• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mitologija kao izvorište inspiracije - Kosingas

Started by Kosingas, 18-11-2010, 14:19:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Kosingas

Iako se ovde razgovara o mojoj knjizi, moram da vam skrenem pažnju na članak u NIN-u koji sam danas video. Povod je knjiga Mitološka bića Srbije Milenka Bodigorića. Svako delo o srpskoj mitologiji je za svaku pohvalu s obzirom da je naša mitologija dugo bila nepravedno zapostavljana, ali me komentar naših stručnjaka najblaže rečeno neprijatno iznenadio. Link je: http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=57033.
Kad neko izjavi:

"Не постоји српска митологија
На помен популарне књиге о српској демонологији Миленка Бодирогића неки професори Филозофског факултета прасну у смех.
,,Наша митологија не постоји", тврди проф. др Иван Ковачевић са Катедре за етнологију и антропологију Филозофског факултета. – Чајкановић је фрик у нашој струци, а Вукови списи су по принципу ,,причам ти причу". Све су то бајке за децу, лепе, али без јаке научне потпоре. То је популаризација лоше науке."

Onda je sasvim jasno zašto smo mi jedini narod koji nema svoju mitologiju. Za takve verovatno samo postoji NOR i AVNOJ, pa ne čudi što najveći broj ljudi ne zna da imamo mitologiju i što se ona ne spominje u školama. Sramota je što se nipodištava naše najstarije kulturno nasleđe, pa samim tim i slovenska mitologija. Po meni, to je pljuvanje u lice našim mitskim junacima, našim običajima i našim precima. Ostao sam bez reči.

Perin

Kao što reče Mo, pročitao sam prvu knjigu, koja me, upravo zbog Gavrilovog palamuđenja, pomalo smorila.Kao i neki nerealni delovi tipa "Njih je bilo 50 ili 500, a nas dvojica..."

Knjiga je, s druge strane, odličan uvid u srpsku mitologiju. Planiram pročitati i druga dva dela, koji su, koliko čujem, mnogo bolje zanatski potkovani.

Lord Kufer

Pa, gde je ta srpska mitologija? Je li ona negde funkcionalna, je li bila nekad funkcionalna?
Imaju li Belgijanci svoju mitologiju? Ni Englezi nemaju svoju mitologiju, osim ove novonastale i stalno dopunjivane.
Komunisti su svesno stvarali svoju mitologiju, zajedno s istorijom, kulturom i svim ostalim što je potrebno zarad državotvornosti, ali Srbi kao nacija nikada nisu činili bilo šta smisleno u tom pogledu. Samo imamo pokušaje Crkve da od srpskih vladara, koljača, načine svece i da to proture kao nekakvu mitologiju.

Kosingas

Ona je bila i te kako funkcionalna i još uvek je, samo pod crkvenim plaštom jer je preuzela skoro sve stare slovenkse običaje i proglasila ih svojim. Ako pročitate Srpsku mitologiju Sretena Petrovića tačno možete da vidite kako je Crkva stare slovenske bogove prekrstila u svece, preuzimajući njihove osobine, občiaje i rituale. A što se tiče drugih naroda, naravno da imaju svoju mitologiju mešavinu anglo-saksonske, ali i keltske, odnosno piktske mitologije u Britaniji. A oni to umeju da poštuju bolje od nas. Istina je da su komunisti svojom "mitologijom" pokušali da istisnu srpsku mitologiju i to im još uvek polazi za rukom. Otud i izjave poput ove da mi nemamo svoju mitologiju.

Kosingas

A što se tiče "palamuđenja", to je relativna stvar. Treba pročitati sva tri dela, pa oceniti koliko je to bilo palamuđenje ili postavljanje scene za ono što tek treba da se desi. Što se tiče "nerealni delovi tipa "Njih je bilo 50 ili 500, a nas dvojica..." i to je relativno. Pročitajte "KNJIGA POUKE" Usama ibn Munkiza napisana u vremenu krstaških ratova, pa da vidite šta se i kako zaista radilo i ratovalo. Ljudi su činili neverovatne podvige i trpeli jeziva sakaćenja. Uostalom, možda ste čuli za mongolskog kana Tamerlana, a njegovo ime znači Hromi Timur, a dobio ga je zbog povrede noge nakon pobede sa 60 svojih ratnika protiv 1000 neprijatelja. Istorija je puna sličnih primera.

Lord Kufer

Ako je i postojala, nije živa. Ja je ne vidim. Gde je kosmogonija, gde je etika, gde je mitološka istorija. Imamo Kraljevića Marka koji je prava papazjanija objedinjenih arhetipova, neko je to gurao, ali nije se primilo.
Umesto prave mitologije, imali smo kultove, Kosovski kult, kult Miloša Obilića, i šta ti ja znam, ali to nije dovoljno za jednu sveobuhvatnu mitologiju.
Više je crkva potisnula i uništila tu eventualnu originalnu srpsku mitologiju, mnogo pre komunista. Međutim, nije to bitno - ako jedna kompletna mitologija zameni drugu, one su u principu o ostoj stvari. Stvar je u tome što je srpska mitologija uništena, iskasapljena i nema je.
Hajde da vidimo, koja mitologija danas deluje, recimo, u vaspitanju srpske omladine? Treš i Holivud, u najvećoj meri, sistem koji je u potpunosti bez ikakve etike. A SPC deluje krajnje neuverljivo i dogmatski nameće svoje kalendarske svece.

Svevid

Краљ Артур не спада у енглеску митологију? Тешко ћемо се сложити. О томе има толико писанија, да их је тешко побројати.
С друге стране, Црква није обратила словенсе богове, него је народ давао епитете словенских богова светитељима. Али, у осталом ћу се сложити са твојим ставовима. Српска митологија јесте постојала - не постоји народ који није имао своју митологију - и делатна јесте била у народу. Уосталом, Краљевић Марко је врло вероватно пандан Самсону из старог завета... И једно и друго пре спада у сферу митологије, него историје.
Не волим југословене.

scallop

Kosingas, kad pišeš "srpska mitologija" uvek se vezuješ na "slovenska mitologija". To je malo "izvedeno". Čitao sam neke ozbiljnije radove u kojima se dovodi u pitanje i "grčka mitologija". Klasični grčki Panteon je sistematizovan, izveden iz monoteističkih lokalnih uverenja. Ni u antičko vreme, lokalno, nije bilo mesta za više bogova. Demoni su već nešto drugo. Kod Grevsa ima najmanje dva notirana Panteona. Nordijski je papazjanija. Tako ni u slovenskoj mitologiji ne postoji konzistentan Panteon. Nije za čuditi da su slovenske mitologije ostale nepovezane, jer su i etničke grupe ostale nepovezane. Još teže je govoriti o srpskom Panteonu, mada bi, po logici "zastoja" u razvoju srpske kulture od preko 400 godina i slabog hrišćanskog preuzimanja, zaostali fragmenti mogli da budu prepoznati. To je dobro za "srpsku epsku fantastiku", višak stepena slobode daje prostor za maštanje. Uvek sam govorio da je upravo ta nedorečenost mitologije u našoj istoriji prednost. Naravno, ne treba upijati zapadnjačke mitove, oni su već prenaduvani dvadesetim vekom. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Lord Kufer

Mitologiju nije izmišljao narod. To je najobičnija zabluda. Kao što ni pesme o Kraljeviću Marku nije pisao narod. Neko ih je pisao, neki pojedinac, umetnik. Mitologija je tako i nastala, preotimanjem od pesnika, njihova dela su menjala vlasnika, a imena su im zaboravljena, utopljena u "etnos".

Poezija je u osnovi mitologije, ali degradacija mitova je moguća, naročito pod uticajem političke "etike", tj. ideologije. Štimovanja itd.

Kosingas

Svi ste donekle u pravu. Mislim da je suština u tome što naša mitologija nije sistematziovana, nema pisanih tragova i sve je usmeno prenošeno s kolena na koleno, bilo pesmama ili bajkama. A ponajviše običajima i ritualima. Uostalom, mi nismo imali ni prave istoričare. Ono malo pisanih tragova potiče od Crkve ili turskih izvora! Teško je tako pohvatati sve konce i napraviti jednu celinu, ali imali smo našu mitologiju koja se zasniva na slovenskoj, a kao južni Sloveni, uneli smo svoje specifičnosti.

Boban

Quote from: Kosingas on 18-11-2010, 14:59:08
Uostalom, možda ste čuli za mongolskog kana Tamerlana, a njegovo ime znači Hromi Timur, a dobio ga je zbog povrede noge nakon pobede sa 60 svojih ratnika protiv 1000 neprijatelja. Istorija je puna sličnih primera.

Ima tu jedan problem.
Istorija i stvarnost prepune su ovakvih neverovatnih primera.
Ja sam bio svedok, u jednoj kafani na Kosmaju, pre 30 godina da je jedan jedini čovek sprečio da 15 ljudi spremnih na tuču uopšte uđe u kafanu. Ne samo da je sprečio, nego ih je razjurio.
Nije bitno šta se desilo, za književnost je bitno da se ispripoveda uverljivo i ne možeš primedbu da nešto ne izgleda uverljivo braniti taksativnim navođenjem sličnih događaja. Za književnost je to irelevantno. Računa se samo pripovedački postupak.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Lord Kufer

Ako nije sistematizovana onda nije ni mitologija, nego je pre svega kjiževnost ili politika.
U Srba se rađa jedan u 300 godina koji je u stanju da izvrši kakvu takvu sistematizaciju. Ali što taj jedan uradi, ostali svojski razgrađuju i rasprodaju po okolnim stratištima.

U Srba ima običaja koji prethode slovenskim i vuku korene još iz Vinče, ili neke starije kulture. Samo i to treba znati razlikovati.

boki77

Dakle, mitologija, da bi bila takvom, mora biti sistematizovana?
Ne razumem.

Lord Kufer

Sistematski obuhvata čitav etnos i tako uspostavlja kontrolisanu distribuciju ideja.
Ako to nije slučaj, postoje samo mitski elementi, ali njihovo dejstvo ne proizvodi etnos.
Sbog toga su Srbi slabi kao narod, nejedinstveni su, i to od starih, poznatih vremena. Nisu dovoljno definisani, više su apstraktni, baš kao što se kaže - "nebeski narod". Nesposobni su da se organizuju i udruženo deluju k nekom smislenom cilju.

Berserker

Prof Sreten Petrovic je obavio odlican posao sa srpskom mitologijom, ne vidim zasto njegova dela ne mogu da budu pocetna tacka za proucavanje. Doduse, ne vidim poentu u razlikovanju srpske i slovenske mitologije, jer smo hricanstvo prihvatili jos kao sloveni, a ne kao srbi. Za nedostatak pisanih tragova je krivo prerano i prebzo prihvatanje hriscanstva, pre nego su ostali ikakvi pisani tragovi o staroj religiji. Norvezani su izdrzali sve do 10-12. veka, ali zato imaju Snorijeve ede gde sve lepo pise,ali to ne cini nasu mitologiju manje realnom od njihove, samo slabije sistematizovanom. Ali obrnutim zakljucivanjem (ponajvise iz iskvarenih crkvenih obicaja koji su nastali diektnim uplivom paganskih rituala i obicaja) mogu se doneti sasvim lepi zakljucci o nasoj mitologiji.

scallop

Ako su Snorijeve ede iz X-XII veka relevantne, ne vidim kako bi delo Sretena Petrovića iz XX veka bilo dobra početna tačka. Ima tu nekih 800 godina razlike.  :lol: Jel' bi vi o tome ozbiljno, pa da odvojimo jedan topik? Šteta je brljati po ovom.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Berserker

Ma po tome mi dobru pocetnu tacku nikada ne mozemo imati jer pisanih tragova o prehriscanstvu kod nas prosto nema. Svi podaci koje trenutno imamo o tome su izvedeni indirektno, ali kad nema kise, valjda je i grad dobar? Makar za pocetak?

Boban

Evo ga zaseban topik, mitologija i šta se s njom sve može ili ne može.

scallop

E, ako ćemo o izvorištu inspiracije, onda ovo može da bude sjajan topik. Budući da imamo samo tuđe, a kasnije hrišćanske zapise (sa obe strane prilično nepovoljni zapisi i o življu na Balkanu, ali i o paganstvu), zgodno bi bilo videti gde smo se to zatekli kad smo došli, ako smo došli i s kim smo se morali družiti, jer Balkan nikada nije bio - prazan.

Ranohrišćanski Balkan je prisutan već od IV veka. Očigledno je i Konstantin Veliki bio pod tim pritiskom, jer je legalizovao hrišćanstvo za svoje vladavine. Istovremeno su bili prisutni uticaji tračkog i helenskog orfizma, kao i raznorazna verovanja niza lokalnih segmentiranih zajednica. Kad bih ja želeo da pišem epsku fantastiku sa ovih prostora, najpre bih preslišao literaturu koja se bavi ovim verovanjima, jer su sva bila prisutna do okončanja hristijanizacije, pa i dalje. To je tako bogato da mi curi voda na usta.

Kosingas

Nije bitno šta se desilo, za književnost je bitno da se ispripoveda uverljivo i ne možeš primedbu da nešto ne izgleda uverljivo braniti taksativnim navođenjem sličnih događaja. Za književnost je to irelevantno. Računa se samo pripovedački postupak.

[/quote]

Malo sam se kasno uključio, ali bih da repliciram Bobanu, kao što kažu naši nam dragi poslanici. Kolega Perin nije najbolje shvatio izraz "50 ili 500". On nije dat u smislu da će da pobije svih 50 ili 500, nego pošto je brojčano nadjačan njemu je svejedno da li se bori protiv 50 ili 500 jer će ionako da pogine. Nadam se da je sad to malo jasnije.
Inače, slažem se sa Berserkerom da je S. Petrović odlično sistematizovao srpsku mitologiju, mada po mom mišljenju treba da je učini mnogo pristupačnijom svim uzrastima, jer je ovako previše stručna i suvoparna. A to što je naša mitologija "stradala" posle vekovnog gaženja, što od crkve što od komunista, ne znači da je nismo imali ili da je treba zaboraviti. Izučavajući je za potrebe romana, došao sam do zaključka da je srpska mitologija i te kako preživela svo to gaženje i sakaćenje i da, za razliku od drugih naroda, ona je i danas vrlo prisutna u nas. Dve stvari koje je Sreten Petrović rekao stalno mi odzvanjaju u glavi: 1. mi smo jedini slovenski narod koji nije do kraja prihvatio hrišćanstvo, i 2. od svih naših crkvenih praznika samo su dva izvorno hrišćanska: Božić i Uskrs. Svi ostali su nastali prisvajanjem slovenkskih običaja i praznika i njihovim prekrštavanjem.
Mislim da idemo u dobrom pravcu da ćemo jednog dana dobiti tu sistematizovanu srpsku mitologiju u nekom popularnijem obliku kako bi lakše privukla široke mase. Mada me uvek plaše izjave naših učenih glava poput one s početka topika. Da je Čajkanović frik, a da su Vukovi spisi pričam ti priču... to je po meni strašno. To bi verovatno rekli i da mi imamo naše Snorijeve ede, Ep o Gilgamešu ili Knjigu Mrtvih.

Lord Kufer

Bojim se da zbog politizacije nema ništa od sistematizacije...

boki77

Balkan je bio naseljen mnogim narodima (prosečan gen Srba ima oko 50% slovenskog - nešto malo je tursko, a ostatak je od starosedelačkih naroda). Sigurno je bilo mešavine svega i svačega - Sloveni su morali doneti nešto sa sobom, a Iliri, Tračani i ostali su morali imati svoju mitologiju i verovanja.
Lično ne znam ni za jednog autora koji piše o starobalkanskim narodima i njihovim verovanjima. Svaki uput je dobrodošao.

Kosingas

Ah, da, i jo nešto. Lord Kufer pita je li funkcionalna i da li je živa. U istočnoj Srbiji, u Homoljima, je i te kako živa! Oni ljudi tamo žive u srednjem veku, po pitanju običaja, naravno. Sreten Petrović je iz Svrljiga i tamo stalno prikuplja podatke, pa mi je pričao kad je prisustvovao lovu na zmajeve. Što kaže on, nije video nikakvog zmaja, ali da ti ljudi zaista veruju da love zmajeve, pa tumaraju noću sa vilama i sekirama, jureći ih po šumi. To je samo jedan primer, ali sličnih ima mnogo. Treba pročitati njegovu Srpsku mitologiju, u verovanju, običajima i ritualu. Čuo sam da je izdao novu knjigu, ali još je nisam nabavio.

Kosingas

Boki 77, potraži knjigu Iliri i Tračani - O starobalkanskim plemenima, od Dragoslava Srejovića. Izdala Srpska književna zadruga 2002.

Boban

Ja mislim da treba raditi knjige o balkanskim mitovima za decu, malo teksta, dosta slika, pa čak i ako nije sve tačno i provereno. Nebitno. Da krene priča o tome, da se ubaci u programe osnovnih škola, zašto Gustav Švab, mislim, neka njega, ali treba uneti i domaće stvari, pa i izmišljene, dorađene, proširene, dopunjene...

Lord Kufer

Jeste, ali stvarno mora da se sistematizuje, jer koliko ja vidim tu se svašta različito pripisuje vilama i vampirima.
Mitološki arhetipovi nisu simboli kojima može svašta da se pripisuje, nego energetski motivatori.

Boban

Ale i bauci su jedan korak ka tome, ali treba da se obrade i događaji, bitke, kretanja, seobe... više bi to moralo da bude izmaštavanje nego istraživanje, ali ako se uradi dobro, zapatiće se.

Kosingas

Upravo tako, Bobane. Treba zagolicati maštu deci, a oni će već kasnije da se "zaraze" i ozbiljnije da istražuju. Ipak je sramota što znaju više o Hari Poteru nego o svojoj mitologiji. Ali čuo sam od nekoliko učitelja i učiteljica iz unutrašnjosti da već na svoju ruku ubacuju priču o našoj mitologiji, što je za svaku pohvalu.

Lord Kufer

Suština mitova je etika. Treba nešto u stilu Zvezdanih ratova ili Star Treka (kao moderni mitovi), kompletan sistem s filozofijom, a ne samo prazan i proizvoljan fentezi.

Osim toga, mislim da bi jedan čovek teško mogao sam da izađe na kraj s tim.

Kosingas

Kad spomenu Ale i Bauke od Palavestre, taj čovek mi nije jasan. Napisao je zanimljivu knjigu, takoreći prvu popularnu knjižicu, koja se i meni svidela, a onda je izjavio kako je sve to izmislio. Ja znam da nije jer je najviše koristio "Mitska bića sprskih predanja" od Slobodana Zečevića iz 1981. Poklapanja su i do 99%, a šta mu onda bi da se distancira, ne znam. Verovatno zato što je u međuvremenu stekao ugled, a ovo je pisao dok je bio "mlad". Ko će mu znati! :x

Lord Kufer

Mnogi pisci će za svoj kreativni postupak reći da je "izmišljanje". Ja baš ne bih verovao u to. Intuicija je ta koja vrši posao nepogrešivo, a pisci ne moraju uvek da budu svesni toga šta pišu.

Kosingas

Ma, čim se on potpisao pseudonimom to znači da ga je bilo sramota od svojih kolega ili koga već.

Lord Kufer

Sećam se ja kad je ta knjiga izašla. Još sam onda mislio da ne treba gledati gde su joj "koreni", nego treba čitati kao poeziju. Ali kao takva, ona može i sama da bude "koren".

slavko

Mislim da je rad na terenu neophodan i jednako važan kao i kopanje po onome što je zapisano.Aleksandar je spomenuo Homolje i istočnu Srbiju.Tamo se može reći da ljudi žive fantastiku.Radeći na priči o Zlatnoj i Srebrnoj Kraljici smo,usput ,otkrili bar desetak sjajnih priča.Ali i drugi krajevi još uvek imaju svoje priče,i još ima onih koji mogu da ih prenesu.Istraživanje običaja takođe ,gotovo uvek ,otkriva i priče .Vukov posao prikupljanja je bio samo početak,ali na žalost,nedovoljno nastavljan.To je posao koji je pipav i često frustrirajući jer se često nlaze samo detalji koji ne otkrivaju celine.

scallop

Po Istočnoj Srbiji je najmanje "srpske" mitologije. Nightflower će vam to najbolje objasniti. Zašto uvek zaboravimo Tribale? Ni sa Tračanima se nije zezati. Njihov orfizam je dominantan na Balkanu, a ne sećam se da su ikada odavde otišli. I Kufer je u pravu - ne može se ništa izmaštati, arhetipi onostranog su suviše duboko u nama. Treba ih samo ponovo otkriti.

boki77

Tribali, Dardanci, Tračani - oni više ne postoje kao narod. Sve što je ostalo od njihovih mitova, ostalo je Srbima. Nije to ni slovensko, ni ilirsko, već neka mešavina ili sinkretizam. Treba znati povući crtu, i, očigledno, sistematizovati.

Lord Kufer

Običaj tipa žito za slavu je sigurno još iz doba Vinčanske civilizacije, kao i dodole, duhaći itd. - sve prastari običaji, koji su preživeli stare narode uključujući i stare Slovene.

Ali, danas je pop-kultura postala pravo đubrište mitova, pa je i mitologija stvar kontejnerske kulture.

Idoli i vile su se preselili na TV ekrane, Farme i skupštinske Ujdurme, a glavna sistematizacija je petkom u TV dodatku  :cry:

Kosingas

'Vala, ljudi, to je kao dobra voćna rakija. Ne možeš znati koliko čega ima, ali je važno da je prirodna, zdrava i da dobro udara! Naravno, sistematizacija je najvažnija i najteža. Neki se u tome mnogo trude, kao Sreten Petrović i neki drugi, i njima svaka čast. Ali ima poput onih gore pomenutih akademaca koji se podsmevaju, rugaju i ometaju svaki rad. Na žalost, čini mi se, da im i politika ide na ruku. Evo, sad smo svedoci i cepanja naše Crkve. Verovatno se to ne bi ni desilo da nije već dugo trula iznutra.

boki77

Quote from: Lord Kufer on 20-11-2010, 00:51:27
Običaj tipa žito za slavu je sigurno još iz doba Vinčanske civilizacije, kao i dodole, duhaći itd. - sve prastari običaji, koji su preživeli stare narode uključujući i stare Slovene.

Uf, to je poprilično paušalna izjava... Žito je u svakom narodu sveta simbol života (osim u Kini, gde je pirinač :D ). Slava predstavlja prevod paganskog u hrišćansko, i kao takvo mora imati hrišćanske elemente. Gde tu svrstati žito - u pagansko ili hrišćansko? Može i u jedno i u drugo. Pre će biti da je iz hrišćanskog, jer je slava običaj koji je proistekao od naroda, kanalisan crkvenim savetima. Običan narod je imao vrlo malo ili nimalo žita. S druge strane, slava se formirala vekovima. U početku je moglo biti žita, kasnije ne, ili obrnuto. Ima podosta studija o slavama - Stanoje Bojanin, Radoslav Grujić, Dimitrije Bogdanović, Dimitrije Kalezić...

Dodole mogu biti od vinčanske civ., ali u svemu tome treba napraviti uporednu analizu nas i Rusa, i još, recimo Čeha/Slovaka. Sve što nam nije zajedničko nejverovatnije je starobalkansko.

Lord Kufer

Slava nije hrišćanski običaj.
U svakom narodu sveta... još iz neolita. Zrna žita su duhovi mrtvih...
Rasadnici civilizacije su velike reke, jezera, more. Prema tome, Dunav i stari Balkan mogu da ponude samo ono zajedničko iz praistirijskog doba a ne ono što nije zajedničko.

Plottz

POstoje vrlo ozbiljne tvrdnje da je reč SRBija-SRBin(Sorabi),starija od reči sloven(tek ćemo otkrivati kako su nas sve zvali i gde sve selili,a mi smo tu u stvari all the time.
Ima i dobra fora na googletu ukucaš Kosovo ,a ono se pojavi grad od 150000 stanovnika,jedno 200 km od Moskve.
PArdonirajte što se mešam ipak ovo deluje kao ozbiljna tema(nije moj fah).

subota 14

Lord Kufer

Samuraj znači isto što i Srbin (srbin) - ser(b)vus, službenik, u službi kao vojnik ili slično tome.
Naziv Srbi je u stvari "nadimak". Verovatno su to bile vojne družina najamnika (slično kao Goti).
Naziv koji označava rod je Raseni, koji se primenjivao i na Etrušćane.
Možda i naziv Rusi potiče od ovog izraza. To je veoma često kod mnogih naroda da sebe smatraju "pravim ljudima" a sve ostale "varvarima".

Etimologija je veoma inspirativna, ali koliko je zapravo pouzdana?

Plottz

TNX dobar info :)
DOn MAvro Orbin,kaže(parafraziram) da je velika nesreća Slovenskih plemena oduvek bila što su uvek bili za sad ovde i odma`,te nisu stigli,kao recimo Grci da ostave pisane tragove o svom bitisanju kroz vekove.
subota 14

Lord Kufer

Biti ovde i sada je ideal svakog filozofa-mistika. Sloveni, izgleda, poredak shvataju kao pobunu protiv slobode, a ostali - obratno.
Biti ovde i sada je metafizička egzistencija.
Naravno, ovo može biti izgovor za svakakve budalaštine. Potrebno je biti mudrac pa postupati pravilno u tom smislu.
Ovakvo ponašanje zahteva sasvim drugačiji sistem vrednovanja i ova dva sistema nisu uporediva upravo zbog toga, oni se potiru.

Plottz

Kralj je mtav,živeo filozof što postupa :)
subota 14

Lord Kufer

Zanimljivo je sad posmatrati Zapad, koji se diči poretkom, kako uz punu svest donosi odluku (još pre 20 godina) da ne poštuje sopstvene zakone i opljačka svoje građane kako bi mogli da sprovedu u delo izgradnju Srednje Azije, od Himalaja do Kaspijskog mora i malo šire od toga, s tim da Kinezi budu glavna industrijska baza tog projekta...
A istovremeno, Evropa tone u birokratsku utopiju. Šta će biti sa Srbijom u takvom okruženju, kad je ona nespremna za bilo kakvu spoljnu intervenciju. Možda nas pretvore u "motel-državu", kad 2014. proradi Novi Svileni Put i krene razmena između Evrope i Azije...

Srbija kao karavan-saraj  xcheers

Plottz

subota 14

SIMERIJANAC

Quote from: Plottz on 20-11-2010, 14:47:21
POstoje vrlo ozbiljne tvrdnje da je reč SRBija-SRBin(Sorabi),starija od reči sloven(tek ćemo otkrivati kako su nas sve zvali i gde sve selili,a mi smo tu u stvari all the time.

Igzekli.
Naravno da su Srbi starosedeoci Balkana,da su oduvek živeli u Podunavlju i da su sva današnja slovenska imena bila ujedinjena pod tim imenom.
Ali teško da će činjenice i istorijski dokazi izneti u delima Nestora kijevskog,Siprijana Robera, Dankovskog,Ribakova i drevnim hronikama grčkih i rimskih istoričara ili domaćih istraživača poput Bilbije,Milojevića,Đorđevića,Olge Luković Pjanović moći nešto da promene ako naša zvanična istorijska nauka i dalje baštini budalaštine o doseljavanju Slovena na Balkan u VI veku bazirane na falsifikatima Porfinogenita po modelu bečke i berlinske istorijske škole koje su komunisti samo prepisali.
Jedino nam nisu objasnili kako je toliki narod dospeo na Balkan,da li se teleportovao ili pao s neba ili su prevalili toliku razdaljinu kroz tuđe teritorije u blindiranim formulama sa tonama konzervirane hrane i kako o tome ne postoji ni jedan dokaz. A starosedeoci oduševljeno dočekuju osvajače i prihvataju njihov jezik i običaje. Šta je sa Vinčanskim  pismom,Lepenskim virom i kako se to uklapa u laži antisrpskih istoričara?
Nisu nam objasnili otkud u delu dubrovačkog hroničara Lukarića spisak srpskih vladarskih porodica pre ovog perioda niti smo mogli da saznamo da su Nemanjići bili poslednja a ne prva srpska dinastija. Ali da citiramo Voltera- lakše je verovati u laž, koja se čula po hiljadu puta, nego u istinu, koja se čuje prvi put.

Nisam čitao Scallopove Rašane pa me zanima da li se kod nas uopšte neki pisac bavio ovim temama ili je to bila prevelika fantastika čak i za SF autore?
Kada bi neki naš pisac napisao istorijski  roman čija bi radnja bila smeštena u to prastaro vreme sa Srbima kao glavnim junacima,naši kritičari bi ga odmah svrstali u žanr alternativne istorije.