• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

CREATURES - frapantno dobra igrica za klince

Started by Boban, 01-11-2002, 12:35:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Boban

Postoje tri verzije, a ja sam svojoj klinki kupio prvi i treci deo, sada intenzivno tragam za drugim delom.

http://www.mobygames.com/game_group/sheet/gameGroupId,201

U osnovi je igra za decu, ali neverovatno mastovita i vaspitna.
Polaziste je kuca u kojoj se izlegu bebe vanzemaljci, a moze ih biti od jedne bebe do cetiri. Onda bebe rastu i pokusavaju da urade sve sto bi prave bebe i radile u takvom okruzenju: nekoliko soba, dvoriste, livade, zabavni park, suma... dok vodis jedno dete i pazis ga, hranis i oblacis, drugo je odmah otrcalo u blato, ili pojelo tonu slatkisa, ili se igra po pljusku. Moja klinka (tada osam i po godina) se trenutno zaljubila u tu igricu i bila je u stanju po ceo dan da se gnjavi sa njima, da ih prati kako rastu i na kraju umiru.
Elem, prvi put kada je igrala uzela je odmah dva jajeta, musko i zensko i krenula da ih uzdize i vaspitava. Odusevljena igrom, seda sutradan da igra ponovo i javno izjavljuje: "Uzecu samo jedno jaje, ne mogu s dvoje da se izborim"... frapantno poucna igrica kroz cije mnoge aspekte je moguce uticati na vaspitanje deteta: mnogo sladoleda znaci bolest grla, mnogo igre u vodi je jos teza bolest s temperaturom i takve stvari, pentranje po drvecu rezultira cesto padom i povredama, pa opet lezanje u gipsu... uzvici tipa: "Gde ces tamo?" "Zasto nisi ostao kod kuce?" "Gde li je nestao?" samo su deo uobicajenog repertoara igraca.

Nedavno sam nabavio Creatures 3 koje je smesten na asteroid i dete se raspametilo od igranja, u stanju je da provede po deset neprekidnih sati u borbi sa ocuvanjem svojih beba; sada je igrica mnogo kompleksnija, postoje cudovista koja se pojavljuju i odnose bebe, postoje mnoge smrtne zamke i potrebna je daleko veca paznja i koncentracija da se sacuva leglo.

Dakle, preporucujem svima koji imaju decu odgovarajuceg uzrasta (ili su sami odgovarajuceg uzrasta, sudeci po nekim pokazateljima ovde), pre svega prvi deo koji se prosto zove "Creatures", a plus trazim da li je neko ima ideju gde bih u Beogradu mogao da isceprkam drugi deo koje se zove valjda "Creatures Deluxe".
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Hanibal

A i ti si zaso pa naso gde ces da se raspitujes za decje igrice!
Pa ovi ovde su do juce imali po deset godina.

SANdMAN

creatures imao revolucionaran koncept kad se pojavio, negde pre 4-5 godina, to je bila prva igrica sa emementima vestacke inteligencije, legao si coveculjke iz jaja a onda koristio razne predmete da ih naucis korisnim stvarima (kako da jedu, kako da sviraju i sl). cini mi se da kad odrastu mogao si cak i da ih razmnozavas pa da onda odgajas njihovo dete, koje bi imalo neke zajednicke osobine oba roditelja. medjutim, taj koncept je odavno prevazidjen (ne znam nikoga da je igrao i creatures II a kamoli III) zato ti preporucujem da nabavis igru Sims, u kojoj bukvalno upravljas celom virtuelnom porodicom, mislim da ce ti se to cercici jos vise svideti...

Boban

Kol'ko ljudi, tolko cudi... za razliku od nekih drugih igrica koje sam vidjao, ovde su figurice vrlo krupne i moguce im je pratiti grimase, sto pojacava utisak uzivljavanja. A ovaj treci deo, dete se razbija, igra po ceo dan... ne mogu da zamislim neki koncept koji bi je vise okupirao.

E, sad, kao sto rekoh kol'ko ljudi tolko cudi, ja npr. od pucacina apsolutno najvise volim DOOM; imam skinuto s neta nekoliko hiljada raznoraznih WAD-ova koje su pravili pojedinci i neke od njih smatram na granici savrsenstva onoga sto igrica treba da bude. Ja ne zelim 3D filmove u igricama, realne likove i realne probleme, ja se relaksiram uz dobre (ovo je vrlo naglaseno) epizode doomacine i uopste ne postoji nacin da me neko razuveri u tome (a bilo je beskrajno mnogo pokusaja: diablo, heroji, razne gluposti.) Igrica nije zamena za zivot, to je vrlo uspeno pomocno sredstvo za relaksaciju, a ja, fala bogu, maste imam dovoljno, pa mi ne treba sve precizno nacrtano.

SANdMAN

ma nije stvar grafike, the sims ima jos nadogradjeniji koncept "kuca za lutke" koju je odusevio tvoju cerku. heck, pa igra je samo to. uopstalom, pogledaj, ni ja vise nisam u toku sa novim paketima koji gotovo svakom meseca izlaze za igru (naprimer hot date - organizujes simsima sudare ili house party - organizujes zuraje):

http://thesims.ea.com/

Boban

Pogledao sam sims... ma to ne moze da se meri sa Creatures.
Plus je prekomplikovano za bas klince, a extra ovaj treci deo na asteroidu bas je SF/hororican.

Hanibal

Boban

Pre neki dan, u gradu, jedan od onih prodavaca diskova sa koferima, promuljam malo i pojavi se Creatures 2... potpuno neverovatno otkrice.
Eto... samo treba biti strpljiv i sve se skocka kako treba.