• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pitajte Nightfliera

Started by crippled_avenger, 02-08-2010, 14:33:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Nightflier

Ključ nije u broju šlajfni dnevno, već u tome da se radi svakog dana. Ja imam velike pauze između ciklusa kada sam vredan - što sticajem objektivnih okolnosti, što usled čisto subjektivnih stvari - i to mi prilično smeta. Ali trudim se da to ispravim i da budem disciplinovaniji, što je već dalo poprilično dobre rezultate.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

PTY

Je, ima nesto u tome... moja prva frilans sefica je insistirala da od ponedeljka do petka forsiramo osmocasovni radni dan, kao da smo u ofisu. i funkcionisalo je to u pocetku, nema tu zbora, samo sto je bilo kratkog daha, naravno...  :lol:

Father Jape

Da, ortak programer koji je pre rada u firmi jedno vreme frilensovao od kuće bio je u fazonu, ako sebi ne odrediš period, pa makar i ne bio on baš osam sati, koji je specifično namenjen poslu, dakle ako se ne praviš da si u kancelariji i imaš određeno radno vreme, nego si u fazonu ma radim ceo dan po malo.. poludećeš. Em ćeš, kaže on, verovatno biti manje produktivan overall, em ćeš ceo dan kad radiš nešto drugo imati osećaj krivice što ne radiš a mogao bi.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Nightflier

Mogu da potvrdim. :) Evo, ima jedanaest godina kako sam slobodni strelac i tek se poslednjih nekoliko meseci osećam rasterećeno i pod znatno manjim pritiskom. Promena je u tome što radim jedno pet sati svakog radnog dana. U svakom slučaju, to mi je em povećalo autput, em mi je omogućilo da uveče odvajam vreme da radim još neke posliće.
First 666

neomedjeni

Čini mi se da sam ovde obećao da ću reći kakvi su mi utisci nakon što pročitam Kralja trnja. Da ne bih ponovo nešto izmišljao, iščupaću utiske o knjizi iz duže priče o knjigama Rejnoldsa, Sapkovskog i Kiza koje sam čitao na odmoru.

I treći čovek koga sam čitao na odmoru, Greg Kiz, i njegov Kralj trnja. Ko bi pomislio da se među najružnijim koricama u istoriji epskofantastične književnosti objavljene na našim prostorima, krije vrlo dobra priča (a da su ružne, ružne su, ne mogu ih ugroziti čak ni korice za treću knjigu o Geraltu)?

Zaplet je čista klasika, ali ko više mari. Ljudska rasa nekada davno beše ropska radna snaga zlih Skasloija, al' žena koju prozvaše Rođenom Kraljicom posta silna čarobnica i diže ustanak u komer začas skršismo jaram ropstva i pobismo do poslednjeg bivše gospodare, kako i priliči. No poslednji od njih, na izdisaju, okupljenim ljudskim ratnicima obznani da se čarobnica koja ih je povela u pobedu u potrazi za moći igrala sa stvarima sa kojima se ne sme šaliti i da će posledice njenih postupaka osetiti svet i njihovo potomci kroz mnogo generacija. To reče, pa dušu ispusti. Ili ne?

Dve hiljade i kusur godina kasnije, ljudska rasa, izdeljena na brojna kraljevstva, dominira svetom. Potomci Genije Dar, Rođene Kraljice, vladaju možda i najmoćnijim od njih. No, u dubinama Kraljeve šume čudne zveri strašna dela čine, a političke igre na ljudskim dvorovima istovremeno se komplikuju i zahuktavaju. Zlo se doba sprema...

da najpre spomenem dve stvari koje malkice kvare zadovoljstvo čitanja. Prvo, nakon 80-tak pročitanih strana, svečano sam se zakleo da ću odsad da koristim svesku za "čitanje". Pisac me je u uvodnim stranicama izbombardovao sa toliko imena i pojmova kako niko odavno nije. Odsad zapisujem. Što dovodi do druge primedbe, za koju krivicu najverovatnije snosi izdavačka kuća, a tiče se nedostatka mape. Čitati knjigu ovog žanra bez tog pomagala često se pretvori u noćnu moru. Ajde i nekako kad priča prati određeni niz dešavanja koji se lagano sele iz jedne oblasti u drugu, kao u nesrećnom Bruksovom Maču od Šanare, ali kada se radi o događajima koji se odigravaju u više različitih oblasti, pri čemu nemam pojma koliko su one udaljene jedne od drugih i u kakvom su međusobnom položaju, dođe mi da pojedem prokletu knjigu radije nego da je čitam, i to bez majoneza.

No, srećom, stvari kasnije postaju jasnije, a pripovedanje Grega Kiza definitivno spasava stvar. Priča ima, za apetite današnjih nestrpljivih čitalaca, koji nemaju vremena da uživaju u laganom građenju zapleta, sasvim zadovoljavajuću dinamiku, ali to ne sprečava Kiza da je prošara deskriptivnim pasažima i laganim filozofiranjem. Sve sa merom i ukusom, razume se. I što je najvažnije za svakog pripovedača, uspeo je da me zainteresuje za svoje likove, natera da ih zavolim i strepim nad njihovim sudbinama. Veliki plus je što na veoma uverljiv način opisuje akcione scene, što je problem mnogim piscima u žanru. A za završnicu priče je ostavio nekoliko finih obrta, jedan pripovedački trik me je čak iskreno oduševio, što umem da cenim. Moram priznati i da me je od prvih stranica teksta mučila koju nisam do kraja uspeo da razrešim na zadovoljavajući način. Stalno me je pratio utisak da sam već čitao nekog pisca na čije me pripovedanje asocira Kizovo, ali o kome se radi? U ovakvim situacijama mi uvek prrvo na pamet padne Džin Vočf, ali mada je Kiz sasvim dobar žanrovski pisac, to bi bilo bogohuljenje. Stil mu nije opor i ciničan kao Martinov, niti je dostigao debeljkovu neverovatnu realističnost, iako se trudi. Možda je bliži Robin Hob i Dž. V. Džons, mada ne bih išao toliko daleko da ga proglasim njihovim kopijama. Šta znam, pravi odgovor na moju dilemu mi nekako izmiče.

Kralj trnja je jaka B kategorija epske fantastike. Ako niste ljubitelj žanra i želite da eventualno pročitate samo par najznačajnijih dostignuća u istom, nije greota da ga preskočite. Ako pak spadate u tu ugroženu vrstu, KT je obavezno štivo. Kizovo pisanje nije na nivou istinskih velikana poput Volfa, Legvinove, Martina ili Rotfusa, ali je, recimo, mnogo bolji pisac od Aberkrombija, Kanavanove, fajsta i sličnih. Tehnički je bolji i od sandersona, ali je Brendon slavu pokupio orginalnom idejom koju je imao za svoju ef sagu. Ma, KT je jači i od polovine žvrljotina Roberta Džordana.

Ako ste običan čitalac, kupujte, kupujte. Ako imate veze u izdavaštvu, agitujte, agitujte. KT može da se čita kao zasebna knjiga, ali je deo šire priče koju je Kiz, čini mi se, rasporedio u 4 dela. Budući da IPS više ne postoji, od broja kupaca zavisi hoćemo li videti kompletnu sagu na srpskom, odnosno, hoće li neka druga kuća nastaviti da ga izdaje. Mislim da bi bilo šteta da tako ne bude.

Kad sam već tu, postavio bih i par pitanja. Kada će nastavak Rejnoldsove Oblasti otkrovenja i kako ide prodaja ove knjige? Ima li šanse da vidimo još nešto od Rejnoldsa, jer priznajem da me najviše interesuje sf triler Grad Čazm, za koga je u beleškama o piscu rečeno da je van regularne serije, mada na vikipediji nije tako?

Nightflier

Heh. Najpre, vrlo mi je drago zbog toga što ti se KT dopada, pošto sam svojevremeno ja agitovao da IPS objavi taj naslov. Nažalost, iako sam počeo sa radom na nastavku, IPS je u međuvremenu propao, pa mi nije ni isplatio honorar za tu knjigu. Veoma su slabi izgledi da se neki drugi izdavač lati Kiza, budući da primeraka "Kralja trnja" još ima u prodaji. Takođe, niko ne bi da se upušta u objavljivanje nastavaka kada em ima toliko mnogo drugih pisaca, em prodaja fantastike ne ide najbolje.

Glede Rejnoldsa - ne verujem da će biti nastavaka. Doduše, ne znam kakav je ugovor Laguna sklopila, ali prodaja ide mršavo. Trenutno se, posle Martina, Piter Bret najbolje prodaje. Sve ostalo je na ivici isplativosti, ili ispod nje. Džordan je tu izuzetak, ali i njegova prodaja je pala u odnosu na nekadašnje tiraže.
First 666

Anomander Rejk

Zezaš da ti je Rotfus velikan žanra ? Mislim kontam da su ukusi različiti, ali ipak... :x
Tajno pišem zbirke po kućama...

Nightflier

Ja baš ne bih išao toliko daleko u opisu :) ali svakako jeste najbolji pisac mlađe generacije. Dakle, smatram ga boljim od Sandersona i Linča, koji su mu vršnjaci, a naročito od nešto starijeg Aberkrombija (po spisateljskom stažu). S druge strane, mišljenja sam da je Morgan sa The Steel Remains i The Cold Commands nešto daleko najbolje u savremenom maču i magiji.
First 666

neomedjeni

Quote from: Anomander Rejk on 29-07-2012, 02:27:19
Zezaš da ti je Rotfus velikan žanra ? Mislim kontam da su ukusi različiti, ali ipak... :x

Ne zezam. Jbg, lično mišljenje, šta mogu ako se veći broj ljudi sa mnom ne slaže. Dont kill me.

Sretao sam, istina retko, ljude kojima je Džin Volf prosečan pisac, pa šta je trebalo da radim, da im izvršim lobotomiju?

Mme Chauchat

Quote from: neomedjeni on 29-07-2012, 03:22:28
Sretao sam, istina retko, ljude kojima je Džin Volf prosečan pisac, pa šta je trebalo da radim, da im izvršim lobotomiju?
bez oklevanja!

neomedjeni

Quote from: Jevtropijevićka on 29-07-2012, 08:16:56
Quote from: neomedjeni on 29-07-2012, 03:22:28
bez oklevanja!

Šta ću, kad nisam učio za 'irurga!  :cry:

Inače, da do kraja ispovedim svoje grehe, za mene među žanrovske veličine spadaju još Zelazni i Donaldson. Obožavam Kovenantove hronike.

Nego, zbilja šteta za Rejnoldsa. Pretpostavljam da sad Laguna neće u dužem periodu ni pomišljati na neku novu sf knjigu? I onako su bili utanjili...

Nightflier

Tu je "Buđenje nemani". Mislim da će Laguna na osnovu uspeha tog romana odlučivati o daljem izdavaštvu SF-a,
First 666

neomedjeni

Pričaš o Leviathan wakes, pretpostavljam? Laguna će da izda knjigu u neposrednoj budućnosti?

Nightflier

Prevedena je i čak lektorisana, čini mi se. To je još jedan u nizu naslova koji bi trebalo da budu objavljeni do sajma.
First 666

Tellamon

Video sam kod drugara da ima od Majkla Murkoka  Elrik od Melinbonea, Kula koja ischezava, Mornar na moru sudbine i Vitez sudbine.
Zanima me da li znas da li su knjige povezane ili postoji li neki odredjeni red po kojem se chitaju?
I da, sta bi sa Zelaznijevim `X`?   :mrgreen:

angel011

1. Elrik od Melnibonea
2. Mornar na moru sudbine
3. Zla kob belog vuka
4. Kula koja iščezava

Te 4 su o, je l', Elriku. Ima još knjiga o Elriku, ali nisu prevedene kod nas.

Vitez sudbine su zapravo 4 knjige o Dorijanu Hokmunu (varijanta Večnog šampiona, što je na svoj način i Elrik, ali iz drugog sveta):

1. Dragulj na čelu
2. Amajlija ludog boga
3. Mač praskozorja
4. Čarobna palica
We're all mad here.

Nightflier

Quote from: Tellamon on 09-08-2012, 17:35:49
Video sam kod drugara da ima od Majkla Murkoka  Elrik od Melinbonea, Kula koja ischezava, Mornar na moru sudbine i Vitez sudbine.
Zanima me da li znas da li su knjige povezane ili postoji li neki odredjeni red po kojem se chitaju?
I da, sta bi sa Zelaznijevim `X`?   :mrgreen:

Angel ti je odgovorila za Elrika. Što se Zelaznija tiče, preveden je i predat izdavaču.
First 666

Truba

možda sam već pito...

oće li bit preveden flešbek od simonsa
kolega je na drugom topiku postavio link za tu knjigu pa reko dal da još malo čekam ili da čitam engl. na kompjuteru
fala
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Nightflier

Ne idem skoro u Lagunu, pa ne mogu da ih pitam - a i godišnji odmori još traju, plus je predsajamska gužva. Sve to znači da niti imam koga da pitam, niti bi mogli da mi kažu nešto konkretno. Moj ti je savet da kreneš da čitaš na engleskom. Sve i da Laguna to reši da objavi, čisto sumnjam da će se pojaviti u skorije vreme.
First 666

Truba

koja je definicija "skoro vreme"
mogu ja čekat i godinu dvi dana nije probl  :mrgreen:

vidjet ću kakav je stil i jel teško ako me smori odustat ću i čekati prijevod  :lol:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Nightflier

Raspitaću se u narednih nedelju-dve dana šta se planira od Simonsa, pa javljam.
First 666

neomedjeni

Da li je istina da je, kako sam čuo, Laguna definitivno odustala od sage o Majlsu Vorkosiganu?

Ja sam mislio da samo nameravaju da ekstremno uspore tempo, sa dugim razmacima između knjiga (kako je bilo između dvojke i trojke).

I ima li možda šanse da nekom padne na pamet da objavi Poslednje Kovenantove hronike?

Nightflier

Ne znam da li su zvanični najavili da odustaju, ali mislim da je to gotovo sigurno. Prodaja bilo kakvog SF-a je minorna.

Što se Kovenanta tiče, eventualno ako se "Moć knjige" povampiri u nekom obliku - ali čisto sumnjam.
First 666

neomedjeni

Vladisha

Quote from: Nightflier on 08-09-2012, 00:23:19
Vladimir mi je poslao PP, ali iz nekog razloga samo sam dobio mejl sa obaveštenjem o njoj, pa ne mogu da odgovorim.

Dakle, Vladimire, slobodno pitaj šta te zanima na temi "Pitajte Najtflajera". U mejlu sam video da je nešto u vezi sa Strilingom, ali je tekst potpuno zbagljan.

Dakle, pitah da li mozda (i gde) mogu da se "nabave" prethodnih osam (cini mi se) Strirlingovih knjiga u elektronskom formatu, koje prethode Lord of Mountains: A Novel of the Change (Change Series)?

Nisam znao da li su pitanja ovog tipa za forum (bas ispod prikaza knjige/novele), stoga moj PP.

Nightflier

:)

Mogu, imaš ih na internetu - samo guglaj. A možda ti neko i odgovori privatnom porukom gde tačno da nađeš. Iz nadam se razumljivih razloga ja ne mogu. :)
First 666

Vladisha

Quote from: Nightflier on 08-09-2012, 14:27:23
:)

Mogu, imaš ih na internetu - samo guglaj. A možda ti neko i odgovori privatnom porukom gde tačno da nađeš. Iz nadam se razumljivih razloga ja ne mogu. :)
maler...
hvala na odgovoru

Nightflier

Neko će ti se već javiti. :) Knjige se zapravo veoma lako nalaze, ali pošto sam radio intervju sa čovekom, planiram da radim još jedan, a i prijatelji smo na FBu - ne bih da mu dopadne ušiju da mu piratizujem knjige. :)
First 666

neomedjeni

Kakava je situacija sa novim Eriksonom i Aberkrombijem, ima li šanse da ih vidimo na sajmu?

Nightflier

Aberkrombi bi trebalo da ide. Kod Eriksona je zastoj dosao usled lektorkinog preseljenja u Kinu. Posto sam na letovanju, ne znam dokle se stiglo sa radovima na njemu.
First 666

Truba

Quote from: Nightflier on 17-08-2012, 17:59:11
Raspitaću se u narednih nedelju-dve dana šta se planira od Simonsa, pa javljam.
prodje od tada 13 bajrama ja ne saznah  :evil: :evil: :evil:

Truba

8-)

šta je u laguni od fantastike komplet prevedeno i objavljeno  :mrgreen:

Nightflier

Pojma nemam. Da bih to znao, morao bih da odem na Lagunin sajt, pa da gledam - a za to baš i nemam vremena. Ali, ovako na prvu loptu, Edingsova "Belgarijada" i "Malorijada" su završene - ne računajući prikvele o Belgaratu i Polgari. Takođe, prva trilogija Robin Hob je završena. Ubrzo će i "Točak vremena" biti završen - što je Lagunin prvi serijal fantastike.

Inače, na tvoja pitanja u vezi sa Simonsom moći ću da odgovorim tek posle Sajma, kada se bude videlo šta će stići iz štamparije do tada. Doduše, prošle godine je vladalo skoro dvomesečno zatišje nakon oktobarskog Sajma knjiga, tako da je izvesnije da će se izdavački plan nazirati tek nakon novogodišnjih praznika.
First 666

Truba

vjeruj mi znam se satima zadržati na sajtu lagune i džaba opet ne stignem pofatati šta je objavljeno u kompletu
ne čitaju mi se više ne dovršeni serijali

filip_serbon

Hiperion je kompletan, pa Klark - Bakster pa Sanderson, K.S. Luis, to meni pada napamet sem ovih naslova sto je Nightflier nabrojao.
"Man takes up the sword to protect the small injuries that burdened his heart, on a distant day beyond his memories.
Man wields the sword to die with a smile on his face, on a distant day

Truba

nedovršen se piše zajedno  :roll:

Hiperion imam klar i baxter mi nije trenutno zanimljiv mada mi je baxter ostao u dobrom sjećaju sa jednom pričom Stiskanje iz Future kad su ljudi evoluirali u naka bića kao foke pa se griju u skupini  :twisted:

Sanderson mi je ok treba to ispitati  :!:

Nightflier

Sanderson je zanimljiv, mora se priznati. Poprilično originalan pristup sistemu "magije", a i završnica trilogije je simpatična.
First 666

Anomander Rejk

Quote from: Nightflier on 10-10-2012, 13:41:21
Pojma nemam. Da bih to znao, morao bih da odem na Lagunin sajt, pa da gledam - a za to baš i nemam vremena. Ali, ovako na prvu loptu, Edingsova "Belgarijada" i "Malorijada" su završene - ne računajući prikvele o Belgaratu i Polgari. Takođe, prva trilogija Robin Hob je završena. Ubrzo će i "Točak vremena" biti završen - što je Lagunin prvi serijal fantastike.

Inače, na tvoja pitanja u vezi sa Simonsom moći ću da odgovorim tek posle Sajma, kada se bude videlo šta će stići iz štamparije do tada. Doduše, prošle godine je vladalo skoro dvomesečno zatišje nakon oktobarskog Sajma knjiga, tako da je izvesnije da će se izdavački plan nazirati tek nakon novogodišnjih praznika.

Tu je i Fejstova Saga o ratovima za kapiju svetova, Wiliamsov Sećanje, jad i trn-ostao je još jedan deo, Toranj Zelenog Anđela, jednom sam ih pitao, to im neće skoro čini mi se, pa Vukodav od Marije Semjonove je završen u četiri dela, objavili su dosta fantastike, uglavnom epske, sf znatno manje.

Nightflier

Da, vidiš - "Vukodav" je obavezno štivo. Ali mislim da Fajst nije kompletiran, zar ne? Stiglo se valjda do "Princa krvi"?
First 666

Melkor

Onda je Riftwar kompletiran. Cek, nisu izdali trilogiju sa Wurcovom?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Anomander Rejk

Od Fejsta su izdali :
Čarobnjak-šegrt
Čarobnjak-majstor
Srebrni trn
Tama iznad Setanona
Princ krvi
Kraljev bukanir

Nightflier

Mislim da te knjige svejedno ne ulaze u Riftwar, koji se valjda završava Silverthornom. Empire trilogiju nisu objavljivali, a neće ni ostalo Fajstovo da rade. Inače, meni je Serpentwar veoma drag i mislim da uz Empire spada u bolje fantazijske serijale.
First 666

Nightflier

Quote from: Anomander Rejk on 11-10-2012, 19:02:50
Od Fejsta su izdali :
Čarobnjak-šegrt
Čarobnjak-majstor
Srebrni trn
Tama iznad Setanona
Princ krvi
Kraljev bukanir

Vidiš, morao bih da pogledam šta sam sve kupio kevi. Čini mi se da mi nešto fali.
First 666

Melkor

Pa dobro, realno im fali Empire i Serpentwar od stvari koje jos kojekako i valjaju. Ovo ostalo...bas nije dobro.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

Sasvim sam saglasan. Doduše, meni se dopala i Honored Enemy i nešto manje Jimmy the Hand, iako Stirlinga veoma volim kao pisca. (A i ovako je kul lik :) )
First 666

Melkor

To su one 3 knjige, legende nekakve? Ok, i to je bolje od onoga sto sledi posle sepentwara. Uvek sam kapirao, a to se vidi i po duzini knjiga, da je covek odlucio da se penzionise, nazvrlja nesto za mesec dana, uzme neku kintu i onda ostatak godine planduje.

Nightflier

Ma šta penzioniše - eno ga, štancuje kao blesav. Iskren da budem, nije mi jasno ko to čita. Postalo je loše kao one knjige o Pernu kad je Tod preuzeo kormilo. Ja sam batalio da pratim pre jedno tri-četiri knjige.
First 666

Melkor

Dobrotvor

Najtflajeru, imaš li možda info kako je prošao Klarkov Rama? Ima li nade da Laguna nastavi sa objavljivanjem?
Razum mora pobediti.

Nightflier

Pa, negde 2004. godine Klark se prodavao u razmeri od 200-300 primeraka mesečno po naslovu. Tada sam ja izdažavao ozbiljnu skepsu u uspeh pisaca tipa Klarka i Asimova, međutim rečeno mi je da se Klark dobro prodaje i objavljeno je nekih sedam-osam romana čiji je on autor ili koautor zaključno sa 2010. godinom. To znači da se do tada Klark dobro prodavao, ili makar dovoljno dobro da bi se opravdali troškovi proizvodnje. Ne znam da li se u međuvremeno desilo nešto zbog čega je Laguna rešila da zabatali Klarka, ali simptomatično je to da se apsolutna sva fantastika - a naučna fantastika naročito - prodaje dramatično lošije nego do pre dve godine.

S druge strane, Čarobna knjiga samo štancuje Asimova, tako da je opet očigledno da to njima dobro ide. Ali ono što je dobro za ČK ne mora biti dobro za Lagunu i obratno. :)

Moja sumnja - za koju nemam nikakve dokaze - jeste da je Klark u izdanju Lagune zapravo posledica saradnje koju je Laguna imala sa Zoranom Živkovićem i da je to nekako išlo u paketu. Kada se ta saradnja okončala, okončala se i Lagunina saradnja sa Klarkom, odnosno naslednicima njegovih autorskih prava. No, to je samo moje nagađanje.
First 666