• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Program Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" za maj 2010

Started by zakk, 27-04-2010, 12:47:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

SF Čitaonica: "Tihana iz Erga" Predraga Uroševića
3. maj
Tihana, mala glasnica iz Erga, nadmudrila je sve Takonce na putu od Erga do Elnata, pa joj je stoga poveren važan zadatak — život Elne Stvoriteljke stavljen je u njene ruke. Manja grupa njom predvođenih begunaca treba da stigne, savladavši sve prepreke toga tajnog i opasnog poduhvata, u Sabirni centar Jedan.

Jedna od retkih domaćih knjiga u ediciji Plava ptica je malo poznati biser srpskog SFa. Nedavno se pojavila u žiži javnosti posle izjava autora da je AVATAR Džejmsa Kamerona snimljen po motivima iz TIHANE.

Ni svi stripovi nisu isti
10 maj
Kako porediti francusku, američku i japansku tradiciju stripa? Da se uopšte i mogu podvesti pod zajednički termin "strip"? Kako čitati mange? Koji sistem pokreće Bande Dessinée? Kako razumeti (američke) stripove? I gde je tu srpski strip?

Manga: Goran Marković. BD: Pavle Zelić. Comics: Uroš Smiljanić. Red zavodi: Dušan Mladenović

Sajentologija: SF religija
17. maj
L. Ron Habard, plodni SF pisac kod nas poznat po romanu Bojno polje zemlja, daleko je poznatiji kao tvorac dijenetike (psihoterapeutskog metoda) i osnivač Crkve sajentologije, jedne od kontraveznijih verskih grupacija koje su danas aktivne. Navodno, ideju su mu (naravno u kafani) nabacile njegove kolege: Harlan Elison, Alfred Bester, Siril Kornblut i Lester Del Rej, kao dobar način da zaradi i zadrži kamaru para. O svemu ovome, okruženju, kontekstu, kontraverzama, slavnim glumcima sajentolozima, izbegavanju poreza i katastrofalnim filmovima (ponovo, Bojno polje zemlja) – sedamnaestog maja.
O dijenetici govori: Emir Salihović

Književna radionica
24 maj
Najbolja stvar koju ste napisali bolja je od najbolje stvari koju niste napisali. Da li ste time zadovoljni? Treba i to što niste napisali izvući iz vas. Književna radionica je tu da vam pomogne, uputi vas, savetuje, kritikuje. Radove šaljite emailom na lazarkomarcic@yahoo.com

Kičma noći
31 maj
Kičma noći je žestoki krimić, ljubavna priča i egzistencijalistički horor, političko erotski triler začinjen rokenrolom, kung-fuom i oštrim zubima.

Predstavljanje romana Kičma noći Otoa Oltvanjija (Samizdat B92, 2010)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

naravno, tu su i 26. maj, kadija-day, i 27. maj, lovecraft day...
ali o tome na drugom mestu detaljnije...
https://ljudska_splacina.com/

scallop

Eto, tako se promoviše sopstveni program. LK bi mogao i nešto da nauči.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Mme Chauchat

Jupi, Tihana, koju sam upravo ponovo pročitala posle... pa dvadesetak godina...
Hoće li i autor biti prisutan? Da znam da ponesem primerak za potpisivanje  :D

zakk

Pa nisam planirao (a i najavio bih ga :) ), al ako vas se još nekoliko javi sa željom da ga vidi, mogu da probam ga nahvatam.

Milosh

Radi li danas Dom omladine ili je okupljanje negde drugde?
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

zakk

Pa bogme se lepo ispričasmo. Živele digresije :)

A ko "Tihanu" nije pročitao, neka čita.

Milosh

Quote from: Podsetnik on 27-04-2010, 12:47:13Ni svi stripovi nisu isti
10 maj
Kako porediti francusku, američku i japansku tradiciju stripa? Da se uopšte i mogu podvesti pod zajednički termin "strip"? Kako čitati mange? Koji sistem pokreće Bande Dessinée? Kako razumeti (američke) stripove? I gde je tu srpski strip?

Manga: Goran Marković. BD: Pavle Zelić. Comics: Uroš Smiljanić. Red zavodi: Dušan Mladenović
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

zakk

Baš da vidim Dušmana da ih natera da završe za manje od 100 minuta. Nažalost, Betmen neće doći :(

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

дејан

...barcode never lies
FLA

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

ridiculus

Dok ima smrti, ima i nade.

DušMan

Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

Meho Krljic

Nije bilo janjetine, al je bilo svega ostalog nabrojanog.

Ja samo da, dok su još svi u kafani kažem, da ono što sam rekao za gekiga mangu, a što su se svi smejali, to sam se ja samo, er, šalio.. da... i pogrešno sam citiran...

DušMan

Ista stvar za mene i Texa, mada bi me živo zanimalo da se izračuna ukupan broj strana Texa i Supermena.

Zvaničan info je (star 15ak godina verovatno):
"The Tex stories have been published uninterruptedly for over fifty years, making him the longest-lived character of Italian comic strips and, together with Superman and Batman, one of the most enduring characters in comics worldwide."

Meho Krljic

Pa dobro, to je približno istini, s tim mogu da se složim.

Ali ako Supermenu pribrojiš sve stripove i serijale koji su nosili njegovo ime, siguran sam da ima više strana od Teksa. Recimo, od 1991. godine do 2001. je paralelno izlazilo tri magazina o Supermenu. To je preko šezdeset strana mesečo, ne računajući miniserijale itd. tokom više od decenije...

DušMan

Pa dobro, ali Tex je od četrdesetih na ovamo imao verovatno bar konstantnih 150 strana mesečno (a tu računamo samo regularnu seriju, ne one Maxije, Gigante i ostale koji bi dodali još nekoliko hiljada na konačnu cifru sa svojih 200 i plus strana po broju).

Meho Krljic

Hm... dobro... U svakom slučaju, pojedinačnih brojeva sigurno ima više Supermen.

zakk

U ponedeljak u LK pričamo o naj-es-ef-ičnijoj ,,religiji" od svih, scijentologiji. Njen tvorac L.Ron Habard (1911-1986), plodni SF pisac (kod nas je čak objavljen roman "Bojno polje Zemlja"), je kroz dijenetiku, pseudonaučnu psihološku doktrinu, uspeo da privuče i zadrži milione pristalica – i dolara.

Scijentologija uči da su ljudi zapravo thetani, ovaploćena besmrtna duhovna bića koja su zaboravila i potisnula svoju pravu prirodu, dodatno opterećena engramima – raznim svesnim i nesvesnim traumama. To netelesno biće se osnažuje i oslobađa tereta engrama kroz auditing, proces pročišćavanja kroz ponovno proživljavanje traume. Učinak je navodno merljiv specijalnim uređajem. Kada inicirani uspe da ukloni sve engrame, postaje clear, tj čist, i otvara mu se put za dalji duhovni razvoj, i počinje da dobije supermoći: telepatiju, telekinezu, kontrolu nad tuđim umovima, vremenom i prostorom, itd :). Tu priča već postaje znatno komplikovanija: tetani imaju na smetnji druge parazitske tetane koji takođe imaju traume: masovni pomor galaktičkih razmera koji je nad milionima počinio vanzemaljski vladar Xenu, zatim ,,ispiranje mozga" tj implantacija predrasuda, lažnih sećanja i pogrešnih uverenja u tetane nakon pomora, itd. Pošto su tetani efektivno besmrtni, neuništivi i sposobni za prelazak iz tele u telo, ovakvi postupci su bili neophodni da bi se tetani devoluirali u neaktivne stvorove.

Nešto više o ovome, a mnogo više o principima dijenetike, u ponedeljak u 19h, Tribinska sala Doma omladine.

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zakk

1) Ne slušamo propoved sajentologa.
2) ako si već hteo da se buniš, imao si sasvim dovoljno vremena dok sam pravio program pre mesec i kusur dana. Šalter zatvoren.

Melkor

Imam jednu molbu. Posto sam upravo izmerio visoku temperaturu necu se pojaviti sutra, pa bi bilo lepo da neko na putu do kluba svrati do mene i pokupi neke knjige koje sam duzan da donesem. Hvala.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Boban

Melkor

Sta znam, ne bi trebalo da je smrtonosno, ali za zombifikaciju ne odgovaram.

Nightflier

Sutra sam u gradu, pa mogu da dođem po svoju knjigu, ako ti odgovara. Ajd šibni mi pm da se izdogovaramo.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Boban

nemoj ti, čovek najkrhkijeg zdravlja u galaksiji da posećuješ kuću zaraženog ko zna kakvom boleštinom.

Nightflier

Quote from: Boban on 16-05-2010, 23:11:36
nemoj ti, čovek najkrhkijeg zdravlja u galaksiji da posećuješ kuću zaraženog ko zna kakvom boleštinom.

Tragično je što si toliko u pravu da ni sam ne znaš. Upravo me migrena razbija.
First 666

Boban

ti si jedini muškarac za koga znam da pati od migrene.

Nightflier

First 666

Boban

Melkor

Niko se ne javlja. Da li je moguce da su se sve konvertovari i otisli da zive u neku sajentolosku komunu?

zakk

Meh... teško. Možda su mamurni? :)

BoB "Muškatla" Živković se pojavio da prisustvuje pokolju, tj očekivao je da izvesni "Knežević" dođe da razbije sektaše. Nažalost, dobio je zabavnu ali mirnu priču o genocidu nad vaznemaljcima od pre 76 miliona godina.

Boban

Zašto bi im izvesni knežević davao na značaju dolazeći na njihovu tribinu?

Nightflier

First 666

zakk

Večeras je posebno veče, možete prisustvovati nesvakidašnjem prizoru: naime, obrijao sam se. :)

A tu je i Oto i "Kičma noći" :)

DušMan

Koji deo tela si obrijao?
Da li će moći da se kupi "Kičma" na licu mesta?

zakk

Uobičajeno.  xrofl

Biće knjiga, naravno. Spremte sitno, inače plaćate više.

DušMan

zakk

DušMan

zakk

Nove informacije: 550 din. NEMA jeftinije. Dušmane, znam gde živiš, tebi može i na crtu.

DušMan

To je stvarno najpovoljnija cena IGDE! :)
A je l' može neka crta za mene?

zakk

DušMan

Bilo je toliko dobro da sam zaboravio da sam došao kolima i vratio se kući autobusom. Jutros sam se neprijatno iznenadio kad sam video da nema kola ispred kuće.
Posle posla idem da ih tražim...