• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

UNDERWORLD

Started by Nyarlathotep, 07-09-2003, 03:00:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

sandman

Quote from: "Boban"
Nisu kriticari oni koji zadaju norme koje filmadzije treba da ostvare, nego izuzetni filmovi svojom posebnoscu postavljaju nove granice koje onda kriticari pokusavaju da shvate. Nemoj to nikada da zaboravis.

mocna forumulacija. jebozovna. puca pravo u moj anarhisticki nerv. malo da me ubedjujes pa bih se slozio

mali kamicak sumnje: ako usvojimo pretpostavku da se masa i medioktriteti povode za kriticararima a iz gornje definicije prihvatimo da kriticari nisu taj merodavan centar moci koji treba da ocene film ko je taj koji ce presuditi da li je nesto izuzetno ili ne? na kraju krajeva, objaviti to samim autorima? sam taj film kao vrednost za sebe u nekakvom nekritickom vakuumu neosporivih velicina? hardly...

iako me izjava vuce rekao bih da ipak nisi u pravu i da su kricari prvi bastion. vremena se menjaju, vrednosti padaju. tebi ostaje nada da mozda sledece generacije kriticara drugacije suditi o UNDERWORLD i prikloniti se tvom misljenju...

crippled_avenger

Hajde kad se vec doticemo LOTR da se pozabavimo sa tri teze koje je izneo taurus-jor: 1) stoji samo za sebe hm, ne stoji samo za sebe cim je delo sacinjeno od tri filma koji ne stoje samostalno, KILL BILL VOL.1 vise od LOTR stoji samostalno, a opet ima nuzan nastavak, BACK TO THE FUTURE 2 stoji samostalno, a LOTR je sacinjen od tri trocasovna filma koja ne stoje samostalno, a ja se u tu formu ne razumem, ne razumem se u filmove koji ne stoje samostalno, i koji tvore celinu kada se nadovezu tri trocasovna filma 2) poštuje duh (a ne slovo)knjige u ovo se ne razumem jer knjigu nisam citao i to sam apostrofirao u kritici 3) nudi kvalitet u rangu koji prevazilazi žanrovske okvire prvo pitanje je koji su zanrovski okviri. Kog je zanra LOTR? A kad kazem zanra ne mislim na fantasy, fantasy je ikonografija. Kog je ovaj film zanra? Jel on, na najbazicnijem nivou zanrovske, aristotelovske podele, tragedija ili komedija? Koji su uopste vrhunci u tom zanru? CONAN THE BARBARIAN je meni visestruko bolji film od ovoga. On bi bio slican LOTR u nekom grubom svrstavanju...

Medjutim, ja nisam oko LOTR pretendovao da sirim neku objektivnu istinu, kao sto rekoh.  Ja sam se od misljenja o filmu ogradio na kraju kritike i izrekao samo ono sto je moje licno, a sto me javnost pita. Kad me pitaju, ja onda kazem sta mislim, a kad nisam do kraja siguran u to sto mi se cini, onda stavim ogradu kao u LOTR kritici...

Sto se Ivanovog teksta tice, on jeste slab. Ali to sto je ovaj tekst slab ne znaci da je film koji se u njemu osudjuje dobar.  To su dve stvari koje se ne mogu povezati.

Kad je rec o kriterijumima, apsolutno se slazem sa Bobanom da filmovi uspostavljaju kriterijume a ne kriticari. Moji licni kriticarski kriterijumi su uspostavljeni na bazi filmova. I to na bazi filmova koje ja smatram kvalitetnim. I onda sam na osnovu njih uspostavio neke parametre koje primenjujem na razne filmove i kinematografije. Na osnovu filmova te vrste kojoj pripada UNDERWORLD sam uspostavio kriterijum. I po tim kriterijumima taj film ne valja...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Black Mamba

khm khmmmm ....ajde kad ste tako ozbiljni kriticari ( :roll: ), bas me zanima kako cenite Kate Beckinsale u filmu ...mozda sam ja laik kad je u pitanju ozbiljna kritika filma, za razliku od vas, ali mene je njen lik u filmu odusevio! ...amazing!! ....

i jedan vampirski flashback ::---> bang bang, I`ll shoot you down ....

pa ko sto rece ghoul ....ako mi se nekad desi neka naredna inkarnacija, to ce biti Selena 8)

taurus-jor

Mambo, vidi koliko sam se raspisao a film nisam pogledao. Evo, idem sutra uveče, pa ću ti odgovoriti. Obećavam, bez ikakve ironije.

Što se tiče onoga što je Cripple zanimljivo primetio:

1) Mislio sam na stilsku zaokruženost - nezavisnu od ranijih Džeksonovih filmova i njihovih stilova. Inače, segmenti (nikako NASTAVCI) LoTR svakako su nezaokruženi. Tu si u pravu potpuno. Nešto je zamišljeno kao ogroman trodelni film, ali je zamišljeno od samog početka, jer LoTR kao knjiga jeste jedan roman i nema mnogo veze sa ovim današnjim trilogijama, kvadrilogijama, MCM logijama koje zapravo kraja nemaju. Džekson je samo to pratio, želeći da bude veran knjizi. Već 50 godina se zna šta će se desiti u trećem filmu.

2) Back To The Future 2 u potpunosti zavisi od vizije koju donosiš iz prvog filma. Probaj da ga pogledaš a da recimo ne znaš ništa o prvom filmu. Koliko ćeš toga razumeti? Dakle, nije samostalan. Za slično valja videti Matrix: Reloaded i Scream 2.

3) Mene učiše da fantastika ima tri podžanra: SF, fentezi i natprirodnu stravu. Da ne idemo u terminiloška prepucavanja tipa klasično shvatanje žanra (drama, komedija), današnje shvatanje žanra (lično se priklanjam  definiciji da je žanr određen svojim, specifičnim motivima - klasični SF motivi su npr. prvi kontakt, putovanje kroz vreme) ili raspravu da li je fentezi ikonografija (čisto žanrovski motiv npr. borba čarobnjaka za mene nije ikonografija), nego direct to the point - sam si rekao da je Conan The Barbarian tom "nečem" što zovemo fentezi najbliži, i sasvim si u pravu. Meni je Conan omiljeni film iz fentezija. Sledeći je LoTR. Ostali, tipa Beastmaster, Legend daleko su iza. Nije kriv žanr, negi stvaraoci, što zaista vrednih dela ima malo. Eto - dva vrhunca. Jebeno premalo. :cry:

4) LoTR ima sva obeležja fentezi žanra, kao i Conan, ali se oba ostvarenja po drugim vrednostima izdižu iznad PUKOG žanra. Nad temeljima postoji dvorac. Kao što je Kineska četvrt kriminalistički film po svom žanru, ali po drugim vrednostima spada u velike filmove uopšte. Svaki film jeste žanrovski, ali nisu svi istih dometa. Odvaja ih pristup temi, režiji i sl. to jest ono "kako".

P.S. Jako mi je drago što si se ogradio u kritici. Pošten pristup. Ima ih puno koji to nisu u stanju.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Boban

Desilo se pre 20 godina, neki moj poznanik se tada bavio kritikama svega i svacega pa i filmskom. Vremenom mu se osladilo da pljuje pa kako se koji novi film pojavi on ga doceka na noz... secam se dobro koliko je unizio BLADE RUNNER, KONANA i OSMI PUTNIK... nije proslo mnogo vode Savom i Dunavom, a cevek se povukao iz tog posla i prakticno vise nista nikada nije objavio.
Ja mogu voleti ili nevoleti ALIEN serijal, ukazivati na bezbrojne tehnicke i logicke propuste, ali ne mogu da sporim vaznost koju je taj serijal imao za SF film uopste, pomeranje granica koje je postavio, ustostavljanje drugacijih standarda. Posle OSMOG PUTNIKA nista nije vise isto.
A LOTR je filmsko ostvarenje (sva tri dela zajedno, naravno) posle kojih tek vise nista nece biti isto u svetu filmova fantastike.

UNDERWORLD nema tu snagu, ali ima neke svoje osobenosti i sumnjam da ce jednostavno biti zaboravljen. Film ne postuje klasicne vampirsko/vukodlacke okvire, ali ga i treba posmatrati kao alternativni SF, gde su vampiri i vukodlaci nastali iz zajednickog pretka pre 14 vekova, vampiri se vide u ogledalu, ne smeta im beli luk, KUCA IM SRCE... za nekog zakletog hororistu ovo bi bile besramne uvrede, ali, UNDERWORLD nije horor film u klasicnom smislu, on je mesavina sa SF-om onoliko koliko je to i ALIEN.
UNDERWORLD nema niti jednu jedinu logicku gresku unutar radnje, posmatran sam za sebe, dakle, ako zanemarimo nepostovanje horor tradicija, ali ta nepostovanja su ranije uveli i neki drugi.
Ja se nadam da ce ti pametni ljudi koji su osmislili onako dopadljiv, nov i zanimljiv film, uraditi nastavak u furioznom smislu i stvoriti novi serijal za pamcenje. Tamo ima materijala za raznovrsne igrarije u nedogled.
U svakom slucaju, UNDERWORLD je film koji svaki ekstremni ljubitelj filmova i fantastike jednostavno MORA pogledati u bioskopu. Deset godina mi se vec nije desilo da se trgnem u filmu, ne od iznenadnog zvuka ili pojave vec od necega sto POLAKO DOLAZI, od necega sto je jasno da je neumitno, ali je snimljeno maestralno.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

phuzzy

Postoje planovi za nastavak, tj. preciznije prequel koji bi se odvijao nekih 100 godina pre radnje iz filma, a uskoro izlazi i strip Red In Tooth and Claw o dalekoj istoriji celog sukoba...

Black Mamba

Quote from: "taurus-jor"Mambo, vidi koliko sam se raspisao a film nisam pogledao. Evo, idem sutra uveče, pa ću ti odgovoriti. Obećavam, bez ikakve ironije.

ajde de ....vidim da ga nisi gledao ...ajde ocu da cujem kritike o ovoj goth devojci .....she rulez 8)

elem, nesto mi slika ona ne radi ...one more try ...

bang bang ....kako joj samo stoje guns 8)

zakk

a zašto uopšte mislite da je ovo horor. pa nije. ovo mu dođe ... hm, hm ... dark fanatasy akcija ... ma pomagajte :cry:
film nije pravljen ni da plaši, ni da cima, ni da breca. pravljen je da se gleducka sa zanimanjem. lako za varenje, ne zamara mozak, prija očima.

have a look, jer slika ima bedno malo:
http://galeb.etf.bg.ac.yu/~zak/underworld.jpg
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

taurus-jor

Quote from: "Boban"za nekog zakletog hororistu ovo bi bile besramne uvrede

Ako je naglasak na "nekog" onda se slazem. Nije svaki zakleti hororista zatucani tupan, koji hoche da gleda jedno te isto u svakom filmu.

Ghoul

Quote from: "taurus-jor"
Quote from: "Boban"za nekog zakletog hororistu ovo bi bile besramne uvrede

Ako je naglasak na "nekog" onda se slazem. Nije svaki zakleti hororista zatucani tupan, koji hoche da gleda jedno te isto u svakom filmu.

boban nema pojma o hororu, sto je ok= nije ni duzan da ima. covek se bavi sf-om, a horor ga tek marginalno [ako i uopste] zanima.

ali onda iz tog neznanja on krece sa ubedjenjem da su varijacije na motiv vampira, na koje je naleteo u underworldu, toliko revolucionarne, da se do sad jos niko nije setio da napravi film o vampirima koji imaju odraz u ogledalu, ne plase se krsta, ili sta vec, i zamislja da ce ove 'revolucionarne' inovacije da ogorce horodzije koji, po bobanu, vampire jos zamisljaju iskljucivo kao klonove bele lugosija, sasve ogrtacima i akcentom.

ha ha ha, kazem ja.
https://ljudska_splacina.com/

Boban

Gde sam ja napisao da su te varijacije revolucionarne?
Gde sam ja napisao da niko i negde ranije nije krsio i prekrsio mnoga klasicna vampirska pravila?
Ti bi voleo ghoule da ja nista ne znam o hororu, pa da mozes bez kontrole da proturas svoje umisljaje, ali na tvoju zalost nije tako.
Horor je tek jedan mali segment fantastike kojom se ja bavim. I SF je takodje deo, i mnogo drugih stvari. Za razliku od vecine vas ja nisam svoja interesovanja zakucao na nekim svojim propozicijama i ne zahtevam da ih bilo koje umetnicko delo ispuni da bi bilo dobro, ja otvorenog srca i mirne duse ulazim u rvanje sa svakim novim filmom ili knjigom i pustam da me delo nadjaca ako moze, a ako ja njega nadjacam, onda ga proglasavam za potprosecnim. Meni je potpuno svejedno da li je nesto nadrealizam, socijalna antiutopija, horor sa klanjem ili svemirski SF...

.... sedamdesettrece godiste...

crippled_avenger

jebes te vampire koji nisu iskljucivo klonovi bele lugosija, sa sve ogrtacima i akcentom...

Black Mamba

Quote from: "Boban"

.... sedamdesettrece godiste...

vidi je bre :) ......a sta ja kazem a, a??  8) ....bas sam ponosna na moju generaciju, i volim sve njene ljude onako ...sebicno i to u slast :lol:

....she rules until the end of time
she gives and she takes
she rules until the end of time
she goes her own way ......

8)

Ghoul

sta, iza ovog 'x'-a i nejasnog komenatra o 73-oj se krije i neka slika?

ja ne vidim nista sem
  • :cry:

jel tu treba da bude neka zenska tog godista, or what?

Boban

Ne znam kako da ti pomognem, ghoule.
Na slici je neobican pogled na glavnu glumicu UNDERWORLDA.
Slika je linkovana sa IMDB-a i ne vidim zasto ne bi radila osim ako imas na svom kompjuteru brdo svakojakih ogranicenja, sto bi moglo da znaci da te, brale, žešće kontrolišu i nadgledaju.
Filmove ne gledas, knjige ne citas, slike ne vidis, tumaraš po mraku, vezanih očiju i propovedaš svoj ugao gledanja kao ultimativnu mudrost. Stvarno zadnje vreme došlo.

Ghoul

Quote from: "Boban"Filmove ne gledas, knjige ne citas, slike ne vidis, tumaraš po mraku, vezanih očiju i propovedaš svoj ugao gledanja kao ultimativnu mudrost. Stvarno zadnje vreme došlo.

u pravu si.

stvarno mi mnogo lose ovde.

eh, sto nisam back in serbia, pa da do mile volje gledam slike raznih glumica...

damn! prokleti ameri!

Pajke

Ni ja ne mogu videti sliku.

phuzzy

Ni ja, ali udarish desno dugme, properties, copy&paste adrese u browser i vidish sliku...

Ghoul

neko zlobniji bi kazao- tako ti je to kad se boban bakce webom.

ali ne ja - ne ja to ne bih rekao.

enivej, fala fazitu, sad [izokola] videh o cemu se radi.

hmmm, pada mi na um jedan popivodin pridev: "pushousta" Kejt :!:

Spider Jerusalem

QuoteVise volim podrsku par (Avenger, Ghoul...pretpostavljam da bi se i Spider slozio da nije u ilegali) pravih ljudi nego opstu aklamaciju.

O kakvoj li ti podrsci pricas, da mi je samo znati.

To sto je film negledljivo djubre, izhipsterisana Pepsi reklama bez kadra za pamcenje koja sa Serdjom Leoneom ima dodirnih tacaka mozda jedino u kadrovima rezervisanim za product-placement Sergio kozne galanterije i Leone cipelica (kako uvek predvidim na koji tresh ce Boban da otkine, jebote, prosto sam sebe uplasim ponekad) i sto je nekolicina nas ovde toga svesna, ne znaci da si ti - zato sto se kao slazes s nama - napisao dobru kritiku.

Stavise, trebalo bi da te bude sramota sto uopste u usta uzimas - i jos na podrsku pozivas! - dvoje od troje ljudi u tvojoj zagradi. Znas, kad smo Avenger i ja bili mali i kad jos nismo nasli sopstveni glas za svoje tekstove, nama su ljudi od kojih smo krali ujedno bili svetonazori kojima smo i papuche u zubima donosili da bi nekakvu zahvalnost pokazali. Ako ista, gledali smo da ako vec u tom trenutku nemamo dovoljno integriteta i nismo dovoljno potkovani, ne krademo citav neciji stil, ponajvise da ga ne bismo degenerisali i u blato bacili u sopstvenim, manje vrednim, sochinjenijima.
A ja u tvom tekstu vidim upravo to. Dumbed-down, lisen svake vrcavosti (o potkovanosti i integritetu da ne govorim), stil upravo nekoc-mog i nekoc-Avengerovog svetonazora, onog koga bas ti nisi propustao da omalovazis u svakom javnom i polu-javnom diskursu jer "ne volis kako pise", a koji je bas bootiran iz prethodne inkarnacije pissantnog casopisa za koji si ovo proturio... Tu vec lezi ili neka kriza identiteta, ili prosto receno - licemerje; nije moje da sudim.

Ivane!
Ajd sto krades Simmonsa, a na ovom konkursu uveliko Michaela Marshalla Smitha i Kima Newmana za svoje price (i olako u fiktivni dekor stavljas pisce za koje si samo cuo! O seljache!) - to biva oprosteno, nagradjeno chak! - ali kad vidim kako matori konj minimalista pokusava da iskoktelishe barokni diskursa Pajkicevih i post-Pajkicevih pulena sa vec uzasno dated i izvikanim izdrkavanjima Pere Lukovica - tako bolno ociglednim u tvom tekstu i Oh! tako lakim za skidanje (probaj da skines Teofila za promenu), zasluzujes samo da zauvek radis u casopisu gde nijedan nazovi-urednik nece naci za shodno da procita tekst koji namerava da objavi i spochita ti da za rec "labele" imamo srpsku rec "etikete", da slicno vazi za "katalepsiju" i "direct to video", i da te konacno nauci da prepoznas apoziciju i, shodno tome, odvojis je zapetama.

Moze da kenja ko i koliko hoce, ali Aleksandar Radivojevic (niti ijedan od njegovih klonova koji meshetare po ovdasnjim novinama) nikada nije bio ovako banalan i arogantan:

QuoteAko ste mislili da ćete dobiti nešto kao Blejd onda svakako niste jedan od nas. Mi smo jednostavno znali da je Podzemni svet đubre od filma ali smo poslušno otišli i odgledali ga tek da ne bude da pričamo napamet. Možda zvuči pretenciozno ali zaista je tako - ovu recenziju sam mogao napisati i bez gledanja Vajsmanovog sočinjenija koje bez osnove pretenduje na naziv film.

Za popravni predlazem ono sto sam ti predlagao i za gotovo svaku tvoju pricu koju sam procitao. Uvek radi Drugu Verziju. Znam da povampireni Reporter placa slabo, ali to je jos uvek mnogo vise od onoga sto ces dobiti od - na primer, na primer: Bobana! - pa uzmi i procitaj koliko temeljno to radi jedan Milos Cvetkovic - Ili Nazghoul. Ili Joca - a da se retko tako izofiraju i izfusherishu svoj rad. Zaradi te pare radom ili imaj bar dovoljno obraza da mesto ustupis nekom mladjem vrancu a ti da se vrnes na pisanje jos boljih prica i - kad grchevi u stomaku poteraju - nekim novim letopisom i avaj! jos jednim opisom nocnog zivota u Kushadasiju.

Naravno, pritom imajuci u vidu da se sastavi na temu "Kako sam proveo svoj letnji raspust" pisu jos u osnovnoj skoli i tamo se ne nagradjuju parama, vec ocenama. Upravo onim ocenama koje Reporter trazi od svojih kriticara kao 'metricki sud' a koji u prilozenoj "kritici" nisi uspeo da obrazlozis.

Sa retkim zadovoljstvom, iz "ilegale"
Tvoj Spajder

crippled_avenger

Prvo sam pomislio da je postavljena nevidljiva slicica koju vide samo oni kojima se svidja UNDERWORLD. Onda je phuzzy objasnio da se ona moze videti putem desnog klika. Ima li neki klik koji ce omoguciti da mi se svidi UNDERWORLD?

Boban

Quote from: "Spider Jerusalem"Ivane!
Ajd sto krades Simmonsa, a na ovom konkursu uveliko Michaela Marshalla Smitha i Kima Newmana za svoje price (i olako u fiktivni dekor stavljas pisce za koje si samo cuo! O seljache!) - to biva oprosteno, nagradjeno chak!

Ne biva nagradjeno, Spajderu. Ti si jedini clan zirija koji mu je dao ijedan poen i to, ni manje ni vise, nego drugo mesto.
Sada pokusavas svoj promašaj da zamagliš prizivanjem nekih opštih mesta.

Inace, vidim mislis da je lako napisati priču? A tek nacrtati strip? O filmu da ne govorimo. Kada budes pokusao svoje rastrzane polumisli da uoblicis u neko suvislo umetničko delo, shvatićeš zapravo koliko je to teško i, u tvom slučaju, možda nemoguće.

Black Mamba

pihhh sta sve napisaste ...:roll: ....

bang bang ... 8)

Milosh

Nema vam druge nego da svi lepo dodjete u ponedeljak u klub pa da nastavimo ovu raspravu u 3-D. Da podsetim zaboravne, bice reci o najnovijim sf/horor filmovima, a izmedju ostalih i o Underworldu.
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

taurus-jor

Quote from: "Black Mamba"pihhh sta sve napisaste ...:roll: ....

bang bang ... 8)

Tako ti je to na ZS, o Mambo crna. Uvek luda zabava.
Bitno je samo da ništa ne shvatiš previše lično. Čak ni kad si dovoljno hrabar (lud) da postuješ sopstvenu recenziju.

Black Mamba

Quote from: "Milosh"Nema vam druge nego da svi lepo dodjete u ponedeljak u klub pa da nastavimo ovu raspravu u 3-D.  Da podsetim xxxxxxxxx, bice reci o xxxxxxxxxx xx/xxxxx xxxxxxxxx, x xxxxxx xxxxxxx x x Underworldu.

:!: ....volela bih da mogu da dodjem, ali xxxxxxx xx xx xxxxx xxxx xxxx xxx :!:

btw, kojoj dami bolje stoji mac?

The Bride aka Black Mamba ili Selena

meni je ipak Mamba draza, ali both girls rocks 8)

S.

Quote from: "Black Mamba"

....kako joj samo stoje guns 8)

Zar nisu mogli da uposle nekog drugog za scenski pokret? Ko god je bio angazovan mnogo je, brate, gledao Laru Kroft...

phuzzy

Quote from: "Black Mamba"btw, kojoj dami bolje stoji mac?

Mambi bolje stoji, mada Selena bolje izgleda. Neprirodno (i samim tim i nelepo) mi izgleda ta ogromna mačekanja u tom hvatu.

Spider Jerusalem

Quote from: "Boban
Ne biva nagradjeno, Spajderu. Ti si jedini clan zirija koji mu je dao ijedan poen i to, ni manje ni vise, nego drugo mesto.

Da li to znaci da je glasanje (najzad) zavrseno?
Argument ne stoji iz prostog razloga sto jedina dva ostala clanova zirija koji su mogli da prepoznaju (u nekom lucidnijem stanju) koga je pokrao
jos nisu predali rezultate.
Ostali su nagradjivali kradju Gejmena (pisca za kog su jos i culi) i stavljali
je uglavnom na prvo mesto, je li.

Quote from: "Boban
Sada pokusavas svoj promašaj da zamagliš prizivanjem nekih opštih mesta.

Ovo je recenica koju mi uvek serviras nakon mog glasanja, a na kraju ga ipak proglasis suvislim, cak neophodnim. Treba li da podsecam KO bira clanove zirija, iz kategorije u kategoriju? Moj eventualni "promasaj" je onda i tvoj promasaj. Ili mozda... nisam izvukao tvoje favorite pa ti je sad krivo sto si me regrutovao za ziri, pa ovim anti-argumentima to pokusavas da zamaglis?

Quote from: "BobanInace, vidim mislis da je lako napisati priču?

Lajes na pogresna vrata, Bobane. Ja to nikad nisam rekao. Ni javno, ni ikada u privatnom razgovoru/prepisci s tobom.
Tvoja zamena teza ovde svodi se na to da je, je li, tesko napisati ISTA, pa samim tim, ja - dok to ne spoznam - ne cenim i nagradjujem dovoljno trud ljudi koji napisu LOSE price? Mosh misliti.
Ne, Bobane. To koliko je lako ili tesko napisati pricu (ili nacrtati strip ili napraviti film) zaista niti je moj problem, niti je KATEGORIJA u kojoj rasprava o DOBRIM i MANJE DOBRIM pricama moze da tece. To zaista nema AMA BAS NIKAKVE veze sa ovim sto pricamo ovde, niti sa mojom 'ulogom' clana zirija na tvojim konkursima. Radi se samo i iskljucivo o tome koliko je nesto DOBRO ili NIJE. Ako neki ljudi mogu CUDA da napisu, znaci da je to MOGUCE. Ako drugi ne mogu, to je njihov problem, zar ne? Mislim, ako insistiras, mogu ja da tapsem te ljude po ramenu i kazem: "Dobro, decko, bas si se potrudio, vidi se da si dugo i naporno radio na toj prici... ali znas, tvoja prica i dalje JESTE SRANJE." Zasto? Zato sto su mnogi ljudi dokazali da se mogu napisati mnogo bolje price. Mogu ja da tapsem po ramenu direktora filma Underworld i da ga tesim, ali to ne menja rezultat koji kao kriticar imam zadatak da uradim: da objavim da je film SRANJE. "Ali, vidi se da ste se trudili, evo puse za napor." ?
Tako da opet, tvoje naricanje i prozivanje ovde nema nikakvog smisla.

Quote from: "BobanKada budes pokusao svoje rastrzane polumisli da uoblicis u neko suvislo umetničko delo, shvatićeš zapravo koliko je to teško i, u tvom slučaju, možda nemoguće.

Ohoho! Da li se to postavlja pitanje moje kompetentnosti da odredjujem vrednost necega sto procitam samo zato sto TI nikada nisi citao nesto sto sam ja napisao? Je l' to treba da bude neki argument za OVU raspravu? Ili samo jos jedan ocinski savet Bobana Knezevica?
Jer vidis, ja sam ziveo u ubedjenju da i ljudi koji SAMO citaju mogu da stvore realan vrednosni sud o tome sto su procitali. Takodje, nije li predsednik zirija tvog konkursa covek koji ne pise? Da li BoB pise price? A (drugi) Petrovic?
Ipak, ti i dalje njihov sud redovno uzimas kao validan, a obicno si najnezadovoljniji konacnim listama PISACA koje uposljavas da citaju price na konkursu.
U svakom slucaju, posto sada vidim da sam neadekvatan (jer ne pisem) i za ovu vrstu posla, ovo ce ciniti svakako poslednji put da moji "promasaji", neobjektivno favorizovanje dragih prijatelja i personalne vendete protiv onih koje navodno ne volim a svojim glasanjima isterujem, kvare objektivnu sliku tvoje konacne liste.
Trazi, bre, nekog drugog da ti "bude ekvilibrijum medju nesuvislim glasanjima" i "izjednaci glasanja modernista, postmodernista, onim naklonjenim SF-u i onima naklonjenim hororu".

Oh, i molim te, nemam ja pretenziju ni na kakva "umetnicka dela". Ja bih, u najboljem, da budem samo dobar pisac-zanatlija  :)
Pa kome treba.

Boban

Spajderu, nesto si nakraj s zivcima ovih dana.
Nekada je trebalo mnogo vise truda da te covek iznervira; premlad si, bre, definitivno za neke stvari...

taurus-jor

No comment except :x
As usual.

Black Mamba

Quote from: "phuzzy"Mambi bolje stoji, mada Selena bolje izgleda.

e, upravo ..:) ....

Spider Jerusalem

Quote from: "Boban"Spajderu, nesto si nakraj s zivcima ovih dana.
Nekada je trebalo mnogo vise truda da te covek iznervira; premlad si, bre, definitivno za neke stvari...

Sta ces, ostarilo se.
Mozda sam prerastao da vidim sarma u tvojim sarmantnim podjebavanjima.
Ili bilo sta drugo, kad smo vec kod toga.

Ali okej. Moze i tako.

Ja sam na kraju s zivcima.
Jebiga, ti si samo blefer.

taurus-jor

I najvechi blefer jednom postane predvidiv.

Boban

Quote from: "Spider Jerusalem"Jebiga, ti si samo blefer.

Ja jesam blefer ali ti ne shvatas sta je to zapravo...  samo mala deca misle da je blef u pokeru kada nemas nista u rukama pa pokupis svima pare. Izgleda da si mnogo kao mali citao Doka Holideja, Spajderu.
U stvarnosti to se nikada ne dogadja.
Nikad tim redosledom.
Blef je da imas jako dobre karte ali da ubedis ostale da nemas nista, pa da ti dodju i onda im uzmes sve.

taurus-jor

Pogledao sam Underworld na DVD-u.
Boban uopste nije blefirao kad je napisao ono shto je napisao, a mogu
da primetima da ni poredjenje sa Once Upon A Time In The West nije
bash bez osnova - zato shto se film kreche sporo ali tecno (pri tome
su u izvesnoj meri problematiccne akcione scene), isporucujuchi obrte
na pravim mestima. Pri tom, nijedan obrt nije lazan, a likovi su
daleko od crno belih. U Blejdu stvari stoje potpuno drugacije, sto
nije lose samo po sebi, ali JA LICNO vise cenim likove kakvi su u
Underworldu.

Underworld ima odlicnu priccu (daleko bolju od one iz prvog Blejda),
jos bolju atmosferu i solidnu glumu, bez histerije, uglavnom bez glumatanja i slicnih "stripovskih" gluposti. Sepav je, medjutim, na rezziji.

Dok su spore deonice sjajne, akcione su mi problematicne. U spotovskoj
estetici sam uzivao tamo gde se nista zesche nije dogadjalo, ali
kad bi pucnjava i borbe krenule, one usporene kretnje, usporeni meci i
sl. stilska isprdjivanja ubijala su mi dozivljaj. Suvise stila (tj. njegovog dokazivanja) = sterilnost = dosada.
Slican problem delimicno postoji u oba nastavka Matriksa, s tim sto
borbe u Underworldu ni izbliza nisu tako monotone i izvestacene kao
kod Vacovskih.

Priznajem da mi se dopada kad vidim borbe od krvi i mesa, i zato mi je
Terminator 3 na akcionom planu toliko godio. Underworld bi bio zbilja odlican film, samo da su uverljivi likovi, zanimljiva prica i sjajna
atmosfera dobili podrsku u uverljivoj tabacini, bez slow motion i
ostalih razvodnjavajuchih efekata. Sto je najludje, borbe u Underworldu
sadrze isto ono sto sam dobio u Terminatoru 3 - ljudi krvare, sami
sebi vade metke, stenju, osechaju bol. Samo ne sadrze MESO koje bi krvarilo, jer one borbe su precesto balet i stilske egzibicije. Najvechi minus filma. Blejd je definitivno imao boljeg rezisera.

A sada, posto smo ustanovili da mi se Underworld uglavnom dopao, postavichu dva pitanja, koja su mahom upuchena Crippleu, ali i drugima - ako zele na njega da odgovore.

1) SHTA TO ZNACI "NEGLEDLJIVOST" FILMA?

[qupte="Crippled Avenger"]Ima li neki klik koji ce omoguciti da mi se svidi UNDERWORLD?[/quote]

2) DA LI SU ISKAZI "NE SVIDJA MI SE" I "FILM JE LOSH" MEDJUSOBNO ZAMENLJIVI?

Moji odgovori:
1) Film mi je negledljiv ako ga gledam na loshoj kopiji, pa je predamnom boks crnaca u tunelu, ili ako je pretrpan nekakvim efektima koji mi muce oci/ushi. Sve ostalo mi spada u kategorije kao shto su "dosadan", "banalan", "predugacak" i sl. U krajnjoj liniji u kategoriju "ne dopada mi se, jer JA ne volim takve filmove".

2) Nisu zamenljivi. Ne svidja mi se Odiseja 2001, zbog Kjubrikovog snobovskog pristupa na kraju, ali taj je film daleko, daleko, daleko od losheg.

P.S. Miss Beckinsale je prilicno dobra kao Selina. Kod njenog ljubomornog Krejvena primechujem odredjenu dozu glumatanja, dok je kod ostalih svedena i pristojna.

P.P.S. Voleo bih da su neki motivi ispricani kroz slike i situacije, a ne kroz Selininu naraciju.

Lurd

Quote from: "taurus-jor"Pogledao sam Underworld na DVD-u.

E! A ja sam baš pre neki dan sa žaljenjem shvatio da je UW skinut sa repertoara. A jel pozajmljiv taj DVD, moj najbolji prijatelju? Naravno, kada ti vratim ovaj kontigent.
My trees...They have withered and died just like me.

taurus-jor

Gledao sam kod druga, ali ja za dan-dva dobijam DiVX sa DVD-a. Kopija je, kazu, vrhunska, a cak je ishvaljen prevod!!!
Morachu za ZS ili BRE da napishem prikaz ovog filma jer je naprosto neposhteno da bude upamchen po Bevcovoj "kritici" cije sam dodatne "kvalitete" spoznao tek nakon shto sam film ogledao.
Da se Underworld pojavio PRE Blejda i Matrixa, na ovom topicu bi se, imam utisak, svrshavalo od ekstaze. Najpotcenjeniji film na ovom forumu u poslednje vreme! Nije remek delo, ali uopshte nije losh.

Boban

Konacno jedan glas razume.
Te "usporene" scene borbe su me smorile jos kada sam ih prvi put sreo, u "Matrixu". Ono izdubljivanje poda pistoljem i takve stvari su bas bezvezarija. Ali takvih manjkavosti ima u svakom filmu.
Vidjalo se to i ranije ponekad, ponegde, kada brzina obracuna zahteva usporenje.

Cesto se desava da nekoliko "jacih" kriticara grakne u glas da je neki film loš i onda niko od "nizih" ne sme da digne glas protivljenja, nego se ponasaju dupelizno klimoghlavo i na kraju se stekne opsti utisak da film ne valja. Zbog takvih kritika sam npr. "Vodeni svet" odgledao tek prosle godine... kao to je "Mad Max" na vodi... super, ali ja sam imao priliku pre 25 godina da gledam novozelandski film "Borna kola" nastao godinu-dve pre Maxa koji tretira prakticno istu situaciju i isti zaplet. I sta cemo sada? Ko zna koliko ima opstenepoznatih filmova koji su odradili odredjene stvari pre i bolje od hvaljenih? Film se smislja i snima godinama unapred. Ja tvrdim da je "Something Is Out There" bez obzira sto se vodi zvanicno godinu POSLE filma "Hidden" prakticno nastao pre (jer je isao prvo kao serija) i da je "Hidden" besramna kradja mnogo toga iz tog filma. Da ne pricam da je  "Something Is Out There" zanimljiviji, bolji, kvalitetniji, sa beskrajno boljim dijalozima i uverljivijim likovima, sa pravim likovima, za razliku od papirnog "Hiddena", ali se onda pojavi neki tra-la-la kriticar poput ghoula koji to proglasi osrednjim filmom, verovatno iz svoje horor perspektive, a film uopste nije horor i daleko od toga da je osrednji. Vrhunski je po mnogo cemu.

Jore, ne brigaj, ide u ovom upravostampajucem ZS-u veliki, lep, pozitivan, glorifikujuci prikaz "Underworlda". Zar mislis da bih dopustio da film u kome sam uzivao ostane na ovom sramnom Bevcovom izbljuvku?

crippled_avenger

Da nisam dva puta gledao UNDERWORLD mozda bih smogao snage da ga pogledam jos jedared zbog ovih pohvala...

taurus-jor

Quote from: "crippled_avenger"Da nisam dva puta gledao UNDERWORLD mozda bih smogao snage da ga pogledam jos jedared zbog ovih pohvala...

Vidi, fora je u tome što neke od tvojih zamerki stoje. Tip se razbacuje stilom tamo gde stila ne treba da bude i, brate, davi na akciji. Ubo si poentu za to, al' ostalo ipak zalazi u sferu sviđa mi se-ne sviđa mi se. Ako si ga, hrabro, pogledao drugi put, onda je to svakako za poštovanje a svakako mi nije namera da te ubeđujem da film treba da pogledaš i treći put, a kamo li još da treba da ti se svidi. Meni je bio dopadljiv. Jebi ga

Svejedno, ono što si TI napisao 100 puta je poštenije od onog što je napisao Bevc.

Ivan Bevc

ovo postaje sve zabavnije...ako ni zbog cega drugog, a ono zbog ove rasprave Underworld je zasluzio da bude snimljen. Izgleda da ovaj nesuvisli film ima nesto sto pogadja zicu domacih ljubitelja zanra. Kada otkrijemo sta je to mozda uspemo i da ga odstranimo pa cela nacija dozivi hiper evolucioni skok. :wink:
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

Boban

hm... ovo zaista postaje sve zanimljivije.
Dakle, ako sam dobro shvatio tvoje reci, a cenim da jesam, ti svoje misljenje o filmovima trazis u tekstovima i prikazima stranaca.

Ivan Bevc

loše ceniš...svoje sudove donosim sam, čak mislim da je dotični film prošao sasvim pristojno kod stranih recenzenata, uglavnom je dobijao dvojke i trojke što mu dođu premije.

p.s. sledećeg ponedeljka i mi moramo da naručimo nešto za jelo. :wink:
Teenage crime now fashion's dead
Shoot it up
There goes my love rocket red
Shoot it up

crippled_avenger

Inace, Bobane, razocarala me je tvoja opaska o komentaru `jacih` kriticara koji uticu na `nize` usled cega ti ne pogledas neki film. Prirodno je da pratis kritiku i da se prema njoj ravnas kada je rec o nekim filmovima. To je OK. Ali, mislim da ne postoji nesto sto bi me sprecilo da pogledam film iz svog domena, pa ma koliko da je proglasen za los. Prosto ne mogu da verujem da nisi gledao WATERWORLD koji po svakoj definiciji spada u fokus urednika `Znaka Sagite`, pa tacno da ti je neko rekao kako je gledanje tog filma stetno za zdravlje...

Boban

neko... hm... svi iz moje okoline su graktali da je film bezvredno djubre koje ima jedinu svrhu da prikazuje razne poglede na Kostnera, pa sam nekako oklevao da odem u bioskop, onda, kako to obicno biva, najednom ga vise nije bilo po bioskopima i posle nisam imao volje da ga jurim na VHS-u...

Sto se razocaranja u moj licni odgledani repertoar filmova, ostavi jos malo mesta za raznorazna razocaranja. No, sada je vreme DivX-a pa ubrzano nadoknadjujem propusteno. xrotaeye

taurus-jor

Quote from: "Ivan Bevc"ovo postaje sve zabavnije...ako ni zbog cega drugog, a ono zbog ove rasprave Underworld je zasluzio da bude snimljen. Izgleda da ovaj nesuvisli film ima nesto sto pogadja zicu domacih ljubitelja zanra. Kada otkrijemo sta je to mozda uspemo i da ga odstranimo pa cela nacija dozivi hiper evolucioni skok. :wink:

M'da. Ukusi su svakako različiti. A pre no što o nesuvislim filmovima kreneš da pišeš - bilo da su zaista nesuvisli ili ne - potrudi se da makar tvoje pisanje bude suvislo. A ne bi bilo loše da ubuduće izbegavaš korišćenje prvog lica množine u situacijama kada iznosiš krajnje lični stav.

Black Mamba

Quote from: "taurus-jor"Pogledao sam Underworld na DVD-u.
Boban uopste nije blefirao kad je napisao ono shto je napisao, a mogu
da primetima da ni poredjenje sa Once Upon A Time In The West nije
bash bez osnova - zato shto se film kreche sporo ali tecno (pri tome
su u izvesnoj meri problematiccne akcione scene), isporucujuchi obrte
na pravim mestima. Pri tom, nijedan obrt nije lazan, a likovi su
daleko od crno belih. U Blejdu stvari stoje potpuno drugacije, sto
nije lose samo po sebi, ali JA LICNO vise cenim likove kakvi su u
Underworldu.

Underworld ima odlicnu priccu (daleko bolju od one iz prvog Blejda),
jos bolju atmosferu i solidnu glumu, bez histerije, uglavnom bez glumatanja i slicnih "stripovskih" gluposti. Sepav je, medjutim, na rezziji.

Dok su spore deonice sjajne, akcione su mi problematicne. U spotovskoj
estetici sam uzivao tamo gde se nista zesche nije dogadjalo, ali
kad bi pucnjava i borbe krenule, one usporene kretnje, usporeni meci i
sl. stilska isprdjivanja ubijala su mi dozivljaj. Suvise stila (tj. njegovog dokazivanja) = sterilnost = dosada.
Slican problem delimicno postoji u oba nastavka Matriksa, s tim sto
borbe u Underworldu ni izbliza nisu tako monotone i izvestacene kao
kod Vacovskih.

Priznajem da mi se dopada kad vidim borbe od krvi i mesa, i zato mi je
Terminator 3 na akcionom planu toliko godio. Underworld bi bio zbilja odlican film, samo da su uverljivi likovi, zanimljiva prica i sjajna
atmosfera dobili podrsku u uverljivoj tabacini, bez slow motion i
ostalih razvodnjavajuchih efekata. Sto je najludje, borbe u Underworldu
sadrze isto ono sto sam dobio u Terminatoru 3 - ljudi krvare, sami
sebi vade metke, stenju, osechaju bol. Samo ne sadrze MESO koje bi krvarilo, jer one borbe su precesto balet i stilske egzibicije. Najvechi minus filma. Blejd je definitivno imao boljeg rezisera.

A sada, posto smo ustanovili da mi se Underworld uglavnom dopao, postavichu dva pitanja, koja su mahom upuchena Crippleu, ali i drugima - ako zele na njega da odgovore.

1) SHTA TO ZNACI "NEGLEDLJIVOST" FILMA?

Quote from: "Crippled Avenger"Ima li neki klik koji ce omoguciti da mi se svidi UNDERWORLD?

2) DA LI SU ISKAZI "NE SVIDJA MI SE" I "FILM JE LOSH" MEDJUSOBNO ZAMENLJIVI?

Moji odgovori:
1) Film mi je negledljiv ako ga gledam na loshoj kopiji, pa je predamnom boks crnaca u tunelu, ili ako je pretrpan nekakvim efektima koji mi muce oci/ushi. Sve ostalo mi spada u kategorije kao shto su "dosadan", "banalan", "predugacak" i sl. U krajnjoj liniji u kategoriju "ne dopada mi se, jer JA ne volim takve filmove".

2) Nisu zamenljivi. Ne svidja mi se Odiseja 2001, zbog Kjubrikovog snobovskog pristupa na kraju, ali taj je film daleko, daleko, daleko od losheg.

P.S. Miss Beckinsale je prilicno dobra kao Selina. Kod njenog ljubomornog Krejvena primechujem odredjenu dozu glumatanja, dok je kod ostalih svedena i pristojna.

P.P.S. Voleo bih da su neki motivi ispricani kroz slike i situacije, a ne kroz Selininu naraciju.

vidi vidi ...konacno si odgledao film tauruse ..i drago mi je da ti se ...uglavnom svideo .. 8) ....jako dobar komentar ...samo, trebao si da ga overis na velikom platnu :wink:

btw, meni je Underworld bolji od Blejda .....a opet, oba ne mogu porediti sa Matrixom ....neke scene da, ali to je sve .........itd etc .....u svakom slucaju, Miss Beckinsale ne da je prilicno dobra kao Selina, nego je almost perfect! 8)

eric cartman

Underworld  nije bog zna kakvo remek-dijelo , ali je za tri klase bolji od Blejda, ali nije ni blizu Matrix -u.Blade je negdje u rangu  Buffy-vampyre slayer ili Dark angel-a.
:!:  :!:  :!:
Screw you guys I'm goin' home

Plavi Skaut

Gledala sinoc film i uopste mi se nije dopao, moja ocjena- film je bezveze.

A da, da malo pojasnim sto mi je bio tako bez veze, nikuda me nije odveo, nista mi nije dao :cry:
The Four Winds