• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Gluposti

Started by Melkor, 30-10-2009, 02:39:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Джон Рейнольдс

Quote from: Бата Животиња on 29-07-2012, 23:02:42
Važno je da bude brzo u pm, spora radnja je dosadna, u Isijavanju se ''ništa ne dešava''

Да, то је то.  :( "Није забавно". "Ништа се не дешава." Додуше, овај мој је мали, опаметиће се ваљда. Али дође ми да га згромим кад чујем тако нешто. Важно је да је био одушевљен "Коцкама", ту се - као - свашта дешава.  :roll:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Father Jape

Samo da naglasim da mi je u istom uzrastu Beri Lindon bio interesantniji, iako se arguably mnogo manje toga dešava po jedinici vremena nego u Isijavanju.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Джон Рейнольдс

Ти си, вероватно, човек естета. "Бари Линдон" је лепо усликан.  :lol:
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

jao, Beri Lindon mi je ubjedljivo najgori od sve Kubrikove djece  :lol:

Milosh

Quote from: Jevtropijevićka on 29-07-2012, 22:51:29
Pa... da ti kažem... Kjubrik ne ide pre puberteta. (Osim Spartaka.) Probaj opet za jedno dve godine.

Svašta. Ja sam većinu Kjubrikovih filmova overio pre puberteta i ništa mi, hm, ne fali, hm, da...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Mme Chauchat

Ne kažem da ti fali, nego jesu li ti se svideli, jesi li ih razumeo?

Father Jape

Ne računa se, Miloshe, ti si film buff!

Milosh

Jesu mi se svideli, a tek nekoliko godina kasnije sam ih razumeo.  :lol:

Inače, mislim da ima nečega u tome što su danas naprosto drugačija vremena, posmatrajući reakcije nekih današnjih tinejdžera na starije filmove, konkretno horore, imam utisak da je stvar u brzini. Oni koji su sada tinejdžeri, a pogotovo oni koji će tek to biti, odrasli su u svetu koji je brži, dostupnost sadržaja je lakša, njegova konzumacija brža, i na kraju se to odražava i na filmove. Zato je mnogim klincima npr. Halloween spor i dosadan film, dok je većini nas starijih to neshvatljivo, ali nisu u pitanju tek godine, nešto sumnjam da će njima i kad odrastu takvi filmovi biti išta više zanimljivi.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Джон Рейнольдс

Мени су се сви Кјубрикови филмови веома допали и као клинцу, али сам тек у наредним гледањима откривао "нове ствари", па су ми ти филмови изнова и изнова били занимљиви. Додуше, признајем да никад нисам марио "Лолиту" и крајње је време да је погледам поново, стварно је много времена прошло.

Има ту још нешто занимљиво, филмови Кјубрика, Карпентера и Хила открили су ми значај режисера за филм. Знао сам да глумци не изговарају сами текст и да је режисер некако ту главни баја, али... Дом ЈНА имао је свој биоскоп и свој програм и улазило се с пропусницом. Како сам као клинац заволео филм, моји су ми набавили пропусницу (једино што на њој, пошто је била набављена преко везе, није писало име мог оца него човека који ми је пропусницу извадио  :lol: ) и тамо сам редовно добијао програме за мецес дана које сам чувао, волео и читао. И онда сам схватио да се код разних наслова мени најомиљенијих филмова као режисери стално спомињу малтене једни те исти ликови, углавном имена ове горе споменуте тројице. И ето...

#Τζούτσε

pokojni Steva

Naravno da je Blade Runner (do zla boga i natrag) dosadan em loš film.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Джон Рейнольдс

Quote from: Milosh on 30-07-2012, 00:28:35
ali nisu u pitanju tek godine, nešto sumnjam da će njima i kad odrastu takvi filmovi biti išta više zanimljivi.

Али то заправо нема никакве везе. Колико је људи који сад нису уопште млади, па у суштини не маре за филм претерано. Желе да их забави и ништа више. Па чак и кад покушаш да им укажеш шта је тај филм заправо приказао (или бар шта си ти у њему видео), гледају те као да си с Марса пао.

Па и нама су филмови из тридесетих-четрдесетих (рецимо) изгледали наивно, па опет смо их гледали, волели и у некима од њих видели велика дела. Исто је и данас.

#Τζούτσε

Ghoul

mene je bari lindon smrtno smorio kad sam ga pre nekolko godina prvi i jedini put gledo.

sve ostalo kjubrikovo od strejndžlava do šajninga mogo bih da gledam jednom mesečno, iz godine u godinu, bez trunke smora.
https://ljudska_splacina.com/

Albedo 0

Beri Lindon je u stvari film gdje je ideja progutala progutala priču

Libertine Džonija Depa se mnogo bolje obračunao sa viktorijanskom civilizacijom

Father Jape

Naravno, Libetine se dešava 200 godine pre viktorijanske civilizacije, a Beri stotinak.  :lol:

Albedo 0

ti misliš na eru, viktorijanska civilizacija je malo opušten naziv ali ne odnosi se samo na eru već više na manire i socijalna pravila koja se vezuju za Britaniju

Father Jape

Maniri i socijalna pravila su se uvek menjali iz decenije u deceniju. A nijedno od njih nije bilo karakteristično _samo_ za Britaniju.

But do continue.  :lol:

EDIT: Pod tim sam mislio, izloži svoje viđenje kad je ta "civilizacija" nastala i do kad je trajala.

Albedo 0

Fuko koristi termin viktorijansko doba za moderno doba uopšte, na seksualni aspekat toga, seksualni u najširem smislu. Nema tu striktnog datuma niti ga može biti kada viktorijanska civilizacija nije još nestala.

Viktorijanac očekuje da se sklopi brak i da onda supružnici poštuju jedni druge, rađaju djecu, vaspitaju ih pravilno itd... a sve to je stavku po stavku Kubrik obrnuo u Lindonu. Tamo gdje trebamo da očekujemo aristokratu imamo džibera koji duva dim cigarete ženi u lice, uništava imovinu, troši čitav posjed malo po malo i propada

Mislim, isto je uradio i u Pomorandži spajajući klasičnu muziku i Aleksovo silovanje, nasilje itd...

Očekivano je da neko ko sluša klasičnu muziku bude dobar, miran, civilizovan itd... ali Kubrik to ismijava, to jest ismijava uvjerenje da klasika pročišćava, produhovljuje, usavršava individue, jer su tada smatrali da su britanski tinejdžeri podivljali jer slušaju rokenrol i oblače se drugačije. I onda im Kubrik uvali tipa koji sluša Betovena i siluje i Britanci zabrane film.

dakle, nije ovo pitanje viktorijanske ere, Viktorija je samo simbol, koristi se za mnogo duži period, kao što se uostalom i riječ Renesansa pojavljuje 4 vijeka nakon onoga što zovemo Renesansom a što sebe nikad tako nije zvalo. Nikad Mikelanđelo nije rekao da je renesansni umjetnik, nije ni znao za tu riječ. Tako samo mi razumijemo Renesansu ili viktorijansku civilizaciju. Ona nije počela sa Viktorijom (iako joj je ona dala ime) kao što se ni renesansa nije desila u 19. vijeku.

Джон Рейнольдс

Алекс и у роману слуша класичну музику, није то Кјубриково, већ Барџизово. Нисам чак ни сигуран да је "Поморанџа" у Британији била забрањена пер се, већ је била повучена након стварног насиља које је, наводно, било инспирисано филмом који - како се тврдило - насиље приказује као нешто кул. Штавише, читава поткултура везана за фудбалске хулигане настала је после "Поморанџе" и звала се - јасно - клокворк. Полуцилиндар и штап, симболи углађеног и финог човека, били су искомбиновани с цокулама и ултранасиљем, да додам, није ту класична музика била једина веза.

А клокворк фазона имаш и дан-данас, па и код нас. Новосадски бенд "Два минута мржње", рецимо.

#Τζούτσε

Mme Chauchat

Bato, fulao si višestruko, ali višestruko.

Prvo, grešiš u terminologiji. Drugo, grešiš jer su seksualni običaji u XVII i XVIII veku u Engleskoj bili drastično drugačiji i to slobodniji nego u XIX veku. Treće, Berija Lindona napisao je zadrti viktorijanac, četvrto, Aleks siluje uz Pevajmo na kiši a ne Betovena. Peto, mani me sa pogrešnim pozivanjem na Fukoa. Šesto, ili Kjubrik ili Kubrick, Kubrik ne može.

EDIT: upade Džon.

Father Jape

Zapravo, Kubrik je tačniji izgovor, u smislu da ga je koristio sam Kubrik i većina nejtiv spikera. Mada se od manjine može čuti i Kjubrik, tako da nije srpska izmišljotina.  :lol:

Mme Chauchat

A dobro, onda samo pet. ;)

Джон Рейнольдс

Quote from: Father Jape on 30-07-2012, 12:16:33
Zapravo, Kubrik je tačniji izgovor, u smislu da ga je koristio sam Kubrik i većina nejtiv spikera. Mada se od manjine može čuti i Kjubrik, tako da nije srpska izmišljotina.  :lol:

Да, да, тачно... Трудим се да транскрибујем све како треба, али изнова ми се јавља онај "Јунижн" проблем, уђе у уво и то ти је...  :(

#Τζούτσε

Albedo 0

naravno, Kubrik je tačan izgovor, a sve ostalo je snobovski pokušaj da se njegovom prezimenu doda neki šmek, kao nije seljačko Kubrik već Kjubrik. E pa jeste seljačko i šta da ti radim.

I ostaloga me mani Jevtropijevićka, ako već napišeš da se ja pogrešno pozivam na Fukoa onda to i obrazloži. Ali obrazloži tako da se uklapa u Fukoov pojam episteme iz Riječi i stvari i Arheologije znanja, kao i sva tri toma Istorije seksualnosti. Nemoj da mi soliš pamet ako si pročitala samo prvi tom, OK?

Drugo, ja i ne govorim o seksualnim običajima u 17. vijeku, jer se Kubrik i ne bavi onim što je postalo masovni fenomen u 19. i 20. vijeku. Da ti uopšte razumiješ Fukoa znala bi da mikrosociologija polazi od, pazi sad, mikrosituacija, i da je aristokratija prethodnih vijekova konstruisala demografsku politiku čitave zemlje na osnovu svog iskustva, dakle upravo iskustva iz Lindona. Iz jedne zatvorene ćelije,aristokratskog eksperimenta, pojavljuje se masovni fenomen 19. vijeka, da nisi možda mislila da se pojavio ex nihilo, palo s neba? To je mikrosituacija (koja je kvaNTitativno uvećana u 19. vijeku, ne furaj novi kvalitet tamo gdje ga nema) kojom može da se bavi film, sigurno ne može da predstavi epistemu na neki drugi način, osim ako ti nisi veći genije od Kubrika kojeg zoveš Kjubrik  :roll:

Treće, to ko je napisao Lindona treba da znači šta? Hajde mućni glavicom pa reci da li ti to misliš da je Kubrik koji je završio svoje djelo sa Eyes Wide Shut Viktorijanac? Možda u tvojim snovima, u realnosti se zna šta čovjek koji je režirao Lolitu i Pomorandžu, pobogu i scenu sa golom ženom u Isijavanju, može da misli u Lindonu. Samo očigledno Jevtropijevićki to mora da se sjecka u sitna crevca.

Četvrto, Aleks jebe i na kraju filma, ako nisi znala - I was cured all right. Jebe jedanaestogodišnjakinje uz Viljema Tela, ili si i to zaboravila? U zatvoru sanja ne samo sakaćenje Isusa već i starozavjetna silovanja. I sve to vrijeme sluša Betovena, da li ti to misliš da je on neka dvostruka ličnost koja je stavila kineski zid između uživanja klasike i uživanja pičke, pa mora bukvalno da ti se crta, onako sasvim linearno da se bukvalno poklopi u svakoj sceni Betoven i nasilje da bi ti nešto shvatila? Nema veze što je to jedan te isti film i jedna te ista ličnost, ne, dok se bukvalno ne spoji kod Jevtropijevićke ne pije vodu. Dakle, moja poenta stoji, nemoj da se koprcaš toliko  8)

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Albedo 0

Quote from: Джон Рейнольдс on 30-07-2012, 12:11:34
Алекс и у роману слуша класичну музику, није то Кјубриково, већ Барџизово.

naravno, nisam ni mislio da je Kubrik to sam stvorio, ali on je to iznio u javnost, Bardžis ipak nije bio mainstream

A Pomorandža se u jednom ili dva bioskopa u Londonu prikazivala, to je ono što ja znam, dakle, nikad nije ušla u redovnu bioskopsku distribuciju u Engleskoj, i možda je čak izgovor čitava priča oko huligana, jer je pitanje koliko je to uopšte bilo masovni fenomen. Npr, nemam podatke za to, ali imam za proteste protiv rata u Vijetnamu, da je u demonstracijama učestvovalo 2% američkih studenata, a predstavljeno je kao da ih ima 70-80%. U stvari, apsolutna većina studenata su zadrte gluperde bez ikakve veze sa kontrakulturnim pokretom, a slično je i danas, sve je to jadna manjina, Čomski, Mur itd...

Na osnovu toga sam spremniji da posumnjam u čitavu priču o nekoj masovnoj ''hipnozi'' uz pomoć Pomorandže.

QuoteПолуцилиндар и штап, симболи углађеног и финог човека, били су искомбиновани с цокулама и ултранасиљем, да додам, није ту класична музика била једина веза.

naravno, to može da se razrađuje do tančina, a realno je sve smješteno u imidžu klasičnog ''gentleman''-a

On sluša klasiku, čita to i to, muško je, bijelac itd... zavisi koju kritičku grupaciju pitaš

Džentlmen je problematizovan još u Loliti.

Albedo 0

Quote from: zakk on 30-07-2012, 13:20:56

to je sve tačno, štaviše ja sam čitao da je analni seks preporučivala Crkva da bi se smanjila stopa nataliteta i ko zna kojih još razloga, ali to ne može da se posmatra ovako kako Jevtropijevićka to čini, poenta je da je određeno čistunstvo i takav način života postojao još u Kini ili u Platonovoj akademiji, i u tom smislu je Lindon mikrosituacija koja se proširila na čitavo društvo.

Mikrosociologija spominje metaforu bacanja kamena u vodu, kada ga baciš šire se vlaovi u koncentričnim krugovima i uticaj je najslabiji što je neko više udaljen od centra. Ali centar nije nastao u 19. vijeku već ranije, i to je uvijek bila Fukoova poenta.

Mme Chauchat

Quote from: Бата Животиња on 30-07-2012, 13:12:11
I ostaloga me mani Jevtropijevićka, ako već napišeš da se ja pogrešno pozivam na Fukoa onda to i obrazloži.

Ne, obrazloži ti meni gde se njegova definicija viktorijanskog doba poklapa sa tvojom i zahvata sedamnaesti vek.

Treće, to ko je napisao Lindona treba da znači šta?
Treba da znači da ga je napisao Tekeri cca 1844. Znaš.

isto je uradio i u Pomorandži spajajući klasičnu muziku i Aleksovo silovanje

Pa ako nešto ne misliš doslovno, nemoj to ni da pišeš doslovno, pa te neću ispravljati.

I nemoj odmah da se peniš kad ti se ukaže na očigledne greške. ;)

Albedo 0

Jevtropijevićka, da li je tebi jasno da Aleks NIJE JEDNOM SILOVAO u Pomorandži? Ti misliš na Home scenu a to nije jedino silovanje, rekoh da je silovana i žena na kraju. Inače, ''spajajući klasičnu muziku i Aleksovo silovanje'' nije doslovni izraz, to što si ga ti shvatila kao doslovni ne može biti moj problem, zar ne? Aleksovo silovanje je rašireno po čitavom filmu i nije vezano samo za Home scenu.

I ako moram da preformulišem pitanje neka bude: To što je Tekeri napisao Lindona treba da znači šta u Kubrikovom univerzumu?

Ja sam objasnio kako Fukoova epistema obuhvata 17. vijek, Fuko se eksplicitno us vojim radovima poziva na Gabrijela Tarda, rodonačelnika mikrosociologije, koja podrazumijeva praćenje pojave u vremenu i njeno kvantitativno uvećanje. Don Žuan je za Fukoa predstavnik viktorijanske civilizacije, a koji je to vijek, možda čak i 15.

Джон Рейнольдс

Quote from: Бата Животиња on 30-07-2012, 13:22:53
možda je čak izgovor čitava priča oko huligana, jer je pitanje koliko je to uopšte bilo masovni fenomen.

Па, ево. Неке ствари нисам могао да извучем из сећања, али ево рецимо хронологије. На нету тога има запањујуће мало систематизованог, па ћу сам уклопити. Најпре, Википедија спомиње неко убиство које се догодио '72 године, испирисано филмом, после кога је Кубрик сам тражио од "Ворнера" да филм повуче из Британије. Иди прочитај, мени то чудно звучи, али ајде.

Међутим, "Поморанџа" је имала значајан субкултурни утицај, баш због појаве тих клокворка, другза и ликова који су копирали филм. На нету не можеш да нађеш обзиљан текст о томе, постоји гомила фотки и фанова новијег датума, али ћеш о седамдесетима морати да верујеш мени.  :lol: Клокворк као субкултурни феномен могуће је само испратити преко бендова који су били "у том фазону", али су имали релативно значајне каријере и несумњиво имали проблема с насиљем на концертима. Е сад, да се не зезамо, то су биле такве године и што Син воли да каже - туче редовне. Зато је из ове перспективе тешко утврдити утицај самог филма, да ли је он био само још један од фактора или су - што мислим да је случај - лемања већ била редовна, па је филм само дошао као додатна инспирација. А све се вртело око тада нарастајућег football violenceа, а и стање у земљи није било блиставо. Говоримо о средини па до краја седамдесетих, па и почетку осамдесетих.

Видан утицај клокворка - рецимо Cock Sparrer, навијачи West Hama, основани '72, на другом албуму имају песму Droogs Don't Run, мада нису фурали клокворк имиџ или мени није познато да је то изражено. Иначе, вестхемовци су имали великих проблема због милволоваца, мада су ови први били знатно видљивији у тада нарастајућој панк/скин субкултури које су клокворци били нераздвојив део, док су Сперери пак нераздвојив део светске навијачке баштине не само због химничности и обрада енглеских навијачких песама, него је и гробарска "Ми волимо и бодримо..." песма Сперера. Онда The Adicts, очигледан клокворк, њихова је најпознатија "тврда" обрада песме Walk On, навијачи Ипсвича. Они су после неколико година окренули у зезање и занимљива је трансформација тог faux-gentleman стајлинга у циркуску спрдњу. На крају крајева, њихов вођа је сад високообразован човек, мислим да је археолог и то признат у струци, и нико се од мајмуна који га интервјуишу не сети да пита у чему је фазон с том трансформацијом. И најекстремнији у томе, Major Accident из Дарлингтона, основани 1977, не знам за кога су навијали. Најмање познати, музички најмање интересантни, али су правили крш и лом. И, рецимо, Condemned 84, опет Ипсвич, основани осамдесетих; и дан-данас пуштају тему из "Поморанџе" као увод у концерте. Гледао сам их у Београду и, веруј ми, јес да сам био пјан ко чеп, али тај увод и њихова потоња брутална и дрипачка свирка су... ајде да кажем да ми није незамисливо да на макар малу провокацију може пасти крв. Али знају и они сад за јадац, у питању је тврда енглеска националистичка струја а зна се шта се ту иза брега ваља, па су им карте за концерте прескупе, па се просто не исплати препуштати се емоцијама.  :lol:

Зато, ако питаш да ли је то била масовна појава, па није у смислу да су се ту одједном појавиле хиљаде другза који су лемали све око себе. Међутим, била је сигурно довољно масовна да то пандури запазе. Е сад, да ли је то имало неког даљег утицаја, немогуће је утврдити, подаци на нету су веома шкрти. На крају крајева, треба узети у обзир да седамдесетих "Поморанџа" у Британији није могла легално да се гледа и значи да су се људи ко зна како довијали јер је ВХС био тек у најави. То је оно што ме највише збуњује, које су то копије биле, на чему?

#Τζούτσε

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Albedo 0

bilo je kaseta i sedamdesetih, tako da je moglo da se pogleda

ja sam čitavu stvar drugačije shvatio jer je drugačije i opisana u onoj knjizi Kubrikovih intervjua što je prevedena, ne mogu joj se sjetiti naziva

Uostalom, Bardžis je knjigu napisao deset godina ranije i inspirisana je bila nasiljem huligana, dakle čitava premisa da je film prouzrokovao nešto što je postojalo prije knjige ima problem vremenskog rascijepa od više od jedne decenije

Nije to ni prvi film koji prikazuje nasilje ali je sigurno najbolji među njima

Джон Рейнольдс

Па нико и не каже да је "Поморанџа" била полазна тачка за било шта осим ликова који су копирали стајлинг и понашање, а заправо су већ били из сличног миљеа и то није спорно. Али чим у целој причи постоји стајлиг, онда је лако упрти прстом и рећи: "Аха, овога је испирисао филм."

#Τζούτσε

Albedo 0

ne mogu nikako da prihvatim da je britansko sudstvo imalo osnova za to što tvrdi. Kada bi to stvarno primjenjivali na takav način, onda bi trebalo zabraniti Štefi Graf da se bavi tenisom pošto ''inspiriše'' nekoga na nasilje sa nožekanjom. Ako iskopamo da su se Italijani mlatili zbog Mona Lise možda zabrane i Leonardovu sliku

ipak je sam Kubrik izvukao film da ne bi trpio novinarsku torturu, a pitanje je šta bi bilo da se krenulo u formalnu proceduru zabrane filma i šta bi se na kraju desilo (pod uslovom da preživi  medijsko sakaćenje, koje je gore od sudstva)

ipak se on morao raspravljati sa analitičarima preko novina zbog filma, postoji onaj tekst Kubrick strikes back ili tako nešto

Джон Рейнольдс

Као што рекох, знамо причу с Кубрикове стране, а шта се све догађало по судовима и новинама, ко зна. Ни том конкретно субкултуром се нико није озбиљно позабавио. Али што се тиче сулудих реакција, па тога си имао одмах потом у Британији с video nasties, кад су филмове брутално касапили. Или сулуда суђења Judas Priestu и Озију Озборну због сублиминалних утицаја, итд. Има тога још гомила, тако да ме ништа и не чуди.

#Τζούτσε

Albedo 0

http://www.archiviokubrick.it/english/words/interviews/1972fightsback.html

obrati pažnju na datum, koji pokazuje da je Kubrik dosta toga već pretrpio od novinara prije nego što je uopšte došlo do pojave tog klinca kojeg je kao ''inspirisala'' Pomorandža

Serious pockets of violence at London school, QC says", The Times, 21 March 1972. je tekst o klincu

Kubrik odgovara kritičarima February 27, 1972, a oni su svoje optužbe iznijeli još ranije

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

дејан

мехмете реагуј!!!!!!111 неко је дирао мачке!~!!!!
...barcode never lies
FLA

Nightflier

Vidiš da je mašina Mekintoš. To su ti eplovci, mačkomrsci. Znam ja jednog. Stalno preti da će da mi sedne na zmaj... pardon, mačku.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

дејан

мехмет мрзи епл, реаговаће!!!
...barcode never lies
FLA

Nightflier

Quote from: дејан on 31-07-2012, 23:22:12
мехмет мрзи епл, реаговаће!!!

Da li da ga razotkrijem pučanstvu...

(Mrzim i ja)
First 666

zakk

Nightflier

Jedan moj burazer pravi kapućino bušilicom...
First 666

zakk

pozz za dekca xyxy

zakk

дејан

'бем ти живот. ствари су горе нег' што сам мислио
...barcode never lies
FLA

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

zakk

:)

slatko ali samo delimično tačno... možda ima megapiksela al optika je bedna -_- ... bar u mom slučaju

Perin

Josephine

:D

Al kako je nespretno skočio na stomak.  :lol: