roman nego sto popravljas svako novo izdanje kao kod Crnog cveta...  :(
Mica

HAL

Hvala na obaveštenju  xremyb Zelena milja, i Vreća Kostiju od Kinga su takođe na popustu, 200 din. i 300 din. respektivno.

Boban

Sistem popusta Alnarijevih izdanja je sledeći: svake nedelje je 120 naslova na tom velikom popustu i sve se rotira.
Dakle, ako je čovek dovoljno strpljiv, SVE naslove može uhvatiti po 199 ili 299 dinara.
To uopšte nema veze sa prodavanošću ili viškovima; jednostavno, ta gomila od 120 naslova je mamac da ljudi dođu u Vulkan... tako rade veliki sistemi, recimo METRO, u svakom trenutku ima neke proizvode po smešnim cenama, ja sam se zatekao kada su delili 1000 televizora po 7999 dinara... ljudi dođu da kupe jeftino pa im se omakne ponešto iz ostale ponude.

HAL

Ima da ide ko alva, samo po naslovu srpski gastosi će ostvariti emotivnu identifikaciju sa svojom nacijom i raspadom iste.

Boban

Poslednji Srbin i jeste emigrantska poema...

Ghoul

poema
od boema
kakvog nema
za gastose prava šema
https://ljudska_splacina.com/

Alexdelarge

jednoga dana žaliće mnogi što me više nema
ostaće pesma i uspomena na poslednjeg boema.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Ghoul

poslednji boem pod poslednjom (srpskom) šljivom

Josephine

dok boem poeme o poslednjem srbinu pravi,
kenjatori ostadoše k'o zgaženi mravi

Alex

Quote from: Boban on 14-12-2011, 12:13:41
Na prošlonedeljnoj akciji u Vulkanima otišlo ukupno 160 Poslednjeg Srbina.
To su poslednji trzajevi ovog tiraža; seledeće izdanje će ići negde drugde i možda se više neće zvati Poslednji Srbin.

Ovo sam hteo odavno da ti predložim - naslov je totalni promašaj i ubica prodaje, a promena, iako neuobičajena pojava, neophodna.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Josephine

Quote from: Alex on 22-12-2011, 01:07:03
naslov je totalni promašaj i ubica prodaje

Zašto tako misliš?

Boban

Naslov je prodao bar trećinu tiraža, ma koliko to bilo; u to nema sumnje, ali mogu da ga ne volim...
Promene naslova su uobičajene u američko-britanskim izdanjima sredinom prošlog veka; jednostavno izdavač proceni da nešto nije ili jeste za njegovo tržište i menja.
Češće su promene u naslovima filmova, Ameri maltene redovno menjaju itelijanske naslove, nije to neuobičajeno.
Mada nisam više siguran; jedno jutro ustanem i želim da promenim, drugo jutro mi se i dalje ne sviđa ali ne bih da menjam, treće jutro ne znam šta da radim, četvrto ne bih da menjam, pa opet u krug...

Alex

Quote from: D. on 22-12-2011, 01:09:14

Zašto tako misliš?

Prostijim, niže obrazovanim ljudima su takoreći svakodnevne teme za razgovor "propast Srpstva", "dalji raspad zemlje izazvan od strane zapada", "bela kuga", "proročanstvo - svi Srbi će stati pod jednu šljivu" i slično. "Poslednji Srbin" je naslov-upozorenje da do propasti dolazi, koji igra na politikansku kartu i on može privući jedan, limitiran broj pomenutih (koji slabo čitaju većinom), možda i ne tako mali - ali će dobar deo ljudi odbiti, jer će im zasmrdeti na "pisce" ala Dejan Lučić, Šešelj i sl. S tim što Boban neće ići po tv emisijama "patriotsko" - radikalskih tv voditelja radi promocije, a nije ni šef stranke u Hagu.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

tomat

Quote from: Alex on 22-12-2011, 03:19:16
Quote from: D. on 22-12-2011, 01:09:14

Zašto tako misliš?

Prostijim, niže obrazovanim ljudima su takoreći svakodnevne teme za razgovor "propast Srpstva", "dalji raspad zemlje izazvan od strane zapada", "bela kuga", "proročanstvo - svi Srbi će stati pod jednu šljivu" i slično. "Poslednji Srbin" je naslov-upozorenje da do propasti dolazi, koji igra na politikansku kartu i on može privući jedan, limitiran broj pomenutih (koji slabo čitaju većinom), možda i ne tako mali - ali će dobar deo ljudi odbiti, jer će im zasmrdeti na "pisce" ala Dejan Lučić, Šešelj i sl. S tim što Boban neće ići po tv emisijama "patriotsko" - radikalskih tv voditelja radi promocije, a nije ni šef stranke u Hagu.

ima neke drugare "patriotsko-radikalske" provinijencije (koji, uzgred, slabo čitaju knjige), a koji su kupili knjigu upravo zbog naslova. ne znam da li je naslov adekvatan (nisam čitao knjigu), ali ne vidim da može da šteti prodaji. ko zna o čemu se radi - kupiće zbog toga, a ko ne zna - kupiće zbog bombastičnog naslova.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Josephine

Na kraju, može da proba da ga promeni, vidi kako ide, pa ako mu se ne dopadne, da vrati stari. Ostaće poznat kao roman koji je menjao ime, samo da bi vratio prvo...  8)

Ja ne poznajem nikoga ko kupuje knjige samo na osnovu naslova, ako ne zna o kome ili o čemu se radi... Naslov privlači pažnju, blurb prodaje knjigu, u takvom slučaju...

Boban

Najgore u svemu jeste to što oni koji bi ovu knjigu kupili isključivo izbog naslova, verovatno nemaju šta da pročitaju u njoj.

Ghoul

prokletstvo tamnog vilajeta: ko kupi zbog SRBINA, kajaće se.

ko ne kupi zbog SRBINA, i on će se (možda) kajati.

ipak, sigurnije je ne kupiti.

ipak je to autor najdosadnije knjige srpske fantastike koju sam ikada pokušao da dočitam - ČOVEKA KOJI JE UBIO POSLEDNJU IGRU LEPTIRA.
(skalopovi RAŠANI su van konkurencije)

Josephine

Sasvim ozbiljno i bez pristrasnosti: Čovek koji je ubio leptira ima jedan od najzanimljivijih uvoda ikad koji su uhvatili moju pažnju na prečac.

Ghoul

aha, evo je i tarzančica na svojoj omiljenoj lijani.

xrofl

Josephine

Pa, jbg, da si to isto rekao za Naživo, ne bih ni zucnula. Ne bih zucnula ni da je istina to što si rekao (ima Boban i lošijih stvari), ili da si bar argumentovao, ili da to što sam rekla o uvodu nisam iskreno pomislila kada sam ga pročitala, umesto što si samo opljunuo.

Uopšte nije u pitanju Boban i činjenica da je Leptir njegov roman, već činjenica da po forumu nerezonski pljuješ ljude kojima nisi ni prineti po spisateljskom umeću i karakternim osobinama, pa ću ti stoga zapušavati usta svaki put kada ih otvoriš samo da bi opljunuo, bez argumenata.

Zato si i izgubio kredibilitet i blamiraš se u svakom postu. Postao si običan pljuvač, a kao takav ćeš biti i zapamćen.