• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mad Max: Fury Road

Started by Le Samourai, 27-06-2010, 12:49:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

ridiculus

Quote from: Pizzobatto on 25-05-2015, 03:33:39
ubjeđivanje drugih staro je koliko ljudska civilizacija, a ti bi da svališ sve na moja pleća, pa hvala na komplimentu!

Ne, gospodine! Nisam ja TO rekao. ;) Ali, to nije ni bitno, zar ne?  Forumi su neka vrsta ideoloških ogledala, pa ljudi često raspravljaju samo sa idejama koje sami donesu.

P.S. Drumski ratnik jeste odličan.
Dok ima smrti, ima i nade.

Albedo 0

to ti je samo pola priče, npr to što tebe ne interesuju ideje koja sam ja donio u stvari dodatno pokazuje koliko nisi u pravu! A to što mene interesuju samo moje ideje pokazuju koliko jesam u pravu 8-)

no, filozofski gledano, korišćenje računara je gotovo kompulzivna egoistička aktivnost, ono po definiciji, Windows je sam po sebi ogledalo a ne prozor, tako da ništa ne dobijamo ako se zadržimo samo na sopstvenim dvojnicima

što bi rekli razni Dženkinsi ovog svijeta, u pitanju je filterbablovanje, živimo u balonu i filtriramo samo one informacije koje nam odgovaraju. I onda dođe Bata s iglom 8-)

Albedo 0

Mad Max: Fury Road proved it may have the stamina it needs to be considered a success. With an impressive second week drop of only -47%, the film took in $38.2m domestically. Internationally it zoomed past the $100M mark with $124.3M, bringing the worldwide gross to $212M.

na blagajnama je prošo taman za 3+, pokrio budžet, sad dolazi zarada

Avendžersi su u drugoj sedmici pali -59.4%, ali su i blizu milijarde profita

eddie coyle

Miler je jednostavno funkcionisao minimalistički, i sad kad je odlučio da okrene list, ne kapira kako se to radi. Za razliku od Gibsona, misli da je najpametniji na planeti, i ne konsultuje nikoga ko bi mogao neki dobar savjet da mu da.

Miler je konsultovao zenu koja je napisala Vaginine Monologe i to ti otprilike pokazuje sta su bili prioriteti kada je u pitanju neka idejna podloga filma. Zato je ovo sto si ti pisao, iako tacno, izgleda totalno sporedno svima, sudeci po apsolutnom prihvatanju filma od strane kritike.
Zato Dzo i celo ustrojstvo njegovog sveta i ne moraju biti potpuno smisleni, bitno je samo da je on zajeban tip koji ima na raspolaganju armiju ludaka i kome zene sluze samo za dojenje i za rasplod.
To je u stvari i glavni okidac radnje, u prvom je bila zelja za osvetom, u drugom zelja za  naftom a u ovom zelja za ponovnim uspostavljanjem kontrole nad zenskim reproduktivnim sistemom, bez bekstva nevesti ne bi ni bilo filma.
Ceo dizajn Dzoa i njegove ekipe je mislim vise plod toga sto sad imaju gomilu para pa mogu da se izdrkavaju, da ubacuju stvari koje ranije nisu mogli, gomilu kola,statista, oruzja, sve dekadentne ideje koje im padaju na pamet, jednostavno nisu hteli sebe da ogranicavaju, a logika ide na klupu.
Sa druge strane zenskim problemima se izgleda studioznije pristupilo, otuda i takav konsultant, a ti gore napisa da bi izbacio feministkinje iz filma  :)
Tu se vidi i neka fundamentalna razlika u perspektivi na stvari izmedju nas ovde i zapada, ko sta primecuje u filmu, kome je sta bitnije.
Recimo citam kriplovu analizu, punu odusevljenja za Kingsman: the secret service i to kako se u filmu suprotstavlja tradicija britanske aristokratije novokomponovanim americkim bogatasima i njihovim povrsnim nju ejdz filozofijama itd a onda odem na RT i citam kukanja zapadnih kriticara sto su pozitivci beli a negativci crni, sto je neka zena u filmu ponudila glavnom junaku analni seks i sto je obami eksplodirala glava  xrofl

Boban

ja sam večeras reprizirao Drumskog ratnika čisto da stabilizujem očni živac...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Albedo 0

Quote from: eddie coyle on 26-05-2015, 00:42:15
Sa druge strane zenskim problemima se izgleda studioznije pristupilo, otuda i takav konsultant, a ti gore napisa da bi izbacio feministkinje iz filma  :)
Tu se vidi i neka fundamentalna razlika u perspektivi na stvari izmedju nas ovde i zapada, ko sta primecuje u filmu, kome je sta bitnije.

možda, ali meni nije jasno koji Amerikanac bi se poslije Sare Konor i Ripli oduševio ovom Furioznom, kamoli onim manekenkama. Jel pao koji komentar suprotnog pola na Sagiti, baš me zanima šta bi rekla žena na sve ovo, jer ja ne vidim ni što bi se žene zadovoljile FURY ROAD likovima

mada sam naišao na netu na tekst neke sedamdesetogodišnjakinje, koja je oduševljena prikazom babe u FURY ROAD :)

volio bih da me MAD MAX: FURIOSA demantuje, ali biće ćorak ako je suditi po FURY ROAD. Ne znam, možda tako pamtim, ali čak i te Vještice iz Istvika su bile jače žene, složeniji likovi, i zanimljivije od Furiozne

meni je stvarno riba totalno neinteresantna i jednodimenzionalna

a i teške su glupače u pitanju, umjesto da skuvaju ručak Imortanu i otruju ga 8-)

eddie coyle

a i teške su glupače u pitanju, umjesto da skuvaju ručak Imortanu i otruju ga 8-)

xrofl

Da l' si normalan, pa da je samo jedna zena u filmu i prisla sporetu digla bi se feministicka kuka i motika!  :)
Sto se tice Furioze meni je ona sasvim OK, nista specijalno ali moze da prodje, medjutim druge stvari su tu u pitanju.
Kad god procitam neki tekst vezan za polozaj zena u holivudu tu se uvek trazi vise zenskih reditelja, vise "jakih" zenskih likova, samo kvantitet je bitan a kvalitet i sta uopste konstituise jak zenski lik ide u drugi plan. Bitno je da je Furioza zajebana riba, da zna da se pobije, da ona ne pomaze muskarcu da on ostvaruje neke svoje ciljeve vec je obrnuto itd...
Kad si vec spomenuo Ripli i tu su se stvari izgleda promenile, u Aliensima je ona bila zenski lik posmatran u kontekstu majcinstva, Zena kao Majka a ne kao seksualni objekat i to je tad bilo hvaljeno, a sad imas situaciju gde ovog Vedona tovare sto je "obavezna trauma koja oblikuje svakog superheroja" u slucaju Skarlet Johanson u Avendzersima 2 samo to sto su je sterilisali pa ne moze da ima decu (Mislim, nisam gledao film ali tako se prica po internetu  :) )

http://www.thedailybeast.com/articles/2015/05/05/avengers-age-of-ultron-s-black-widow-disgrace.html

mac

Da su ubile Džoa onda bi sledeći u hijerarhiji zauzeo njegovo mesto, i veliko je pitanje kako bi taj drugi postupao sa svojim novim vlasništvom. A pre nego što se uspostavi red nastupio bi haos, pa bi Džoovo bivše vlasništvo moglo u tom haosu i da nastrada...

Dybuk

Joj, koliko je meni muka od ovih prica o feminizmu u Mad Maxu! Ajme!

Moze li se danas nesto snimiti i gledati a da se ne ucitavaju teorije zavere.  :x Nisam jos pogledala a vec mi je preselo. Pa su posle feministkinje krive sto 'smaraju', pa muskarci su ti koji ovde spocitavaju da im je Max preslab i nikakav a Furioza (neopravdano) badass te ga je zasenila. Ovo nije ni prvi ni poslednji jak zenski lik u akciji, dobro je vise...Ripli, Sara Konor. Enough!

:cry:

Albedo 0

Quote from: eddie coyle on 26-05-2015, 12:45:56
vise "jakih" zenskih likova, samo kvantitet je bitan a kvalitet i sta uopste konstituise jak zenski lik ide u drugi plan. Bitno je da je Furioza zajebana riba, da zna da se pobije, da ona ne pomaze muskarcu da on ostvaruje neke svoje ciljeve vec je obrnuto itd...

upravo, Furioza ne dostiže ni blizu kvaliteta Konorove i Ripli, samo ih štancuju danas, a sve likovi s kartonske kutije. No, slažem se da je Furioza sasvim OK, to je 3+, sasvim OK.

No to je ispod očekivanja... hajde i da kažemo da je majčinstvo definisalo stare dame, ali obe nisu majke u prvim dijelovima serijala, a Ripli se čak i ubije u trećem kad sazna da je trudna i šta nosi, pa su i tada vrištali zbog toga što žena umire kao Hrist na kraju, i kako je Finčer zloupotrebio trudnoću kao takvu

dakle, bilo je antifeminističke histerije i protiv Aliena3, ali bar je sam film drastično bolje prikazivao žene

Nisam gledao Avendžerse, ali djeluje ista priča, jednostavno su sve izbanalizovali i Ripli je bila u dosta složenijoj situaciji, i mentalno bila snažniji lik

Jedino, u svjetlu ovih saznanja da će naredna dva Maksa biti u stvari prikveli, a da je FURY ROAD u stvari finale trilogije, možda Miler nešto i zaokruži, al čak i ako uspije u tome FURY ROAD će mu biti samo jurnjava koja spektakularno završava sve ono što bi trebalo biti postavljeno u prikvelima, a tipujem da su male šanse za to

Albedo 0

Quote from: mac on 26-05-2015, 12:49:45
Da su ubile Džoa onda bi sledeći u hijerarhiji zauzeo njegovo mesto, i veliko je pitanje kako bi taj drugi postupao sa svojim novim vlasništvom. A pre nego što se uspostavi red nastupio bi haos, pa bi Džoovo bivše vlasništvo moglo u tom haosu i da nastrada...

onaj patuljak na kraju je Džoov sin rođeni, dakle da je mogao ne bi ni otvorio kapije, no on nema moć, pošto je Miler sve postavio tako da je Imortan gotovo polubog sa mističnim moćima, samo skidanje skalpa Imortanu je najvrijednija stvar u Milerovom univerzumu

onaj ko ga je ubio je naredni lider. Da nije tako tupadžijski predstavljeno, a što nije realno ni u najprimitivnijem plemenu u amazonskoj džungli, kamoli među najbližim saradnicima nekog egipatskog faraona, ne bi Furioza bila tako lako prihvaćena od svih

tako da, rekao bih realno gledano, ili bilo kakvo ubistvo Imortana rješava problem i postavlja Furiozu na tron, ili nikakvo ubistvo to ne čini, i patuljak preuzima vlast na kraju, ili bar neko drugi u hijerarhiji

uostalom, to što su u jurnjavi pobili mnoge velikaše je dodatan apsurd, to se realno nije moglo dogoditi u ROAD WARRIORU

taurus-jor

A još bolje u superiornost originalnog POBESNELOG MAKSA!
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

ridiculus

Uopšte ne želim da se probijam kroz ideološki mulj u koji je upala ova tema, ali reći ću da je Mad Max: Fury Road odličan film. Ljudi koji se žale na uverljivost nekih scena bi se verovatno žalili i na uverljivost nekih dogadjaja iz realnog života, samo kada bi ne bi znali njihovo poreklo. Ima u filmu hiljadu malih detalja koji pokazuju da ovakav film ne bi trebalo da danas bude snimljen za američki novac. Čekam blu-rej izdanje sa komentarima Milera i Džona Sila o tome kako je teklo snimanje i kakvi su bili problemi sa Braćom Vorner.

Kada sam izlazio iz bioskopa, neki likovi su spomenuli kako je film "truba", i kako čak "ni kola nisu zanimljiva" (ili nešto u tom stilu).  xfoht Ha-ha, čast svim mišljenjima-poput-dupeta, ali ako nekom ovaj spektakl hibridnih auto-moto-šta-sve-ne-delova nije bar vizuelno zanimljiv, onda tu nema više šta da se diskutuje.

Albedo 0

pa taj problem je valjda objašnjen ovdje

Quote from: eddie coyle on 28-05-2015, 21:40:27
xrofl

ova je stara ali najbolja

http://srbovanje.com/img/4f0a427bd5cddc791e0006e5.jpg

dok su Kusturica i drugari mogli da se identifikuju sa auto industrijom prve trilogije, zna se koja klasa se jedina može identifikovati sa reboot-om

inače, da, odličan film, al i Trijumf volje je odličan film ;)

ridiculus

Ja PREZIREM filmove koji imaju naglašenu ideološku "poruku", a ne daj Bože da predstavljaju (otvorenu) propagandu. Zato ne volim novijeg Blomkampa. Međutim, u ovom Mad Maxu moj osećaj za prepoznavanje toga je čudesno miran... E, sad, za razliku od većine sveta, ja:
1) obično ne želim da pogledam trejler (ili, vrlo, vrlo retko) - jedino kad odem u bioskop, pa mi puste na početku filma.

2) ne čitam/ne gledam/ne slušam mišljenja kritičara dok ne pogledam film, a često ni posle (ovde mislim na prikaze, tj. reviews, ne na prave "kritike"). Svaki prikaz mi omogućava da procenim onoga ko ga je napisao više nego sam film, uz časne izuzetke. Tako da volim Mad Maxa koji ima 89 na Metacriticu, ali podjednako volim i Gilliamov Tideland koji ima 26. Osim toga, onaj ko daje numeričku ocenu filmu već je smanjio moje poštovanje njegovog prikaza za 0.56.

3) ideološka "poruka" se može učitati u bilo šta, čak i u perfektno remek-delo kakav je Feast 2. Uvek se desi da režiser/scenarista/glumci pošalju nekakav nagoveštaj o svojim ubedjenjima, i o tome bi se moglo raspravljati podjednako detaljno i dugačko čak i u vezi najlošijih filmova. Ali obično niko ne želi da se bavi time. Zašto? Zato što takva dela nemaju vrednost, ono što prilikom gledanja primećujemo kao "vrednost". Ali, upravo to znači da primarne vrednosti nemaju veze s ideologijom, tj. ona dolazi posle. Osim toga, ona "ništa ne objašnjava, već samo opravdava" (ili ne) odnos filma prema sopstvenim pogledima na život, svet, društvo, čoveka, tj. ženu  :lol: . I zato me, jednostavno, ne zanima. Tu računam i ona budalasta feministička tumačenja ovog filma.

Albedo 0

svakako da je tvoje pravo da ostaneš u stanju samoskrivljene nepunoljetnosti :)

no, ipak valja naglasiti da, kad se već spominju primarne vrijednosti, film je čista ratna tehnologija, a umjetnost samo izuzetno. Prvo korišćen u sklopu vojne strategije pa tek onda za estetiku. Rasistički filmovi su ga maltene definisali, od Grifita do Rifenštalove

tako je ideologija apsolutno primarna vrijednost filma, a neko neideološko posmatranje, ako slučajno nije ignorantsko, svakako je drugorazredno

jer čak i da ideologija ništa ne objašnjava već samo opravdava, ona ovakvim filmovima opravdava i recimo bombardovanje 1999.

ne samo jednim konkretnim filmom, ali korpusom filmova svakako

numerička ocjena, ah, šta da se radi, al koji čemer u ustima kušam kad gledam trulu propagandu, to je neopisivo :)

naravno, ovdje nije baš čemer, rekoh - 3+

ridiculus

Quote from: Pizzobatto on 29-05-2015, 16:57:23
svakako da je tvoje pravo da ostaneš u stanju samoskrivljene nepunoljetnosti :)

no, ipak valja naglasiti da, kad se već spominju primarne vrijednosti, film je čista ratna tehnologija

A đe je ta tehnologija u onoj sceni kada ona trudna riba (Rosie Huntington-Whiteley) otvara vrata ratnog kamiona i preprečuje pun eventualnim mecima ili drugim projektilima? Što ne pomaže? Šta nam to govori?

Opet ništa bitno nisi rekao o filmu, ali razumem te, jer si bio zauzet pričanjem o bombardovanju, sebi, mojim mentalnim godinama, rasizmu, brojevima... :)

Albedo 0

ali o filmu sam sve odavno već rekao, ti si samo poljubio pa ostavio, tvrdeći da te ''ideologija ne zanima''

u prvoj rečenici samo ukazujem na status gledaoca kojeg ideologija ne zanima

ne znam šta bi trebalo da dodajem kad sam o filmu rekao ono što ''mene'' zanima, ako to tako hoćeš da sročiš

niti znam šta je čudno u slučaju te scene, žene su se krale u primitivnim plemenima, štaviše, prvo su žene počeli da kradu u svojim ratnim sukobima, pa jedno par hiljada godina kasnije zlato i druge stvari

ubiti ženu je potpuno besmisleno, pa ona je najveće oružje od svih, čak i grafit na podu u filmu to kaže - ta stvar rađa ratnike, zločince i ubice ;)

film, na kraju, zahvaljujući svojoj ratnoj agendi, tvrdi da kad eliminišeš Imortan Đorđa Buša, i kad na njegovo mjesto dođu liberali i Obamine manekenke, onda će stvari biti super

sem što eno Gvantanamo i dalje otvoren, Libija je razorena, Ukrajina se raspada, a ID jebe li jebe

ratnička podvala kao onomad Krstaški rat djece, gdje se istura nejač da bi se i dalje opravdavalo ''oslobađanje'' Jerusalima (što mi ideološki teoretičari zavjere nazivamo pljačkanjem i okupacijom)

tako da je u filmu čak i feminizam zloupotrebljen zarad novog pokušaja legitimacije američkih humanitarnih intervencija širom planete

Uživaj u filmu! ;)

ridiculus

Pročitao sam ja tvoje poruke, Bato, ali sam ih ostavio na miru jer me ne zanima ideološko prepucavanje. To je poenta moje rečenice.

Uostalom, ti pričaš iz pozicije Millerovih ubeđenja i njegovih političko-istorijskih uticaja, ali, pošto ja smatram da namera autora ne definiše delo, čitava ta priča postaje sekundarna. U stvari, šta kao "ja smatram"! To je tako. Počni da veruješ u to, i sve će ti se samo kazati.  :wink:

Drugim rečima, mogao si da pričaš i o nekom drugom filmu - nazovimo ga Mad Max: Alternative Road - u kome sve tvoje primedbe ostaju iste, ali nema isti vratolomni ritam i istu suptilnost u odabiru šta će da se prikaže, a šta ne, i gde su nebrojeni detalji drugačije uradjeni. Pazi: suptilnost. Uprkos žanru i perverznoj, gotovo masivnoj vizuelnosti filma. A ideja...? Hm, probaj sa poslednjim kadrom.

A ovo za žensko kao "oružje" ti ne uzimam ozbiljno. Zato što, prosto, ako ne postoji ništa sem oružja, onda pojam "oružja" postaje besmislen. Ljubav je oružje. Održavanje mira je oružje. Bla-bla... Prosti sofizam, beskoristan u raspravama.

Evo, recimo, kažeš:
Čovjek hoće potomstvo, dakle bukvalno više ne djeluje kao zvijer nego neko ko traži, da sad namjerno to formulišem ovako: plodno tlo da posije svoje sjeme

a to ne čini sa sopstvenim okruženjem. Ne stvara carstvo za tog svog nasljednika. Raspad logike u svakom smislu

Raspad logike samo u ovom tvom komentaru, koji pretpostavi da u filmu postoji nešto za šta onda dokaže da nije logički dosledno, pa onda to upotrebi kao dokaz protiv filma, a ne protiv sopstvenog zaključivanja.

Postoje problemi sa "world-buildingom", ali oni su po meni vezani za odnos tog post-apokaliptičnog sveta sa ovim našim. Par stotina godina u budućnost ili više, to mi je nekako prirodno okruženje za ovaj film. Sa druge strane, stvari iz prvog Mad Max-a se naziru samo kroz prividjenja koja ga muče, i zaista ne znamo iz ovog filma kakav je njihov odnos. To što pravila društva i sveta nigde nisu objašnjena je prednost, a ne mana. Ne pristupa svako građenju sveta na taj način - svi danas nešto crtaju gledaocu, bar u visokobudžetnim filmovima - bilo preko naratora, bilo preko nekog dijaloga u filmu:"Znaš, Makse, imperatori su ti oni koji voze..."  :lol:

Uzgred, "maloumna akcija" je pleonazam koji nagoveštava da bi film mogao biti nešto drugo. Recimo, akciona drama. Kao da je to neko očekivao. A, reći ću i ovo, očekivanja za ovaj film su bila MINIMALNA. Zato što se snimao godinama i imao probleme (loše primljen na testiranju) i zato što je jebeni R. A ne znam da li je svako ovde baš svestan šta R znači za bioskopske blagajne u Americi i gledanost filma.

Naravno, sasvim je moguće ne voleti - čak prezirati - ovaj film, i tu nemam šta da se bunim, ali imam neobičnu želju da uklonim sve sofizme iz dokazivanja zašto je film loš, ili osrednji.

Albedo 0

ridiculus, prosto je fascinantna tvoja retorika. Npr, prvo si opleo o tome da ja pričam o samom sebi, pri čemu si od četiri svoja posta tri počeo prvim licem jednine. Pošten čoek bi rekao da je ovo udžbenički primjer djelovanja ideologije :)

e tako će izgleda i ta besmislena optužba za sofizam završiti :)

Quote from: ridiculus on 29-05-2015, 18:27:08
Evo, recimo, kažeš:
Čovjek hoće potomstvo, dakle bukvalno više ne djeluje kao zvijer nego neko ko traži, da sad namjerno to formulišem ovako: plodno tlo da posije svoje sjeme

a to ne čini sa sopstvenim okruženjem. Ne stvara carstvo za tog svog nasljednika. Raspad logike u svakom smislu

Raspad logike samo u ovom tvom komentaru, koji pretpostavi da u filmu postoji nešto za šta onda dokaže da nije logički dosledno, pa onda to upotrebi kao dokaz protiv filma, a ne protiv sopstvenog zaključivanja.

ajd za početak reci ŠTA sam ja pretpostavio, pošto samo ti možeš u ovom da se snađeš. Jesam li pretpostavio da Imortan hoće potomstvo ili sam pretpostavio nešto drugo? Eo čak i ja iz ove tvoje priče ne znam šta sam pretpostavio pa na osnovu toga donio pogrešne zaključke, pa hajde pomozi mi

btw, maloumna akcija se npr razlikuje u sljedećem

U ROAD WARRIORu obrt se dešava prilično čisto i glatko, Maksu eksplodira automobil i on nema drugog izlaza nego da prihvati da vozi cisternu. U tome nema ničega maloumnog, to je jasna borba za opstanak.

u FURY ROADu obrt se dešava kada Furiosa sazna nešto tragično, pusti suze, razočara se, izšeherezadira malo, djevojka imena feriha, izdrami, ispatetiše, jao kuku lele, onda se kao nešto prisabere, ali ne lezi vraže, Maksa se sažali i predloži joj moronski plan

uporediti obrt u prvom i drugom filmu i jasna je razlika između efektne akcione drame i maloumne akcione MELOdrame

oćemo dalje, mada je već jasno, samo uporediti kulminacije događaja, razrješenje zapleta, sam završetak filmova, pa jopet jasno shvatite šta je akciona drama i intelektualno superioran film, a šta infantilno maloumlje sa prinčevima i princezama koje će da žive ne baš totalno sretno do kraja života, pošto jadnica ipak nema ruku

ali sve su ovo sofizmi, naravno, a ne npr najsofističkiji argument na topiku, da je maloumna akcija u stvari pleonazam

nije bogme bila u Daj hardu, starom Ludom Maksi, nije bogme bila maloumna ni u Šrafcigerovim avanturama, ma ni Slaj ovo nije snimao, al ti ostani u uvjerenju da je FURY ROAD primirisao navedenoj gospodi :)

ridiculus

Quote from: Pizzobatto on 29-05-2015, 18:55:43
ajd za početak reci ŠTA sam ja pretpostavio, pošto samo ti možeš u ovom da se snađeš. Jesam li pretpostavio da Imortan hoće potomstvo ili sam pretpostavio nešto drugo? Eo čak i ja iz ove tvoje priče ne znam šta sam pretpostavio pa na osnovu toga donio pogrešne zaključke, pa hajde pomozi mi

To da Džo hoće potomstvo, "te više ne deluje kao zver". Jel' to zaključak iz toga da hoće potomstvo? A onda, pošto smo zaključili da se ponaša kao razuman čovek-tiranin, gle, u stvari se ne ponaša dosledno, i to je greška filma? Pa lakše je pretpostaviti da on na primarnom nivou jeste zver.

Može akcija (kao žanr) da ima intelektualno zahtevnijih delova, ali ti delovi su van same akcije (kao dešavanja). U ovom slučaju, koji je praktično jedna velika scena potere, gotovo da nema mesta za takve kontemplacije. Sve mora biti hermetično, izgradnja sveta pogotovo. Evo, Jenkins kaže u onoj knjizi koju nisam pročitao:

QuoteUmberto Eco asks what, beyond being loved, transforms a film such as Casablanca (1942) into a cult artifact. First, he argues, the work must come to us as a "completely furnished world so that its fans can quote characters and episodes as if they were aspects of the private sectarian world." Second, the work must be encyclopedic, containing a rich array of information that can be drilled, practiced, and master by devoted consumers.(p99)"

Neke odgovore, ili bar zadovoljavajuće teorije, ćemo možda dobiti u narednim godinama.  :wink:

Druga knjiga koju nisam pročitao se zove Anatomy of Criticism, od Northrop-a Frye-a. On je pričao o književnosti, ali se to lako može primeniti i na film. Razmišljao sam kojem Frye-jevom mitološkom arhetipu bi se Mad Max priklonio (verovatno romansi, ali to sad nije bitno), i onda mi je sinulo: ovaj film se može posmatrati kao mit. Drumski ratnik je bio inverzija vesterna: moralno pasivan pojedinac pronalazi vrlu, moralnu zajednicu i, na kraju, biva preobražen. S druge strane, Autoput besa funkcioniše kao neka vrsta post-apokaliptične inverzije Ilijade. A u mitove možeš, naravno, da učitavaš relevantne političke ideje trenutka koliko god želiš - pa to se radi vekovima! - ali oni ih nekako uvek prevaziđu. Da li sam ovde u pravu pokazaće vreme, i kako će se ljudi odnositi prema ovom filmu za 10, 20, 50 godina.

Dakle, "moja" ideologija - nazovimo je tako za potrebe ove rasprave, pošto taj jezik razumeš - nije vezana za efemernu politiku trenutka (Zalivski rat, bombardovanje Srbije), već za mnogo dublje i trajnije crte ljudskog postojanja.

A melodrama je potpuno nebitna u filmu. Ima je malo, ali i bez nje bi film funkcionisao isto.

Albedo 0

Ako pod funkcionisanjem podrazumijevaš da auto funkcioniše kad mu sipaš gorivo, onda da - funkcioniše, i ako pod Ekoovom teorijom podrazumijevaš da će drugi film da opravda prvi film, onda da - kada drugi film bude snimljen, za 10, 20 godina, i baš baš razbije, onda možda i nadasve možda prvi film postane kultni. Gdje da potpišem ovako brutalnu relativizaciju FURY ROAD-a?

Dakle, ti izgleda i sam nesvjesno priznaješ da FR jednostavno nije dorastao. Bez melodrame NEMA obrta u filmu, da stvarno mogu samo da se nasmijem tvrdnji da je ista nebitna. Da li ti uopšte pričaš više o filmu, kao jednom narativu, ili samo o slijedu slika kojima si na nekom narkomanskom nivou hipnotisan? Mislim, tvoje je pravo da budeš drogaš, ali ne i da lupaš da melodrama nije bitna, kad bez nje nema obrta, nema zapleta (we are not things!), nema motiva, nema bre ničega sem lomatanja automobila.

a što se tiče postapokaliptične Ilijade i efemernih politika (osvajanja TROJE ono kao), ako ne vidiš nevjerovatni paradoks sopstvene tvrdnje onda ne znam šta da ti kažem. Mada je jasno da ne kapiraš, jer u Ilijadi imaš dvije razvijene civilizacije u sukobu, te je žena u centru sasvim razumljiva. Ako Imortan nije razvijena civilizacija, onda je žensko pitanje u filmu nakalemljeno vještački, dozlaboga besmisleno, i samim tim nedosljedno. Inače, apsolutno nigdje nisam zaključio da je Imortan razuman čovjek, nego sam govorio da ljudi generalno ne rade budalaštine koje radi Imortan.

Ili si opičen lijepo kao Humungus iz RW, pa siluješ i ubijaš žene, njegova banda ih je pobila bar 2-3 u filmu, nije nijednu sačuvala za reprodukciju bande... ili si vladar i razvijaš svoje kraljevstvo. A u Milera je Imortan i jedno i drugo, samim tim jasno, još jednom, raspad logike je u pitanju. Imortanu uopšte nije potrebno potomstvo, dakle upravo to je ono nebitno i tupadžijsko u filmu, ali za MELOdramu je neophodno.

i mojne sad cile-mile, za mnogo manje, dosljednije, logičnije, na kraju krajeva, kad je došla Jevtropijevićka i pokazala da je apsolutno sve narativno u redu, srao si o Rastu u Istinskom detektivu.

Mislim da je red da prestaneš da se sramotiš i praviš da ne kapiraš koliku rupčagu u narativu ima FURY ROAD :)

ridiculus

A poenta je da ti ne razumeš "mit", ako misliš da je bitno to što u Ilijadi imamo dve "razvijene" civilizacije. To pitaj bilo kog antropologa. A pošto si o melodrami pričao u negativnom kontekstu, odbijam da se složim u vezi konkretnog primera. Nije svako pokazivanje emocija melodrama. Tu mislim na odnos između Maksa i Furioze. Jedino ono sa onom riđokosom i preobraćenim Ratnim dečakom, ali bez toga se moglo.

A to što sam prećutao za True Detective je samo zato - i ovo zapamti dobro! - samo zato što ne želim da gubim vreme na ubedjivanje u vezi teme do koje mi nije stalo. Rekao sam da ne smatram da je TD odlična serija, ali ne smatram ni da je loša, i to mi ne daje dovoljnu motivaciju da se raspravljam u vezi nje nadaleko i naširoko. Ti si se tamo izlupetao svetski - ne kažem da tvoj pogled nije ispravniji od mog, ali dokazivanje je užasno! - a meni čak ni to nije bio dovoljni podsticaj. Ovo neću da pustim tako lako zato što mi je draže od TD. Ćeraćemo se!

A za nastavak... Ah... Ko je spominjao nastavak? Imam utisak da se ti i ja stvarno fundamentalno ne razumemo. I to je ok.  :lol: Kada fanovi budu disecirali film, i kada određeni socijalno-politički pokreti budu manje bitni, videćemo da li ima nešto dublje u filmu. To jest, ti ćeš videti, pošto ja već znam.

Albedo 0

ovo zadnje sam pogrešno shvatio šta si htio da kažeš, mada fundamentalno ne griješim 8)

Eko lijepo kaže ''completely furnished world'', to FURY ROAD jednostavno nije jer postoje rupčage u narativu, jer šizofrenični međedi šetaju, dok je KAZABLANKA izdominirala u GLAVNOM narativnom toku. Nema tu dramskih problema, sve je bre perfektno odmah, instant kult bre, a u Fury Road tog glavnog toka ili nema ili je toliko malouman, da tvoji pokušaji da pronađeš neke vrijedne sitnice (pri čemu nijednu od tih sitnica ne navodiš) NE MOŽE pobiti fakat da je ovaj film generalno debilan

i filmovi Eda Vuda su postali kultni, ali ne zato što su bili dobri :wink:

i kao da je važno da li je ovo stvarno melodrama, ti izgleda zaboravljaš da si tvrdio da NIJE, ponavljam, tvrdio si da nije NI AKCIONA DRAMA. Ja sam samo iz zaebancije rekao da ne da nije drama no je MELODrama :)

i to je prosto još jedan fakat nad faktima, neoboriv za vjeki vjekova. Odnos svih likova je patetičan, pa i odnos Maksa i Furioze. Ponavljam, patetičan. Nabijen NAJJEFTINIJIM EMOCIJAMA. Pa zar to nije neopoziva činjenica u FURY ROAD? :)
u prvom MAD MAX-u Gibson ima bukvalno 1 i po sekundu da pokaže svoje emocionalno stanje nakon rasturene mu porodice. To čini savršeno, naravno, Mel je faca, i to je to, emocije su vrhunski prikazane, bez patetisanja i melodramatike između ovog dementnog Maksa i FUrioze

Jel to da se poredi sa KAZABLANKOM, ti mora da se zaebavaš :)
Pred kakve dileme je doveden Bogart, kakva pitanja se postavljaju u filmu, neuporedivo sa FR, daj bre

Ne zanima mene sada TD, koliko ukazujem da si mrvicu tucao u TD a ovdje rupčagu, međeda, kita u narativu foliraš se da ne vidiš. Dvostruki aršini. Jbt, jel ti to ozbiljno da stavljaš ovo uz KAZABLANKU? :)

I meni je stalo do MAD MAX serijala, nadam se da to ne znači da kao fan moram da gutam svako smeće koje mi Miler poturi, i još da izmišljam da će sve raja pozlatiti in years to come, jer pobogu ovo je Ilijada i Kazablanka u jednom. Tako da ne moraš da brineš, rupčagu u FR ću i dalje da naglašavam, jbg kad je krater tu, vidiš li ga, lafe? 8)

EDIT: i da, sem što nisi naveo koje to sitnice spašavaju razularenog retardiranog Milerovog međeda, takođe niti naveo kakav to ''mit'' ovo približava Ilijadi? Što da pitam antropologa ili da čekam godinama te fanove, kad je tu ridicilus, on zna koji je to ''mit'' i koje su to sitnice. I čekam da me prosvijetli.

Pritom da ipak ne izbjegava činjenicu da je pohara Troje ekvivalentna pohari Iraka, i podjednako efemerna, a vala što je Homer opjevao to je Eshil kritikovao, a Euripid i opljuckao sa izbjeglicama u više svojih drama, o tome bolje da ne govorimo, jer ekvivalenta nema u ograničenom FURY ROAD-u.

ridiculus

Ma ko poredi ovo sa Kazablankom? Ona se slučajno pominje u tom citatu. Mogao sam i da stavim tri tačke umesto nje... Citirao sam odeljak koji ukazuje na pravljenje enciklopedijskog sistema podataka koje treba dešifrovati. Ali ti si majstor da pronađeš namere tamo gde ih nema, a ne pronađeš ih tamo gde ih ima.

Šta je rupa u narativu? To što Džo želi potomstvo, a ne želi carstvo kako ga ti zamišljaš? Ali, šta ti znaš o njemu? Koliko je star? Zašto ima onakva leđa? Da nije ozračen? Da li su mu zato deca nakaze, čak i onaj div? Nije to narativ, to je meta-narativ. To je motivacija njegovih postupaka, koja se podrazumeva, ali se nigde direktno ne objašnjava. Zašto misliš da ima potrebe? Ako ti ne možeš da smisliš razlog za to, ne znači da niko ne može. "Ili si opičen kao Humungus, pa ubijaš, ili razvijaš kraljevstvo"? Šta je to, Pizzobattova teorija ličnosti? Jadna teorija... Dakle, ti ne znaš dovoljno o tom liku da bi mogao da analiziraš njegovu motivaciju, a ipak pričaš, i pričaš, i pričaš, i pričaš, i pričaš, i pričaš, i pričaš, i pričaš, i pričaš, i pričaš, i pričaš, i pričaš, i pričaš...

Drugo, pusti sad šta sam ja tvrdio, reci šta ti tvrdiš: Jel' ovo akciona drama?

I ne razlikuješ mit od istorije i književnosti. Fakat. Homer?  :lol: Da, krađa žene je krađa plodnosti... ali nemam nameru da ti objašnjavam mitove naširoko - ne na ovoj temi - imaš koliko hoćeš dobrih knjiga o tome: Campbell, kasniji Levy- Strauss, Kerenyi. Uostalom, ti si načitan čovek, ja nisam, pa zašto ti mene pitaš? :wink: Postoji film koji koristi sličan odnos prema mitu, ali o tom filmu nemam sjajno mišljenje. I neću baš sve adute da otkrijem odmah.

Ako ponekad ne odgovorim na neku primedbu, to je zato što nemam vremena baš da idem rečenicu po rečenicu 28 poruka unazad i sve ih negiram. A kasnije zaboravim. Teoretski mogu to, veruj mi - j*b*t*, ne znam da li sam pročitao jednu tvoju rečenicu sa kojom sam se složio na ovoj temi, jednu jedinu* - ali pošto ne želim da pišem diplomski rad, ovako ćemo dok traje. Po malo. I kako se uopšte ubeđivati sa tobom kada je tvoj odgovor tamo na temi u vezi "smrti SF-a" i mog pozivanja na Dženkinsa bio da on u stvari priča isto što i ti i Živković, a čovek otvoreno rekao "ja ne mislim tako". Kao, on ne zna šta priča, on to ne može da priča, ne iz sopstvenih pretpostavki, "ja znam bolje šta je on hteo da kaže" i sl?  :-x :-x :-x I kako onda? Kao moj burazer kad je imao 15 godina...

Dakle, jedina velika rupa ovde je u tvojim metodama. Autoput besa nije savršen u tom pogledu, to stoji, ali ni blizu na onaj način kako ti to prikazuješ.

* ah, setio sam se. Drumski ratnik je odličan film. Izvinjavam se. :wink:

Albedo 0

jbt, sad ćeš i o Dženkinsu umjesto da odgovoriš na dva jasna pitanja? :)

sam si citatom Eka implicirao da FURY ROAD može da dostigne nivo kvaliteta/popularnosti jedne KAZABLANKE, that's silly, i samim tim valja naglasiti koliko je silly. KAZABLANKA je U STARTU fenomenalan film, kasnija fanovska enciklopedizacija, ulazak nekih rečenica u svakodnevni govor, jeste ŠLAG na torti. Međutim, FURY ROAD ima problem u samoj torti, i ti očigledno nisi sposoban da dokažeš suprotno, inače bi čuli nešto suvislo o ''mitu'' i sitnicama koje život znače.

Motivacija Džoovih postupaka se direktno objašnjava u stripu. Maloumna je u stripu i tako maloumna je prenesena na film. Sve je objašnjeno. Problem je što to objašnjeno ne vrijedi pišljiva boba. Šta bre s meta-narativom, ajde molim te, iskopaj i tri sprata ispod meta, i dalje će biti šuplje.

Napisao si opet 5 pasusa a nisi pobio fakat da vođa čopora samim pokušajem da uspostavi dinastiju napušta životinjsko carstvo. Kod zvijeri nema dinastija, postoje samo najjači koji vladaju dok ih neko drugi ne eliminiše. Nema brige za BUDUĆNOST jer zvijeri NE ZNAJU NI ŠTA JE BUDUĆNOST. Onaj ko želi potomstvo to zna.

Zvijeri ne pokušavaju da naprave nasljednu vladavinu. Za to mi ne treba diploma iz psihologije da shvatim.

Onaj ko pravi nasljednu vladavinu stvarno po definiciji, čak i marksista, jeste otac. Dakle, muški roditelj.

On stvara mušku liniju, on je temelj organizacije u prvim društvima, on jednostavno prilagođava okolinu sebi pomoću poljoprivede i stočarstva isprva, a kasnije i ostalim sredstvima. Čak i grčka mitologija počinje očevima i sinovima, prije toga je samo haos.

itd, itd... jel mi treba možda i psihologija za samu činjenicu da je Humungus nomadski bajker, takoreći čergar i divljak, dok se Imortan ODOMAĆIO na jednoj teritoriji, i vlada tu decenijama, a da nije razvio poljoprivredu u kompletnoj zemlji. World building budalaština.

Jopet, grčka mitologija kaže NEBO I ZEMLJA, Uran i Gaja, đe je zemlja u Imortana,niđe, decenijama drži sve resurse i ne stvara najobičnije poljoprivredno hidraulično društvo, a od tog istog hidrauličnog društva KRADE IDEJU DINASTIJE.

Nedosljedno izgrađeni svijet, niđe veze s mitom, besmisleno kalemljenje feminističkog narativa tamo đe mu mjesto nije. Nikakve sitnice, koje još nisi spomenuo jer i nema nijedne spasonosne, ne mogu da ovakvog narativnog međeda isprave.

Žao mi je stvarno, ali to mora da se kaže. Možda, ko će ga znati, čak i ovako kljakav sa numeracijom 3+, završi na mojoj top10 listi za 2015. godinu. Ali mane su enormne i priglupe, i to se mora istaći.

ridiculus

Quote from: Pizzobatto on 29-05-2015, 23:35:00
itd, itd... jel mi treba možda i psihologija za samu činjenicu da je Humungus nomadski bajker, takoreći čergar i divljak, dok se Imortan ODOMAĆIO na jednoj teritoriji, i vlada tu decenijama, a da nije razvio poljoprivredu u kompletnoj zemlji. World building budalaština.

Ali Humungus je i homoseksualac, i upravo zbog toga njegov odnos prema ženama ne dokazuje ono što ti želiš. Ako to nisi shvatio, onda jebiga... gledaj pažljivije.

A za strip... pa, iskreno, nije me briga. Eto, ti si otišao 5 nivoa ispod meta- i zaključio to što si zaključio. Ali, samo tako si i mogao da zaključiš - ne iz filma. Pošto sam ja rekao da mi namera autora nije primarni odreditelj vrednosti, nema tu šta da se diskutuje. To je kao da kažeš da je prva trilogija Zvezdanih ratova smeće zato što je to i druga. Ne možeš da dokažeš iz samog filma koje su rupe, to je poenta... Ili, možda grešim? Ajde, da te vidimo onda!

Bato, ja ništa ne dokazujem... kako ti to nije jasno od početka? Samo razbijam tvoje "dokaze"... da ih tako milostivo nazovemo. To sam rekao o sebi pre mnogo godina na ovom forumu, i to je još uvek tačno. Mogu da nagovestim, ne i dokažem, šta god to značilo. Neka svako traži za sebe. Zato i ne "objašnjavam" mitološku podlogu. Mitovi jesu slike, neobjašnjivi koliko i muzika, i nedostaju mi reči kojima bih to objasnio na brzinu. Ne samo meni - svi filolozi, sociolozi i antropolozi se muče sa tim već vekovima. Zato ne očekuj od mene odbranu filma na taj način. S obzirom na kritičku recepciju, sigurno možeš da nađeš neki učeni tekst na internetu koji brani ovaj film. I ne verujem da će taj išta promeniti. Samo činjenica da (bar formalno) očekuješ takvu vrstu dijaloga je dokaz da ti je metoda pogrešna od početka. Ali, svi znamo da ti potajno i ne želiš dokaz.

Nego, ova mantra na kraju je baš detinjasta.  :lol: "Mora da se kaže..." Bar da Bata kaže poslednji, ko što neko skoro reče.

Odgovoriću ti za tačno 48 sati, u zavisnosti od tvog odgovora. Čisto da se zna da ridiculus nije čovek sadašnjosti i trenutka - šta god rekli postmodernisti - kao Pizzobatto, koji čak ni ime ne može da odvoji od kulta ličnosti.

Albedo 0

pa jel gradim kult svoje ili tuđih ličnosti, ODLUČI se!
al sve u svemu, jeftina ti je ta ego priča, što bi se reklo: sujeta ti proviruje kroz rupe na ritama

al smorio sam se, pa ću samo ukazati na ČISTU LAŽ koju iznosiš: da se iz filma ne može zaključiti

da Imortan hoće potomstvo i dinastiju - ženski grafiti na podu su dovoljan dokaz (istovremeno su jedna sitnica koju, eto, opet spominjem ja, a ne apologeta filma, al eto, vidiš kako je lako kad sitnica stvarno postoji i stvarno igra značajnu ulogu) a da istovremeno nema razvijeno carstvo koje bi trebalo da ostavi tom najavljenom sinu, takođe je brutalno očigledno u samom filmu

Humungus nije homos jer je bajker ili nomad ili čergar, on je homos jer je homos. Ako ne shvataš fakat da čergari nemaju dinastije (zato bajkeri i ubijaju žene i u prvom i u drugom filmu, čak i strejt bajkeri) a ljudi stacionirani na jednoj teritoriji imaju dinastije, onda šta da ti kažem, kontaktiraj tog antropologa kojeg stalno spominješ. U tome i jeste poenta odomaćenja bajkera, Imortan više nije čergar. Ali ni Miler to ne kapira, pa što bi i ti, zar ne.

inače, ta ''vrijednost'', šta je to, ta mistična ridiculusova riječ, mogla bi napokon da se objasni. Jel ispade da ni sam ridiculus ne zna šta je to vrijednost koju FURY ROAD donosi

Sloboda? Jednakost? Jeste, aha :)

inače, molio bih te da za tih 48h smisliš nešto da mi bez milosti samelješ sve dokaze, palim se na to

mac

Jedna primedba samo, možda je nebitno, a možda nije ni tačno, ali oni nazovi nomadi u RW i nisu baš mnogo mobilni, s obzirom da im je jedini izvor goriva prilično stacionaran.

Albedo 0

Nisam siguran da razumijem šta govoriš. Nomadi nisu u tvrđavi već napolju, pokušavaju da je osvoje. Nomadi mogu i po 3-4 mjeseca da se zadrže na jednoj teritoriji, sve opustoše, proćerdaju, opljačkaju, i nastave dalje. Poenta je što Imortan decenijama stoji u svojoj tvrđavi, a ne par mjeseci.

taurus-jor

World-building, world-building. Najsuptilnije i najrealisticnije je izveden u Pobesnelom Maksu. Vec Drumski ratnik ima problema, al nije to ono zbog cega Drumskog ratnika volimo; niko nece prekinuti da gleda taj film zbog pitanja "u svetu koji oskudeva benzinom, kako to da se benzin onako nemilice trosi, i otkud Humungusovim ludacima onoliko benzina sa onakva izivljavanja?" Mozemo da PRETPOSTAVLJAMO da oni negde imaju nekakav izvor, nekakvu rafineriju, ali to nije pomenuto jednom jedinom recju. Znamo samo da oni hoce da osvoje rafineriju i da NECE STEDETI BENZINA da bi dosli do toga. Naglasak je na njihovoj volji; na tome da su oni - sto kaze i sam kapetan zirokoptera - "kao pobesneli mravi, omamljeni mirisom benzina". Nije bitna logika; bitna je poruka koja se prenosi gledaocu: ovi ludaci su mrtvi ozbiljni, surovo ozbiljni, oni siluju, razapinju na krst, jurisaju samoubilacki, oni su STVARNA opasnost, koliko god bili plod maste tvoraca filma. Neuverljivost Maksovog sveta raste proporcionalno objasnjavanju: Treci film pati od viska objasnjavanja, pripovedackih problema (kojih u Drumskom ratniku nema) i manjka uverljivih negativaca koji bi bili generator tenzije i opasnosti po Maksa i njegove saputnike. Fury Road takodje pati od neuverljivog world-buildinga, negativci imaju porodicnu pricu koja ih pre cini GROTESKNIM nego strasnim, a tu je i smehotresno budalasta strategija, poznata iz originalne Galaktike ("vojska A se okupi na jednom mestu i svoju bazu ostavi potpuno nebranjenu, zbog čega i najebe od vojske B"), ali je barem pripovedanje pod konac. A pripovedanje je ono što mi poslednjih godina NAJVIŠE FALI u američkom filmu. A još da dobijem pripovedanje KROZ AKCIJU a ne kroz stotine rečenica... e to je stvarno praznik.

ridiculus

Ovde se uglavnom slažem, osim za ovo

Quote from: taurus-jor on 30-05-2015, 14:51:34
a tu je i smehotresno budalasta strategija, poznata iz originalne Galaktike ("vojska A se okupi na jednom mestu i svoju bazu ostavi potpuno nebranjenu, zbog čega i najebe od vojske B")

Na nivou ideje, ovo je možda tačno - mada može i da pokaže da se Džoe ne plaši takve mogućnosti, ili čak da je ne smatra mogućnošću - ali praktično nema efekta u filmu, jer da su glavešine ostale žive - bili begunci ispred Citadele ili ne - ovima bi se crno pisalo. Jesu zauzeli slabo branjenu tvrđavu, ali tek pošto su se već rešili glavnih pretnji. A ja nisam očekivao takav rasplet. Uostalom, može i Trojanski konj da se danas čini idiotskom idejom: kako li je to upalilo? Ali desio se - bar u priči.

@anyone
Jel' zna neko koja je maksimalna dužina poruke? Administratori? Help?

Albedo 0

šta je sad, zanima te numeričko ograničenje posta, a? 8-)

u svakom slučaju, postoji ljudsko ograničenje pomoću tldr

ridiculus

Pa ja i pišem tl;dr verziju onog što postoji u mojoj glavi...

taurus-jor

Čuj, Ridiculuse, čak i ovakav rasplet u Fury Road se lakše da progutati od ideje da čitava ljudska armada, dakle sa svih 12 ljudskih planeta, dođe na jednu tačku u svemiru kao pratnja svečanog potpisivanja mira sa Sajloncima, ostavivši nebranjene matične svetove. I Sajlonci, naravno, porokaju armadu a za to vreme se silno zabavljaju tepih bombardovanjem 12 planeta... čime, da se poslužim policijskim rečnikom, "izvrše krivično delo genocida nad ljudskom rasom". Stratezima ljudske rase (tj scenaristima) u originalnoj Galaktici ni trojanski konj ne bi pomogao da se operu od ovakve, terminalne gluposti.  :-|

ridiculus

Ah, da, Galaktika.

Bio sam dovoljno star da je gledam dok se emitovala, a dovoljno mlad da kasnije zaboravim šta sam gledao, tako da je i ono malo sećanja što sam imao na nju prebrisano novom serijom. Verujem ti na reč. Nisam ni mislio na Galaktiku, već samo na Fury Road, gde je ipak nivo civilizacije dovoljno nizak da se tako nečem progleda kroz prste. Barem meni. I s obzirom na okolnosti.

Albedo 0

ma sasvim je razumljivo da se fan FURY ROAD-a tješi time da ovo ipak nije gore od Galaktike :)

inače, čisto što mi đavo ne da mira, benzin bajkera u ROAD WARRIOR-u uopšte NIJE WORLD BUILDING, al taurus neka ostane u uvjerenju da jeste

to je kao da broj metaka u starim vesternima čini njihov ''world-building''  :)

možemo tako da ćeramo do pitanja što niko nije ošišo klinca, al to su toliko trivijalne stvari naspram ovih rupčaga u FURY ROAD

mislim, ako nije dovoljno to da je IRON MAIDEN zloupotrebljen zarad imidža glavnog negativca, onda stvarno ne znam šta može da razočara FR fana :)

ridiculus

Quote from: Pizzobatto on 30-05-2015, 19:17:01
mislim, ako nije dovoljno to da je IRON MAIDEN bolje upotrebljen zarad imidža glavnog negativca, onda stvarno ne znam šta može da razočara FR fana :)

Ispravio sam ti rečenicu.

taurus-jor

Inače, jednom davno, pre nekih 11 godina recimo (ujebote gde vreme prolete), na Znaku Sagite, tada uzavrelom od forumaških rasprava na SF/F/Horor teme, Boban i ja imali smo sjajnu raspravu o Pobesnelom Maksu. Glavna tačka rasprave bila je da li je svet u PRVOM filmu zahvaćen nuklearnom katastrofom ili ne. Smatrao sam da nije. Boban je smatrao da jeste. Recimo da je bila pata karta, niko nikog ni u šta nije ubedio, ali je bilo sjajno za treniranje moždanih vijuga, isto kao sadašnja rasprava o Fury Road.

Nedavno sam pročitao jedan intervju sa Milerom, koji potiče negde iz 1981. ili 1982. godine (vreme Drumskog ratnika) u kojem on objašnjava da mu nuklearna katastrofa nije bila ni na kraj pameti kada je osmišljavao prvi ali i drugi film. Prosto, kako je objasnio, bio je svestan šta znači nuklearni rat, šta donosi nuklearna zima, i objasnio je novinaru da bi u slučaju "nuklearnog scenarija" oba filma izgledala znatno drugačije. Njemu je na pameti bila velika naftna kriza iz 1972. godine i nestašica koja je australijske bajkere potakla na razuzdano ponašanje, pa je gurnuo svet samo malo dalje, rekavši sebi "Šta bi bilo ako bi naftna kriza otišla malo dalje i izazvala velike socijalne poremećaje u svetu, budući da on, čini se, fatalno zavisi od nafte". Zapravo, da je Miler imao para, taj prvi film  bio bi pomereniji u budućnost nego što jeste. Ali pošto para nije bilo za radikalnije vizuelno oneobičavanje, Miler i njegov koscenarista Džejms Makauslend opredelili su se za princip "Za nekoliko godina". A to je svejedno dalo sjajne rezultate. Gledaš svet koji je neosporno tvoj; ljudi se naizgled ponašaju normalno, posećuju noćne klubove, idu na plažu, kupuju sladoled, vozikaju se relativno opušteno po unutrašnjosti Australije, a opet je taj svet jezivo nagrižen i izgleda kao da je nepovratno krenuo ka propasti, koja smrdi u vazduhu: drumske bande poput Prstorezove sve su brojnije, njihove mete su cisterne za gorivo i stanovništvo, koje više "ne veruje u heroje"; postoje zabranjene zone za civilni drumski saobraćaj, panduri su sve malobrojniji, a na najvažnijim magistralama (pogledati saobraćajnu tablu na početku filma) patrolira specijalna jedinica Main Force Patrol u superbrzim kolima ("pursuit", "interceptor") koja je, pak, sputana birokratskim ograničenjima; panduri su u takvim uslovima pomahnitali, ne mare mnogo za zakon i dotična ograničenja i sve više podsećaju na drumske razbojnike s kojima se neprestano sukobe; a njihovi šefovi pribegavaju "javno-privatnim partnerstvima" kao što je Maksov V8 da bi razočarane policajce "kupili" da ostanu u službi; na snazi su restrikcije goriva (koje policajci krše) a u nekim oblastima na snazi je policijski čas (što se, kao i za restrikcije, saznaje iz govorancija policijske dispečerke). Ne treba ti nikakva priča o ratu, posebno NUKLEARNOM ratu da bi shvatio da je ljudska civilizacija kakvu poznajemo krenula dođavola. U tom minimalizmu, u tom pažljivom doziranju informacija, u hororičnom tretiranju drumskih razbojnika, drumskih bitaka i njihovih zločina, u opipljivim tragedijama koje doživljavaju mali ljudi (uključujući Maksa) i, naravno, u dotle neviđenim scenama drumske jurnjave, koje odišu surovom realnošću krije se sva moć originalnog, niskobudžetnog Pobesnelog Maksa. Maks nije bogzna kako izgrađen lik - pandur koji ima lepu ženu, malo priča, nespretno izražava osećanja, nedotaknut je slavom najboljeg policijskog lovca na drumske ludake i gaji sve snažniju želju da napusti, kako on kaže, "cirkus" na drumu da ne bi postao isti kao oni protiv kojih se bori - ali kad mu Prstorezova banda doslovno zgazi porodicu (dete pogine pod točkovima; žena je tako strašno povređena da je za nju bolje da ne preživi), vrlo je lako uskočiti u Maksove cipele i shvatiti otkud u njemu onoliki bes i želja da se najsurovije osveti ubicama. I njegova pobeda je Pirova. Maks odlazi drumom "negde" sa praznim pogledom u očima. On nije Pol Kerzi. On je potpuno uništen čovek, koji je, sveteći se Prstorezu, Babi Zanetiju, Džoni Boju i ostaloj bagri postao sve ono od čega je želeo da pobegne. Cinični "čin milosrđa" prema Džoniju Boju ("sa ovim možeš lisice da presečeš za deset minuta a, ako budeš imao sreće, možeš da pretesterišeš članak za pet minuta") jeste mesto na kojem je Maks potonuo na dno, na kojem se od heroja definitivno pretvorio u anti-heroja.

I posle toga dolazi Drumski ratnik, koji u uvodu objašnjava šta se desilo u svetu - što je očigledno počelo za vreme Pobesnelog Maksa a kulminiralo pre radnje sledećeg filma - i otvara vrata otvorenijem i očiglednijem postapokaliptičnom pristupu. Saznajemo da se desio rat "između dva moćna plemena" i da se desio zbog nafte, i da je posledica bila zaustavljanje proizvodnje i raspad civilizacije, i supermacija prava jačeg u vidu drumskih ludaka koji su definitivno zavladali drumovima.

A onda, u trećem Pobesnelom Maksu dobijamo naknadno objašnjenje (prema nekim tumačenjima, kojima dajem za pravo, to je NOVI kataklizmični razvoj u svetu) da je došlo do nuklearnog holokausta. To eksplicitno objašnjenje nije se pojavilo u drugom nego u trećem filmu. Biće da se Miler poveo za tadašnjim trendom snimanja filmova sa motivom nuklearnog rata (Dan posle, Niti, Testament, Terminator...), ali je Maksa mudro učinio starijim, odrpanijim, dao mu kola na kamilju zapregu (benzin se više ne krade tako lako) i prikazao zoru jedne nove civilizacije koja nastoji da se izdigne iz srednjevekovnog mraka proizvodeći struju iz svinjskih govana.

I tu dolazimo do četvrtog filma, koji je novo pričanje stare priče, u kojem se Maksova, nešto izmenjena tragedija, očigledno desila POSLE svetske katastrofe, labavo raščlanjene na "ratove za naftu", "ratove za vodu" i "ograničenu termonuklearnu razmenu". Tako da u toj naknadnoj podeli karata, Boban definitivno dobija u raspravi od pre 11 godina :-D

Father Jape

Boban je od australijskog outbacka mislio da je nuclear wasteland. :lol:

A ridiculusu pusa za Iron Maiden komentar. <3
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Albedo 0

to je još jedna zloupotreba, a ne komentar! 8-)

dakle, ništa mi ne preostaje nego da čekam 11 godina da ridiculus prizna da sam u pravu, eh... 8-)

Meho Krljic

Quote from: taurus-jor on 30-05-2015, 19:38:11
Inače, jednom davno, pre nekih 11 godina recimo (ujebote gde vreme prolete), na Znaku Sagite, tada uzavrelom od forumaških rasprava na SF/F/Horor teme, Boban i ja imali smo sjajnu raspravu o Pobesnelom Maksu. Glavna tačka rasprave bila je da li je svet u PRVOM filmu zahvaćen nuklearnom katastrofom ili ne. Smatrao sam da nije.

Pobogu, naravno da nije. Čak i Road Warrior pokazuje (u flešbek montaži na početku) ratovanje konvencionalnim naoružanjem.

Quote from: Father Jape on 30-05-2015, 19:51:16

Ovde se jeres širi brzinom šumskog požara Oktobra 1990. godine na strelištu u brdima povrh Niša... Moraćemo jednom da se susretnemo i raspravimo ove silne zablude o iron maiden.

ridiculus

Quote from: Father Jape on 30-05-2015, 19:51:16

:-\

Quote from: Meho Krljic on 30-05-2015, 20:53:17
Ovde se jeres širi brzinom šumskog požara Oktobra 1990. godine na strelištu u brdima povrh Niša... Moraćemo jednom da se susretnemo i raspravimo ove silne zablude o iron maiden.

Gde i kada? :)

Father Jape

Što ne voliš pusu od mene? :cry:

ridiculus

Pa zar u sred rasprave o odnosu mačoizma i feminizma, crni Jape?   ;)

Ne uzvraćam muškarcima poljupcima, ali pivo uvek može.

Ugly MF

Gej parada usred Sagite....i to na Mad Max topicku,,,,e breeee, nista vam nije sveto,,,,

taurus-jor

Ali, Mad Max - naročito Drumski ratnik - jeste jedna motorizovana gej parada. Vez i njegov plavušan na motoru :evil: pa sva ona S&M moda, k'o iz kluba Plava ostriga.  :roll: A u prvom filmu Madgats i Kandalini se vataju ko gejovi ("push me shove you, oh yeah, says who?")
Prema tome, Ugly MF, pusti dečke da se vole.  xrofl

ridiculus

Uzaludna vam je nada, ja sam potajno zaljubljen u Šarliz Teron!

Father Jape