• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Moguće teme za naredne radionice

Started by Boban, 03-02-2011, 01:53:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Ja jednu već znam: priča za Politikin Zabavnik, ali to bih ostavio za neki mesec; prethodno da dogovorim sa Zabavnikom da neka količina najboljih priča (bar 3, možda 5, možda i više) bude objavljena u Zabavniku. To je čudesno dobra tema, jer zahteva određeni stil pisanja, jezik, tematiku, poentu; nema tu zajebavanja, psovanja, bljuzge, tokova svesti, eksperimenata, jednostavno, priča u Bredberijevskom maniru.

Ove radionice mogu da budu zanimljive jer će autore koji redovno učestvuju protresti na raznorazne načine. Nekad je zadata radnja, nekad žanr, nekad emocija, nekad, kao u slučaju Zabavnika, to treba da bude porodično prihvatljiva priča... Kada prođe ova godina i 12 radionica ostane za nama, verujte mi, ima ljudi čije će se spisateljsko umeće drastično uvećati.

Ajde da malo ovde razmotrimo kakve bi sve ideje i pristupe mogli da koristimo. Nemojte polaziti od toga šta bi vama bilo najlakše ili najprihvatljivije, nego baš suprotno, šta bi vas najviše namučilo, jer samo takvim pristupom može se dosegnuti značajan pomak.

I nemojte da mi oftopikujete mnogo, imate okolo već dobrano kontaminirane teme pa se igrajte tamo.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Mica Milovanovic

Ono što me je privuklo SF-u su svemirska putovanja, ali se nikada nisam usudio ni da pomislim da pišem svemirski SF.
Probudi u sebi Andrew Osborna i smisli nam neku zanimljivu situaciju - bilo bi zanimljivo videti kako bismo se iz toga izvukli...
Mica

Josephine

Plut

pokojni Steva

Šta 'bljak', baš to!; svemirsko putovanje, karakondžule sa asteroida, kalkulacije vreme/prostor... Mljac!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Boban

Ozbiljno razmišljam da se na kraju godine priredi antologija najboljih tekstova sa radionica.
Mislim da će se nakupiti poprilično toga.
Uostalom, šta se sve objavljuje, ovo će biti vrhunski zabavna knjiga.

Josephine

Skoro sam za Živkovićevu radionicu pisala priču sa jednostavnim zadatkom: đavo i pisac (koga interesuje: http://kreativnopisanje.com/radovi_polaznika/Dragana-Matovic_Djavolov-pisac.pdf) - zabavite se seciranjem dok traje glasanje, slobodno.

Često sam zamerala Živkovićevim učenicima (pa i samom Živkoviću) jednostavne, previše svedene, ponekad i suve rečenice. Međutim, moram da priznam da je svedenost dobar početak za pisca jer mu čisti misli i izraz, sprema ih za nadogradnju. Čini mi se da je i za Zabavnik dobro vežbati čistu rečenicu, oslobođenu viška informacija za moždanu obradu (sudeći prema nebulozama i pokušajima eksperimenata iz ovog kruga).

Takođe, možda je najbolje u sledećem krugu zadati upravo asocijativni zadatak. Dve, tri reči koje će u svakom od nas izazvati različito viđenje zadatka.

Predlažem: mesec i lavirint (sf/horor žanr, naravno).

Boban

dođavola, ja sam 1978. godine na Andromedinom konkursu zauzeo šesto mesto sa pričom koja se dešava na Mesecu, u lavirintu.

Josephine

E, to stvarno nisam znala. Jebote, temu sam smislila pre par minuta.
Još ako se desi da u glavi imam zaplet sličan tvom...

Boban

vidi, ja ne verujem u slučajnosti... dakle, reci šta te muči...

Plut

Zavisi šta glava kuće hoće. Da se piše i igra ili da namuči pisce koji će se razvijati. Ili odustati ili blablabla već nešto. Dopada mi se to sa asocijacima pa da vidimo šta čiji mozak valja u sebi. No, ja sam tako i Bobanove zadatke shvatila: evo ti elemenata pa ti vidi šta ćeš s njima.
A opet, prevelika je to sloboda.

Ko što rekoh, zavisi kako je sve to vođa zamislio.

Boban

Suština je da probamo sve: i tesno i široko; i strogo zadato i ovlaš oivičeno; ne samo jedno i ne isto.

Josephine

E, jbg, kad bih znala šta me muči...

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Josephine

Quote from: agota on 03-02-2011, 02:32:11
He he Gago i ja sam Matovic.
To su sve ludaci. :]

Nego, ja '78 nisam bila ni u dalekom planu svojih roditelja tinejdžera (doduše, nisam bila ni par godina kasnije...).

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

zakk

teme: cenkanje, pogađanje; svijanje gnezda (shvatite po želji, samo da nije bukvalno); dvoboj (smislite i protagoniste, i sukog, i razlog, i da bude EPSKI); ostavljanje traga (shvatite po želji, samo da nije bukvalno);... itd
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mims

Quote from: D. on 03-02-2011, 02:19:59
Skoro sam za Živkovićevu radionicu pisala priču sa jednostavnim zadatkom: đavo i pisac (koga interesuje: http://kreativnopisanje.com/radovi_polaznika/Dragana-Matovic_Djavolov-pisac.pdf) - zabavite se seciranjem dok traje glasanje, slobodno.

Sviđa mi se - lepo klizi, ima šmeka. To je sve što trenutno mogu da kažem posle celodnevnog čitanja koječega. 

Evo, kad smo već kod klizavosti, predlog za radionicu - tobogan. Zapravo, tobogan koji odjednom nema kraj, i to u trenutku kada je neko (dete?) počeo da se spušta.

Možda ne mora da bude tobogan - može da bude ski-staza, ili neko brdašce za sankanje. Roleri. Nešto peto. Bitno je da protagonista to ne može da kontroliše zbog ubrzanja koje je dobio. A prostor se širi...

sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Boban

gde li su ona divna vremena kada su ženske bile romantične i pisale o zalascima sunca i opalom lišću?

Mims

Može i opalo lišće da bude klizavo, a tobogan romantično mesto za sastanak i vožnju. U nešto neizvesno.

A sunce mora da zađe u prvom pasusu, da bi junaci imali privatnost u drugom
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Josephine

Ova Bobanova tema - diverzija od komentarisanja priča iz kruga i nije loša...

Romantičnost je otišla dođavola u trenutku kada je svima postalo jasno da je ona muškarcima (a i ženama) pokriće za dobijanje sexa.

Quote from: Mims on 03-02-2011, 04:12:35
lepo klizi, ima šmeka. To je sve što trenutno mogu da kažem posle celodnevnog čitanja koječega.  

Zato sam i postavila Đavolovog pisca. I ja sam u oba kruga imala problem sa iščitavanjem većine priča. Ne leže mi, ne klize, ne obraća se pažnja na ritam, na rečenični sklad. Baš zato je svedenost dobra vežba, i prvi cilj u ovoj priči upravo je bio da klizi, da bude izrazito lako čitljiva, a da ne izgubi na misterioznosti i upečatljivosti.

Svedenost/klizavost/čitljivost mogli bi da budu zadaci u sledećem krugu. Da se odmorimo malo od traženja smisla i logike...

Boban

Problem je što ovde baratamo sa jednom polupismenom gomilom nervoznih klinaca željnih slave i spremnih da na pisanje rečenice potroše sekundu više nego što im treba da je otkucaju; što ljudi radije napišu novu "priču" nego da bace oko na prethodnu. Što smo na kraju krajeva svesni da postoje realno nepismeni ljudi (Vidojković) sa više objavljenih knjiga kod renomiranih izdavača i da to kao da nikome ne smeta. Baljezganje i povraćanje je postalo sastavni deo književnih promocija, lepa reč se sve manje ceni. A internet, skraćeno izražavanje u savremenoj komunikaciji, ošišana latinica i takve novotarije tek treba da uzmu svoj danak u krvi...

Josephine

Blah, iskucala post, pa ga obrisala.

Neću da rizikujem predlaganje teme koju si ti već napisao još pre nego što sam se rodila. Samo ću reći da je krug sa primarnim ciljem rečenične svedenosti dobar filter za (ne)pismene.

Stipan

polupismena gomila nervoznih klinaca željnih slave i spremnih da na pisanje rečenice potroše sekundu više nego što im treba da je otkucaju se nikada ne bi izložili Bobanovom gnevu, nego bi obijali pragove Alnarija i Lagune, ili mi bar moj ego tako govori.

Josephine

Stipan

Ne ceniš baš previše svoje sagovornike... Ili mi se to pričinjava?

scallop

Petljaš se dok sa Bobanom otkrivaju toplu vodu. Trebalo je da se ne buniš nego da i ti napišeš: "Da, svakako, baratamo sa... itd." Tako od ja postaješ mi i sve je OK.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Eh, ne može svako sa Bobanom da otkriva toplu vodu... očigledno.

Stipan

Nije u pitanju pobuna, u pitanju je...
Šta li ono beše?

Josephine

... a volela bih da zadatak u sledećem krugu bude romantičan.

Plut

Quote from: Boban on 03-02-2011, 01:53:53
I nemojte da mi oftopikujete mnogo, imate okolo već dobrano kontaminirane teme pa se igrajte tamo.

Opet ste neposlušni. A lepo vam je rekao.

Stipan

A ti si mi Plut kao neki glas savesti?
Što bre nisi romantičar kao D.?

Plut

To je teško postići.

Ali ne, ne. Nećete me navući na oftopikovanje ovde. Ja znam šta znači hijerarhija i gazdina volja. A ne.

angel011

Quote from: Stipan on 03-02-2011, 09:44:33
polupismena gomila nervoznih klinaca željnih slave i spremnih da na pisanje rečenice potroše sekundu više nego što im treba da je otkucaju se nikada ne bi izložili Bobanovom gnevu, nego bi obijali pragove Alnarija i Lagune, ili mi bar moj ego tako govori.

Ti nisi video raznorazne priče postovane na ovom forumu?

Osim toga, da bi obijali pragove Alnarija i Lagune, moraju prvo da napišu roman, što je pozamašan posao na koji neretko nisu spremni. Znatno je lakše skucati polupismenu kratku bezvezariju i onda smarati po forumu kako je to zapravo odlično delo samo su oni neshvaćene napaćene dušice buhuhušmrcjecsamosažalj. Or something.

Predlog teme za radionicu: neko se budi pored nekoga/nečega što nikako nije očekivao/la u svom krevetu (ili gde se već probudi).
We're all mad here.

boki77

I da bude horor. To nisam pisao. Ako je rečeno da bude nešto što zajebanije, onda, od mene, horor.

boki77

http://kreativnopisanje.com/radovi_polaznika/Dragana-Matovic_Djavolov-pisac.pdf

Priča mi je ok, nadao sam se da neće biti kliše kraj - preeeviše se radilo sa đavolom koji nudi uspeh u zamenu za poklanjanje. Od Biblije naovamo toga ima na pregršt. Ipak, kraj je po učinku sličan, iako ne isti. Da je nekako izradio đavola i pretvorio ga u liču sekretaricu... :)
Ali dobro - tečno je i čitljivo.

Суба

Друг Боки би да лудује.  xcheers И ја сам за нешто мучно feat. грозно, с обзиром на то да нисам стигао да испишем ништа за фебруарско натјецање.

Josephine

Quote from: boki77 on 03-02-2011, 11:44:29
http://kreativnopisanje.com/radovi_polaznika/Dragana-Matovic_Djavolov-pisac.pdf

Priča mi je ok, nadao sam se da neće biti kliše kraj - preeeviše se radilo sa đavolom koji nudi uspeh u zamenu za poklanjanje. Od Biblije naovamo toga ima na pregršt. Ipak, kraj je po učinku sličan, iako ne isti. Da je nekako izradio đavola i pretvorio ga u liču sekretaricu... :)
Ali dobro - tečno je i čitljivo.

Kraj je daleko od klišea, vidljiv u samo jednoj rečenici, ali sam već previše rekla. Razgrnite sami slojeve.

Ko nađe bar dva značenja (od tri, možda čak i četiri koja sam imala na umu sa ovim krajem), ali da pogodi ono primarno, ima pivo od mene.

Pisanje nije samo pisanje, već i čitanje. Potrudite se.

Odseći će "gazda" višak.

lilit

Meni bi prijalo da pročitam kako zamišljate neki microbiological threat, na Zemlji ili u svemiru. Samim tim što je tema dosad naširoko obrađena u vascelom svetskom SF-u, bilo bi lepo pročitati priče sa manje klišea, a više (novih) ideja.  :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Plut

Da budem iskrena, malo mi je već dosta Faustovskog sindroma. Svakodnevno ga, još uvek, viđamo. I sama se nekako pronalazim u toj ulozi, možda je to razlog.

No, kako god, mnoge priče su do sada puno puta ispričane, ali se i danas mogu naći dobri varijeteti. Kao primer bih navela Mr. W. Allena i njegovu priču o grofu Drakuli. Predivna pričica, toliko jednostavna, a vrlo duhovita. Oni koji ga ne vole da su ućutali!!!

Moguće da mi, onda, ni ova tema ne bi smetala, ako bi bila valjano urađena.

Dakle, mene ova priča i nije nešto mnogo dotakla, uredno napisana, ali previše objašnjavanja, rečenice mi zvuče školski naivno, sve je nekako pod konac, a opet fali nešto.
I reči "napisao je", "otkucao je" i slično objašnjavanje posle navodnika treba svesti na minimum. Vrlo često se podrazumeva da je neko nešto napisao, rekao, otkucao... ne mora mu se još posle i objasniti da je to stvarno taj neko napisao, rekao, otkucao. Ovo se ne odnosi, izričito, na ovu priču. Uopšteno ja.

Josephine

Da li se nešto podrazumeva ili ne, zavisi od proznog glasa, draga Plut. :]

Faustovska tema bila je "nametnuta", pa samim tim i izazov za pisanje.

Čikanje u vezi sa krajem (koji niko ne komentariše?) najviše je upućeno Stipanu na proveravanje IQ-a...

boki77

Kad završim priče sa konkursa, ponovo ću baciti pogled na ovo. Ipak, ako ne vidim to što si imala na umu, smatraću to lošom realizacijom. Ali dobro - to sam samo ja.

Pogledaću, pa ću videti.  xremyb

Josephine

U stvari, predavači na radionici su skapirali... i par mojih prijatelja. Išlo je to na proveru kapiranja, ne brini.

Plut

Quote from: D. on 03-02-2011, 12:22:48
Da li se nešto podrazumeva ili ne, zavisi od proznog glasa, draga Plut. :]

Zavisi od toga kako/da li će me pisac navesti da nešto podrazumem ili ne.

boki77

Sintetik, nije isto kad pišeš 2 ili 3 priče - ja sam napisao 3 - sa različitom tematikom, kao 1 sa skoro 8ooo k. Pravilo je bilo da priča stane u 6000k. Pravilo je bilo da svako može da pošalje do 3 priče. Pravilo je i da se tri tačke ne stavljaju bilo gde, i da se strana imena ne pišu onako kako se pišu u dotičnom jeziku.
Prouči pravila.

Sintetik editova post. Ajd, ostaviću ovo ovde. (...)

SuperSynthetic

...brate matematika je matematika...nemoj da filozofiras...i teras vodu na svoju stranu...

...mislim da nema smisla nekima zamerati sto su presli 6k dok su drugi ladno poslali 12k u dve price...stvarno...

Jednostavno te price koje imaju visak karaktera zamislite u vise delova kao prica 1. prica 2. i end of story.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

boki77

Quote from: D. on 03-02-2011, 12:26:07
U stvari, predavači na radionici su skapirali... i par mojih prijatelja. Išlo je to na proveru kapiranja, ne brini.

Ne brinem. Pogledaću. Ako ne vidim znaću da ne spadam u tvoju ciljnu grupu.

scallop

Jeste li vi normalni? Pored ovog horor maltretiranja na temi koja traži duhovitost vi biste horor? Pravac CultofGhoul. Ili napravite radionicu na horor odeljku. Mislite da će nam biti bolje ako možete da zamislite gore? To i jeste namera onih koji vam toliko horora serviraju, to nije upozorenje kojim se fantastika bavi, to je kuvanje žabe na toplo.
Predložio bih nešto patketično, ali se plašim Đeka. Zato, predlažem - jutro u bisernoj kosi.

D: opet šapućeš čitaocu. Samo napisano govori, pisac je tu izlišan.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Boki, ti si odavno upao u moju ciljnu grupu. Kao i Plut, samo što ona voli da se igra mačke i miša. :)

Plut

Manite se vi ciljanja u mene, moliću lepo.  xblos