• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica - februar 2011

Started by Boban, 02-02-2011, 13:08:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Odaberite pet priča koje smatrate najboljim

1. Hiperhik - C2H5OH
14 (27.5%)
2. boki77 - Marko
4 (7.8%)
3. Stipan - Dažd
5 (9.8%)
4. Miljan markovic - Šećerna vuna
7 (13.7%)
5. Steva Lazin Ljustikin - Pijačni dan
2 (3.9%)
6. ivica - Velika pljačka Dartendala
9 (17.6%)
7. Džek svih zanata - Želje Damjanove
6 (11.8%)
8. scallop - Veselo vreme
14 (27.5%)
9. Josipovitch Broznjev - šest tisuća karaktera
2 (3.9%)
10. Kaa - Gete je kriv za sve
19 (37.3%)
11. Plut - Petlova kresta
1 (2%)
12. boki77 - M–efekat
7 (13.7%)
13. Steva Lazin Ljustikin - Okno
3 (5.9%)
14. Mouchette - Konkurs
17 (33.3%)
15. SuperSynthetic - Novi Sad 2022
1 (2%)
16. Džek svih zanata - Špageti sa tunjevinom
8 (15.7%)
17. Boban - Kralj Ušća
25 (49%)
18. Mica M - Србия
7 (13.7%)
19. Mims - Guliverovo putovanje u Zemlju Čuda
18 (35.3%)
20. boki77 - I-zen budizam
11 (21.6%)
21. D. - VZNM
12 (23.5%)

Total Members Voted: 51

Voting closed: 07-02-2011, 14:15:29

Plut

Quote from: scallop on 08-02-2011, 15:49:44
Quote from: Plut on 08-02-2011, 15:26:00
Sve od komentara mogu da prihvatim (hvala scallopu  xjap), ali da je izvan zadatka ne mogu i neću, šta god bilo ko rekao.

Problem sa tvojom pričom (Sve vreme sam mislio da je D:) je što razrešenje nije pucanj iz puške koja je sve vreme bila okačena na zidu. :x Ako je već parafraza na crtani film, postoji niz boljih rešenja, a ja ti ne ću prstom pokazivati. Neka se ubrišu svi koji misle da puška ne mora da puKNe ili da ne mora da bidne, ali kad opališ da je pevac sa kučećim skalpom katastrofa za bajanje, onda je to pucanj u prazno. Capish?

Ma Čehov je genijalac, bio i ostao. Kao i njegova puška. Ok, nisam znala misli li se da je kresta puška ili klempave uši (fala na tom izrazu, genijalan je). Tu katastrofu sam na kraju ubacila jer mi zafalio taj vaš punch line, pa sam mislila da je to to. Nije bio deo priče, sinulo mi tek dan-dva kasnije. Inače, i nije bila parafraza, stvorila mi se slika petla samoubice na autoputu i vračare te sam od toga i krenula. Šta da vam kažem, zavolela sam tog pevca.

scallop

Ma, sve je OK osim razrešenja. Zamisli, odjednom se ispostavi da baš pevac sa klempavim ušima razbija vradžbinu. Ne ide. Bolje da si ga zgazila.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Pevac ima karakter, ili što bi rekli somalijci "attitude." A ima i vračara. A bogme i narator koji se za nijansu više razmahao u narativnom delu nego što je trebao-trebala, al' kao što sam napisao, ne smeta priči. Zaista, mnogo me čudi kako nije pokupila glasove. Plut je lepo objasnila da nije izašla van zadate teme.

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Josephine

Meni pevac funkcioniše. Priču sam čitala kao apsurd. Plut je novi Harms. :)

Josephine

Velika pljačka Dartendala - nikada nisam videla tako originalnu ideju, odrađenu sa tako malo ljubavi prema istoj. Prvo što upada u oči je nepismenost.
Ova priča je tvrda, kruta, nefleksibilna. Pisac nas kroz nju vodi čvrsto nas stežući za ruku, objašnjavajući nam apsolutno sve, ne ostavljajući nam mesta za uplet mašte, mesta za zamišljanje tog fantastičnog sveta video igre. Plus, kako se istim igrama bavim, znam koliko je to ogromno polje za izazivanje mašte, koliko je to svet prepun halucinacija, boja, senzacija. Pisac je propustio da iskoristi tu prednost i uvede nas u taj svet. Zato je priča suva, tehnička, bez duše.
Ideja joj je najsnažnija strana. Jedna od najoriginalnijih u krugu.

Josephine

Dažd - Oh, Stipane, kakvo iznenađenje! Odlična ti je ideja, mada neiskorišćena u punom potencijalu. Lepo pripovedanje, mada se tvoja konfuzija vidi u svemu, pa i u pisanju. Ti dobro vidiš stvari, ali ih nekako ne provlačiš kroz intelekt do kraja. Kao da nemaš vremena ili volje da utiske o spoljnom svetu obrađuješ dubinski. Zato je ova priča pomalo nedorečena.
Simpatičan početak, ali preširok. Bolje je da si broj karaktera ostavio za upečatljiviji kraj. Dobra ideja, ne sasvim originalna, ali šta danas jeste?
Zabavna priča. Imala je mnogo veći potencijal, razmahni se slobodno drugi put, vodeći računa o rečenicama (kako si to uradio ovog puta). Sjajna poslednja rečenica!

Hiperhik

Scallope, hvala.

U odbranu Plut:
I ja sam shvatio da "..bilo sta sto bi navelo znatnu vecinu da napusti.." ne mora nuzno da podrazumeva katastrofu u znacenju asteroid, N-bomba, tako to..
Ali, Plut, postoji tu nesto drugo.
Elem, Monsanto je Mosanto u Tiosavljevim ustima, docim dva drugara se skrivaju pod krosnju GMO Monsanto sljive. Dakle, greska jeste namerna.
Kapiram da ti se prica nije dopala, te je nisi pazljivo procitala, sto je sasvim ok.
Ali, ako vec nisi, onda nemoj traziti dlaku tamo gde je nema, jos bolje - nemoj je tamo stavljati. Jer to onda nije komentar price, vec atak na autora, kome se spocitava manjak, da kazem blago, opste kulture.

Kralj Usca i VZNM su price koje su me zabavile i bile oku prijatne. Apsolutno se nisam upustao u detekciju autora, niti se trudio da otkrijem skrivene posvete; jednostavno, slike Usca punog klosara i tri luda Srbina koji beze prkoseci i prkose bezeci su mi bile dovoljno zabavne da dobiju glas.

Zelje Damjanove.. Iskreno, ne umem da kazem sta je odlucilo. Imao sam potrebu da je obelezim.
I to bi bilo to.

I, dok se osvrnuh, u korpi ne ostade vise glasova.
Da ih je bilo jos dva, otisli bi Geteu i Vremenu.

Džek

Neka mi prva trojka pošalje svoje podatke na PP da pošaljem, kao što sam obećao, po jedan primerak svoje zbirke. :)

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Plut

Quote from: scallop on 08-02-2011, 16:16:41
Ma, sve je OK osim razrešenja. Zamisli, odjednom se ispostavi da baš pevac sa klempavim ušima razbija vradžbinu. Ne ide. Bolje da si ga zgazila.
Ma znam da sam dosadna, ali zar nije to preokret? Nešto iznenadno?

Hiperhik

Uh, al mi se omace bold..

Josephine

Marko - bleda priča, neverovatno neoriginalan kraj. Boki, flaša piva se može otvoriti na više načina. Korektni dijalozi, dobra pismenost, ali priča neupečatljiva kao isprana krpa.

Josephine

M-efekat - isto što i priča Marko. Pri tom, nedostaje joj unutrašnje logike, razjašnjenja ponašanja likova. Ideja je ostala na nivou ideje - nerazrađena, neobjašnjena, nepromišljena. Za zaborav u svakom smislu.

Josephine

I -zen budizam - e, sad, kojoj tvojoj priči da poverujem, Boki? :) Biram da verujem ovoj. Za nju sam glasala jer je, prosto rečeno, inteligentna. Sadrži kritiku društva, pismena je, sa zabavnim momentima. Opet neobjašnjen kraj. Malo je podrobnije trebalo objasniti motive nereagovanja jahača i njihovog prolaska kroz grad. Mešanje religijskih stanovišta i verska vizura je dobar momenat, lepo iskorišćen u priči. Drži pažnju, gradi atmoferu. Samo je kraj ispumpava i kvari utisak.
Ti si, boki, skoncentrisan ili na početak ili na kraj priče (uzimajući u obzir sve tvoje priče). Obrati pažnju na sve delove zapleta.

Plut

Quote from: Hiperhik on 08-02-2011, 16:31:15
Elem, Monsanto je Mosanto u Tiosavljevim ustima, docim dva drugara se skrivaju pod krosnju GMO Monsanto sljive. Dakle, greska jeste namerna.
Kapiram da ti se prica nije dopala, te je nisi pazljivo procitala, sto je sasvim ok.
Ali, ako vec nisi, onda nemoj traziti dlaku tamo gde je nema, jos bolje - nemoj je tamo stavljati. Jer to onda nije komentar price, vec atak na autora, kome se spocitava manjak, da kazem blago, opste kulture.
Ma nisam ja tebe napala kao ličnost, koliko god tebi tako izgledalo. Izvinjavam se, ali mi nije delovalo kao da je namerna greška, nisam primetila neko insistiranje na noj. Jednostavno mi se nije dopalo to uplitanje Monsanta i teorije zavere ovog tipa. Plus, pitanje je kako ljudski organizam reaguje na GMO. Što se tiče pažljivog čitanja, pusti ti kako sam je pročitala. Pročitala je onako je pročitala, meni dovoljno. Nema ljutiš.

Josephine

Ljudi, a da malo komentarišemo i tuđe priče osim svojih? :)

Savajat Erp

Quote from: D. on 08-02-2011, 16:40:47
M-efekat - isto što i priča Marko. Pri tom, nedostaje joj unutrašnje logike, razjašnjenja ponašanja likova. Ideja je ostala na nivou ideje - nerazrađena, neobjašnjena, nepromišljena. Za zaborav u svakom smislu.

кад већ помињеш заборав, прочитао сам све приче само једном (осим твоје, морао сам да проверим око чега је толика бука) из два цуга и гласао само за оне које су ми оставиле некакав утисак на прво читање...М-Ефекат је једна од њих, мада сам се за њу одлучио на крају.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

angel011

Quote from: Plut on 08-02-2011, 16:37:09
Quote from: scallop on 08-02-2011, 16:16:41
Ma znam da sam dosadna, ali zar nije to preokret? Nešto iznenadno?

Preokret ne sme da bude proizvoljan.

Tvoj preokret je imao smisla isto kao i da se na kraju pojavio Godzila i sve ih pregazio, pa veštici tako propalo čaranje (i ne samo čaranje).
We're all mad here.

Josephine

Okno - Stevo, znam da ti se 'be za činjenicu da je ovo jedina priča koju sam gotovo preletela pogledom, a da me uopšte nije zainteresovala. To mi se retko dešava. Šteta za takvog pripovedača.

Josephine

C2H5OH - dobro je što ova priča ima puno dijaloga, inače bi se pretvorila u scenario. Između dijaloga je prepričavanje, u poslednjem pasusu pogotovo. Dijalozi su, sa druge strane, odlični, duhoviti i zabavni, drže pažnju. Ideja za čvarke i rakiju je osvežavajuća. U stvari, najveća joj je vrednost ta što osvežava; ima harizmu hladnog potoka u šumi - nesmetano i mirno teče, onda naiđe na blag brzak, pa opet teče. Kraj je katastrofalan - priča, zbog prepričavanja, gubi upečatljivost. Tu kao da je nedostajalo truda/volje da se priča lepo zaokruži. Više strpljenja u pisanju priča drugi put.

Josephine

Šest tisuća karaktera - Zosko, ti si izuzetno duhovit pisac. Smejala sam se tvojoj priči jer si, sve sa slikom na kraju, stvorio izuzetno posprdnu atmosferu. Ipak, prednost su imale pismenije priče u koje je uloženo više od 2min pisanja, one koje su ispunile zadatak. Mislim da imaš ogroman intelektualni kapacitet za pisanje. Šteta je što sve to ne shvataš ozbiljno.

Hiperhik

Nema ljutnje, naravno. Pricamo.. :)

pokojni Steva

Ah da, prošlo je dovoljno.

Grrr!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Konkurs - već sam dosta pisala o ovoj priči. Kako me je prošla prvobitna reakcija, reći ću sada ovo - ovo je pismena i dinamična priča. Lepo teče i ima lični pečat (možda previše lični, što mi je i zasmetalo, rekla bih). Fore su otrcane, stare. Nekako mi ne predstavlja izazov ni da čitam grublje ruganje stvarnim ličnostima, a kamoli da to pišem. I da Mouchette nije napisala ovu priču, našao bi se neko ko bi (već je neko rekao da mu je isto palo na pamet, Džek?). I dalje stojim iza tvrdnje da priča ne funkcioniše tako dobro kao ovde, što je čini lokalnom sprdnjom. Pronicljivom sprdnjom, doduše.

Josephine

Kralj Ušća - priča koja ne liči na kralja. Na stranu nerazrađeni odnosi među prosjacima i rečenice koje je Steva lepo istakao u prethodnim postovima (eto, došao red na mene da šmrcam na slaganje sa Stevom), već sam rekla da priči ne štima uverljivost. Ušće se noću nadzire, a i ne znam koja bi vlast na dojavu o hidrogenskoj bombi odmah slala avione. Šta ako je dojava lažna? Da, slažem se - da je bilo prostora ovo bi bila odlična priča. Ne sumnjam u autorovu moć da produbi odnose između likova i poradi na unutrašnjoj logici. Iako je priča seckana, zadržalo se od njene prve atmosfere. Zabavno je bukvalno posmatrati grupu prosjaka u mračnom tržnom centru. Priča uvlači u alternativni svet, što je, inače, najveća vrednost Bobanovog opusa - nikada nisam čitala pisca sa takvom sposobnošču da izokrene realnost i usisa čitaoca u istu. Za priču sam glasala jer ispunjava osnovne uslove zadatka, a i pomalo je zabavna.

Josephine

Veselo vreme - odlična priča iz prstiju i glave starog zanatlije. Ta uhodanost vidi se na svakom koraku. Iako izgleda spontano i opušteno, priča je vrlo promišljena i na njoj se radilo. Najoriginalnija u krugu. Propustila je da nas uvuče u svoj svet, nekako je ostala da visi između neba i zemlje. Tu se Radmilova priča mnogo razlikuje od Bobanove - Boban prosto ima taj prirodni talenat, harizmu da izgradi moćni svet i atmosferu, čak i kada se ne trudi. Radmilova priča nam slika sliku, a Bobanova nam daje četkicu u ruke - zato je ona dobila više glasova.

Intelektualnost i složenost priče, te lepršavost rečenice i lakoća izražavanja izdiže Veselo vreme za par klasa iznad ostalih priča u ovom krugu.

Boban

Quote from: D. on 08-02-2011, 17:11:12
Za priču sam glasala jer ispunjava osnovne uslove zadatka, a i pomalo je zabavna.

Odbrana ove priče može da pomogne mladim piscima; ne svima; ali onima koji teže konvencionalnom pripovedanju od tačke A do tačke B svakako.
Sve zamerke stoje: ovo je materijal za novelu i to dobru, svi odnosi u priči moraju da se razrađuju polako, naizgled nepovezani razgovori dokoličara ni o čemu, da se gradi ta uvrnuta atmosfera i da se polako pretapa u potpunu nepoznanicu. Kraj naravno ne treba da bude ni sa avionima ni sa rušenjem, to je iznudica da se nešto što je napisano do trećine na 10000 karaktera smandrlja u zadate okvire.
Ima tu rečenica sa kojima se može zapodenuti i sprdnja... ali...
Ova priča, za one koji to hoće i mogu da vide, ima jedan vrlo zdrav kostur i potpuno je jasno da se može pretvoriti u sjajnu novelu, što ću verovatno i učiniti. Ja kada pišem, prvo osmislim priču od početka do kraja, posle može to da se menja i vitoperi, ali ako uradim tako dobijam solidan kostur za nadogradnju. Pisanje kakvo pojedinci zagovaraju, sedneš i kreneš pa šta ispadne... najobičnije su budalaštine; niko iz takvog pristupa nije stvorio nešto vredno pomena, ne u našem okruženju, ne u širim okvirima, nego u kompletnoj istoriji spisateljstva homo sapiensa.
Kralj Ušća ima taj jasan kostur, unazađen neophodnim intervencijama iz zadatih ograničenja, ali je cela priča smišljena naknadno, a ne kako me Radmilo optužuje da sam imao ideju ranije, sve je smišljeno u nekoliko sati pred pisanje. Ali je smišljeno. Imao sam zadate okvire i uradio sam priču po tome. Priča je odgovorila na zadatak na potpuno originalan način i sve te pozitivne stvari su doprinele da je ljudi prihvate ne kao najbolju stvar, ali kao nešto u vrhu. Takva, smandrljana nije ni mogla da bude prihvaćena bolje.
Ali šta mislite koliko meni treba da je ispišem kako treba i da je zatim uglancam do nivoa neprepoznatljivog sjaja rečenice? Mogu to da uradim lako jer je koncept od početka postavljen dobro; ideja, originalnost, razrada, mogući ishodi... blagodet za pisca.

Ušće se čuva, kaže neko, pa na taj način možemo svaku priču da oborimo; uostalom, ovo je paralelna stvarnost u kojoj se Ušće ne čuva.

Ovo je priča iz koje može mnogo da se nauči o konvencionalnom pristupu pisanju i bez obzira na sve slabosti koje je prate, treba je razložiti na sastavne delove i malo pažljivije zaviriti sa svih strana.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Anomander Rejk

Šest tisuća karaktera- po meni, najlošija priča u radionici. Da je Zosko uspeo stvoriti odličnu zezatorsku priču, ja bi mu čestitao, bez obzira na forumska prepucavanja. Meni nije ni smešno ni zabavno iznošenje ličnih i političkih stavova i frustracija. Drobljenju o komunizmu, Srbima i sličnim temama, mesto je na podforumu politika, a ne u radionici.
Da razjasnimo još nešto, da ne bi bilo zabuna, ili izmišljanja teorija zavere, čemu su ljudi skloni i ovde. Ja sam glasao za Okno, i blage veze nisam imao čija je to priča. Sviđa mi se i ideja i razrada, tempo a pogotovo jezik pripovedanja, kada se pažljivije pročita rečenice su izuzetno lepe i imaju dubinu. Nije mi uopšte žao što sam glasao za tu priču, bez obzira na neka naša ranija neslaganja.
Za one koji ne znaju, Stevo je žestoko, vrlo oštrim rečima iskritikovao jednu moju priču, na drugom sajtu. Kako sam sujetan čovek kao i svi, nije mi naravno bilo drago.
Više puta sam ga kritikovao za haos u pričama. Što se tiče tog famoznog ispijanja piva, mi smo se videli pre nekoliko meseci, na pivu sa zajedničkim prijateljem, možda smo se sve ukupno videli dva, tri puta. A pre toga smo imali storiju prilično neprijatnog prepucavanja na netu. Dakle, u ovom slučaju se ne radi ni o kakvoj drugarskoj podršci. Čovek je napisao priču koju smatram kvalitetnom, i to je to. Nadam se da će nastaviti tragom ove priče kojoj sam dao glas.

I ne žalim ni za jednim glasom. Prošli put sam glasao za priču Crveno, koja je slabo prošla, a evo sad se vidi da autor iste itekako ume da piše.
D-Mims je za mene otkrovenje ove runde radionice.
Bobane- bez ljutnje, ovo prvo mesto ti i nije za neku pohvalu. Počinjem misliti da uistinu mnogo bolje pišeš kada pišeš romane , negoli kratke priče.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Boban

Nije... Realno, zaista bih voleo da nisam pobedio ali sada kad već jesam, može se mnogo toga izvući i iz te priče i iz prijema kod čitalaštva.

Josephine

A zašto si ti uvek fokusiran na odbranu svoje priče, umesto na kritike tuđih?

angel011

Quote from: Boban on 08-02-2011, 17:39:26
Nije... Realno, zaista bih voleo da nisam pobedio ali sada kad već jesam, može se mnogo toga izvući i iz te priče i iz prijema kod čitalaštva.

Biće od tebe pisac bestselera... xrofl
We're all mad here.

Boban

Ovo nije odbrana priče, nego recept za bolji pristup osmišljavanju i pisanju priča.
Ja ne krijem da pišem da bi ljudi to čitali.
Svako ima nekakav svoj pristup; kome odgovara moj, može da nauči ponešto.

Josephine

Dobro. Zašto si uvek fokusiran na svoju priču, umesto na tuđu?

Boban

Ajde D prođi kroz ovu temu i vidi koliko sam priča dosad komentarisao i to detaljno pa se vrati da me prozivaš.

Josephine

Ne prozivam te. Pitam. I ono što si pomenuo, bilo je neargumentovano.

Boban

Ajde nemoj po sećanju, nego prođi i proveri...

scallop

Quote from: angel011 on 08-02-2011, 16:48:46
Preokret ne sme da bude proizvoljan.

Tvoj preokret je imao smisla isto kao i da se na kraju pojavio Godzila i sve ih pregazio, pa veštici tako propalo čaranje (i ne samo čaranje).

Eto. Šta da dodam? Dokle ćemo o pušci? Ne valja kad ne opali, ne valja kad opali a nismo znali da je tu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Od Ivice sam i očekivao nešto što će mi se dopasti, ali Kaa i Hiperhik su mi pravo iznenađenje.
D. & Hiperhik - Hvala za pohvale! :lol:

Perin

Storija "C2H5OH" ima dozu humora u sebi, ali mi se nikako ne sviđa stil pisanja samog autora. Neko je pomenuo da mu priča liči na scenario i to poređenje je sasvim na mestu. Možda se ponavljam, ali zaista smatram da pisac mora prvenstveno biti dobar čitalac; čitati, gledati kontrukte i tražiti pisca koji ima sličan stil pisanja kao i pisac u pokušaju. Ocena: 3.

Dijalozi u priči su zanimljivi - pored storije VZNM, ova bi ušla u izbor za petu priču, samo zbog toga što je ispunila zadatak.

"Marko" je priča koja je zanatski loše odrađena a i po temi nikako ne spada u humoristične priče. Rekao sam već, glasao sam za Bokijevu storiju "I zen budizam," ali ovo kao da je pisala druga osoba. Ocena 2+.

"Dažd"...Pa, za ovu priču vredi isto što i za prethodnu. Vidi se da se pisac trudio, ali rezultat je mogao biti dosta bolji. Sve u svemu, ocena 3.

"Šećerna vuna" je okej priča, sa skroz dobrim početkom. Ali! Miljane, brate, moglo je to mnogo bolje. Imam utisak da si se skroz izgubio dok si išao prema kraju storije. Može to puno bolje, zar ne? Ocena: 3.

"Pijačni dan" je priča sa zanimljivom postavkom, ali stilom dosta liči na prvu storiju, a već sam pomenuo, takvo pisanje ne preferiram. S druge strane, ima humora u sebi. Pisac ima dosta dobrih rečenica, ali i dosta loših. Ocena: 2+.

"Velika pljačka Dartendala"  je storija koja je okej; onaj ko se razume u MMORPG je verovatno i glasao za istu. Rečenice nisu loše, sasvim okej postavljeno. Ocena: 3+.

armadillo

Quote from: Mouchette on 08-02-2011, 15:07:08

(jeste, priznajem, moj intelekt je toliko prizeman da sam u stanju da se smejem sopstvenim glupim vicevima).

Evo onda da i ja priznam: i ja sam se smejao tvojim glupim vicevima. Zaključak koji iz toga proizilazi o mom intelektu ostaviću drugima.
Pamet je najbolje raspoređena stvar na svetu - svak je ima koliko mu treba.

scallop

Plut, izvinjavam se. I u priči "Kralj Ušća" do 5842 karaktera pojma nemamo da su Sima i dojava o bombi ključni za razrešenje priče. Nije tvoja priča jedina sa petlom i klempavim ušima.

Mouchette

Quote from: armadillo on 08-02-2011, 18:28:21

Evo onda da i ja priznam: i ja sam se smejao tvojim glupim vicevima. Zaključak koji iz toga proizilazi o mom intelektu ostaviću drugima.

:)
Avaj, i ja spadam u one koji su uspešno završili teške tehničke fakultete, pa se neuspešno bave lakom literaturom. Nisam sigurna šta to govori o mojoj inteligenciji, ali slutim da govori mnogo i da to mnogo nije pozitivno  :roll:
A pošto je moj Konkurs u stvari priča o nemogućnosti komunikacije i nerazumevanju među osobama koje potiču iz različitih svetova, čak i kada su veoma slične i imaju jednake potrebe, sve mi se više čini da je situacija na forumu potvrda da sam u pravu. Svi smo mi prilično slični, ali učitavamo nepostojeće i padamo u vatru bez razloga. Što reče Angel, ponašamo se kao gospodari svojih soba i ne pokušavamo da shvatimo ko to stoji iza nickova, ko je to u sobi kraj naše...
Šalu na stranu (nastranu?), armadillo, porazmisli malo o tom tvom problematičnom smislu za humor  xrotaeye Nemoj posle da ti nisam rekla.
http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

Agota

Heh :) glasala za obe bokijeve  price marko i m -efekat mozda bih i za  I-zen budizam al nisam je procitala -slucano preskocila.Valjda mi lezi ,ne znam. Mouchette -svaka cast konkurs je sjajan.Sto se tice Bobana isto iznenadjenje mislila sam da je Sintetika napisao usce a Boban vznm i bas sam se pitala koji mu je djavo a da je D. napisala zelje damjanove ,gulivera Angel ...ludo skroz .
Veselo vreme mi je najbolja -slazem se sa D.da je par klasa iznad svih prica u krugu.
Bolja i od bilo koje price iz predhodnog kruga. Gospodine scallop  xjap.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

scallop

Ne bi trebalo da bude ključno kako piše Boban, a kako ja. Mi imamo svoje knjige za sobom, a radionica treba neke nove ljude da približi svojim. Nevolja je što nas dvojica imamo completely different approach. Dok on potpuno skuva priču, pa je potom trpa u tekst, meni je važnije da imam pozornicu i dobro odabran lik. Kao kuvanje s receptom i kuvanje sa odabranim sastojcima. Ako tu ne promašim, već će se nešto dogoditi.
Meni generalno smeta što se ovde ne prepoznaje reciklaža (možda je i autori ne prepoznaju) i što većina priča do svog kraja izgubi poentu. Boban će reči da ja uvek vidim neki drugi kraj. Tačno. Ako vidim samo napisano, onda sam dobio tutorijal, a ne priču. Zato kod mene uvek sve ostaje otvoreno, pa nek svako bira svoja vrata.
Hvala onima kojima se "Veselo vreme" dopalo. To je priča koja ima samo sadašnjost, a ne i budućnost. Želeo sam samo da proverim mogu li da na 6K strpam sve elemente iz postavljenog zadatka. Kao dobar učenik (što i vama želim). Priznajem, nije bilo lako. 

Mouchette

Quote from: agota on 08-02-2011, 19:34:16
mislila sam da je... gulivera Angel ...ludo skroz .

xrofl  ne toliko ludo - i ja sam pomislila da je Gulivera napisala ona. Lepa pričica, kao i još neke koje sam ja preskočila, jer nisu bile humoreske o evakuaciji. Zato sam i rekla da će Kaa i Mims oduvati ostale sa nekim drugim zadatkom. E sad, rizikujem da potpuno uništim već osporavani kredibilitet, ali priznaću da sam glasala za Veliku pljačku Dartendala. Šta mogu, ne uspevam da odolim neobičnim, blesavim stvarima i volim ono što me natera da zinem (bez grešnih misli, molim), svejedno da li od oduševljenja ili zgražavanja. A ona epizoda South Parka kada igraju WoW mi je jedna od najdražih  :)

Mouchette

Quote from: scallop on 08-02-2011, 19:49:27
Kao kuvanje s receptom i kuvanje sa odabranim sastojcima.

Uh, kako ja volim poređenja. Ovo je zaista odlično!
Nego, kad sam se već izlajala za mnoge stvari, moram da kažem i ovo: drago mi je što scallop, Boban, Mica i Angel učestvuju ravnopravno sa nama, pacerima, jer to pokazuje koliko oni u stvari vole i uživaju da pišu. Nije baš lako zadržati tu želju za igrom i u poznim najboljim godinama. Da nije njih, radionica ne bi bila to što jeste  xjap

P.S. sad će Angel da me ispravi, ali svejedno na koji način, ipak je ona ispratila i drugi krug

angel011

Priče tipa Dartendala se nemalom broju stranih magazina nalaze na "nismo zainteresovani, već smo pročitali previše takvih" spisku.
We're all mad here.

Kaa

Pozdrav svima :) Najpre moje skromno mišljenje o pričama koje su mi se dopale:
I-zen budizam - vrcavo, efektno, dobra prva rečenica koja mami na dalje citanje, inteligentno podvlačenje katastrofe kroz priču o jahačima koji samo prolaze kroz grad- ostavlja taj gorak ukus, sličan onom koji ostavlja okvirna priča o mačkama u M efektu, koja me je kupila upravo tom kapetanovom rečenicom. Kralj Ušća, po meni, u potpunosti ispunila zadatak, drži pažnju, obrt na kraju lepo izveden. Šećerna vuna- super ideja, suptilno ukazano na problematične odnose između likova, zagoneta, najbolja prva rečenica koja odmah uvodi u samu katastrofu. Malo mi je zasmetalo gomilanje epiteta u rečenici " gledale su nas krvožedno svojim ubilačkim očima", ali poslednja rečenica " sve dok šećera bude u onom dućanu dole"- e to dole nekako otvara prostor jednom složenijem tumačenju i široj simbolici. Sve u svemu, ima tu još par priča koje su mi bile jako interesantne, poput Gulivera- originalno i vrcava poslednja rečenica, ali o njima nešto kasnije.
Što se tiče kritika da nisam ispoštovala zadatak, možda sam ga nešto slobodnije interpretirala- sa stanovišta onog vremena i jednog sela to bi bila katastrofa, evakuacije ima.. Poigrala sam se aktuelnim trešom, klišeiranim izrazima, često korišćenim motivima kako bih dala jednu sumornu, apsurdnu viziju sveta na kraju- selo je mrtvo, glavni likovi isto, sve je lišeno smisla, a krivica se opet ne traži u sopstvenim postupcima, već u nečem izvan. A koliko sam u tome uspela, druga je priča..
Meni je ova radionica sjajna, pažljivo memorišem sve kritike i učim  xcheers
"All that we see or seem is but a dream within a dream."

Josephine

Quote from: Mouchette on 08-02-2011, 20:32:50
scallop, Boban, Mica i Angel učestvuju ravnopravno sa nama,

A gde je tačno Anđelina priča?

angel011

Quote from: D. on 08-02-2011, 20:38:56
Quote from: Mouchette on 08-02-2011, 20:32:50
scallop, Boban, Mica i Angel učestvuju ravnopravno sa nama,

A gde je tačno Anđelina priča?

Nema u ovom krugu. U prethodnom nije bilo scallopove.
We're all mad here.

Josephine

Nemoj pogrešno da me razumeš, ali jedna scallopova vredi za dva kruga.