• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Moguće teme za naredne radionice

Started by Boban, 03-02-2011, 01:53:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Džek

Hm, moj prvi "ozbiljan" rad od pre par godina bi parodija na sve poznatije sf filmove i pokoje delo, i to na 115 hiljada karaktera. Nije mi uopšte teško palo da to sve smiksam, da priča ima početak, sredinu i kraj.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

džek, kako god da se pogleda, ti si daleko od ozbiljnih radova...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Džek

Zato sam stavio "ozbilan" u navodnike.

pokojni Steva

Prsten nikad nije skidala, ni onda kad se nabola na zarđali ekser. Sačekala je da prst sasvim pomodri i utegne se kao šljiva. Skinula je paukov pojas, sveća je već dogorevala. Otišla je u seosko kupusište, nema i iskrena. A kupus ima lišće kao slon uši. Slon živi u Africi i Aziji, ima ga i po ZOO vrtovima, najveća je kopnena životinja, mnogo jede pa mu je i govno ovećih dimenzija...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

angel011

Quote from: Mouchette on 06-02-2011, 12:04:38
Mislim da su horor i parodija veoma dobri predlozi za naredne radionice (iako se meni nijedan od njih ne dopada  :( ). Čini mi se da ovde nisam jedina koja piše da bi se zabavila, pa u ime nas koji ne želimo da budemo Pisci predlažem igrarije poput ove: dobijemo desetak zadatih reči koje moramo da iskoristimo u priči. Na primer, treba napisati priču sa imenicama ekser, pauk, sveća, prsten... Mislim da bismo se zabavili i pisanjem i čitanjem tuđih radova. Eh, znam šta će sad na ovaj moj predlog reći 'ozbiljni' pisci koji od radionice očekuju više, pa neka ne troše reči i nek pokušaju da zaborave da su ovo pročitali   :D

Nemam ništa protiv da ovo bude više igraonica nego radionica, samo da se zna šta je, da ne bude ni tamo ni ovamo. :)
We're all mad here.

Josephine

Osnovni radioničarski metod učenja je učenje kroz igru.

SuperSynthetic

He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

boki77

Quote from: D. on 06-02-2011, 13:17:16
Osnovni radioničarski metod učenja je učenje kroz igru.

He, he - za koji uzrast? ;)

Josephine

Za sve uzraste, a najviše za odrasle. Za one koji su zaboravili da se igraju i postali namrgođeni, kruti, nervozni i emotivno zatvoreni "odrasli".

boki77

Pazi, to je mač sa 2-3 oštrice. Za nečije emocije je možda bolje da su zaključane.

Plut

Ja, zaista, ne znam nikoga ko ne voli da se igra.

Josephine

Boki, široka je to tema. Zlo na ovom svetu ima samo jedan uzrok - zaključane emocije.

Ne kažem da i zlo nema svoju funkciju na planeti...

Džek

Quote from: Plut on 06-02-2011, 13:47:42
Ja, zaista, ne znam nikoga ko ne voli da se igra.

Ima ih, samo što ne vole normalno, nego onako "kinki" nastrano...

scallop

To sa 10 reči bilo bi zanimljivo da pre petnaestak godina vođa "Gratefull Dead" nije u jednoj radio emisiji naizust igovorio svih deset zabranjenih reči u elektronskim medijima. Tek da pokaže da je taj eksces lako izvodljiv. To što je kuća "RCO" (koja je emitovala) za tri godine prestala da postoji je druga priča.
Bolje je bilo da postoji ključna rečenica sa kojom i oko koje priča mora da se izgradi. Takve radionice smo imali.
Mogu ja da se iživljavam sa hororom tipa "Bila dva zombija - Mujo i Haso", ali i u humor-radionici je bilo previše horora. Možda bi nekima prijalo i malo EF. Zadati period, pitanje ima magije nema magije i zaplet, pa da vidimo.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mouchette

Quote from: SuperSynthetic on 06-02-2011, 13:22:54
...prica...

Skok sa Mosta

Jadna njegova majka i blago njegovoj devojci  xrofl
http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

Josephine

Quote from: scallop on 06-02-2011, 14:03:03
Bolje je bilo da postoji ključna rečenica sa kojom i oko koje priča mora da se izgradi.

Sviđa mi se.

Ja sam i dalje za romantičnu priču.

Plut

Ali nemojte zadavati da bude smešno, hororistično, parodično, efeistično i blablabla, ko boga vas molim  :cry: :cry: :cry:

Mouchette

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 06-02-2011, 13:15:06
Prsten nikad nije skidala, ni onda kad se nabola na zarđali ekser. Sačekala je da prst sasvim pomodri i utegne se kao šljiva. Skinula je paukov pojas, sveća je već dogorevala. Otišla je u seosko kupusište, nema i iskrena. A kupus ima lišće kao slon uši. Slon živi u Africi i Aziji, ima ga i po ZOO vrtovima, najveća je kopnena životinja, mnogo jede pa mu je i govno ovećih dimenzija...

Ili, Stevo, kako to mudro kaže narodni pevač:

Zasto nosis prsten moj
kad si ekser dao njoj?
Zar bi opet svećom zvao
ono što je pauk tkao?
http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

Agota

bajka

u duhu poezije
jebem li ti krvavu majku
ne pricaj mi pred spavanje bajku,bajku,bajkuuuuuu
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Perin

Quote from: agota on 06-02-2011, 14:56:55
bajka

u duhu poezije
jebem li ti krvavu majku
ne pricaj mi pred spavanje bajku,bajku,bajkuuuuuu

Vidim, sluša se Satan Panonski... :)

Agota

Ma koji crni satan to sam slusala  u srednjoj, ne znam koji mi djavo pade na pamet ova pesma.Nisam nostalgicna ,pa sad ono da se vracam na pravce sta sam sve slusala, mnogo,mnogo  sam menjala zanrove i sad to radim, moja kolekcija je potpuno nenormalna.Nidje veze jedno s drugim nema.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Mims

tema za sledeću radionicu - muzika i njeno dejstvo na duh, telo i odelo.
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Gudeja

E, to je odlična ideja. Neću da lajkujem jer se ježim od te reči ali... :| :| :|
"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

Agota

Quote from: Mims on 06-02-2011, 21:47:34
da, fina ideja  :)

Boban

Onako uzgred, jesi li čitala "Sonatu bez pratnje" Orsona Skota Karda?
Najlepša priča ikada o muzici i njenom delovanju na duh, telo i ostalo.
Kada postoji jedno ovako veličanstveno delo koje u potpunosti odgovara datoj temi, nekako mi se odsecaju noge i ruke...

Ygg

I meni je odmah napamet pala ta priča. Mislim da su je u Siriusu preveli kao Nijema sonata.
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Mims

Quote from: Boban on 06-02-2011, 23:10:21

Onako uzgred, jesi li čitala "Sonatu bez pratnje" Orsona Skota Karda?
Najlepša priča ikada o muzici i njenom delovanju na duh, telo i ostalo.
Kada postoji jedno ovako veličanstveno delo koje u potpunosti odgovara datoj temi, nekako mi se odsecaju noge i ruke...

Nisam čitala, ali hoću.

Mislim da je ideja prilično fleksibilna i da može da se na različite načine obradi. Ali dobro, nećemo seći ekstremitete Sonati bez pratnje.

Trenutno mi je primamljiva ideja uticaja neke od umetnosti na duh, telo i odelo, ali je sve to već iskorišćeno.

Možda tema može da bude sinestezija. (mada je, kontam, i to iskorišćeno x puta)
sheep happens.

Boban

Idealna tema ima neke zadate okvire, ali ne prestroge, dakle, da tera na razmišljanje i dovijanje, ali ne da ubija u pojam svojom složenošću i preduslovima. Mi ovde kao vežbamo pisanje i za vežbu su potrebne određene smernice; slobodno pisanje može svako za sebe da isprobava.
Drugo, nije ni bitno da li je neko ozbiljan pisac s ozbiljnim ambicijama ili samo piskara; računa se krajnji ishod a to često ume da bude bolje kod onih koji su opušteni i rade više za svoju dušu nego kod onih koji su stegnuti i stalno gledaju da zadovolje sve potencijalne čitaoce.
Pravilna mera svega je najbolja; a to pokušavamo malo da vežbamo ovde.

Melkor

Quote from: Mims on 07-02-2011, 02:31:14
Možda tema može da bude sinestezija. (mada je, kontam, i to iskorišćeno x puta)

Synesthesia in literature   :lol:
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Mims

Ma znam, nego sam ja neopostromantičar, pa bih da porađam stare ideje :)
sheep happens.

analogdigit

Od svih žanrova SF-a, meni je najdraži Hard SF. Baš bih boleo da jedna od tema bude nešto u tom maniru. Možda da se poigramo sa veštačkom inteligencijom ili drugačijim oblicima života ali da ostane o domenu hard SF-a... Znači, što je moguće preciznija, bar sa naučne strane, proekcija nekog zamišljenog događaja ili situacije.

Takođe volim da čitam i o tehnološki naprednoj budućnosti, tako da bi jedna od tema mogla da bude recimo futuristički grad ili neka napredna civilizacija koja je do te mere različita od onoga što danas imamo da može izgledati kao vanzemaljska kolonija. Nešto poput "Bogovi lično" od Isaka Aimova.... ali u našoj domaćoj režiji.

mac

Kakav god da je zadatak svako može da ubaci dodatne uslove, kao što je hard SF okruženje.

analogdigit

Quote from: mac on 08-02-2011, 16:15:27
Kakav god da je zadatak svako može da ubaci dodatne uslove, kao što je hard SF okruženje.
Naravno to stoji, nego htedoh baš da naglasim da bi zadatak trebao da bude ,obavezno hard SF okruženje... otkud znam, deluje mi zanimljivo....