• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

BEOGRAD-Uvođenje novog sistema za naplatu karata u prevozu

Started by zakk, 22-09-2010, 00:28:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Quote from: Бата Животиња on 18-07-2012, 21:04:18
Quote from: Meho Krljic on 18-07-2012, 19:06:14
Pa, to je sad pitanje.. Mislim, naravno, ja sa svojom platom imam sasvim sumanutu percepciju cena, ali ova cena važi već godinama a inflacija je obezvredila dinar poprilično u međuvremenu. Bilo bi lepo da vidimo u kojoj meri GSP zarađuje ili gubi novac pa da vidimo je li cena karte previsoka, preniska ili šta.

brate, lilit je rekla da plaća 30 evra mjesečno u hitlerlandu, alo ( a prosječna plata 1200)

Jevtropijevićka reče da plaća 2600 dinara, dakle 25 evra, a plata tri puta manja, ko je ovdje lud

Ja koliko vidim treba da bude 10 evra mjesečno, pa onda neka kontrolišu i da li putnici imaju čiste gaće

Pa ne znam kako ti sad to porediš. Koliko Beč dotira svoj gradski prevoz? Ne znamo (Beograd, rekosmo, 55 milijuna Evra godišnje). Kolika je naplata poreza u Austriji? Nemam pojma, ali kod nas je naplata PDV-a jedva oko 50% a ostalih poreza i manje. Kakva je redistribucija naplaćenog poreza u Austriji? Kod nas se tek decentralizuje itd. Nije mi uopšte nelogično da prevoz u Beogradu košta više a bude lošiji nego u Beču čak i pre nego što zavrištim da je korupcija na delu.

Meho Krljic

Quote from: Джон Рейнольдс on 18-07-2012, 21:05:48

Linije: E3, E4, E5 i E7
Prevoznik: DOMIKO PREVOZ

Mislim da su ovi o kojima ja pričam iz ove grupe.

Josephine

Ali Meho, ja i nisam nudila modele, već logiku. Kao što rekoh, da se štedi, da se ne otvaraju radna mesta za stranačke poslušnike, da funkcioneri ne troše toliko tona goriva na mesečnom nivou (?!), da Jeremić ne traži 15.000 dolara za apartman  pored Roberta De Nira, više bi para otišlo u GSP. Cene markica i karata bi bile niže, ili uopšte ne bi bilo potrebe da se plaćaju tako, ako je preduzeće javno i finansira se iz gradskog budžeta.

Sa druge strane, Apex ne bi dobio posao da prevoz nije profitabilan, i mafija ne bi umešala svoje prste, tako da mi je teško da poverujem u tezu o neprofitabilnosti. :)

Albedo 0

Quote from: Meho Krljic on 18-07-2012, 21:07:16

Pa ne znam kako ti sad to porediš. Koliko Beč dotira svoj gradski prevoz? Ne znamo (Beograd, rekosmo, 55 milijuna Evra godišnje). Kolika je naplata poreza u Austriji? Nemam pojma, ali kod nas je naplata PDV-a jedva oko 50% a ostalih poreza i manje. Kakva je redistribucija naplaćenog poreza u Austriji? Kod nas se tek decentralizuje itd. Nije mi uopšte nelogično da prevoz u Beogradu košta više a bude lošiji nego u Beču čak i pre nego što zavrištim da je korupcija na delu.

da, ali postoji jedno vrlo prosto pitanje: šta to prosječnog Beograđanina briga?
I dodatna pitanja:
Ne znate da skupite PDV, naučite, ne znate da sprovedete redistribuciju, naučite, niste decentralizovali, šta čekate? Dokle više pokrivanje po GSP markicama i slično, BANKROTIRAJTE kao sav normalan svijet koji ne radi svoj posao.

Do tada onaj tip što je lomio taj automat za poništavanje karte je heroj.

Father Jape

Prvo, lilitina karta je 30 jer je godišnja - kod nas ne postoji opcija da platiš za godinu dana, inače bi bilo i kod nas malo jeftinije. Dakle ako ćemo već porediti, uzmi osnovnu mesečnu cenu od 45 ojra.

Drugo, D. tom logikom možeš da rešiš svaki probelm u državi koji se može rešiti novcem. Male plate prosvetarima? A, pa samo ukini korupciju i stegni kajiš drugde. Mislim, naravno da je korupacija problem itd. Ali ne možeš to da predstaviš kao legitimno rešenje svakog problema. Očigledno je, i potpuno nekonstruktivno. Pomalo kao da kažeš nezaposlenom sa osnovnom školom, idi upiši večernju školu, pa ćeš za nekoliko godina imati bolje izglede da nađeš posao.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Albedo 0

Quote from: Father Jape on 18-07-2012, 21:18:16
Prvo, lilitina karta je 30 jer je godišnja - kod nas ne postoji opcija da platiš za godinu dana, inače bi bilo i kod nas malo jeftinije. Dakle ako ćemo već porediti, uzmi osnovnu mesečnu cenu od 45 ojra.

pa valjda znaš koje ću pitanje onda da postavim?  :)

valjda je sasvim jasno da vjerovatno ogromna većina ljudi tamo kupuju godišnju kartu? Dakle, to što zvanično mjesečna košta 45 evra ne znači mnogo, jer de facto košta 30 evra. U Beogradu de facto košta 25.

Opet se svodi na to da oni ne obraćaju pažnju da je to javni prevoz u Srbiji a ne u nekoj zemlji EU

nema nikakvih finansijskih pogodnosti, a potpuno je bezumno da nema godišnje karte.

Mme Chauchat

Quote from: Meho Krljic on 18-07-2012, 20:37:03
Imaš malo romansiranu sliku o javnom prevozu velikih evropskih gradova. U proseku vozila jesu bolja nego u Beogradu. U proseku, putnici koji se njima voze su gori nego u Beogradu.
Slažem se sa celim ovim postom, ali uvod ti je osobito dobar.  :lol: 
(doduše, setim se ponekad četressedmice u rana zimska jutra '93/4, obično onda kad mi se učini kako mi je trenutno loše u životu)

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 18-07-2012, 21:01:40
Ako je javni servis, ni marketing ne dolazi u obzir. Verujem ti, mada imam drugačije informacije.

Без маркетинга су само Би-Би-Си, шведски, норвешки (мислим и дански, нисам сигуран) и јапански. Сви остали имају и рекламе, тако да ко прича другачије или не зна или су мотиви политичке природе. О Јавном сервису сам већ много писао, али да поновим у кратким цртама - опет круг бесмисла, лоповлука, лоших закона, политичарења... РТС не може да живи од претплате јер је наплата веома мала. Зато је принуђен да производи комерцијалан програм, да би имао скупе рекламе. Отуда примитивни садржаји непримерени за Јавни сервис. Због мањка новца не може да се спроведе социјални програм, што је еуфемизам за масовно отпуштање. Али ти људи који би требало да добију отказе ионако ама баш ништа не раде. Из буџета не долази ништа јер да долази, бар плате не би касниле и дугови би били боље отплаћивани.

Већина мојих прихода долази с других страна, на РТС испуњавам тзв. норму и више од тога не да нећу, него - не могу. Имам два готова пројекта за модернизацију опреме и софтвера јер се постојећа распада. А укупна цена је, рецимо, толика да бих могао од своје уштеђевине да је купим, али Јавни сервис те паре неће дати јер има хиљаду пречих ствари.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

Quote from: Джон Рейнольдс on 18-07-2012, 21:24:16

Без маркетинга су само Би-Би-Си, шведски, норвешки (мислим и дански, нисам сигуран) и јапански.

i valjda francuski odlukom Sarkozija?

Sve u svemu, treba ipak napomenuti da BBC ima budžet kao čitava Srbija, to jest kao 100 RTS-a

Mada, ja sam za djelimično budžetsko finansiranje, čak i stari italijanski model političke konotrole ne bih odbacio (tri najveće stranke kontrolišu po jedan kanal, ili u Srbiji dvije najveće i ravnoteža uspostavljena)

Savajat Erp

Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Josephine

Quote from: Father Jape on 18-07-2012, 21:18:16

Drugo, D. tom logikom možeš da rešiš svaki probelm u državi koji se može rešiti novcem. Male plate prosvetarima? A, pa samo ukini korupciju i stegni kajiš drugde. Mislim, naravno da je korupacija problem itd. Ali ne možeš to da predstaviš kao legitimno rešenje svakog problema. Očigledno je, i potpuno nekonstruktivno. Pomalo kao da kažeš nezaposlenom sa osnovnom školom, idi upiši večernju školu, pa ćeš za nekoliko godina imati bolje izglede da nađeš posao.

Korupcija ne može da se reši lako, brzo ni bezbedno po one koji je rešavaju. Ali može da se smanji potrošnja i može da se ima svest o štednji. Ne da javnost reaguje na Jeremića kada info iscuri u javnost, nego da sam Jeremić i oni koji mu odobravaju budžet imaju svest o tome. Nema svesti? Građanska neposlušnost je tu. Ali svi više vole da kažu "nije to tako lako" i da okrenu glavu jer nije lako.

Джон Рейнольдс

Quote from: Бата Животиња on 18-07-2012, 21:28:36

Нисам сигуран да ли је то заиста спроведено. Да Корнелије још долази овде, могао би да потврди. Сећам се да сам читао о томе да је било неких проблема око буџета, а то је било отприлике време кад сам почео да одустајем од тзв. "класичних медија", тако да је могуће да су ми подаци застарели.

Реално, РТС је банкротирао, али је стање у српским електронсим медијима (заправо, медијима уопште) толико катастрофално да свеж леш поред оних гњилих и црвљивих около делује као нешто још увек живо.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Quote from: D. on 18-07-2012, 21:09:33
Ali Meho, ja i nisam nudila modele, već logiku. Kao što rekoh, da se štedi, da se ne otvaraju radna mesta za stranačke poslušnike, da funkcioneri ne troše toliko tona goriva na mesečnom nivou (?!), da Jeremić ne traži 15.000 dolara za apartman  pored Roberta De Nira, više bi para otišlo u GSP. Cene markica i karata bi bile niže, ili uopšte ne bi bilo potrebe da se plaćaju tako, ako je preduzeće javno i finansira se iz gradskog budžeta.

Sa druge strane, Apex ne bi dobio posao da prevoz nije profitabilan, i mafija ne bi umešala svoje prste, tako da mi je teško da poverujem u tezu o neprofitabilnosti. :)

Nudila si model: da se ne naplaćuje usluga na mestu njene isporuke već da se naplaćuje isključivo putem oporezivanja od celokupne populacije - one koja uslugu koristi i one koja ne koristi. Ja mislim da bi taj model imao određene manjkavosti, kako sam već napisao.

Ovo ostalo je kako malo Đokica zamišlja da bi on vodio društvo. Naravno da svi znamo da bi nam bilo bolje uz manje korupcije, ali nemojmo se pretvarati da znamo koliko funkcioneri troše goriva i u koje svrhe ili kako predsedavajući skupštine UN treba da reši svoje pitanje stanovanja u Njujorku.

A kad smo kod logike: Apex je potpisao ugovor kojim oni dobijaju 8,5 procenata od kompletne naplate usluge prevoza putem naplaćivanja usluge u vozilima. Dakle, da li je ovo profitabilno u globalu nema nikakve veze sa Apexom. Nekih 4,5 miliona evra je procena da se mesečno provuče kroz GSP putem naplate karata, dakle, Apex u teoriji dobija 400,000 Evra mesečno po ovom modelu ali to ni na koji način ne ukazuje je li Gradski prevoz u globalu profitabilan i ekonomski održiv bez dotacija.

Quote from: Бата Животиња on 18-07-2012, 21:13:05

da, ali postoji jedno vrlo prosto pitanje: šta to prosječnog Beograđanina briga?
I dodatna pitanja:
Ne znate da skupite PDV, naučite, ne znate da sprovedete redistribuciju, naučite, niste decentralizovali, šta čekate? Dokle više pokrivanje po GSP markicama i slično, BANKROTIRAJTE kao sav normalan svijet koji ne radi svoj posao.

Do tada onaj tip što je lomio taj automat za poništavanje karte je heroj.

Pa poenta je da prosečan Beograđanin, kako sam rekao, pamti vreme kada je mnogo više ljudi plaćalo skuplju kartu za manje lošijih vozila i nije se bunio jer je percepcija bila da je to - to, samo zato jer si imao knduktere, dakle "prinudan" mehanizam naplate. Sad kad imamo automatizovanu naplatu odjednom je jeftinija karta za bolju uslugu preskupa. Naravno da ljudi teško žive, kriza je, ali javni prevoz, ponavljam, nije socijalna usluga. On nije zamišljen da bude dostupan svima, već većini stanovništva koje, pretpostavka je, ima mogućnost da ga priušti. Za socijalno ugroženije kategorije, društvo dotira karte.

Kada bi, recimo, više ljudi plaćalo kartu a manje se švercovalo, sistem bi, teoretski bio jeftiniji (nema konduktera) pa bi i karte bile jeftinije (ovde izbacujem korupciju iz jednačine jer pričam o idealnom modelu), dakle, taj što je polomio validator radi na štetu društva, nije heroj.

Albedo 0

pa ne bih rekao, ja kad sam studirao mjesečna je bila 300 dindži, a to tada nije bilo ni 5 evra

jeste studentska, ali pobogu danas je studentska više nego duplo skuplja, dakle nije samo do inflacije.

EDIT:
I naravno: ''Kada bi, recimo, više ljudi plaćalo kartu a manje se švercovalo, sistem bi, teoretski bio jeftiniji''

kad bi tako bilo mislim da bi 90% ljudi podržalo kontrolore sa kalašnjikovima u autobusu. Ili sam to samo ja?  8)

Albedo 0

Quote from: Джон Рейнольдс on 18-07-2012, 21:34:10
Quote from: Бата Животиња on 18-07-2012, 21:28:36

Нисам сигуран да ли је то заиста спроведено. Да Корнелије још долази овде, могао би да потврди. Сећам се да сам читао о томе да је било неких проблема око буџета, а то је било отприлике време кад сам почео да одустајем од тзв. "класичних медија", тако да је могуће да су ми подаци застарели.

Реално, РТС је банкротирао, али је стање у српским електронсим медијима (заправо, медијима уопште) толико катастрофално да свеж леш поред оних гњилих и црвљивих около делује као нешто још увек живо.

Trebalo bi da jeste sprovedeno, jer odluku je donio Sarkozi jer mu je vlasnik najveće komercijalne televizije dobar ortak, zbog njega je to i učinjeno. Reklame, to jest keš, se prelio u privatni sektor, to je bila namjera, naravno, valjda će socijalisti to da vrate u pređašnje stanje

Meho Krljic

Quote from: Бата Животиња on 18-07-2012, 21:47:39
pa ne bih rekao, ja kad sam studirao mjesečna je bila 300 dindži, a to tada nije bilo ni 5 evra

jeste studentska, ali pobogu danas je studentska više nego duplo skuplja, dakle nije samo do inflacije.

EDIT:
I naravno: ''Kada bi, recimo, više ljudi plaćalo kartu a manje se švercovalo, sistem bi, teoretski bio jeftiniji''

kad bi tako bilo mislim da bi 90% ljudi podržalo kontrolore sa kalašnjikovima u autobusu. Ili sam to samo ja?  8)

Ja se sećam da je pretplatna karta za zaposlene negde od 2008. ili 2009. godine bila oko 2500 dinara (nešto manje ili više), a da je za to vreme dinar prilično opao po vrednosti.

I da ne bude zabune, ja mislim da je svinjarija da se ukidaju (privremeno ali ne kaže se do kada) stanice "da bi se poboljšala naplata", da se ukidaju stanice jer 30% putnika ne validira kartu, da je ulaženje samo na prednja vrata na početnoj stanici besmislica - pogotovo što su balidatori na svim vratima. Takođe mislim da je loše što ljudi sa pretplatnim kartama imaju manje udobnosti nego pre uvođenja Bus Plusa tokom vožnje, mada je to donekle uravnoteženo mogućnošću da mesečnu pretplatu ostvare na svakom kiosku, ne samo na specijalizovanim punktovima GSP-a. Takođe mislim da je grad dao posao vaćaroškoj firmi.

Ali ne smem da tvrdim da je karta preskupa. Svakako je moguće da je ljudi jače osećaju jer je kriza udarila. Ali nije ekonomski isplativa, ni iz daleka.

Mme Chauchat

Quote from: Meho Krljic on 18-07-2012, 22:13:43

Ali ne smem da tvrdim da je karta preskupa. Svakako je moguće da je ljudi jače osećaju jer je kriza udarila. Ali nije ekonomski isplativa, ni iz daleka.
Ma vidi, cena karte je za mene nešto što potpuno razdvajam od Bus Plus pojave. Nije ona objektivno preskupa za mesec dana prevoza, samo je naplaćivanje loše organizovano i jasno je da bi uz vrlo malo truda bilo mnogo bolje i manje traumatično (počev od onih gužvi kad su vađene nove kartice).
Samo, činjenica je da postoji VRLO mnogo ljudi u Beogradu koji koriste prevoz a imaju plate u rasponu 20-30 000 dinara, i poslodavce koji kasne sa uplaćivanjem svih doprinosa pa tako i Bus Plus pretplate, i tako su radnici, prodavačice ili sekretarice koji svakodnevno putuju npr. od Karaburme do Zemuna i natrag primorani da odvajaju, da kažemo, 10% neto plate zaa... pretnje Bus Plusa i ukidanja stanica. Sasvim je razumljivo da u takvoj situaciji logika zakaže.

Josephine

Meho, nije mi jasna svrha izjave "nemojmo se praviti da znamo kako političari troše gorivo i kako Jeremić troši pare". Sama činjenica da se o tome špekuliše, a da javnost nema uvid u informacije od javnog značaja, je mutna. Jasno je da mediji često preteruju, obmanjuju i pumpaju. Prva sam koja je govorila da Jeremić verovatno i nije tražio tolike pare i da je u pitanju politički obračun. Ali opet - čim je frka izbila i čim se suma krije, ne radi se o regularnoj sumi. I sam Jeremić krije iznos svoje plate, a u pitanju je informacija od javnog značaja. Dakle, ne mislim da se pravim da znam nešto što ne znam, ali znam i da nisam ovca. :)

Svakako ne nameravam da se povučem uz konstataciju da nemam pojma. U akciju nikada ne bih krenula bez dokaza, ali je moje pravo da zahtevam život u boljem društvu, a ovaj mali Đokica misli da je nabezbolnije da se zamrznu plate uz štednju (ali neki drugi mali Đokica doakao je i tome: povosio je plate koje treba da budu zamrznute, pa je efekat štednje poništen).

Pomirljivost je lepa osobina. U Srbiji nekorisna. :)

Lord Kufer

Gradski prevoz ne može da bude način da se ostvaruje profit. Od gradskog prevoza zavise SVE firme u jednom gradu, hoće li njihovi zaposleni moći da dođu na posao ili ne. Ne može tu da se ubacuje surovi kapitalizam, još i kao monopol. To je čisti idiotizam i pljačka. Đilasu će glava da odleti zbog ovoga. Možda prvim kamionom  :evil:

Osim toga, mnogi autobusi su dobijeni na poklon gradu Beogradu i Beograđanima, a ovi su ih sada defacto prisvojili. I za to će neko da odgovara.

lilit

zosko,

ovde je studentska 250 evra godisnje ili 25 evra mesečno li 6, 75 evra nedeljno. nije obavezna, mislim, nisi obavezan da je kupiš. naravno, s njom imaš milion nekih popusta na obb železnici, al mrzi me da googlujem detalje.

nego, nije valjda da se pod stare dane švercuješ ko student? sramota! btw, gde ti uopšte živiš. ja mislila u minhenu, al biće da sam to sanjala.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

Quote from: Lord Kufer on 18-07-2012, 21:01:19
Quote from: Meho Krljic on 18-07-2012, 20:59:06
Quote from: Lord Kufer on 18-07-2012, 20:55:17
Ajde vi koji ste po gradovima, recite da li tamo karta važi još izvesno vreme za istu zonu, ili se svako presedanje od nekoliko stanica ponovo plaća?

Ne, zone su spojene i proširene, sad mislim da postoje samo dve umesto tri.

Eto, osnovni razlog što se ljudi švercuju. Ja nikad neću da platim kartu za dve-tri stanice, ukoliko moram da presedam.

vas dvojica pričate o različitim stvarima. u normalnim gradovima karta za jednu vožnju važi 1,5 h nakon što je otkucaš, u koliko ti volja prevoznih sredstava, sve dok se ne vraćaš odakle si krenuo.

Mme Chauchat

Quote from: Meho Krljic on 18-07-2012, 22:41:53
Jeste, u pravu si.
Ne pamtim da me je neko na Sagiti ovako uspešno iskulirao.  :mrgreen: :)

Lord Kufer

E ovde to ne važi. To je problem. Karta nije skupa, što jes jes. Ali na ovu foru, ne može. Doduše, možda i može, samo nije narodu objašnjeno  :evil:

lilit

Quote from: Бата Животиња on 18-07-2012, 21:04:18
Quote from: Meho Krljic on 18-07-2012, 19:06:14
Pa, to je sad pitanje.. Mislim, naravno, ja sa svojom platom imam sasvim sumanutu percepciju cena, ali ova cena važi već godinama a inflacija je obezvredila dinar poprilično u međuvremenu. Bilo bi lepo da vidimo u kojoj meri GSP zarađuje ili gubi novac pa da vidimo je li cena karte previsoka, preniska ili šta.

brate, lilit je rekla da plaća 30 evra mjesečno u hitlerlandu, alo ( a prosječna plata 1200)

Jevtropijevićka reče da plaća 2600 dinara, dakle 25 evra, a plata tri puta manja, ko je ovdje lud

Ja koliko vidim treba da bude 10 evra mjesečno, pa onda neka kontrolišu i da li putnici imaju čiste gaće

ma beč i beograd ne mogu da se porede kad su "socijal momenti" u pitanju (ovde su i obdaništa besplatna, privatna doplaćuješ nešto malo, al većina drzavnih je ionako bolja od privatnih), al nije beograd jedini. u amsterdamu karta za 4 dana košta 26 evra, a u beču 7 dana košta 15. a prevoz se ne da uporediti.
naravno, bečki gsp je debelo dotiran od strane grada, stalno su u minusu, al stalno se i uvode nova vozila i produžavaju linije metroa.
evo šta ima od karata: http://www.wienerlinien.at/eportal/ep/channelView.do/pageTypeId/9083/channelId/-31756
pazite, engleska verzija nema sve karte. :lol:
porezi na plate su od 10-50%, država dere kad stigne, al ima neke koristi od toga. :lol:

Meho Krljic

Quote from: Jevtropijevićka on 18-07-2012, 23:23:45
Quote from: Meho Krljic on 18-07-2012, 22:41:53
Jeste, u pravu si.
Ne pamtim da me je neko na Sagiti ovako uspešno iskulirao.  :mrgreen: :)

Ma, ne, ozbiljno sam mislio.

Quote from: D. on 18-07-2012, 22:56:17
Meho, nije mi jasna svrha izjave "nemojmo se praviti da znamo kako političari troše gorivo i kako Jeremić troši pare". Sama činjenica da se o tome špekuliše, a da javnost nema uvid u informacije od javnog značaja, je mutna. Jasno je da mediji često preteruju, obmanjuju i pumpaju. Prva sam koja je govorila da Jeremić verovatno i nije tražio tolike pare i da je u pitanju politički obračun. Ali opet - čim je frka izbila i čim se suma krije, ne radi se o regularnoj sumi. I sam Jeremić krije iznos svoje plate, a u pitanju je informacija od javnog značaja. Dakle, ne mislim da se pravim da znam nešto što ne znam, ali znam i da nisam ovca. :)

Svakako ne nameravam da se povučem uz konstataciju da nemam pojma. U akciju nikada ne bih krenula bez dokaza, ali je moje pravo da zahtevam život u boljem društvu, a ovaj mali Đokica misli da je nabezbolnije da se zamrznu plate uz štednju (ali neki drugi mali Đokica doakao je i tome: povosio je plate koje treba da budu zamrznute, pa je efekat štednje poništen).

Pomirljivost je lepa osobina. U Srbiji nekorisna. :)

Pa, opet velim, nemojmo se praviti da znamo na koji su način stvari povezane. To što znamo da generalno postoji ogroman problem sa korupcijom u Srbiji, koji nije umanjen nego i pogoršan za vreme poslednje vlade, nije istovremeno i dokaz da znamo da bi se sve, ili makar pitanje javnog prevoza rešilo samo kad ne bi bilo korupcije. Prvo, korupcije svuda ima u nekoj meri (budimpeštanksa šefica direkcije javnog prevoza recimo sebi daje ogromnu platu, u visini deset prosečnih direktorskih plata iako je firma u minusu , jer je našla rupu u zakonu) i drugo, gradski prevozi skoro svuda rade sa minusom i dotiraju se.

Josephine

mac

Oboje govorite o novcu. Sve se uvek svodi na novac.

Edit: i u tome zapravo i jeste problem.

Meho Krljic

Quote from: D. on 18-07-2012, 23:46:23
Ja govorim o štednji, a ti o korupciji. :)

Pa, ne, i ti govoris o neracionalnom trosenju politicke elite, dakle o korupciji.

džin tonik

Quote from: lilit_depp on 18-07-2012, 23:15:39
zosko,

ovde je studentska 250 evra godisnje ili 25 evra mesečno li 6, 75 evra nedeljno. nije obavezna, mislim, nisi obavezan da je kupiš. naravno, s njom imaš milion nekih popusta na obb železnici, al mrzi me da googlujem detalje.

nego, nije valjda da se pod stare dane švercuješ ko student? sramota! btw, gde ti uopšte živiš. ja mislila u minhenu, al biće da sam to sanjala.

znaci i ta vasa studentska je vezana za relativno usku zonu. ma ove moje nema nigdje na svijetu. predjes s njom pola njemacke.
nije bas da se svercam kao student, nisam pendler, vise filozof. :lol:
kakav minhen.

Josephine

Pa dobro, ali pomenuh usput i zamrzavanje plata i otvaranje radnih mesta za stranačke kadrove (što implicira preveliku birokratiju i administraciju).  :wink:

A neracionalno trošenje je svakako prisutno, najpre u nepotrebnom broju prisutnih u skupštini. I to je neracionalno trošenje političke elite, a ne mislim da se baš uvek svodi na korupciju.

pokojni Steva

"Ideja pravljenja "graničnih prelaza" na strateškim punktovima u gradu, gde dežura permanentna kontrola i trkeljiše sve putnike redom, a za to vreme autobus stoji u stanici (svaki autobus!) dok drugi čekaju na red iza njega kao da su na jebenom Horgošu ili Batrovcima, naprosto je neštoonkraj zdrave pameti. To je sadističko iživljavanje na delu, i svaka je vrsta nenasilnog otpora tome apsolutno legalna i legitimna"

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1063484&print=yes
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

mac

Zašto je onkraj zdrave pameti? Šta je alternativa?

Lord Kufer

Zar fašizmu treba alternativa?
Pa to je isto radio i Milošević. Svugde na prilazu Beogradu su bili punktovi...
Zna se šta je usledilo.

Mme Chauchat

Quote from: mac on 19-07-2012, 12:36:08
Zašto je onkraj zdrave pameti? Šta je alternativa?
Sve dosadašnje: vozilo sa kondukterom, trkeljisanje u vožnji između dve stanice itd. itd. Tamo gde se ulazi samo na prednja može i vozač da nadgleda otkucavanje karte.

mac

Nisam baš razumeo da li si odgovorila na prvo ili na drugo pitanje. Pretpostaviću da je na drugo.

Prvo, pokrivati svako vozilo kondukterom je skuplje od svega ostalog, i zato konduktera više i nema. Drugo, ljudi su se osilili i neće kontroloru da plate kaznu, i što je još gore neće ni da izađu iz vozila. Na žalost svih, ulazak samo na prednja vrata očigledno mnogo usporava protok. Ja bih im to odmah rekao, samo da su me pitali, a ovako su morali prosto da dobiju povratnu informaciju sa terena.

Da je išta dosadašnje bilo prihvatljivo onda se naplatilac usluge ne bi cimao sa ovim novim. Dosadašnje im nije prihvatljivo. Pitam sad, ako želiš da korisnicima usluge bude kao što je do sada bilo, ali da tu bude prihvatljivo pružaocima i naplatiocima usluge, kako to izvesti?

Lord Kufer

Gradski saobraćaj nije uslužna delatnost, kao ni profitabilna. Profit od gradskog saobraćaja ostvaruje se u drugim aspektima funkcionisanja privrede. Ovo je čisti divlji zapad i nemo da prizivate neku falš logiku upomoć, jer od nje nema nikakve vajde. Ovo je već na nivou lovaca na skalpove...

Josephine

Doživeh i ja to trkeljisanje u zastoju na stanici. Nije prijatno, atmosfera je bila kao da je racija (jer dva kontrolora stoje na vratima i ne daju nikome da siđe - odnosno ograničavaju slobodu kretanja), usporen je saobraćaj, a u gradu je napravljena velika gužva samo zbog toga.

Osim toga, mera nije efikasna, jer ljudi izlaze kada uoče kontrolore i u bus sedaju na sledećoj stanici. Ponekad i stignu na isti bus, jer toliko dugo stoji na prethodnoj stanici.

Slažem se da svest o saobraćajnoj kulturi u Srbiji nije visoka, da je kultura uopšte otišla dođavola, ali ne menja se to nasilno, niti u busevima. Primer treba prvo da daju državni funkcioneri i javne ličnosti.

zakk

Pa i daju primere, samo drugačije. Da ne kačim Krimi rad i ovde, mnogo je  :mrgreen:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

mac

Quote from: Lord Kufer on 19-07-2012, 13:22:43
Gradski saobraćaj nije uslužna delatnost, kao ni profitabilna.

Nije GSP-u, jer njega dotira grad, ali Apex nema dotacije i mora nekako da naplati svoj rad. Takav je bio dil, 10 godina naplate procenta, a onda sistem prelazi u ruke GSP-a. A zašto je uopšte Apex dobio posao, to jest zašto je GSP tražio da se promeni sistem naplate? Pa valjda im stari nije valjao. Valjao je švercerima, jasno.

Josephine

Znači, nisi čitao kako je obavljen tender za dobijanje ovog posla naplate karata? :lol:

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Josephine

mac

Quote from: D. on 19-07-2012, 14:26:29
Znači, nisi čitao kako je obavljen tender za dobijanje ovog posla naplate karata? :lol:

To su za mene dva nezavisna problema. Apex je dobio posao na prevaru, ali sada je napravio sistem. Apexa i ostale saučesnike treba kazniti zbog prevare, uzeti im pare, poslati u zatvor, sve što treba, ali nema razloga da zbog te prevare bojkotujemo sam sistem. Ako sistem treba da se bojkotuje to mora biti zbog toga što ne valja. Moja stav je da je prethodni sistem bio gori, i da novi sistem ne treba da se bojkotuje.

Lord Kufer

Sistem... Pa sistem je tako napravljen da dobar deo ljudi nema posao, kako bi radna snaga bila što jeftinija. Ljudi žive u strahu da će izgubiti posao i rade za minimalne nadnice. Idealno za sistem, a za međuljudske odnose katastrofa. Ovi koji imaju posao (dobri robovi) mrze one koji nemaju posao iz razumljivih razloga i za njih imaju specijalne nadeve: lenčuge, šverceri, neradnici, propasnici, paraziti, anarhisti, jevreji, sloveni, bosanci, indijanci, gajdžini, gojimi, komunisti... Apeksu je rečeno da se snalaze za profit i oni to i rade - neko im je to dozvolio, a taj neko je Đilas, tj. DS, a i drugi su uz njih ravnopravno.

Josephine

Ne znam, ne verujem da iz prevare može da se izrodi bilo šta dobro.

mac

Sistem unutar sistema :)

Nemam ja ništa protiv revolucije, udrite slobodno, samo budite svesni da je revolucija to što želite, a ne vraćanje starih poništivača kartica.

lilit

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 19-07-2012, 12:33:25

"Ideja pravljenja "graničnih prelaza" na strateškim punktovima u gradu, gde dežura permanentna kontrola i trkeljiše sve putnike redom, a za to vreme autobus stoji u stanici (svaki autobus!) dok drugi čekaju na red iza njega kao da su na jebenom Horgošu ili Batrovcima, naprosto je neštoonkraj zdrave pameti. To je sadističko iživljavanje na delu, i svaka je vrsta nenasilnog otpora tome apsolutno legalna i legitimna"

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1063484&print=yes

dobar!