• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica - januar 2011

Started by Boban, 02-01-2011, 15:36:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Izaberite TRI priče koje vam se najviše dopadaju

1 — POLIKSENA (John Reynolds)
5 (9.4%)
2 — The Joke's on Google (D.)
19 (35.8%)
3 — ELEONIDA (ivica)
4 (7.5%)
4 — Grafiti svetla i tame (Džek svih zanata)
8 (15.1%)
5 — AGRONA (Angel011)
17 (32.1%)
6 — NAVENKA (Mića M.)
10 (18.9%)
7 — CRVENO (Miljan Markovic)
3 (5.7%)
8 — RENATA (SuperSynthetic)
9 (17%)
9 — ZNAK (tl:dr)
13 (24.5%)
10 — FIONA (Boban)
33 (62.3%)
11 — TEFTER (Perin)
20 (37.7%)

Total Members Voted: 53

Voting closed: 11-01-2011, 01:49:59

Josephine

Ma, glasanje je najmanje bitno.

Agrona je priča za koju sam i ja glasala, a pošto mnogi postavljaju isto pitanje, objasniću.

Mene je Agrona podsetila na najbolje sf hard core priče. Stravično je efektna, duhovita, hladnokrvna i ostavlja veliki prostor za upis priče u pozadini. Iza nje, iza sudije, iza pisca grafita, kao da stoji ceo izgrađen svet, poredak, civilizacija, alternativni svet u kojem zakon dozvoljava da izvršni sudija ubije prestupnika, i to za takvu malu stvar kakvo je ispisivanje grafita.

Ne možete a da se ne zapitate: koliko vredi život u takvom svetu? Zašto su sankcije toliko drastične? Šta se to promenilo u ljudskoj psihi? Da li su uopšte ljudi u pitanju (ne kaže se o kojoj vrsti se radi, što je još jedna prednost priče)? Šta se desilo na Zemlji da dođe do takvog razvoja situacije? Konačno, fascinira i koincidencija u kojoj prestupnik ispisuje baš ime sudije na zidu. A možda je ceo grafit trebalo da glasi "Agrona, umri", što tek ostavlja prostora da razmišljamo o represivnoj vlasti, nepravdi, očajanju građana itd. To je ta priča iz pozadine koju ja vidim.

Agrona je je pisana kao detalj iz jednog složenog sveta/sistema; ali je taj detalj efektan, stravično precizno opisuje poredak, vrednosni i etički sistem tog poretka, ljudske (?) emocije u svetu uvrnute logike.

Crni humor je vrhunski.

To je najbolja priča u ovom krugu po mom skromnom mišljenju.

armadillo

Još jedna detaljna analiza duža od samog dela. Evo predloga još efektnije priče:

B U M ! ! !

Zamislite šta sve može da se krije iza ovog naoko nedužnog BUM?

P.S. Ako nekom izgleda prenatrpano, slobodno nek ukloni dva znaka interpunkcije.
Pamet je najbolje raspoređena stvar na svetu - svak je ima koliko mu treba.

M.M

Quote from: Lord Kufer on 04-01-2011, 07:20:30
Quote from: Boban on 04-01-2011, 01:42:13
Lorde, malo si kontradiktoran; prvo kažeš da objašnjenja upropaste priču i skidaju odgovornost sa čitaoca da razumeju na svoj način, a odmah zatim prigovaraš da je kraj nejasan...

Šta je tu kontradiktorno u mojoj izjavi? Što se objašnjavanja tiče, to je prisutno u velikom broju priča. Objašnjavanje vica nije isto što i punch-line u vicu.

Konkretno, u "Fioni" je to pokušaj punch-line, ali mislim da je previše zbrzano i nije odmah jasno da se sve već dešava posle pogibije... Ova rečenica nije dobra:

"Fiona zatvori oči u jezivom trenutku spoznaje koja imena je mladić ispisivao."

"Fiona zatvori oči u jezivom trenutku spoznaje koja imena je mladić
ispisivao."

Ma da. A u prvih pet priča sve rečenice su savršene :?? Bolje je da ne ulazimo u tu problematiku, još...
Nijedan poraz nije konačan.

Josephine

Quote from: armadillo on 04-01-2011, 12:28:56
Još jedna detaljna analiza duža od samog dela. Evo predloga još efektnije priče:

B U M ! ! !

P.S. Ako nekom izgleda prenatrpano, slobodno nek ukloni dva znaka interpunkcije.

Može da se krije frustracija, nemaštovitost, ljubomora, zluradost, nekultura... Otkud znam, kada si već lepo pitao, lep ćeš odgovor dobiti.

Osim toga, kao da mi se čini priča "BUM !!!" već postoji u formi SF crtice...?
Tako da moj glas za taj plagijat nikada ne bi dobio. :)

Svaka genijalnost leži u jednostavnosti. Razmisli o tome.

boki77

Nije baš tako. Meni se Agrona svidela, ali glupo je glasati za nju. Hajde da damo sledeću temu: Ćovek pada padobranom i vidi nešto u daljini. Ček' , imam priču:

Milan je gledao u zemlju kako mu se munjevitom brzinom približava. Imao je tek 17 godina, i bio je ovo njegov prvi put...
TRAS!!!

Eto priča. Na svaku temu možeš napisati 2-3 rečenice, i posle pravdati to genijalnom jednostavnošću.
Jednostavnost je nekad samo jednostavnost. Razmisli o tome.

armadillo

Quote from: D. on 04-01-2011, 12:44:00
Quote from: armadillo on 04-01-2011, 12:28:56

B U M ! ! !

Može da se krije frustracija, nemaštovitost, ljubomora, zluradost, nekultura... Otkud znam, kada si već lepo pitao, lep ćeš odgovor dobiti.

Osim toga, kao da mi se čini priča "BUM !!!" već postoji u formi SF crtice...?
Tako da moj glas za taj plagijat nikada ne bi dobio. :)

Svaka genijalnost leži u jednostavnosti. Razmisli o tome.

Vidim da tvoja sposobnost čitanja između redova ne posustaje, ali loše ti se čini za BUM... Ne postoji u formi crtice. To tvrdim iz prostog razloga što ta tri slova sama po sebi ne znače ništa, a pogotovo ništa ni nalik na priču. Ako grešim, nema potrebe za nadnaravnim objašnjenjima, jednostavno navedi gde je objavljeno i ime autora.

Na stranu moje glupe šale, u pravu si za moj post gore, zaista izgleda tako kao što si ga opisala, sorry about that... Mada se i dalje ni najmanje ne slažem sa tvojim viđenjem pomenute "priče", trudiću se da se da to zadržim za sebe.

I da, čestitam ti na pokretanju ovog topika. Mada ne učestvujem aktivno, redovno pratim sve što se dešava.

Josephine

Što volite te onomatopeje. Kao da nemate drugi argument. Pri tom u Agroni uopšte nema onomatopeje.

BOM možda i nije samostalna crtica, ali mi se baš čini da sam negde čitala crticu koja se završava tako, sa tom poentom. Potrudiću se da nađem.

Te dve prosto-proširene rečenice sa padobranom i onomatopejom nisu priča, već očajan argument za obaranje priče. Tu nema vrednosno-etičkog sistema, nema dubokomislenih pitanja koja ostaju u vazduhu nakon čitanja, nema čak ni crnog humora.

Moraćete bolje.

Josephine

Quote from: armadillo on 04-01-2011, 13:03:53
Mada se i dalje ni najmanje ne slažem sa tvojim viđenjem pomenute "priče", trudiću se da se da to zadržim za sebe.

Ovaj, zašto bi to zadržao za sebe?

Imaš par načina da ispoljiš mišljenje. Ti si odabrao da obaraš moju kritiku. Zato sam ti odgovorila.

Mogao si da daš i autentičan komentar na priču, bez osvrtanja na moju kritiku, ali nisi. Da jesi, ne bih imala potrebu da čitam između redova.

Boban

Ljudi su različiti, ukusi su različiti, motivi su različiti; zbir svega toga je ovo što imamo kao ishod glasanja. Pojedinačni ispadi nisu bitni, već celokupni utisak...

Agrona ima problem sa ipak nedovoljno savršenom rečenicom za priču od dve rečenice. Što je priča kraća, to svaka reč mora biti odmerenija. Ima dva puta nepotrebno "zid" u prvoj rečenici što malo ruši ritam; inače nije ovo što priča D. potpuno bez smisla.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

boki77

Quote from: D. on 04-01-2011, 13:10:41

Moraćete bolje.

Mislim da je dovoljno dobro. U oba posta koja se odnose na Agronu ja sam se ogradio i rekao da je to moje lično mišljenje. Ne moram bolje.

scallop

Što je priča kraća to je u nju lakše učitati. Po volji. Ovde smo očekivali tematsku, kratku, smislenu i dobro napisanu priču. Ne treba potcenjivati napor da rečenica bude i lepa. Zbog toga imamo problem da ignorišemo neke tekstove gde je rečenica u prvom planu. Zato, još jednom, "Agrona" je predložak za priču i apsurdno je da bude ispred "Crveno" ili "Poliksena" gde su rečenice bolje (eto, lepše). Za zadovoljstvom ću sačekati da "Agrona" poraste, sada je samo fetus.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

Tek sam na pola čitanja a već u dve priče nailazim na "bujnu" kosu. Ima prideva koje bi trebalo zabraniti.

Джон Рейнольдс

Nisam učestvovao u raspravama na ovu temu, pa rekoh - evo par sugestija i obrazloženja na gomili.

Prvo, ovaj sistem glasanja je besmislen. Mislim da bi trebalo računati samo glasove onih koji su se javili u temi i naveli za šta su glasali i zbog čega. Ako je ovo radionica, glasanje i bežanje s teme potpuno obesmišljava samu ideju, a ako to kaže neko ko nema bogzna kakve literarne ambicije (a taj sam), mora da je tako.

Zašto? Pa, evo na Sagiti imam nekoliko drugara koje ne vidim na ovim temama i verovatno bih mogao da im pošaljem PP i sugerišem da glasaju za moju priču. Recimo da tako obezbedim tri glasa + glasam za sebe + zajebe se neko i eto me u sredini tabele. Hajde sad da ne spominjem duple ili specijalno pravljene naloge, ali bilo je ranije na Sagiti i takvih akcija.

Dakle, moj predlog je - učestvovao u daljem radu ili ne - da se računaju samo argumentovani glasovi i da se ne računa glasanje za sebe.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Boban

Pa mi smo sninoć u kafani došli do ideje da bi ubudeće glasanje trebalo da bude javno, da ljudi jednostavno u postu napišu za koga glasaju i da se to sabere.

Mica Milovanovic

Ali kakve to ima veze? To što neka priča dobije više glasova neće je učiniti boljom nego što jeste.
Mica

M.M

Quote from: Boban on 04-01-2011, 14:44:42
Pa mi smo sninoć u kafani došli do ideje da bi ubudeće glasanje trebalo da bude javno, da ljudi jednostavno u postu napišu za koga glasaju i da se to sabere.

Mislim da moj predlog, ne znam da li si ga pročitao, nije tako loš. Mada i "kafanski" stoji :D.

Quote from: Mica Milovanovic on 04-01-2011, 14:45:08
Ali kakve to ima veze? To što neka priča dobije više glasova neće je učiniti boljom nego što jeste.

Surova istina...

Plut

Quote from: Mica Milovanovic on 04-01-2011, 14:45:08

Slažem se i ja. Ne dele se nagrade, niti je rečeno da će se prvoplasirani kititi lovorikama. Poenta su komentari koji će sami reći šta ko misli o dotičnoj priči. Nikakve koristi od prvog mesta ako te svi ispljuju.

scallop

Boban ima lepu osobinu da zna da pobudi najniže instikte. Ako mislite da se sve ove zavrzlame nisu motale po njegovoj glavi grdno se varate. Mića tu ima pravo: priče su onakve kakve su.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Dokle bre Boban kriv za sve?

Miljane, varijanta da glasaju samo oni sa preko 30 postova eliminiše novoregistrovane koji su dali priče. Ima ljudi koji su na forumu odvajkada a tek su sada rešili da se uključe. Nije fer ne dopustiti im da glasaju, kada su već dali priču. Nego, treba glasovi da budu javni i onda ko ima muda neka glasa za sebe i neka obrazloži to. U krajnjoj liniji to je samo jedna glas; nikada jedan glas nije presudan.

pokojni Steva

Uf, ukršta se tu štošta od sličnog, teško sve povatati. Sad moram i ja da osolim. Priče su odeljene od komentara, nije pregledno. Napraviti topik 'Februar '11.' sa podtopicima imenovanim po pripovetkama; ide pripovetka praćena komentarima. Ja sam za anonimnost i pisanog i glasanog do kraja glasanja kad bi Boban okačio i nik uz priču (nikako se surenjivosti, podmićena glasanja i sl. nemogu izbeći, zašto se truditi). Zabranjena glasanja sam za sebe. Tabela glasanja na matičnom topiku.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Джон Рейнольдс

Što se glasanja tiče, moji glasovi otišli su za The Joke's on Google, Agronu i Navenku.

Obrazložiću malo kasnije, ali prvo kritike. Pod jedan, mislim da su autori suviše robovali žanru. Zbog potrebe da upadnu u žanr, imamo priče koje podsećaju jedne na druge, mnogo je mrtvaca, najava smrti, itd. Zaključio sam da vedrine u pričama nema jer podzemni prolaz ima podsvesno (da ne kažem arhetipsko) značenje, pa je prva asocijacija na smrt. Ipak, iako je ovo forum prvenstveno okrenut ka fantastici, videti i neke iskorake iz žanra. Ovako se mnogo vrte klišei.

Zatim, zapanjen sam oduševljenjem koje je izazvao Tefter. Da citiram Gula, ta priča je čist fejk-fejk-fejk. Ko je čitao "Alana Forda" zna kako su braća Boba Roka dobila imena i to je mnogo duhovitije i smislenihe objašnjeno nego ovo. Kao, roditelji su opičeni likovi, napisali u tefter stotine imena, nisu mogli da se odluče i na kraju se opredelili za - Tefter. Bulšit. Imam utisak da je autor hteo da ih predstavi kao neke naduvane hipije koji na Tefterče gledaju s ljubavlju, ali bi onda logičnije bilo da se devojčica zove Latica ili tako nešto umesto rogobatno - Tefter. Ovako mi više liče na sadiste koji daju takvo ime smejući se i jedva čekajući kako će je zajebavati u školi. Na stranu činjenica da zakon (verovatno) brani davanje takvh imena i da bi dotična dvadesetogodišnjakinja (neudata, jelte) mogla da ga promeni ako joj toliko smeta. Sve u svemu, na objašnjenje imena ode 20-30% priče, a onda ona dobije naglu i ničim izazvanu promenu tona, od šaljivog ka ranobarkerovskom. Primetio sam da je više učesnika nepovoljno ocenilo kraj, a uspeh ove priče pripisujem tome što svojom šaljivošću, zgodno poslednja, odskače od sumornosti ostalih deset. Ruku na srce, dobro je napisana, ali prosto - besmislena. Klošari su dobra ideja, doduše, sjajna za okruženje iz zadatka i šteta je što su proćerdani na pisanje po Tefteru i vatanje za sise. Ovako se cela priča svodi na štos oko imena, a sve dalje (pa i motiv iz zadatka) deluje nakalemljeno.

Druga priča koja mi se nikako nije svidela je Eleonida. Stil je konfuzan, bomba je dobra ideja ali je sve tako nabacano i kilavo opisano, da sam jedva izdržao da je jednom pročitam i to na jedvite jade. Jedina priča kojoj nema spasa u smislu da se ništa ne bi moglo ispraviti da bi bila bolja.

Grafiti svetla i tame telegrafiše šta se sprema čim junakinja na zidu vidi "dobro došla". Zbog toga sam ostatak na prvo čitanje samo preleteo ne bih li proverio da je ono što sam predvideo. Ipak, naterao sam se da je pročitam još jednom i tu je utisak već bio mnogo bolji i uz neke prepravke sasvim je okej.

Fiona je odlično napisana, rekao bih da je reč o iskusnijem autoru. Ali nisam jedini koji je imao deža-vu osećaj, te zbog toga nisam glasao za nju i opredelio se za one atmosferičnije, Navenku i Joke, dok sam za Agronu glasao kao joke.

Što se Agrone tiče, slažem se sa D. u tome da se iza ove crtice naslućuje sistem kao pozadina. Međutim, najsimaptičnije je bila zajebancija ne na temu radionice, već na samu radionicu. Fakat, rečenice kojom je napravljena crtica koja ilustruje sistem i hladnokrvnost mogle su biti bolje, ali je svejedno reč o pričici koja ima i težinu ali i nepretenciozan zajebantski stav. Vredi dodati da je ovo bio one-time-joke i da ukoliko ovakvih akcija bude i dalje, autori moraju imati na umu da je vic najsmešniji kad se čuje prvi put.

The Joke mi se dopala tek na drugo čitanje, radnja ima rupe, ali postoji neka neobična atmosfera. Ne znam niti mogu da naslutim ko je autor ovoga, ali rado bih pročitao još nešto.

Navenka takođe ima zanimljivu atmosferu i o tome je već bilo reči. Smeta mi kilav kraj, očekivao sam nešto drugačije, neki jači punch or somethin' jer upravo najveći plus ove priče, atmosfera, to kao da najavljuje. Avaj, to je izostalo ali mi je ipak ona od ponuđenih najkvalitetnija.

Renata je za dlaku ispala iz konkurencije (zapravo, zbog toga što sam hteo da podržim zajebanciju Agrone) i potvrđuje ono što sam napisao na drugoj Sintetikovoj temi, da on mora da se trudi da ne davi beskrajnim dijalozima, već da se orijentiše na suštinu. I Renata ima dobru atmosferu, ali i deža-vu ideju.

Ostale priče su blede.

A sad, samokritika. Prvo, Poliksenu sam napisao za manje od sat vremena i to sam na onom drugom topiku naveo, inspirisalo me je samo ime - zamislio sam Poliksenu onakva kakva ispada na kraju, kakva bi kao osoba mogla biti i kako bi mogla da doživi zadatu situaciju. Zanimljivo mi je da je D. to potpuno shvatila i eto posvećujem joj fenjerašku pričicu (  :roll: ili  8-) ,izaberite sami) iako ona nije Poliksena jer na onoj fotki s letovanja čak deluje anoreksično ( :twisted: ). I na ovom, kao i na primeru Agrone vidim da je D. sklona čitanju (ili učitavanju) pozadine, što cenim. Elem, sad ono o čemu bi, kako ja to bar zamišljam, radionica i trebalo da služi... Primetio sam da je priča mnoge odbila na startu i zaključujem da sam omanuo u opisu - mamurluka  :) . Naime, ne ugiba se pod jer je ona dobra riba ili zato što ima 120 kila nego je reč o neprijatnom osećaju koji se javlja kad čovek posle žestokog bančenja ne odspava dovoljno pa se budi polupijan polumamuran, a mora da pešači. Lelujanje i ugibanje podloge. Otuda i znoj, a ono "najgore tek predstoji" takođe se tiče mamurluka, nije reč o telegrafisanju čitaocu o predstojećim događajima. Zaključak je, dakle, da ono što je vama jasno (zbog iskustva, znanja ili čega već) ne mora biti jasno i čitaocima. Ovo je valjda neki nauk, a?

Pod dva, namerno sam je opisivao pišući "prepoznatljivo muški" (što napisa Boban), ali sam TO pokušao da telegrafišem napadno ponavljajući reč "crno", ali eto i to je bila omaška. Zanimljivo mi je da bih, da sam više vremena posvetio priči, neznatno izmenio taj prvi deo a više središnji. Sad, da li su mi rečenice dobre i slikovite ili previše nakinđurene, da li je kraj originalan ili ofucan, tu su mišljenja različita.  :)

Neko može pitati zašto nisam više vremena posvetio sređivanju priče (tim više što mi je ovo tek druga za dvadeset godina). Sam sam kriv jer sam ovu akciju zamislio kao vežbu brzog pisanja. Čini mi se da bi tako ideje najviše dolazile do izražaja, a da bi se posle diskutovalo o greškama; no, nisam ja pokrenuo ovu akciju, pa nije na meni da proturam svoja pravila. Ali ipak moram da istaknem da sam očekivao više konkretnih kritika, a mnogo manje bavljenja time koja je čija priča, tim više što je dogovor bio da sve bude anonimno čak i kad znamo da nije (u Sintetikovom i mom slučaju istrčavanja). Da li su ljudi oprezni jer ne bi da se zamere ili žele da prvo saznaju kome mogu da se zamere, a koga bi štedeli, nemam pojma.

Eto.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

PTY

Očekivala sam da će objašnjavanja pojedinačnih izbora triju priča glasači dati tek nakon završetka glasanja. To bi jedino i bilo fer, inače se maltene otvara lobiranje po pitanju nekih naslova, a od toga niko nema koristi, sve i ako se uspe u nametanju mišljenja. Ali pošto se već digla tolika frka, onda okej, nije sve to ni bitno, na kraju krajeva; ko zna, zna, a ko ne zna, ide dalje sa dva, kao i uvek. Ali pošto sam glasala pre ove frke, i pošto mislim da je Boban mogao da pruži bolje uslove, samo da je hteo, možda se sve i svodi na kontroverzu, pa ako je tako, računam da kap ulja i ne škodi odviše: glasala sam za priče Agrona, Tefter i Fiona. To baš tim redom. I uopšte ne potenciram striktno kvalitativne dileme niti sporim da su sve priče podjednako dobro ispoštovale zadane parametre – ovo je moj lični izbor i nije vođen nikakvim propozicijama van onih koje mi nameću lični afiniteti a u vreme kad sam glasala svi su mi autori bili anonimni, sem jednog.

Agronu stavljam na prvo mesto zato što je, po mom mišljenju, najbolje shvatila koncept kratke priče; muka je božja kad vas smori tekst od 5000 slovnih mesta a skoro sve priče su mi priuštile upravo to, bilo u manjoj ili većoj meri. Skoro sve priče kreću kao da imaju tomove na raspolaganju, pa se nesmiljeno opterećuju banalnim pridevima i praznim hodom, dok Agrona ide direktno, na samu suštinu, a meni to prija, pošto preferišem kraće forme i direktniju komunikaciju. Isto tako, kao što je već pomenuto, Agrona ima finu dozu crnog humora i pametno ostavlja težište van samog teksta, tako što insinuira daleko kompleksniji sadržaj kojeg je ona tek samo nagoveštaj. U tom smislu, odaje zrelost zbog koje odskače od ostatka priča i zato je kod mene na prvom mestu. Nemam blage veze ko je autor i isto ne znam da li je ova minijatura plod pažljive razrade ali šta god bilo, mene je kupila. Isto tako, Tefter me imao od same prve rečenice i niti jednom me nije izgubio u zamerkama, zato što je nepretenciozan i zajebantski a ipak sasvim fino profiliše junakinju. Završnica mi možda i jeste malko nategnutija ali i dalje se dobro nosi sa stilom koji mi je vrlo prijemčiv, zato što je zabavan. Osim par stilskih brušenja i, onako, više 'kozmetičkih' zahvata, nemam nikakvu značajniju primedbu po pitanju preprave ili dopune ili bilo čega. Fiona je već nešto drugo, zahtevala je poprilično truda pri čitanju, ali izdvajam je kao treću zato što osećam da jeste ambiciozna, iako bih lično volela da je deo tih ambicija žrtvovala u korist veće komunikativnosti i manje patetike. Verujem da je na njoj još malo trebalo poraditi. Sve u svemu, ima dosta radova koji bi bili sasvim okej, uz par editorskih zahvata. 

M.M

@ Džone, ako već sebi daješ za pravo da pljuješ po svima, pre svega sredi malo svoj stil pisanja, da ono što zamisliš, u stvari i pretočiš u reči, jer ovako, tvoja, kritika i nema baš neku težinu.

Джон Рейнольдс

Dakle, Tefter je tvoj, Miljane. Ako jeste, ljutnja neće promeniti činjenicu da je ta priča čist fejk. Pod dva, koliko sam primetio, jedini sam izneo ozbiljnu samokritiku i prihvatio kritike drugih. Bez ikakvih literarnih ambicija, i to sam čak istakao. Pod tri, jadan je stav "ko si ti da kritikuješ, uradi bolje ako umeš". Tom logikom niko ne bi imao pravo da kritikuje ono u čemu sam nije vrhunski. Kupim kod pekara nedopečen hleb od crvljivog brašna i umesto da mu ga vratim i pozovem inspekciju - oni kažu "ajde ti ispeci bolji ako umeš". Ili ti zubar ne popravi zub kako treba, ti se pobuniš, ali ko si ti da se buniš kad ne umeš da popravljaš zube?

#Τζούτσε

mac

Quote from: Miljan Markovic on 04-01-2011, 15:46:00
@ Džone, ako već sebi daješ za pravo da pljuješ po svima, pre svega sredi malo svoj stil pisanja, da ono što zamisliš, u stvari i pretočiš u reči, jer ovako, tvoja, kritika i nema baš neku težinu.

Ima, kako nema. Nekim ljudima bolje ide analiza nego sinteza.

Джон Рейнольдс

Ah, da... Sad preleteh preko svoje poruke i videh da uopšte ne pljujem po svima, štaviše ocene su pretežno pozitivne.

#Τζούτσε

pokojni Steva

Znao sam da je Poliksenu napisala neka od nedopečeno/bezidejnih spodoba kojima ovde vrvi, sad mogu priheftati i ime uz nedelo. Hvala.

armadillo

Quote from: D. on 04-01-2011, 13:14:08
Quote from: armadillo on 04-01-2011, 13:03:53
Mada se i dalje ni najmanje ne slažem sa tvojim viđenjem pomenute "priče", trudiću se da se da to zadržim za sebe.

Ovaj, zašto bi to zadržao za sebe?

Imaš par načina da ispoljiš mišljenje. Ti si odabrao da obaraš moju kritiku. Zato sam ti odgovorila.

Mogao si da daš i autentičan komentar na priču, bez osvrtanja na moju kritiku, ali nisi. Da jesi, ne bih imala potrebu da čitam između redova.

Evo da probam da odgovorim, po cenu da opet ispadnem isfrustriran, nemaštovit i svakakav. Nisam dao svoj komentar iz prostog razloga što tu, po meni, nema šta da se komentariše. Iz moje perspektive, pomenutu tvorevinu možeš da nazivaš "priča", a možeš i "tramvaj", svejedno je. Ma kakve bile ostale priče, one su svakako pokušaji da se odgovori na zadatu temu, tako da slanje pomenutog "tramvaja" smatram čak i pomalo nekorektnim. Mada, opet, moja percepcija nekorektnog se poprilično razlikuje od viđenja dobrog dela forumaša.

Što se ostalih priča tiče, glasao sam za Poliksenu, Eleonidu i Fionu. Prve dve su mi se učinile kudikamo interesantnijim od ostalih, a poslednja je, po meni, najbolje razrađena. Napominjem da sam sve priče pročitao po jednom i glasao na osnovu tog prvog utiska.

U stvari, lažem. Petu sam pročitao dvaput.

mac

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 04-01-2011, 16:04:04
Znao sam da je Poliksenu napisala neka od nedopečeno/bezidejnih spodoba kojima ovde vrvi, sad mogu priheftati i ime uz nedelo. Hvala.

Napadaj delo, ali ne čoveka.

pokojni Steva

Ok, ček malo dak promešam rezance :-)

Джон Рейнольдс

Vošanac, ti si mi na ignoru, tako da me samo povremeni citati u tuđim porukama podsećaju na tvoje smaračko postojanje.

#Τζούτσε

Boban

znate šta, ako ne padne krv do kraja dana, ništa nismo uradili...

Ljudi, različiti smo i to je ono što život čini ne samo zanimljivim nego uopšte mogućim.

Lord Kufer

QuoteIzvršni sudija Agrona spuštala se pokretnimstepeništemka podzemnoj železnici kada je na zidu iza stepenica koje vode na gore ugledalamladića kako na zidu sprejom ispisuje: ,,Agrona".
Nanišanila je, prosula mu mozak po škrabotini, i pozvala Odeljenje
za čišćenje kako bi uklonili ostatke prestupnika i štetu koju je prestupnik
načinio.

Gde je ovde (crni) humor?

Ovde je samo svetla istina.
Izguglajte kako su prošli oni koji su pisali grafite u zabranjenoj zoni u Singapuru. Nisu ih ubili ali su ih bogme gonili i na kraju ukebali i oštro ih osudili. Sa vlastima nema zajebancije. Setite se kako su ganjali Timoti Lirija ili Bobija Fišera. A tek Žan Valžan, odrobijao 20 godina za veknu leba... Nema tu nikakvog humora.

mac

Quote from: Boban on 04-01-2011, 16:13:03
znate šta, ako ne padne krv do kraja dana, ništa nismo uradili...

Ljudi, različiti smo i to je ono što život čini ne samo zanimljivim nego uopšte mogućim.

Krv Različitog je najslađa...

M.M

Quote from: John Reynolds on 04-01-2011, 15:54:58
Dakle, Tefter je tvoj, Miljane. Ako jeste, ljutnja neće promeniti činjenicu da je ta priča čist fejk. Pod dva, koliko sam primetio, jedini sam izneo ozbiljnu samokritiku i prihvatio kritike drugih. Bez ikakvih literarnih ambicija, i to sam čak istakao. Pod tri, jadan je stav "ko si ti da kritikuješ, uradi bolje ako umeš". Tom logikom niko ne bi imao pravo da kritikuje ono u čemu sam nije vrhunski. Kupim kod pekara nedopečen hleb od crvljivog brašna i umesto da mu ga vratim i pozovem inspekciju - oni kažu "ajde ti ispeci bolji ako umeš". Ili ti zubar ne popravi zub kako treba, ti se pobuniš, ali ko si ti da se buniš kad ne umeš da popravljaš zube?

Tefter nije moj :D

@Boban: Pašće krv, nema druge...  :!:

Mme Chauchat

Pročitala. Glasala za Agronu i Navenku. Detaljnije kad stignem da pročitam i ovu raspravu :)

pokojni Steva

Evo, samo jedna rečenica - ' Hladnoća klupe kazivala joj je da je desna čarapa pocepana na butini'. Takvo besciljno nabacivanje koječega ponešto govori i o autoru. Barem meni. Resto je isprazno ispunjavanje zadatog broja karaktera na zadatu temu.

Josephine

Evo, žrtvovaću ja svoju anoreksičnu krv, pa da sledećeg puta bude anonimno do samog kraja glasanja.

pokojni Steva

Zamolio bih nekog da izarči jedu praznu citat poruku e a da bi šmrljo video šta mu zameram u priči...za resto ćemo se već snaći.

mac

Bolje napravi sebi alter-ego za kad poželiš da budeš konstruktivan :-)

Josephine

Ne znam Stevo... Imao si taj ležerni ton dežurnog zajebanta, a sada mi sve više ličiš na sabotera.

Daj, iskoristi talenat za kuvanje špageta da napišeš duhovitu priču u sledećem krugu. Biće nam svima zabavnije, a ti ćeš konačno da usmeriš energiju u konstruktivno učestvovanje u ovoj temi. :)

SuperSynthetic

I meni se svidela Agrona. U prvi mah pomislih kako sam glup te se ne setih da tako nesto i je napisem. Vrlo brzo sam skontao da je i to, sto bi rekli ovde, deža-vu fazon. Vec dve takve price bi bile previse, po meni. A tek 11... Punk is dead... sem ako se ne racunaju danasnji klinci koji daju masu kinte za iscepane, nove, ciste farke, misleci da ih to cini razlicitim od drugih.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

pokojni Steva

Kako ti kažeš D. Mada, ležernost... Nikad nisam uživao u tenis majama.

Džek

Evo zašto Agronu nikako nisam mogao "svariti", uprkos lepoti iste (ne mislim na kompoziciju rečenice) koja je iznjedrila iz njene jednostavnosti, sve uz uvažavanje meni nepoznatog autora.

Odmah nakon čitanja sam zamislio Agronu kao ženskog sudiju Dred-a.
Pa kad sam pročitao Scallopov komentar da pričica više naginje ka predlošku nego minijaturi, i da nije napisana nedavno, nego onomad, mogla bi poslužiti kao eventualni predložak za Dred-a. 
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

mac

U stvari, mladić je Agronin najveći obožavalac, i oprašta joj svu opresiju koju čini prema svom narodu jer je siroma' zaljubljen u nju. Grafit je trebalo da glasi "Agrona, volim te", ali je mladić toliko predano ulepšavao svako slovo da je stigao samo do prve reči. Zaluđenik je zaboravio na vreme i na to kada Agrona ulazi u podzemnu. Ubila ga je sopstvena ljubav. Šta ćeš, mlados' - ludos'.

boki77

Quote from: John Reynolds on 04-01-2011, 16:10:01
Vošanac, ti si mi na ignoru, tako da me samo povremeni citati u tuđim porukama podsećaju na tvoje smaračko postojanje.

Ignore? Dobra ideja... nisam se setio ranije! ;)

Giovanni Larsson

QuoteMislim da bi trebalo računati samo glasove onih koji su se javili u temi i naveli za šta su glasali i zbog čega.

Pošto sam jedan od ''glasača iz prikrajka'', da ne bude da sam samo kliknuo bez obrazloženja... Glasao sam za priče Navenka, Renata i Tefter. Za Navenku i Renatu sam glasao zato što mi deluju kao dobar materijal za neku dalju razradu, to jest kao da bi iz njih mogle da nastanu kvalitetne duže priče. Tefter se izdvaja od ostatka po življem tonu, zabavnijim opisima. Inače, i Fiona je bila blizu da joj dam glas, ali mi u njenom završetku neke stvari nisu bile baš jasne.

Uglavnom, sve priče koje sam pomenuo se nalaze u gornjoj polovini po dosadašnjem broju glasova, tako da nema ničeg kontroverznog.  :mrgreen:

Plut

Živo me zanima da li autor Agrone sad skakuće od sreće i da li mu je namera bila baš ovo.

Džek

Ja mislim da bi ona njega ipak izula iz cipela i da je jadničak stig'o napisati "Agronice, aj lav ju, bona!"
Sudija Dred je takođe imun na ženske čari, zašto bi A. bila slaba na muške?

Mac, ja bi proširio priču 'vako:

Elem, on nju kao sinoć pokušao teslačit' al' zaboravio vijagru nabaviti. I naravno, zakazao! (Ono, trema, ipak valja izvršnog sudiju zadovoljiti.)

I da se iskupi sutra ujutro, jer zna kuda ide na posao, hteo našvrljati "Agrona, nabavio sam V!"
Ali, avaj, od muke i besa, ona poteže utoku i oduva mu mozak iz zaboravne tintare...

Džek

I eto duhovite minijature u zadatim okvirima u 5000K.

Al' tek posle bitke su generali pametni a sa njima i Dž svih zanata... od milja "Džekica." :)