• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Verica Vinsent Kol::: MAGIČNI TEATAR LJUBAVI I SMRTI (Laguna, 2010)

Started by Kunac, 04-10-2010, 18:41:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

U prodaji se pojavio novi domaći krimić - Beograd je konačno dobio svog privatnog detektiva (poručuju sa korica)!

Beogradska pozorišna publika bila je luda za Emilijom Avramović. Predstave u kojima je igrala postajale su hit preko noći, njen privatni život omiljena tema tabloida, a njena garderoba modni trend. Čime je to vladala publikom? Oni koji su njene predstave videli jednom želeli su da ih gledaju uvek iznova? Kako je tako uspešno vladala muškarcima i zašto su joj ispunjavali sve želje? Kada je pronađena mrtva na pozornici Alt Teatra, na sebi je imala samo par crvenih cipela i plavu satensku traku, vezanu oko vrata. Slika njene smrti bila je verna kopija jedne od poza iz njene najnovije i najuspešnije predstave – Magični Kabare. Andreja Avakumovićа Kumа, bivšeg beogradskog novinara i osnivača detektivske agencije ,,Grad" posećuje Anais Sieminska, njegova prva ljubav i žena poznata javnosti po svojim ekskluzivnim udajama za bogataše internacionalnog renomea, zahtevajući od njega da nađe Eminog ubicu. Tajni je ponekad previše i taman kada se čini da je jedna razrešena i da je rešenje Eminog ubistva na pomolu, neka druga zauzme njeno mesto. Gde je kraj?

O autorki: Verica Vinsent Kol (Vincent Cole) rođena je u Beogradu, gde je do 1999. godine radila kao advokat. Godine 2000. stekla je stepen mastera međunarodnog pomorskog prava. Živi na Malti, sa muzem Kenetom, i radi na Institutu za međunarodno pomorsko pravo. Do sada je objavila roman Greh, gnev i grad, 2007.godine.

Knjiga je u mom posedu. Počeo sam da čitam. Stay tuned for more...
Ko želi da baci pogled, tu je odlomak:::
http://www.laguna.rs/odlomak.php?id=1465
"zombi je mali žuti cvet"

Kunac

Dalje istraživanje je dovelo do sledećih otkrića: Greh, gnev i grad (2007) je prva detektivska avantura Andreja Avakumovićа Kumа. Magični teatar je, znači, drugi roman iz serijala! Greh, gnev i grad je objavila izdavačka kuća Karganović.

Kratki sadržaj:::

Priča daje Beogradu lik njegovog prvog privatnog detektiva: Andrej Avakumović Kum je novinar, fotograf, ljubitelj klasičnog džeza i retkih kulinarskih recepata, koji kreće stazom kriminalisticke detekcije pokušavajući da otkrije ubicu svoj najboljeg druga Bože Krstića. Od samog početka Kumova istraga koncentriše se na zene u Božinom životu, jer kada je Boža u pitanju, stari kliše cherchez la femme izgleda kao najverovatniji odgovor. Knjiga obuhvata i prvo poglavlje sledeceg romana sa Kumom kao glavnim junakom, iliustrujuci na taj nacin nameru autorke da i Beograd, poput mnogih svetskih gradova, konacno dobije svoje sopstveno 'privatno oko'.

Inače, slučaj Bože Krstića se na više mesta pominje u Magičnom teatru tako da autorka jasno daje do znanja da čitalac treba da potraži prethodnu avanturu mada glavni događaji u Magičnom teatru nemaju nikakve veze sa prethodnim romanom. U pitanju je sasvim zaseban slučaj.

Inače, pri kraju sam čitanja Magičnog teatra. Ostalo mi je nekih osamdesetak stranica (od 370 koliko ima ukupno). Srpski Filip Marlou vredno radi na rešavanju slučaja ubijene glumice, uskoro će izneti svoje zaključke - u to ne treba sumnjati. Inače, čisto da steknete neki utisak, par detalja... Priča je začinjena, između ostalog, manipulacijom uz pomoć subliminalnih poruka i vudu magijom... A tu je, i Kumova pomoćnica/sekretarica Ukrajinka Alina - bivša striptizeta. Zabavi nikad kraja sa Vericom Vinsent Kol.

Mica Milovanovic

Hoćeš da kažeš da se iz krimića može preseliti i u odeljak domaće fantastike?  :)
Mica

Kunac

Pazi, ima tu tih OMG momenata... Još ne znam kakvo će biti razrešenje ali MTLjiS donosi skraćeni kurs vudu magije. Mada, čini mi se da je to u knjizi više kao začin, da se VVL neće u potpunosti prepustiti fantastičnim elementima... Imače, mnogo mi je zabavna činjenica da se u knjizi malo-malo pa pomene Dambala. U pitanju je afičko božanstvo koje je sa toliko žara prizivao Brad Dourif u filmovima o lutku-ubici Chuckyju. Sećate se toga... Aguei Due Damballa. Awake!

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

crippled_avenger

Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Kunac

Ne... Lašon pripada novom krimi talasu. Vinsent Kol je više na liniji Agate Kristi i P.D. Džejms, recimo. Znači, tradicionalsta. Postoji blagi postmoderni upliv, ali on nije dominantan.

ginger toxiqo 2 gafotas

"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Kunac

Da, to bi bio taj ekspresni Popboks prikaz... Ako nekog zanima nešto konkretno u vezi sa knjigom neka slobodno pita dok mi je MTLj&S još uvek svež...

crippled_avenger

Jel misliš da ima potencijala za neki širi mejnstrim uspeh?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Kunac

To je nezahvalno prognozirati. Domaći krimići su velika nepoznanica zato što ih nema mnogo. U svakom slučaju verujem da će se Magični teatar prodavati mnogo bolje od prethodnog romana Greh, gnev i grad. Laguna će se pobrinuti za to.

Kunac

VVK ima jaku fan bazu. Sjani su komentari na Popboks tekst. Bacite pogled

Kunac

Kunac

Aleksandar Arežina intervjuisao Vericu Vinsent Kol za Popboks. Intervju će zbog obima ići u (bar) 2 dela:::

http://www.popboks.com/tekst.php?ID=8297