• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Seoske žene - neiskorišćeni potencijal!

Started by Ghoul, 26-02-2010, 21:24:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Samo 25 odsto ima osnovno obrazovanje  :| :| :|

Seminar ,,Obuka za anketarke" u okviru projekta ,,Seoske žene - neiskorišćeni potencijal" održan je u opštini Pirot. Pored osam nezaposlenih žena iz Draginca u babušničkoj, Moklišta u belopalanačkoj, Poljske Ržane i Krupca u pirotskoj i Željuše u dimitrovgradskoj opštini seminaru su prisustvovali i predsednici mesnih zajednica ovih sela.

Istraživanje o položaju žena u pirotskom okrugu koje smo sprovele za potrebe projekta donelo je poražavajuće podatke, posebno u delu zastupljenosti žena u opštinskim parlamentima u okrugu i u delu obrazovanja.  :| Prema istraživanju, koje je urađeno uz pomoć podataka Republičkog zavoda za statistiku, 10 posto žena u okrugu je bez ikakvog obrazovanja  :!:, 27 posto je bez završene osnovne škole xcheers, a 25 posto samo sa osnovnim obrazovanjem  xyxy. Zato je potrebno mnogo raditi na programima dodatnog obrazovanja i osnaživanja žena za političko delovanje - kaže menadžerka projekta Gordana Simonović Veljković.

Žene koje su prisustvovale seminaru ocenjuju svoj položaj kao veoma nepovoljan  :cry:, ali ističu da su i te kako spremne  :P da se bore za poboljšanje statusa seoske žene. Ankica Slavković iz Krupca kraj Pirota radila je u predionici ,,Piroteks".

- Firma je propala i ne radi godinama. Morala sam da se vratim poljoprivredi i da nešto radim. Ima puno žena u selima koje su ostale bez posla a htele bi nešto da rade  :idea: - kaže ona.

Polaznice seminara dobile su teorijsku i praktičnu obuku za posao anketarki, i one će u svojim selima raditi anketu pomoću koje će biti formirana baza podataka o radno sposobnim nezaposlenim ženama.  xnerd

- Baza podataka poslužiće za dalja istraživanja položaja žena u ruralnim sredinama, ali i kao polazište za nove projekte čija bi realizacija doprinela poboljšanju položaja žena i jačanju ženske inicijative u selima pirotskog okruga xfrog - kaže Simonović Veljković.

Projekat ,,Seoske žene - neiskorišćeni potencijal" realizuje Društvo za zaštitu životne sredine  :evil: ,,Stara planina" iz Pirota uz podršku neformalne grupe ,,Žene juga"  :twisted:. Projekat je podržan na konkursu Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike za unapređenje položaja žena iz dvostruko / višestruko diskriminisanih grupa, koji se realizuje u okviru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) iz sredstava Evropske unije. Realizaciju projekta dodatno je podržala opština Pirot.

(Preuzeto sa sajta Danas - 21. 02. 2010.)
https://ljudska_splacina.com/

Alex

Quote from: Ghoul on 26-02-2010, 21:24:08
Samo 25 odsto ima osnovno obrazovanje  :| :| :|

25 odsto ima samo osnovno obrazovanje

Šta  će im obrazovanje? Ti ljudi sa sela se bave poljoprivredom. Da su završavali škole radili bi i u gradu i na selu i tako zauzimali mesto proletera u fabrikama i firmama. Kao što i zauzimaju.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

RedSonja

QuoteSamo 25 odsto ima osnovno obrazovanje
A ostalih 75 doktorat. :)

Ili osamdeset pet, ne znam bas najbolje da računam, seoska sam žena. U srcu i duši.

Plut

Da ti pomognem, i još 18% subdoktorat ili kako se to već zove.

RedSonja

Quoteili kako se to već zove.
I ti si seoska žena?  ;)

Plut

Quote from: RedSonja on 23-08-2010, 21:57:25
Quoteili kako se to već zove.
I ti si seoska žena?  ;)

Vazda!  :!: Ne razumem baš sve što kažu, al' se trudim.

Loni

Anketa nije validna sve dok nema i odnos po generacijama.

Babe sa sela, rođene pre 1950. zaista nemaju visoko obrazovanje.
Mlađe možda i da.

Inače mnogo teže je muškarcima sa sela.
Koliko je samo neoženjenih momaka zato što su seljanke sve pobegle u gradove da se udaju za građane.

Najbogatiji seljanin u selu moje babe nije mogao da se oženi do neke 40.godine baš zbog bogatstva u životinjama.
Imao je čak 20 krava u štala!

Čim bi doveo neku devojku, a ona videla da svaki dan treba 20 krava da se pomuze, da se nahrane, napoje i da se lopatom iza svake odnese izmet, povlačila bi se iz ozbiljne priče.

Ni to što im tih 50 prodatih litara mleka dnevno donosi (sa oduzetim troškovima) ogromnu dnevnicu za naše uslove, nije bilo dovoljno da ih motiviše, sve do jedne, s kojom sada ima dva sina.

U svakom slučaju svako ima pravo na obrazovanje i svako ima pravo na svoju prestonicu.
Moja drugarica sa sela nedavno je završila svetsku književnost. Zašto bi je neko diskriminisao u Beogradu? Nije otela nekom mesto već se za njega izborila teškim učenjem i radom.   

mac

Ako migraciija žena u gradove ne modernizuje naša sela ništa drugo neće!

Loni

RedSonja

QuoteČim bi doveo neku devojku, a ona videla da svaki dan treba 20 krava da se pomuze, da se nahrane, napoje i da se lopatom iza svake odnese izmet, povlačila bi se iz ozbiljne priče.
Pa te što ih je dovodio verovatno spadaju u onih 85 posto. Nece doktorka da muze krave i čisti obor. Da je doveo neku s osnovnim obrazovanjem da vidiš kako bi metla išla levo desno.

Loni

Ma fora je što su i te bile neobrazovane, al' su računale da mogu da uspeju i na osnovu izgleda, šarma.
   Da će, izađu li u grad tri put nafrakane, da nalete na bogatog baju i žive u vili u Dedinju kraju.

Mac, tek sad shvatih kako misliš da migracija žena u gradove modernizuje srpska sela. Tamo gde nema mnogo žena, otvara se polje za zoofiliju, homoseksualnost kao i promiskuitetno ponašanje ono malo preostalih žena.

RedSonja

QuoteMa fora je što su i te bile neobrazovane, al' su računale da mogu da uspeju i na osnovu izgleda, šarma.

Neobrazovana i računati ne smeštaj u istu rečenicu.

Loni

I neobrazovani računaju.
To što pogrešno sračunaju druga je pesma.

Uzgred većina devojaka sa sela danas ima neku srednju školu.
Neka tekstilnu, neka frizersku, neka prehrambenu...

RedSonja

QuoteUzgred većina devojaka sa sela danas ima neku srednju školu.
Alal im vera, ja nemam ni to. A čak nisam ni sa sela!

mac

Ne Lomljavino, nisi shvatio, probaj ponovo :-) Migracija nije svršen čin, može da ide i u suprotnom pravcu. Žene odu, muški modernizuju selo, žene se vrate.

mac

A RedSonja laže da nema ni srednju školu, a ko laže taj ima lažni nalog, a ko ima lažni nalog taj je stranac, a meni je mama govorila da ne pričam sa strancima!

Loni

Meni se po avataru čini da je Red Sonja vanzemaljka.
U tom slučaju zaista nema srednju školu.
Njihov obrazovni sistem drugačije je koncipiran.

RedSonja

Nemam srednju školu. :) Al imaću i tu kurčevu srednju valjda. Ako uspešno završim narednu školsku.

Savajat Erp

Quote from: Lomljavina on 23-08-2010, 23:27:49
Meni se po avataru čini da je Red Sonja vanzemaljka.

Школе?! Какве школе?! Ја сам Марсовац, ваши закони не важе за мене! :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Alexdelarge

DVAPUT SILOVAO ISTU ŽENU!

Žrtvu bilo sramota, pa posle prvog napastvovanja nije prijavila manijaka, koji je nakon 20 dana ponovio napad

SVRLJIG - Bludni kombajner.
Dvadesetpetogodišnji D. Đ. iz Aleksinca uhapšen je jer je dvaput silovao istu ženu (56) u svrljiškom selu Labukovo!
- Prvi put je na bespomoćnu ženu nasrnuo u noći između 23. i 24. jula. Žrtva je bila preplašena i posramljena, pa ga nije ni prijavila policiji. Međutim, kad se 11. avgusta vratio i ponovo je silovao u njenoj kući, žena je pozvala policiju - rekao je izvor Kurira blizak istrazi.

Uhapšeni D. Đ. u vreme zločina u okolini Labukova radio je kao kombajner. To je iskoristio da se upozna s meštanima i sazna gde ima bespomoćnih žena.
- D. Đ. je bio angažovan u selima u okolini Svrljiga. Stekao je poverenje ljudi, pa im nije bilo sumnjivo ni kad se raspitivao o ženama. Od njih je i saznao da u Labukovu ima dosta samih starijih žena. Iskoristio je to što njegova žrtva živi sama i u noći između 23. i 24. jula došao do njene kuće, savladao je i silovao! Žena je doživela užasan šok, a još više ju je bilo sramota. Zato se nikome nije poverila. Plašila se podsmeha okoline, pa nije pozvala policiju. Mislila je da će se na tome i završiti. Međutim, D. Đ. se vratio 11. avgusta i ponovo je napao. Ona je onda shvatila da mora da se zaštiti i odlučila da obavesti policiju - kaže za Kurir naš sagovornik.

Osumnjičeni D. Đ. je s krivičnom prijavom za silovanje priveden istražnom sudiji Višeg suda u Nišu, koji mu je posle saslušanja odredio pritvor do 30 dana.

Strah među seljanima

U Labukovu, selu na granici aleksinačke i svrljiške opštine, živi samo pedesetak starijih meštana.
- Ovde gotovo da nema nikakvog kriminala. Ljudi ni kuće nisu zaključavali, jer se svi međusobno poznaju. Niko nije očekivao da će bespomoćna žena postati žrtva manijaka. Kada se pročulo šta joj se desilo, ljudi su se uplašili. Sad i preko dana zaključavaju vrata - kaže za Kurir Svrljižanka koja je rođena u Labukovu.

http://www.kurir-info.rs/crna-hronika/dvaput-silovao-istu-zenu-114170.php
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Josephine

Quote from: Alexdelarge on 17-08-2011, 20:40:33
Bludni kombajner

Zgrozim se kada pročitam ovakve (još i pohvalne, jebote!) epitete za silovatelje i nasilnike nad ženama.

I zašto je, dođavola, ova vest stavljena ovde? Seoske žene su potencijal za silovanje?

Kretenski.