• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kill Bill

Started by godclone, 20-09-2003, 12:19:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

godclone

Rzvuce ga Tarantino u dva nastvaka...
Dakle, ocekivanja?

Ghoul

prilicno visoka.

ocekujem mnogo dobre makljaze, mnogo omaza klasicnim samurajskim i borilackim filmovima, te klanja i krvoliptanja [kill bill je na korici najnovije FANGORIJE, pa vi sad vidite!] i cool momenata.

ocekujem jaku cetvorku.
https://ljudska_splacina.com/

godclone

Ghoul jesi li provalio kostim?
Cist Bruce Lee!!!!!!!!
A i ona scena s matorim koji naskace na ostricu maca - fantasticno!!!!
Jedva cekam...

Ghoul

trejler je oldfashioned, almost 70ies [u blagom i neuvredljivom spoju sa modernijim momentima], i svidja mi se vise od ijednog novog, izuzev onog za Texas Chainsaw remake, koji je remek delo trailer umetnosti.

kill bill ce biti ultimativni geek film.

sto, bojim se, znaci da na blagajnama nece proci bogzna kako.

godclone

Zar je zaista vazno?
Zato ce postati kult film, sto je meni oduvek bio bolji ishod...

Truba

nadam se da će biti grudi :(

čujem da je tarantino kao mali
pogledao sve borilačke filmove :o s istoka :o  :o
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

od samog starta sam bio zagrejan za ovaj film, a sto vise toga vidim/citam, sve sam nestrpljiviji da ga vidim:

kaze QT u intervjuu:

Uma is out for revenge and she has this list called the deathlist five, and its the five people shes gonna kill, workling her way down to Bill. And every name on that list represents a different subgenre of grindhouse movies. So shes fighting her way througfh 42nd Sts grindhouse cinemas to get to everybody. So this just hits all my passions. Youve got Shaw Brothers kung fu films, Japanese samurai movies :lol: , anime, a spaghetti western aspect :)  and theres even Italian giallo :!:  in there.
FANG: Tell me about the giallo scene.

QT: heres this cool sequence that takes place in the hospital when Umas in a coma. The Daryl Hannah character dresses up as a nutse and comes in to kill her by giving her a fatal injection. Later, Umas character is buried alive and I was totally thinking of Lucio Fulci the entire time we were doing that. She gets put in a coffin and buried alive. I thought of The Psychic when Jennifer O Neill is bricked up in that wall or when Catriona MacColl is in the grave in Gates of Hell. Even the script reads "Graveyard straight out of a Lucio Fulci horror film".

HELL, YESSSS!

ceo intervju imate na
http://tarantino.webds.de/tarantino/movie/killbill/articles/fangoria.htm

Ghoul

tesko je oceniti polovinu filma,
ali ovo je definitivno najzabavniji i najshareniji t. film.

mozda ga je malo prenatrpao omazima i referencama u toj meri da opterecuje plot [recimo, zvizdukanje ubice maskirane u med. sestru dok ide hodnikom bolnice ka zrtvi...], ali ovo ionako nije za plot-oriented gledaoce [koji mogu do sutra da kritikuju logiku ove ili one scene, twista, ili cega vec], vec za geekove samurajskih i kung fu filmova.

recimo, sikljanje krvi je totalno u stilu jap. samurajskih remek dela poput lone wolf & cub, lady snowblood, itsl.

zachudo, film sadrzi najmanje 2 reference na l.fulcija i jednu na argenta [opera].

jedine 2 zamerke koje imam [za sad, dok ne vidim i 2. deo] su:
1. umin lik je PREVISE skiciran/nedoradjen, cak i za ovu vrstu filma= verovatno treba da cekam do februara pa da se malo bolje srodim s njom?

2. famozna scena klanice in the house of the blue leaves je izuzetna, ALI=njen najveci, i najkrvaviji deo je CRNO BEO! to je verovatno kompromis sa MPAA, jer ne postoji nikakav drugi razlog da ta deonica bude crno bela [u samo jednom svom delu]. it just sucks that way! zamislite lawnmower scenu iz BRAINDEADA - bez kolora!

usput, ono lutzsche iz BATTLE ROYALE je amazingly sexy sa onim lancem i 'buzdovanom' na vrhu. steta sto nema vecu ulogu u filmu. borba s njom je highlight filma.

Truba

da zaključimo
film  je za ocjenu....
film ima/nema grudi (podvući ispravno)
treba li čekati DVD ili divix(podvući ispravno)
hoće li biti neka integralna verzija u kinu da ili ne (podvući ispravno)
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Ghoul

Quote from: "komunjara"da zaključimo
film  je za ocjenu....=8-/10

film ima/nema grudi  :cry:  [sve zene u filmu su UBICE, dakle more threatening than alluring, mada rekoh vec, najsexy pojava je ona curica iz B.R. koja je ovde u minicu, i sa buzdovanom]

treba li čekati DVD ili divix(podvući ispravno)= DEFINITVNO ZA U BIOSKOP, INACE MNOGI DETALJI  [VIZUELNI I AUDITIVNI] MOGU DA BUDU IZGUBLJENI/NEZAPAZENI/BITNO UMANJENI

hoće li biti neka integralna verzija u kinu da ili ne (podvući ispravno)
=NEJASNO PITANJE: KAD/GDE? za srbiju i bih  stvarno ne znam. u usa film ide u 2 dela,  a da li ce ikad u bioskopima biti inegralna verzija, za sad niko ne kazuje, nadam se da hoce [kad prvo izmuzu pare od 1. a onda i od 2. dela, onda ce da kazu: a sad, svi oni koji hoce da vide director's cut, od 3 sata, +sa jos 15-ak ili koliko vec minuta pride, dajte jos 9$, et voila!

to se zove prodati istog konja ne 2, nego 3 puta. :roll:

Truba

ok
minica je dovoljna :!:

Ghoul

Quote from: "komunjara"ok
minica je dovoljna :!:

reklo bi se da je tebi i rupa u tarabi dovoljna :evil:  :!:  :evil:  :roll:

Truba

šta je taraba :roll:

eric cartman

Taraba je turcizam koristen u juznoj Srbiji koji bi u slobodnom prevodu na tvoj bosnajcki znacilo
Quoteograda
Ludilo , he :evil:  :!:  :evil:  :!:
Screw you guys I'm goin' home

Truba

a zato su meni govorili
tarabo jedna
kada sam bio na golu :x

Lurd

Quote from: "komunjara"a zato su meni govorili
tarabo jedna

Jebote, komunjaro, ima li išta u tvom životu čime si zadovoljan i gde si bio dobar?
My trees...They have withered and died just like me.

Ghoul

Quote from: "jackdaniels"Taraba je turcizam koristen u juznoj Srbiji koji bi u slobodnom prevodu na tvoj bosnajcki znacilo
Quoteograda
Ludilo , he :evil:  :!:  :evil:  :!:

posto ocigledno nikoga ovde ne zanima kill bill, da barem ovo rascistimo: jackov 'prevod' je krajnje sumnjiv: dobro, ja bosnjacki tek pomalo natucam, i ne znam kako se kod njih zove taraba, ali sigurno imaju drugi naziv, jer ograda je najopstiji pojam: metalna, zicana, drvena, 'ziva' ograda, itd.
taraba je vrlo specificna vrsta drvene ograde + deo ustaljenog izraza, koji preveden na severno-srpski, ili americki-srpski, dakle kao 'rupa u ogradi' ama bas nista ne znaci.

inace, ako je taraba turcizam, onda bi bosnjaci morali da razumeju taj pojam, ne?

Tex Murphy

:D
You people are INSANE! I LOVE IT!!!!!!!  :lol:  :lol:  :lol:

Inače, kad smo kod Tarantina, koji to njegov film ima grudi? Mislim baš NJEGOV film, ne računam From Dusk Till Dawn koji je režirao Rodriguez.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Truba

meni se sviđa ona plavojka iz džeki braun

ona nagužena od onoga što je tek izažao iz zatvora

a kasnije je ubio :cry:

neiskorišteni potencijal :x

eric cartman

Quoteinace, ako je taraba turcizam, onda bi bosnjaci morali da razumeju taj pojam, ne

Da , to je cijela poenta nasih zabluda i nase jadne stvarnosti.. :evil:
Screw you guys I'm goin' home

Truba

somebody is provoking me around here 8)

johnson bronson

Quote from: "komunjara"a zato su meni govorili
tarabo jedna

ne nego zato sto si rupa, tarabo jedna.

johnson bronson

A Tarantino...

Strasno je da je dovoljno da covek prezvakava stare fore i da ga obozavaju. Dajte nesto novo. Taj  bata nema muda, samo rilja ono sto je nabiflao. Kao kad bi ja prepricavao fore Edi MArfija iz Delirousa a vi se lozili.

Poenta>\

Kada se ovako nesto desi, znaci da postoji deficit u informacijama. Tarantino je samo repetitor koji iskrivljuje signale poslate davno, od Vua, Godara, Lee-ja do nas i ostalih amera. Nedopustivo je da u eri informatike, nemate dovoljno informacija i dozvolite sebi da vas fascinira neko ko prica bajate viceve.

epilog.

Samo je Muju i Hasu zamenio sa Vincetom i Julesom

Ghoul

Quote from: "johnson bronson"A Tarantino...

Samo je Muju i Hasu zamenio sa Vincetom i Julesom

jeste, ali to se zove postmodernizam...

da vidite tek kill bill: to uopste nije narativan film u konvencionalnom smislu reci, vec patchwork opstih mesta borilackih filmova, totalno ritualizovan u tolikoj meri da tu ne postoji ni minimum interesovanja za likove [koji su TIPOVI, skicirani u par opstih poteza, a ne karakteri...] niti zaplet [koji zaplet? ionako je ama bas svaki momenat predvidiv, bukvalno kao u nekom ritualu, gde se zna kako i cime se pocinje, sta se onda radi, sta sledi za tim, kako se razvija, i sta na kraju biva].

na neki nacin, film je sasvim lisen suspensa iz slicnog razloga iz koga i filmovi FRIDAY THE 13TH= ritual, u kome su jaganjci poznati, i zna se kad, kako, gde i pod kojim uslovima se kolju...

however, tarantino nam namiguje sve vreme: 'hej, ja se i ne pretvaram da sam ovo sve kreirao, da je ovo zaplet koji sam JA smislio= ja sam samo stavio u blender sve karate i samurajske [+giallo, spagetti western, itd.] filmove koje sam ikada video, sve to dobro propasirao, i ono sto je ostalo na dnu, ono najgusce, aranzirao u nesto sto izdaleka posmatrano moze da zalichi na pricu.'

ako pridjete filmu sa svescu o ovoj njegovoj svesnosti, mozda cete uzivati.

ja jesam.

johnson bronson

Dobro je da si pomenuo ritual jer kultni filmovi se zasnivaju upravo na tome. Cela prica sa Rocky's Horror Picture Show na primer. Naravno da ne osporavam uzivanje sa svescu o svesnosti, naprotiv. Takodje, ni ceo postmodernisticki postupak nije nastao samo da bih ja imao nad cim da jadikujem u raspravi o Qwestrinu Qwarantintinu. Ono sto ga opravdava je da je on debil. Isto kao sto je Godar bio debil. Obojica su potekli iz konzumentske price i dosli u mogucnost da realizuju svoje zamisli. Godar je dosao sa kriticarske strane i pokusao da radikalizuje ceo postupak sto je i uspeo, posebno kroz montazu i percepciju celog dela. To se sad ovako kaze u knjigama, kako je tada izgledalo ljudima, nemam pojma. Tarantino je dosao sa HC fan stavom coveka koji kopa i gleda sve sto mu dodje pod ruku. U prvih nekoliko pokusaja bio je zanimljiv kao neko ko donnosi elemente koji su zaboravljeni i donosi ogromnu paznju svojim uzorima - John Woo, pre svih. Medjutim, Tartarinov najbolji film je True Romace - film koji on uopste nije rezirao, koji ima dobru pricu i nema potrebu da gusi omazima i citatima. Kill Bill nisam gledao pa malo sudim proizvoljno, eto.

johnson bronson

i cisto da se zna - ne poredim ga sa godarom zato sto bog zna kako volim godara, nego samo zato sto su dobar primer dolaska u medij osobe koja prethodno nije bila upoznata sa zanatom.

johnson bronson

I ovo Qwarantino je bulja.

Ghoul

jedno se ipak mora priznati: kill bill je sasvim gledljiv i zabavan film.

godarov weekend je 1 od retkih filmova koje sam gledao do pola pa napustio [obicno ono sto mi lose 'mirise' i ne gledam, ili napustim posle 10ak minuta].

pored toga, na billovoj odjavnoj spici stoji r.i.p. za nekoliko likova, medju njima ch. bronson i KINJI FUKASAKU 8) , i kad sam to video, skoro da su mi suze navrle na oci.

naravno, ceo k/bill proizvodi slican efekat: eh, ala su se nekad pravili dobri filmovi. :cry:
tarantino nas samo podseca na njih, bez namere [ili umeca] da ih stvarno dosegne ili prevazidje.

u krajnjoj instanci, ipak vise volim ovakvu vrstu omaza/podsecanja/kradje od vecih od tebe, nego ono sto je eli roth skarabudzio u cabin fever.

johnson bronson

Quote from: "ghoul"
u krajnjoj instanci, ipak vise volim ovakvu vrstu omaza/podsecanja/kradje od vecih od tebe, nego ono sto je eli roth skarabudzio u cabin fever.

to stoji. ali stoji i da treba da se pojavi neko nov i uradi nesto novo i dobro. podsecanje je lepo ali je prozivljavanje lepse.

Ghoul

slazem se.

nadam se da si ti taj neko novi, sa tim hororom koji spremas.
[this is not sarcasm!]

johnson bronson

Krupne reci ghoule! Znas kako se kaze ko se hvali taj se kvari.

crippled_avenger

KILL BILL  je remek-delo. Gledao sam ga dva puta za redom na odlicnoj DiVX kopiji i mogu vam reci samo jedno. Kad ga pogledate moze da se umire.

Neverovatan film. Dakle, uzeo je sve najbolje iz sesdamdesetih i stvorio nepatvoreni italo-spaghetti-samurai-yakuza-Shaw Brothers derivat koji seze duboko, sve do Chang Cheha i Mario Bave a ponegde zahvata sadasnjost sve do FROM DUSK TILL DAWN.

Morate ga videti odmah. Bioskop je obaveza. Ali, obaveza je i ovaj DiVX jer ako je drzava oporezovala vino kao hranu onda KILL BILL mora da oporezuje kao lek. Kljuc malog ekrana je u tome sto je ova vrsta kinoteckog izdrkavanja najpre izvorno percipirana na videu, i u Tarantinovom i u nasem slucaju.

A bioskop je samo utvrdjivanje gradiva.

Neverovatan film...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Ghoul

Vi ste filmski kriticar, i treba da pisete o Kill Billu? Zelite da pokazete svoju ingenioznost i poznavanje i najsuptilnijih referenci u filmu i svoje enciklopedijsko poznavanje karate i dr. filmova na koje Tarantino aludira?

Niste filmski kriticar, ali zelite da se pravite vazni u drustvu i/ili pred devojkom [jer, 'Tarantino je cool'] tako sto cete se svakih 5 minuta mudro i samouvereno smeshkati:"Ha ha, ovo je TAKO OCIGLEDNA aluzija na..."

Naravno, vecinu filmova kojima T. daje omaz niste gledali, ili i one koje jeste - niste bas prepoznali.

Sta sad?

Idite na http://www.hkflix.com/coupons/hkflix_03-10-10/  i kazite da vas je Ghoul poslao.

crippled_avenger

Napisao sam tekst o referencama pre posecivanja ovog sajta i moram, priznati da sam primetio jos neke koje ovde nisu izneli. recimo, recenicne konstrukcije u dijalogu bazirane na maniru prevoda HK filmova. I tako to...

Ghoul

Kolikogod ja uzivao u KILL BILLU, ipak ne mogu da se slozim sa CrAvenovim stavom da je to film koji prevazilazi svoje uzore: call me oldfashioned if you want, ali meni su jos uvek mnogo drazi YOJIMBO, LONE WOLF & CUB [narocito II deo, koji je remek delo] i LADY SNOWBLOOD. Svaki od tih filmova je imao srce i dusu koji Tarantinovom fanboy-filmu u mnogome nedostaju.

KILL BILL je genijalan pastish, mozda i najbolji pastish ikada [Eli Roth, majmune, gledaj ovamo: OVAKO se krade od vecih od tebe!], ali cak i tako, ipak ostaje... pastish.

Zbog toga mislim da je termin 'remek delo' pomalo zloupotrebljen u kontextu Billa.

crippled_avenger

Slazem se, ghoul, u nekom ontolosklom smislu KILL BILL VOL.1 nije i nikada ne moze biti remek-delo. Mada, ne slazem se da mu nedostaje soula jer sve nedostatke nadoknadjuje funkom. No, ovo za remek-delo stoji, bio sam terminoloski neprecizan nazvavsi ga remek-delom./ No, prastaj, oduvek sam bio covek koji je radio na bazi lozenja. To je opste poznato...

johnson bronson

sad ce i kod nas da puste film, pa cu znati o cemu pricam. cujemo se.

Ghoul

odgledah juce stari trifoov film THE BRIDE WORE BLACK kojeg u srbiji nikad nisam nasao.
za one koji su se kasnije ukljucili, to je film ciji plot je tarantino u sustini 'pozajmio' u billu= nevesti ubiju muza na vencanju, i onda ona ide i ubija njih 5 jednog za drugim.

imajuci u vidu da bi verovatno trebalo da padam nichice pred imenima trifoa, zane moro, itd. i da balavim pred klasikom, moram reci da nisam narocito impresioniran. ideja je super, ali egzekucija je cesce slaba nego otherwise- film je predug, ubistva su apsolutno nezanimljiva, situacije su usiljene do jezive neubedljivosti, a [blasphemy! blasphemy!] uma turman prosto shije zanu moro u ovoj ulozi.

johnson bronson

ma jok, trifo je vazda precenjen. on je iz iste ekipe sa godarom, samo je godar jedini od sviju imao muda. zato su ih valjda sve precenili. trifo jedino sto je uradio ljudski je farenhajt, a sve vise mislim da mu se to samo slucajno desilo, kao skotu alien. a zana moro, ko zna sta ce o umi da govore za jedno dvae's godina. iako sada suvereno rula.

johnson bronson

evo sad sam gledao ovaj kill bll i otkinuo sam, ima pet godina da me film nije ovako otkinuo. na verujem kako je dobro sve isprodavao. odmah me je dobio sa pocetkom i kada na spici napise the fourth film of QT. nemam reci. to je to.

iako i dalje mislim sve ono sto sam napisao ranije o tarantinu.

Spider Jerusalem

Ovako se nisam osecao jos otkad sam bio jako mali i gledao po hiljaditi put Velikog gazdu, Zelenog obada, U zmajevom gnezdu, Bionickog nindzu, ili 200 grama kung fua.

Svaki put kad gledam ovaj film - a gledao sam ga za pet dana jedno osam puta do sada - rasplacem se na vise delova. Prvo na Nensi Sinatru na spici, posle jednog od najeksplozivnijih prologa svih vremena (Slusam "Bang Bang" na repeat evo vec citav dan.). Onda kad vidim klinku Kalifornijskog poskoka u sceni koja objedinjuje akciju i melodramu tako da mozda topuje i slicnu scenu iz Woo-ovog The Killer. Onda kada se Uma - u nesumnjivo ulozi zivota - probudi iz kome. To je jaca scena cak i od Fon Trierovih heroina u patnji - zato sto je tako prokleto holivudska.

Kad vidim onaj split screen sa Deril Hanom koja priprema dozicu za Umu, dok ide ona zvizducuca Hermannova temica iz Dressed to Kill.

Kad vidim mladu O-Ren ispod kreveta u anime-sekvenci nakon sto se madrac kreveta iznad nje puni poznatom krvlju.

Kad vidim onaj kung-fu humor sa Hatorijem Hancom i kalfom mu.

Kad vidim one katanice.

Kad Uma u Showdown delu provristi: "O-Ren Ishi-I! We have some unfinished business, you and I!"

Kad Go-"Battle Royale"-Go zbaci Umu na kolena i kad se u Uminim ocima vidi onaj trenutak "gotova sam, ovo je to, ovo je kraj" ... pre nego sto vidi sta lezi na podu pored nje.

Kad vidim onaj cist haiku kadar u basti: Uma i O-Ren u dubokoj pozadini, a ona voda lije.

Kad O-Ren Ishi kaze: "For ridiculing you earlier... I apologize," i sledecih nevidjeno emotivnih pet sekundi.

Kad Uma na kraju sedne na klupu kao Takeshi Kitano u nekom svom ranijem filmu, u istom kontekstu.

Svaki put kad cujem maznutu Morikoneovu temu koju su iz westerna maznjavali HK majstori kao pokrivalice.

Kad vidim sve one Shaw Bross kadrove i kad cujem spicu za Green Horneta (dok Umin avion slece u Tokio; badass motorcycle-with katanas-following-O-Ren's-limo suite).

Necu da pricam o 'omazima' i koliko je zapravo film integralan a zapravo neki patchwork (ne)poznatih mesta, jer smatram da je ta tema bespredmetna. Film je ili sustastveno i integralno remek delo (sto je moj stav) ili you just didn't get the joke. End discussion.

However, ono sto sam u Kill Bill primetio na tek neko neznamkoje gledanje je da je postovanje situacionih klishea jednako zastupljeno koliko i nepostovanje. Na primer: u svim filmovima koje sam gledao, kad neko srusi neku policu na nekoga, ovaj se uvek izmakne u poslednjem trenutku. Such is not the case here (o krvi od stakla da i ne govorim). Kako Vivica Fox pogine je jos jedan. Dve potpune slucajnosti koje Mambi spasu zivot, ona kad mac Dzonija Moa zaustavi drveni stub (a odsek'o bi joj glavu right off clean) i ona nogara od stola koja joj se nadje pri ruci kad smo svi mislili that all is lost.

Sto se stilizacije tice, vecu nikad nisam video na filmu. Wachovskiji mogu da ga duvaju ("Sve vreme dok sam gledao Matrix Reloaded osecao sam se kao da sam zaglavio djoku u Nintendo", rece Mr. Tarantino), ni braca Koen nisu bili ovako opusteni u svojim noir egzibicijama. Cika Kventin je vaistinu cuvar zanra. Respect.

johnson bronson

waistinu respect