• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dan O'Bannon R.I.P.

Started by crippled_avenger, 18-12-2009, 11:41:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Meho Krljic

Uuuuuu... RIP. Den je napisao neke od filmova na kojima sam odrastao.

crippled_avenger

Dan je mnogo bitna faca. Pogledaj samo koliko ima credita na filmovima koje nije pisao ali su bazirani na onome što je smislio. To je ozbiljan legacy.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Kunac

Baš sam voleo njegove filmove - neki od njih su među mojim najomiljenijim. Neka mu je laka zemlja. :(
"zombi je mali žuti cvet"

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Milosh

Savremeni žanrovski film ne bi bio isti bez njega... Svi sa pravom pominju "Dark Star", "Aliena", "Return of the Living Dead", "Total Recall", "Blue Thunder" i Hooperove filmove, ali jedan od filmova koji je meni prvi pao na pamet, pored prva tri pobrojana, je odlični "Dead & Buried". RIP.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Alexdelarge

dead and buried je najbolji. :|
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Kunac

Dead & Buried je odličan! Filmčuga.

Tex Murphy

Da, da, i ja bih D&D metno na prvo mjesto...
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Mark

Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Will-O'-The-Wisp

Napisao je, uz Starship Troopers, moj omiljeni SF flik - Screamers. Ako ni zbog čega drugog, obožavam ga zbog toga.

R.I.P.
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Will-O'-The-Wisp

Nisam, Lorde, nego su mi ta dva filma omiljene SFovstine.
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Ghoul

veoma sam ožalošćen.
ovo je veliki gubotak za sf horor.
https://ljudska_splacina.com/

Cornelius

THE LONG TOMORROW

Scenario: Dan O'Bannon
Crtež: Moebius

Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Alex

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Kunac

O'Benon dobacio i do Blica - naravno, nisu mogli a da ne naprave poneku materijalnu grešaku...

Umro Den O'Benon, scenarista ,,Osmog putnika"
Autor: K. R. | 20.12.2009. - 00:01

Čovek bez kojeg ne bi bilo Karpenterove ,,Tamne zvezde" ni Skotovog ,,Osmog putnika" preminuo je nakon kratke i teške bolesti u 64. godini u Los Anđelesu.

Den O'Benon, kao student filmske škole na USC-u, s kolegom Džonom Karpenterom smislio je film ,,Tamna zvezda", koji je od 45-minutnog studentskog rada kasnije proširen u čuveni celovečernji film, a u završnom proizvodu O'Benon je bio scenarista, montažer i glumio jednog od likova. Nakon rada na neuspeloj ekranizaciji ,,Dine" s Alehandrom Žodorovskim, O'Benon je morao na lečenje zbog sloma živaca i napisao je 13 neuspelih scenarija, ali je zato 14. otkupio Ridli Skot i od njega napravio film ,,Osmi putnik".

Pored scenarija za horore poput ,,Mrtvih i pokopanih" i ,,Lifeforce" i dva segmenta animiranog omnibusa ,,Hevi Metal", taj autor okušao se i u režiji (,,Uskrsnuli" iz 1992. po H. P. Lovkraftu te ,,Povratak živih mrtvaca", nastavak Romerovog horor hita).

Den O'Benon bio je i koscenarista filmske adaptacije Filipa K. Dika ,,Totalni opoziv".