• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Slobodna Vojvodina

Started by pokojni Steva, 11-09-2010, 11:28:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Eriops

Vidiš kako ne znaju Sal  :shock:.
Tamburica je stigla iz vrle nam Otomanije, a u Vojvodinu su je doneli Bunjevci i Šokci koji su bežali iz Bosne, i taj instrument se odomaćio u Vojvodini, i jednom delu Hrvatske-Slavoniji.
Što se tiče Bosne, koliko znam i tamo ima tamburice, prvenstveno u
Posavini.

pokojni Steva

A šta je to Sal kazo,nisam upratio?Žičani instrumenti imaju mnogo mama i tata,pojavljuju se u skoro svim civilizacijama,debelo su stariji od otomanaca.U Evropi tog doba je već bilo podosta sličnih žičanih instrumenata,'uticaji' su verovatno dolazili sa više od jedne strane.Svakako,u KuK,tambura je bila popularna pa nevidim problema sa tamburašima u Gospiću il BL,ali se sad može govoriti samo o tradicionalno tamburaškim krajevima kao što su to W i Slavonija.Pravi se vino svugde,al se zna šta je vinogorje :-)
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Plut

Kad smo već kod tamburice i njenog internacionalnog porekla, evo kako to rade Holandezi.

ASTOR PIAZZOLLA - LIBERTANGO performed by HET CONSORT

Eriops

Ma niko ne spori da su Vojvodina i Slavonija tamburaški krajevi, samo kažemo da taj instrument nije tamo nastao, već je stigao iz drugih krajeva.
Uzgred, i u Bosni imaš krajeva gde je taj instrument popularan.

pokojni Steva

Nigde nije rečeno da je ona nastala ovde.

Eriops

To je Sal i reko, da je stigla iz Bosne u Vojvodinu  :).

cutter

pravi je trenutak da se ilustruje topik.

Plut

Slika govori više od hiljadu reči!

scallop

Мађарица! А оно иза ње је карта Српске Војводине!
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Plut

Ma zalepila se kovrdžava dlaka preko ctreža!  xrotaeye

Albedo 0

Quote from: scallop on 14-09-2010, 13:14:44
Мађарица! А оно иза ње је карта Српске Војводине!

xjap xjap xjap

Džek

Elem, Sal nij niš' rekao, nego Albedo O.
Stavio čovek ava isti moj, samo izokrenut... šala mu je uspela...  xrofl

Što se tiče tamburice, pa eb ga... najlepše sevdalinke su upravo odrađene uz tamburu. Ne tamburicu, nego tamburu.

Ista pita, druga pekara...  xcheers

Evo u to ime...

Himzo Polovina - Tamburalo momce uz tamburu
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Plottz

subota 14

Džek

Jebote Plottz... "Očemo li, šibaj!!!"

Pa ne treniraj čelo ima flaši rakijskoj....

pokojni Steva

Uf! Paja je opak tu. Ustvari, Paja je uvek opak! Al je to i dalje šargija, ili saz, ko kako više voli.

Plut

Ma bitno da se drma žica. Il' kabanica...

Džek

Nije bolan šargija, negoli i tambura.

Klasifikacija muzičkih instrumenata po lokalnom pravu na isti je jalov bre, bolan, kanda posao...

Lale imaju svoju ponosnu tamburicu, tvrdoglavi imaju tamburu, Himzo Polovina ima glas.

Kontam, nije do terminologije, iznjedrene u okruženju, negoli u implementciji iste praćenja vokalom.
Aj, ako ikad vaskrsne moj drug Džimi Hendriks, zamoliću ga da Watchtower otpeva sa Himzom, uz vojvođansku tamburicu...

Plottz

Podnaslov Wgovog topika bi bio izgleda Slobodna Bosna a?

No kad smo već kod tambure:

Marilyn Monroe play ukulele
subota 14

Džek

A ne!
Malo sutra...

Slobodna Bosna je Slobodna Basna postala... sve neke živuljke tamo drže katedre... uvozne, naročito...

Konji, međedi, ovce, svinje naročito... a bogme i uvozni orlovi, jednoglavi, na crvenoj pozadini, šatirani.
A i oni na šapkama onog rajha... Ma Basna, slobodna...

Plottz

Quote from: Sal on 14-09-2010, 20:57:05
A ne!

Ma Basna, slobodna...
E ova ti mudra.YES to bi bilo to o tome.(razleže  se spontani aplauz)
subota 14

pokojni Steva

Mirni Bosanci, mirna Vojvodina! Dok ne umisle da su jedina Srbadija ovde.

Džek

Quote from: Plottz on 14-09-2010, 20:59:59
Quote from: Sal on 14-09-2010, 20:57:05
A ne!

Ma Basna, slobodna...
E ova ti mudra.YES to bi bilo to o tome.(razleže  se spontani aplauz)

Ako i Pinokijo aplaudira, a bez da mu se nosurda širi, onda odrađujem klimoglav, naklon dok mi farmerke na guzci ne puknu i šaljem poljupce publici!

Plottz

Aplauz prelazi u frenetično navijanje:
SA......Le     SA....Le
Rupa na farmericama je izazov za ženski dio koji plagano sa bacanja BRUShaltera,prelazi na gađanje svježe mirisnim blago vlažnim gaćicama, gađanje našega junaka ......u sve bržim poklonima publici....
.....
xcheers xcheers
subota 14

Džek

Ceniš da u tom svom trenutku pucanja 501 Štrausa otalaprčim miris lavande ili šta?

Plottz

Evo ispravio sam! xjap
To su Sal poštene ženske moraju da mirišu...
subota 14

Džek

Miris dunja.
Miris novog BMW-a.
Miris šlajpeka, onog kineskog za 150 din, natovaren sa 20 puta 20 novčanica evrona...
miris bureka koji te tera u hamburgeriju na špikovanu, punjenu, pohovanu sa pomfritom piletinu, miris izgorelih guma na asfaltu ćiji se trag prostire kroz crveno na raskrsnici... Miris grada i onih svetiljki koji ga obasjavaju.
Miris jeftinih parfema i marlbora, davidoffa, koji vise po kafićima. Miris penderka, skoro pa zaboravljenog, koji ti je onomad leđa od života otkinuo kad nisi imao LK, kad je slika Tite po školama i preduzećima visila...

Mriis birtije gde istinski ljudi, alkosi, vise, gde pivo za cvancigu jeftinije negoli po pederajskim lokalima, namirisanih za omladince i omladinke u super minjacima, otvorene tibe sa biserom u maloletnom pupku.

Miris onoga što bi, a ponovit se neće.

Miris jebene propasti društva, a sa njim i morala.

I onda, kad meni frknu 501 farmerice, kad mi gače obasja reflektor pogledima teladi, koji miris da ja upijem? 

Plottz

Ti nastavi da pevaš taj tvoj bluz, ne upijaj,sviraj... pevaj...

Sjecas li se Dolly Bell - Na morskome plavom zalu
subota 14

Džek

Tek sam sad zapevao, Plottzconja, tek sad... prenesi šerifu moje pozdrave, sa zahvalnicom. (vidim, zapretio ti Dok Henri da ga ne zoveš tako?)

A kako muzička scena tamo, kod vas, u šerifovom Dogvill'u? Sme li iko zapevati, a da slučajno ne uvredi člana pionira? Ili pionirki?

Sme li iko iskazati "jebem ga, ili jebi ga" a da mu smajli ne zameni reči?
Skripte su čudo... neviđeno...  xrofl

pokojni Steva

Ja nemam snage proveriti, čujem da mećava 'Cenzura!' po nakačenim pripovetkama kad gođ smo opsovali. Ili opsovali po njegovom mišljenju. Jel još uvek tako?

Džek

Gore, buraz moj, gore...

I Jopet te moram ispraviti... nije bolan mećava negoli cunami... onaj koji osnivaće nosi, al temelje ostavlja. Nešto ko ona hidrogenska bomba.
Infrastruktura ostaje, fizikace nosi...

Plottz

?????????? `de ode priča?
subota 14

Eriops

Bolje da se vratimo Mađaricama i štrudlama od maka  :idea:.

Džek

Ovako, štrudle tebi, mađarice meni. Može?

Hehhhehe... (moraš me ispoštovat, stariji sam...hehhe)

pokojni Steva

Mmmm, da. Nego, skoro pa se ne sećam kad sam poždro friške svinjske kožurine...A disnatori se bliže! Pa otkineš kvadrat, kvadrat i po, koso nožom sastrugati mašću, soli po izboru ali ipak dovoljno... Još ako je sa ledja matore krmače! U isto vreme žvaćeš i čačkaš zube čekinjama...

Džek

Da buraz pomogne, eto, onako od mene, donosim kilo soli, a i deset ćevapa onako, za First Aid....

pokojni Steva

Šta, nevoleš kožurine?!

Džek

Više volem ćevape, ražnjiće, mrtvo jagnje na ražnju i dooobru teleću čorbu, onu za mamurne.

Kožupina more, al samo na krekeru sa senfom i hrenom...
Izvini buraz, odista, što nisam odrasto ovde, negoli tamo, u onoj Bosni ponosnoj...
Koja to više nije.

pokojni Steva

Nemoj mi još reći da nevoleš ni barene kolenice, dimljene papke u pasulju...DISNATORSKI PAPRIKAŠ!!!

Džek

Kobaje možre, a papke jok ja. Liče mi na kotlić kanibala.

pokojni Steva

He,he,he, još jedan W 'delicijama' isprepadan Bosanac! Kolko me sećanje služi, još se ni jedan nije provuko kroz 'kožurina test'.

Eriops

Ja volim čvarke. Gulaš. Paprikaš. Riblju čorbu. Ćufte.

Plottz

Quote from: wg on 15-09-2010, 10:38:19
Nemoj mi još reći da nevoleš ni barene kolenice, dimljene papke u pasulju...DISNATORSKI PAPRIKAŠ!!!
Mmmmmmmmmmmmmmmmmm ufffffffff auhhhhhhhhhh,lele.
subota 14

Džek

Quote from: wg on 15-09-2010, 10:57:10
He,he,he, još jedan W 'delicijama' isprepadan Bosanac! Kolko me sećanje služi, još se ni jedan nije provuko kroz 'kožurina test'.

Aj mi samo reci koji je to merak žvakat sirovu kožu svinje?
Mislim, kraj ražnjića, buta, krmenadli, šnicli, kobaja, krvavice, urke, čvaraka i slanine, ti bi krk'o kužupinu.

Mogu razumeti što kinezi žderu kerove, skakavce, zmije i pacove, to su im repovi još od vremena velike gladi, al kraj oniliko friške mesine, žvakat kožupinu?

pokojni Steva

Eto vidiš, pojma neznaš. Dok prljiš krme, neki danas i na gas mada je lepše na slamu, kožura se skuva, ispeče, šta več. Pride, Trihinela neće u kožu svinje pa moš slobodno i oma, pre neg što čvarke isečeš. Nego, jes ti to probo ikad il si samo nevernik?

Albedo 0

pa većina ljudi koji iz Laloševićevih gudura došli u Vojvodinu su oboljeli od tuberkuloze i sličnih bolesti, jer nisu mogli da se naviknu na klimu. Oni koji su ostali da žive u Vojvodini morali su drastično da promijene jelovnik, i da jedu što masnije, što sirovije, prasetinu svih vrsta, jer samo tako su mogli da se fiziološki izbore sa neplaninskim vojvođanskim vazduhom. Morali su da zavole takvu hranu.

Uobičajena stvar, eto primjera Nenada Čanka (mada nije iz Laloševićevih gudura nego iz Like), on da je šlang umro bi u Vojvodini.

P.S. Mogu da zadržim ovaj avatar? :lol:

Savajat Erp

Не. Одмах га мењај!  :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

pokojni Steva

Nebitno, neko je samo prdnuo u društvu.

Džek

Bilo mi je nuđeno, odbio sam.
Doduše, grickam kožu na prasetu, reš pečenu...

Ako je avatar pitanje meni upućeno, be my guest...

pokojni Steva

Koja je razlika grickati kožuru krmači sa ledja il Usranom sa patrljka?!

Džek