• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

da l' je bilo bolje za vrijeme druga tita ?

Started by Alexdelarge, 04-05-2010, 11:56:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Eriops

Pa koliko znam, to je bio jedini antifašistički pokret u kom su sudelovali tvoji sunarodnici. Retki, doduše, ali ipak ih je bilo.
A te izjave Hrvata iz Sao Paola i Nemačke, nisu dokaz ničeg. Daj mi dokaze. Ni ti ne veruješ srpskim iskazima o zločinima NDH. Zašto bi ja verovao na reč hrvatskim emigrantima, u vezi tih pokolja. Daj konkretne dokaze, ne šta je rekao Ante, Josip ili Dane.

kikec

Ja samo znam da su mnogi današnji "veliki" i "istaknuti" Hrvati i Hrvatice koji itekako dobrano griju svoje visokopozicionirane stolice svoje besplatno obrazovanje, privilegije, i svoju budućnost istesali upravo u titovoj Jugoslaviji... primjer tome je upravo prljava i oportunistička skojevka Jadranka Kosor, jednoć u prvim redovima NOB-a, a danas ponosna i odlučna domoljupka i premijerka.
signature

džin tonik

Quote from: Eriops on 05-05-2010, 10:39:10Pa koliko znam, to je bio jedini antifašistički pokret u kom su sudelovali tvoji sunarodnici. Retki, doduše, ali ipak ih je bilo.
A te izjave Hrvata iz Sao Paola i Nemačke, nisu dokaz ničeg. Daj mi dokaze. Ni ti ne veruješ srpskim iskazima o zločinima NDH. Zašto bi ja verovao na reč hrvatskim emigrantima, u vezi tih pokolja. Daj konkretne dokaze, ne šta je rekao Ante, Josip ili Dane.

ti si najbolji dokaz. gdje ces boljeg dokaza.

džin tonik

Quote from: kikec on 05-05-2010, 10:44:51Ja samo znam da su mnogi današnji "veliki" i "istaknuti" Hrvati i Hrvatice koji itekako dobrano griju svoje visokopozicionirane stolice svoje besplatno obrazovanje, privilegije, i svoju budućnost istesali upravo u titovoj Jugoslaviji... primjer tome je upravo prljava i oportunistička skojevka Jadranka Kosor, jednoć u prvim redovima NOB-a, a danas ponosna i odlučna domoljupka i premijerka.

to je bit svega u danasnjoj hrvatskoj. i vrijedi za sve stranke i sve medije, bez iznimke.
prije 20 godina na kratko su obukli nekakvo demokratsko odijelo, te pokupili novce i ucvrstili vlast koju drze od 1945.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

džin tonik

jelte? dobar hrvat - mrtav hrvat? po starom receptu.

džin tonik

a? jedno po srebrenickom receptu:

nakon pada zagreba, kroz blizu dva mjeseca provodili su partizani kolone zarobljene hrvatske vojske iz slovenije putem od svete nedjelje preko stupnika za zagreb. ... pratnja su civili, obicno partizani srbi. ... takove su iznemogle vojnike skupili u grupe, ostavili blizu ceste i po noci odveli u sumu i postrijeljali.
svake noci culi smo pucanje po sumama i gusturama oko rakovog potoka, a posebno u stupnickoj sumi, i sikari makaronki izmedju paucnjaka i rakovog potoka. ... ubijanja su vrsena od 11 i pol na vecer do 2 iza ponoci.
nakon ubijanja pokupili su ljesine postrijeljanih i njima napunili strijeljacke grabe "dekunge", koje su se protezale uz cestu od krizanja puta za kalinovicu, sa cestom zagreb-karlovac, kraj te ceste do kuce obitelji kavaura u selu stupniku. to je otprilike jedan km duljine.
grabe su bile siroke cirka jedan metar, duboke 120-150 cm, dugacke razlicito od 5 do 15 m, cesto izgradjene u cik-cak obliku a jos vise u ravnom smjeru. ...
sve su te grabe desno od ceste zagreb-karlovac, a samo njih nekoliko je na lijevoj strani prema kerestincu. ...
nakon vise od dva mjeseca sve su te grabe bile zatrpane, psi su oko jama njuskali, pa su znali i izvuci kakovu ljesinu i rastrgati je, sve dok nisu seljaci sami od sebe dosli i bolje zatrpali te jame. u kolovozu i rujnu nije se moglo od strasnog smrada prolaziti pokraj tih jama, pa su "narodne vlasti" slale ljude da po noci zaliju jame karbolom. ...
...pucanje nije prestalo kroz cijelu god. 1945. sve do mjeseca prosinca. ...
vinko handrcka, rim, 1. svibnja 1952.

cutter

---

odličan je ovaj damir avdić što ga je bobby postavio. pravi punk.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

džin tonik

cutter, imas li koju posebnu zelju? nadje se materijala za svaciju nastranost. lokacija masakra, spol ili dob zrtava, nacin ubojstva?

ili te zanima strah svjedoka i upucenih za vrijeme juge? mozda te zanima panicna reakcija jednog cike kojem sam kao dijete donijeo ljudsku natkoljenicu isceprkanu prilikom igre na jednom stratistu.

varvarin

Zanimljivo.
Ovde ima svega, ali kako reče jedan Kinez: Ma, neka cveta hiljadu cvetova...
Međutim, činjenice su tvrdoglave.
Na sajtu   http://starisajt.nspm.rs/clanci_antonic_modernizacija.htm
ima  dobra analiza ekonomije socijalističke Jugoslavije. Autor nije komunista.
Prosto, kaže da smo imali veliku šansu, bolju od mnogih, i upropastili je.

Ne zaboravite da su momci koji dolaze posle Tita, duplirali državni dug zemlje, u periodu 1980-1990.

Na sajtu   http://www.docstoc.com/docs/4052152/Biznis-and-finansije-4/
strana 37, ima  slika, kako nam se kretao bruto domaci proizvod (GDP), u odnosu na svetski prosek- od početka Titovog perioda, do danas.
Pa, sad vidite.

Kada je moja firma 1988. prešla na minimalac - svi su me u familiji gledali kao poslednjeg bednika. Garantovani minimalac na republičkom nivou bio je oko 800 (osam stotina) nemačkih maraka.
Samo dve godine kasnije, sto maraka biće ideal. Nedostižan.

Za kolegu Josipovicha: Da, verujem mu  za sva streljanja koja pominje.
Nije kraći spisak streljanja po Beogradu i Srbiji, kad su došle brigade oslobodilaca.
Zapanjujuće je da Jovi Kapičiću, koji je baš zaređao u jednom trenutku po raznim TV kanalima,  niko ne vikne: Dosta, čudovište!
Ali... da sam ja bio partizan, i da su mi pobili familiju, tačno znam kako bih se ponašao kod Kočevskog Roga. Vrlo nehrišćanski.

cutter

Quote from: Josipovitch Broznjev on 05-05-2010, 12:41:47
cutter, imas li koju posebnu zelju?

tags: bleiburg križni put jazovka škoro thompson četverored četnici robertson nedovoljno bacač plamena

džin tonik

Quote from: varvarin on 05-05-2010, 12:51:12...
Za kolegu Josipovicha: Da, verujem mu  za sva streljanja koja pominje.
Nije kraći spisak streljanja po Beogradu i Srbiji, kad su došle brigade oslobodilaca.
Zapanjujuće je da Jovi Kapičiću, koji je baš zaređao u jednom trenutku po raznim TV kanalima,  niko ne vikne: Dosta, čudovište!
Ali... da sam ja bio partizan, i da su mi pobili familiju, tačno znam kako bih se ponašao kod Kočevskog Roga. Vrlo nehrišćanski.

izmasakrirali su cijeli jedan narod, ne zato sto su im pobijene obitelji, vec planski, po nalogu. vecini ubijenih je jedini grijeh sto su - hrvati.

mac

Quote from: Josipovitch Broznjev on 05-05-2010, 12:19:20
a? jedno po srebrenickom receptu:

nakon pada zagreba, kroz blizu dva mjeseca provodili su partizani kolone zarobljene hrvatske vojske iz slovenije putem od svete nedjelje preko stupnika za zagreb. ... pratnja su civili, obicno partizani srbi. ... takove su iznemogle vojnike skupili u grupe, ostavili blizu ceste i po noci odveli u sumu i postrijeljali.

Hrvatska vojska = ustaše = neprijatelji komunističke Jugoslavije

Tito nije mogao sebi da dozvoli unutrašnje neprijatelje. Ubijani su i ustaše i četnici i balije, i svako drugi ko je držao pušku i bio protiv komunističke vlasti. Revolucija, jebiga, nije se moglo drugačije. A to što je pratnja uglavnom bila srpska samo ide u prilog tezi da Hrvati nisu imali potrebe da beže u partizane. U partizane su bežali oni koji su proganjani - komunisti i Srbi.

džin tonik

bilo je nesto partizana hrvata, od kojih je vecina, vidjevsi te masakre nad cijelim narodom, ucinila veliki zaokret.

nakon sto se je stisala pocetna orgija, u kojoj su industrijski masakrirani svi hrvati neovisno o bilo kojem kriteriju, ubijani su svi koji su bili ili za koje se smatralo da su protiv srbo-komunisticke vlasti, kao i njihove obitelji.
jedan veliki genocid koji su uspjesno prikrili samo zbog sramotne uloge zapada.

Джон Рейнольдс

Na Tompsonovom koncertu bilo je jedno od najmasovnijih zighajliranja od '45 naovamo, a možda i najmasovnije. Događaju se takve stvari tu i tamo, ali po poluilegalnim i slabo posećenim svirkama i to samo u državama gde kazne za takvu fiskulturu nisu velike. Razlika je što je Tompsona prenosila državna televizija. Opet ponavljam - komunistička Jugoslavija je zbog bratstva i jedinstva gurnula hrvatske zločine u drugi plan. To je, između ostalog, učinjeno i tako što su za sve bile optuživane "ustaše", bez preciziranja o kom se narodu radi, za razliku od Nemaca na primer. Kao da su ustaše nekakav divlji narod koji se pojavio sa Drugim svetskim ratom i potom živeo u hibernaciji do pojave dr Njofre. Ukratko, Hrvatska nije kažnjena za genocid, a što je još važnije, Hrvati nisu poneli stigmu onoga što su radili i samim tim sve negiranje zločina, priče o genocidnosti i fašizmu Srba i slična isprđivanja treba gledati kroz prizmu toga - Hrvati nisu kažnjeni, a lako su se izvukli i posle masovnih etničkih čišćenja devedesetih.

Blajburg i slične sporadične deratizacije jednostavno nisu bile dovoljne.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

džin tonik

a jesi li uvjerio i sebe u te gluposti ili pises "samo onako"?

mac

Quote from: Josipovitch Broznjev on 05-05-2010, 13:19:57bilo je nesto partizana hrvata, od kojih je vecina, vidjevsi te masakre nad cijelim narodom, ucinila veliki zaokret.

Gde to piše? Ovaj ti je iskaz nelogičan jer su ta masovna streljanja obavljana tajno, sa sporadičnim očevicima. Kako je većina Hrvata partizana onda uspelo to da vidi i načini zaokret? Uzgred, o kakvom je to zaokretu reč?

I ponavljaš neistine, jer nije bio u pitanju masakr nad celim narodom nego nad ustašama i onim njihovim porodicama koje su se zatekle u begu. Čak i taj Vinko Handrčka čije si svedočenje naveo spominje hrvatsku vojsku, ali ne i porodice, a da i ne govorimo o "čitavom narodu".

džin tonik

Quote from: mac on 05-05-2010, 13:41:52Gde to piše? Ovaj ti je iskaz nelogičan jer su ta masovna streljanja obavljana tajno, sa sporadičnim očevicima. Kako je većina Hrvata partizana onda uspelo to da vidi i načini zaokret? Uzgred, o kakvom je to zaokretu reč?

pa krvoloci nisu mogli izmasakrirati nekoliko stotina tisuca ljudi a da to prodje nezapazeno. sama dimenzija zlocina ne ostavlja mjesta uspjesnom prikrivanju, uz sav ulozeni trud.
o kakvom zaokretu je rijec? ideoloskom. srusila im se vizija "narodne drzave".

Quote from: mac on 05-05-2010, 13:41:52I ponavljaš neistine, jer nije bio u pitanju masakr nad celim narodom nego nad ustašama i onim njihovim porodicama koje su se zatekle u begu. ...

ova ti je dobra (=simptomaticna). zasluzuje pesmu:
The Drinkers - Ko To Tamo Peva

SIMERIJANAC

Quote from: John Reynolds on 05-05-2010, 13:23:18
Na Tompsonovom koncertu bilo je jedno od najmasovnijih zighajliranja od '45 naovamo, a možda i najmasovnije. Događaju se takve stvari tu i tamo, ali po poluilegalnim i slabo posećenim svirkama i to samo u državama gde kazne za takvu fiskulturu nisu velike. Razlika je što je Tompsona prenosila državna televizija. Opet ponavljam - komunistička Jugoslavija je zbog bratstva i jedinstva gurnula hrvatske zločine u drugi plan. To je, između ostalog, učinjeno i tako što su za sve bile optuživane "ustaše", bez preciziranja o kom se narodu radi, za razliku od Nemaca na primer. Kao da su ustaše nekakav divlji narod koji se pojavio sa Drugim svetskim ratom i potom živeo u hibernaciji do pojave dr Njofre. Ukratko, Hrvatska nije kažnjena za genocid, a što je još važnije, Hrvati nisu poneli stigmu onoga što su radili i samim tim sve negiranje zločina, priče o genocidnosti i fašizmu Srba i slična isprđivanja treba gledati kroz prizmu toga - Hrvati nisu kažnjeni, a lako su se izvukli i posle masovnih etničkih čišćenja devedesetih.

Blajburg i slične sporadične deratizacije jednostavno nisu bile dovoljne.

Vala Džone,svaka ti je ka u Njegoša.

mac

Jože Frece (le fraschette di alatri, 11. rujna 1952.) spominje "musko, zensko i nejako, sto je bjezalo pred partizanskim napredovanjem" i "nekoliko desetina tisuca masakriranih hrvatskih vojnika i civila"

Ivan Boric (Nürnberg, Njemačka, 2. studenog 1954) spominje "5.000 a mozda i vise zagrebackih gradjana i zarobljenih hrvatskih vojnika", a među tim građanima je verovatno i njegov brat.

Josip Poturica (Nürnberg, 3. studenoga 1954.) govori o unakaženim leševima hrvatskih vojnika u Sisku koji su bili ranjeni i lezali u bolnici pa se nisu mogli povuci. Za drugi pokolj 5-6000 osoba zaključuje da su bili hrvatski vojnici zarobljeni od partizana.

Vinko Handrčka (Rim, 1. svibnja 1952.) navodi kolone zarobljene hrvatske vojske.

Primećuješ li da se uvek spominje hrvatska vojska, a ponegde porodice hrvatskih vojnika, ili civili koji slučajno imaju veze sa hrvatskom vojskom (brat izbeglog ustaše je ubijeni civil iz Zagreba). Sva ova svedočenja potvrđuju moju tvrdnju o obračunavanju sa ustaškim elementom, a ne potvrđuju tvoju tvrdnju o masakru nad celim narodom.

džin tonik

citajuci te, postaje mi sve jasnije kojom logikom su pobijeni srebrenicani.
(pravim se da mi nije bilo jasno i prije)

mac

Lako je tebi da se "humaniš" sad, 2010., video bih tvoju humanost usred drugog svetskog rata, civilnog rata, i komunističke revolucije.

дејан

ja bih voleo da nikada ne vidiš njegovu 'humanost'
...barcode never lies
FLA

džin tonik

dejane, sto ti je, pa nismo partizani!

Alex

U svakom slučaju, pitanje - da l' je bilo bolje za vrijeme druga tita ? - je upućeno onima koji su živeli u oba sistema, ranijem i ovom sad. Priča o nekim partizanskim zločinima na kraju drugog svetskog rata je potpuno promašena za ovu temu, jer mi (ovde) o tim zločinima, kao i o zločinima ostalih strana u WW2/NOB-u, znamo iz knjiga, tekstova, filmova i priča svedoka - to je istorija.

Nas ovde zanima socijalistički samoupravni sistem koji se razvio posle 2.sv.rata (pod Titom) i konkretno - kako je bilo ljudima u njemu, spram danas.

(Priča o uspesima američkog društva ne osporava se pričom o istrebljenju indijanaca.)

Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

džin tonik

protestiram, usporedba sa americkim indijancima nije na mjestu.
partizanski zlocini u poracu ww2 su usporedivi sa scenarijom da su indijanci istrijebili americko drustvo, i to ne u nastajanju, vec 1985.
ne obratno.
a da navodjenje tog genocida nije promaseno, pa, gle: moraju i ti jadni ljudi doci do rijeci. inace pitanje nema smisla.
kao da ja sad pobijem sve koji ne vole ili nisu ni culi za zagora te pitam jesu li bolje stare epizode ili nove.

Alexdelarge

ma ja kad sam otvarao temu mislio sam na normalne ljude, a ne na partizane, cetnike i ustase. iz tog razloga, predlazem da moderatori ostave prvih nekoliko postova, a sve ostalo izbrisu.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

džin tonik

potpisujem, uz mali prijedlog, sve ostalo ne treba izbrisati vec prebaciti u topic na deponiji koji bi se mogao zvati, recimo, jazovka.
u stvari, na kraj deponije, da ga netko slucajno ne vidi.

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

varvarin

Todor Kuljić, profesor, u današnjoj POLITICI:

...Вероватно ће Немци и Французи теже преправљати властиту прошлост, него што то данас чине Македонија или Албанија. Ни слика титоизма неће остати статична, али не само зато што ће рестаурација капитализма појачавати заборав и критику социјализма, него и отуда што ће нове генерације са новим искуствима другачије гледати на прошлост. Уколико се култура сећања буде и даље дотеривала у бриселски корак, и виђење титоизма биће ,,европеизовано". Како? Тако што ће у новој мултикултурној глобализацији ЕУ вероватно најпре избледети сећање на интеркултурно југословенство.

Мултикултурализам ЕУ подржава сапостојање разноликих националних садржаја (од преименованих Бошњака до исконструисаних Косовара), али не југословенских, зато што не улази Југославија у ЕУ него нове националне државе. Иронија историје јесте да ЕУ признаје Косоваре, али не и Југословене. Осим тога, кључни оквир интеграције јесте неолиберално тржиште робе и радне снаге, а не социјална држава.

Титоизам ће лагано, али сигурно бледети у сећању зато што није значајан за садашњицу. Овај процес осигурава и Резолуција 1481 Парламентарне скупштине Савета Европе од 26. јануара 2006. о међународној осуди злочина тоталитарних комунистичких поредака као језгро неолибералне оцене прошлости левице.

Иако у Резолуцији нема говора о фашизму, сам атрибут тоталитаран већ довољно наговештава његову сродност са социјализмом. Додуше у Резолуцији се титоизам изричито не помиње, али није ни изузет из категорије ,,тоталитарних комунистичких режима у средњој и источној Еуропи".

Снажно измењени контекст сећања прожет новим друштвенокоректним смислом активно мења садржаје из прошлости. Врдољаков серијал о Титу није једини пример. Свуда је на Балкану напор за ослобођењем класе замењен жаром за ослобађањем нације. Због тога је данас Тито смештен у контекст којим доминира Блајбург, док је потиснут контекст у ком је као симбол доминирала Сутјеска. Ако се нешто битно не измени, наши унуци нам неће завидети што смо живели у великој и угледној држави, него ће нас жалити зато што смо животарили у страховлади титоизма.

džin tonik

Quote from: varvarin on 05-05-2010, 21:16:23... Свуда је на Балкану напор за ослобођењем класе замењен жаром за ослобађањем нације. Због тога је данас Тито смештен у контекст којим доминира Блајбург...

bas mi je drago da je naveden ovaj argument. jos jedna tipicna crvena laz.
napominjem da pisem u okviru hrvatskih prilika.

evo razloga zasto je partizanski pokret ostao beznacajan u hrvatskoj: doslovno nije postojala ta klasa koja bi vapila za oslobodjenjem. hrvatski seljak je cinio vecinu pucanstva i njegov napor jos od 1918. usmjeren je na oslobodjenje nacije, ne klase.

daleko nerazvijenija srbija izuzetno je vjesto prosirila svoj drzavni teritorij naustrb hrvata za pregovarackim stolom, rabivsi pri tome svaki model koji joj je jamcio prevlast, pa tako i komunizam, tako da su se hrvati u titovoj jugoslaviji nasli na dvostrukom udaru: jednom kao porazeni klasni neprijatelj izuzetno oholog komunistickog pokreta, te kao meta nista manje oholog srbskog ekspanzionizma. koji na zapadnom balkanu uvijek idu u paketu, jer imaju dosta zajednickih interesa i osobina.

Kler_Vojant

ja mislim da hrvati koriste internet da testiraju srbe, po nalogu evropske unije, da bi odredili koliko su spremni bullshita da podnesu, od cega ce direktno zavisiti nas status u "novoj evropi." mesta za akciju vise nema, i sve se pretvara u bullshit tj. metaprogramerske borbe za konstruisanu (аnti)stvarnost.

džin tonik

-kakva je bila sudbina zena i djece iz jugoslavenskog kontigenta koji su ipak vraceni u domovinu?

tolstoy: svjedok nigel nicholson, bivsi britanski oficir, opisao je nedavno u sudnici kako (...) i oni su odvedeni u jamu gdje su ubijeni, a zene cesto prethodno silovane. postoji o tome cak i svjedocanstvo nekih egzekutora.

-je li se to dogadjalo u kocevju?

tolstoy: u kocevju te teharju, gdje su postojali divovski protutenkovski rovovi, koje su iskopali jos nijemci poubijani su ljudi bili pokopani, a kasnije je preko svega nacinjeno umjetno jezero. no, mjesto smaknuca u kocevju jos postoji. (nap. slovenci su napravili spomen-park)

celje/teharje:

džin tonik

prezivjeli: ,,Bez sud i sudnice! Oni nisu imali, čovječe, savjesti osim one svoju idiotsku, krvoločnu. Što mislite, zarobit mladiće? Mi smo zarobili partizane u Zagorju, nije ni jedan strijeljan, ni jednog nismo ubili."

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

džin tonik

otkrivena nova stratista u reziji najveceg balkanskog krvoloka: druga tita

"JAVNOST SUSJEDNE ZEMLJE ŠOKIRANA RAZMJERIMA STRADANJA ŽRTAVA KOJE SU PARTIZANI ZAROBILI I POTOM BEZ IKAKVa SUĐENJA LIKVIDIRALI KONCEM DRUGOG SVJETSKOG RATA
Uz granicu kod Dobove Slovenci otkopavaju kosti 6000 Hrvata

Dugo je prikrivana istina o veličini prostora na kojemu je u Sloveniji nakon završetka Drugog svjetskog rata tragično završilo svoj križni put mnoštvo Hrvata. Još jedno neistraženo grobište pronađeno je u Krakovskoj prašumi kod Kostanjevice na Krki, samo šest kilometara od današnje granice s Hrvatskom (Žumberačka gora).

Obišli smo to mjesto zajedno sa svjedokom pokolja od prije 65 godina, mještaninom Pavelom Supančičem, koji kaže kako je sve do 1999. slovenska policija zabranjivala ulazak u to područje, pa čak i sječu drva.

- Mene su pozvali u radnu obvezu i da dođem s lopatom - govori Supančič dok se približavamo šumi.

- Naišli smo na hrpe kostura, bilo je i kostiju male djece. Rekli su nam da iskopamo jame. Nismo puno kopali u duboko. Naredili su nam i da, kad dođemo u selo, ne smijemo ništa govoriti - rekao nam je Pavel.

Kada smo se približili mjestu grobnice, pokazao je rukom i okrenuo glavu. Pri vrhu gomile su bile dječje kosti i lubanje. Vidjeli smo i drveni štap za hodanje s ugraviranim pleterom i natpisom: Bog i Hrvati.

Pitali smo Pavela o tim žrtvama, što se zna, što su govorili... On nam je rekao:

- Od nekih stražara smo doznali da se govorkalo kako se zarobljenici vraćaju u Hrvatsku i svi su bili zadovoljni, dok nije stigla zapovijed da ih ustrijele.

Ovo je samo jedna od brojnih lokacija s kostima žrtava iz 1945. godine. Dosadašnja istraživanja potvrdila su pretpostavke da je u ovim masovnim grobištima najviše Hrvata. To potvrđuje i najnovije nalazište kod sela Mosteca, blizu Dobove i granice s Hrvatskom. Između ovoga mjesta i masovnoga grobišta Tezno kod Maribora ima puno sličnosti. Oba grobišta su nastala u dugim tenkovskim rovovima, gdje je utvrđeno da se nalazi nekoliko desetaka tisuća ubijenih ljudi.

Dosada je službeno evidentirano 594 mjesta masovnih grobišta u oko 100 slovenskih (od ukupno 210) općina. Krajem prošle godine počelo je otkrivanje nepoznanica oko grobišta Mostec. Otkriveno je masovno grobište, i to oko dvije tisuće žrtva na samo 120 metara. Pa se pretpostavlja da bi ih na cijelom tom području moglo biti oko šest tisuća. Na području čitave Slovenije ima ih više od 80.000.

- Prema broju žrtava i načinu izvedbe, ovo možemo usporediti s najvećim zločinima komunizma i nacionalsocijalizma. Masovna umorstva ratnih zarobljenika i civila, koja je počinio titoistički režim, predstavlja najveće stratište nenaoružanih ljudi nakon završetka Drugoga svjetskog rata - komentira povjesničar Jože Dežman. "
okupirana dalmacija

mac

Ustaše su pogrešile što su vodile žene i decu sa sobom u zbeg.

scallop

Mac, izračunaj mi koliki je to broj. Meni se manta.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

mac

Sigurno su partizani posle rata ubijali ustaše s ciljem da ih svedu na bezopasan broj. Da sam ja bio partizanski komesar u to vreme sigurno bih isto rezonovao. Ustaše su oružana sila s ideologijom koja je potpuno suprotna i komunizmu i Jugoslaviji. Ostaviti ih žive bila bi velika greška. Morali su da nestanu. A to što su "slučajno" svi bili Hrvati u krajnjoj jednačini ni na šta ne utiče. Pored ustaša komunisti su se obračunali i sa četnicima, i folksdojčerima, i balistima, i ko zna kim sve ne. Ali za razliku od svih ostalih ustaše su se zbog svoje ideologije pokazali kao najopasnija grupa, kojoj je zato zapao poseban tretman.

Alex

"Ko se mača laća od mača će i stradati."
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

džin tonik

u danasnjoj socijalistickoj hrvatskoj presucivana zbivanja, t.j. dogadjaji pod medijskom blokadom:

QuoteU nazočnosti saborskog zastupnika i potpredsjednika Saborskog odbora za ratne veterane Josipa Đakića, župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, načelnika Policijske uprave Virovitičko-podravske Ivice Tolušića, načelnice Općine Suhopolje Zlate Šljivac, načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića, načelnika Općine Gradina Dražena Peića, načelnika Općine Lukač Đure Bukvića, predstavnika udruga proisteklih iz II svjetskog rata i Domovinskog rata, svjedoka tadašnjih događanja i drugih uvaženih gostiju danas je u Mrtvom Jarku koji se nalazi u šumi na istočnim obroncima Bilogore u Općini Suhopolje kraj sela Mala Trapinska na granici s Gradom Viroviticom svečano otkriven Spomenik hrvatskim žrtvama.

Nazočnima se je u ime domaćina prva obratila načelnica Općine Suhopolje Zlata Šljivac koja je između ostalog zahvalila članovima virovitičkog ogranka Udruge Hrvatski domobran na trudu da se obilježi ovo stratište i pozvala sve da ne zaborave te nedužne ljude koji su pobijeni bez suda i presude u vrijeme kada je već II svjetski rat odavno završio i to samo zato što su bili Hrvati. Istaknula je da je i činjenicu da je na samo dva stratišta u Općini Suhopolje u Pčeliću i Mrtvom Jarku pobijeno oko 1300 nedužnih hrvatskih vojnika i civila.

Predsjednik virovitičke Udruge Hrvatski domobran Vlatko Ljubičić prije svega posebno se je zahvalio preminulom predsjedniku Udruge Antunu Sudareviću koji je pokrenuo ovu inicijativu, a zatim je prisutnima u kratkim crtama pokušao opisati sva stradanja koja su se tih dana dogodila u Mrtvom Jarku.

Mrtvi jarak je stratište nedužnih hrvatskih vojnika i civila pobijenih nakon II. svjetskog rata 1945.godine.
Ovaj jarak se nekad zvao Duboki jarak. Zbog njegove dubine i položaja izabran je kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Dovedeno je više kolona i više grupa zarobljenika, koji su tu mučeni i ubijani.

Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice. Članovi virovitičke podružnice Društva za obilježavanje grobišta izvršili su 2007. godine probno iskapanje na prostoru jedne od ovih masovnih grobnica. Naišli su na posmrtne ostatke žrtava i dijelove vojničke opreme - rekao je između ostalog Ljubičić.

Pročitao je i izvod iz pisma i zapisnika o ovim i drugim strašnim zločinima nekoliko suhopoljskih partizana koji su 29. srpnja 1945. godine poslali tadašnjem ministru jugoslavenske vlade Andriji Hebrangu i samom kasnije ubijenom od istog tog režima.
,,Dragi druže Andrija!

..... Pred oko mjesec dana bilo je dotjerano u Suhopolje nekoliko stotina zarobljenika koje su otpremili u šumu i tamo sve potukli. Iste su najprije isprebijali, pa su onda klali. To su izvršili drugovi iz 4. bataljuna V. Proleterske crnogorske brigade koji su onda bili u Suhopolju, a kad su se vraćali u Suhopolje govorili su narodu kako su ih potukli.

Ovi drugovi koji su bili u V. Crnogorskoj proleterskoj brigadi govorili su narodu da su ranije bili četnici, a sada su prešli u partizane. Iz toga se može zaključiti da ovi Srbi, sada kao četnici pod drugom firmom (maskom) ubijaju nevine Hrvate.

Na ovo narod ne gleda dobro (...) nezadovoljni smo zbog masovnog ubistva koji su vršeni oko Suhopolja, jer su viđeni mrtvi kojima je vađeno srce i razni dijelovi tijela". – dio je iz pisma upućenog Andriji Hebrangu.

Na kraju se je prisutnima obratio i saborski zastupnik i potpredsjednik Saborskog odbora za ratne veterane Josip Đakić koji je prije svega naglasio da je Hrvatski sabor i Odbor za ratne veterane u prijedlogu Zakona izričito rekao da se sva grobišta, mučilišta i stratišta moraju dostojno obilježiti.

Posebno se je zahvalio članovima Udruge hrvatski domobran koji su izučavajući povijesne činjenice i tražeći pisma, knjige i zapise došli i do ovoga mjesta na kojem je mučeno i ubijeno više stotina nedužnih domobrana i civila. Zakoni Europske unije osudili su sve totalitarističke režime pa tako i komunistički režim pa se i komunistički zločini moraju do kraja istražiti i ne smiju zaboraviti, a svi počinitelji ovih zločina koji su još danas živi moraju biti za to osuđeni.

Jednaki su i crni i crveni zločini, ništa nisu drugačiji oni koje su počinili fašisti, ali i ništa manji nisu niti oni koje su počinili partizani i komunisti kopirajući ono što su nakon II svjetskog rat učinili Rusi Poljacima kod nas su to činili komunisti Hrvatima.

Obilježavati ćemo ih, klanjat ćemo im se i tražiti da naši sudovi sude preživjelim zločincima tih zločina rekao je na kraju Josip Đakić

Spomenik čiju izgradnju je inicirala i prikupila sredstva virovitička podružnica Udruge Hrvatski domobran svečano su otvorili predsjednik virovitičke Udruge Hrvatski domobran Vlatko Ljubičić  i načelnica Općine Suhopolje Zlata Šljivac, a spomenik je blagoslovio suhopoljski župnik Župe sv. Terezije Avilske Mate Rukavina koji je prije blagoslova zamolio prisutne da se pomole i za 150 nedužnih ljudi koji su u njegovom rodnom selu u isto vrijeme poubijani na sličan način.

Nakon blagoslova izaslanstva Virovitičko-podravske županije, prisutnih predstavnika gradova i općina, udruga proisteklih iz II svjetskog rata i Domovinskog rata kao i predstavnici prisutnih političkih stranaka položili su vijence i zapalili svijeće na Spomen hrvatskim žrtvama Mrtvog Jarka.
Otkriven Spomenik hrvatskim žrtvama u Mrtvom Jarku

takodjer pod odredjenom medijskom blokadom predstavljena knjiga o zlocinima nad hrvatima, cesima te svima kojima se moglo nesto pokrasti u poracu ww2 u bjelovarsko-bilogorskoj zupaniji:

Utvrđivanje istine o srpskim i komunističkim zločinima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

sa obilaska masovnih grobnica (neobiljezenih) na podrucju uze virovitice:

"... Kad je Virovitica pala u partizanske ruke, partizani su pobili
hrvatske ranjenike na Kaži iza Milanovca; ubijali su hrvatske vojnike,
žandare i civile. Oko grada je nastalo više masovnih grobnica, koje ćemo
danas obići. Na zapadu je masovna grobnica, virovitičkih žandara, na
sjeveru na Muškarama kod šećerane je masovna grobnica (procjenjujem ca. 1200 mrtvih), na istoku iza
bivše šintarnice su masovne grobnice, na jugu na Kaži iza Milanovca su
pobijeni ranjenici, a i na virovitičkom groblju je bila masovna grobnica
koja je uništena. Neki zarobljenici su odvedeni u Bilogoru u logor. ..."

mac

Još uvek posmatramo ustaše kao regularnu hrvatsku vojsku? A Srbiji se zamera izostanak denacifikacije? Zanimljiv pristup problematici.

džin tonik

cija nego hrvatska? ustase, domobrani, regularna hrvatska vojska. slobodna hrvatska ne moze biti nasljednica komunisticke "hrvatske". zlocine pocinjene od hrvatske strane za vrijeme ndh treba istraziti, razotkriti srbska i partizanska podmetanja i krivotvorine, stvarne zrtve obestetiti.
takodjer istraziti srbske i komunisticke zlocine nad hrvatima, kako za vrijeme rata, tako i poratne, pohvatati ubojice i izvesti ih pred sud. eliminirati osobe bliske zlocinackoj jugoslavenskoj ideologiji iz hrvatskih drzavnih sluzbi, skolstva, medija, etc.

Anomander Rejk

Ovoga treba posaditi s Tomom, da sedi na stiroporu. Samo bi otvaro i kopo grobove, pa onda nek drugi ratuju za kosti. Jebali te više i Srbi i Hrvati i komunisti i ustaše i četnici i domobrani svi zajedno.
Tajno pišem zbirke po kućama...

džin tonik

hm, pa sta se glasas na temi koja te ne zanima. ako te zanima incest, pa, otvori temu o incestu.

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Anomander Rejk

Mene incest ne zanima, možda tebe Josipoviću zanima, pošto si dežurni nekrofil i gul ovde, kopač grobova ,  ne bi me začudilo da i o incestu razmišljaš.
Tajno pišem zbirke po kućama...