• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ilija Bakić: LED (2010)

Started by sivka, 30-10-2010, 09:54:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sivka

LED , Ilija Bakić
   LED je kratki post-kiberpank roman koji, u mračnoj budućnosti mega-megapolisa, prati sudbinu dvojice lopova angažovanih od moćne kompanije za obavljanje manjih prljavih poslova. Po nalogu poslodavca oni se sklanjaju u tihi, javnosti neinteresantan muzej. Njegovi hodnici, međutim, kriju iznenađenja i izazove koji će postepeno razdvojiti dotadašnje prijatelje.
   NA SATELLITU je kratki post-kiberpank roman koji prati Wintera, lovca na ucenjene glave, koji na obodima megalopisa budućnosti, pokušava da pronađe nestalog druga. Potraga ga vodi od sumnjivih lokala do naselja za besprizorne, u kojima vladaju bazični principi ljudskog čopora zasnovani na fizičkom nasilju i potpunom pokoravanju. U košmarnom lavirintu lovac postaje žrtva koju besomučno progone.
Romani su pisani specifičnim jezikom budućnosti - amalgamom srpskog-nemačko-engleskog jezika sa posebnom gramatikom - što zaokružuje uverljivo oslikanu atmosferu.
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

angel011

Pročitala.

Jezik mi je bio zanimljiv (negde pred kraj je srpsko-englesko-nemačkoj mešavini dodat i ruski); s jedne strane bi mi bilo zabavnije da znam nemački pa pratim s lakoćom, sa druge strane sam naučila poneku nemačku reč, pa je i to dobro. Ta mešavina jezika dosta dobro pokazuje stanje svesti likova - sve je zbrka, ne postoji nikakav identitet, sve se svodi na smotano pokušavanje preživljavanja u svetu koji kao da je mračno ogledalo našeg sopstvenog.

LED spada u Bakićevu eksperimentalnu prozu čiji primeri (samo bez mešavine jezika, ako se dobro sećam) postoje i u zbirci "U odvajanju"; taj eksperiment u kasnijem delu otežava praćenje kome se od dva lika šta dešava, što može blago da nervira, i dodaje na osećaju zbrkanosti i izgubljenosti, što se definitivno uklapa u priču o sitnim protuvama koje pokušavaju da se uklope u nešto znatno veće.

NA SATELLITU je lakši za praćenje. I mučniji. LED prikazuje deo života u megalopolisu budućnosti, dok NA SATELLITU prikazuje život na obodu, gde su i Bog i Đavo rekli: "Laku noć" i sklonili se.

Teško delo (mislim na kompletnu knjigu). I mučno. I beznadežno. Vuče na dalje čitanje, uprkos mučnini (znatno brže sam ga pročitala od početničkih knjiga).

Dobra knjiga, za one koji imaju dovoljno jak stomak da je podnesu.
We're all mad here.

Lord Kufer

Inspirativno i futuristički dekoltirano. Mislim, futuristički realistično  :evil:
Bakić voli da proučava tokove deevoluiranja nazovi ljudskih bića... Realistično.

Lord Kufer

Zanimljivo, da ljudi koji navodno vole horor, nemaju petlju da čitaju Bakića ;)

angel011

Ko je taj ko voli horor a nema petlju da čita Bakića?
We're all mad here.

scallop

"Led" je rukopis koji poseća na XXII vek.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

angel011

Prikaz: http://www.tardis.rs/prikazi/ledeni-svet-ilije-bakica

I info: Led je ušao u širi izbor za NIN-ovu nagradu.
We're all mad here.

Lilith Lee

to su dva sajber romana u jednom ili dve price?