• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SIRIUS B

Started by JasonBezArgonauta, 19-01-2011, 23:09:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tomat

Quote from: sivka on 25-04-2011, 10:41:03
zbog toga što se naša knjižara zatvara.

je l' se knjižara definitivno zatvara, ili se seli u drugi prostor?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Plut

Bilo bi lepo da je samo seoba u pitanju.

tomat

angel reče da se zatvara, a na ghoulovom blogu pročitah da se sele, pa reko' da proverim šta je od ta dva.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

zakk

Selimo se al još uvek ne znamo gde. Nadam se da neće biti duge pauze.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

Pazi, Laguna je prvih 6-7 godina imala knjižaru u okviru svojih prostorija u Dobračinoj ulici, u zgradi, visoko prizemlje, bez ikakve reklame na ulici ili izloga. Alnari je prvih deset godina svog rada imao samo prodavnicu u Ustaničkoj 125, ulaz sa kontra strane sa pogledom u šumu u Šumicama bez izloga i uopšte ljudi koji tuda prolaze slučajno.
Tardis treba da postane specifična knjižara, što ona i jeste bila u neku ruku, ali da to sada bude definitivno, da drži 2-3 segmenta i da insistira na njima, da postane mesto gde će ljudi dolaziti da vide šta sve postoji od fantastike i da pod najpovoljnijim uslovima nabave izdanja. Ne samo Tardisova. Tardis mora da primeni princip knjižare Alan Ford. To je najpametnije rešenje i jedino koje daje nadu u opstanak.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

zakk

Na čudnijim plimama
9. maj, 19h, tribinska sala

Bogatiji smo za jednu dobru knjigu, a to je roman ,,Na čudnijim plimama" američkog autora Tima Powersa u izdanju beogradskog SIRIUSa. Roman je poslužio kao inspiracija za stvaranje legendarne kompjuterske igre "The Secret of Monkey Island", a mnogi njegovi elementi korišćeni su u filmskom serijalu "Pirati sa Kariba", čiji četvrti deo nosi upravo naziv "Na čudnijim plimama"... Dakle: Karibi, gusari, zombiji, izvor mladosti, vudu magija, ljubav, avantura – sve je tu, u vrhunskom Powersovom stilu.

Govori: Sebastian Adanko

Knjiga će moći da se kupi direktno od izdavača po nekoj minimalnoj cijeni. U maloprodaji je 1450 ako se ne varam, na NBGD sajmu je bila za 1200, ovde će biti toliko ili manje (nemam sve podatke ;))
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

JasonBezArgonauta

Quote from: zakk on 09-05-2011, 17:36:22
Na čudnijim plimama
9. maj, 19h, tribinska sala

Bogatiji smo za jednu dobru knjigu, a to je roman ,,Na čudnijim plimama" američkog autora Tima Powersa u izdanju beogradskog SIRIUSa. Roman je poslužio kao inspiracija za stvaranje legendarne kompjuterske igre "The Secret of Monkey Island", a mnogi njegovi elementi korišćeni su u filmskom serijalu "Pirati sa Kariba", čiji četvrti deo nosi upravo naziv "Na čudnijim plimama"... Dakle: Karibi, gusari, zombiji, izvor mladosti, vudu magija, ljubav, avantura – sve je tu, u vrhunskom Powersovom stilu.

Govori: Sebastian Adanko

Knjiga će moći da se kupi direktno od izdavača po nekoj minimalnoj cijeni. U maloprodaji je 1450 ako se ne varam, na NBGD sajmu je bila za 1200, ovde će biti toliko ili manje (nemam sve podatke ;))

U maloprodaji je 1400, na NBGD sajmu je bila za 1200, ovde će biti 1000 din.
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

sivka

Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

angel011

We're all mad here.

JasonBezArgonauta

NA ČUDNIJIM PLIMAMA
27. maj, 19h, Beopolis (TC Eurocentar, ulazi: Dečanska 5/Makedonska 30)

Roman "Na čudnijim plimama" donosi avanturističku priču sa jakim natprirodnim i okultnim elementima smeštenu na početak 18. veka - vreme kada je legendarni gusar Crnobradi širio užas Karipskim morem. Priča prati dvadesetosmogodišnjeg lutkara Džona Šandanjaka u pokušaju da se trgovačkim brodom domogne obala Jamajke, ali iznenadni napad gusara i bitka u kojoj on ranjava gusarskog kapetana, u potpunosti menja njegov život i odvodi ga u pustolovinu prepunu vudu magije, duhova i spektakularnih pomorskih bitaka u kojima pored živih, učestvuju i mrtvi pomorci.

Ovaj roman je poslužio kao inspiracija za stvaranje legendarne kompjuterske igre "The Secret of Monkey Island", a mnogi njegovi elementi korišćeni su u filmskom serijalu "Pirati sa Kariba", čiji četvrti deo nosi upravo naziv "Na čudnijim plimama".

Govore SEBASTIAN ADANKO, EMIR SALIHOVIĆ, SPOMENKA PULULU
xcheers
Čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Bendžamine, da li su Sedam zapovesti iste kao što su bile ranije?

Plut

angel011

Nadam se da će biti neka promocija i kad budem u BG...

I nadam se da će biti fotki sa ove promocije. :!: xcheers
We're all mad here.

sivka

Hvala Beopolisu na gostoprimstvu, a biće još promocija :)
Što se tiče fotki, biće...

sivka

Beopolis

sivka

Beopolis

HAL

Obavezno se najavite opet za sledeću promociju, ovaj put sam bio sprečen da navratim : )

sivka

...

sivka

...

JasonBezArgonauta

Gledano iz svemirskog broda :)

Vudu promocija "Na čudnijim plimama"

Promocija romana Tima Pauersa "Na čudnijim plimama", u izdanju Siriusa B - najmlađe domaće izdavačke kuće koja se odlučila za fantazijsku prozu, bila je prilično različita od sličnih dešavanja.

Posle pozdravne reči urednika Branislava Kuzmića, reč je preuzeo Sebastian Adanko, prevodilac knjige, koji je okupljenu publiku (tridesetak prisutnih) proveo kroz Karibe, fontanu mladosti i pirate - trudeći se da ne otkrije sadržaj knjige, a potom je Emir Salihović pričao o vuduu, i - na "primeru" - pokazao kako bi mogla da izgleda postavka namenjena boginji ljubavi Erzuli, svojevrsne "vudu-Venere".

Podršku ovom romanu daje i bioskopska verzija "Na čudnijim plimama" koja je uspešno debitovala u Srbiji sa preko 20.000 posetilaca u prvoj nedelji prikazivanja.

JasonBezArgonauta

Od danas, Na čudnijim plimama u Beopolisu sa 15% popusta. xcheers

sivka

Quote from: JasonBezArgonauta on 31-05-2011, 20:08:45

Beopolis u akciji :)

A Gozba?

HAL

Quote from: JasonBezArgonauta on 31-05-2011, 20:08:45
Ne znam kolika je cena pre popusta, pa pitam kolika je sada sa popustom? I koliko će trajati akcija : ) tek sutra bih mogao da svratim.

JasonBezArgonauta

Cena sa popustom je 1190 din. i dogovor sa Beopolisom je da ta ponuda traje do kraja juna.

Isto važi i za Gozbu.

JasonBezArgonauta

http://zeljko-obrenovic.blogspot.com/2011/06/gozba-kod-devijanta-na-cudnijim-plimama.html

QuoteGOZBA KOD DEVIJANTA NA ČUDNIJIM PLIMAMA

Kad sam se prvi put sreo sam Timom Pauersom, poklonio mi je sjajan roman Declare. Već na prvih nekoliko stranica romana bio sam svestan da čitam nešto sa čime se ne srećem baš svakodnevno – ako uopšte! – i da je u pitanju sjajan pisac.
Već sam čitao njegove eseje, tako da mi je bio poznat pojam ,,tajne istorije", ali tek kad sve to vidite na delu, shvatite o čemu se zapravo radi. No, sa druge strane, Pauersove knjige će vas tako ščepati i uzeti pod svoje da ćete često zaboraviti da su to romani sa pravim ličnostima, na pravim lokacijama i u situacijama koje su se možda stvarno desile.
Svakom ko se lati Pauersa, predložio bih da pročita i njegove intervjue ili tekstove u kojima govori o prikupljanju građe za roman.
Ipak, nekad se čini da sva ta silna povezanost među istorijskim ličnostima – do u najsitnije detalje – uzme nekog šizofrenog maha kod ovog autora i on kao da i sam postane neka magična ruka koja samo beleži tajnu istoriju. Što može da bude i problem. Zato su neki delovi Pauersovih romana manje dobri, ili barem manje zanimljivi, pošto su pretrpani podacima ili nekim psihodeličnim nejasnim opisima/naracijom.

Zato mogu da kažem da Tim Pauers nije pisac celine. On je pisac nekoliko genijalnih frangmenata, sjajnih ekspozicija i još boljih razrešenja. I zato možda njegove knjige deluju još zanimljivije kad ih nekome prepričavate nego tokom samog čitanja.
Zbog tih genijalnih ideja koje ćete retko kod koga sresti, Pauers je pisac čiji se romani ne zaboravljaju i kojima ćete se svaki čas vratiti, barem da na kratko zavirite i osvežite neke scene.
Dobro se sećam kad sam po okončanom Declare uhvatio sebe kako zaplet prepričavam ćaletu. I što je još gore, uhvatio njega kako sa zanimanjem klima glavom na priču o stvarnom razlogu raspada SSSR i postavlja potpitanja.
Gozba kod Devijanta je možda najatipičniji Pauersov roman. Iz prostog razloga što se ne bavi dalekom ili bliskom prošlošću, nego postapokaliptičnom budućnošću. Samim tim, za početak, ništa od istorijskih ličnosti, jelte.

Roman se u nekom osnovnom obliku može svrstati u neku vrstu, uh, detektivskog romana, pošto se bavi potragom za, recimo, nestalom osobom. Kao što znamo, postapokaliptični svet je jedno nimalo lepo mesto, svako je svakom vuk itd. I Pauers se pridržava svih onih naši strahova – a i autora pre i posle njega – kako će taj svet izgledati, ali mu pridodaje još malo svojih egzotičnih začina.
Tim i takvim svetom – kao da mu ne treba dodatno zlo – hara sekta koja inicirane podvrgava pričešćima koja im opasno sjebavaju mozak i pretvaraju ih u zombije koji gube sve lično, a gube i sebe. A tek onda im rade sve i svašta.
Njihov šef je gotovo pa polubog, do kog će potraga odvesti Gregorija Rivasa koji se, uprkos obećanju koje je sebi dao, upušta u potragu za ljubljenom iz davnih dana.
Nemojte da mislite da će nam Pauers isporučiti tek još jednu prežvakanu viziju postapokaliptičnog sveta. Iako koristi trope i motive koji su nam poznati, svaki čas će se pojaviti egzotični detalji za koje na mahove nećemo biti sigurni da li smo dobro pročitali šta su ili nas slova i oči varaju: od novih instrumenata, do postapokaliptičnih ,,vampira".
Iako sam napomenuo da se roman uslovno može svrstati u postapokaliptični detektivski roman (auh), zanimljivo je kako se Pauers ovde bavi psihodeličnim momentima, pa se tako čitav roman više odvija u glavi Gregorija Rivasa, halucinacijama, tripovima, prisećenjima, posrtanjima... nego baš konkretnom uobičajenom potragom.

Postapokaliptično je vreme, ni detektivi više nisu što su bili.
S druge strane Na čudnijim plimama nam donosi nešto bližeg Pauersa, a i poznatu priču. Ako niste gledali Pirate sa Kariba, verujem da ne čitate ni ovaj tekst, tako da se vama ni ne obraćam. Za ostale: Ovo je priča o vudu piratima, pljačkama i otmicama brodova, vudu ritualima, borbama u, kako da to nazovem, polusvesnim psihodeličnim astralnim projekcijama?
Koliko je Gozba kod Devijanta detektivski roman, toliko je Na čudnijim plimama roman osvete. To im je barem okidač. A nesrećni junaci i u jednom i u drugom nekoliko puta i u raznim smerovima prošetaju bosi po trnju dok ne dođu do početnog cilja. Ako on uošte više ima smisla. I ako im uopšte više donosi prvobitno zadovoljenje.

Neću ni da ulazim u to da li je to dramaturški uverljivo, ali dok likovi Pauersovih romana stignu do kraja svog puta oni su bitno različiti od onih sa početka. To je posebno vidljivo kod Džona Šandajka jer je njegov preobražaj veći. Ali, čak i stara kuka kakav je Gregori Rivas – za kog se čini da više ništa ne može da ga iznenadi – roman napušta još malo pametniji. Ili gluplji.
U romanu Na čudnijim plimama saznaćete zašto je Crnobradi palio sporogoreće fitilje u bradi i zašto je pio zapaljeni rum sa barutom. Saznaćete zašto je magija nestala i kako je to u vezi sa početkom masovne upotrebe gvozdenih predmeta. Saznaćete gde je izvor mladosti. A bogami saznaćete i zašto je Dizni novom filmu iz franšize Pirata sa Kariba dao ime Pauersove knjige.
I šta onda čekate?

Da vas još malo isprimam. Romani su sjajno prevedeni i upakovani onako kako u domaćem izdavaštvu nismo navikli: tvrdi povez sa sjajnim Pahekovim naslovnicama, odličnim pogovorima... pa čak i sa – od kad ga nisam video ne knjizi, zaboravio sam i kako se zove – markerom za obeležavanje stranica?

sivka

Quote from: JasonBezArgonauta on 11-06-2011, 18:47:06
http://zeljko-obrenovic.blogspot.com/2011/06/gozba-kod-devijanta-na-cudnijim-plimama.html

QuoteGOZBA KOD DEVIJANTA NA ČUDNIJIM PLIMAMA

Da vas još malo isprimam. Romani su sjajno prevedeni i upakovani onako kako u domaćem izdavaštvu nismo navikli: tvrdi povez sa sjajnim Pahekovim naslovnicama, odličnim pogovorima... pa čak i sa – od kad ga nisam video ne knjizi, zaboravio sam i kako se zove – markerom za obeležavanje stranica?

Ovo mu je mnogo  :D :lol: 8-)     dobro :)

Anomander Rejk

Na čudnijim klimama-dobra stvar.
Zamešao je svega i svačega- istorijskih ličnosti, fikcije, vudua, pirata, romanse, ali sve sa merom i tako da knjizi da potreban šmek. Uživao sam čitajući, tečno je i dinamično, ali zahteva punu koncentraciju , inače se priča izmigolji  :).
Jedva čekam Kapije Anubisa. S obzirom na moje afinitete i ukus u fantastici, mislim da će mi to najbolje leći od Powersa.
Tajno pišem zbirke po kućama...

angel011

Quote from: Anomander Rejk on 01-07-2011, 00:11:40
Na čudnijim klimama-dobra stvar.
Zamešao je svega i svačega- istorijskih ličnosti, fikcije, vudua, pirata, romanse, ali sve sa merom i tako da knjizi da potreban šmek. Uživao sam čitajući, tečno je i dinamično, ali zahteva punu koncentraciju , inače se priča izmigolji  :).
Jedva čekam Kapije Anubisa. S obzirom na moje afinitete i ukus u fantastici, mislim da će mi to najbolje leći od Powersa.

Meni Plime nisu baš legle, ali Devijant i Anubis jesu.
We're all mad here.

Anomander Rejk

Plimama-moja greška u kucanju.
I meni je Gozba bila bolja, ali i Plime su dobre.
Tajno pišem zbirke po kućama...

sivka

Moram da se složim da mi je Gozba bolja od Plima, mada je i taj drugi roman odličan, ali Gozba je zaista nešto posebno. 8-)

sivka

JasonBezArgonauta

Iz današnjeg Blica

JasonBezArgonauta

Sutra sam u Nišu skoro ceo dan, pa ako nekog zanima Gozba, Plime ili bilo šta od Tardisa, javnite mi na pp

sivka

Quote from: JasonBezArgonauta on 15-07-2011, 20:08:06
Sutra sam u Nišu skoro ceo dan, pa ako nekog zanima Gozba, Plime ili bilo šta od Tardisa, javnite mi na pp

Da ne zaboravimo i Omaje :) koje će Jason poneti...

sivka

Quote from: sivka on 16-07-2011, 00:26:39

Da ne zaboravimo i Omaje :) koje će Jason poneti...

I, naravno, Bobanove knjige uz Sirius B i Tardis izdanja :)

Berserker

E tako li se javlja za gostovanje, dan unapred :(
Sledeci put kad navracas kod nas javi bar tri dana ranije, za nas koji gledamo net nesto redje.

mac

Trebalo bi otvoriti novi topik u kome će putujući prodavci najavljivati svoje ekskurzije van Beograda. Svi koji žive van Beograda bi onda mogli da prijave praćenje na tu temu. Prijavljivanje na praćenje se radi pomoću dugmeta "notify". Ovo dugme je obojeno kao isključeno (stoji odmah do "reply"), ali mislim da fercera uprkos pogrešnoj boji. Efekat je da onima koji su prijavljeni stiže e-mail kad se desi nova poruka u toj temi, a očekivanje je da ljudi češće čitaju e-mail nego što posećuju forum. Čak i ako čitanje e-maila nije učestanije od forumašenja ovo je dobar način da se ne propusti tako važna informacija. Bitno je samo da nema oftopičarenja na toj temi, jer to kvari celu koncepciju.

JasonBezArgonauta

Quote from: Berserker on 18-07-2011, 17:20:48

E tako li se javlja za gostovanje, dan unapred :(
Sledeci put kad navracas kod nas javi bar tri dana ranije, za nas koji gledamo net nesto redje.

Eh, a ja samom sebi čestito što sam se uopšte i setio da javim :(
Tja, možda uskoro padne i neka repriza gostovanja... videćemo.

JasonBezArgonauta

Quote from: mac on 18-07-2011, 17:39:00
Bitno je samo da nema oftopičarenja na toj temi, jer to kvari celu koncepciju.

Koliko li je to izvodljivo :lol:

Dr00d

Jasone kad će Anubis?
There's no saint like a reformed sinner.

JasonBezArgonauta

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

angel011

Hoće li biti promocija?
We're all mad here.

Dr00d

Aaaaa tuj li je! Videh u Čudnoj Knjižari pre neki dan (doduše samo naslovnicu bez cene ali dovoljno da pobudi sumnju) pa se zapitah što ovo niko ne pominje na zvaničnoj temi.
Čestitke   xcheers
There's no saint like a reformed sinner.

Perin

Ja sam sinoć dokusurio GOZBU KOD DEVIJANTA. Lepo štivo, prevod još bolji; Pauers je sjajan pisac svaka čast na izdavanju.

Alexdelarge

Quote from: scallop on 20-01-2011, 11:40:54
Kao jedan od nastranih čitalaca, sinoć sam pročitao belešku o piscu Ota Oltvanjija. Riba bez mesa mi neće pobeći sa Pahekovog tanjira. Oto je majstor za prikaze i preporučujum svakom da pre nego što počne da čita Pauersove knjige obavezno pročita Otov tekst. Dobiće savršenu sliku pisca koji se dosledno bavi pripremom knjige koju će da napiše.

sa malim zakašnjenjem od nekih 10 godina od objavljivanja, nabavio sam ZS br.10 i visokoobdareno sam prelistavao OO tekst pisci koje ne možete čitati na srpskom posvećen powersu, u kome ,između ostalog kaže da je GOZBA... neka vrsta debakla. :?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Berserker

Procitao Gozbu, a tek sad vidim da su i Anubisova vrata izasla, nego se navikao da pratim na limundu jasonove oglase a tih vrata nigde u ponudi. Zasto?

scallop

OO je kasnije promenio mišljenje, a od ZS 10 do danas je prslo mnogo galaksija. Ono što nisam siguran je da li je roman objavljen u Sirius B. Mislim da bih da, inače, već imao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Grimjack

Pročitao sam "Gozbu kod Devijanta" pa bih da se pridružim hvalospevima.

Dinamično, veoma zabavno i maštovito delo. Pauers je odličan pisac, ima neke vrlo zanimljive i originalne ideje i vešto vodi priču. Karakterizacija je dobra i doprinosi uverljivim likovima. Kvalitet same knjige je neosporan; tvrd povez, odličan prevod, izuzetna naslovnica. Sve pohvale izdavaču.

Koliko sam shvatio, ovo nije tipičan Pauersov roman, budući da je smešten u postapokaliptičnu budućnost za razliku od većine njegovih romana koji se bave bliskom ili dalekom prošlošću, ali sam veoma zaintrigiran tim konceptom tajne istorije da planiram da potražim neka od tih dela.

Zanima me da li su izašle "Kapije Anubisa" i gde se mogu nabaviti? Sajt izdavača je odavno nedostupan, a njihova fejsbuk stranica nije imala novih postova već nekoliko meseci. Kakav je status Siriusa B? Hoće li nastaviti sa radom?

scallop

Mislim da ima prolaznih problema jer Sirius B nije dobio nikakvu podršku svojim izdanjima. Šteta je ako sad odustanu. Dobre su te knjige Pauersa.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Grimjack

Velika šteta bi bila ako odustanu. Retko se kod nas viđaju ovako kvalitetno odrađene knjige iz domena fantastike. A i cena je sasvim korektna, plus, uvek su aktuelni neki popusti.