• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica kreativnog pisanja

Started by Josephine, 24-12-2010, 18:46:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pokojni Steva

@ DiDi,

Hah! Izazovi su za honorace, dužina bi trebala biti stvar rasprave. Ajd okači nešto svoje, pisano ranije a po omiljenoj ti narudžbi. Da se divanimo. Svako je priložio po nešto, ajd i ti.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Imaju ljudi pravo: ja sam čerečio pile na više strana. Ipak, kako su ovde ljudi tanki na čitanju nekima bi i toliko bilo mnogo. Boban je pre 25 godina takve zadatke davao na okupljanjima u LK i pisalo se - odmah. Da bi ipak bila prava kratka priča neka bude 5000 karaktera. Tri do četiri strane je OK. Može i u "Politikin zabavnik". Dakle, stepenice metroa voze u suprotnom pravcu i devojka retkog imena vidi na suprotnim stepenicama momka koji sprejom na zidu ispisuje njeno ime. Morate imati uvod, zaplet i rasplet, na kraju obavezno punch line.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Svima kojima smeta kratkoća, treba da znaju da ko ne ume kratko zasigurno ne ume ni dugačko.
Dakle, mini-minijature su pravi test; lako je drviti stotine stranica i onda se vaditi da postoji smisao negde unutra; ajde da vas vidim na 3000 karaktera kakvog ste kova.
Evo, ako bude dovoljno vremena, možda i ja napišem nešto, čisto da zakuvamo malo.

Sad vidim da Scallop ponudio 5000 i ja sam spreman da i to prihvatim.
Šta kaže D. pošto je već ispisala svoju?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Quote from: Boban on 27-12-2010, 21:15:29
Sad vidim da Scallop ponudio 5000 i ja sam spreman da i to prihvatim.
Šta kaže D. pošto je već ispisala svoju?

Pa kad su razmaženi - može, naravno. Samo da se piše. Taman sam i ja dobila ideju da proširim svoju, koja trenutno ima 2500k.

Džek

Blah, minijature!
Ja ne razmišljam minijaturno.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

Bolje bi ti bilo da počneš...

Džek

Eto kad trčim pred rudu. Napisao sam 3000 K i (470 reči) i razgazio uvod... ondaK, ostavljam ovo "na ledu."

scallop

Možeš i u raso da staviš.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

pokojni Steva

Hoćemo li konačno videti šta od tog talenta po narudžbi? Raji je dosadno pa se migolji, merka vrata.

Džek

Može, može, među turšiju. Kad se ukiseli, pa izvadim ima da bude wunderbar... mljac, mljac. U 3000 reči bi se uklopio, ovako će (nakon što se ukiseli) na jedno 60 stranica ispasti lepa sf krimi priča... idemo na minijaturu... grrr...  

Boban

Pa trenutno pišu dvoje, a jedna prepravlja.
Ne bih ja kačio rezultate u ovoj godini, da odradimo to kako valja.
Ne očekujem spektakl od tekstova, ali se nadam spektaklu u komentarima... hm, možda ovo i nije baš motivišuće za početnike, ali obrni-okreni to se ne može izbeći.

pokojni Steva

Ko to veČ i prepravlja, Đek? :-)

Džek

Ma šta bre u idućoj godini? To mini-fini treba da se skocka najdalje do sutra ili prekosutra uveče...

Džek

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 27-12-2010, 22:07:15
Ko to veČ i prepravlja, Đek? :-)

Ma jok ja, nemam ni ideje, al' ček dok popušim jednu (cigaru, Marlboro gold) nadojde u tintaru... :)

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 27-12-2010, 21:01:46
@ DiDi,

Hah! Izazovi su za honorace, dužina bi trebala biti stvar rasprave. Ajd okači nešto svoje, pisano ranije a po omiljenoj ti narudžbi. Da se divanimo. Svako je priložio po nešto, ajd i ti.
Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 27-12-2010, 22:02:02
Hoćemo li konačno videti šta od tog talenta po narudžbi? Raji je dosadno pa se migolji, merka vrata.

Ko je rekao da sam talentovana? Ja ovo vidim kao zabavu i priliku za učenje, zar odmah morate da zahtevate, tražite na uvid, raspitujete se... Jbt, stvarno ste razmaženi...

Evo, dve stare od pre par godina. Razapnite me, zadovoljite nagone, pa da konačno počnemo da pišemo i učimo.

http://www.art-anima.com/d/price/gradskaguzva.html

http://www.art-anima.com/d/price/uredjaj.html

Edit: Uređaj je pisan za Ikebana konkurs, a gradsku gužvu pisala sam još u gimnazijskim danima....

Džek

Na svakoj tekmi ima neko ko dobacuje sa strane... No, No, Čika Ljuštikine :)
Elem, moj predlog od 3000 reči bi APP predlog (ako prođe, prođe)... Mimi-fini je u idejnoj fazi...

angel011

D., previše opisa, previše prideva, tu i tamo nespretna rečenična konstrukcija, ali ima glavu, rep i punch-line; ima na čemu da se radi.

Džek, ovde se traži minijatura. 3000 reči umesto 3000 karaktera je potpuno drugačiji zahtev.
We're all mad here.

Josephine

Quote from: angel011 on 27-12-2010, 22:32:11
D., previše opisa, previše prideva, tu i tamo nespretna rečenična konstrukcija, ali ima glavu, rep i punch-line; ima na čemu da se radi.

Starija i iskusnija par (desetina) godina. Sve mi je jasno.

A kritike prihvatam samo od onih koji će da učestvuju u radionici.

Lord Kufer

Ne sme da bude opisa, to da se zna - prva lekcija početnicima!
Jedan pridev po rečenici maksimalno, a može i pola...

Josephine

Quote from: Lord Kufer on 27-12-2010, 22:37:46
Ne sme da bude opisa, to da se zna - prva lekcija početnicima!
Jedan pridev po rečenici maksimalno, a može i pola...

Jel učestvuješ ili da počnem te ignorišem odmah, pametnjakoviću?

pokojni Steva

Idem pajkim. Lepo se igrajte i nemojte se tući. A pa pa.

Josephine

Ha. Radije ćeš da dozvoliš da te ignorišem i vređam, nego da napišeš priču... : )

Ok. Dogovoreno.

Džek

Ne kontam što ne bi bilo opisa... mislim, ako je neko toliko sposoban da ugura sve zahtevano u 3000K, aferim!

Lord Kufer

Opis samo u funkciji akcije, a ne u funkciji naturanja čitaocu šta treba da vidi...
Ako vam je do toga, idite i pravite foto-reportaže, a ne kratke priče.

Boban

5000 slovnih znakova... ne 3000.

Josephine

Uređaj je bio verbalni eksperiment sa klišeima, nešto što bi u vizuelnoj umetnosti bila naivna umetnost. Namerno sam gomilala "lepe" prideve i slikala u stilu kiča. Sad, malo je uspeo jer stvarno nisam umela da se izborim sa rečenicom...

Opet, sada imam od tri do deset godina više u odnosu na vreme kada sam pisala ove priče. Pisala sam još mnogo od tada, ali neću ovde da ih bacam. Nisam ni na jednom forumu na kojem sam bila, pa neću ni ovde. Nije ovaj forum moj (niti bilo čiji) ego trip.

Hajde da pišemo sada, ovde. 5000k, neka bude.  

Josephine

Predlažeš mi da kontaktiram Art Animu da mi obrišu priče sa sajta? : )

Ma jok. Ko briše, taj se stidi sebe. Meni baš zanimljivo da gledam tragove svog (ili bilo čijeg) odrastanja...

Ali i dalje ne mogu da verujem da si se usudio da kritikuješ bez učestvovanja. Mislim, kako da te shvatim ozbiljno kada mi izgleda nekako...pa (ne ljuti se) kukavički? : ) Istovremeno si mi i simpatičan, pa sam se razočarala...

Josephine

Kao ni kritikovanje bez pokrića, pa se ipak dešava. : )

Džek

Kako stižete i pisati i postovati na forumu?
Ja već na 2500K, još malo i završavam, sutra peglam i to je to.

Manje bla, više ka :)

pokojni Steva

Da nije od napona? Ups! Ja spavam, hrk, hrk...

Džek

Tvoji kapci su teški... 3 milje K, 5 milja Ka, bez prideva u tim Ka, tvoji kapci su teški, Ba.

Odo i ja u hrk, makar mi ovi K zbrisali iz kompa...

Džek

Jedno pitanje za upravni odbor ove vesele manifestacije:

5000K sa ili bez razmaka (space?)

pokojni Steva

E sad ga i ti cvrljiš! Udaraj manje spejsa, hi, hi, hi...

Lord Kufer

Šamiškakobitobilauštedaenergijezanašepalčeve?

angel011

Quote from: D. on 27-12-2010, 23:10:21
Ali i dalje ne mogu da verujem da si se usudio da kritikuješ bez učestvovanja. Mislim, kako da te shvatim ozbiljno kada mi izgleda nekako...pa (ne ljuti se) kukavički? : ) Istovremeno si mi i simpatičan, pa sam se razočarala...

Neko ko ne učestvuje u ovoj forumaškoj igri (to jest, ne učestvuje postavljanjem svog dela) je nesposoban da pruži dobru kritiku? Čudan kriterijum.

Šta te briga da li učestvuje ili ne ako može nešto korisno da ti kaže i pomogne ti da popraviš pisanje?

@Džek: nije problem u opisima kao takvim, ni u tome što bi u ovom slučaju jeli prostor od 5000 karaktera (obično se računa sa belinama). Problem je što, kad rečenicu natrpaš pridevima, time uljuljkaš sebe u ideju da je to dobra rečenica, kako samo moćno zvuči... I u toj gomili prideva možeš da ne primetiš da si napisao nešto besmisleno.

Savet koji se po tom pitanju često daje jeste da iz rečenice izbaciš sve prideve. Ako rečenica i bez njih funkcioniše, možeš da vratiš jedan. Ako ne funckioniše, piši novu.
We're all mad here.

Lord Kufer

Ja sam već napisao priču po zadatku, ali ona ostaje van konkurencije ,)

(Dok ste vi spavali... nešto sam odsanjao)

Mica Milovanovic

Obožavam mistifikacije.

Pisanje je zanat kao i svaki drugi i iole obrazovan čovek ne bi trebalo da ima problem da skucka priču na dve strane na zadatu temu.
Mica

Mme Chauchat

Mica Milovanovic

Mica

angel011

Quote from: Mica Milovanovic on 28-12-2010, 10:57:35
Obožavam mistifikacije.

Pisanje je zanat kao i svaki drugi i iole obrazovan čovek ne bi trebalo da ima problem da skucka priču na dve strane na zadatu temu.

To se radi već u nižim razredima osnovne. Pismeni zadaci. :lol:
We're all mad here.

Mica Milovanovic

Pa, da. Pridevi, poređenja, leptirići, Tito...
Ponekad bih dobacio do četvorke.
Mica

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

scallop

Ja sam u završnom razredu gimnazije morao da menjam školu zbog profesorke srpskog. :x

Josephine

Quote from: angel011 on 28-12-2010, 09:52:51
Neko ko ne učestvuje u ovoj forumaškoj igri (to jest, ne učestvuje postavljanjem svog dela) je nesposoban da pruži dobru kritiku? Čudan kriterijum.

Šta te briga da li učestvuje ili ne ako može nešto korisno da ti kaže i pomogne ti da popraviš pisanje?

Vidi(te) - vreme je da konačno mojim izjavama pridate ono značenje koje i ja imam u svojoj glavi. Uopšte mi nije jasno zašto se to nije desilo do sada.

Ne mislim da kritika nije dobra. To nigde nisam napisala. Naprotiv. Nisam napisala ni da je neko "nesposoban za dobru kritiku" ako ne učestvuje. Međutim, ono što jesam napisala bilo je da sam svega svesna, sve mi je jasno o greškama koje sam pravila, sa ove vremenske distance i iz sadašnjeg iskustva. Te kritike meni ne trebaju. To više nisam ja, niti je iko od vas ista osoba kao ona od pre tri ili deset godina (pogotovo ako niste, kao ja, prešli tridesetu).

Na kraju, pošto mi se činilo da sam bila jasna, a videla sam da kritike na moje stare priče ne mogu da sprečim, iako uzalud ponavljam da su stare, odlučila sam da i ja budem tvrdoglava.

Nije ni čudo što se ljudi ustežu da učestvuju u radionici, ili da uopšte objave dela na ovom mestu. Poslušajte ponekad autora/ku i njegove/njene potrebe. Pogrešno prezentirane kritike nisu kritike, već povrede. A kada druge kritikujete, a sebe ste zaštitili od kritika, to autora/ku stavlja u specifičan položaj. Ja, konkretno, ne znam ko ste vi i koliko vaše kritike vrede. Da ste se predstavili punim imenom dok vam je drktala tastatura, to bi bila potpuno druga stvar. Da ste pristali na učešće, i to bi bio fer plej.

Ovako, pošto ste izabrali anonimnost, sačekajte da se objave priče iz ovog kruga. Vaše cenjene kritike biće vrlo dobrodošle i neophodne čak.

Josephine

Da ne zaboravim: svoje stare priče postavila sam ovde upravo zbog iste stvari koju tražim od vas. Ako je svako nešto priložio, ako ste ranije čitali jedni druge, ako se od mene tražilo da učestvujem postavljanjem nekog teksta, bilo je fer da uslišim želje. To je sve.