• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

The Girl with the Dragon Tattoo (David Fincher, 2011)

Started by Kunac, 01-08-2010, 12:27:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

У потрази за новом Лизбет Саландер

Познато је да ће Данијел Крејг глумити Микаела Бломквиста у америчкој верзији филма ,,Мушкарци који мрзе жене", али је у току потрага за глумицом која ће тумачити лик Лизбет Саландер. У конкуренцији за улогу која је прославила Швеђанку Нуми Рапас су четири мање-више анонимне глумице, тврде амерички медији. Натали Портман, Елен Пејџ и Кери Малиган помињане су као глумице које ће тумачити лик Лизбет Саландер у америчкој верзији шведског филма ,,Мушкарци који мрзе жене", снимљеног према првом роману из трилогије ,,Миленијум" Стига Лашона. ,,Миленијум" је мрачна, узбудљива и интелигентна мистерија са неочекиваним и запањујућим открићима до којих долазе јунаци приче, неприлагођена хакерка Лизбет (Нуми Рапас) и упорни новинар Микаел (Микаел Никвист).

Судећи према писању појединих америчких филмских магазина, упркос томе што су поменуте звезде биле заинтересована за улогу Лизбет, у ужи избор ушле су четири релативно непознате глумице. Наслов америчке верзије, коју ће режирати Дејвид Финчер, биће ,,Девојка с тетоважом змаја", јер су под тим називом и Лашонов књига и шведски филм дистрибуирани у САД и Великој Британији.

Највише шанси за улогу Лизбет, наводно, има Руни Мара, која се недавно појавила у римејку култног хорора ,,Страва у Улици брестова", а глуми и у филму "The Social Network", који је такође режирао Дејвид Финчер. У најужој конкуренцији је и Леа Сејду, Францускиња која се појављивала у ,,Робину Худу" Ридлија Скота и Тарантиновим ,,Проклетницима".

Преостале две глумице су Аустралијанке - Сара Снук и Софи Лоу.Сара Снук је недавно завршила снимање ,,еротске бајке" под називом ,,Успавана лепотица", а Софи Лоу није имала запаженијих улога изван родне Аустралије.

Сам Финчер би у улози Лизбет Саландер најрадије видео јужноафричку реперку Јоланди Висер (Yo-Landi Vi$$er), али музичарка, наводно, није заинтересована за филмску каријеру.

Која год од њих да добије улогу мрачне хакерке, тешко да ће успети да надмаши оригинал, сјајну Швеђанку Нуми Рапас, која је готово без грешке отелотворила Лашонову неприлагођену јунакињу.

За сада је сигурно да ће лик новинара Микаела Бломквиста глумити Данијел Крејг.

Премијера америчке верзије првог дела Лашонове трилогије ,,Миленијум", ,,Девојка са тетоважом змаја", планирана је за крај децембра следеће године.
"zombi je mali žuti cvet"

namsey

Mislim da Fincher vishe u zivotu nishta kvalitetno nece snimiti.

Kunac

The Curious Case of Benjamin Button je bio tehnički savršen, ali u suštini pravo mučenje koga je od titule promašaja decenije spasila režija i visoka vizuelna kultura. Zodiac: đene-đene. Znam da ima i drugih mišljenja (Miloshe, javi se slobodno), ali je meni bio previše razvučen i na mahove dosadan. Priznajem, rekreacija epohe je bila savršena, ali to nije dovoljno za odličan film. Panic Room - imajući u vidu rutisnki scenario, ovaj triler je još super ispao, ali ostaje činjenica da predstavlja pad.

Prva četiri Fincherova filma baš volim i visoko cenim.

Okreni-obrni, Fincher već više od decenijen nema pun pogodak u svom rezimeu. Možda taj The Social Network bude simpatičan, ne znam. Ipak, Fincher je kao rođen za trilere a roman po kome je rađen scenario za The Girl with the Dragon Tattoo poseduje odličan triler potencijal. Zapravo, The Girl with the Dragon Tattoo ima potencijal da bude novi Seven - to ne copy-paste plagijat. Potrebni sastojci za dobar mračni triler postoje u romanu. Živo me interesuje kako je Steven Zaillian uradio adaptaciju. Morao je uneti neke izmene, to svakako. Nadam se samo da je mračni ton nije izgubljen, zapravo, da će u filmskoj verziji biti čak i naglašeniji nego u romanu.

U svakom slučaju, veliki sam fan Lašonovh romana i radujem se američkoj verziji. Fincher je ipak Fincher. Bez obzira na promašaje, ne bih rekao da je čovek izgubio režiserski talenat. Treba mu samo dato dobar materijal na kome će moći da pokaže šta zna. Ko je od onog Batona mogao da napravi dobar film? Niko. Nije Fincher bog. Ako scenario ne valja, režiser ne može tu previše da uradi. Naravno, to ne amnestira FInchera. Trebalo je da pažljivije bira projekte. Ali, eto, valjda se polakomio na Oskara. Ljudski je.

Mlade glumice znaju da će one koja bude odabrana za ulogu Lizbet Salander postati velika zvezda i ne čudi što se vodi ljuti boj. Neki već porede ovaj kasting sa potragom sa Skarlet O'Harom tridesetih.

Cure u punom kostimu ovih dana snimaju test scena sa Denijelom Krejgom. Biće čupavo. Nadam se samo da neko sve to snima i da će se "potraga za Lizbet" naći kao DVD dodatak kada za to dođe vreme.

Inače, u konkurenciji za Lizbet Salander, pored pomenutih dama, nalaze se i Katie Jarvis (Fish Tank), Emily Browning (Sucker Punch) i Mia Wasikowska (Alice in Wonderland).

namsey

Pa valjda ti kao reditelj birash scenario? Ipak je on izgradio ime u Holivudu da moze da bira. Niko ga nije vukao za nos i rukav da snimi Dugmence, koje je pravo muchenje za gledaoce.

Nekako mi se chini da ce upravo da bude kopi pejst. Ne razumem potrebu da ameri odrade rimejk filma, koji je izashao pre godinu dve dana. To mi je nerazumljivo. A samim tim shto Fincher uzima da rezira ovo, osudjeno je na propast vec u samom startu. Zashto se oni nisu prvi setili da snime ovaj film?

I "drushtvena mreza" iako deluje interesantno, daleko ce to biti od filma, o kome ce se prichati i preprichavati i posle nekoliko decenija...

Kunac

Sada samo možemo nagađati kako će ispasti. Smatram da Fincher poseduje potencijal da uradi nešto zaista dobro sa ovom adaptacijom, ali... Garant ne postoji. Videćemo kada za to dođe vreme.

Što se odabira projekata tiče, to sam već rekao. Ne opravdavam Fincherove izbore. Razumem ga što je pokušao da uradi nešto drugačije u odnosu na prvi deo karijere, ali izbori su bili potpuno pogrešni.

Nego, čisto diskusije radi, ovo nije rimejk, već nova adaptacija knjige. Da ne postoji knjiga, ne bi bilo ni američke prerade. Švedski film je tu potpuno nebitan. Lašonovi romani su, sasvim nenadano, postali ogromni hit u SAD i to je razlog zbog čega se sad snima film.

namsey

Apsolutno, garant ne postoji.
Videcemo kakav ce finalni proizvod biti.

Ali ochigleno chovek ne moze da ukapira da konstantno bira pogreshne scenarije. Scenrije kojima ili nije on dorastao ili su jednostavno loshi.

Rimejk/nova adaptacija knjige, meni dodje na isto, kada je holivud u pitanju. Skoro su napravili Brothers, po filmu SUzan Bir, Brodre, a da ne prichamo o silnim azijskim filmovima. Medjutim i dalje ostaje da chekamo i vidimo hoce li mozda ovog puta ubosti neshto. Samo mi je uzasno jadno to shto radi, ima josh knjiga koje moze da ekranizuje, zashto li je izabrao bash ovu koja je imala nedavnu ekranizaciju?

Kunac

Odlučeno je.

Rooney Mara je nova Lisbeth Salander.

Kao nova Nancy Thompson se nije proslavila, valjda će sada biti bolje. Što se ovog izbora tiče, Mara mi je previše lepa za Salanderovu, ali pretpostavljam da će je "doterati" za ulogu. Što se njene glume tiče, na na osnovu ANoES 2010 nije moglo bog-zna-šta da se proceni. Nije se baš potpuno obrukala, ali daleko od toga da je zablistala. Doduše, taj film je bio toliko loš da je pitanje da li je Mara i mogla biti bolja.

Le Samourai

Uzhas od izbora. Od svih ponudjenih Mara najvishe izgleda kao snajka. Sve ostale imaju makar neshto karaktera.

Sa druge strane, da su izabrali sestru joj Kejt, ne bih imao nikakvih zamerki.

Kunac

Mlada je, moguće da u ANoES 2010. nije imala prostora sa se razmahne, ali... Od svih curetaka koji su bili u igri i meni je Mara bila najmanje zanimljiva. Valjda Fincher zna šta radi. Do sada je glumce birao prilično pažljivo.

Inače, radnja američke verzije ostaje u Švedskoj a glumci će pričati na engleskom sa švedskim akcentom (?).

Kunac

Oplev protiv rimejka svog filma

Niels Arden Oplev, reditelj filma Muškarci koji mrze žene je uputio kritiku na račun predstojećeg američkog rimejka ovog filma, koji David Fincher trenutno snima u Stokholmu.

"Čak i u Holivudu vlada otpor prema rimejku i postavlja se pitanje 'Čemu rimejk nečega, kada se može gledati u originalu?' Svi koji vole film, otićiće da pogledaju original. To je kao kada se dvoumite hoćete li pogledati francusku verziju Nikite ili američku? U ovom našem slučaju, možete se samo nadati da će Fincher uraditi bolji posao", prokomentarisao je Oplev za Word and Film.

On je posebno istakao da šefovi Sony studija pokušavaju da potisnu prvenstvo koje ima glumački rad Noomi Rapace, glumice koja u švedskom originalu igra glavnu žensku ulogu, Lisbeth Salander.

"Jedino što me zaista iritira je to što PR sektor Sonyja pokušava da proturi svoju Lisbeth Salander kao vodeću Lisbeth Salander. To nije fer, budući da je Noomi savršeno odigrala ovu ulogu i ona će uvek biti samo njena. To je njena zaostavština sa kojom niko ne može da se takmiči. Nadam se da će biti nominovana za Oskara", rekao je Oplev.

Glavne uloge u američkom rimejku filma Muškarci koji mrze žene, koje su u švedskom originalu igrali Noomi Rapace i Michael Nyqvist, igraju Rooney Mara i Daniel Craig. Film bi trebalo da se pojavi u decembru 2011. godine.

http://www.popboks.com/vest.php?ID=14093

Kunac

Prva fotka sa seta::: Runi Mara kao Lizbet Salander:

Mlada glumica je izbelila obrve i napravila prave pirsinge - uključujući i one na bradavicama.

Kunac

Evo je, u punom sjaju... Nova Lizbet. You dig?

I naravno... Malo tetoviranja zadnjice::::

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Milosh

Red band su sklonili, ali tu je zato pg verzija trejlera, koja se ne razlikuje previše:

The Girl with the Dragon Tattoo Trailer 2011 HD
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Milosh

Kunac

Ima glimpsova novih scena u ovoj ublaženoj verziji trejlera.

Karl Rosman

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/285682/Goran-Visnjic-Fincer-je-zaista-kul

"Brojni obožavaoci sa nestrpljenjem čekaju američku adaptaciju slavnog bestselera Stiga Larsona "Devojka sa tetovažom zmaja", a u filmu koji režira Dejvid Finčer glumiće Goran Višnjić. Njemu je poverena uloga Dragana Armanskija - vlasnika osiguravajućeg društva."
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

Kunac

Dobro je... Danas sam bio na presici i pao mi je kamen sa srca. Film je odličan. Prezadovoljan sam.

Ghoul

verovatno film nije ništa revolucionarno, ali verujem da se svakako može pogledati.
https://ljudska_splacina.com/

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Albedo 0

teško da Finčer može lošije režirati ovaj film od švedskog Šotre.

Milosh

Quote from: Father Jape on 29-12-2011, 18:35:53
Švedska Lisbeth izgleda bolje.

Bio sam skeptičan pre projekcije, ali meni je ova američka bolja, a i čujem od ljudi koji su čitali da više liči na onu u romanu... Vrlo dobar film, i pored neizbežnog deja vua, koji je donekle poremetio ukupni ugođaj, ovo je dovoljno dobro režirano i glumljeno (Rooney Mara pre svih) da vredi pogledati čak i ako vam je švedska verzija sveža u sećanju; ova verzija je i nešto proširenija, posebno pri kraju, i na neki način zaokruženija, mada ima trenutaka (kao i u švedskoj verziji) kad mi je zasmetala preterana raspričanost. Bilo bi lepo da snime nastavke...

Vampirella

Pročitala sam knjigu, pogledala sam švedsku ekranizaciju, ovo preskačem u širokom luku. Već mi ta Salanderica izlazi na usta...  :?:
Satan my master.

Alex

Nedavno sam pogledao Män som hatar kvinnor i prilično sam zadovoljan filmom - ocena 8/10, možda bi bila i veća (bar za +) da nisam gledao verziju sa slabunjavom engleskom nadsinhronizacijom.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Kunac

Quote from: Prefiksella on 29-12-2011, 18:57:20
Pročitala sam knjigu, pogledala sam švedsku ekranizaciju, ovo preskačem u širokom luku. Već mi ta Salanderica izlazi na usta...  :?:
ŠTETA ZA TEBE.

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Vampirella

Quote from: Kunac on 29-12-2011, 19:48:27
ŠTETA ZA TEBE.

Do NOT tempt me. Nisi ni svjestan koliko sam ja "nenagledana". Nema smisla da istu stvar čitam i gledam pet puta, a watchlista je svakim danom sve duža i duža...  :(

Ghoulino, ja nisam plavuša (iako se ponekad tako ponašam)... :mrgreen:
Satan my master.

Kunac

Ako štuješ rahmetli Larrsona i voršipuješ Lisbeth, duguješ sebi Fincherovu verziju.

Father Jape

Quote from: Milosh on 29-12-2011, 18:49:11
Bio sam skeptičan pre projekcije, ali meni je ova američka bolja, a i čujem od ljudi koji su čitali da više liči na onu u romanu... nastavke...

Sasvium moguce, nit sam citao nit gledao, samo kazem ovako bez glume, po slikama.  :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Usul

A ima i onih koji drugacije misle

http://exiledonline.com/a-film-lovers-suicide/

Dear Hollywood Movies,
When you find this note, I'll be dead. And it'll be your fault. You ruined my life. I wish I'd never seen you.
Sincerely yours,
Eileen J.
God created Arrakis to train the faithful.

angel011

We're all mad here.

Kunac

Agota

Konacno i ja veceras odgledah film,i mogu reci da je sjajan .Zapracvo ljubav na prvi pogled od uvodne spice koja mi se jako dopala kao ni jedna dugo vremena.
Kasting je takodje super,Danijel Krejg je briljantan a pritom ja tog glumca uopste  ne volim ,pa vi sad vidite' al to je to.
Film jako lepo tece ,dobro je uhvacen taj mentalitet Svedske ,pa samo primer kako Danijel Krejg ni  u jednom trenutku , ni  najmanjom mimikom ne reguje kao tipicni glupi Amer  kad zatekne ribu u krevetu ,nego lepo najnormalnije kaze : isprati devojku.
Nije papetican ,zabavan tacno tamo gde treba i pogotovo me odusevio izborom enye :)
U jednom momentu sam imala osecaj kao da gledam seriju,  vrhunsku,mozda gresim a mozda  je i do knjige pa jako dobro poznajem karaktere protagonista.
Ne propustiti !!!
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Karl Rosman

"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"