• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mina D. Todorović: Vir svetova (2003)

Started by angel011, 20-09-2010, 12:05:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Midoto

Ne znam vic o kome govoriš, ali mogu da ti dam (polu)informaciju na drugo pitanje: nastavak je dovršen, ponuđen dvema izdavačkim kućama koje očigledno nisu zainteresovane, jer nema odgovora. Nadam se da me to neće blokirati kao za "Vir svetova" koji je u rukopisu stajao 13 godina, te da ću nastaviti da tražim izdavača.

I - hvala na lepim rečima.

Змај

Хвала вама што сте ми одговорили.
Јако ме је пријатно изненадило.

Ваша књига је генијална. Ведра, весела, са добром и углавном оригиналном причом, и довољно дубока да може да заинтересује особе свих узраста. Прочитао сам је неколико пута и не жалим. :)

А нажалост, много имају уврежено мишљење да је фантастика (а поготово, не дај Боже - домаћа) жанр чистог смећа. Што је још горе, виђао сам професоре књижевности који својим ученицима подстичу тај став.
Потпуно ми је јасно зашто вам је тешко нађете издавача. :(

Boban

Nije sve baš tako crno-belo; izdaje se dosta domaće fantastike, čak se to traži, kupuje... Najveći problem Vira svetova je što čitalac treba da bude odraslo dete, naime, mlađim čitaocima ta knjiga je preobimna i prezahtevna, a odrasli retko ostanu deca u dovoljnoj meri...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Змај

Зар није и "Хобит" таква књига?

А није проблем са издатом домаћом фантастиком што је нема него што је нема довољно.

измена: издатом  :x

zakk

NEMA DOVOLJNO? Ne postižemo da iščitamo sve što izađe, čoveče :D
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mme Chauchat

Možda čovek misli na to da nema dovoljno vrhunske fantastike za decu:mrgreen:

Boban

Hobit niko nikada ne bi pogledao da ne beše Gospodara prstenova koji je svetska kult knjiga.
Vir svetova traži mnogo više od dece nego što su ona spremna da ulože i mnogo drugačije od onoga što su odrasli spremni da ulože.

zakk

Quote from: Jevtropijevićka on 01-09-2011, 15:22:34

Pa nije to rekao.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Змај

Možda čovek misli na to da nema dovoljno vrhunske fantastike za decu?  :mrgreen:
Да, хтео сам да кажем да нема довољно квалитетне домаће фантастике, поготово оне ведрије.
Иако редовно посећујем сајам књига, не бих могао да нађем те књиге да их не тражим.

Књигу нећете тражити ако немате разлога за то, а нећете имати разлога ако вам нико никад није представио домаћу фантастику на занимљив начин, а општа атмосфера око вас је деградира.

Ја сам имао среће пошто су ми и родитељи и брат загрижени фанови фантастике, и обичне и епске и научне.

Quote from: Boban on 01-09-2011, 15:23:40
Hobit niko nikada ne bi pogledao da ne beše Gospodara prstenova koji je svetska kult knjiga.
Толкин га никад не би написао да му фанови нису непрестано досађивали захтевима за наставком. Био је он популаран већ и због "Хобита".
Мени је занимљивије то што "Хобит" никад не би био објављен да првом издавачу син није досађивао да објави чика Толкинову лепу књигу.

Quote from: Boban on 01-09-2011, 15:05:17
Najveći problem Vira svetova je što čitalac treba da bude odraslo dete, naime, mlađim čitaocima ta knjiga je preobimna i prezahtevna, a odrasli retko ostanu deca u dovoljnoj meri...
Vir svetova traži mnogo više od dece nego što su ona spremna da ulože
Толкин је, говорећи о томе како је Хобит настао тако што је причао приче својој деци, приметио да их не одбија сложеност приче, шта више, одбијало их је тепање, непотребно поједностављивање и потцењивање њихових способности да схвате о чему се прича.
Једно је држати се тема које су блиске деци, друго је телетабисање књиге.  xbaby2
Размислите тренутак о Прачетовим књигама, поготово оним које је наменски писао за децу. Све су прожете дубљим темама, захтевају пажњу читаоца, препуне су лаког хумора и веома вољене међу децом. Тери је најуспешнији живи писац хумористичке фантастике.
И да ми друг није поклонио "Сестре по метли" (део његове серије књига о Дисксвету) за рођендан док сам био у основној, не бих чуо за њега док нисам налетео на његове цитате на сајту TvTropes, тражећи нешто сасвим друго.  xuser

i mnogo drugačije od onoga što su odrasli spremni da ulože.
Моја мајка жели се захвали ауторки на тако доброј књизи. Уживала је читајући "Вир светова"

Знам релативно велик број људи који читају Прачетову "Тифани Ејкинг", Толкиновог "Хобита", чак и "Причу без краја" Волфганга Петерсена, да споменем само "дечија" дела.
Број оних за које знам да читају циклус о Дисксвету, хорор-фантастику Стивена Кинга у "Мрачној кули", Толкинове епове у "Силмарилиону" и "Господару прстенова", као и многе друге књиге страних аутора фантастике је још већи.
Могу на прсте да набројим оне који такође читају бар и једног домаћег писца фантастике.

А  :xнајбоље :x се осећам када се "Twilight" узима као разлог зашто фантастику не вреди читати уопште. :cry: Стурџенов закон (90% све објављене уметности је смеће, зато) Не цени се жанр по једној књизи!

И да, реченице сам правио у фабрици кобасица, зашто питате?  xph34

Midoto

Bila sam u dilemi – da li je na mestu da se ponovo oglasim, jer je meni izuzetno neprijatna situacija kada treba da govorim o svojoj knjizi. No, mislim da Boban ovde nije u pravu: puno mi se dece javljalo nakon pročitanog romana. Verujem da su im roditelji pomagali da pronađu kontakt – neki su pronalazili elektronsku, a neki i tadašnju kućnu adresu. Telefonom su mi se, mahom, javljali stariji čitaoci. Nije mi se činilo da ima premalo mlađih čitalaca, čak me je uvek činilo srećnom kada bih videla da su uložili trud da mi kažu kako im se roman dopao, šta im se svidelo, šta im je smetalo, da mi postavljaju pitanja. Istina, čudio me je broj ozbiljnijih čitalaca, kojih je, ipak, bilo više.
Zaboravila sam koliko je primeraka otišlo za biblioteke + ja sam zaista rado poklanjala knjigu simpatičnim ljudima (verovatno stotinak komada), ali su ostale pokupovane (dva izdanja po 700 knjiga). Možda se radilo samo o koricama, a možda se roman i dopao čitaocima, mada ne bih mogla da označim – kog uzrasta.

Boban

Ne treba da se ustručavaš da pričaš o svojoj knjizi; verujem da ovde ima dosta ljudi koji bi je rado pročitali, samo da mogu da je nađu, upravo zbog svega ovoga što su saznali na forumu. Moja primedba zapravo i nije primedba, više kao razmišljanje u pokušaju da se odredi ciljna grupa za knjigu, jer to je možda najveći problem, ta nedefinisanost šta knjiga nudi. To nije vrednosni sud o knjizi, već klasifikacija koja je vrlo važna za njen identitet.
Na kraju, treba da razmrsimo šta ko podrazumeva pod pojmom "deca"; za mene su to osobe ispod 13 godina, ali opet, dopuštam mogućnost da nisam u pravu.

Mme Chauchat

Quote from: zakk on 01-09-2011, 15:49:49

Pa nije to rekao.

Ma nije, nego sam ja nagađala po kontekstu, izgleda tačno, jer bi inače zaista bilo neverovatno da nikad nije ušao npr. u neku Đuntijevu knjižaru gde se sve rasipa od fantastike za decu, ali kvalitet...

Plut

Upravo završila čitanje Vira svetova i dok mi je sve još prilično friško želim da se i ja izjasnim o pročitanom.

Prvi utisak je da je ovo jedna vrlo šarmatna i maštovita knjiga, sa mnogo šmeka. Oduševilo me je do kakvih detalja je osmišljen svet u kojem se kreću naši junaci. Čini mi se da je sve tu, a da viškova nema, barem ne onakvih koji bi remetili uživanje. Ne znam da li je ovo knjiga za decu ili odrasle (uskoro ide u ruke jednog deteta pa ćemo čuti stručno mišljenje), ali se meni veoma dopadala.
Autorka lagano i nenametljivo uvodi glavne likove, sve počinje prilično uobičajeno, bez neke pompe, onda se našim junacima prvi put dešava nešto krupno što ih vodi u drugi svet. Tamo, naravno, sreću neobična bića, prave veliku glupost (opet naravno :) ), pa im se nudi mogućnost da to isprave tako što će krenuti u najveću avanturu svog života.
Družina je savršena i sva u suprotnostima, dva čoveka, pas, mačka, dva Nosata Pisa i mlad golobradi čarobnjak. Sve je tu, kao po modelu. I sve pažljivo promišljeno. Kad god bih pomislila "aha! Evo rupe", već u sledećem pasusu ili na sledećoj strani, moje sumnje bi padale u vodu.

Neko već pomenu i duhovite momente, što po meni, knjigu čini toliko šarmatnom. Naravno da mi je najsimpatičniji lik mala štrokava veštica Mikuš sa zlatnom "tufn" na čelu. Nije bilo potrebno mnogo je opisivati (što i nije činjeno), kroz njen simpatični nakaradni jezik i ponašanje, saznali smo sve o njoj. Tu su, naravno, i sva zla koja prete našoj družini i koje ona uspeva da pobedi, Vešci, Demoni, Dusi itd itd., ali i patuljci, vilenjaci...
Borba između dobra i zla se proteže kroz celu knjigu i, naravno, dobro pobeđuje. Doduše, ima i tako mračnih momenata (npr. Dusi) da ne znam kako bih ih podnela da sam mlađa, jer horore ne volim, ali su super odrađeni.

Što se korica tiče, nije ona loša, jedino mi nije najjasnije šta će zmaj na njoj. Pominje se tek na kraju knjige kao biće koje postoji, ali nikakvu ulogu u romanu nije omao.
Vrlo mi je drago što je ostavljeno mesto nastavku i nadam se da će ga i biti. Žao mi je samo što se o ovoj knjizi nije malo više pričalo jer smatram da je zaslužila. Što se mene tiče, knjiga za svaku pohvalu.

Kunac

Quote from: Plut on 04-12-2011, 02:33:31Vrlo mi je drago što je ostavljeno mesto nastavku i nadam se da će ga i biti.
Наставак је написан, имао сам ту част да га читам у рукопису. Чекање се, богме, исплатило. Други роман је још бољи од првог. Сочнији, динамичнији... Наставци често умеју да буду прежвакавање првог дела, нарочито када је у питању епска фантастика, овога пута то није случај.
Quote from: Plut on 04-12-2011, 02:33:31Žao mi je samo što se o ovoj knjizi nije malo više pričalo jer smatram da je zaslužila.
Апсолутно је заслужила! Али, ето, и овај топик је на неки начин исправљање те неправде. Бар делимично.

Главни проблем у вези са Виром светова је недоступност... Прва два тиража су распродата, тако да је књигу практично немогуће наћи у продаји. Или веома тешко. Што је штета. (У Беополису је било пар примерака - мислим да су и они сада продати, али ако неког занима може да тамо покуша.) Мислим да је у питању дело које има велики кросовер потенцијал - у њему могу да уживају љубитељи фантастике различитих узраста. Нешто као српски Хобит, ако је већ потребно да лепимо етикете. Ја бих га тако и рекламирао... 
"zombi je mali žuti cvet"

Plut

Quote from: Kunac on 04-12-2011, 10:39:24
Нешто као српски Хобит, ако је већ потребно да лепимо етикете. Ја бих га тако и рекламирао... 

Mislim da bi mu to bila dobra reklama. Ne bih ga, doduše, mnogo mogla porediti sa Hobitom, ne liče, osim što je atmosfera slična.

Boban

Bolje je bez etiketa, jer je svaka takva etiketa dvosekli mač.
Recimo, za mene bi pominjanje sličnosti sa Hobitom bio signal da pobegnem glavom bez obzira.

Inače, novo izdanje Vira svetova biće objavljeno u Znaku sagite, početkom 2012. godine.

Kunac

То су заиста лепе вести. Надам се да ће илустрација на корицама бити у пуном колору и да ће изаћи из радионице неког правог зналца. Већ кад сам помену цртеже... Да ли постоји могућност да се и у самој књизи нађе неколико илустрација? То би ово ново издање учинило посебним. Што се саме књиге тиче, она ће по опреми наликовати на 30. фебруар? Или не? Такође, има ли неких планова у вези са објављивањем наставка?

Midoto

Plut, hvala na lepim rečima i nekako mi jeste milo što ti se dopala knjiga :)

Kunac i nekolicina ljudi misli da je bolji nastavak. Isto toliko ima i onih koji smatraju da je bolji prvi deo. Sama, logično, ne mogu da procenim.

E, sad, upravo sam saznala za ovaj Bobanov post i vrlo se obradovala! Bilo je razgovora, tačno, i jako mi je drago što je prešlo iz faze - možda, u fazu - dogovoreno.
A kako je ovo stvarno fantastičan način da saznam lepe vesti, da pitam - da li bi pogledao i nastavak. :) Čini mi se da je za njim veća potražnja, a i bilo bi lepo da obe knjige izda isti izdavač.

Plut

Sve čestitke, baš lepo Što je Boban doneo ovakvu odluku. Što se tiče nastavka, jedva čekamo. Pretpostavljam šta će biti jedno od glavnih mesta. U stvari, znam šta bi mene najviše zanimalo. :)

Midoto

Da ti odgovorim na pitanje u vezi s koricama: ta Zmajica je zamajac u trećem delu. (Nemoj da se prepadneš, nije ni pozitivac, ni negativac.)
Nisam skriboman, možda bih postala da me ne ometaju druge obaveze. Samo zapisujem ono što sam već pre mnogo godina smislila i razvijala.

angel011

Čestitke! To su dobre vesti. :)
We're all mad here.

Midoto

Stipan

Pridružujem se čestitkama!!! (tri uzvičnika - vrlo euforičan)

Boban

Praksa je pokazala da su najbolja ona dela koja su dugo živela u svojim autorima, sazrevala, oblikovala se, razvodnjavala, sažimala... mnogi autori su zapravo pisci samo jedne knjige u životu; ali to ne mora uopšte da bude loše.

Midoto

Quote from: Boban on 04-12-2011, 14:05:41
Bolje je bez etiketa, jer je svaka takva etiketa dvosekli mač.
Recimo, za mene bi pominjanje sličnosti sa Hobitom bio signal da pobegnem glavom bez obzira.

Inače, novo izdanje Vira svetova biće objavljeno u Znaku sagite, početkom 2012. godine.

Nije lepo ljutiti budućeg izdavača, ali ne mogu da se uzdržim.
Hobit je divan! Prvo sam njega pročitala, a tek docnije i Gospodara prstenova.

To je duhovita knjiga, sa sjajnom prvom rečenicom, divnim jezikom napisana i - dobroćudna :)

NdZodiac

Da se i ja pridružim čestitkama :)  xcheers ... i svima što iščekuju drugi deo  :!:

Mica Milovanovic

QuoteNije lepo ljutiti budućeg izdavača, ali ne mogu da se uzdržim.

Kad bi znala koliko izdavanje tvoje knjige kod Bobana malo zavisi od tebe, ne bi se ni ovoliko uzbuđivala... :evil:
Mica

Midoto

Pa, trebalo bi da zavisi samo od knjige, po nekom osnovu (kvalitet, isplativost, najbolje oba).
Baš i ne mogu da kažem da sam shvatila onog đavolčića na kraju. Meni deluje vrlo logično. :)

Mica Milovanovic

QuoteBaš i ne mogu da kažem da sam shvatila onog đavolčića na kraju.

[/size]
[/size]Shvatićeš...
Mica

Midoto

Quote from: Mica Milovanovic on 05-12-2011, 17:52:27
QuoteBaš i ne mogu da kažem da sam shvatila onog đavolčića na kraju.

[/size]
[/size]Shvatićeš...

A možda nije ni bitno :)

Aki96

Jedna od najboljih (cak i najbolja) domaca knjiga epske fantastike  :mrgreen:! Sve pohvale  :mrgreen: :mrgreen:!!!! Jedina zamerka je sto ne moze nigde da se pronadje da se kupi(ja sam je uzeo iz biblioteke) :( 

M.M

Quote from: Boban on 04-12-2011, 14:05:41
Nijedan poraz nije konačan.

Kunac

Biće ovo godina Mine Todorović...  :D

Plut

Nego, da mi vidimo i taj nastavak.

Midoto

Intenzivno se radi na finalnom sređivanju nastavka, a za lepe reči povodom Vira - zahvaljujem, iskreno.

Aki96

Jao, jedva cekam da izadju oba dela!  :lol:

Boban

posle ćeš jedva da čekaš da završi treći deo...

Plut

Boban

ma naživela se ona dosad i nauživala; deca porasla, šta joj preostaje nego da piše...

Plut

Eto šta ti je poslodavac bizmismen urednik... gazi, gazi, gazi...

Midoto

Quote from: Boban on 09-01-2012, 22:46:46
ma naživela se ona dosad i nauživala; deca porasla, šta joj preostaje nego da piše...

Au! Opet se ne bih složila :)

Boban

A po čemu će te potomstvo pamtiti nego po knjigama?

Midoto

Ne moraju još neko vreme da me pamte - eto me!
A ako će posle da me se sećaju po knjigama - lepo.
:)

Aki96

Quote from: Boban on 09-01-2012, 14:51:40
posle ćeš jedva da čekaš da završi treći deo...

Hahaha... Verovatno :)

Midoto

Quote from: Mica Milovanovic on 05-12-2011, 17:52:27
Shvatićeš...

Još nisam. Hoćeš li da mi kažeš, sad kad je očigledno da ne nalazim odgovor?
Došlo do biranja korica, a mene muči: šta to Mića zna, a ne govori?
:)

Boban

Mića je misterija; ne zna se da li više zna ili više prećutkuje.

Aki96

Znam da je glupo pitanje, ali, hoce li knjiga biti na latinici ili cirilici?  :)

Mica Milovanovic

Mica

Plut

Ako se ne varam, i današnja deca latinicu uče u II osnovne, ne?