• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta čitamo 2010?

Started by Melkor, 06-01-2010, 14:56:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Melkor

Izgleda da svi cekaju mene. No, dobro, sinoc zam zavrsio:

C. J. Cherryh - The Collected Short Fiction of

Cherryh je poznata po romanima, ali u 30-ak godina karijere potkralo joj se nesto kracih formi i skoro sve su sakupljene u ovom izdanju iz 2004. Sadrzi u celini prve 2 kolekcije Sunfall iz 1981 (sa dopisanom pricom za ovu antologiju) i Visible Light iz 1986 kao i sve price objavljene u ostalim zbirkama i kolekcijama iskljucujuci one pisane za "zajednicke svetove". Ovde ima previse prica da bih ih komentarisao pojedinacno, reci cu samo da sam bio prijatno iznenadjen u par navrata i blago smoren u par nekih drugih navrata. Obzirom da je gro prica iz 80-ih treba napomenuti odredjeni retro smek koji ova pozamasna -800 mass market paperback strana - kolekcija ima. lepo citanje, samo dugo traje  :D
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Melkor

Moj novi najbolji prijatelj Fervex pomogao mi je da temperaturu spustim dovoljno da bih procitao

Daryl Gregory - Pandemonium (2008)

Za prvi roman Pandemonium je ostavio solidan splash. Prosle godine je dobio Crawford Award i bio finalista za WFA, The Shirley Jackson Award, Locusovu nagradu za najbolji prvi roman i The Mythopoeic Award. I sasvim zasluzeno. Iako pomalo usporava i pada u drugoj polovini premisa je odlicna a njena realizacija skoro pa savrsena.

U alternativnoj verziji Zemlje demonsko posedovanje je prilicno cesta pojava. Ali, ovde ne pricamo o Egzorcistu, "demoni" su arhetipovi iz kolektivnog nesvesnog, pri cemu se u 20 veku a posebno posle II svetskog rata pojavljuju i pop-kulturni demoni te imamo Kapetana Ameriku koji zaposeda (da li je ovo dobar termin?)vojnike, Kamikazu koji zaposeda japance ili ljude japanskog porekla - pogodite sta radi, Istinu, koji sa svoja 2 pistolja i fedorom ubija lazljivce i tako dalje. Junak ove price je Del Pierce koji je kao decak bio posednut od Helliona, avatara decaka prankstera. I, naravno, dogadja se nesto potpuno drugacije od svih dosadasnjih posedovanja.

Ah, da, da ne zaboravim da je Filip Dik jos uvek "ziv" posto ga u zivotu odrzava Valis, po njegovim recima:
"Perhaps the Jungians are right, perhaps not. We know that we are more than human, immortal yet polymorphous, incorruptible yet malleable. Consider my case: I am the embodiment of the rational, exactly what Phil needed when he reached for me. He clothed me, however, in the form that allowed him to make sense of me. So, I became a science fiction writer's creation, an artificial intelligence from outer space."

Ima ovde jos pop-kulturnog mash-upovanja, samosvesnog i dobro upletenog. Iako je u osnovi fantasy dosta dobro barata i naucnim, konkretno Jungijanskom psihoanalizom (koliko god ona naucna bila). Po povlacenju crte, odlicno stivo na vise nivoa i lepo i lako citanje. U iscekivanju njegovog sledeceg romana The Devil's Alphabet.

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Melkor

Hvala Trippu sto me je podsetio na ovu knjigu koja mi se vrzma naokolo vec par godina a ja nikako da je uzmem u ruku.

Ken Grimwood - Replay (1987)

Kada sam je konacno zapoceo nisam mogao da je ostavim - a i punio sam tastaturu pa nisam gubio vreme za kompom - te sam posle celonocne seanse citanja zatvorio korice ove izvanredne knjige.

Quote from: Tripp on 09-01-2010, 11:25:20
     Film moze da se odgleda ali moze se i bez njega, cini mi se; knjigu nisam citao. Medjutim, nikako da se otmem utisku da je ovo samo jalova zenska verzija prilicno dobrog i daleko ozbiljnijeg romana Kena Grimwooda iz 1986, REPLAY. Neko se vrijeme pricalo da ce se po romanu napraviti film sa najvecim holivudskim imenima i sve sto ide uz to (hype je svojevremeno skoro pa bio slican onom sa adaptacijom romana 'Randezvous With Rama')... O covjeku koji umre i onda se ponovo vrati u SVOJU proslost - dvadeset pet godina ranije - s tim da zna sta ce se sve desiti u buducnosti, dakle bukvalno netaknutog uma kao i u trenutku kada je i umro od srcanog udara. No, on umire i u toj realnosti. I ponovo se vrace u proslost i odabira drugaciji zivotni put. I ponovo. I ponovo. I uvijek ga smrt zatekne usred necega sto je tokom citavih svojih zivota kanio istjerati do kraja...

Nemam puno toga da dodam, sem sto je dobro sto sam tek sinoc procitao Replay, posto mislim da sam tek sad u pravom zivotnom (ne kalendarskom) dobu za ovaj roman. Ne verujem da bih ranije u potpunosti cenio sve sto Grimwood pokusava da prenese. Takodje, treba imati da je ova tema u medjuvremenu (vidi quote) dobila niz novih take-ova i da ih treba isfiltrirati dok se cita Replay.

I malo faktografije: Grimwood je napisao samo 6 romana za vreme svoje zivotne karijere (1944-2003) I prvi roman Breaktrough je otkupljen za film, isto kao i Replay posle hypa nije usledilo nista. Za Replay je dobio World Fantasy Award.

Perin

Zadužbinu od Asimova, Kafku na Žalu od Murakamija, Tiganu od Keja. To je to od fantastike.

Melkor

Prvi put citas Zaduzbinu?

smrklja

I ja sam završio Tiganu od Keja, nije loše, od njega mi se više dopadaju The Lions of Al-Rassan i The Last Light of the Sun.Takođe sam pročitao Mrtva si veštice od Kim Harison.Prilično neuverljiv svet  plus pisano je tako da se iz aviona vidi da će uslediti gomila nastavaka pa  mi se nije nešto preterano dopala.

Perin

@Melkor: Da. Nisam fan SF-a, kao što sam već pomenuo na par tema. Mada mi je Zadužbina odlična - prva knjiga je super, druga je isto dobra, ali me malko smorio deo sa Mazgovom (možda zbog toga što sam odmah nakon prva 2 poglavlja shvatio ko je Mazgov), a treća je zasad ok.

Nightflier

Quote from: Melkor on 09-01-2010, 15:23:21
Moj novi najbolji prijatelj Fervex pomogao mi je da temperaturu spustim dovoljno da bih procitao

Daryl Gregory - Pandemonium (2008)

Za prvi roman Pandemonium je ostavio solidan splash. Prosle godine je dobio Crawford Award i bio finalista za WFA, The Shirley Jackson Award, Locusovu nagradu za najbolji prvi roman i The Mythopoeic Award. I sasvim zasluzeno. Iako pomalo usporava i pada u drugoj polovini premisa je odlicna a njena realizacija skoro pa savrsena.

U alternativnoj verziji Zemlje demonsko posedovanje je prilicno cesta pojava. Ali, ovde ne pricamo o Egzorcistu, "demoni" su arhetipovi iz kolektivnog nesvesnog, pri cemu se u 20 veku a posebno posle II svetskog rata pojavljuju i pop-kulturni demoni te imamo Kapetana Ameriku koji zaposeda (da li je ovo dobar termin?)vojnike, Kamikazu koji zaposeda japance ili ljude japanskog porekla - pogodite sta radi, Istinu, koji sa svoja 2 pistolja i fedorom ubija lazljivce i tako dalje. Junak ove price je Del Pierce koji je kao decak bio posednut od Helliona, avatara decaka prankstera. I, naravno, dogadja se nesto potpuno drugacije od svih dosadasnjih posedovanja.

Ah, da, da ne zaboravim da je Filip Dik jos uvek "ziv" posto ga u zivotu odrzava Valis, po njegovim recima:
"Perhaps the Jungians are right, perhaps not. We know that we are more than human, immortal yet polymorphous, incorruptible yet malleable. Consider my case: I am the embodiment of the rational, exactly what Phil needed when he reached for me. He clothed me, however, in the form that allowed him to make sense of me. So, I became a science fiction writer's creation, an artificial intelligence from outer space."

Ima ovde jos pop-kulturnog mash-upovanja, samosvesnog i dobro upletenog. Iako je u osnovi fantasy dosta dobro barata i naucnim, konkretno Jungijanskom psihoanalizom (koliko god ona naucna bila). Po povlacenju crte, odlicno stivo na vise nivoa i lepo i lako citanje. U iscekivanju njegovog sledeceg romana The Devil's Alphabet.

Meni je stigao i nastavak pred Novu godinu, ali ne smem da se uhvatim ni za jednu knjigu, pošto sam u gužvi do guše. Nadam se da mi ovaj mesec neće proći bez pročitane knjige, kako sada izgleda...
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

Ako nekoga zanima, evo spiska knjiga koje upravo NE čitam, zato što nemam vremena, a našle su svoje mesto na tek napravljenoj polici iznad kreveta, koja će služiti za odlaganje knjiga na redu za čitanje:

Cherie Priest - Boneshaker
Daryl Gregory - The Devil's Alphabet
David Drake - The Legions of Fire
Greg Keyes - The Infernal City
Kelly Link - Magic for Beginners
Matthew Skelton - Endymion Spring
Robert V S Redick - The Red Wolf Conspiracy
Scott Westerfeld - Leviathan
Kage Baker - The House of the Stag
Kay Kenyon - Bright of the Sky
Carrie Vaughn - Kitty Raises Hell
Daniel Fox - Dragon in Chains
First 666

Melkor

U zelji da bolje ispratim Nachtfliegerovo predavanje u ponedeljak procitao sam

The New Space Opera - edited by Gardner Dozois and Jonathan Strahan (2007)

koja ni iz daleka nije revolucionarna i dobra kao sto sam, iz razlicitih razloga, ocekivao, te su, mozda, na ukupni, ne tako povoljni utisak, uticala i moja neostvarena ocekivanja. Ocigledno ovaj zanr nije previse zahvalan za kratku formu i ova kolekcija je , u startu, tesko mogla da isporuci sve sto je nameravala pogotovo u poredjenju sa romanima nove space opere koje sam, donekle, ispratio u poslednjih par godina.

Gwyneth Jones - Saving Tiamaat
- zanimljivo, ovo je jedna od retkih prica u kojoj su se ljudi uspeli do dominantnog polozaja u galaktickom drustvu, lepa prica, ali joj prosto nedostaje pravi razmer da bi bila prava NSO.

Ian McDonald - Verthandi's Ring jeste the real thing, sa eventualnim problemom verovanja u takvu posthuman viziju sa zanimljivim osvrtom na sukob izmedju vrsta

Robert Reed - Hatch
Reedove price se citaju potpuno isto kao i romani, ova pripada Marrow univerzumu.

Paul J. McAuley - Winning Peace prva o buducem sukobu izmedju razlicitih ljudskih frakcija, ovog puta baziranih na ekonomskom modelu. "Losi" momci su pobedili.

Greg Egan - Glory. prva polovina pokazuje kako i radical hard SF moze biti izuzetno dobro napisan i zanimljiv. Na zalost, posle se pretvara u opste mesto

Kage Baker - Maelstrom Nacelno, imam problem sa fantastikom ciji je cilj da bude duhovita od pocetka. Nit je mnogo duhovito nit je space opera

Peter F.Hamilton - Blessed by an Angel Da li posthumans imaju pravo da uticu na obicne ljude ne bi li ih "poboljsali". Plitko.

Ken Macleod - Who's Afraid of Wolf 359? Ovo vec ima pomalo retro smek, ali mi nije legla.

Tony Daniel - The Valley of the Gardens. Jedna od prica posle koje imate zelju da istrazite sta je jos pisac napisao. Ni sa ovim vanzemaljcima ne moze biti pregovora.

James Patrick Kelly - Dividing the Sustain Sa ovim covekom nikako da se ukacim. Iznova pokusavam, ali ne ide. Lose.

Alastair Reynolds - Minla's Fowler Ovo sam skoro citao u zbirci Zima Blue, pa sam je preskocio ovde, ne bas moj omiljeni Reynolds, ali mnogo ljudi voli Merlina. Jedna od tri "njegove" price.

Mary Rosenblum - Splinters of Glass Lepa prica, ali, dodjavola, kakve ima veze sa bilo kakvim poimanjem space opere???

Stephen Baxter - Rememberance. Nisam odusevljen izvedbom, to jest pristupom prici, ali, eto, ljudi jos jedanput uspeaju da se uzdignu posle poraza.

Robert Silverberg - The Emperor and the Maula Cheap take na Seherezadu. Ja bih je ubio posle 2-3 noci :twisted:

Gregory Benford - The Worm Turns. Opet zanimljiv hard SF.

Walter Jon Williams - Send Them Flowers Nije mi jasno ni sta ova prica radi u kolekciji. Slobodno sam mogao da je preskocim i mirno da spavam.

Nancy Kress - Art of War fino napisano, ali vec vidjeno nerazumevanje drugih vrsta.

Dan Simmons - Muse of Fire Da li je moguce smestiti reci Simonsa i razocarenje u jednu recenicu a da to ne bude stereotip? Ovo je cak i posebno objavljeno, ali toliko ne pije vodu da... skratim, los Simons.

Ok, po komentarima deluje cak i gore no sto jeste. Ima ovde stvarno dobrih prica i nije waste of time procitati kolekciju. Videcu sada sa brojem 2 da li se nesto, mozda, promenilo na bolje.

Nightflier

Pre nekog vremena napisao sam  kratki osvrt za Miću i objavio na blogu. Evo linka, koga zanima da uporedi moj i Melkorov utisak: http://nightfliersbookspace.blogspot.com/2009/06/new-space-opera-blou-baj-blou.html
First 666

Mica Milovanovic

Ono što se meni u poslednje vreme svidelo od priča koje vuku na tu tematiku je:
The Tear od Ijana Mekdonalda...
Mica

Alex

Quote from: Melkor on 11-01-2010, 13:07:09
Prvi put citas Zaduzbinu?

Ni ja nisam do sada čitao. A kako čitam samo knjige u sopstvenom vlasništvu, ima li ko informaciju da li je ovo delo objavljivano kod nas poslednjih godina i ako nije, jel ga iko planira?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Perin

Zadužbina je objavljena za sajam knjiga, sve sa kutijom....Kompletna Zadužbina...ja sam je, zbog određenih popusta, platio nekih....30 maraka, što dođe oko 1200 dinara. Sva tri dela, mislim. Izdavač je Čarobna Knjiga.

stale

Trenutno citam Dnevnu Strazu. Malo mi je losija od Nocne, al je i dalje ok. Najvise mi smeta sto cas pise u prvom, cas u trecem licu, pa se valjda prevodilac nekad zbuni i zaboravi u kom licu pise.

Inace bas me interesuje koliko je Lukjanjenkov opis zivota u rusiji tacan. Malo mi cudno to da mozes bilo koga na ulici da zaustavis i da te on poveze, uz nadoknadu naravno.

Posle toga cu verovatno Bespuce i Histericni Sneg. Planiram i da nastavim Difference engine koji mi bas tesko pada za citanje, svaki cas moram da konsultujem recnik :(

Alex

Quote from: Perin on 16-01-2010, 20:30:38
Zadužbina je objavljena za sajam knjiga, sve sa kutijom....Kompletna Zadužbina...ja sam je, zbog određenih popusta, platio nekih....30 maraka, što dođe oko 1200 dinara. Sva tri dela, mislim. Izdavač je Čarobna Knjiga.

Super! To su 3 toma? Ako se ne varam ima još više nastavaka.

Jel ih prodaju i odvojeno?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Melkor

Quote from: Nightflier on 16-01-2010, 16:29:12
Pre nekog vremena napisao sam  kratki osvrt za Miću i objavio na blogu. Evo linka, koga zanima da uporedi moj i Melkorov utisak:

Ha, ha, ha  xjump Slazemo se, mislim, samo za jednu pricu. Prosto je neverovatno koliko, i inace, imamo popuno razlicit pogled, pristup, ukus... Da nas nema trebalo bi nas izmisliti (bar mene  xfrog)

Btw, izvinjavam se zbog zbrzanog posta, kasnio sam na posao, ali sam tamo imao nepredvidjenu pauzu pa sam poceo da citam i #2  :lol:

Perin

Za prodaju odvojeno ne znam...Ali 3 su knjige, dakle 3 toma, fino upakovano....ja sam dobro prošao :) Još ih kupih u Banjaluci :D

Nightflier

Quote from: Melkor on 16-01-2010, 21:00:26
Quote from: Nightflier on 16-01-2010, 16:29:12
Pre nekog vremena napisao sam  kratki osvrt za Miću i objavio na blogu. Evo linka, koga zanima da uporedi moj i Melkorov utisak:

Ha, ha, ha  xjump Slazemo se, mislim, samo za jednu pricu. Prosto je neverovatno koliko, i inace, imamo popuno razlicit pogled, pristup, ukus... Da nas nema trebalo bi nas izmisliti (bar mene  xfrog)

Btw, izvinjavam se zbog zbrzanog posta, kasnio sam na posao, ali sam tamo imao nepredvidjenu pauzu pa sam poceo da citam i #2  :lol:

Mi ti dođemo kao ona dvojica iz "Mapeta" :), ali šalu na stranu - dobro je što imamo različite poglede na fantastiku, pošto tako pokrivamo popriličan komad žanra.
First 666

zakk

Na bolovanju sam pročitao:

Semjuel Dilejni: Ajnštajnovski presek (ZS, knjiga 4)

Bonus: pored korica, Bob je uradio i desetak ilustracija za tekst!  :|

Sa korice: "Futuristička verzija mita o Orfeju u ambijentu Zemlje naseljene mutantima ljudskih potomaka, koji uzalud tragaju za svojim identitetom".

Tačan je početak i kraj te izjave :D

Ne dešava se na zemlji nego na Marsu (što se, doduše, napomene, u prolazu, onako uzgred), al to i nije toliko bitno.

I ne radi o potomcima ljudi, već o nekim bićima koja su se naselila na tle koje je nekad daaavno bilo naseljeno ljudima, a kojima se jako dopala zemaljska istorija, muzika, kultura do te mere da su rešili i ljudski oblik da uzmu (zaposevši odbačena ljudska fizička tela - čini se da su se ljudi aploudovali :)). A sad ga polako, kroz generacije i mnoge mutacije, sve više gube, kao i ljudsku polnu strukturu (sve više je hermafodita — bolna tačka za našeg protagonistu, koji se jadnik više puta opržio :))

Elem, roman prati klasičnu formulu, gde naš junak kreće iz svog malenog sela na daleke pute, da bi usput shvatio neke stvari o drugima a i sebi, a povod je vraćanje u život ubijene devojke (otud ne samo poređenje već i poistovećivanje  sa Orfejem). Na tom putu sreće otelotvorene likove Isusa, Jude, đavola, koji su, kao i on, drugačiji. Drugačiji od ostalih, običnih ljudi jer poseduju (psihičke ?) moći, ali i drugačiji od arhetipova koji su u njima otelotvoreni, jer ipak prave drugačije izbore.

Sam naslov govori o susretu dva principa:

Ajnštajnovog, "koji je teorijom relativnosti definisao granice čovekove percepcije izražavajući matematičkim putem do koje mere posmatračevo stanje utiče na ono što on opaža", i

Gedelovog (Gödel), "u svakom netrivijalnom aksiomatskom sistemu postoje istinite teoreme koje ne mogu biti dokazane", tj: "ima više stvari na nebu i na zemlji nego što se u tvojoj filozofiji sanja, Horacije"

i svetu u kojem Gedelov princip daleko nadjačava Ajnštajnov, dakle u jednom neobičnom, čudesnom svetu prepunom misterija uprkos postojanju velikog naučnog i istorijskog znanja.

Pogledati:

http://www.newyorker.com/archive/2005/02/28/050228crat_atlarge

http://simplycharly.com/godel/gregory_chaitin_interview.htm

Roman ne daje odgovore, već istražuje. Jezik je pesnički, bogat čudnim i neočekivanim slikama. Jednom reči: Dilejni.

Meni ostaje da se dočepam "Vremena kao heliksa od poludragog kamenja", Dhalgrena i čega još ne...

http://freds-ramblings.blogspot.com/2009/09/samuel-r-delany-einstein-intersection.html
http://www.worldswithoutend.com/novel.asp?ID=331
http://salmongutter.blogspot.com/2008/05/paperback-99-einstein-intersection.html
http://imforthebirds.blogspot.com/2008/10/einstein-intersection.html
http://www.urbanhonking.com/spacecanon/2008/07/the-einstein-intersection.html
http://www.amazon.com/review/product/0819563366/ref=dp_top_cm_cr_acr_txt?_encoding=UTF8&showViewpoints=1 (komentari!)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Na bolovanju sam pročitao:

Roger Zelazny: Hronike Ambera (tj prvih pet knjiga u jednoj: Devet prinčeva Ambera, Puške Avalona, Znamenje jednoroga, Oberonova ruka, Predvorje haosa)

Ovo je meni jedan od dražih serijala, ali čini mi se da ga nikad ne treba čitati do kraja. Koliko mi je dobra prva knjiga, toliko je ostale ne stižu. Poslednje dve-tri sam listao i dijagonalno čitao kolko da primim neki utisak i informaciju o dešavanjima. Majko moja, kad krene da šeta među Senkama, pa na tri strane drvi o svakoj promenjenoj pojedinosti :x Pa onda devetoro prinčeva i princeza, svi šareni a slični, pa zakulisne radnje, pa planovi unutar planova. Pa onda uvede ove iz Haosa, pa još i oblike menjaju, pa uvede vremensku dilataciju... imam utisak da je smišljao uzgred.

A opet, genijalno je :/
xcheers

E da, prevod ovog izdanja je podnegde očajan, nedostaje korektura a kamoli lektura, itd. Greota za tvrdokoričeno izdanje :(

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Perin

Da se i ja pohvalim: Devojka mi je kupila omnibus izdanje na eengleskom, tako da sam ja njoj poklonio 3 toma u izdanju Alnarija. Ne sviđa mi se što je delo nelekturisano, a i bolje je čitati na engleskom :D I meni je ovo jedan od dražih serijala ;) Inače, planiram si kupiti uskoro u hrvatskom prevodu: Farsa nad Farsama, Frka sa Faustom i Donesite mi glavu Dražesnog Princa :)

zakk

Znači ratosiljao si se bede. Ako :)

To što nameravaš da uzmeš su kolaboracije sa Robertom Šeklijem, mada nisam siguran koliki je tu Zelaznijev udeo. Čitao sam ih na engleskom i bile su mi jako zabavne (to je nekakav humoristički fantasy ako se dobro sećam).

Perin

Da, ali nisu skupe... i da, znam da je Zelazni samo koautor :D A planiram isto uraditi sa serijalom Sword of Shadows - imam ga u prevodu, ali je to nešto toliko očajno da bih najverovatnije prodao....kupiću si na engleskom, dođe me jeftino sada :D A ove knjige se ne mogu nigde nabaviti (prvi deo i jedan od drugog dela).

Melkor

Quote from: zakk on 17-01-2010, 02:07:10
Znači ratosiljao si se bede. Ako :)

To što nameravaš da uzmeš su kolaboracije sa Robertom Šeklijem, mada nisam siguran koliki je tu Zelaznijev udeo. Čitao sam ih na engleskom i bile su mi jako zabavne (to je nekakav humoristički fantasy ako se dobro sećam).

Bah, ja sam ih citao na hrvatskom i uopste mi nisu bile zabavne. Stavise toliko mi nisu bile zabavne da sam maltene zbog njih odustao od dalje kupovine hrvatskih knjiga.

@Perin Sta se ne moze nabaviti?

divča

Quote from: zakk on 17-01-2010, 01:37:26
Meni ostaje da se dočepam "Vremena kao heliksa od poludragog kamenja", Dhalgrena i čega još ne...

Meni se cini da je ta prica (mada nisam bas 100% siguran, nije je naveo ovaj prodavac u sadrzaju), osim u Siriusu, objavljena i uovoj knjizici, pored (inace genijalnog) Zvezdanog ponora...

(Obratiti paznju na odseceni pravougaonik na zadnjoj korici - garantujem da je tome sto je citao kad je naleteo na prvu diferencijalnu veličinu na grafički prikazanoj krivulji zatrebalo kartonce)

:)
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

Mica Milovanovic

A kako ti se čini Acin prevod Ajnštajnovskog preseka?
Ako je iko težak za prevod, onda je to Dilejni...
Vreme... na engleskom možeš dobiti od mene na e-mail, ako mi ga ponovo pošalješ, jer ga stalno gubim... Ne preporučujem nijedan od dva prevoda.
Mica

zakk

Quote from: chovekoid on 17-01-2010, 02:19:30
Quote from: zakk on 17-01-2010, 01:37:26

Meni se cini da je ta prica (mada nisam bas 100% siguran, nije je naveo ovaj prodavac u sadrzaju), osim u Siriusu, objavljena i uovoj knjizici, pored (inace genijalnog) Zvezdanog ponora...

(Obratiti paznju na odseceni pravougaonik na zadnjoj korici - garantujem da je tome sto je citao kad je naleteo na prvu diferencijalnu veličinu na grafički prikazanoj krivulji zatrebalo kartonce)

:)

Jeste, ima. I imam :D
Hvala!

(Zvezdani ponor je Star Pit, ako nekog zanima)

Quote from: Mica Milovanovic on 17-01-2010, 02:23:58
A kako ti se čini Acin prevod Ajnštajnovskog preseka?
Ako je iko težak za prevod, onda je to Dilejni...
Vreme... na engleskom možeš dobiti od mene na e-mail, ako mi ga ponovo pošalješ, jer ga stalno gubim... Ne preporučujem nijedan od dva prevoda.

Acin prevod je sasvim pristojan.

Prevoda iz SuperNove se generalno klonim, tako da ću ipak čitati u originalu. Ne moraš mi slati, znam ja da se snađem :) (a možda već i imam... pojma nemam)

PS.
Nemam, ali imam "Ballad of Beta-2" :)

Perin

@Melkor: Ne može se naći nigde u knjižarama Pećina Crnog Leda, Alnarijevo izdanje. Rasprodano je :)

Eriops

Ima u Novom Sadu, jedan jedini žalosni primerak Pećine crnog leda, kome nedostaje nekoliko početnih stranica, a ima problema i sa prevodom  :(.
Zadudzbina nije loša, mada je ona nekako više meni za početnike, za nekog ko tek ulazi u sf, onako pitko i jednostavno, kao neki svemirsko-politički triler.

JasonBezArgonauta

Quote from: Alex on 16-01-2010, 20:58:16
Quote from: Perin on 16-01-2010, 20:30:38

Super! To su 3 toma? Ako se ne varam ima još više nastavaka.

Jel ih prodaju i odvojeno?

Prodaju se i odvojeno.
Evo ti svi delovi ZADUŽBINE:

- U SUSRET ZADUŽBINI
- PRELUDIJUM ZA ZADUŽBINU
- ZADUŽBINA
- ZADUŽBINA I CARSTVO
- DRUGA ZADUŽBINA
- NA RUBU ZADUŽBINE
- ZADUŽBINA I ZEMLJA

A i ovo se računa u ZADUŽBINE:

- Gregori Benford, STRAH ZADUŽBINE 1, 2
- Greg Ber, ZADUŽBINA I HAOS 1, 2
- Dejvid Brin, TRIJUMF ZADUŽBINE

Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Tex Murphy

Da se nadovežem na priču o Rodžeru Zelazniju od prije nekoliko postova - pročitao sam DAMNATION ALLEY i neuki rivju se već nalazi na mom dole potpisanom blogu.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Pa, šta sad, ne umeš da ostaviš link nego mi sad treba da pogađamo? Plus, kad ovo neko bude video za šest meseci pa krenuo po blogu (jednom od tvoja dva) da traži prikaz, ima da se namuči...

Inače, slatko. Damnation Alley je smeće, ali nije da u njemu nema grešnih zadovoljstava. Ali, seriously, uzmi da čitaš Stvorenja Svetlosti i Tame i Gospodara Svetlosti.

zakk

Pa pejstuj makar link, majku mu, gledaj makar kako to Gul radi :)

http://plainwizard.mojblog.rs/p-damnation-alley/163683.html

(eh, preteče me Meho :))

Nego, jes ti čitao Damnation Alley ili Aleju prokletstva?

Meho Krljic

A i ja sam retard jer sam i ja mogao da pejstujem linak.

zakk

A šta si ti čitao? :)

Meho Krljic

OD SF/F/H-a ništa. A šta jesam čitao pisaće na Popboksu za koji dan.

zakk

Hm, a da li bi mogao da okačiš na Popboks ovaj Harvijev tekst i nekoliko njegovih™ recenzija filmova? Mislim da bi bila genijalna fora, unapred se radujem komentarima :)

Meho Krljic

Er... ne bih mogao, nemam te vrste autorizacija.

zakk

Ghoul

Quote from: zakk on 19-01-2010, 10:38:37Pa pejstuj makar link, majku mu, gledaj makar kako to Gul radi :)

the way of ghoul is a solitary way.
many have tried it, but none have succeeded.
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Quote from: zakk on 19-01-2010, 10:38:37
Pa pejstuj makar link, majku mu, gledaj makar kako to Gul radi :)

http://plainwizard.mojblog.rs/p-damnation-alley/163683.html

(eh, preteče me Meho :))

Nego, jes ti čitao Damnation Alley ili Aleju prokletstva?

Čitao sam upravo to izdanje. Dakle, kakav je taj prevod?
Genetski četnik

zakk

Ko i sve u Suprnovi: prilično grozno, neretko skraćivano.

Tex Murphy

Damn. Znači možda sam neopravdano ocrnio čovjeka, tj. pisca. :-(
Genetski četnik

zakk

Tja. Šta si čito, to si i prikazao.

Mica Milovanovic

Harvi, od "kulturnog čoveka", kakvim se prikazuješ  :), očekuje se da ipak posveti malo više pažnje istraživanju onoga o čemu piše, pa makar to bio i blog.

Ipak, prikaz ti nije tako loš i, manje-više, realno oslikava ovo Zelaznijevo ostvarenje.

Nažalost, Zelazni, kao i mnogi drugi američki pisci tog vremena (Dik ti je najbolji primer) osciluje od briljantnosti do potpune katastrofe, pa bi ipak mogao da se prvo raspitaš šta da da čitaš. Ako ništa drugo, bar bi na našem forumu imalo par ljudi koji bi možda mogli da ti daju nekakav savet.

Mica

Lord Kufer

Damnation Alley je atipična knjiga za Železnija. To je jedan pravolinijski, volterhilovski trip kroz apokaliptični pejsaž po kojem je snimljen i film, s nekim uveličanim iguanama itd.

Ygg

Meni se čini da je u Aleji prokletstva Zelazni i htio da napiše jednu jednostavnu jeftinu pričicu, trivijalni akcijski sf, i meni je knjiga bila strašno zabavna. Ali ja inače volim Zelaznija pa sam pristrasan.

Slično je i sa Sterdženovim Killdozerom koji je kod nas objavljen u istoj ediciji.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

дејан

Quote from: Ygg on 19-01-2010, 14:42:34
Slično je i sa Sterdženovim Killdozerom koji je kod nas objavljen u istoj ediciji.

da, da, skoro ista stvar mu se desila u toj ediciji....
...barcode never lies
FLA

Berserker

Aleja prokletstva je odlicna Zelaznijeva knjizica. Citao sam njegove konfekcijske pricice i u njima se majstor prepoznaje samo u trenucima, dok je ostatak bas na nivou petparackih romana. Aleja je mozda takav roman u pokusaju, ali u njoj ima suvise dobrog Zelaznija da bi ostala takva. Prosto se covek raspisao i napisao odlicnu novelu na standardnu temu post apokalipse. Dobro sto je neko spomenuo Killdozer jer su mi iz cele te edicije upravo ove dve knjige (uz Silverberga i "Sina covecijijeg") najomiljenije. S druge strane, neke prilicno izvikane knjige od kojih sam vide ocekivao nisu na mene ostavile neki utisak, npr. Besterov "Razoreni covek".