• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

I am a Hero

Started by ridiculus, 07-12-2010, 12:21:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Moram malo da hajpujem, kad nema ko drugi.

Jedna od najkvalitetnijih mangi koje su počele da izlaze zadnjih godina, a verovatno (kao što sam rekao) i trenutno najbolji strip o zombijima uzduž i popreko zemaljske kugle. (Možete ga čitati na engleskom, ali polako!) Zašto 'najbolji'? Zato što prevazilazi puku neprijatnost i, vešto koristeći narativnu anticipaciju (ili izneveravanje iste), ostavlja na kraju prvog toma jezu u pažljivim čitaocima. "Noć veštica" tip jeze. "Ringu" tip jeze. A to je postignuće za koje bi mnogi bili spremni da tvrde da nije moguće u stripu (bez muzike i zvuka).

Kada bih rastavio ovo delo na komponente, pronašli bismo stotinu sličnih mesta sa već postojećim romanima, filmovima, stripovima i ostalom "umetničkom" braćom. I am Legend je očigledna asocijacija, ali to je već opšte mesto u popularnoj kulturi. Ipak, svako poređenje je budalaština - poput ljudskog organizma koji možemo hirurški rastaviti na delove i analizirati ih dok se ne raspadnu, ali ništa od toga neće objasniti harmoničnost celine. A ovo delo funkcioniše vrlo harmonično - za sada. Mada, u Japanu ga hvale sve više, i moguće da postaje sve jače.

Vizuelno, ovo je Otomova škola stripa - poput odvijanja filmskih kadrova stavljenih na papir, sa likovima koji su vizuelno realistični i obojeni detaljima običnog, niskog, brutalnog, prljavog života.

Ljubiteljima herojskih i snažnih karaktera ovo se neće svideti, uprkos nazivu. Glavni junak je običan po konstituciji i karakteru, ali ima neobične poznanike - u svojoj glavi. Jedina herojska stvar na njemu je ime - Hideo upravo znači "heroj, veliki čovek".

E, sad možete i čitati, barem prva dva toma.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Zvuči primamljivo. Hvala za ukazanje!!!

Alexdelarge

ovaj lik sa naslovnice, podseca na jednog sagitasa ( ukoliko je uopste sagitas), ne znam mu ni ime ni nick, ali sam ga video na jednoj od fotografija, sa vasih okupljanja u klubu uvrnutih zanata/kafana/proslava (al' sam ga objasnio). :mrgreen:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

DušMan

Armagedda znan i kao Dejan. :)
Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

zakk

Sad i ja zaustih "Šta će Dejan na naslovnoj" :D
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ridiculus

Eto - svet JESTE mali!  xrofl

zakk

A možda je Dejan upoznao mangaku dok je bio razmenjen u Amerikance?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

ridiculus

Ovaj intervju će odgovoriti na neka od postavljenih pitanja, od kojih odnos između mangake i Dejana nikako nije najbezazlenije!  :shock:

Kengo Hanazawa interview - manga artist - NHK world

Mouchette

I AM A HERO online, bez registracije:

mangafox
http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

ridiculus

Pročitah i 8. tom, za sada poslednji. Susret Iure i Ode na krovu je pun fantastičnih detalja koje ne bih mogao da zamislim ni u jednom drugom stripu sličnog žanra.

Pišem tekst za UPPS, a razmišljam kako bi bilo lepo kada bih napravio neku vrstu poređenja sa The Walking Dead, ili sa Highschool of the Dead. Ali ovo prvo mi nije najsvežije u pamćenju, a drugo nisam ni čitao (a Bog mi je svedok da i ne želim, čak ni za potrebe poređenja - ne dok ima nekoliko stotina naslova koje nisam čitao, a želim), pa ću čitav poduhvat ostaviti za neko drugo vreme.

Ipak, ukratko: što se tiče prvog poređenja, oba stripa su crno-bela, i gotovo su izjednačena po broju stranica, iako je The Walking Dead započet više od 5 i po godina ranije (IAAH izlazi nedeljno). Naravno, na nivou zapleta, u američkom serijalu se izdešavalo daleko više stvari, jer čitavih 100 i kusur poglavlja Heroja se odvija u toku nedelju ili možda malo više dana, ali, s druge strane, to daje Heroju apsolutnu prednost kada se radu o intenzitetu iskustva koje čitalac doživljava. Neki kažu da je Heroj jako spor, ali mislim da je to varka (gledano na osnovu broja stranica) jer se jako brzo čita (osim na nekoliko mesta sa intenzivnim tekstom: gledanje vesti preko mobilnog, poruke na forumu 2ch i sl.). Osim toga, Hanazawa je beskompromisniji - neko na internetu reče jednom da jedva čeka da vidi kako će priča da se razvije, ali ne čeka da vidi šta će se desiti sa likovima, jer...fuck. I fuck je prava reč.

Međutim, glavna razlika za mene je: Kirkman ostaje zarobljen moralom američke srednje klase, dok Hanazawa gleda svoje likove iz daljine, kada to želi. Dakle, porodica protiv pojedinca koji nema ništa osim svog ludila (i sačmare za koju je sebe ubedio da ne sme da je koristi), ali ipak se bori (da pobegne  :lol: ). Mislim da bi dublja analiza bila jako zanimljiva. I ne bih želeo da je svedem na "američko protiv japanskog", jer, fuck, Hanazawa nije "Japanac" već pre "pomalo genijalni čudak".

Fuck.  xfrog

Meho Krljic

Hmmm, ja bih to rado čito ako ima scanlation...

Edit: dobro, dobro, retardiran sam, sad tek vidim šta je Mušet okačila.

ridiculus

Da, siguran sam da bi se tebi ovo dopalo.

Kvalitet skena i prevoda je prilično visok. Pozadine su fotorealistične i ne samo da je grehota ovo čitati u maloj rezoluciji iz estetskih razloga, nego su detalji pre svega nužni za praćenje dešavanja. To je crtež koji dosta podseća na Dragon Head (čiji koreni se mogu pratiti do Akire), i, još više, na neke nove radove kao što je Yamikin Ushijima-kun (Ušiđima sa crne berze), koji se bavi donjim slojevima društva, gubitnicima i kriminalcima, ali u realnom, svakodnevnom okruženju.

Doduše, voleo bih da vidim kako stvar izgleda na papiru. I ja imam samo skenove.

Meho Krljic

Da, sjajno izgleda. Potražiću ja sken da ne moram da čitam sa Interneta.

ridiculus

Dao bih ti ja linkove, ali sve što znam je na zaštićenim sajtovima - u najboljem slučaju traže samo registraciju - a direktne linkove ne znam, pošto se nisam tim bavio u najskorije vreme.

U slučaju da ne nađeš ništa pogodnije:

http://www.mangatraders.com/manga/series/6682

Meho Krljic

:lol: :lol:  Hvala, hvala, snaćiće se Mehmet.

ridiculus

Konačno! Virus je pušten. Prilagodite se ili doživite sudbinu goru od smrti!  xnerd
Znanje je moć. Početak je ovde.