• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Nikola Panić - Regata Plerus

Started by crippled_avenger, 30-12-2009, 22:27:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

Kopajući po kutiji sa nekim starim knjigama, naišao sam na ovaj roman. Jel vredan pažnje?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Melkor

Pre no sto se Mica javi... Sa gustom sam ga procitao u nekom srednjem adolescentskom dobu, ali mu se ne bih vracao.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Boban

Nikola Panić je čudan autor svega nekoliko stvari, a podaci na internetu malo toga rasvetljavaju.
Njegova priča "Fok sa jednom rukom" iz Kosmoplova pre gotovo 40 godina bila je drastično ispred svega što su tadašnji domaći pisci bili u stanju da ponude. Ali to je praktično jedini njegov poznati rad. Bavio se novinarstvom i ilustracijom, ali o svemu tome nema traga.
Prilična misterija.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

"Regata Plerus" je dobar roman. Čitali smo ga svi redom. Kad je Nikola došao u LK da nas overi, bili smo ponosni što je došao jedan pisac. Boban ima pravo što se tiče Panićeve priče o Foku sa jednom rukom. Ta priča se nije razlikovala od najboljih stranih priča.

Nikola Panić je radio u BMG kao tehnički urednik, valjda do penzije. Sad bi ga trebalo tražiti.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Po našoj evidenciji, čovek ima ukupno jedan roman i dve priče.
Pored gore pomenutih romana i priče, ima jednu priču u Politikinom zabavniku 1716.
A evo Foka s jednom rukom: http://www.znaksagite.com/download/fok.pdf

Neverovatno, ta priča u Kosmoplovu objavljena je tačno pre 40 godina!
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Lord Kufer

"radoznalost iz želja za znanjem" - to odavno nisam pročitao u nekoj (novijoj) knjizi... :?

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Mica Milovanovic

Javljam se.... Meni se ono malo stvari što je napisao veoma svidelo.
Proguglaj malo po internetu i imaš moj prikaz iz Alefa 25 priča iz Kosmoplova, gde sam izdvojio
priču "Fok sa jednom rukom", kao daleko najbolju objavljenu u to vreme.
I Regata Plerus je dobar roman...
Mica