• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica 2 - februar 2011 - dileme

Started by Boban, 05-01-2011, 12:06:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

M.M

Džek, pazi se. Po pitanju moje priče mišljenja Lilit i Scallop su skoro ista :!:.
Nijedan poraz nije konačan.

Džek

Da sam se hteo paziti, ne bih učestvovao... :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Žene to vole, a ja volim ženama da ugađam... to mi dođe kao investicija. Posle one ugađaju meni, pa onda tek patetika ima mahanje :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

pokojni Steva

Ako se boduje glas poštenog Nemca, još jedared se protivim zadavanju 'humoristične' teme. Da se videti iz preživljene januarske radionice kolike su razlike u shvatanju čak i osnovnog, kamoli da se upetljava nešto toliko opšte i lično kao što je to humor. Bio bih protiv i da je zadata tema drama ili ljuta akcija. Široko ko livada a tapije na nju su retko štambiljane. Biće pičvajza; da ne grakćem suviše, ipak mi je simpa ova radionica, ajd' da preskočimo duhovitosti do dogodine.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Tex Murphy

Ja isto ne mislim da je "humor" naročito dobra tema sam po sebi (ako se uopšte može nazvati temom). Mislim da tema treba da bude konkretna - npr. o teniskoj loptici koja ubija - a ako neko ubaci humor, so be it.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

angel011

Ili može da se zada konkretna tema, uz zahtev da u priči bude i humora.
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

Meni je onaj predlog s mrtvacem bio dobar. Evo mog, jeste kliše ali recimo - rodbina se okupila na bdenju. Odjednom se iz zatvorenog kovčega začuje kucanje.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

scallop

A, šta ako je meni dosta mrtvaca? Jebote, pobiste pet zemaljskih kugli i još biste jedan krug? Ume li neko da ispriča priču u kojoj neće biti mrtvih, potoka grimizne krvi, kapija pakla i sličnih gluposti o kojima možda znate da pročitate, ali ne i da napišete? Neće biti plauzibilno, jer ne znate da napišete "ugovor sa čitaocem". Dajem kintu za onoga početnika koji će napisati priču o nečemu što dobro poznaje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Джон Рейнольдс

Pošto mislim da je moja ideja sjajna  :lol: (sad zvučim kao Harvi), odmah ću početi da je branim. Ako se čuje kucanje, možda unutra nije mrtvac. Drugo, u mojoj prethodnoj priči nije bilo mrtvaca.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

lilit

Quote from: scallop on 13-01-2011, 10:23:40
A, šta ako je meni dosta mrtvaca? Jebote, pobiste pet zemaljskih kugli i još biste jedan krug? Ume li neko da ispriča priču u kojoj neće biti mrtvih, potoka grimizne krvi, kapija pakla i sličnih gluposti o kojima možda znate da pročitate, ali ne i da napišete? Neće biti plauzibilno, jer ne znate da napišete "ugovor sa čitaocem". Dajem kintu za onoga početnika koji će napisati priču o nečemu što dobro poznaje.

Skalope, ovih dana se mnogo nesto slazem s tvojim misljenjem.  :)
Problem vidim samo u tome sto neki od "pocetnika" vec imaju knjigu za sobom.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Джон Рейнольдс

Quote from: scallop on 13-01-2011, 10:23:40
Dajem kintu za onoga početnika koji će napisati priču o nečemu što dobro poznaje.

Prvo moram da se setim šta je to što dobro poznajem, a još se o tome i priča može napisati.  :lol:

#Τζούτσε

scallop

Eh, Lilith, problem je jedno, a to su dve stvari. :lol: Sedne tako početnik, promišlja i zaključi da ono što zna i nije tako zanimljivo, pa kad već mora da piše o nečemu što ne poznaje, onda počne da drlja o onome što najmanje poznaje. To je, naravno, smrt. Mi, matori, koji pomalo naslućujemo, ne bismo o tome ni za živu glavu. :?

Na drugoj strani je početnik sa knjigom. Pardon, početnik koji je napatio knjigu od 500 strana, ili, još gore, trilogiju (vidi žaba... itd.), pa krene naokolo sa njom. Jedom, dalekih osamdesetih kada sam jadikovao zbog problema da objavim knjigu, Lef Kreft (znaš ko je Lev Kreft?) mi objasni da nisam dovoljno - dosadan. Uvek postoji urednik ili izdavač neotporan na dosađivanje (ili bonus). Tako da, dok moj prvenac od 339 strana, eno ga čami u nekom ćošku, ostade mrtvorođen, vredni momci danas iznude na neki način knjigu (koju im olupaju o glavu, čitaju zahvaljujući bezumnoj podršci "prijatelja" ili - Boban će ovo voleti - dobiju NIN i naprave životnu karijeru kao Arsenijević) i čude se kad neko ima nedovoljno dobro mišljenje o njoj.

Neće mi stane u ovaj okvir više, pa prekidam. 8-)

Boban

Quote from: John Reynolds on 13-01-2011, 10:18:51
Meni je onaj predlog s mrtvacem bio dobar. Evo mog, jeste kliše ali recimo - rodbina se okupila na bdenju. Odjednom se iz zatvorenog kovčega začuje kucanje.

Bdenje se ne obavlja pored zatvorenog kovčega... na stranu što je ideja apsurdno nezanimljiva. Zaista je previše igrarije sa smrću na sve strane.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Anomander Rejk

Nećemo pisati horor. Nećemo pisati epsku fantastiku. Najbolje da napravimo listu šta se kome ne sviđa, pa lepo sve to izbacimo. Na kraju, možda i da se ne piše fantastika, ima sasvim dovoljno svakodnevnih tema, jel.
Mislim da je krajnje vreme da se prestane sa potcenjivanjem pisaca koji objavljuju knjigu, a nisu prošli školu LK i ZS, ili barem nisu popularni tu. Stojiljković ima čitanost o kojoj većina naših pisaca fantastike može samo da sanja. Tešićev Kosingas je isto zapažen. I drugi pišu, i objavljuju, i epsku fantastiku, i drugo. Sa izuzetkom Poslednjeg Srbina, i još možda par dela, tiraži su od 500-1000 primeraka. S kojim pravom se onda potcenjuju drugi koji pišu i objavljuju ?
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

Bobane, suviše si - plauzibilan. Zamisli da je u kovčegu zakucan neko za koga se ne zna pouzdano da je mrtav, da neko iz rodbine žestoko želi da taj neko ne zakuca. Ili, zamisli da si baš ti unutra, da se pitaš kakvo je to bdenje sa spuštenim poklopcem, da si taj trenutak očekivao da izroniš iz smrti i neke događaje dovedeš u red. Hoću samo da kažem da fantastika ne mora da bude uređena po kanonima, naročito ne po kanonima koje ti postaviš. Meni je problem samo što upravo takve situacije ljudima padaju na um, a ne umeju da ih učine mogućim.

Anomandere, ti zaista tražiš nevolju bez sveće. 

Boban

Nećemo žanrove strave i užasa i mača i magije... to su samo promili sveukupne fantastike, šta je loše u tome? I niko nije rekao da su pisci van ZS kruga a priori loši, a ovi ovde dobri. Ali budalastih i besmislenih knjiga ima više nego ikad.

Джон Рейнольдс

Ma dobro, okej. Neka neko predloži paluzibilnu humoresku.

#Τζούτσε

Anomander Rejk

Pa Scallope možda tražim nevolje, ali takav sam kakav sam, ne mogu ćutiti na nešto što me nervira.
Stojiljkoviću su govorili da mu je knjiga dosadna, glupa, Miljanu evo da je nepismen, i stalno se napadaju autori van ovog kruga, i  to nije pošteno. Ako me neko zbog ovoga što kažem uzme na zub- slobodno.

Boban

A kao ne napadamo autore unutar kruga?
Možda samo imamo visok kriterijum.
Kada je nešto najgledanije, kao "Tesna koža", to samo znači da je primereno najširoj publici, dakle, čist prosek i često malo ispod.
Mi ipak pokušavamo da odemo koji korak iznad...

Josephine

Samo promenite naziv "radionica" u "konkurs" i sve će doći na svoje mesto.

boki77

Ako je ovde cilj napraviti konsenzus oko teme - zatvori radionicu. Toga neće biti.
Ili, izloži teme, pa neka se glasa.
Nijedna tema nije loša po sebi; ne znam što se diže prašina i uveliko trči ispred rude pri ocenjivanju kakva će tema dovesti do kakvog zapleta i raspleta. Iskusni pisci - možda ste videli ova i ona loša dela, i dobre i loše teme - pa šta? Koga je ovde briga za to? Za priče se ionako glasa. Ko je pisao loše i već viđeno dobiće mali broj glasova, to je prošla radionica pokazala.

Tema može da bude vremeplov. Viđeno? Nego šta. Ali stavi ga pa da vidimo koliko novog može iz toga da proizađe. Iako nisam "iskusan pisac" mogao bih da napišem i smešnu i horor priču. A verujem i drugi. Sama tema ne vuče žanr.

Ovaj topik je otvoren 5.1. Za 8 dana jedino što smo videli od iskusnijih je šta ne bi valjalo, jer je to gadno, jer su videli mnogo toga lošeg. E pa, ako ste iskusni, onda preuzmite odgovornost što za 8 dana niste uspeli da usmerite topik na nešto kreativno, i što još uvek nemamo temu.

scallop

Naravno da tema nije bitna, bitna je motivacija koja uvede nekog u pisanje. Tema "stepenice i retko ime" sam za sebe nije ništa, ali ishodi su bili značajno različiti. To meni odgovara jer su meni motivacije i realizacije u fokusu. Boki 77 meni nisu bili gadljivi tekstovi jer se trudim da nađem šta bi moglo da mi prija.
Ono što meni nikako ne prija je što neki od autora veruju da bi naknadno mogli da nešto objasne. Posle kajanja nema lajanja.
I, naravno, što Anomander svoje sakato i neznalačko čitanje neprekidno pokušava da pretvori u savete piscima. Od glasanja do komentara on je etalon šta čitanje ne treba da bude. Posebno, što u njegovim napisima vidim i neprekidnu potrebu da od nekog napravi saveznika u tom poduhvatu. Budući da je takav kakav je, a on to sam tvrdi, neka me stavi na ignore, jer ću svaki njegov post ili pm oceniti onako kako dolikuje. Ja na ovom sajtu veće štetočine nisam video.

Agota

Quote from: John Reynolds on 13-01-2011, 10:18:51
a u kovcegu patuljak sa svojim mrtvim ljubavnikom -vec vidjeno
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

boki77

Na sagiti svi imamo ljude koje ignorišemo i koji nas ignorišu. U mom slučaju, to su ljudi koji su u početku govorili kako od radionice neće biti ništa, a opet, dolazili su i stalno ostavljali komentare kako je sve ovo glupost itd.

Ja sam očekivao da će upravo iskusniji pisci povesti raspravu u pravom pravcu, i da će se brzo doći do teme; da bi radionica bila delotvorna. A svaka tema se može pretvoriti u prepucavanje... a tu onda nema kraja... I ne bi mi bilo krivo da ovde nije započeto nešto dobro, što preti da se izvitoperi u samo još jedan od mnogih topika gde prepucavanje ide u nedogled...

scallop

Ko je, bre, ovde iskusniji pisac? Ja sam napisao šta sam imao, Angel 011 isto tako. Mića uvek ima neke rezerve da se neko ne rasplače. A, Boban, pa on nikada nije savetovao nikoga. I onu svesku gde zapisuje dobre ideje nikada nikome nije pokazao. :mrgreen: I najbolji učenik mu piše kao Skrobonja! Pa, ti sad vidi kako je sa tvojim očekivanjima.

Josephine

Quote from: scallop on 13-01-2011, 14:54:35
Ko je, bre, ovde iskusniji pisac? Ja sam napisao šta sam imao, Angel 011 isto tako. Mića uvek ima neke rezerve da se neko ne rasplače. A, Boban, pa on nikada nije savetovao nikoga. I onu svesku gde zapisuje dobre ideje nikada nikome nije pokazao. :mrgreen: I najbolji učenik mu piše kao Skrobonja! Pa, ti sad vidi kako je sa tvojim očekivanjima.

E, ovde ne mogu da se složim sa Vama, scallope. Prvo zato što ništa od toga što ste rekli nije konstruktivno, a onda i jer bar jedna stvar od navedenih sigurno nije istina. Ja iskusila.

Ako nema ko da postavi temu, hajde da to bude pobednik prošlog kruga?

Boban

Kakve su to klevete na moj račun?
Ja nisam nikada nikoga savetovao?

Inače, što se teme i ideje za sledeću radionicu tiče, ja ću da je zadam sad u nedelju na ponedeljak... malo se razgibavamo na ovom topiku, osluškujem pučanstvo, ali odluka će, kao i obično biti doneta za nekoliko minuta. I odmah sprovedena.

boki77

E pa, skalope, hteo ili ne - tu si i učestvovao si u celoj priči. Kao i Boban i angel. Ja bih voleo da vidim malo vas kako se svađate oko teme, ali onako, argumentovano  :!:.

Verovatno da nema teme koja nekad nekako nije bila napisana. Pa ako su već sve iskorišćene - što onda gubimo vreme. Uzmemo prvu i pišemo. xwink2

boki77

Evo i bobana sa njegovim bezobranim avatarom ;)
Pučanstvo je ostalo pučanstvo. Tačno onakvo kakvo je i bilo.

Boban

kad već ljudi misle da pišem perverzije, što ne bih imao ovakav avatar?

scallop

Quote from: D. on 13-01-2011, 14:58:17
E, ovde ne mogu da se složim sa Vama, scallope. Prvo zato što ništa od toga što ste rekli nije konstruktivno, a onda i jer bar jedna stvar od navedenih sigurno nije istina. Ja iskusila.

A, otkud ti, odjednom, znaš šta je konstruktivno? I šta nije istina? I, misliš da si nešto iskusila? Bože, a onda me ubeđuju da su žene visprenije od nas! A ja naivan, pa sve nešto oprezno oko njih. Kako je malo potrebno da poverujete da ste nešto dostigle, postigle...

Anomander Rejk

Neverovatno, kakva količina netrpeljivosti. Scallope, ja ne trebam nikakve saveznike, niti ih tražim, niti me zanimaju te igrice, ko s kim govori, ko s kim ne govori, ko koga napada i slično. Nemoj mene da prozivaš za to, ja nisam u tom filmu, niti znam plivati u tim vodama. Glasao sam za ono što mi se sviđa, ni po babu ni po stričevima, a boli me uvo šta ti ili bilo ko drugi misli o tome. To što govorim ono što mislim, i ne ustručavam se reći istinu, to možda neke boli- takođe me isto zabole.
A ako sam ja najveća štetočina na forumu, eto neko reče nije odavno bilo glasanja za izbacivanje, izbacite me pa mirna Bosna. Kad mene izbacite, nećete više imati problema, buduće pisce neće više niko navoditi na pogrešan trag, i rešili ste sve probleme.

scallop

Ti se ne ustručavaš da imaš mišljenje, a to što je ono daleko od istine ne treba da te dotiče. Samo ti sedi ovde i teraj svoju istinu. Nema tu netrpeljivosti, samo si beskrajno dosadan.

Boban

praksa je pokazala da ako je neko nekome dosadan, onda je i ovom drugom ovaj prvi takođe dosadan.

scallop

Anomander Rejk

Evo, ako je to ono što će zadovoljiti Scallopa, pošto izgleda nije dozvoljeno imati drugačiji ukus od njega, mišljenje ili čitanje, neću ni glasati ni komentarisati radove sledeće radionice, da slučajno ne bi kakav mladi autor otišao na stranputicu.

Što se tiče ovog drugog- da sam najveća štetočina foruma, preko toga neću lako preći. Za manje stvari je ovde banovan Ghoul. Molim vlasnika foruma, da stavi u odgovarajućoj temi van književnosti, glasanje o mom izbacivanju. Ako većina forumske populacije smatra da sam štetočina i da namerno navodim mlade pisce na stranputicu, ili bilo kako podrivam forum, nikakav problem, prihvatam sud većinskog mišljenja.

scallop

Boban

Prvo, AR, nemoj da širiš dezinformacije oko banovanja Gula... drugo, što odmah padaš u vatru? Zar nisi shvatio da ljudi najteže podnose negativne kritike?
Treće, pa gde bismo stigli kada bismo se oko svega slagali?

Josephine

Dragi, predragi (nije sarkazam) scallope, nemojte pogrešno da me shvatite - niko ne urušava Vaš autoritet ni u književnosti ni na forumu. Ipak, moje je skromno mišljenje da nije lepo ni konstruktivno za naš rad ovde da se zovemo štetočinama, dosadnima, sebičnima i sl.

Znam da nije istina to što pričate jer Boban je savetovao mene. Mića i nije toliko blag u kritikama, ali je objektivan i njegova blaga duša projevava kroz sve komentare koje ima. Možda se zato ostalima čini da je blag. Za mene je mudar.

Iskusila sam i previše za svoje godine, verujte mi. Ne mislim na književnost, naravno, Ipak, 10 godina sam vodila radionice, 10 godina bila debaterka. U radionici se govori o tuđem radu, pruža se feedback. Govori se sve, i loše i dobro; ali se svi poštuju kao sagovornici (bar do neke mere). Shodno ovom forumskom okruženju (i zbog visokih kriterijuma ovde), jasno je da takvu radionicu ne možemo da izvedemo. Ali možemo nešto što liči na nju.

Nije mi malo trebalo. 29 godina nije malo.

Od vas očekujem(o) usmeravanje, mentorstvo, tutorstvo. Vi ste, na osnovu Vašeg znanja i iskustva, svakako kompetentni za te uloge. Poštujem Vas bezuslovno i moja očekivanja od Vas su velika.

Lep pozdrav,
Dragana

pokojni Steva

Znači, počela si da gnjaviš ljude, sa koliko, 9 godina? Uf, ti još malo pa u pemziju! :-)

Josephine

pokojni Steva

Nama mišovima je sasvim dovoljno i daljinsko potprcavanje zmije. Fala ljepa!

Josephine

Boban

D, si rešila da te njegova žena strefi ciglom u glavu?

Josephine

scallop

Dragana, prođi kroz moje komentare i nađi jedan da nije konstruktivan. Ne vidim da se požalio iko, a ja nisam nežan kao Mića. Druga stvar je kad se šegačim sa Bobanom ili Mićom, predugo se poznajemo. Sasvim treća kad neko umišlja da pretstavlja nešto što nije uspeo da dokaže ni na drugim sajtovima. Posebno me zabrinula "reakcija" Perina, jer ja ga takvog ne poznajem. Naš Anomander je mnogo sklon da petlja kroz PM i povremeno me izazove svojim dubokoumnim mišljenjima. Evo i sad mi leprša jedna njegova poruka i neću je otvoriti. Pun mi je torbak komunikacija iza leđa. Ako već ne želi moje reagovanje, neka se suzdrži svojih reakcija, ja više ćutati neću.

Boban

Quote from: D. on 13-01-2011, 18:27:24
Ne bi bila prva. Hihihihi  :)

Pazi da ne bude poslednja... taman si nam postala simpatična.

Josephine

Quote from: scallop on 13-01-2011, 18:29:36
Dragana, prođi kroz moje komentare i nađi jedan da nije konstruktivan. Ne vidim da se požalio iko, a ja nisam nežan kao Mića. Druga stvar je kad se šegačim sa Bobanom ili Mićom, predugo se poznajemo. Sasvim treća kad neko umišlja da pretstavlja nešto što nije uspeo da dokaže ni na drugim sajtovima. Posebno me zabrinula "reakcija" Perina, jer ja ga takvog ne poznajem. Naš Anomander je mnogo sklon da petlja kroz PM i povremeno me izazove svojim dubokoumnim mišljenjima. Evo i sad mi leprša jedna njegova poruka i neću je otvoriti. Pun mi je torbak komunikacija iza leđa. Ako već ne želi moje reagovanje, neka se suzdrži svojih reakcija, ja više ćutati neću.

xjap

Quote from: Boban on 13-01-2011, 18:31:44
Quote from: D. on 13-01-2011, 18:27:24
Ne bi bila prva. Hihihihi  :)

Pazi da ne bude poslednja... taman si nam postala simpatična.

Makar je smrt slatka.

Джон Рейнольдс

#Τζούτσε