• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kriterijumi za ocenjivanje priča i ostalih radioničarskih pisanija

Started by Mims, 28-01-2011, 14:25:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Lidija, ja sam vama, u stvari, simpatična. I vi to mrzite, jer vam žene, obično, nisu simpatične.  :evil:

PTY

Priznajem da me fasciniraš. Ti si retka zverka – sponzoruša koja sebi traži sponzora međ' rajom koja ni sebi za lebac nema. :)

Josephine

Hahahaha! A vidite, vi ste meni simpatični. Sve mizogine žene jesu. Pomalo tužne, pomalo besne... Ali nikad, baš nikad, u pravu kada procenjuju druge žene. :)

Anomander Rejk

Tajno pišem zbirke po kućama...

Stipan

Mani je, ponekad koristi rečnik koji ne razumem. Ili je genije ili...

Savajat Erp

...или се фрља мудријашким речима?  :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Boban

Quote from: D. on 29-01-2011, 11:39:08
Fiona je bez pogovora najbolja priča u krugu, ali je ideja poznata, a trud - 5%. :)

Nisam hteo ranije da cepidlačim, ali ajde mi navedi primer gde je ovaj motiv korišćen u nekom prepoznatljivo sličnom obliku.

Što se truda tiče, to nema nikakve veze; ocenjuje se rezultat a ne koliko je ko znoja prolio.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mims

Quote from: scallop on 28-01-2011, 19:27:41
Quote from: Jevtropijevićka on 28-01-2011, 19:24:37
i ako imaš dovoljno jako čitalačko iskustvo i precizne kriterijume...

Pa, Mims i pita za te precizne kriterijume. :lol:

Ne, ne pitam za precizne kriterijume, već šta je to što utiče da priču na prvi pogled okarakterišemo ovako/onako bez dublje analize. Slažem se da čitalačko iskustvo može da bude od velike pomoći u prepoznavanju kvalitetnog stila, već viđenih metafora i poređenja, kao i drugih opštih mesta. To su neki od pokazatelja kuda priča dalje vodi.

@angel011 - Tražiš verodostojnost.
U suštini, slažem se sa tobom. Mada, u nekim izuzetnim slučajevima, cenim kad likovi urade nešto potpuno neočekivano i neprimerno (na primer, neki čin koji ne odgovara njihovim godinama) u cilju isticanja bitne ideje romana/priče, koju je autor želeo da istakne. Da je, na primer, to pokušao sa doslednijim likom, ne bi imalo isti efekat. Nekad je super kad nešto štrči, iako nije dosledno, ima neku svoju unutrašnju logiku (autorovu nameru).

Quote from: Boban on 29-01-2011, 00:16:44
Quote from: Mims on 28-01-2011, 18:09:26
.... iskreno ne volim ono o pušci i opaljivanju na kraju. Meni je super lažna motivacaja, u kojoj čitalac pomisli da ta puška zaista ima veze sa nečim na kraju, a zapravo, nema nikakve veze.

Ovo je prilično površan stav.
Priče i romani nisu dokumentarističke stvari i imaju određenu unutrašnju logiku, tako da težnja ka prirodnosti time što bi se pisalo i o bitnom i o nebitnom nema mnogo smisla. Pisac ako hoće da me vara, mora to da uradi na promišljen način, npr. u krimiću to su lažni tragovi koje nameću okolnosti ili su podmetnuti od strane počinioca, ali to onda nije lažna motivacija, nego je u funkciji priče; akteri tragaju za rešenjem i susreću se podjednako sa bitnim i irelevantnim stvarima; lažni trag ima smisla ako će produžiti traganje, ali lažni trag radi lažnog traga je prevara koju dobar autor ne sme sebi da dopusti. Puška ne mora da opali, ali mora da skrene pažnju ne samo čitaoca, već i učesnika, onda ona ne visi uzalud. Opisivanje puške da bi se zamajavao čitalac, a da se nijedan od aktera ne upeca nema smisla.

Takođe, jedinstvo vremena, mesta i radnje u modernoj literaturi ne mora da bude striktno trojstvo; naime, neophodno je bar jedno snažno jedinstvo od ova tri da bi delo moglo da se posmatra kao zaokružena celina. Vreme; recimo, deset minuta pre dolaska plimnog talasa, moguće je napraviti priču sa stotinama fleševa ljudi u istom trenutku na različitim mestima udara da se ne vidi smisao toga, dok se ne pojavi talas. Ako se baš ništa u priči ne pojavi što će je povezati, onda to i nije priča.

Opet se vraćamo na pušku  :lol: Izgleda da je ta puška toliko moćna, da kada je pomeneš i na forumu, ona mora par puta da opali.

Nego, ja se jesam pogrešno izrazila. Čehov je mislio na motiv puške (hvala scallopu na ukazivanju razlike), dok sam ja isti primer iskoristila da govorim o motivaciji. Loša mi je bila motivacija u startu.

Što se primera o jedinstvu vremena tiče, mislim da ovaj primer više odgovara jedinstvu radnje.

@Lidija: Sviđa mi se komentar u globalu. Posebno o pohvalama/pokudama koje nisu dobro argumentovane.
Nadam se da onaj komentar o mizoginiji nije tačan, to bi značilo da je previše šovinizma na forumu, čega sam se plašila.  :roll:

@D. - Ne slažem se da treba različito ocenjivati zrele pisce i početnike. Ali mislim da je izvodljivo prepoznati talenat kod početnika, iako je čitav pristup netalentovan. Pa tako treba i obrazložiti.
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Plut

Ne znam nikoga ko zna koliko je pisac truda uložio u ono što je napisao, pa čak i da mu se sam pisac požali.

Kada se odlučim da kupim kiflu, odlučiću se za onu pekaru u kojoj sam već pojela jednu dobru, a ne za onu za koju mi se čini da se zaista mnogo trude, a peciva im baš i nisu neka.

PTY

Quote from: Mims on 29-01-2011, 14:20:00

@Lidija: Sviđa mi se komentar u globalu. Posebno o pohvalama/pokudama koje nisu dobro ar
...
Nadam se da onaj komentar o mizoginiji nije tačan, to bi značilo da je previše šovinizma na forumu, čega sam se plašila.  :roll:

Nije da se sad pravdam po pitanju tuđeg lupetanja, ali koristim ovaj šlagvort da ti priznam kako ne krijem mizoginiju prema onim primercima koji svesno podižu patrijahalni hendikep na čitav kub ili više, to sve u snishodljivom pribavljanju patronizacije. Kontam da je to mnogim ženama jedini znan modus flirtacijskog ophođenja – draga Lilit mi tu prednjači, tek da se razumemo, e da mi se se sad ne pronađe tu kogod nep(r)ozvan – ali ipak, držimo se granica dobrog ukusa, gaddem! Upravo takve stvari pothranjuju vaskoliki šovinizam, tek da se razumemo.  

Stipan

Taj deo sa "trudom u pisanju" je meni pomalo nejasan.
Da li se to odnosi na pravopisnu besprekornost, i sve one ostale poslove koji slede u periodu posle pisanja priče, a pre predaje rukopisa?
Ili na sam proces stvaranja?
Priča bi trebalo da je jasna u glavi pre no što počne da se stavlja na papir.
Ako mi je za to potreban izuzetan napor, pitam se da li mi se isplati i pokušavati, a još više od toga da li sa tom i takvom "teškom mukom" isceđenom konstrukcijom imam pravo da zlostavljam ljude oko sebe. 

Plut

Ne vidim zašto bi ti sve moralo biti jasno pre nego što počneš sa pisanjem. Nekad je dovoljan samo jedan 'klik', sedneš pa gde te odvede. E sad, nekoga ne odvede nigde ili u čabar, a kod drugih to ispadne mnooogo dobro.

Stipan

Pa, dobro, to je nešto što sam i ja radio kada sam pisao novele, ili onaj moj zlosretni roman...
Ali, priča od 6000K?

Džek

Zato Plut što priče koje nisu, makar maglovito, oblikovane u tintari autora završe na pola, u folderu "Za posle, sad imam nešto bolje na umu."
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Stipan

Perin

Quote from: Stipan on 29-01-2011, 14:55:28

Priča bi trebalo da je jasna u glavi pre no što počne da se stavlja na papir.

Ovo ne mora da znači. Svaki pisac ima drugačiji fazon stvaranja; ja sam retko kad znao šta ću da napišem. Zbog toga mi editovanje priče oduzme puno vremena, zbog toga mi priče često nisu imale početak/sredinu/kraj, ali kad uđeš u štos shvatiš da ti (meni) to odgovara. Ja sam od "Tefter" priče u glavi imao samo početnu rečenicu. Nisam ni znao kako ću je završiti, niti odraditi zaplet.

Svako drugačije stvara, to je poenta.

scallop

Quote from: Stipan on 29-01-2011, 14:55:28
Taj deo sa "trudom u pisanju" je meni pomalo nejasan.
Opet metafora. Jebeš trud da se kifla napravi ako ne valja. Ne možeš ti čitaocu da šapneš koliko si se trudio nešto da napišeš. Da se vratim na pekara: mora da ima recept, sastojke, dobru peć, iskustvo, pa će nešto i od kifle da ispadne. A ako još ima talenta! Što god da zamesi neko ima da izede. Dakle, talents and skills.
Sa druge strane, priča o planu i nasumičnom je sasvim individualna. Još nisam video dokaz da jedno od toga ima prednost. Moja omiljena je - svaka budala ima svoje veselje.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

@ Lidija
Trebalo je na vreme da izjavite ljubav Bobanu, a ne da sada meni skačete po kičmi.

Od vas veće flertuše na forumu nema, tim pre što ljubomorišete zbog nove ženske osobe koja se pojavila na forumu, i na sve načine pokušavate da privučete pažnju; dok vas, recimo, nikada nisam videla da na drugačiji način iskazujete te feminističke stavove kojima se dičite, osim napadom na žene. Pogrešan je to model feminizma, tim pre što mizogine žene sude sebi, u stvari. Pa tako, ako ste vi flertuša i osećate taj poriv, to ne znači da svaka žena jeste. To znači da se stidite sebe, da se upisujete u druge žene, a onda i mrzite sebe u drugim ženama.

To snishodljivo ponašanje koje kao prepoznajete kod mene nije ništa drugo nego poštovanje. Poštujem sagovornike, pogotovo ako su veliki ljudi. I vi ste imali moje poštovanje, dok me niste zaskočili na forumu. Takve podle zamke doprinose tom podizanju "patrijarhalnog hendikepa" na viši nivo na ovom forumu, jer ljudi vide da se dve žene svađaju, međusobno optužuju za flert, uvlačenje i patronizaciju. Onda dolaze do zaključka: "ma, ženska posla, glupave žene se svađaju oko gluposti" - i eto, upali ste u ono što najviše prezirete, a smešno je što ste sve to vi pokrenuli.

Dajte mi malo kredita, ne sudite iz predrasuda i ljubomore.

@B
Batali sad te ideje... Nemoj i ti da me smaraš. Samo je u ovom krugu bilo najviše priča sa ispisivanjem imena mrtvih na zidu... To je toliko korišćen motiv, da je nesvesno upisan u nama, ljubiteljima fantastike. Ocenjuje se rezultat kada se takmiče ravnopravni.

@Stipane
Odlično ti je pitanje. Trud je i kupovina pećnice, kuvara, sastojaka i sticanje iskustva da se napravi dobra kifla. Radionica je - ovde se stiče iskustvo, prepoznaje se i razvija talenat. Tu su veliki kuvari da pokažu kako se mesi.

Moram da priznam da mi je Lord nabio ovaj kompleks radionice kada je tvrdio da od radionice ništa neće biti.

angel011

U suštini, slažem se sa tobom. Mada, u nekim izuzetnim slučajevima, cenim kad likovi urade nešto potpuno neočekivano i neprimerno (na primer, neki čin koji ne odgovara njihovim godinama) u cilju isticanja bitne ideje romana/priče, koju je autor želeo da istakne. Da je, na primer, to pokušao sa doslednijim likom, ne bi imalo isti efekat. Nekad je super kad nešto štrči, iako nije dosledno, ima neku svoju unutrašnju logiku (autorovu nameru).

Ukoliko lik uradi nešto neprimereno (može i tvoj primer da to ne odgovara njihovim godinama), mora da postoji unutrašnja logika dela u tome (na primer, taj lik je prošao kroz nešto kroz šta osobe njegovih godina obično ne prođu, pa otud i drugačiji postupak). Ako lik uradi nešto neobično samo zato što autoru tako treba, a ne postoji nikakav razlog unutar samog lika da tako postupi, to je nedostatak motivacije lika.

A ako je tako urađeno da bi se istakla bitna ideja priče/romana, onda je to pamflet.

Sposoban autor će pronaći način da istakne to što je želeo a da to ne naruši unutrašnju logiku lika/sveta.
We're all mad here.

angel011

Quote from: boki77 on 29-01-2011, 10:44:53
Quote from: Cornelius on 29-01-2011, 00:20:39

Na početku romana junak napušta školu i provodi dva dana u NYC. Na kraju romana, on govori o ponovnom polasku u školu, ali svima je jasno da se on nalazi na psihijatriji i da je prekoračio granicu koja deli zdrave ljude od psihotičnih. U pitanju je strah od odrastanja, zbog čega je mladić odlučio da se skloni u ludilo.

Uf... ok, možda si u pravu. Ali gde stoji da je on na psihijatriji? To stvarno nisam video, niti zaključio. Pored toga, da li je to prosečan čitalac zaključio? I da li knjiga ima ono što se ovde isticalo - pušku koja je opalila? Čitajući, očekivao sam da se nešto desi, ali nisam dočekao.

U knjizi jasno piše da je zaglavio na psihijatriji i da odatle priča svoju priču. Možda nisi čitao dovoljno pažljivo, ili si čitao davno pa si taj deo zaboravio, ili ti je dopao faličan primerak. :)
We're all mad here.

Mims

Quote from: angel011 on 29-01-2011, 15:57:21

Ukoliko lik uradi nešto neprimereno (može i tvoj primer da to ne odgovara njihovim godinama), mora da postoji unutrašnja logika dela u tome (na primer, taj lik je prošao kroz nešto kroz šta osobe njegovih godina obično ne prođu, pa otud i drugačiji postupak). Ako lik uradi nešto neobično samo zato što autoru tako treba, a ne postoji nikakav razlog unutar samog lika da tako postupi, to je nedostatak motivacije lika.

A ako je tako urađeno da bi se istakla bitna ideja priče/romana, onda je to pamflet.

Sposoban autor će pronaći način da istakne to što je želeo a da to ne naruši unutrašnju logiku lika/sveta.

Evo primera iz "Volvo Kamiona" Erlenda Lua, kome mnogo toga zameram (a vi biste još više) zbog negde čak i prelabave motivacije, ali ovo je primer koji ilustruje to što sam htela da kažem.

Kada Doplerov sin, Gregus, odluči da ne želi više da provodi vreme sa ocem u šumi, obrazlaže to na jedan potpuno neočekivan način za nekog ko ima četiri godine:

,,Upao sam u zamku i mislio da si kul zato što živiš u šumi zajedno s jednim losom, a pao sam i na losa, to moram da priznam, ipak sam dete, ali sada vidim koliko sam pogrešio. Bio sam neoprostivo naivan. Jer ti ne shvataš, tata, da tvoja deca nisu tvoja deca, mi smo samo žudnja života za samim sobom, mi smo postali preko tebe, ali ne od tebe, i iako sam s tobom, ne pripadam ti, zato što moja duša obitava u kući sutrašnjice, a ti je ne možeš pohoditi, čak ni u snovima, a ni Maj Brit hvala bogu, tek je ona ne može pohoditi, nema šanse." (Volvo Kamioni)

Ovo dete je ovde, očigledno, sredstvo za isticanje bitne teme pripadanja, koja se na različite načine provlači kroz roman, a koja je možda baš u ovom trenutku kulminirala. Da nije bilo ovog dela sa Gregusom, tema bi ostala gde jeste, ali ne bi doživela kulminaciju.
sheep happens.

SuperSynthetic

...to je neko starmalo dete...vrovatno ce posle malo i da vozi taj volvo...
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

džin tonik

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 29-01-2011, 02:27:38Koja od ponuđenih tri će biti tvoja?

manje dosadna, dok kod tvoje postaje problem procitati i sam naslov. cak je i tihi zanimljiviji od tebe.

PTY

Wow!
Divim se svakome ko napiše (a i pročita) roman u kom četvorogodišnji lik izgovara ovakav sadržaj. :)

angel011

Quote from: Lidija on 29-01-2011, 16:25:10
Wow!
Divim se svakome ko napiše (a i pročita) roman u kom četvorogodišnji lik izgovara ovakav sadržaj. :)

I ja. :)
We're all mad here.

Plut

Perin

Heh...Nemoj tako  :oops:  Meni je Lu jedan od omiljenih pisaca...Recimo u "Mirni dani u Miksing Partu" daje totalno dobar uvid u otuđenje dva supružnika srednjih godina u današnjem svetu. Prikvel "Volvo Kamiona" pod nazivom "Dopler" je jedan od boljih romana savremene literature koje sam pročitao.

Mims

Slažem se, Perine.

Mada su mi "Mirni dani" slabašni.
sheep happens.

Josephine

Uostalom, B, i ne mogu da kažem da za Fionu nisam glasala zato što sam očekivala veći trud ili zbog ideje itd. Jednostavno - tri za koje jesam glasala prijale su mi više. Skapirala sam da je Fiona tvoja tek kada si počeo da je braniš.

Da odmah prekratim priču o trudu i kiflama.

Perin

Quote from: Mims on 29-01-2011, 16:32:40
Slažem se, Perine.

Mada su mi "Mirni dani" slabašni.

Najslabašnija njegova knjiga je "Mulej."  ;) Ženski likovi mu nikako ne odgovaraju; mislim da ih ne zna toliko dobro odraditi kao muškarce. Što je posve razumljivo, naravno.

Boban

Quote from: D. on 29-01-2011, 15:53:49
Ocenjuje se rezultat kada se takmiče ravnopravni.

Dakle, onima koji su najbolji nije dovoljno da budu najbolji da bi bili najbolji?

Josephine

Relativno ravnopravni, bar u odluci da učestvuju na konkursu. Ako ne kapiraš, mogu i da ti nacrtam.

Boban

Ali kako ti u anonimnom konkursu znaš da je neko dobar a površan a ne neki početnik koji se mnogo trudio?
Besmisleno je ocenjivati trud...

Josephine

Evo kako: toliki broj Fiona (neoriginalnog imena) u priči koja po zanatu očigledno odskače za par klasa, odraz je tvog mentalnog ulaganja od 5%.

Ne hvataj me za reč. Ne mislim na "trud", mislim na trud. Vidi se koliko je o ideji promišljano, vidi se i koliko/kako je priča peglana, koliko brzo pisana, koliko voljena... Rekoh već, u pitanju su subjektivni kriterijumi. Zanatske kriterijume ostavljam prekaljenima, zato radionica i služi...

lilit

Quote from: Lidija on 29-01-2011, 14:31:41
Kontam da je to mnogim ženama jedini znan modus flirtacijskog ophođenja – draga Lilit mi tu prednjači, tek da se razumemo, e da mi se se sad ne pronađe tu kogod nep(r)ozvan – ali ipak, držimo se granica dobrog ukusa, gaddem! Upravo takve stvari pothranjuju vaskoliki šovinizam, tek da se razumemo. 

Šta sam sad opet skrivila? Samo da ti kažem da sam iz ovoga izvukla samo to da sam osoba prefinjenog ukusa koja ima granicu. :lol:

E Libe, Libe, da me "optužiš" za flirtacijsko ophođenje, pa još na Sagiti, boga mu poljubim, to nikako ne ide. Ajde da smo na Stormfrontu ili forumu za bodibildere, tamo bi i "flertovanje"  imalo nekog smisla, iako, da ti najiskrenije priznam, moj generalni stav je da od flertovanja 'leba nema, treba se baviti konkretnijim stvarima...pisanjem, čitanjem, kritikovanjem...:lol:  xremyb.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Cornelius

Quote from: boki77 on 29-01-2011, 10:44:53
Ali gde stoji da je on na psihijatriji? To stvarno nisam video, niti zaključio. Pored toga, da li je to prosečan čitalac zaključio? I da li knjiga ima ono što se ovde isticalo - pušku koja je opalila? Čitajući, očekivao sam da se nešto desi, ali nisam dočekao.

Stoji na kraju knjige. Ne bas ono - eto, sad sam u ludari... Medjutim, jasno se vidi iz price. Sad, da li je prosecan citalac zakljucio, ne bih znao da ti kazem, ali tiraz ove knjige se meri, pretpostavljam, u milionima. Znaci, da su svi osetili ono sto je najvaznije - da se klinac nalazi pred zivotnom prekretnicom u emotivnom i duhovnom pogledu: da odraste ili da ostane Petar Pan. Prvo ne zeli (zgadjen je), drugo ne moze da izabere (neprirodno - vidi sta bi sa Majkl Dzeksonom), te brisi trecim putem.

Kada budem isao u biblioteku, pronaci cu knjigu, pa cu ti reci na kom mestu se vidi da je klinac prolupao.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

Perin

Meni je Lovac jedan od omiljenih romana :) I da, jasno je na kraju da je u ludari...

pokojni Steva

Quote from: Josipovitch Broznjev on 29-01-2011, 16:24:10
Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 29-01-2011, 02:27:38Koja od ponuđenih tri će biti tvoja?

manje dosadna, dok kod tvoje postaje problem procitati i sam naslov. cak je i tihi zanimljiviji od tebe.

Blagodarim, cenim tvoje mišljenje  xrotaeye

To da će tvoja biti manje dosadna, znači da ćeš nas ipak udostojiti nečim do 6K?  :shock:
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Boban

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Džek

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

PTY

ehhh, Lilit... valjda i sama uviđaš koliko sam postala tolerantna za raznorazne socijalne manire, pa mi taj tvoj danas dođe maltene kao i Mehina patronizacija – slajtli simpa, do te mere da u njemu nalazim čak i malko uvrnutog šarma, pa zato i reagujem s nekom vrsti rođačke naklonosti...  :) ali priznajem da nemam sinonim za takvu vrst pozicioniranja pri forumskoj komunikaciji, a nemam ni bolji primer na ovom forumu. (mislim, daj samo zamisli Anđeliju da tako razgovara sa kriplom, mehom, džonom, žikom... ne, ne, njenom karakteru je to potpuno strano, a i da joj se tako nešto ikad omakne, odmah bi posegla za egzorcizmom. :lol:)
I zašto misliš da si nešto skrivila? Šta li si onda to mislila povodom nekih mojih pozitivnijih pominjanja?  :mrgreen:

boki77

Quote from: Cornelius on 29-01-2011, 20:43:49
Kada budem isao u biblioteku, pronaci cu knjigu, pa cu ti reci na kom mestu se vidi da je klinac prolupao.

E, to! Hvala!
Ovo ujedno važi i za Angel - možda mi jeste promaklo to da je odlučio da prolupa - ali mi je knjiga i dalje bila dobra.

Stvarno bih voleo da vidim kako su ljudi skapirali Lovca. Znam da to niko ne može da mi kaže, ali... Ima smisla da je sve dublje nego što sam ja skapirao - Selindžer je radio na knjizi 10ak godina.

E sad, pitanje za angel (molim za odgovor ;) ) - ako se kod Lovca u žitu ne vidi odmah kuda priča vodi - to se, ako sam dobro shvatio corneliusa, shvata na kraju - zašto si imala strpljenja sa Lovcem, a sa Sintetikovom pričom u radionici nisi? Tvoj komentar na njegovu priču - lik se drogira, bla, bla, bla, opet se drogira - apsolutno podržavam. Ali priča mu jeste čitljiva. Šta te je držalo kod Selindžera (osim lepog pisanja i humora), budući da se ideja/namera pisca ne vidi (odmah)?

M.M

Bre, Boki, Mel Gibson je, takođe, fasciniran sa Lovcem. U filmu "Teorija zavere" kako vidi knjižaru, ulazi unutra, vadi pare i kupuje knjigu. Ako taj roman može da se sviđa jednom Melu Gibsonu zašto ne bi mogao da se svidi Angel? Stvarno te ne razmem :).
Nijedan poraz nije konačan.

Perin

Sintetikov 'stil' je meni lično najbolje legao od svih priča iz januarske radionice. Direktno, kratko, savremeno. Samo mu fali dosta peglanja, tečnosti priče. Čini mi se i da sam u svom osvrtu na njegovu priču kazao da za njegov stil leži čitanje Selindžera i Karvera.

lilit

Quote from: Lidija on 29-01-2011, 22:06:39
ehhh, Lilit... valjda i sama uviđaš koliko sam postala tolerantna za raznorazne socijalne manire, pa mi taj tvoj danas dođe maltene kao i Mehina patronizacija – slajtli simpa, do te mere da u njemu nalazim čak i malko uvrnutog šarma, pa zato i reagujem s nekom vrsti rođačke naklonosti...  :) ali priznajem da nemam sinonim za takvu vrst pozicioniranja pri forumskoj komunikaciji, a nemam ni bolji primer na ovom forumu. (mislim, daj samo zamisli Anđeliju da tako razgovara sa kriplom, mehom, džonom, žikom... ne, ne, njenom karakteru je to potpuno strano, a i da joj se tako nešto ikad omakne, odmah bi posegla za egzorcizmom. :lol:)
I zašto misliš da si nešto skrivila? Šta li si onda to mislila povodom nekih mojih pozitivnijih pominjanja?  :mrgreen:

Ajd' što si ti postala tolerantna, nego što je meni neprijatno zbog oftopikovanja. Vreme radi protiv nas.  :lol:

Jasno mi je šta ti smeta, ali me intrigira zašto uvek stvari svodiš na muško-ženske odnose? Trivijalno je to, ako mene pitaš, čak i da ne naglasim da ima i žena na forumu s kojima komuniciram tako kako komuniciram a kako god se to zvalo (moj predlog: uljudno ophođenje).
Biće da nam je percepcija različita - radi se, prosto, o tome da mi s nekim ljudima poimanje humora klikne na prvu loptu (neke od njih si već pomenula), s drugima ni na hiljaditu i naravno da su mi ovi prvi simpatičniji. Još ako nešto usput i naučim - puna kapa. Na stranu što su i oni simpatični, kao sva ostala imena na ovom forumu, samo produkt američkog superkompjutera koji je sedamnaestog avgusta 1996. u najvećoj tajnosti pušten u rad i zamenio do tada postojeći Internet. Nema tu ni žena ni muškaraca, so einfach ist das.   ;)

(Btw, Boban bi ovo mogao da iseče i prebaci na Zabavu...da tamo nastavimo sa analizom - nismo odavno imali topik ovako visokog potencijala. :lol:)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Josephine

Ne samo što je postala tolerantna, nego ume i da povredi.

Suština feminizma nije u potiskivanju seksualnosti, već u ravnopravnosti.