• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Lista za prirodnu Albaniju

Started by Anomander Rejk, 03-11-2010, 11:23:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Anomander Rejk

U nedelju je održan skup u Tirani, koji je promovisao nešto ,, umiveniju '' ideju Velike Albanije, pardon- sad se zove prirodna Albanija, multikulturalno, evroatlantsko društvo koje bi obuhvatalo teritorije Albanije, Kosova, dobrog dela Srbije, Crne Gore, Grčke i Makedonije.
Ništa što već nismo čuli- traži se ujedinjenje svih Albanaca u jednu državu, revidiranje mirovnih sporazuma, itd. Novina je što je određen datum ,, ujedinjenja '' - 2013, koje će se navodno sprovesti isključivo miroljubivim sredstvima , kroz razgovor sa susednim državama! ( koje će valjda dobrovoljno dati deo svoje teritorije ), no na kraju se ipak kaže da će se stvar završiti referendumom Albanaca na teritorijama na kojima žive.
Bili su i predsednici i potpredsednici opština sa juga Srbije ( Mustafa, Redžepi, Musliju ),
koji su izjavili da je ,, preševska dolina najokupiraniji od svih albanskih krajeva '', i da su oni za promenu granica. Jasno da jasnije ne može biti.

Reakcija države ?
Potparol javnog tužilaštva, Tomo Zorić se stidljivo oglasio da će se ispitati ima li elemanata krivičnog dela u svemu tome. No jedan od vladinih ministara, Milan Marković, već se oglasio da te izjave ,, nisu ništa strašno, svako može govoriti šta hoće ''. E to je meni tipičan pokazatelj stanja u vlasti uopšte- svako može lupetati šta hoće, svako može pozivati na kršenje ustava i menjanje granica, bez ikakvih sankcija.
Zanimljivo je i ćutanje nevladinog tzv. civilnog sektora, doajena našeg novinarstva i slobodne misli, kojima na svaku reč o Srbiji, a pogotovo Velikoj, odma izbijaju ospe po koži, dok im ideja Prirodne Albanije izgleda ne izaziva bes.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Meho Krljic

:lol: :lol: U Politici juče vele da nisu uspeli da dobiju izjave od ove trojice i da ih pitaju kako to da su u najokupiranijem albanskom kraju na vlasti baš njih trojica - Albanaca.

slavko

Interesantan je izbor termina "prirodna".To bi ,valjda ,trebalo da znači da je svaka druga država na Balkanu neprirodna.Opijenost podrškom USA i EU uzleće do velikih visina.
Reakcija srpske države je bila za očekivati,u skladu je sa svimsvim ostalim potezima.Sledeća "prirodna "lista će vrovatno biti mađarska,pa "bošnjčka" ili obratno.

Джон Рейнольдс

Zanima me kako će da izađu na kraj s Grcima. Ajde, ne brinem za ove naše bednike i izdajnički NVO i medijski sektor. Ali Grci i Grčka su nešto drugo.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Anomander Rejk

Grčku teritoriju neće dobiti nikad, nisu oni kao naši vlastodršci.
Da, Meho, ne samo što imaju vlast u tim opštinama, nego preko Vlade i koordinacionog tela ide dosta para za jug Srbije, često i na uštrb drugih, za razne projekte, upravo da bi se suzbile takve tendencije. Ali imam osećaj da je to sipanje u bunar bez dna- i da imaju najbolji standard u Srbiji, oni će uvek sanjati Veliku Albaniju.
Formalnopravno, negde bi se zaista morala podvući crta- ako se  nateže i konstruiše pravo pokrajina na samoopredeljenje, dodati tome još i pravo opština da prave državu, ili pravo jednog naroda da u okviru više država pravi svoju, onda ćemo doći do totalnog haosa.

slavko

Slažem se,samo ne zaboravi da time položaj ostalih,a naročito naš nije ništa bolji.

Loni

Sve novine to isto objavljuju, a zaboravljaju da kažu da je to potpuno neformalna skup partija, koji uopšte ne vladaju ni na Kosovu ni u Albaniji.
   Skup običnih albanskih marginalaca, koji znaju da od svega nema ništa, ali žele jeftine poene kod naroda.

Jedino Albanci iz Preševa na tom skupu uopšte vladaju i lokalno. Ostali nigde.

Bilo bi to isto kao kad bi naši minorni radikali organizovali skup na temu ,,Velika Srbija'' ili Đapićevi pravaši, koji u HR. ne prelaze ni cenzus.

I na Albaniji i na Kosovu vladaju drugačiji Albanci. Oni, koji su vrlo odani EU temeljima i kojima ne bi palo na pamet da pričaju takve gluposti.

Alexdelarge

Quote from: Lomljavina on 03-11-2010, 20:32:38

I na Albaniji i na Kosovu vladaju drugačiji Albanci. Oni, koji su vrlo odani EU temeljima i kojima ne bi palo na pamet da pričaju takve gluposti.

ahhahhhahaaa.  xrofl
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Anomander Rejk

Lomi, reci mi da se šališ.. ne mogu verovati da je neko toliko indoktriniran, ali prosto ne mogu.. :shock:
Ti političari odani ,, EU temeljima '' organizovali su, pre šest godina ( 17.mart 2004 ) javni linč na Kosovu, gde je učestvovala rulja od desetina hiljada ljudi. Gotovo svakodnevno krše prava, otimaju kako privatnu imovinu Srba, tako i državnu imovinu Srbije. Tamo ne važe najosnovnije norme savremenog društva. Pročeprkaj malo po forumu, pa vidi da su o tome pisali i oni za koje se teško može reći da su srpski desničari. Stvarno ne mogu da verujem šta pišeš. Njima je SAD i EU samo sredstvo, skontali su da pomoću njih mogu ostvariti svoj nacionalni san, puca im nešto za evropske vrednosti. A što javno pričaju, pa nisu glupi, naravno da će Tači izaći pred javnost i pričati o demokratiji i multikulturalnosti, ne očekuješ valjda da izađe u javnost i priča kako oće da protera i ubije Srbe ? Pa nije lud, to šta on misli zadržaće za sebe, i radiće na tome, a pričaće ono što zapadne demokratske uši žele da čuju.

slavko

Ma naravno da su odani,čim skinu i operu uniforme,očiste i podmažu oružje,oni se odaju evropskim temeljima i vrednostima.Sigurno je da baš zbog tih vrednosti mogu da izvedu na ulicu onolike hiljade Šiptara,koji su takođe odani temeljima i vrednostima.

Loni

Ja govorim o zvaničnim stavovima i zvaničnoj vlasti, a ne o paradržavnim pokretima, koji su spremni za razna nasilja.

Zvanična vlast Albanije i zvanična vlast Kosova, poznati su po lojalnosti zapadu.
Tako bar za sad stvari stoje. Ako je iko toliko lojalan zapadu, to su vlasti ALB i KOS.
Kada bi se oni založili za ovakvu glupost kao što je Velika Albanija izgubili bi SVE.
Bukvalno sve.
    Sama EU bi i hotpisala. Zamisli da EU podrži cepanje svoje članice Grčke, kandidate za NATO i EU - Makedonije i Crne Gore.
    EU bi se raspala na tim temeljima.

Drugim rečima to je toliko nemoguće i nezamisliv korak, da do njega nema šanse ikad da dođe.
    Čitavo naduvavanje samita bilo je potrebno našim medijima da bi u Srba ksenofobiju stvorili.

Anomander Rejk

Opet pričaš napamet, mimo činjenica.
Grčka je član EU i NATO, pa joj to nije pomoglo da reši problem Kipra, niti turske okupacije tamo. Moraš razlikovati šta političari misle i rade, a šta pričaju. Naravno da zvaničnici Albanije nisu glupi da javno pričaju šta žele, pričaće ono što Zapad želi da čuje, ali na terenu rade sve za Veliku Albaniju. Svesni su da je njihovo vreme, imaju podršku SAD i Turske, Srbija je slaba, ona ne bi smela ni vojno da se suprotstavi u slučaju pobune na Jugu Srbije, Makedonija je još gora.

slavko

Lomljavino,da li znaš nekoga iz te odane vlasti Kosova ko nije nosio uniformu OVK i komandovao njihovom paravojskom.Isto je i u Makedoniji,obe paravojske su legalizovane.

pokojni Steva

Kad je to Kipar postao deo Grčke?!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Джон Рейнольдс

Quote from: Lomljavina on 07-11-2010, 12:17:37
      Čitavo naduvavanje samita bilo je potrebno našim medijima da bi u Srba ksenofobiju stvorili.

Dovoljno je bilo pogledati jednu drugu temu.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/139604/Hapsite+me%2C+ali+Pre%C5%A1evo+%C4%87e+biti+u+Velikoj+Albaniji!.html
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

pokojni Steva

Ako me sećanje ne vara, Schiptari veze sa Ilirima imaju koliko i ja.

mac

Nisi valjda bio živ u to vreme?

pokojni Steva

Dječače dragi, sumnjaš?!

Anomander Rejk

Lista za prirodnu Albaniju učestvovaće na kosovskim izborima. Njen lider najavljuje i osnivanje stranke u Srbiji, ali će kaže prvo da prouči srpsko zakonodavstvo. Ne vidim da bi imao ikakav problem, kad Tadićev ministar javno kaže da izjave o Velikoj Albaniji nisu opasne, i da svako može da govori šta hoće. O Velikoj Albaniji možete slobodno pričati, ali ne i pevati podrugljive pesme Prezidentu , u tom slučaju se prekida utakmica.

Lider te liste izazvao je buru i u C.Gori, izjavom da bi Albanci iz Crne Gore trebali referendumom da se izjasne da li žele da žive sa svojim sunarodnicima, u okviru prirodne Albanije.

---

Prirodno, pa ko koga
teofil pančić
nuspojave >
Prirodno, pa ko koga
teofil pančić

Pokušaji nasilnog ostvarenja snova o "prirodnoj" etničkoj državi pobili su i ojadili više ljudi od svih drugih pošasti i nesreća zajedno

Bujanovac, Preševo i Medveđa postali su nam nekako deo jednog neraskidivog asocijativnog niza, baš kao Metro, Goldvin i Majer, Emerson, Lejk i Palmer, Kanda, Kodža i Nebojša, mramor, kamen & željezo ili mirisi, zlato i tamjan, Raja, Gaja i Vlaja, a može i Otac, Sin i Sveti duh. U stvarnosti, to su tek tri impresivno siromašne i zaostale opštine na krajnjem jugu Srbije, sa etničkim Albancima kao relativnom ili apsolutnom većinom lokalnog stanovništva. Mada bi trijada koja bi glasila: beda, kriminal, tribalizam, mnogo više odgovarala lokalnim prilikama. Što će reći da je tamo sve isto kao i drugde po Srbiji, osim što je još znatno gore. Eno, čak i famozni "šilerovci" Šiptar i Kum behu neđe od Medveđe (mada narečeni Šiptar uopšte nije Albanac, baš kao što ni Kum nije iz seoceta Korleone).

Kako god, čini se da je tvrdnja iz gornjeg pasusa o geografskoj lociranosti ovih mesta doživela stanovitu reviziju, ili se barem vredno radi na tome: umesto juga Srbije, pa čak i istoka Kosova – što je, izgleda, relativno rašireno verovanje bajanje u tim krajevima – izgleda da su se ova mesta našla unutar nečega što se naziva, pazi sad, prirodna Albanija. I onda se ti pitaš kako je moguće da neko proživi život u pet-šest država a da se sve vreme nije pomerio s mesta?! Pa eto kako: na ovom su parčetu zemlje (i Zemlje) granice tako relativna stvar da se tu ni Ajnštajn ne bi snašao.

Doduše, treba napomenuti jednu važnu stvar: prirodna Albanija postoji samo u glavi izvesnog Koča Danaja, "političkog analitičara" (pozeleni od zavisti, Antoniću!) i relativnog marginalca iz Tirane, osnivača nečega što se zove Lista za prirodnu Albaniju, a što namerava da se kandiduje na izborima u svim zemljama u kojima žive Albanci. Ne znate šta je to, niste izučavali tu granu geografije? E, to vam je ono isto što se na srpskom zove "sve srpske zemlje", i vrlo je frekventno u vokabularu ovdašnje duhovne sabraće veselog Danaja.

Kako god, plan je jednostavan u svojoj genijalnosti, i obrnuto: lista se kandiduje svugde, lista pobedi takođe svugde, jer lista zna gde treba da se kandiduje (naime, samo u okvirima "prirodne Albanije" gde će, jelda, prirodno za nju da se glasa), i onda mirno i dostojanstveno ujedini sve Albance kosmosa u jednu i jedinstvenu... šta? Državu, naravno. Veliku Albaniju? Ne, sačuvaj bože, to bi zvučalo tako "imperijalistički": u Prirodnu Albaniju, dakako. Ima, uzgred, i karta te ekološki osvešćne tvorevine: tu su sadašnja Albanija i vascelo Kosovo, bar pola Makedonije, cela prigranična Grčka, "preševska dolina" ali i ceo duboki srbijanski jug do bugarske granice, pa ono tamo gore od Kuršumlije pa, cenim, bar negde do Niša i Kruševca, plus ceo Sandžak svih frakcija, a tu je i lepo parče Crne Gore, neće se baci. Izvinjavam se ako sam štagod propustio, znate kako je to s tim gigantskim državama, nemoš to ni sagledati u cugu. U toj Prirodnoj Albaniji jedva da bi sunce zalazilo.

Ne bi ovo stereotipno bajanje nekakvog tipičnog balkanskog jurodivca ovde bilo kome relevantnom bilo zanimljivo da se na njegovom političkom derneku nisu pojavili aktuelni predsednici opština Bujanovac i Preševo, pa još i poizjavljivali nešto što je u osnovi podrška njegovim stavovima. To je pak ovde izazvalo izvesno političko talasanje, a bogme i javni tužilac gleda ima li tu možda kakvog posla za njega, glede "ugrožavanja teritorijalnog integriteta" i to. Ne marim: ako ima, štono se kaže, "elemenata krivičnog dela", onda tako i treba. Nešto drugo me ovde zanima. Koča Danaj poklonio je, naime – i to nimalo danajski – svim balkanskim velenacionalistima i etnointegr(al)istima termin koji im je sve vreme jako nedostajao; ta magična reč je prirodno. Ovim otužnim subkontinentom odavno kolaju psihodelične mape patološki nabubrelih Srbija, Hrvatski, Mađarski, Bugarski, pa čak i Bosana, a dakako i Albanija, a te su najedared ekstremno uvećane fantom-države nazivane i "velikim" i "istorijskim", i "etničkim" i "pravednim" i ko zna još kako, ali nešto se ne sećam da je bilo ko pre Danaja – analitičarski je to um, bre! – upotrebio najprirodniji izraz za zaumni produkt velenacionalističkog sna: prirodna etnička Megadržava.

Šta je, naime, tako famozno u tom terminu? To što je on tako, ah i oh, savršeno nedužan: umesto eksplicitnog pridavanja nekakvog "vrednosnog" svojstva koje mu pridaju ljudi – te je samim tim relativno i podložno svakovrsnom osporavanju – nazivanje izmaštane etnointegralističke državetine prirodnom pridaje joj neku vrstu "objektivne" vrednosti: nije da sam ja, Kočo (or whoever), alav na granice, nego je naprosto prirodno da to-i-to bude Albanija (Srbija, Hrvatska, Zimbabve... šta god), a protiv nečega što je prirodno ne vredi se boriti: priroda je em jača od svega i svih, em je najpravedniji regulator poretka stvari na svetu. Je li tako? Tako je. Osim što nije.

Razume se da niti postoji niti bi ikada mogla postojati nekakva Prirodna Albanija – ni u sadašnjim granicama, a bogme ni veća od toga, kao ni manja od toga. Isto važi i za Srbiju ili bilo koju drugu državu. Države, naime, nisu ništa prirodno: one su istorijske i društvene tvorevine, podložne rađanju, menjanju oblika, dezena, sastava i veličine, a bogme i nestajanju, umiranju. Čak i vaskrsavanju, ponekad, mada retko. Zato i granice među državama mogu biti sve i svašta, samo ne mogu biti prirodne; jedini relativan izuzetak su ostrvske države, ali i to jedva ("neprirodnih" odstupanja je i tu poprilično).

Pokušaji nasilnog ostvarenja snova o "prirodnoj" etničkoj državi, koja će okupiti sve koji u njoj hoće da budu i mnoge koji u njoj neće da budu (pa su slobodni da idu iz nje, s onim što im stane u zavežljaj) pobili su i ojadili više ljudi u ovom delu sveta nego sve druge pošasti i nesreće zajedno. A kakve sve to veze ima s tim što se baš na dan izlaska ovog teksta iz štampe u Vukovaru Boris Tadić sastaje sa Ivom Josipovićem, da odaju počast žrtvama jednog prostorno i vremenski bliskog rata? Razmislite malo, i kašće vam se samo. Sasvim prirodno, bez brige.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

PTY

Nikad mi nije bilo jasno da li Teofilu zaista izmiče prirodnost značenja termina "karantin"... ili se samo folira...?  :lol:

Mica Milovanovic

Pobogu, šta tebe nagoni da čitaš Teofila Pančića...
Mica

sleep

Ja bih im dao to Preševo  xpirat
"Ona htela fensi face, a ja Srbin sa dna kace"

mac

Pa već je njihovo. Samo što je i naše.

PTY

Quote from: Mica Milovanovic on 09-11-2010, 21:06:36
Pobogu, šta tebe nagoni da čitaš Teofila Pančića...

Tu i tamo me neko na kvarnjaka zavrne po pitanju sirove nostalgije, ko sad ovde ovaj Žikoslav... :(

Anomander Rejk

Vilijem Voker, bivši šef misije OEBS, podržao ideju ujedinjenja Albanije i Kosova.
Ako se malo prisetimo, to je onaj koji je imao veze sa Račkom i medijskom kampanjom usmerenom ka bombardovanju Srbije.
Dodao je još, da bi Srbija trebala da se izvini za zločine nad Albancima.

Loni

A šta ćem os tim da i Dodik ima listu za prirodnu Srbiju,
kao i Hrvati u Hercegovini, a oni su mnogo bitniji faktori (oficijalna vlast),
od pristalica liste za prirodnu Albaniju, koji ne vladaju u ALB. i ka KOS?

Albedo 0

Bio si na Dodikovom skupu za prirodnu Srbiju?

slavko

Naravno da nije,ali je to "poznato".
Minimalizovanje svega što je upereno protiv Srba,a u isto vreme veličanje "odanosti" euroameričkoj ideologiji je konstanta sve dok se ne rastoči srpska država.Federalizacija Srbije kao zajednice regiona je opet samo korak ka zacrtanom cilju.I da nema ovih retrogradnih Srba već bi se uživalo u blagostanju i demokratiji.Izvinite ,odoh da povraćam.

Anomander Rejk

Nećemo ništa s tim. Dodik, sve i da ima takvu listu, nema podršku koju imaju Albanci da bi je mogao ostvariti. Srbi, iako čine trećinu stanovništva u BIH, nemaju ni republiku, ni pokrajinu, dok Albanci imaju dve skoro monoetničke države- Albaniju i Kosovo, mislim ovu poslednju Zapad priznaje kao državu. To je uostalom, uobičajena priča- čim se spomenu nacionalistički projekti drugih, odmah se kreće ,, A Velika Srbija ? '' Velika Srbija ne postoji. Velika Albanija postoji- ne formalno, ali faktički da.

Albedo 0

ma sve je to super, ali odakle Lomiju to da Dodik ima bilo kakvu listu za prirodnu Srbiju, jer i ja da sam na njegovom mjestu ne bih želio da se ujedinjavam sa Tadićevom mašinerijom, samo bi falilo da i nas upropasti kao da nas rat nije dovoljno upropastio. A tek smo malo živnuli.

Mislim da to danas nije ni pod razno, da prelazimo na nesigurni dinar, da iz Beograda odlučuju da li će se nešto prodavati ili ne i tome slično, super je taj patriotizam, ovo-ono, ali tek kad se smakne vrhuška u Beogradu.

Tako da taj plan o kojem Lomi ovdje spekuliše postoji samo u njegovoj glavi.

Loni

Ne drži me za termin.
Nije bitan izraz ,,prirodna'' i Dodi je ne koristi, ali svakako jeste separatista, koji je na višoj funkciji od nekakvih albanskih lokalnih političara, čije stranke jedva da igde prelaze cenzus.

Elem, Slavko, REGIONI nisu isto što i federalizacija zemlje.
REGIONI su bauk samo u Srbiji i nigde više.

Svaka, ali bukvalno svaka država sveta sem možda par malih, ima regione i regionalna predstavništva.
Oni ne služe separatizmu već tome da svi krajevi jedne zemlje budu podjednako razvijeni koliko toliko, a ne da se samo prestonica gradi, a sve ostali propada.

I JOŠ NEŠTO....

Ja nisam ni u kakvoj varijanti za raspad Srbije.
Jesam za razdvajanje Srbije i Kosova (priznajem da se vredi možda boriti samo za onaj sever), ali zato da bi nama bilo bolje u jednostavnijoj državi bez toliko Albanaca, koji s obzirom na prošlost i naše odnose, mogu da donose samo sve veću i veću nestabilnost.

Ali kad je reč o Srbiji bez Kosova, nisam ni za kakav njen raspad.
Ni za separaciju Vojvodine, ni Sandžaka niti te tri ruralne opštinice sa alb.manjinom.

Jedini, kog sam ovde video da vojvodinaši je WG, al' nemoj meni da stavljate to u usta.

Albedo 0

Regioni nisu isto što i federalizacija zemlje, ali španski region Katalonija ima 10 miliona stanovnika. Dakle, njima je jedna Srbija - region.

Džek

Ne znam šta oni stručnjaci u Vinči čekaju, limun možda?
Vreme je da sklepaju nuklearne glavurde, male snage. A i ono tajno Teslino oružje iz šteka da se vadi. Vreme je!

Pa da vidimo, kameradi Ameri i kalimero kapice, sve sa zapadnim susjedima, pošto Musa jarca dere!

Bogme, skupo...

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Meho Krljic

Bolje je umreti u trenutku sa radioaktivnim bljeskom nego živeti decenijama kao radioaktivni mutant!!!

Džek

Naj je bolje umreti na kraju svog života!! Makar svetleći kao neonka. Zamislite samo uštede na računima za struju. NIKAD više sijalice u kući!!

Meho Krljic

Sledeći istu logiku - najgore je umreti na početku svog života?

Джон Рейнольдс

Najgore je umreti ne znajući da si umro.

#Τζούτσε

Džek

Ne, ne... najgore je umreti za života!

PTY

Quote from: Meho Krljic on 15-11-2010, 17:01:40
Sledeći istu logiku - najgore je umreti na početku svog života?

aaaa... a pro-life activist!!!!  :D

Albedo 0

da sam ja predsjednik definitivno bih uzeo Džeka za savjetnika, stvarno ona Vinča ništa ne radi, osim što provjerava da li neko ima ptičiji grip, sramota...

Loni

Alo, REGIONALIZACIJA = NUŽNA.

Katalonija nema 10 već 7,5 miliona ljudi.

Osim toga ona (region NUTS 1) je, zbog veličine sama podeljena na svoje regione (NUTS 2), koji su podeljeni na NUTS 3 regione, koji su podeljeni na opštine.

- Katalonija je podeljena na 4 provincije.
To su:
- Barselona
- Žirona
- Lieda
i
- Taragona

E te četiri NUTS 2 regiona biće u istom rangu kao Vojvodina, Šumadija, Drina, Nišava, Beograd i Krajina.

Strah od regiona je besmislen koliko i strah od opština.
Hajde onda u naletu paranoje da izbrišemo opštine.

I šta onda?
Onda će u dom zdravlja ili MUP- na Vračaru da dođe njih 5 000 dnevno,
a recimo u MUP ili dom zdravlja ili Sud Grocke da dođe samo 10 ljudi dnevno.
(Kaluđerici, koja spada u Grocku geografski su bliže zgrade opština, mupa ili doma zdravlja Zvezdare, Voždovca ili Vračara).

Ne može tako!

Mora da se zna ko pripada kojoj opštini da bi bilo reda i ravnomernog rasporeda, a ne gužve.
Mora da se zna kom regionu pripada, koja opština.

A Javni servis neke države, pored RTS BEograda i RT Vojvodine, mora da ima i kanale, čiji će novinari izveštavati sa kulturnih manifestacija u Nišu, Kragujevcu ili Krušpevcu.

Kakav je to način da Nišlije plaćaju pretplatu ko i drugi, a da im se grad spomene samo u vremenskoj prognozi.
E to je to kad nema regionalizacije ni svesti o ravnopravnosti građana.

Meho Krljic

Regionalizacija je zaista jedna od poslednjih šansi za Srbiju. Tempom kojim Beograd ostavlja pustoš u ostatku zemlje za koju godinu nam regionalizacija neće ni biti potrebna, svi će živeti u Beogradu (i gušiti se jedni u drugima), osim šačice staraca ostavljenih da pomru po zaseocima.

scallop

Regionalizacija bi bila sjajna, kad regioni ne bi imali separatističke ideje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Loni

A koji to region ima separatističke ideje?

Vojvodina već ima status regiona,
dakle Šumadija ili Moravska Oblast imaće separatističke ideje.

Pa znaš šta, ako se zaista neke 2155. godine desi da više od 50 posto građana Kragujevca, Kruševca, Kraljeva, Čačka i Jagodine bude bilo za izdvajanje iz Srbije,
onda to zaista znači da je Beograd toliko bezobrazan, lopovluku sklon i odvratan da i ne zaslužuje bolje.

Mislim Šumadija i Moravska oblast i separatizam.
Ma dajte.
Jes da je ovo forum ljubitelja fantastike, al' nemojmo je mešati sa stvarnošću.

Meho Krljic

Nemaju sigurno svi. Evo, iz današnje politike:

Niš u sedištu EU zajedno s Vojvodinom

QuoteNiš – Zvanična potvrda da je grad Niš učinio prve korake za otvaranje svoje kancelarije u sedištu Evropske unije u Briselu iznenadile su mnoge u Srbiji, ali i samom gradu. Odmah je pokrenuto više pitanja od onih kako će, iz kojih izvora i na koji način grad obezbediti sredstva za plaćanje prostora i svog predstavnika u Briselu, pa sve do takvih da li će se to i kako isplatiti. Gradonačelnik Niša mr Miloš Simonović je za ,,Politiku" objasnio pre kako se došlo na ideju za ovaj potez:

– Ovo nije ništa ni novo, ni iznenađujuće, kako se pokušava da predstavi. Nebrojeno je sličnih primera u prošlosti. Mnoge evropske zemlje, koje su sada članice, a pre toga bile kandidati za učlanjenje u Uniju, na isti način otvarale su predstavništva svojih država, ali i regija i velikih gradova u Briselu. Upravo je to i za nas u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu bila polazna osnova za korak koji smo učinili – rekao nam je Simonović.

Niš ima odličnu saradnju s pokrajinskim vlastima Vojvodine i na početku će kancelarija ovog grada u sedištu EU biti u sklopu predstavništva pokrajine, kaže Simonović. I posle toga, kada kancelarija počne da radi samostalno grad neće imati nikakve troškove:

– To će biti privremeno i verujem rešenje za veoma kratak period. Ovo kažem jer smo već od Asocijacije lokalnih agencija za demokratiju ALDA, čiji je Niš jedan od osnivača, dobili obećanje da će nam veoma brzo biti obezbeđen i ustupljen prostor za predstavništvo u Briselu, i to potpuno besplatno. Znači, grad i njegov budžet neće imati nikakve troškove oko zakupa prostora i plaćanja dažbina za njega. Isto tako preko LEDIB-a, Programa vlade Danske za podršku ekonomskog razvoja Nišavskog okruga biće obezbeđena sredstva za troškove našeg predstavnika. Na kraju mi već imamo i vrlo povoljno rešenje oko tog predstavnika, koji nije nepoznat, još manje misteriozan. U Briselu već živi naša sugrađanka, Nišlijka, koja radi u ,,Observeru" i koja ima svoj stan, tako da ni za njen smeštaj nećemo plaćati ništa.

Kakve efekte očekujete od budućeg predstavništva grada u sedištu EU?

– Veoma je značajno što mi otvaramo kancelariju u Briselu zbog svog grada, ali mnogo više zbog cele južne i jugoistočne Srbije. Kao centar velikog regiona u kojem živi oko dva i po miliona stanovnika imamo značajnu ulogu i ogromnu obavezu da pokrenemo sve akcije, inicijative i ideje za izlazak ovog dela zemlje iz krize. Najviše zbog toga se i nadamo dobrim i pravim rezultatima u saradnji sa organima EU.

Da li već imate direktne kontakte s Briselom?

– Svakako. Zahvaljujući dobroj saradnji i korisnim kontaktima sa predstavnicima Portugalije u Srbiji i u organima EU nalazimo se na dobrom putu da dobijemo značajnu pomoć za grad i ceo ovaj kraj Srbije kod pretpristupnih fondova Evrope za 2011. i 2012. godinu namenjenih zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji. Činjenica je koju niko ne može da ospori da će naš predstavnik u Evropskoj uniji, na samom izvoru u Briselu lakše dolaziti do pravih i dobrih informacija, biti bliži projektima i inicijativama, ali i pomenutim fondovima. Naravno, i lakše će predstaviti potencijale Niša i celog ovog dela Srbije, tako da uopšte ne sumnjamo da će otvaranje kancelarije Niša biti od velike koristi i posebne važnosti – rekao je na kraju za ,,Politiku" gradonačelnik Niša mr Miloš Simonović.

T. Todorović

Mislim, pretpostavljam da Niš nema planove da se odcijepi od Srbije?

A i, objektivno, zašto bi se neko cepao od Srbije ako mu je bolje da živi u njoj? Ja obično kažem, ako se regionalizujemo u dogledno vreme, ako se uradi fiskalna regionalizacija pa onda regioni budu u stanju da sami budu odgovorni za ubiranje poreza ali i raspodelu tako stečenih sredstava (umesto kao sada gde sve ide u Beograd pa se posle okultnim ritualima komadići šalju u opštine) sledeći put Zukorlić neće moći da optužuje Beograd da drži Snadžak na dnu, već će sandžačke vlasti morati svojim građanima da objašnjavaju šta bi sa parama koje su od njih uzele.

Jasno da to neće rešiti sve, ali će biti veliki korak u pravom smeru.

A ja inače sa separatizmom nemam previše problema, ako nije nasilan. Ta bez separatizma danas ne bismo imali Ameriku i Kanadu. Dobro, možda bi to u neku ruku bio i dobitak, ali u neku drugu bi bio i gubitak  :lol:

Džek

Quote from: Albedo 0 on 15-11-2010, 18:52:02
da sam ja predsjednik definitivno bih uzeo Džeka za savjetnika, stvarno ona Vinča ništa ne radi, osim što provjerava da li neko ima ptičiji grip, sramota...

Naravno da je sramota!
Mislim, ako je regionalizacija jedina šansa za ovu državu, ondaK i ptice da se regiJonišu.
Nek' se same proveravaju imaju li grip ili ne!

Albedo, kad postaneš uskoro predsednik, pikaj me isključivo za finansijskog savetnika. Volim da savetujem prvenstveno sebe. Imam jedan radni kombinezon, beli (lepo će stajati crna kravata na isti) sa velikim i dubokim džepovima.

Šalu na stranu...
Elem, regionalizacija zemlje bi bilo dobro i sa privrednog aspekta. Mislim da bi mnoga krepana preduzeća (proizvodna) vaskrsla.
Svakoj regiji bi bilo u interesu da bude privredno i ekonomski jaka. Pod uslovom da boss te regije smatra tako...

Albedo 0

Quote from: Lomljavina on 15-11-2010, 20:09:15
Alo, REGIONALIZACIJA = NUŽNA.

Katalonija nema 10 već 7,5 miliona ljudi.

isto koliko i Srbija u svakom slučaju...

Vojvodina se ne ponaša kao region i kome to nije jasno neka ide na defektološki fakultet, tamo rade sa takvima.

Poenta regionalizacije jeste da ispravi socijalnu nejednakost ''geografski''.

Dakle, nakon pravilne regionalizacije Vojvodina i Južna Srbija bi možda po standardu bile u odnosu 2:1, kao što je to u Češkoj region glavnog grada Praga u odnosu na ostale regione koji su maltene izjednačeni.

Danas je odnos Vojvodine i Juga najmanje 5:1. I to srpska ''regionalizacija'' neće dozvoliti da se promijeni.

Ako bude 2:1 ja dajem glavu, jer Vojvodina na čelu sa Pajtićem, čankom i ostalima to neće dozvoliti. Separatizam je tu neminovan.

Loni

Da, Albedo, 7 milona je isto kao i Srbija, ali Katalonija je, kao što sam rekao i sama IZDELJENA NA REGIONE.
Odnosno na 4 provincije.

Dakle ne sliva se sve samo u Barselonu, već postoje  Lerida, Taragona i Gerona (Žerona na katalonskom).
Pritom je grad sa najvećim standardom u Žeroni (Figueras - rodno mesto Salvadora Dalija), a ne Barselona City.

Dakle pazi koliko je ta Španija regionaliozvana.
Ne samo da ima velike NUTS 1 regione,
već svaki NUTS 1 region, da se ne bi slivao sav novac samo u jedan centar je DODATNO IZDELJEN na NUTS 2 regione.

Imaju čak i to.
Srbija nije izdeljena ni na kakve regione.

NUTS 1 joj i ne priliči jer to su višemilionski regioni, koje imaju i velike zemlje,
ali NUTS 2 i NUTS 3 su neophodni.

Zbog čega ja na TV-u ne hvatam ni jednu televiziju iz trećeg i četvrtog grada u zemlji (Niša i Kragujevca)?

Plottz

Španija je u totalnom lomu.
Imam dosta drugara koji tamo žive ap mi po malo prenose dogodovštine u španjskoj ekomoniji.
Elem ne dobijaju više istu količinu razvojnih kredita EU,industrija im žešće kašlje,te su u frci neopavanoj
nezaposlenost porasla na 12%(zvanična,kažu statistika),plate smanjuju kao i zaposlenu radnu snagu...
A nekad su bili silan dasa!
subota 14