• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vlastimir, poslednji paganski vladar Srba

Started by Суба, 04-02-2011, 09:19:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Albedo 0

Jedino ako misliš da su Marko i Šarac vino pili :)
Vegetarijanci krvopije bre!

Quote from: Mims on 05-02-2011, 18:51:38
To je samo za nas pagane :) Mi imamo slobodu izbora :lol:

pokojni Steva

Skadar se zidao pre pokrštavanja? Molim za ozbiljnost...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Суба

Стево, није поента у историјској тачности, већ у језивој пракси коју је налагала претхришћанска вера. Сунце ти твоје, ти мора да си из Иђоша.

pokojni Steva

Oma posle iđoške krivine i Šumica.

boki77

Quote from: Bata the Životinja on 04-02-2011, 12:31:27

Pravoslavci nisu imali inkviziciju, nisu palili vještice itd... to su ipak zapadnjaci radili

Apsolutno. Problem kodljudi ovde je što,ako ne čitaju loše prevode knjiga,a ono bar gledaju revše filmova, i primaju zapadno poimanje hrišćanstva, tačnije rimokatoličko (a oni prisvajaju celovitost - katoličnost - crkve za sebe). Iz tog ugla, hrišćani su zločinci koji su koristili lomaču. Glupost.

Onda se navode druge, takođe pogrešno protumačene stvari. Ubijalo se u ime hrišćanstva. Ono što bih ja voleo da čujem, jeste da li postoji jedno ime zbog kojeg se nije ubijalo? Sport (kad će derbi?!), umetnost, ljubav, pare, uticaj, pare... ??

boki77

Quote from: Nightflier on 04-02-2011, 14:52:48

Vizantija je sprovodila poprilično ugnjetavanje monofizita, koliko se sećam.

Vizantije je sprovodila i poprilično ugnjetavanje pravoslavaca. Pogledaj događaje iz 8. i 9. veka, i ikonoboračke krize. Guglaj, naći ćeš na wikipediji, a ako malo bolje pogledaš i na projektu Rastko.

Poenta je - svaka država će uništavati one koji joj stoje na putu.

boki77

Quote from: Mims on 04-02-2011, 17:17:02
U samom naslovu teme postoji velika greška. Nije sve prehrišćansko pagansko. I za neke pagane bi možda bilo uvredljivo da ih smeštate u taj kontekst.

Vi hrišćani se svi nešto prenemažete da niko ne mora da veruje u Hrista, ali mora da poštuje to u šta vi verujete. Zašto vi onda ne poštujete tuđa verovanja i neverovanja?

Na dva sata imam net, pa da pogledam i tvoje postove.
Ovako nešto bi rekao i Čeda Jovanović. Ali ajde.
Evo ja sam hrišćanin. Zašto mi stavljaš rečiuusta. Poštujem i islam i dalekoistočne religije, i svaku drugu erligiju koja nosi crtu etike. Jako je zanimljivo što post počinješ sa tim da se mi hrišćani prenemažemo (vređaš), a onda tražiš poštovanje za sebe.
U svakoj religiji postoje ostrašćeni ljudi. Ali u religiji (kao sociološkom pojmu) postoje elementi koji se sastoje i u modernom ateizmu. Ostrašćenici i sa jednii sa druge strane su podjednako loši.
Ostrašćenost izvire i iz tvog post. Ne vidim da je ovde iko rekao "vi, ateisti se prenemažete"; na radionici niko nije napisao priču o "bezumnim ateistima", a i u januarskoj i u februarskoj radionici imaš takvo poimanje vernika. Tvoj problem je što ti je sve uvredljivo. A nikoga nije briga za to.

Pagansko nije po sebi uvredljivo; označava period, korak u vremenu.

boki77

Quote from: Mims on 04-02-2011, 17:53:34
Otišlo dete da se zabavlja, moglo mu se (o tome više u jednoj fusnoti u kojoj se tadašnji poglavar (?) žali na njegovo ponašanje).

xrofl xrofl xrofl
A sad da malo stanem, zavrtelo mi se u glavi. Jedan poglavar? Moglo je da stoji i jedan homosapijens, ili jedna ličnost; dašak vetra  xrofl
Elem, taj "poglavar" se zvao Dimitrije Homatijan, i nije se žalio na Savino monaško držanje, nego na njegovu želju da dobije autokefalnu crkvu. "Poglavar" je bio podređen carigradskom patrijarhu, od koga je Sava na kraju i dobio zvanje arhiepiskopa.

boki77

Quote from: Mims on 04-02-2011, 18:12:48

Hrišćanstvo je esencija neslobode i uslovljavanja.

Shodno Bobanovom ispitivanju novih nikova, ja bih pitao tebe šta si pročitala od hrišćanskih spisa?

boki77

Quote from: Cornelius on 04-02-2011, 18:30:16
OK, Mims. Nemam nameru da se natežem sa tobom i da ti ovde ispisujem čitave stranice pravoslavlja. Ako te zanima, ti ćeš naći. Ako te ne zanima, ti ćeš ostati na stavovima koje si izrekla. Sloboda volje i delovanja.

Svaka čast.  xjap Ovde i ja silazim.

boki77

Quote from: Alex on 05-02-2011, 01:43:31

Sve duše će biti spašene (od nečega?) onih koji zaslužuju. A ne samo sebični pravoslavci.

Zanimljiv je strah i zapitanost ateista nad spasenjem. Zašto ga ima toliko? Zašto se ja ne brinem da li će me Alah spasiti? A, da - zato što me ne interesuje.
Ako veruješ da Bog ne postoji, čemu rasprava?

Plut

Ala si se ti razgnevio, maaaajko moja.

Meho Krljic

Ali Alah JESTE Bog. Mislim, Al'lah i znači "jedini bog".

scallop

To mu je u opisu radnog mesta. On mora da zna za razliku od "ostrašćenih".
I,da, nekada nije smelo da se pominje Njegovo ime. Videti kod Artura Klarka.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

boki77

Ma znam, Meho*, ali sam hteo da kažem nešto drugo. Pod Alahom sam hteo da kažem bog druge religije osim hrišćanske.

* u svim semitskim jezicima al, el, i il su oznake za boga. Zato imaš imena Dan-il (bog je moj sudija), Mihail (kop je kao bog)... Il je u semitskom od elohim (tanko "h").

boki77

Quote from: scallop on 06-02-2011, 13:25:19

A imaš i u Bibliji ;) Jevreji su, pre preseljenja u Vavilon, samo jednom godišnje spominjali Njegovo ime - Jahve (što znači "ja sam onaj koji jesam"). I tada je to proiznosio prvosveštenik.

lilit

Quote from: boki77 on 06-02-2011, 13:27:34
Ma znam, Meho*, ali sam hteo da kažem nešto drugo. Pod Alahom sam hteo da kažem bog druge religije osim hrišćanske.

* u svim semitskim jezicima al, el, i il su oznake za boga. Zato imaš imena Dan-il (bog je moj sudija), Mihail (kop je kao bog)... Il je u semitskom od elohim (tanko "h").

Moguće da ću da pojednostavim, ali ako pravoslavlje poštuje sve religije (konsekventno i njihove bogove), da li to znači da priznaje i ostale bogove ili poštuje samo vernike bez bogova? A ako je ovo drugo u pitanju, šta ćemo onda s poštovanjem? Ne provociram, zanima me.  :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

boki77

Pravoslavlje poštuje etičnost drugih religija. To je suština (ujedno se tu vidi i poštovanje izbora, ali ajde...). Ne poštuje se drugi bog (ako bi smatralo da drugi bog postoji, onda bi ono - pravoslavlje - prestalo da postoji), već ljudi.
Po pravoslavlju, svaki čovek u sebi nosi potenciju božanstva. Ali, da bi se čovek konačno i obožio, potrebna je zajednica sa bogom. Zato se u pravoslavlju poštuje svaki čovek, bez obzira na veru/neveru.
U novom zavetu imaš, recimo, savet apostola Pavla, gde kaže da se muž ne razdvaja od žene ako paganka, niti žea od muža u suprotnom. To ima i dublji smisao, ali da ne preterujem ;)

pokojni Steva

Aaa, znači zato Pravoslavci peku roštilj nad džamijama. Ja sam mislio da je to samo zbog dostupnosti drvene građe.

Mims

@boki77

Ok, boki, da ne odgovaram na svaki post posebno.

Žao mi je što sam ti "stavila reči u usta" i što sam te uvredila. Mene je prvobitno naslov uvredio (hipotetički) pa sam došla da vidim o čemu se radi.

Čitala sam Bibliju i polagala ispit iz biblijske književnosti, i čak kada se posmatra kao književno delo meni nema neku posebnu vrednost. Ali dobro, ima smešnih delova.

sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

boki77

Ok, to je tvoj stav. Vidiš da možemo lepo da se složimo u neslaganju?;)

Mims

Naravno da možemo. Evo stiže i smajli  :)
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Ygg

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 06-02-2011, 13:48:15
Aaa, znači zato Pravoslavci peku roštilj nad džamijama. Ja sam mislio da je to samo zbog dostupnosti drvene građe.

xrofl
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

morbius

Quote from: boki77 on 06-02-2011, 13:29:09
Quote from: scallop on 06-02-2011, 13:25:19

A imaš i u Bibliji ;) Jevreji su, pre preseljenja u Vavilon, samo jednom godišnje spominjali Njegovo ime - Jahve (što znači "ja sam onaj koji jesam"). I tada je to proiznosio prvosveštenik.

"Jahve" je treće lice imperfekta od blagola "biti", neki najtačniji prevod bi bio "jeste". Ne zna se koliko je to ime staro, ali verovatno je usvojeno umesto ranijeg imena Ba'al koga su takođe slavila druga semitska plemena sa kojima su Jevreji došli u zavadu.
Why me?

scallop

Nisam znao da su imali treće lice imperfekta od blagola biti!!! :? Ja mislio da je to od - Jašta! Ba'al je straaašno slično.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

lilit

Quote from: scallop on 07-02-2011, 15:14:30
Nisam znao da su imali treće lice imperfekta od blagola biti!!! :? Ja mislio da je to od - Jašta! Ba'al je straaašno slično.

Pa valjda su se zavadili i hteli nešto sasvim drugačije.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

boki77

Quote from: morbius on 07-02-2011, 15:04:43

"Jahve" je treće lice imperfekta od blagola "biti", neki najtačniji prevod bi bio "jeste". Ne zna se koliko je to ime staro, ali verovatno je usvojeno umesto ranijeg imena Ba'al koga su takođe slavila druga semitska plemena sa kojima su Jevreji došli u zavadu.

Ba-al nema veze sa Jahveom. Baal je bozanstvo Tira, Sidona, Askelona... / predela u koje su Jevreji dosli stotinak godina nakon sto su znali za Jahvea. Druga stvar, jevrejski lingvisti izucavaju poreklo Jahvea stotinama godina. Reci nesto ovako na precac je poprilicno neoybiljno.

morbius

Quote from: boki77 on 07-02-2011, 20:19:41
Quote from: morbius on 07-02-2011, 15:04:43

Ba-al nema veze sa Jahveom. Baal je bozanstvo Tira, Sidona, Askelona... / predela u koje su Jevreji dosli stotinak godina nakon sto su znali za Jahvea. Druga stvar, jevrejski lingvisti izucavaju poreklo Jahvea stotinama godina. Reci nesto ovako na precac je poprilicno neoybiljno.

Ba'al je božanstvo proto-semitske religije i bio je slavljen od strane svih svih semitskih naroda i onih koji su religiju poprimili od njih. Slavili su ga Feničani, Kartaginjani, stari Arapi, svi redom. Zna se prilično pouzdano da su ga kao vrhovnog boga slavili Hiksosi, pri stapanju njihove i egipatske religije bio je identifikovan sa egipatskim bogom Setom. Ako su Jevreji stvarno Hiksosi (a najverovatnije jesu) onde je Ba'al njihov bog koga su poneli iz Egipta.
Why me?

boki77

Au... Jevreji i Hiksosi (ili Hiksi)... Previše za mene. Nisu ga slavili svi redom; semiti pogotovo. Jevreji jesu, ali kad pričamo o Jevrejima od 15-11. veka pre Hrista (pa čak i kasnije) treba imati u vidu njuhovih 12 plemena; kako oni to često navode - Jevreji od Dana do Virsaveje.

Pazi, koren problema tvoje i moje rasprave verovatno leži u tome što ti misliš da su Jevreji Hiksi (za šta ne da nema istorijskog dokaza, nego je na nivou paušalne konstrukcije), a ja mislim da nisu. Glupo je nastavljati raspravu u tom pravcu.

Uzgred, o poreklu Hiksa ima, čini mi se, 5-6 teorija. A da su to bili Jevreji to je već suludo. Jevreji su semiti; Hiksi nisu. Hiksi su bili vladari u Egiptu, Jevreji robovi...
Ali dobro. Ja se držim jevrejskih lingvista (pogledaću tačne autore, pa ću okačiti). Posebno u raspravi sa Jehovinim svedocima (Jevreji su dokazivali - i valjda dokazali - da se Jahve izgovaralo kao J-hve, ili J-hova, a nikako Jehova itd.). Problem sa jevrejskim pismom je nepostojanje samoglasnika. Time su se bavili masoreti... i došli do zaklučaka o starojevrejskom jeziku.

džin tonik

mozda mi mozete pomoci: imate li kakvog boga koji nudi znatan dobitak na lutriji ili kucu? jedno vrijeme sam trazio informacije kako stovati fortunu, no nisam nasao nista konkretno. vidim da se razumijete u bogove. hvala.

Суба

Пробај са Јуром Францетићем, чујем да је био непобедив док га сељаци нису изболи вилама.  xrofl

Суба

morbius

Quote from: boki77 on 10-02-2011, 18:17:41
Au... Jevreji i Hiksosi (ili Hiksi)... Previše za mene. Nisu ga slavili svi redom; semiti pogotovo. Jevreji jesu, ali kad pričamo o Jevrejima od 15-11. veka pre Hrista (pa čak i kasnije) treba imati u vidu njuhovih 12 plemena; kako oni to često navode - Jevreji od Dana do Virsaveje.

Pazi, koren problema tvoje i moje rasprave verovatno leži u tome što ti misliš da su Jevreji Hiksi (za šta ne da nema istorijskog dokaza, nego je na nivou paušalne konstrukcije), a ja mislim da nisu. Glupo je nastavljati raspravu u tom pravcu.

Uzgred, o poreklu Hiksa ima, čini mi se, 5-6 teorija. A da su to bili Jevreji to je već suludo. Jevreji su semiti; Hiksi nisu. Hiksi su bili vladari u Egiptu, Jevreji robovi...
Ali dobro. Ja se držim jevrejskih lingvista (pogledaću tačne autore, pa ću okačiti). Posebno u raspravi sa Jehovinim svedocima (Jevreji su dokazivali - i valjda dokazali - da se Jahve izgovaralo kao J-hve, ili J-hova, a nikako Jehova itd.). Problem sa jevrejskim pismom je nepostojanje samoglasnika. Time su se bavili masoreti... i došli do zaklučaka o starojevrejskom jeziku.

Hioksosi su bili Semiti, tu danas skoro da i ne postoji sumnja. Ranije neke egzotične ideje da su oni bili Hurioni ili Arijevci su pale u vodu. Nema dokaza da su oni zaista današnji Jevreji, ali puno stvari u celoj priči se jako dobro uklapa. Nije teško zamisliti kako bi njihov ponos mogao da izvrne stvari i od tlačitelja napravi potlačene ili da sramni progon pretvori u smelo bekstvo. Jevrejima je oduvek dobro ležalo izvrtanje istorije.
Why me?

boki77

Na historiju je pre dva-tri meseca bila emisija gde se kaću da se ne zna kog su porekla.
Neću insistirati na tome, jer ne mogu da dokažem. Ipak, to jesam video, pa ne mogu da prihvatim ni tvoj stav (iz, takođe, neobjavljenih izvora).

Суба

Нема теорије коју је иједан историчар износио о пореклу Хикса, а да је неко други није побио. Извори о њима су јако оскудни, већина потиче из много каснијег периода. Остаће загонетка. Ит дис.