• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica - februar 2011

Started by Boban, 02-02-2011, 13:08:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Odaberite pet priča koje smatrate najboljim

1. Hiperhik - C2H5OH
14 (27.5%)
2. boki77 - Marko
4 (7.8%)
3. Stipan - Dažd
5 (9.8%)
4. Miljan markovic - Šećerna vuna
7 (13.7%)
5. Steva Lazin Ljustikin - Pijačni dan
2 (3.9%)
6. ivica - Velika pljačka Dartendala
9 (17.6%)
7. Džek svih zanata - Želje Damjanove
6 (11.8%)
8. scallop - Veselo vreme
14 (27.5%)
9. Josipovitch Broznjev - šest tisuća karaktera
2 (3.9%)
10. Kaa - Gete je kriv za sve
19 (37.3%)
11. Plut - Petlova kresta
1 (2%)
12. boki77 - M–efekat
7 (13.7%)
13. Steva Lazin Ljustikin - Okno
3 (5.9%)
14. Mouchette - Konkurs
17 (33.3%)
15. SuperSynthetic - Novi Sad 2022
1 (2%)
16. Džek svih zanata - Špageti sa tunjevinom
8 (15.7%)
17. Boban - Kralj Ušća
25 (49%)
18. Mica M - Србия
7 (13.7%)
19. Mims - Guliverovo putovanje u Zemlju Čuda
18 (35.3%)
20. boki77 - I-zen budizam
11 (21.6%)
21. D. - VZNM
12 (23.5%)

Total Members Voted: 51

Voting closed: 07-02-2011, 14:15:29

boki77

@ broznjev - ne razumem pitanje. Izvoli pojasni.

Josephine

Quote from: armadillo on 09-02-2011, 19:30:04
Quote from: D. on 09-02-2011, 17:26:10
Logika je izraz, manifestacija koeficijenta inteligencije. I na njoj može da se radi.
Quote from: D. on 09-02-2011, 17:48:45
Mušet, ja uopšte nisam pominjala osobe i upotrebu logike. Ona je apsolutno nezavisna od znanja i obrazovanja, slažem se.

???

Zašto insistiraš kada ćeš da izgubiš? U stvari, ne samo što ćeš da izgubiš, nego ćeš biti ponižen, zgažen i valjaćeš se u blatu sopstvenog neznanja.

Pre nego što se uhvatiš u kolo sa mnom, pročitaj par knjiga na temu o kojoj bi da diskutuješ. Ovako ne vredi, niti imam vremena za gubljenje...

lilit

Quote from: D. on 09-02-2011, 19:53:19
Logika je izraz, manifestacija koeficijenta inteligencije. I na njoj može da se radi.
Mušet, ja uopšte nisam pominjala osobe i upotrebu logike. Ona je apsolutno nezavisna od znanja i obrazovanja, slažem se.

???

Zašto insistiraš kada ćeš da izgubiš? U stvari, ne samo što ćeš da izgubiš, nego ćeš biti ponižen, zgažen i valjaćeš se u blatu sopstvenog neznanja.

Pre nego što se uhvatiš u kolo sa mnom, pročitaj par knjiga na temu o kojoj bi da diskutuješ. Ovako ne vredi, niti imam vremena za gubljenje...

Eh, D.
ne možeš tražiti od drugih ono što i sama ne poštuješ. I meni mnogo teško pada kad pročitam fizičko lupetanje o neuronima, ali ti ne osporavam pravo da pričaš o tome, niti te šaljem da iščitavaš dodatnu literaturu.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Stipan

Ja te ne razumem D. ! Što si večito toliko divlja kao da sediš na iglama?

Josephine

Za bilo koju vrstu komunikacije između neurona, potreban je fizički medijum. Inače bi se sve, što kaže Anđel, i svelo na spiritualnu povezanost.  :)

"Fizičko" je širok pojam. Da bi impuls prošao, neuroni moraju da budu povezani.

scallop

Quote from: lilit_depp on 09-02-2011, 20:04:02
Eh, D.
ne možeš tražiti od drugih ono što i sama ne poštuješ. I meni mnogo teško pada kad pročitam fizičko lupetanje o neuronima, ali ti ne osporavam pravo da pričaš o tome, niti te šaljem da iščitavaš dodatnu literaturu.

Što da ne čita? Neka čita. Naprimer - "Dan Mitre". Tamo sam za takve pročitao celu neurofiziologiju. Naravno, malo sam pojednostavio, ko Stipan Dikensa, ali, u osnovi je OK.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Quote from: Stipan on 09-02-2011, 20:11:16

Imala sam ne baš nežno detinjstvo... :)

Scallope, nešto ste hteli da kažete? Studirala medicinu, znala bih ponešto o prenosu impulsa i funkcionisanju CNS-a... :)

Stipan

Quote from: D. on 09-02-2011, 20:18:11
Quote from: Stipan on 09-02-2011, 20:11:16

Imala sam ne baš nežno detinjstvo... :)

Izeš opravdanje.  :roll:

Josephine

Izeš dok ga ne probaš. Onda ga baš i ne progutaš lako. :)

lilit

Ustvari, sad mi je jasno kako su i 4 rečenice dovoljne da uvidiš koliko neko (ne)poznaje temu o kojoj priča.  :lol:

Pošto sad znamo da si studirala i medicinu, zanimalo bi me šta podrazumevaš pod pojmom fizički medijum? I kakva je to fizička povezanost potrebna da bi se ostvario prenos informacije? :)

Stipan

Ah, Scallop čak ni u editovanju ne uspeva da me izbegne...

scallop

Da ti ja odgovorim, tolerantna mamo gomile đece? Ja nisam studirao medicinu.

Stipane, sirotinjskom ti je da trupka, čorbadžijskom da glede. Ali i čorbadžijskom, katkad, srce zaigra.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Josephine

Evo, ukratko, pa moram da palim: prenos signala, električnih impulsa prenosi se kroz nervne nastavke. Signal sa jednog neurona na drugi prelazi preko sinapse. Sinapsa je spoj dva nervna završetka (aksoni i dendriti). Da bi impuls uopšte putovao do centra u mozgu on mora da putuje kroz određeni medijum, kroz određene kanale - to su upravo nervne ćelije i njihovi završeci koji se fizički spajaju/dodiruju. Elektrohemijskog prenosa informacije nema bez fizičkog spajanja neurona/dakle, fizičkog medijuma. Eto, to sam mislila kada sam rekla "fizičke veze između neurona".

pokojni Steva

Stipane, sedi, jedan.

Grrr :@
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Savajat Erp

значи још само једно режање за данас...:)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

lilit

Quote from: scallop on 09-02-2011, 20:28:29
Da ti ja odgovorim, tolerantna mamo gomile đece? Ja nisam studirao medicinu.

Može, može. :)

A gde ja da nadjem Dan Mitre?

D.
nemoj dalje, molim te. Mozak i jeste toliko superioran samo zato što NEMA fizičkog povezivanja sinapsi.

Hiperhik

scallop

Quote from: D. on 09-02-2011, 20:31:16
Evo, ukratko, pa moram da palim: prenos signala, električnih impulsa prenosi se kroz nervne nastavke. Signal sa jednog neurona na drugi prelazi preko sinapse. Sinapsa je spoj dva nervna završetka (aksoni i dendriti). Da bi impuls uopšte putovao do centra u mozgu on mora da putuje kroz određeni medijum, kroz određene kanale - to su upravo nervne ćelije i njihovi završeci koji se fizički spajaju/dodiruju. Elektrohemijskog prenosa informacije nema bez fizičkog spajanja neurona/dakle, fizičkog medijuma. Eto, to sam mislila kada sam rekla "fizičke veze između neurona".

Pali, D:.

@Lilit - "Dan Mitre" je objavljen na najmanje tri mesta: Tamni vilajet 2, 1993; Nova (alternativna) srpska fantastika, SIC, 1993; SVA VUČJA DECA, BMG, 1998.  

Josephine

Eh,znala sam da me necete pustiti.. Sad cu ja ko Steva,da rezim preko mobilnog. Ja i nisam rekla da se sinapse spajaju,citajte pazljivije. Sinapse su spojevi izmedju dva nervna nastavka. Sinapse nisu spojevi dve sinapse (?).

Hiperhik

Nema fizickog kontakta, u bilo kom smislu.. Skace struja.
Matori elektricari bi rekli - shmercuje.

Stipan

E, hvala ti Hiperhik, brate! Najzad i ja nešto da razumem!

scallop

Ima tu nešto oko sinteze provodnih i neprovodnih jedinjenja na sinapsama, pa sve funkcioniše kao čip kompjutera. Ali, ja ću da budem oprezan sa Lilit. Zaboravio, ne sećam se, majke mi.

Tačno - fercera. :lol:

lilit

Quote from: Hiperhik on 09-02-2011, 20:44:01
Nema fizickog kontakta, u bilo kom smislu.. Skace struja.
Matori elektricari bi rekli - shmercuje.

Il struja šmercuje ili se dešava hemija. Kad treba manje sofisticirano, tad iskri, a kad komplikujemo, onda se prelazi na neurotransmitere. :)

Scallope,
imam Dan Mitre, sad ću da je pročitam. Vrhunski sam dokaz da se ništa ne čita, samo se gomilaju knjige po policama. :lol:

Hiperhik

Svakako se ne pipaju.
Fizicki.. :)

armadillo

???

E ovo je već uobičajeno, "nemam ja vremena da se bakćem s tobom". Čitanje bilo kakvih knjiga u ovom slučaju je izlišno, dovoljno je samo baciti letimičan pogled na citate gore. Iz njih sledi: na logici može da se radi, a apsolutno je nezavisna od znanja i obrazovanja. Na koji onda način da se radi? U objašnjenju slobodno koristi pojmove iz medicine.

EDIT: Ups, zaboravih da odgovorim na vulgarnosti. Sorry
Pamet je najbolje raspoređena stvar na svetu - svak je ima koliko mu treba.

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

scallop

I ZStef postavio. Ja sam opljačkan!

M.M

Postavljen je ceo Tamni vilajet 2. Nisi samo ti opljačkan. :)
Nijedan poraz nije konačan.

scallop

Dakle, Boban je opljačkan.

Boban

Quote from: Suba on 09-02-2011, 14:58:47
Quote from: Meho Krljic on 09-02-2011, 14:46:38
Pa, i Nadrealisti (ako pričamo o TLN) su imali jasno socijalno ukorenjivanje za većinu svog humora. Čak je i Daglas Adams koji se bezbedno bavio svemirom i zajebancijama jedan deo svog humora bazirao na satirizaciji socijalne ili političke zbiljnosti. Teško je napraviti humor koji je potpuno apsurdan a da i dalje bude smešan (mada svakak ne i nemoguće).

Слажем се, и Боки је имао глупог клинца коме очајнички треба пиво и не зна да га отвори. Ко каже да му инспирација за то није била данашња српска омладина?

Ajde da ovo ne ostane bez odgovora.
Pre svega, ti si tvrdio da su pajtonovci besmislen, apsurdni humor.
Drugo, razlika između nadrealista (a zato ih smatram ništavnima) i Pajtonovaca ili indexovaca je u meti: Nadrealisti se izruguju malom čoveku i gluposti seljaka i nepismenih i najsitnijih službenika. To je jednostavno kukavički. Mlađi ne pamte gledanje domaćih filmova u bioskopu, ali glavni vrhunac večeri je bivao kada neko uzvikne "Jebem ti mater"... i cela sala padne sa stolice od smeha. Takvom proseku ljudi nadrealisti su mislioci i filozofi budističkog ranga. Zato ja kažem da su Nadrealisti besmislen humor a ne zato što ne znam da svaki humor nešto izruguje, ali nije isto podsmevati se predsedniku vlade ili nekom konkretnom ministru i prodavačici jaja na pijaci ili anonimnom funkcioneru odokativnog profila.

Na kraju, tvoje pominjanje da je bokiju možda inspiracija današnja omladina je takođe besmislena pošto se toga nisi setio dok ti deset ljudi nije reklo da nisi u pravu i da Pajtnovci nisu humor radi humora; onda si najednom doživeo prosvetljenje i nekoliko minuta kasnije već deliš lekcije iz skrivenog smisla nekog dela.

Ovakvim pristupom i otkrivanjem svog nedovoljnog promišljanja relativizuješ i sve svoje postove dole na Politici jer najednom, ako neko nije bio u stanju da pohvata očigledne stvari na jednoj stvari, zašto bi bismo mu išta verovali?
I na kraju, ali ne najmanje važno, nadam se da ćeš sledeći put otipkati priču sa propozicijskim brojem karaktera da možemo javno da te čerečimo.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

@Armadillo

Od sada pa nadalje: za sve što ne razumeš a rekla sam ja, kriv si ti. Veruj mi.
Ajde da te obrazujem malo, kad već u toj srednjoj uzaludnoj ništa nisi naučio. Žao mi.

Razvijenost logičkog razmišljanja ne zavisi od obrazovanja. Neobrazovani ljudi mogu da imaju odlično razvijenu logiku. Ipak, obrazovanje čini jedan faktor sveukupne inteligencije (društvene, emotivne, seksualne, matematičke, prirodne itd.). IQ ne treba posmatrati samo kao matematičku logiku, jer on nije samo to. Logika je (jedan od) izraza IQ-a.

Sa druge strane, logika je egzaktna nauka i njeni zakoni se proučavaju. Pa tako, ako već nemaš osećaj da si u priči p poistovetio sa q, a q sa t, te da bi onda i p trebalo da bude jednako sa t, a ti pročešljaj priču opet pa je sredi po zakonima logike. Uopšte ne moraš da imaš razvijen osećaj za logiku (čitaj: da budeš pametan u tom smislu). Tako se na logici radi.

Dalje: struja se kreće kroz provodnike. Provodnik je fizički medijum/sredina za struju. Nervni završeci i njihovi spojevi (sinapse) su "provodnici" impulsa i sredina za sintezu neurotransmitera. Bez mreže (spajanja) neurona nema ni prenosa impulsa. Koliko je to teško razumeti?

Dalje, ovi koji se vade na apsurdni humor i ne razumeju Pajtonovce - čitajte Harmsa. To je apsurd. Vi ste samo zanemarili sve zakone logike i racionalnog ponašanja u svojim pričama.

scallop

Quote from: D. on 09-02-2011, 23:50:00
Dalje: struja se kreće kroz provodnike.

Šta se dešava sa strujom od prekidača do sijalice kad je ugasim? Hajde, D:, ne skači na baš svaki transmiter. Pusti neki da se zaglavi usput. Transmiterska tromboza. :lol:

Суба

Quote from: Boban on 09-02-2011, 23:38:33
Quote from: Suba on 09-02-2011, 14:58:47
Quote from: Meho Krljic on 09-02-2011, 14:46:38
Pa, i Nadrealisti (ako pričamo o TLN) su imali jasno socijalno ukorenjivanje za većinu svog humora. Čak je i Daglas Adams koji se bezbedno bavio svemirom i zajebancijama jedan deo svog humora bazirao na satirizaciji socijalne ili političke zbiljnosti. Teško je napraviti humor koji je potpuno apsurdan a da i dalje bude smešan (mada svakak ne i nemoguće).

Слажем се, и Боки је имао глупог клинца коме очајнички треба пиво и не зна да га отвори. Ко каже да му инспирација за то није била данашња српска омладина?

Ajde da ovo ne ostane bez odgovora.
Pre svega, ti si tvrdio da su pajtonovci besmislen, apsurdni humor.
Drugo, razlika između nadrealista (a zato ih smatram ništavnima) i Pajtonovaca ili indexovaca je u meti: Nadrealisti se izruguju malom čoveku i gluposti seljaka i nepismenih i najsitnijih službenika. To je jednostavno kukavički. Mlađi ne pamte gledanje domaćih filmova u bioskopu, ali glavni vrhunac večeri je bivao kada neko uzvikne "Jebem ti mater"... i cela sala padne sa stolice od smeha. Takvom proseku ljudi nadrealisti su mislioci i filozofi budističkog ranga. Zato ja kažem da su Nadrealisti besmislen humor a ne zato što ne znam da svaki humor nešto izruguje, ali nije isto podsmevati se predsedniku vlade ili nekom konkretnom ministru i prodavačici jaja na pijaci ili anonimnom funkcioneru odokativnog profila.

Na kraju, tvoje pominjanje da je bokiju možda inspiracija današnja omladina je takođe besmislena pošto se toga nisi setio dok ti deset ljudi nije reklo da nisi u pravu i da Pajtnovci nisu humor radi humora; onda si najednom doživeo prosvetljenje i nekoliko minuta kasnije već deliš lekcije iz skrivenog smisla nekog dela.

Ovakvim pristupom i otkrivanjem svog nedovoljnog promišljanja relativizuješ i sve svoje postove dole na Politici jer najednom, ako neko nije bio u stanju da pohvata očigledne stvari na jednoj stvari, zašto bi bismo mu išta verovali?
I na kraju, ali ne najmanje važno, nadam se da ćeš sledeći put otipkati priču sa propozicijskim brojem karaktera da možemo javno da te čerečimo.

Опет ми мећеш речи у уста. Нигде нисам споменуо појам "апсурдни" и "бесмислен". Иако тога код Пајтоноваца има на тоне, због чега их јако волим. Ниси уочио иронију код мог "правдања" Бокија. Ти си почео са давањем смисла пајтоновском скечу са подивљалим зецом (можда се неки министар презивао "зец"), па рекох што да ја не правдам Бокија на исти начин. Нисам био озбиљан, веруј ми.
А за постове на Политици, ајмо тамо. Јер Дукљани нијесу Срби.  xjestera

boki77

Onaj ko ne razume postove, misli da razume pajtonovce, a svakako ne razume logiku (vec naklapa o p i q, koji se uce u 3.razredu srednje skole) treba da poradi na komunikaciji, i ne podilazi Bobanu; ima on dovoljno kisesera i trbusnih plesacica. A ako cemo da teramo do kraja, doci cemo do velikih nedoslednosti gorepomenutih kriticara bez pokrica.

Josephine

Eh, boki... Zar mora baš tako? Pa šta ako sam primetila da su ti likovi priglupi, i da im nedostaje logično i racionalno ponašanje? To valjda treba da ti pomogne da ti sledećeg puta punchline ne bude smak sveta zbog nedostatka otvarača za pivo, ili besmislen prolazak jahača kroz grad, ili jurenje za bombom ili...

Blah, vi mali... Ne vredi trošiti reči na vas.

Ali, hajde da teramo do kraja. Samo tako možemo videti ko ima pokriće. Jer, za sada, svi pametni argumenti su na mojoj strani + ti pojma nemaš čime se ja bavim. Na tvojoj strani su samo vulgarne uvrede....

Josephine

Ali volim kada kod ljudi izazovem najniže porive. Tako je najlakše odvojiti žito od prikrivenog korova.

Odoh da otplešem jedan za Bobana.

Savajat Erp

Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

boki77

Za kritiku je potrebno znanje, Dragana. Potrebna je doslednost, a tebi to nedostaje. Shvati to dobronamerno. Sutra, kad dobijem net, pokazacu ti zasto si nedosledna, i sta je problematicno u tvojoj kritici.
Drugo, ako se osecas veliko samo ako ces nekom reci da je mali, onda, Dragana, izvoli. Meni je to tuzno.

Josephine

Pa dosledna sam ja. Vidiš kako sam dosledno primetila gluposti u svakoj tvojoj priči?

Josephine

Quote from: Savajat Erp on 10-02-2011, 00:30:22
Кадрил?
Ma jok. Boban, očigledno, voli kada mu igram trbušni...

boki77

He, he. Editovala si.
Ne znam cime se bavis, a ni ti ne znas cime se ja bavim. Pa sta. To sto kazes da su argumenti na tvojoj strani... To ne cini da to tako i bude, Dragana. Zabijanje glave u pesak ne resava nista.

Josephine

Boki, ti si se zaljubio u mene. :)

Josephine

Kako ne znam čime se baviš? Pa rekao si da se baviš šesnaestogodišnjacima...

lilit

Quote from: D. on 09-02-2011, 23:50:00
Dalje: struja se kreće kroz provodnike. Provodnik je fizički medijum/sredina za struju. Nervni završeci i njihovi spojevi (sinapse) su "provodnici" impulsa i sredina za sintezu neurotransmitera. Bez mreže (spajanja) neurona nema ni prenosa impulsa. Koliko je to teško razumeti?

Врло тешко, пошто неколико постова изнад тврдиш:

Quote from: D. on 09-02-2011, 20:31:16
.....Da bi impuls uopšte putovao do centra u mozgu on mora da putuje kroz određeni medijum, kroz određene kanale - to su upravo nervne ćelije i njihovi završeci koji se fizički spajaju/dodiruju. Elektrohemijskog prenosa informacije nema bez fizičkog spajanja neurona/dakle, fizičkog medijuma. Eto, to sam mislila kada sam rekla "fizičke veze između neurona".

Значи, физичке повезаности између два неурона, а да то има везе са преносом информације - НЕМА.
Постоје две врсте синапси:
1) електричне (размак између пре- и постсинаптичког неурона је реда величине 3-4 нанометра - бржи пренос сигнала)  и
2) хемијске (размак  до 40 нанометара - спорији пренос сигнала, али веће могућности за софистициранију информацију).

Josephine

A sa čim sinapse imaju veze? I, uopšte, čemu služe neuroni?

A hemijske povezanosti nisu fizičke? Nema nikakve razmene materija? A elektroni nisu fizički, nisu materija?

lilit

Quote from: scallop on 09-02-2011, 20:41:09
@Lilit - "Dan Mitre" je objavljen na najmanje tri mesta: Tamni vilajet 2, 1993; Nova (alternativna) srpska fantastika, SIC, 1993; SVA VUČJA DECA, BMG, 1998.  

Понекад пожалим за данима кад је моје незнање тврдило да је све могуће.

Много ми је драго што прочитах Дан Митре после Рашана и Ока! Још кад дођох до Бентела!!!
Мало ми се чини да си претерао са осциловањем слободних радикала између орто- и пара- положаја на бензенском прстену, али слагала бих кад бих рекла да ми није пријало.  :lol:

lilit

Quote from: D. on 10-02-2011, 00:44:34
A sa čim sinapse imaju veze? I, uopšte, čemu služe neuroni?

A hemijske povezanosti nisu fizičke? Nema nikakve razmene materija? A elektroni nisu fizički, nisu materija?

Ма проблем с твојим описима неурона је у томе што све некако поменеш, смућкаш и што може и што не може и онда му га даш на имагинацији.  :lol: