• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kolekcionarski Alan Ford?

Started by Nightflier, 04-09-2010, 00:10:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Da li postoji nekakvo kolekcionarko izdanje "Alana Forda", po više epizoda u jednom tomu, sa starim hrvatskim prevodom, sa izuzetkom onih starih trobrojeva?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Mark

Ne znam. Ja sam prodao moju kolekciju od prvih 120 brojeva budzasto pre par godina... ali bili su raspad primerci... los papir i nije izdrzao tih 20-tak godina...
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Paranoid

Nema takvo u više tomova, ali ima od prvog broja sa starim prijevodom. Stiglo je do iza 100 i ne kani prestati.

Postoji i SC i HC izdanje. Alan Ford klasik, strip agent.

Nightflier

Quote from: Paranoid_Android on 04-09-2010, 01:11:54
Nema takvo u više tomova, ali ima od prvog broja sa starim prijevodom. Stiglo je do iza 100 i ne kani prestati.

Postoji i SC i HC izdanje. Alan Ford klasik, strip agent.

To u tvrdom povezu me zanima... Imaš neki link?
First 666

Nightflier

Nema veze - video sam da ima u "Alan Fordu". Samo nemaju cenu na sajtu. Koliko su u Hrvatskoj?
First 666

Dobrotvor

U AF su 175, a u Darkwoodu 160. U Hrvatskoj su 15 kuna.
EDIT: ovo je cena za SC, sad sam video da te zanima HC.
Razum mora pobediti.

Nightflier

Quote from: Dobrotvor on 04-09-2010, 01:27:42

Pa dobro, neka bude 125 dinara skuplji HC i to ispadne 300 dinara. Hmmm... 300 eura za prvih 100 komada. Možda je i podnošljivo, naročito ako se kupuje tokom dužeg perioda.
First 666

džin tonik

samo jedna strip-knjizara ima to u ponudi od prvog broja. strip knjizara palach. od njih uvijek narucujem i prezadovoljan sam. brzo i profesionalno zapakrano. sve naj.
obrati im se u povjerenju:
http://www.strip-knjizara.hr/strip-agent

Bob Rok

Quote from: Nightflier on 04-09-2010, 01:32:55

Pa dobro, neka bude 125 dinara skuplji HC i to ispadne 300 dinara. Hmmm... 300 eura za prvih 100 komada. Možda je i podnošljivo, naročito ako se kupuje tokom dužeg perioda.
Nije, a treba da bude. HC je u Hrvatskoj 40 kuna, a u Srbiji 450 dinara. Ne znam sta da ti kazem i preporucim :(

Nightflier

Quote from: Bob Rok on 04-09-2010, 01:46:07
Quote from: Nightflier on 04-09-2010, 01:32:55

Nije, a treba da bude. HC je u Hrvatskoj 40 kuna, a u Srbiji 450 dinara. Ne znam sta da ti kazem i preporucim :(

E to je već preterano - i više nego preterano. Možda bih bio spreman da za tvrdo koričeni trobroj sa nekom vrstom dodataka platim 12-15 eura, ali 4 eura za jedan broj je previše.
First 666

džin tonik

hm, 3x4=12 < 12-15
a imas, hm, 3x tvrde korice. 3x
za manje novce
12 eura za 3 pojedinacno koricena stripa je manje od 12 - 15 eura za integral od 3 epizode koji ima samo jedne tvrde korice!

Gil-galad

A ako ti nije pošto-poto stalo da pazariš sve odjednom, onda možeš da uzimaš Superklasik biblioteku. Korice kartonske, izdanje identično Klasik biblioteci.
http://www.alanford.co.rs/stripovi/stripovi.php?naslov=Alan+Ford+Superklasik&pripadnost=Kiosk%20izdanja%20iz%20Hrvatske

HC Alan Ford - čemu to? :) Sa Superklasicima su krenuli pre možda dve godine, mislim da je dvomesečno izdanje... Idealno ko hoće da krene od početka, cena je oko od 150 dinara.

Plottz

Imam prilično dobre skenove prvih 120--Brixy prevod naravno,ako te interesuje šibni mi mejl pa se vidimo na  xcheers i dobiješ CD, posle se snađi kak`znašššššššššššš :|
Mis`im ako ti to nešto znači ,nije kolekcionarski jbg
subota 14

Nightflier

Quote from: Plottz on 04-09-2010, 12:08:36
Imam prilično dobre skenove prvih 120--Brixy prevod naravno,ako te interesuje šibni mi mejl pa se vidimo na  xcheers i dobiješ CD, posle se snađi kak`znašššššššššššš :|
Mis`im ako ti to nešto znači ,nije kolekcionarski jbg

Imam i ja - i to ne samo prvih 120. Mislim da imam sve što je objavljeno. Ali volim kolekcionarska omnibus izdanja, pa to ti je.
First 666

Boban

To o legendarnim hrvatskim prevodima je urbana legenda.
Brixy jeste radio dobro posao, ali za komunističku partiju, cenzurisajući i prekrajajući sve tekstove da ne bi promaklo štogod tada nepodobno. Rađene su i intervencije na crtežu da se uklone ili prekriju razni nepodobni simboli.
Devedesetih su prepravke rađene takođe, ali drugačije, da se ne povrede osećanja tadašnjih vlastodržaca i moćnika.
Svojevremeno mi je jedan ljubitelj Alana Forda na primeru epizode "Trojica iz Jume" pokazivao šta je nekada izbacivano i prekrajano, a šta je rađeno u Tuđmanovo vreme i na kraju u novom izdanju, tako da moraš imati tri izdanja i znati šta iz koga uzeti da dobiješ potpun i konačan oblik same epizode...
Ne znam šta se i kako radi u novim serijalima, ali ako se prevodi samo prepisuju, onda tu ima ko zna čega sve...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

Quote from: Boban on 04-09-2010, 12:21:31
Brixy jeste radio dobro posao, ali za komunističku partiju, cenzurisajući i prekrajajući sve tekstove da ne bi promaklo štogod tada nepodobno. Rađene su i intervencije na crtežu da se uklone ili prekriju razni nepodobni simboli.
Devedesetih su prepravke rađene takođe, ali drugačije, da se ne povrede osećanja tadašnjih vlastodržaca i moćnika.
Svojevremeno mi je jedan ljubitelj Alana Forda na primeru epizode "Trojica iz Jume" pokazivao šta je nekada izbacivano i prekrajano, a šta je rađeno u Tuđmanovo vreme i na kraju u novom izdanju, tako da moraš imati tri izdanja i znati šta iz koga uzeti da dobiješ potpun i konačan oblik same epizode...
Ne znam šta se i kako radi u novim serijalima, ali ako se prevodi samo prepisuju, onda tu ima ko zna čega sve...

Šta da ti kažem - verovatno si u pravu. Verovatno ću kupiti nekoliko  primeraka u mekom povezu - čisto da uporedim sa starim izdanjima - a onda da vidim da ih koričim u samostalnoj izvedbi.
First 666

Plottz

Sve što mi je ostalo od momačke sobe,je jedno dvestotinjak AF,među kojima su na sreću i oni trobroji prvih epizoda(9 komata)+25 Johny Logana,žena i dan danas kuka kao se oseća truli miris starog papira sa gornje police.
Tako da ako eventualno klinac reši da to nije porodično nasleđe(sumnjam) i zaključi da mu ne treba,biće to lepi poklon nekom hrčku koji voli takve mirise,dotle .... niš`...
Voleo bih da nemam tu fetiš ljubav,no nije taj slučaj
subota 14

Nightflier

Quote from: Plottz on 04-09-2010, 12:51:08
Sve što mi je ostalo od momačke sobe,je jedno dvestotinjak AF,među kojima su na sreću i oni trobroji prvih epizoda(9 komata)+25 Johny Logana,žena i dan danas kuka kao se oseća truli miris starog papira sa gornje police.
Tako da ako eventualno klinac reši da to nije porodično nasleđe(sumnjam) i zaključi da mu ne treba,biće to lepi poklon nekom hrčku koji voli takve mirise,dotle .... niš`...
Voleo bih da nemam tu fetiš ljubav,no nije taj slučaj

Ja sam svoju kolekciju iz raznoraznih razloga rasprodao. Isto važi i za Dogove, Misterije i još neke stripove koje sam sakupljao u osnovnoj školi. Sada me je "Beli put" razmazio kvalitetom svojih izdanja. Krenuo sam da kupujem i kolekcionarske dogove "Veselog četvrtka", a kad završim sa njima, prelazim na zagore. Elem, više mi se ne kupuju meki povezi. Podložniji su habanjima, ne izgledaju lepo na policama... Za mene je BP promenio način na koji gledam na stripove.
First 666

Plottz

Ma da čoveče,kod mene je bilo:Denisa,Strip Artova,EKSa,Spunka,Stripoteka,Stripa84,Ken Parkera,Texa.....
Samo nisam prodavao,nego eto poklanjao,da ih ženetina ne bi liferovala,kao toxicvaste.
subota 14

Nightflier

Quote from: Plottz on 04-09-2010, 13:02:18
Ma da čoveče,kod mene je bilo:Denisa,Strip Artova,EKSa,Spunka,Stripoteka,Stripa84,Ken Parkera,Texa.....
Samo nisam prodavao,nego eto poklanjao,da ih ženetina ne bi liferovala,kao toxicvaste.

Sreća pa moja voli stripove. Ja kupim doga i stavim ga na policu, a ona uzme da ga čita... :)
First 666

Plottz

O brate moj.................divne li ženetine xjap
subota 14

Alex

Ja, eto, i danas imam par hiljada stripova, šta ću.

I pored toga sebi sam nedavno nabavio prvih 75 epizoda AF u novom klasik izdanju, u mekom povezu, koje bih preporučio i Nightflier-u. To nije meki povez - kao nekad - nego su korice kartonske, papir nešto deblji, može da stoji uspravno na policama, ako neko voli tako, možeš da se koriči u krajnjoj liniji, mada je izdanje finog dizajna ovako.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

džin tonik

1. vecina meko-koricenih raspada se pri otvaranju. izuzetno lose ljepilo pri uvezu.
2. nekoliko sam ih izmasakrirao dajuci ih na uvez (ne u tvrde korice) u obiteljsku knjigoveznicu. nemaju doslovno nikakav rub. znaci nakon uveza opet se ne daju citati. mislim da je najbolje jednostavno ih zalajmati.
3. prijevod af-a varira i u izdanjima ssb-a. postoje reprinti nekih epizoda unutar ssb-a i prijevod se cesto razlikuje. uz to da je stariji liberalniji (oba brixijeva).
4. sa ocigledno uzima proizvoljno te prijevode, nekad stariji, nekad noviji ssb, ali ima dosta tipfelera. jedino crtez odgovara originalu.

Nightflier

Quote from: Пантелија Чедомор on 04-09-2010, 14:04:19
1. vecina meko-koricenih raspada se pri otvaranju. izuzetno lose ljepilo pri uvezu.
2. nekoliko sam ih izmasakrirao dajuci ih na uvez (ne u tvrde korice) u obiteljsku knjigoveznicu. nemaju doslovno nikakav rub. znaci nakon uveza opet se ne daju citati. mislim da je najbolje jednostavno ih zalajmati.
3. prijevod af-a varira i u izdanjima ssb-a. postoje reprinti nekih epizoda unutar ssb-a i prijevod se cesto razlikuje. uz to da je stariji liberalniji (oba brixijeva).
4. sa ocigledno uzima proizvoljno te prijevode, nekad stariji, nekad noviji ssb, ali ima dosta tipfelera. jedino crtez odgovara originalu.

Pu, bre. Šta ti savetuješ? Vredi li onda kupovati ta "Strip agentova" izdanja? Alex je izgleda zadovoljan...
First 666

džin tonik

trenutacno boljih nema. jedino da sa pokrene ediciju poput vc-zagora/dd-a, u sto sumnjam jer ide super-klasik.

ps. tvrdo-koriceni definitivno ne vrijede 40 kn. papir je isti kao i u meko-koricenih i uopce ne ide uz kvalitetene korice. los papir, brzo zuti.

Boban

šta će ti uopšte AF?
Kad si dosad preživeo bez njega, ne vidim šta misliš da u njima otkriješ po stare dane?

Nightflier

Quote from: Пантелија Чедомор on 04-09-2010, 14:45:28
trenutacno boljih nema. jedino da sa pokrene ediciju poput vc-zagora/dd-a, u sto sumnjam jer ide super-klasik.

ps. tvrdo-koriceni definitivno ne vrijede 40 kn. papir je isti kao i u meko-koricenih i uopce ne ide uz kvalitetene korice. los papir, brzo zuti.

Dakle, super klasik je sa kartonskim povezom? cena oko 150 dinara? Možda se rešim za to.
First 666

Le Samourai

Ako se ne varam (a najbolje je konsultovati kreshapediju) Super klasik je isto shto i Klasik, samo ponovo ispochetka, i sporijim tempom. Dakle, mislim da je posredi ista oprema u oba sluchaja.

Nightflier

Quote from: Boban on 04-09-2010, 15:13:21
šta će ti uopšte AF?
Kad si dosad preživeo bez njega, ne vidim šta misliš da u njima otkriješ po stare dane?

Razlozi su potpuno iracionalne prirode. Reč je o nečemu što je moj kum skupljao, skupa sa još nekim stvarima. Pre skoro tri godine poginuo je u saobraćajnoj nesreći, a ja sam rešio da mesto njega sakupim te neke stvari koje je on želeo. To uključuje "Sirijuse", "Alana Forda", "Dilana Doga" i tome slično.
First 666

Alexdelarge

Quote from: Le Samourai on 04-09-2010, 16:28:44
Ako se ne varam (a najbolje je konsultovati kreshapediju) Super klasik je isto shto i Klasik, samo ponovo ispochetka, i sporijim tempom. Dakle, mislim da je posredi ista oprema u oba sluchaja.

ne varas se.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Bob Rok

Nisi u pravu. Klasik izdanje SA je odlicno izdanje. Briksijev prevod, takodje, Nit je mit nit legenda. Video sam kako Svet izmislja prevod, ono nema veze sa stripom.

Nije urbana legenda, postoje propusti, ali je najbolje prilagodjen duhu jezika. I nista nije cenzurisano u najnovijoj seriji.

Bob Rok

Quote from: Пантелија Чедомор on 04-09-2010, 14:04:19
1. To je bilo tacno, sad im je lepak bolji
2. Ja sam meka izdanja dao da se samo ponovo prilepe (knjigovezac), covek stavio inostrani lepak, stavio platno i rekao mi da sad to drzi ko HC. Dakle, samo das nekom da ti tako odradi (lici na SS). 50 dinara po broju
3. Ne razlikuje se. Nesto je popravljeno, ali je isti prevod.
4. To je tacno, ali u SK seriji bi trebalo od narednog broja da bude sve popravljano ;)

Nightflier

Quote from: Bob Rok on 04-09-2010, 16:32:12
Nisi u pravu. Klasik izdanje SA je odlicno izdanje. Briksijev prevod, takodje, Nit je mit nit legenda. Video sam kako Svet izmislja prevod, ono nema veze sa stripom.

Nije urbana legenda, postoje propusti, ali je najbolje prilagodjen duhu jezika. I nista nije cenzurisano u najnovijoj seriji.

Dakle, konsenzus je da treba kupovati "Strip agentovo" klasik izdanje u mekom povezu, pa eventualno koričiti? Je li neko pokušavao da ih koriči po više primeraka odjednom?
First 666

Bob Rok

Ja, ali ne HC, kao sto sam napisao, nego mi je samo stavljen novi lepak i platno. Ali mene u Nisu to kosta 50, ne znam koliko bi tebe...

Koricanje (HC) ti nije bas jeftino, ne znam koliko ti je isplativo...

Nightflier

Quote from: Bob Rok on 04-09-2010, 16:38:57
Ja, ali ne HC, kao sto sam napisao, nego mi je samo stavljen novi lepak i platno. Ali mene u Nisu to kosta 50, ne znam koliko bi tebe...

Problem je što to u Beogradu verovatno nema ko da radi, pošto retko ko prošiva. Verovatno bih radio u Požarevcu. A isplativo sasvim sigurno nije. Moram da sračunam, ali mislim da bi mi izašlo na isto kao da kupujem tvdokoričene.
First 666

Gil-galad

O tom prevodu je najbolje porazgovarati sa čika Miroslavom iz AF striparnice...

Pre nekoliko godina mi je ispričao kako je u vreme Olimpijade 1980., koja je održana u Moskvi, neka epizoda AF bila cenzurisana jer se valjda u njoj pojavljuju agenti KGB-a... (Ili nešto u tom fazonu, ne sećam se najbolje.)

Elem, prema njegovim rečima, cenzure u Klasik i Superklasik izdanjima nema, pa - što odvalio Sloba onomad - možemo da verujemo, a i ne moramo...

Problem sa Klasik bibliotekom je što je dobar deo, možda i prvih 20-ak brojeva rasprodano... A što se tiče kvaliteta Superklasika - uvez, korice, papir, otisak, sve je odlično.

Bob Rok

Quote from: Nightflier on 04-09-2010, 16:44:13
Quote from: Bob Rok on 04-09-2010, 16:38:57

Problem je što to u Beogradu verovatno nema ko da radi, pošto retko ko prošiva. Verovatno bih radio u Požarevcu. A isplativo sasvim sigurno nije. Moram da sračunam, ali mislim da bi mi izašlo na isto kao da kupujem tvdokoričene.
Ma, mozes i SC da uzimas, neces da pogresis ;)

U svakom slucaju bolje je resenje od starih SS brojeva. Bolji papir, otisak, nema cenzure, nema izbacivanje epizoda, sve hronolski... Mana su mu tipfeleri (koje ce se ispravljaju u SK seriji) i lepak (koji je sada poboljsan) :)

Nightflier

Koliko je superklasika objavljeno za sada?
First 666

Bob Rok

10 Superklasika i 101 Klasik. SK ide 6 puta godisnje, a Klasik 17 (na 3 nedelje). Nema razlike izmedju Klasika i Superkalsika, osim u imenu.

Nightflier

Quote from: Bob Rok on 05-09-2010, 00:57:04
10 Superklasika i 101 Klasik. SK ide 6 puta godisnje, a Klasik 17 (na 3 nedelje). Nema razlike izmedju Klasika i Superkalsika, osim u imenu.

Povez je isti?
First 666

Dobrotvor

Quote from: Nightflier on 05-09-2010, 01:23:45

Povez je isti?

Gledaj, što se tiče poveza, koliko ja znam (Bob Rok će me ispraviti ako grešim) lepak ne valja kod otprilike prvih 50 klasika, te se oni raspadaju, tako da je najbolje da uzmeš 1-50 superklasik, a od 51-101 klasik. E sad, nevolja je što je izašlo tek 10 superklasika, a izlazi samo 6 godišnje, tako da ćeš se načekati do broja 50.
Razum mora pobediti.

Nightflier

Quote from: Dobrotvor on 05-09-2010, 11:25:46

Povez je isti?

Gledaj, što se tiče poveza, koliko ja znam (Bob Rok će me ispraviti ako grešim) lepak ne valja kod otprilike prvih 50 klasika, te se oni raspadaju, tako da je najbolje da uzmeš 1-50 superklasik, a od 51-101 klasik. E sad, nevolja je što je izašlo tek 10 superklasika, a izlazi samo 6 godišnje, tako da ćeš se načekati do broja 50.

Hvala na pojašnjenju. To mi je bilo potrebno. U svakom slučaju, kupiću tih deset superklasika - za početak - pa ću posle videti da li da čekam ostale, ili da krenem sa klasikom.
First 666

Boban

bolje za početak kupi jedan, da vidiš da li će ti se dopasti...

Bob Rok

Quote from: Nightflier on 05-09-2010, 11:36:05
Quote from: Dobrotvor on 05-09-2010, 11:25:46

Povez je isti?

Hvala na pojašnjenju. To mi je bilo potrebno. U svakom slučaju, kupiću tih deset superklasika - za početak - pa ću posle videti da li da čekam ostale, ili da krenem sa klasikom.
Da, zato sam ja pricao o knjigovescu i ponovnom lepljenju.

Svidece ti se, nije savrseno izdanje, ali je bolje od SS ;)

Ultras

Ја имам "меко" издање првих 100 бројева.
Пре двадесетак дана сам купио бројеве 88-100 и извршио "редовну  ревизију" колекције.
Ни један примерак нема проблема са лепком.
Али ниједан :|
Ову ревизију   xrotaeye  радим бар једном годишње баш због прича како је лепак слаб, стрипови се распадају...

Значи, нема правила  !

Савет(и)
- не узимај Супер Класик, јер много касни
- не узимај тврдо укоричени Класик, јер је прескуп
- отиђи до Алан Форда и од Мирослава купи целу колекцију у меком увезу

Ето...

Boban

... i ne otvaraj ih, ne čitaj, drži u celofanu zaključane u polici i dočekaće tvoje unuke...
Mi smo bre poremećeni, od stripova koji su namenjeni da se bacaju posle čitanja, napravili smo kolekcionarski fetiš.

kresha

Klasik - 1-101, meki uvez ima losiji lepak u 15-ak brojeva, licno mi se ne svidja izdanje i ne bih smeo da se zalecem da ga sad uzimam.
Superklasik - 1-10, genijalna edicija (ja je uzimam  ;)), solidnim tempom ide te nije preveliki trosak za pracenje, dobar uvez, jednake boje.
Klasik u hardcoveru - odlicno ali skupo izdanje. Estetski lepo, iskreno mi se najvise svidja, ali je preskupo.
Skromnost je grah prema sebi.

Nightflier

Quote from: kresha on 19-09-2010, 12:19:24
Klasik - 1-101, meki uvez ima losiji lepak u 15-ak brojeva, licno mi se ne svidja izdanje i ne bih smeo da se zalecem da ga sad uzimam.
Superklasik - 1-10, genijalna edicija (ja je uzimam  ;)), solidnim tempom ide te nije preveliki trosak za pracenje, dobar uvez, jednake boje.
Klasik u hardcoveru - odlicno ali skupo izdanje. Estetski lepo, iskreno mi se najvise svidja, ali je preskupo.

Za sada sam rešio da kupujem "Superklasik". Videću da pazarim nekoliko na sajmu u oktobru, pa ću videti šta dalje. Moram priznati da me je "Beli put" razmazio što se stripova tiče. Da je taj tvrdi povez nešto jeftiniji - mislim da bih kupovao njega.
First 666

kresha

Cuj, kod dobrog knjigovesca se sve moze lepo ukoriciti. :)
Skromnost je grah prema sebi.

Nightflier

Šta se dešava sa Superklasikom? Je li otišlo dalje od petnaeste epizode?
First 666