• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Klint Istvud (Clint Eastwood)

Started by marduk, 24-01-2010, 15:23:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marduk

Mislim da nemamo na forumu, a trebalo bi, da imamo temu o Klintu Istvudu. Neću stavljati nikakve prideve i nadeve ispred njegovog imena, svi znamo (više-manje) o kakvoj se ličnosti u svetskoj kinematografiji radi, šta i gde je glumio, šta i kako režirao, itd.

Elem, ko je rad, može dati svoje preporuke - pokude - ili - favorite, a u pogledu njegovih bitnijih uloga odnosno filmova za koje je isti zaslužan, što glumački, što režiserski.

Eto, primetio sam da dosta nj.filmova nisam ni gledao. Nedavno sam obnovio njegov spaghetti kanon, započeo obnavljanje Dirty Harry franšize, a konačno sam i odgledao novija režiserska ostvarenja koja sam nekako ostavljao na strani: Million Dollar Baby (krasan film) i Gran Torino (također!). Upravo sam započeo Mystic River, film koji mi je jedno desetak puta "umakao" sa Tv-a. Na targetu su mi: Play Misty for Me, Tightrope, Kelly's Heroes (mada sam to nekad davno gledao), itd.

Šta biste vi preporučili, a da vredi, van te njegove linije poznatih sočinjenija?
Naročito, šta mislite o njegovim poznijim režiserskim ostvarenjima? Čini se da matori zna šta radi....   :!:

Will-O'-The-Wisp

Ja Istvuda obožavam do imbecilnosti tako da nisam baš najobjektivniji, ali filmove - pored najpoznatijih stvari, od kojih si neke naveo - preporučujem:

- HEARTBREAK RIDGE - Film koji mi bio jedan od omiljenih. Većina ljudi ga znao kao Kotu Slomljenog srca, ali u mom video-klubu zvao se Surovi greben. Prvi put sam ga gledao negdje sa 10 godina, i godinama mi je bio omiljeni film.
- KELLY'S HEROES - Najbolji WW2 flik ikada!
- WHERE EAGLES DARE - Još jedno WW2 remek-djelo. Vjerovatno second best WW2 flik ikada!
- COOGAN'S BLUFF - Prljavi Hari prije Prljavog Harija. Odličnost prve klase. Tatko Siegel!
- THE BEGUILED - You gotta see this shit! Ludilo!
- HIGH PLAINS DRIFTER - Ovaj će posebno da ti odgovara.
- THE ROOKIE - Mnogi ne vole ovaj film, ali je meni ovo jedan od omiljenih buddy cop filmova.
- FIREFOX - Još jedan od omiljenih filmova iz mladosti mi.
- THE EIGER SANCTION - Remek-djelo. Mogu da ga gledam kad oćeš.
- THUNDERBOLT AND LIGHTFOOD - No comment.
- ESCAPE FROM ALCATRAZ - Zastareo, ali i dalje vrlo dobar film.
- THE OUTLAW JOSEY WALES - E i ovaj se sjajno drži. Skorije ga obnovih, i dalje je prva klasa.
- SPACE COWBOYS - Ne mgu pričati o kvalitetu ovog filma, ali meni je ovo ekstra zabavan film.

Eto, odgledaj ovo i miran si. :-)
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."
– Lester Freamon (The Wire)

Will-O'-The-Wisp

E, da, vjerovatno ću sad da budem linčovan, ali meni je Mystic River potpuno overrated. Srednja žalost.

P.S. I kad ti je već na tapetu Play Misty For Me, što prije gledaj to. To je jedna od najboljih stvari koje je režirao.
"A life, Jimmy, you know what that is? It's the shit that happens while you're waiting for moments that never come."

marduk

Quote from: Will-O'-The-Wisp on 24-01-2010, 16:09:10
Ja Istvuda obožavam do imbecilnosti tako da nisam baš najobjektivniji, ali filmove - pored najpoznatijih stvari, od kojih si neke naveo - preporučujem:

- HEARTBREAK RIDGE - Film koji mi bio jedan od omiljenih. Većina ljudi ga znao kao Kotu Slomljenog srca, ali u mom video-klubu zvao se Surovi greben. Prvi put sam ga gledao negdje sa 10 godina, i godinama mi je bio omiljeni film.
- KELLY'S HEROES - Najbolji WW2 flik ikada!
- WHERE EAGLES DARE - Još jedno WW2 remek-djelo. Vjerovatno second best WW2 flik ikada!
- COOGAN'S BLUFF - Prljavi Hari prije Prljavog Harija. Odličnost prve klase. Tatko Siegel!
- THE BEGUILED - You gotta see this shit! Ludilo!
- HIGH PLAINS DRIFTER - Ovaj će posebno da ti odgovara.
- THE ROOKIE - Mnogi ne vole ovaj film, ali je meni ovo jedan od omiljenih buddy cop filmova.
- FIREFOX - Još jedan od omiljenih filmova iz mladosti mi.
- THE EIGER SANCTION - Remek-djelo. Mogu da ga gledam kad oćeš.
- THUNDERBOLT AND LIGHTFOOD - No comment.
- ESCAPE FROM ALCATRAZ - Zastareo, ali i dalje vrlo dobar film.
- THE OUTLAW JOSEY WALES - E i ovaj se sjajno drži. Skorije ga obnovih, i dalje je prva klasa.
- SPACE COWBOYS - Ne mgu pričati o kvalitetu ovog filma, ali meni je ovo ekstra zabavan film.

Eto, odgledaj ovo i miran si. :-)

Ha, ha, znao sam da je Willy, stari lisac, pravi Clint-znalac! Eto, ove WW2 sam gledao, ali jako davno, obnoviti ću ih nekad, možda baš sad kad sam na bolovanju pa imam vremena (ništa strašno - toliko - naprso butni mišić na basketu), a gledao sam još samo Alkatraz, Velsa, Driftera. Ovo ostalo jok.

A kaki je novi Invictus, valjda se tako zove??!??

Ghoul

ponešto sa gornje liste zrelo mi je za reprizu, naročito ovi WW2 flicks;
THE BEGUILED je meni bio vrlo smoran na 1. gledanje, ali možd sam ga gledao u neodgovarajućem društvu.

za sada, sa liste mogu da potpišem samo HIGH PLAINS DRIFTER i THE OUTLAW JOSEY WALES kao izvanredne, ghoul-pomazane filmove, dok mi je SPACE COWBOYS toliko odvratno užasan film da sam se na njemu - pamtim, u pokojnom bioskopu PARK - zadugo oprostio sa (novim) klintom, i taj raskid raskinuo tek pre par nedelja gledajući (s uživanjem) GRAND TORINO.

svi moji istančani indikatori kazuju mi da je Mystic River verovatno precenjen, pa sam ga zato (i zbog oduševljavanja njime od strane ljudi čije nazore i ukus ne delim) do sada izbegavao.

ampak, Play Mistic River For Me je vrlo OK film.
https://ljudska_splacina.com/

Will-O'-The-Wisp

Nisam gledao Invictusa, ali jesam slušao album... Virgine Steele.  :D

I ako budeš tražio Thunderbolt and Lightfood, nećeš ga naći, jer je u pitanju moja omaška. Vjerovatno proizvod mojih pokušaja da se okanem teške hrane i zdravije se hranim. Znači, tražiš Thunderbolt and Lightfoot.  xjap xyxy

Le Samourai

Da elaboriram - pored Bronko Bilija, Klintovi high points su:

A Perfect World
Outlaw Josey Wales
Gran Torino
Play Misty for Me
White Hunter, Black Heart
Breezy
The Gauntlet
Mystic River

onda ide deo nadasve pristojnih filmova, nakon kojeg dolazi tek par koji zaista nisu ono shto bih nazvao dobrim (mada nisu ni skandalozni):

Heartbreak Ridge
Firefox
Letters from Iwo Jima
Space Cowboys

Od glumachkih ostvarenja svakako, pored saradnji sa Zigelom i Leoneom, dominira Beguiled, mozhda chak i najbolji Zigelov film overall (i posebno interesantan za poredjenje sa Antihristom, now that I think about it).

Ghoul

Quote from: Le Samourai on 24-01-2010, 16:25:50dominira Beguiled, mozhda chak i najbolji Zigelov film overall (i posebno interesantan za poredjenje sa Antihristom, now that I think about it).

ovo si reko samo da bi me naterao da ga repriziram!

ok, ionako sam planiro. ;)

Le Samourai

Джон Рейнольдс

Beguiled sam gledao, čini mi se, tri puta i svaki put mi je bio sjajan. Ne znam može li se baš nazvati vesternom, ali ajde... Beguiled mi je, uz gore spominjani High Plains Drifter i The Shooting Montija Helmana (ne igra Klint, već Voren Outs i Džek Niklson) na samom vrhu pogledanih vesterna.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Milosh

Da li je u međuvremenu postalo in ne voleti UNFORGIVEN ili postoji neki drugi razlog zbog čega niko ne spominje ovaj izuzetan film?
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

pošto je dobio grdne oskare, njega čuvamo za alexa.

Will-O'-The-Wisp

Quote from: Milosh on 24-01-2010, 19:28:26
Da li je u međuvremenu postalo in ne voleti UNFORGIVEN ili postoji neki drugi razlog zbog čega niko ne spominje ovaj izuzetan film?

Nije, nego se taj film i Leoneove stvari podrazumijevaju.

---

priključujem se obožavanju beguiled
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

EKSTREMISTA

Зло се трпи због страха од још горег зла,стога пук гунђа,али најчешће немушто.И трпи батине.

Лутајући Бокељ

marduk

Odgledah Mistik River, i zadovoljan sam. Dah osvrt na istoimenom topiku u ovom podforumu, koga je briga.

@ Will - možeš slobodno da daš svoj negativni sud Reke na pomenutoj temi, reče da ti se nije dopao.

Alex

Klint Istvud je, objektivno, jedan od najboljih režisera.

Bio je jedan od najpopularnijih i najuspešnijih (po nekima i najboljih) glumaca, ali zahvaljujući, do sada već, solidnom broju vrhunskih režijskih uradaka (mada su dovoljna i 2-3) počeo sam više da ga doživljavam kao reditelja.

Ali prekasno sam se uključio u topik; šta pomenuti - preporučiti što neko već nije?

jel pomenuo neko odličan biografski film o Čarli Parkeru  - Bird iz 1988?

Zlatni globus za režiju ne pominjem da me Ghoul ne ogovara.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

marduk

Quote from: Alex on 24-01-2010, 21:46:09

šta pomenuti - preporučiti što neko već nije?

Pa recimo ove novije njegove filmove, od 2000.pa na ovamo, taj Invictus i Flags... i ostalo "svežije".

Alex

Letters from Iwo Jima i Flags of Our Fathers preporučujem za gledanje u paketu, jer su to dva lica iste priče. Prvi film je superiorniji, ali nije bitno.
Invictus je već isuviše nov za mene.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

marduk

Vala jes', odgledah THE EIGER SANCTION, stvarno je, što reće Willie, remek-delo - normalno, u fanovskom smislu. Odlična mešavina krimi trilera i alpinizima! Par glumačkih bravura i odlične grudi one indijanke!

Джон Рейнольдс

Eh, da... Every Which Way But Loose i Any Which Way You Can su filmovi sa Klintom koje treba zaobići u širokom luku. Besmisleni, neduhoviti, dosadni. Zanimljivo, ali Badi Van Horn koji je radio ovaj drugi radio je i Pink Cadillac, takođe veoma slab Klint.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Alex

Quote from: John Reynolds on 26-01-2010, 00:31:58
Eh, da... Every Which Way But Loose i Any Which Way You Can su filmovi sa Klintom koje treba zaobići u širokom luku. Besmisleni, neduhoviti, dosadni. Zanimljivo, ali Badi Van Horn koji je radio ovaj drugi radio je i Pink Cadillac, takođe veoma slab Klint.

Ne znam koje si godište Džone, ali to su kultni filmovi B produkcije 70-ih, omiljeni i kod domaće publike koja je rado išla u bioskope da gleda Klinta i majmunče. (I kod Baneta Kerca, čiji je svaki muški lik bio pljunuti Klint)

To su bila vremena kad su se Istvud i Bert Rejnolds tokom nekoliko godina smenjivali na prva 2 mesta liste najpopularnijih glumaca. Ne kažem da su pomenuti naslovi i filmovi poput Smoki i bandit, bog zna kako, izdržali test vremena, a nisu ni rađeni sa velikim ambicijama, ali da ih treba izbegavati - nikako (naročito, ako ih neko do sada nije overio).

U emisiji koju sam gledao pre par dana Klint reče kako su mu ovi filmovi posebno dragi.

Джон Рейнольдс

Odrastao sam na tim filmovima ('70 godište). Klinta i majmuna sam gledao u nekom od bioskopa sa drvenim klupama, kojih je u to vreme u Beogradu bilo više, te se ne sećam koji je tačno bio. Sama činjenica da ih nisam upamtio govorila je dovoljno, a i repriza oba filma (pre desetak godina, TV Pink) potvrdila mi je da ne da ovi nisu izdržali test vremena, nego nikad nisu ni valjali. Po mom mišljenju, naglašavam.

Za razliku od Smokija i bandita ili prve Trke "Kenonbol", recimo, koji su mi zabavni i sad.

#Τζούτσε

marduk

AH! Posle iljadu godina reprizirah Kellyjeve Junačine! Vala, vrh! Zna li neko gde je ovo tačno (ili otpriike) snimano u Jugi? Film se drži samo tako za svoje godine!

Ghoul

GRAN TORINO (2008)
CLINT EASTWOOD
USA, 08
3+

(ovaj rivju sadrži spojlere: ne čitaj ako si čeko godinu i po dana i još nisi pogledo film!)

http://ljudska_splacina.com/2010/01/gran-torino-2008.html

Alex

3++, 3+, 3,  3-, **(*), ***,  3,5 ....   xrotaeye  :x :roll:

Ghoul

to što ti ne vidiš sistem ne znači da ga nema već samo znači da ti NE VIDIŠ sistem.

3
= trojka

3+
znači= jaka trojka

***(*)
3+
znači= tri plus

***(*)
4-
= četri minus

4-
=slaba četvorka

itd.

CorwinM

Ako je:

3
= trojka

Kako je onda:

4-
=slaba četvorka
???
There are no desperate situations, there are only desperate people.

Ghoul

cifra i zvezdice se uzajamno moduliraju i u spoju ZAJEDNO predstavljaju ocenu.
da nije tako, jedno od njih bilo bi suvišno - tj bilo bi dovoljno ili samo zvezdice ili samo cifre.

dakle, ako uz znake **** stoji cifra 4- onda to znači slaba četvorka, za razliku od ***(*) i cifru 4-, što znači 'četiri minus'.

marduk

Milosh

Zašto jednostavno kada može komplikovano. :D
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Ygg

Dakle, postoje ocjene:

jedan
jaka jedinica
jedan plus
dva minus
slaba dvojka
dva
jaka dvojka
dva plus
tri minus
slaba trojka
tri
jaka trojka
tri plus
četiri minus
slaba četvorka
četiri
jaka četvorka
četiri plus
pet minus
slaba petica
pet

To je ukupno 21 različitih ocjena. Zašto onda ocjene ne budu cijeli brojevi od 1 do 21? Bilo bi mnogo jednostavnije. :mrgreen:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Milosh

Zaboravio si slabu jedinicu tj. 1- tj. *, kao i jedan minus tj. 1- tj. (*) za one najgore filmove; mada, ko zna, možda postoji i jaka nula! :lol:

Ghoul

postoji i jedan minus.
s tom ocenom, ima ih ukupno 22.

prema tome, kad ste već toliki smarači, pomišljam da uvedem tarot karte umesto ocena.

GHOUL TAROT - tj. Ghoulova Velika Arkana!

Milosh

Quote from: Ghoul on 28-01-2010, 20:37:02postoji i jedan minus.
s tom ocenom, ima ih ukupno 22.

23!
Ako postoji jedan minus onda mora da postoji i slaba jedinica, budi dosledan kao što smo mi dosadni!

Джон Рейнольдс

Okači spisak slabih jedinica i jedan minusa!

#Τζούτσε

Tex Murphy

OUTLAW JOSEY WALES! Najbolji vestern EVER!!!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

1- se retko daje, baš kao i 5-.

neki primeri:
RED SANDS
A. WINTER
(*)        1-

RETURN OF THE LIVING DEAD 4 – NECROPOLIS
E. Elkayem
(*)         -1

THE WITCH WHO CAME FROM THE SEA
M. Cimber
(*)        1-

DELIRIO CALDO
(*)        1-

BROTHERHOOD OF SATAN
B. McEveety
(*)        1-

TAMARA
(*)         1-

THE WARNING
G. Clark
(*)        1-

Tex Murphy

Gledo sam samo taj nesretni Return of the Living Dead 4, uistinu grozan film.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

marduk

Pokvariste krasnu temu s ti minusi i plusevi! Mrš' napolje!

Джон Рейнольдс

Warning?!? Sa Džekom Palansom? Pa to je remek-delo!

EJLIJEN! EJLIJEN! EJLIJEN!

:!:

#Τζούτσε

Son of Man

Odlican topik, nisam gledo vecinu ovih Istvudovih, dajte jos ovakih topika sa dobrim a opet obicnim filmovima poput ovih... :!:

Franz Xaver von Baader

Thr Beguiled i Play Misty su slabašni
Coogan's je na trenutke zabavan (zbog lika kojega tumači Eastwood - klasični žilavi tip, njegov omiljeni lik), ali je u globalu dosadnjikav i bedast (zanimljiviji postaje tek kada ga učitam kao Ponoćnog kauboja prije Ponoćnog kauboja)
Breezy je dosadno, Eiger poludosadno
ratni filmovi također tu negdje

najbolji su High Plains Drifter, Josey Wales i Pale Rider. i naravno Unforgiven
Prljavi Harry je klasika, Gauntlet zabavnije od Coogana
Honkytonk Man spada u vrh, White Hunter u sredinu
Gran Torino vrh, Mystic River sredina
Milion Dollar se može skroz lako zaobići
Every Which Wayevi su ultra zabavni i bolji Eastwoodi, a ovaj koji ih omalovažava nema ukusa ni snage ni pameti ni živaca
Thunderbolt vrh
Blood Work solidno

sve u svemu, SVI Eastwoodi su gledljivi, čak i ovi dosadni
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Kunac

Pojavio se trejler za HEREAFTER, novi film Klinta Istvuda... Ovoga puta je u pitanju natprirodni triler sa, reklo bi se, primesama horora.

http://www.youtube.com/watch?v=VteflOtbkzU

Meni ovo deluje prilično dobro, a i kast je odličan::: Matt Damon, Bryce Dallas Howard i Cécile De France (možda je Istvud fan Krvave romanse, nikad se ne zna).

"zombi je mali žuti cvet"

Plut

Deluje zanimljivo, ali trejler je ipak samo trejler. Uvek su napucani, uvek frka i... ništa im ne verujem. No, i Klint je ipak Klint, možda ovaj put ne lažu.

Kunac

Uz to, izgleda da je kesa ovoga puta dobrano odrešena. Sagement sa cunamijem  izgleda baš spektakularno.

cutter

spektakularno loše. postoji toliko dramatičnog, dokumentarnog materijala za primer, a oni prikažu turbo plimu prosečnog filma katastrofe...

Kunac

Loše? I don't think so. Uz to, ne kapiram o kakvom to dokumentarnom materijalu govoriš... Ovo je igrani film.

cutter

pretpostavljam da se one scene odigravaju na tajlandu, a pošto postoji dosta snimaka sa npr phuketa onda taj dokumentarni materijal može poslužiti kao uzor (tj primer) za scene iz filma. ako se već radi o trileru, ne vidim kako prolivanje okeana koje liči na retardiranog posinka deep impacta i 2012 može trilovati kao neumoljiva tečna masa daski, pruća, mulja koja nije cepala drveće poput sibirskog berberina već je gutala slabije organizme. možda previše tražim od filma u kome neko bez ironije ima sposobnost da razgovara sa mrtvima.  :x ne znam je li to klinta u zimi života stigla zapitanost za onostrano i ne znam ko je dozvolio ceciliji da se ne ošiša.

podsetih se snimka.

Banda Ache Tsunami