• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Program Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ za februar 2011

Started by zakk, 31-01-2011, 12:17:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zakk

Tehnologijom protiv smrti
7. februar
Razlike u dostupnosti tehnologija postaju sve veće, a singularitet se bliži. Da li se uzdići u virtuelne kompjuterske svetove i postati duh u mašini ili ostati večno u svom telu, u simbiozi sa nanomašinama koje ga održavaju? Ijan Mekdonald kroz SF traga za odgovorima, a deo njegovih razmišljanja se može naći u romanu Nekrovil.

Tumač reči i ideja Ijana Medonalda biće pisac i prevodilac Goran Skrobonja, u čijoj je izdavačkoj kući Paladin ovaj roman nedavno objavljen.

Moderator: Žarko Milićević

Geek love
14. februar
Specijal za dan zaljubljenih: geek love. Štreberski pesmičuljci, uvrnute zezalice, webstripovi, nezaobilazne majice sa genijalnim natpisima o vašoj besmrtnoj <3. Pregled omiljenih parova i parova, što iz stvarnosti (Gina Torres+Laurence Fishburne, David Tennant+Georgia Moffett, Amanda Palmer+Neil Gaiman...) što iz sveta fantazije (Leonard+Penny, Sheldon+Amy Farrah Fowler (The Big Bang Theory), Buffy+Angel, Leela+Fry (Futurama), Molder+Scully (The X-Files), Leia+Han (Star Wars)). Spremite se da otvorite srce i pričate o svojim simpatijama iz knjiga, serija i filmova (od True Blood do Veronice Mars, svi žanrovi dozvoljeni) ;)

Moderator tribine: Žarko Milićević

Mitologija KOSINGASa
21. februar
Trilogija epske/mitološke fantastike Kosingas Aleksandra Tešića je jedno od književnih dela koje se mogu nazvati srpskom iz boljeg razloga nego puke pripadnosti autora naciji/podneblju/jeziku. Ceo koncept za izvorište ima srpsku narodnu religiju i mitologiju, amalgam verovanja Slovena i ostalih mnogobrojnih stanovnika Balkana, koje čak i kroz filtar pravoslavnog hrišćanstva dopire do nas danas. O mitologiji, završetku serijala, putovanju kraljevića Marka i monaha Gavrila kroz Ad, o nedavnom konkursu za scenario i mogućoj adaptaciji serijala u film razgovaramo sa autorom, Aleksandrom Tešićem.

Učestvuju: Aleksandar Tešić, autor; Dubravka Dragović–Šehović, urednik izdavačke kuće Portalibris

Moderator: Žarko Milićević

Književna radionica
28. februar
Rezultati novijih istraživanja u genetici (konkretno, na rasprostiranju vrsta haplogrupa na Y hromozomu) mogu da nam daju predstavu o kretanju naroda u toku prošlih 40 milenijuma. I uglavnom su svi prošli ovuda. Neki su i ostali.
Iskoristićemo to kao izvor inspiracije da na ovoj radionici ispišemo siže ili sinopsis za priču, roman, ili scenario. Informišite se o ovome kako biste mogli da učestvujete u raspravi i diskusiji, pre samog pisanja.

Moderator: Radmilo Anđelković
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Tribina od 7. februara je otkazana jer DOB koristi tribinsku salu za filmsku projekciju Merlinke, ako sam dobro shvatio.  :(
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Moraš da reaguješ. Ako se naviknu, ode voz. Možda sondiraju gde nam živko počinje. To nije obra vest.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

U mojoj priči "Noć koja neće doći", iz 1982. godine, pojavljuje se Merlinka pod svojim pravim imenom kao jedan od likova.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

Mica

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Ma jok. Scallope, pošto sam nekoliko dana dovodio sebe u stanje da napišem humoresku, sad mi nije lako da se vratim nazad.
Ovo moje je bio pokušaj humora... Vjeran u priči je neki noćni čuvar...
Mica

zakk

Večeras smo u kafani od 20h, pre toga u knjižari Tardis. Zlatno burence (Prizrenska 8, kad se od Terazija spuštate ka Vencu, ispod hotela Balkan, dole kod pekare. Od Venca još lakše naći, uzbrdo ka Moskvi pa odma preko puta).

zakk

Vidim da već pomen kafane ume da privuče ljude :D

A simpatično ovo Burence, ima konobara koji vrlo zanimljivo zbori s gostima... a još zanimljivije otvara pivo :)

angel011

We're all mad here.

zakk

Boban

Taj kelner je nama poznat još iz Komunalca, u pradavna vremena kada se posle kluba išlo tamo.

zakk

zakk

Quote from: zakk on 31-01-2011, 12:17:19
Geek love
14. februar
Specijal za dan zaljubljenih: geek love. Štreberski pesmičuljci, uvrnute zezalice, webstripovi, nezaobilazne majice sa genijalnim natpisima o vašoj besmrtnoj <3. Pregled omiljenih parova i parova, što iz stvarnosti (Gina Torres+Laurence Fishburne, David Tennant+Georgia Moffett, Amanda Palmer+Neil Gaiman...) što iz sveta fantazije (Leonard+Penny, Sheldon+Amy Farrah Fowler (The Big Bang Theory), Buffy+Angel, Leela+Fry (Futurama), Molder+Scully (The X-Files), Leia+Han (Star Wars)). Spremite se da otvorite srce i pričate o svojim simpatijama iz knjiga, serija i filmova (od True Blood do Veronice Mars, svi žanrovi dozvoljeni) ;)

Moderator tribine: Žarko Milićević

Sinoć bilo odlično posećeno, a onoliko crvenokosih žena sa naočarima nikada se ranije nije našlo na jednom mestu  xnerd. Momaka u kaputima je bilo u odgovarajućoj količini al to nije toliki raritet  ;). Pozitivno su reagovali na moje izlaganje, i ubrzo smo dobacivali jedni drugima naslove i likove i razne fore.  xcheers

Veče se nastavilo uz kuvano belo vino i koktele provokativnih naziva.

Jedino mi žao što nije bio Dušman da priča kako mu se dopao Torčvud.

Quote from: PISBDan zaljubljenih i "Geek love" tema je doprineo da mala sala Doma omladine bude prilično puna za najnoviju tribinu Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić". Oko tridesetak prisutnih se lepo zabavilo pretresajući, uglavnom, žanrovske tv-serije sa koje su se bavile zaljubljenošću na ovaj ili onaj način.
No, kako u LK vlada prilično neformalna atmosfera moderator tribine Žarko Miličević je ubrzo imao veliku podršku od strane publike tako da je ovo bila idealna prilika da se dobije lep presek šta valja ili, makar, privlači pažnju žanrovski okrenute publike - od "Big Bang Theory", preko "Fringe", "Farscape", "Doctor Who", "Torchwood" pa do "Misfits-a".

Nevidljivi ima neku foru da više voli da slika mene nego publiku, te vam ne prenosim sliku čoveka s bradom ošišanog na keca. Za to ćete morati na PISB.

DušMan

Nekoć si bio punk, sad si Štefan Frank.

zakk

scallop

U ponedeljak je formalno književna radionica. Budući da u LK više niko ne dolazi, već neko vreme ni ja ne dolazim. Ipak, pre par dana me je Zakk pitao hoću li doći, jer sam najavio da bih pričao o pisanju epske fantastike koja toliko žulji neke naše pisce u pokušaju, ali sa tim imaju probleme koje nikako ne mogu da prevaziđu. Možda bih, ipak, mogao da se pojavim ako ikoga ta tema zanima. Moglo bi se popričati i oko ZS radionice, jer ima posrtanja oko postavki priča na zadatu temu. Nekom nedostaje meso, nekome kosti i nikako da se napravi životinja. Biće poslednji dan pred zaključenje radionice 3, pa bi i Boban mogao ponešto da ispovrti za one koji će kasnije te noći još jednom zuriti u ono što su napisali. Hajde, izjasnite se, mogu ja i kod kuće da sedim.

zakk

Ja ću da dođem - naravno.

A pitaću te i - što baš epska fantastika? U isto to okruženje može i dobar SF da se postavi. Ali o tome - uživo.

scallop

Koliko ja vidim, opsesija je EF. Onda se turi par arhaičnijih termina, uhvati se za atipične glagolske oblike i "teraj Lenka". A, nije to tako jednostavno. Recimo: šta je to "dan jahanja"? Pa se pojavi u tekstu "deset dana jahanja". Ja odmah pokušam da saznam koliko je to od mesta gde se protagonisti trenutno nalaze i ustanovim da mora da su putovali iz Ukrajine. Jebiga, to je mnogo daleko za priču u kojoj se to javlja. Ne znam da li je jasno, ali čitalac mora da zna gde je dok putuje sa događajima iz romana. I tako redom. Naša Libeat koja voli da zakera na sve i svašta sigurno se ne bi osećala plauzibilno. Zakk, možemo mi o svemu što se tiče pisanja, ali, koliko ja vidim, niko nije reagovao. Koga se tiče sve ono što mora da se turi u neku priču da bismo poverovali piscu?

Josephine

Što se mene tiče, vi ste mi dragoceni i na ovom mestu. :)

Uostalom, nisam sigurna kako bi protekao naš susret. Ja znam da bih vas častila obećanim pivom...

scallop

Boban

Evo, doći ću i ja, doći će i D... sasvim dovoljno da napravimo atrakciju od razgovora o pisanju.
Da li neko od ovih što lupaju šakom o sto ima muda da se pojavi?

Boban

M.M

Obzirom da sam od Beograda na deset dana jahanja moraću da preskočim ovo okupljanje. Mnogo je veliki kijamet. Na neko naredno okupljanje dolazim sigurno.
Nijedan poraz nije konačan.

Hiperhik

Dosao bih i ja, ukoliko mi neko da vreme i koordinate.
UTM, WGS, ne biram.
:)

scallop

Dom Omladine Beograda, ulaz iz Makedonske (?), 19h pa frtalj sata kasnije.

Hiperhik

Hvala lepo, scallope.

Sad mi se probilo, iz dubokih slojeva secanja, da sam ja tu, zapravo, dolazio.
U nekom od proslih zivota.

Boban

Bio si jednom u publici kada sam ja sedeo za debatnim stolom, jednom, nekada... mada ipak u ovom veku.

Hiperhik

Dvaput, tacnije.
Al', da me Bog ubije ako mogu da se setim o cemu se radilo.
Posle se islo kod Bate Hijavate pa na brod.
Mozda je (i) to generisalo nesecanje.

sivka

S obzirom da Finansijske izveštaje za 2010 godinu završavam u ponedeljak, ukoliko me ne bude smarala temperatura, eto i mene (ponovo) u Klubu.
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

zakk

Boban

Nažalost, grip me lomi i nisam otišao... nadam se da vam neće biti dosadno bez mene.

Josephine

U stvari, bilo je zanimljivije bez tebe. Izogovarali smo te, izneli tvoj prljav veš, pročačkali po njemu, pomalo se napili i otišli kućama.

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Josephine

Pa vidiš kako se svi pojave kada nema Bobana. Treba da zahvalimo prstu sudbine i činjenici da nije napisao priču za krug, pa je, kao fol bolestan, ostao kod kuće da je piše. Onda je mlađarija uhvatila svoju šansu da nešto, u stvari, nauči.

zakk

Šteta što se Zora pokazuje kao jadac...

Konzumenti se gnušaju njihovog točenog piva a bogme i odnosa cena/kvalitet.

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Josephine

Boban

Da manje vremena provodiš u kafanama, sigurno bi bolje pisala...

Josephine

Pa ja pišem i po kafanama, dok ti moraš da ostaneš kod kuće da bi nešto napisao...

Boban

gde god da pišem uvek budem bolji od tebe gde god da pišeš...

Josephine

pa ako ponovo budeš pisao u ušću, nisam tako sigurna u tu tvoju izjavu

Boban

opklada?
ili smo se već kladili?
Nikako da zapamtim jer uvek dobijam.

Josephine

Boban

potpisivanje knjige?
koliko se sećam, obećala si doneti knjigu, ne očekuješ valjda još i da te proganjam po gradu?