• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica - januar 2011

Started by Boban, 02-01-2011, 15:36:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Izaberite TRI priče koje vam se najviše dopadaju

1 — POLIKSENA (John Reynolds)
5 (9.4%)
2 — The Joke's on Google (D.)
19 (35.8%)
3 — ELEONIDA (ivica)
4 (7.5%)
4 — Grafiti svetla i tame (Džek svih zanata)
8 (15.1%)
5 — AGRONA (Angel011)
17 (32.1%)
6 — NAVENKA (Mića M.)
10 (18.9%)
7 — CRVENO (Miljan Markovic)
3 (5.7%)
8 — RENATA (SuperSynthetic)
9 (17%)
9 — ZNAK (tl:dr)
13 (24.5%)
10 — FIONA (Boban)
33 (62.3%)
11 — TEFTER (Perin)
20 (37.7%)

Total Members Voted: 53

Voting closed: 11-01-2011, 01:49:59

Tex Murphy

Super, evo ih još malo: Ivica je genije!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

scallop

Hej, hej! Mića nam se zaglavio na Crveno. Ako misli da se izvukao - nije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Perin

I meni pade na pamet :D Možda je boban u pravu  :lol:

Boban

Boban je uvek u pravu, samo to neki vide pre, neki kasnije, a neki nikad...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

Elem, izguraćemo ovo do kraja, ovako kako je postavljeno, ali već sada vidim užasnu manu i možda polovično rešenje. Naime, pošto postoje dva uslova za ocenjivanje priča, da bude dobra i da bude smešna, to daje mogućnost da pojedinci eliminišu neke priče pozivajući se na to da im nisu smešne ili da favorizuju druge opet se pozivajući na to da su im smešne, a da sam kvalitet bude sporan.
Trenutno smišljam mehanizam da se koliko-toliko ova situacija amortizuje... ali ubuduće ne bih išao na ovakve dvostruke zadatke.

Perin

Pazi, humoreska je zajebana stvar. Meni su recimo smešni fazoni iz Monti Pajtona, ali mi nisu smešni fazoni iz...nemam pojma, filmova o mister Binu. Kod drugih ljudi može biti obrnuto.

Glavni kriterij bi ti morao biti kvalitet - uvek kvalitet priče i pisanija - a tek onda koliko je smešna sama storija.

Josephine

Sto ljudi duplo ćudi... i ukusa.

Najbolje je kvalitet ocenjivati u komentarima na priče, a glasanje neka voda nosi...

Mouchette

Hm... ja ne vidim problem.
Traži se smešna priča.
Ako je smešna, onda sledi da je dobra.
Naravno, slažem se sa tim da obrnuto ne važi, jer ima priča koje su dobre a nisu smešne (ako su dobre, ne sledi da su smešne). Ali, to nas ovde sada ne interesuje, jer se traži smešna priča.
Zašto bismo onda priče delili na dobre i na smešne, kad je zadatak napisati smešnu priču?
http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

Džek

Perine, Monti Pajton je specifičan humor, kao i Mister Bin (više volim Bin-a, mada su mu Trotteri zakon).

Ovde to nije traženo. Mislim da je Boban ciljao na neki opšteprihvaćeni, generalni humor. (jebte, zadnja rečenica zvuči smešno!)

Da pojasnim. Na svaki dobar vic će se 9 od 10 ljudi nasmejati, neko grohotom, neko bledo, ali će svima biti smešno. Deseti se ne pika jer je očito il' mutav, il' neki psihopata ubica koji nema nikakve emocije.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Josephine

Quote from: Mouchette on 20-01-2011, 20:13:08
Ako je smešna, onda sledi da je dobra.

Moram da priznam da me tvoja logika, s vremena na vreme, slatko nasmeje. :)

Da ne bude zabune, radionica je u pitanju. Primarno je napisati dobru (u ovom slučaju - smešnu) priču. Dobra smešna priča. :)

SuperSynthetic

...sto ljudi sto ćudi...sto žena 200 sisa...
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Džek

Quote from: SuperSynthetic on 20-01-2011, 20:16:14
...sto ljudi sto ćudi...sto žena 200 sisa...

Hahahahah.  :) Za ovaj biser imaš pivkana od mene, kad god bude...:)

Josephine

pod uslovom da žene nisu ljudi

Mouchette

Džeče, taj rad. Ne verujem da ima onih koje može nasmejati loša priča. Ili... ima?

Džek

Pa, ima. Spomenuh one psihopate-killere. Pu, pu, daleko im kuća... :)

Josephine

Baš tvoja priča u prvom krugu, tl;dr, je bila smešna (doduše, na crnjački način) ali nije bila dobra/kvalitetna u zanatskom smislu.

Mouchette

D. kamo sreće da je bila smešna, ja bih rekla da je većini ostavljala gorak ukus posle čitanja. Zbog kvaliteta, naravno  :cry: Napisati smešnu priču nije baš tako lako, lakše je napisati dobru, nego smešnu priču.

Što ne znači da nećemo i dalje bezuspešno pokušavati   :D

Josephine

Biće da mi je jedan od sumračnih trenutaka po zonama... Ili samo ja kapiram o čemu se radi ili samo ja ne kapiram. :)

Pod pojmom "dobra" priča misli se na kvalitetnu (zanatski) priču. Lakše je napisati smešnu nego dobru priču. Najteže je napisati dobru smešnu priču.

Mouchette

D, nas dve mislimo isto, samo što ti pod smešnom pričom nazivaš ono što pretenduje da bude smešno, a ja ono što zaista u tome uspeva.

Džek

Ja ne vidim nikakav problem u tome. Moja priča je spakovna i isporučena. Možda našvrljam još jednu, možda ne. Zavisi od trenutka.

Mnogi su mi rekli da mi bolje ide zezancija, nego nešto ozbiljno. Valjda baš zato što nemam problema da skontam nešto smešno-ironično.

Mislim, inspiracije za to koliko želite. Osvrnete se oko sebe i eto vam je na tone. Smešna vlada, smešna politika, smešne ove nove cene, smešne plate... najsmešnije što se moj kombi vodi kao "luksuzno vozilo" i moraću ljuljnuti za registraciju jedno 600 evra, umesto 200... zagrcno sam se od smeha kada sam to pročitao!

Mislim, nije teško ako se nađe prava inspiracija, ili motiv. Pazite, ironija zna biti smešna, izrugivanje takođe.

Josephine

Tl;dr (meni je, zapravo, bio simpatičan tvoj prvi nadimak:)), priča može da bude smešna, ali puna gramatičkih/pravopisnih/logičkih/sadržajnih/psiholoških i drugih grešaka (na primer, mojoj priči iz prethodnog kruga zamereno je izmeštanje radnje).
Priča može da sadrži neke vrcave dijaloge, na primer, i ljudi na to mogu da se nasmeju; ali postoji toliko književnih kriterijuma zbog kojih ta priča može da ne bude dobra/kvalitetna...

Mouchette

Heh, već sam promenila nick u Mouchette  :x

Plut

Džek

Juhhuuu! Idemo na sankanje! :) A usput šmrčemo za Dž, belo pada s neba!

scallop

Dobar vic. Ah, da, šta je dobar vic? Ček da se setim. Pročitam, zastanem, grohotom se nasmejem i poželim da ga još nekom pročitam. Izgleda da imate problem sa zadatkom.

Pomenuo sam vic. To odgovara kratkoj priči. Opet pišemo priču od (ovog puta) 4 strane. Likova 0 do 2. Uslov - tik posle katastrofe. Teško je zamisliti smešnu katastrofu. U katastrofama teško da je nešto smešno. Pazite, meni se neće dopasti smešno koje mogu zamisliti i bez katastrofe. Boban je zadao opako težak zadatak. Meni, za sada, padaju napamet samo sarkastične misli. Međutim, ni to nije smešno. Domanovićeve satire nisu bile smešne. Nušić, Sterija, Sremac... Oni su otkrivali smešnu stranu ozbiljnog. Možda će nekom smetati moj način razmišljanja, ali će nekom sigurno i pomoći. Džek bi imao šansu kad bi znao šta je stvarno veselo u njegovim pričama. Boki 77 bi bio moj tip kad bi odvežbao Savu u postkatastrofi. Setite se Malteškog šišmiša, posebno početaka kad upoznajemo vampirsku porodicu.

I još - nema mnogo uplitanja, praktično jedno smešno što bi se moglo dogoditi u nekoj katastrofi.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Scallope, zašto misliš da ne znam šta je veselo u mojim pričama?

Boban

Scallop uvek misli da mi ništa ne znamo, ni u svojim ni u njegovim pričama, a da je Bog jedino njega podario neograničenom moći spoznaje...

mac

Time nagoveštava da se uzdržava od toga šta bi sve mogao da kaže na tu temu.

scallop

Ostao je bez slova. Verovatno razmišlja šta je smešno i veselo u postkatastrofi. Uzmeš Aušvic i pišeš zajebanciju.

A ti, Džek, posle "veselih" postova kojima si nas ovde počastio,sumnjam da imaš pojma šta je humor. A već si napisao priču. Kao i Stipan. Najbolji vam je Bobanov savet da se sedne i ponovo razmisli o zadatku.

Boban

Vidi, to što ti nemaš mašte da smisliš išta suvislo na zadatu temu ne znači da neko drugi neće moći.
Uostalom, ima još deset dana, možda ti se posreći...

Džek

Scallop, ja ne bi da gutam uvrede zarad nekog mira. Impulsivan jesam, ali ne i glup. Takav sam kakav jesam. Ako si na mislio ono od sinoć. Za dalje ne garantujem, prošao rok.

Dakle, ja jesam napisao priču, pregledao je par puta, ispravljao i doterivao. Mislim da sam ispunio zadatak u svakom aspektu. I dalje smatram da je Boban dao prevelik rok. Sam si izjavio da je jednom bilo -zadaj temu i piši odmah. Ako te zanima da li sam ili koliko uspeo da napravim nešto dobro na zadato, rado ću ti je poslati ako time ne kršim pravila konkursa.

M.M

Džek, a di žurimo?
Ti bi odma' na pesničenje i pljuvanje?  :!:
Mislim da je rok sasvim pristojan. Što bi se reklo "taman".
Nijedan poraz nije konačan.

Boban

Ajde da ti objasnim zašto je rok dugačak.
Zamisli da cele godine, svakog meseca imamo po jednu temu.
To je 12 priča godišnje, rok da uvek bude oko 1. u mesecu.
Mesec dana je taman, pola meseca spremamo priče, pišemo, prepravljamo, doterujemo, a onda pola meseca ocenjujemo, svađamo se, vređamo i tako to.
Ako bi rok za pisanje bio kratak, onda bi se javljao prazan hod kada niti bismo imali novu temu, niti bismo ocenjivali staru; ovako je idealno. A nemaju svi toliko slobodnog vremena kao ti, da pišu priču dnevno.
Ako hoćeš, ja mogu da ti zadajem, samo za tebe, temu svaka dva dana, pa da vidimo dokle ćeš da izdržiš.

Bilo kako bilo, ko bude učestvovao sve vreme i ne iznedri sjajnu priču tokom godine, bar jednu, nema razloga da ostaje u spisateljskom poslu.

Josephine

Nikad nisam imala vise problema da smislim zaplet za pricu. A sto se tice smesne katastrofe, sama formulacija zadatka u prvom postu nagovestava jednu mogucnost, na primer. Cak se posle i par forumasa zezalo na tu temu. Treba citati izmedju redova, pogotovo Bobanovih.

P.S. Nisam imala nameru da vredjam bilo koga. Ponekad preteram u iskrenosti. Sorry.

boki77

Quote from: Boban on 21-01-2011, 01:26:04

a onda pola meseca ocenjujemo, svađamo se, vređamo i tako to.

E tu treba pokazati spisatejska znanja. Ostalo je lako  :P

Džek

Miljane, vidi, da sam je nastavio, priču, narednih desetak dana peglati i prepravljati, ne bi ličila ni na šta, siguran sam u to. Bolje što sam je otpremio.

Ko spominje pesničenje i pljuvanje?  Ako mene neko kamenom, sagnem se i vratim mu ga jer nemam običaj nositi hleb sa sobom. :)

Džek

Vidi Bobane, nije da imam vremena na bacanje. Sada sam na prinudnom odmoru, pa zato visim na forumu. Pošto volim da pišem a volim da me drugi čitaju koristim ovu radionu za to. Naravno, i da se usavršim koliko god mogu pažljivo čitajući komentare na moja nedela.

Kad krenem da radim, onda će biti veselo. Ipak, nije ovo jedino što pišem... tako da je moja nestrpljivost i entuzijazam narajcan sa ovo malo slobodnih dana što još imam.

Boban

Quote from: Džek svih zanata on 21-01-2011, 01:30:21
Miljane, vidi, da sam je nastavio, priču, narednih desetak dana peglati i prepravljati, ne bi ličila ni na šta, siguran sam u to.

Ima ljudi koji ne mogu da popravljaju svoje priča, nije to ništa strašno, ali oni imaju ozbiljan problem ako odmah nisu dovoljno dobri.

M.M

Džek, izvini, moja greška. Upotrebio sam pogrešan termin.
Mada, učinilo mi se da u pitanju nije bila situacija hleb/kamen, već nešto vezano za dupe. :D
Koliko se sećam bilo je jako slikovito.
Je l' te to Sintetik inspirisao? :!:

Džek

SuperSynthetic

Da li i stiricno smatramo kao smesno ili ne? Bilo bi dobro kada bi Boban dao decidiran odgovor na to.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Stipan

ne bi ličila ni na šta, siguran sam u to.
Eto, to je razlog zbog kojega sam i po drugi put otpremio priču.
Iz nekog svog, doduše ne baš prevelikog, iskustva znam da, ako previše drljam po priči, na kraju ispadne mnogo gora od prvobitne verzije.
Ajme, šta li će mi na ovo Boban reći? :oops:

Boban

da si beznadežan slučaj, šta drugo mogu da ti udelim?

M.M

Quote from: Stipan on 21-01-2011, 06:08:30
Iz nekog svog, doduše ne baš prevelikog, iskustva znam da, ako previše drljam po priči, na kraju ispadne mnogo gora od prvobitne verzije.

Iskreno, najviše volim kada ono što sam napisao odleži neko vreme.

Stipan

E, ljudi moji...
Ja nemam pojma ko se iza kojeg nika ovde krije, ali što više otkrivam, sve me više hvata strava od društva u kome sam se našao!  :o
Na primer, za mene je bilo nemalo iznenađenje kad sam otkrio da je Džek autor knjige koju sam nedavno pročitao (pošto mu moje pohvale neće mnogo značiti, to ću preskočiti).  :)
O.K. ja tek pokušavam da uhvatim neko mesto u zadnjoj klupi donjeg doma, a i to samo ako izdržim trku sa gigantima koji se na ZS kriju.  :oops:
Jasno mi je da mnogo lekcija još treba da savladam, pa i onu sa strpljenjem oko odležavanja priča.
Pa evo, trudim se, ali imajte malo strpljenja samnom...  :)

Džek

Quote from: Stipan on 21-01-2011, 10:12:33
E, ljudi moji...
Ja nemam pojma ko se iza kojeg nika ovde krije, ali što više otkrivam, sve me više hvata strava od društva u kome sam se našao!  :o
Na primer, za mene je bilo nemalo iznenađenje kad sam otkrio da je Džek autor knjige koju sam nedavno pročitao (pošto mu moje pohvale neće mnogo značiti, to ću preskočiti).  :)
O.K. ja tek pokušavam da uhvatim neko mesto u zadnjoj klupi donjeg doma, a i to samo ako izdržim trku sa gigantima koji se na ZS kriju.  :oops:
Jasno mi je da mnogo lekcija još treba da savladam, pa i onu sa strpljenjem oko odležavanja priča.
Pa evo, trudim se, ali imajte malo strpljenja samnom...  :)

Zašto misliš tako? Naravno da znači. Svakom autoru bude drago ako se njegovo delo dopada čitatelju. Daje motiv za dalje.
Hvala :)

Džek

Quote from: Miljan Markovic on 21-01-2011, 08:58:14

Pa nisi stvorio kriminalca, nego literarno delo...

angel011

Quote from: Džek svih zanata on 21-01-2011, 11:03:26
Quote from: Miljan Markovic on 21-01-2011, 08:58:14

Pa nisi stvorio kriminalca, nego literarno delo...

Kada ti delo odleži neko vreme, lakše je da napraviš distancu i vidiš šta ne valja.

Kad odmah pregledaš delo, i dalje ti je u glavi ono što si zamislio, tako da ni ne primetiš da onoga što si zamislio na papiru jednostavno nema.
We're all mad here.

scallop

Znao sam da će da se javneš, ali sam mislio da ćeš Stipanu da objasniš - samnom i sa mnom.