• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

1300 godina kontinuiteta Srbije

Started by Boban, 06-02-2011, 02:46:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pokojni Steva

Životinjo, Ustav Sirbistana u VOŠI nije prošao! Dokle da to ponavljam? Batrgajte se koliko oćete, Vojvođani su rekli ne Srbiji kad su rekli ne tom (okupatorskom) vrhovnom zakonskom aktu. Dodao bih, i pored svih marifetluka, lopovluka, laganja i Cesidovih podmetačina, Ustav je u VOŠI mrtvorođen. Tako da VOŠA, voljom Vojvođana, nije deo Sirbistana. Neznam o čemu vi pričate?
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

pokojni Steva

Ma turio sam pred Savajta i smajlić, di ću čoveka dirati. Savajt rules, OK! :-)

Franz Xaver von Baader

Quote from: Bata Životinja on 25-02-2011, 20:10:13

Ja uopšte nisam iznosio argument ++osjećaja zajednice'', ako hoćeš da se nadovežem na to tvoje batrganje po socijalističkim zgradama, onda je princip čistog računa i duge ljubavi taj da ti možda trošiš manje vode, ali ti nisi izgradio vodovod, čak ni sve slavine u svom stanu itd...

ti si jeftino patetizirao o "tinejdžerskim sebičnostima" jer tobože imaš širu građansku svijest, socijalni osjećaj štoviše
a ja ti kažem, jednako kao što ti podmećeš svoj 'argument', može ti se podastrijeti jednak odgovor: pod krinkom socijalnog osjećaja i zajedništva proturaš svoje sebične ciljeve

što se tiče druge primjedbe, naravno da ja nisam izgradio vodovod, ali pogodi što! nisi ni ti!!!
ta bi primjedba imala smisla da si mi ti sve platio i izgradio, čitavu infrastrukturu, e a sada ja lijepo sve to nosim sa sobom i plaćam samo svoju vodu
međutim taj slučaj je gotovo fikcija budući da ONAJ KOJI JE BOGATIJI, GOSPODARSKI USPJEŠNIJI, ODVAJA VIŠE SREDSTAVA U ZAJEDNIČKU KASU ILI CENTRALNU KASU.
ako je vojvodina gospodarski uspješnija, ona je ujedno više izdvajala u famoznu centralnu kasu, a IZ TOG NOVCA SE RADILA I IZGRADILA INFRASTRUKTURA, pa i vodovodi ako već hoćeš
opće je poznato da su hrvatska i slovenija izdvajale taj višak za vječno nerazvijene, novac se slivao u beograd, a ovi su onda donirali te vječno nerazvijene (jesu li? ili su možda sredstva zadržali sebi? dio sredstava? u svakom slučaju, ODLUČIVALI SU I RASPOLAGALI TIM SREDSTVIMA)

jasno da je vremenom došlo do pitanja preustroja tog centralizma. tzv. čisti računi i hrvatsko proljeće. reforme su bile neminovne.
naravno da ovdje nekoliko slijepaca, među kojima si i ti, brblja skroz nesuvislo, nerazumijevši dinamiku, ne mislivši historijski. pa se tu pozivaju na ustav iz '74. ne shvativši genezu, njegovu povijesnu pripremu. hrvatsko proljeće je jedna takva priprema.

možda uslijedi i vojvođansko proljeće, pa ćeš se čuditi

u svakom slučaju, srbija nije 'izgradila' ostale iz svojih sredstava, tako da su tvoje primjedbe o vodovodu nonsens
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Meho Krljic

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 25-02-2011, 20:39:14
Životinjo, Ustav Sirbistana u VOŠI nije prošao! Dokle da to ponavljam? Batrgajte se koliko oćete, Vojvođani su rekli ne Srbiji kad su rekli ne tom (okupatorskom) vrhovnom zakonskom aktu. Dodao bih, i pored svih marifetluka, lopovluka, laganja i Cesidovih podmetačina, Ustav je u VOŠI mrtvorođen. Tako da VOŠA, voljom Vojvođana, nije deo Sirbistana. Neznam o čemu vi pričate?

Ja sam pravno potpuni laik, pa bi bilo dobro da se objasni, šta to znači da u Vojvodini srpski ustav nije prošao?? Narodna skupština Srbije je usvojila aktuelni ustav i on je time važeći na celoj teritoriji Srbije (heh, u teoriji... jasno je da dobar deo Kosova to tako ne vidi). Da li je potrebno da ga usvoji i skupština Vojvodine da bi bio važeći na toj teritoriji?? Ja ne znam da je to propisano našim zakonima??? Štaviše, znam da se Vojvodina upravo pozivala na važeći ustav kada se radilo na usvajanju statuta Vojvodine...

pokojni Steva

Ustav je bio na referendumu, nemoj me Meho... Seti se, nije bilo davno.

Meho Krljic

Pa, da, i? Referendum je za celu teritoriju zemlje, ne za delove. Istom logikom ja mogu da kažem da ustav ne važi u mojoj kući jer ja nisam za njega glasao na referendumu. Ali jasno je da to tako ne funkcioniše. Plus, ponavljam, usvajanje statuta Vojvodine je proizašlo iz ustava Srbije, na koga su se pozivali predstavnici građana u vojvođanskom parlamentu, dakle, ustav Srbije je apsolutno "prošao" u Vojvodini.

Franz Xaver von Baader

pa da meho, ali 'dijelovi' zemlje ponekad postanu cijele zemlje
ne miješam se u ovo tvoje sa ljuštikinom jer mi ni nije poznato o čemu se točno radi, samo načelna primjedba
tako je devedesetih u hr ili slo bio referendum i građani ovih teoretski 'dijelova zemlje' su se izjasnili da žele autonomiju. i tako bi: dijelovi postanu cijelo

to su ti ta imanentna proturječja, ali naknadno sve sjedne na svoje mjesto;)

Джон Рейнольдс

Quote from: PingvinPatuljak on 25-02-2011, 17:49:35
otuda je sasvim promašena poanta sa "zgradom". to može lijepo zvučati, ali jednako tako može biti i jeftino moraliziranje. recimo, ako se protivniku podmeće da se iza njegove "želje za slobodom, autonomijom" krije obični egoizam, isto tako se može odgovoriti moralizatoru: možda se ispod tvoje želje za zajedništvom krije sitni sebični interes da kroz to zajedništvo ostvaruješ svoje sitne partikularne ciljeve.
recimo, slučaj "zgrade": donedavno smo imali 'zajedničko' brojilo za vodu. pa smo, kao prava složna zajednica, plaćali svi jednak dio. e onda smo lijepo uveli svaki svoje brojilo i sada plaćamo točno onoliko koliko potrošimo. tako su meni računi za vodu lijepo pali. naravno da sam ja onda za "autonomiju", dočim je onaj koji je rastrošno puštao vodu za "zajedništvo" jer sam mu razliku plaćao ja npr. koliko onda vrijedi njegov argument "osjećaja zajednice" kada je sasvim evidentno da se on iz te zajednice okoristi za svoj partikularni, dakle sebični cilj.

Boldovao sam ključne reči. Ti na osnovu nekakve maglovite pretpostavke ("možda") donosiš čvrst zaključak ("evidentno"), tako da ceo tekst pada u vodu.

Tvoj primer sa zgradom je, naravno, loš i vidim da Plutica i dalje ne razume. Naravno da su zajednička brojila za vodu glupost, baš kao što bi zajednički strujomeri bili. Zaista ne znam zašto su postojala takva brojila, možda je problem bio tehničke prirode, možda neka druga. Poenta je da odgajivač krokodila ne treba da plaća isto koliko i smrda koji se kupa jednom mesečno i tu nema spora. Ja sam hteo da ukažem na nešto drugo, a to je da zgrada, baš kao i država, objedinjuje stanovnike čije su potrebe različite od mesta stanovanja, nevezano za to ko su, šta su, čime se bave, itd. Suteren i prizemlje nemaju iste potrebe kao potkrovlje; nema iste potrebe treći sprat i dvadeseti. Na kraju krajeva, zašto su stanovi od drugog do petog sprata skuplji u odnosu na ostale slične kvadrature? Odgovor je jednostavan, stanari su u boljem položaju (dalje od ulice), lift nije neophodan, itd. Isto važi za različite delove iste države, svaki je specifičan po sebi i da bi zajednica uspešno funkcionisala, potrebno je shvatanje potrebe zajedništva. Jasno mi je da sebični pojedinci to mogu da odbijaju, ali zato postoji uređenje države i sistem koji takve stavove ne jebu ni dva posto, a u interesu cele zajednice. Dakle, ponavljam, govorimo o mestu stanovanja, geografskom položaju (odrednici, kako god) a ne o tome da li je neko potrošio više ili manje struje ili vode. Struju i vodu troše svi; lift ne treba svima. Ako to nije jasno, onda jebiga.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Meho Krljic

Quote from: PingvinPatuljak on 25-02-2011, 21:42:31
pa da meho, ali 'dijelovi' zemlje ponekad postanu cijele zemlje
ne miješam se u ovo tvoje sa ljuštikinom jer mi ni nije poznato o čemu se točno radi, samo načelna primjedba
tako je devedesetih u hr ili slo bio referendum i građani ovih teoretski 'dijelova zemlje' su se izjasnili da žele autonomiju. i tako bi: dijelovi postanu cijelo

to su ti ta imanentna proturječja, ali naknadno sve sjedne na svoje mjesto;)

Ma ja nemam ništa ni protiv vojvođanske autonomije niti protiv eventualne vojvođanske nezavisnosti ako tako treba da bude, nego mislim da je argument koji se poteže, da Vojvodina odbacuje srpski ustav, iako se sama Vojvodina na njega poziva preko svojih organa - slab.

scallop

Vidim ja da će srpski autonomaši uz navalu iz bratske Hrvatske prekinuti 1300 godina kontinuiteta Srbije. 
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Albedo 0

Hrvatska naravno ne bi ni postojala 1946. u Ustavu da nisu kao KONSTITUTIVNI NARODI postavljeni i Srbi iHrvati.

1991. ste taj zakon prekršili, dakle, na osnovu logike stvari trebali ste biti kažnjeni za NDH.

Možeš ti da se praviš lud koliko hoćeš, zna se da Republike Hrvatske ne bi bilo da u njenom Ustavu nisu Hrvati i Srbi bili konstitutivni narodi, a Hrvati su to Srbima oduzeli 1991. godine.

Ni zbog kakvog posebnog razloga sem da prave nacionalnu državu unutar avnojevskih granica, u eventualnim pregovorima dobili bi 70% teritorije.

A što se vojvođanske privrede tiče, najrazvijenije privredno područje u Kraljevini SHS je bila Šumadija. Vojvodina je bila poljoprivredno dobro sa tek ukinutim FEUDALNIM odnosima.

Hrvatsko proljeće može da lupa koliko hoće, ali na Hrvatsku je u periodu 1970-1980 potrošeno 90% državnih rezervi Jugoslavije, pa da je Hrvatska činila 50% društvenog proizvoda, opet ste uzeli 40% više na izgradnju sopstvene infrastrukture, samo ni to vas ne uče u lijepoj našoj.

Kad je došlo vrijeme da se to naplati, prije svega jer je turistička infrastruktura izgrađena od zajedničkih para, Hrvatska nije htjela da dijeli zaradu na osnovu onoga što je od zajedničkih para zaradila. Dakle 6 republika investira u hrvatsko primorje, a Zagreb ubire pare? Pa što ne probate isto sa onim Nizozemcima iz Šume Summarum, ili njih ne možete da tretirate kao niža bića?

Dakle, em ste poništili pravni okvir koji je Srbe štitio od novog genocida, em ste lopovi. Pa sad ti to nazivaj proljećnim shvatanjem istorijske dinamike, to se narodski rečeno zove lopovluk i genocid.

džin tonik

i, kako vi srbi sad zivite pod jednom sljivom pored svih tih nepravdi? zar vas dusa ne boli? kad ce opet velika srbija?

Anomander Rejk

Pa ljudi ovde vole Meho da se razmeću bombastičnim izjavama, potpuno zanemarujući činjenice. Ustav je izglasan, i pravno obavezuje sve u ovoj zemlji, i one koji o njemu misle sve najgore. Što se tiče tog famoznog referenduma, koliko se sećam u Vojvodini je bila nešto manja izlaznost , a ne to da nije prošao. Drugo, možda zvuči paradoksalno, ali većina ljudi se slabo interesuje za Ustav i zakone. Nije se ni očekivala velika izlaznost. Sasvim je drugačija situacija sa referendumom o nezavisnosti, koji bi pobudio mnogo veću pažnju. Izlaznost bi bila mnogo veća.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Franz Xaver von Baader

Quote from: John Reynolds on 25-02-2011, 21:50:11

Boldovao sam ključne reči. Ti na osnovu nekakve maglovite pretpostavke ("možda") donosiš čvrst zaključak ("evidentno"), tako da ceo tekst pada u vodu.

Tvoj primer sa zgradom je, naravno, loš i vidim da Plutica i dalje ne razume. Naravno da su zajednička brojila za vodu glupost, baš kao što bi zajednički strujomeri bili. Zaista ne znam zašto su postojala takva brojila, možda je problem bio tehničke prirode, možda neka druga. Poenta je da odgajivač krokodila ne treba da plaća isto koliko i smrda koji se kupa jednom mesečno i tu nema spora. Ja sam hteo da ukažem na nešto drugo, a to je da zgrada, baš kao i država, objedinjuje stanovnike čije su potrebe različite od mesta stanovanja, nevezano za to ko su, šta su, čime se bave, itd. Suteren i prizemlje nemaju iste potrebe kao potkrovlje; nema iste potrebe treći sprat i dvadeseti. Na kraju krajeva, zašto su stanovi od drugog do petog sprata skuplji u odnosu na ostale slične kvadrature? Odgovor je jednostavan, stanari su u boljem položaju (dalje od ulice), lift nije neophodan, itd. Isto važi za različite delove iste države, svaki je specifičan po sebi i da bi zajednica uspešno funkcionisala, potrebno je shvatanje potrebe zajedništva. Jasno mi je da sebični pojedinci to mogu da odbijaju, ali zato postoji uređenje države i sistem koji takve stavove ne jebu ni dva posto, a u interesu cele zajednice. Dakle, ponavljam, govorimo o mestu stanovanja, geografskom položaju (odrednici, kako god) a ne o tome da li je neko potrošio više ili manje struje ili vode. Struju i vodu troše svi; lift ne treba svima. Ako to nije jasno, onda jebiga.

nisam ja uveo zgradu nego ti. dakle, ti uvodiš metafore, a onda meni spočitavaš plastičnost itd...

što se tiče ostaloga, razumijem te i može biti da ti je namjera ispravna, da se zalažeš za opće dobro
problem je međutim što, ako imamo dvije suprotstavljene strane, svaka misli da ima dobre razloge, da djeluje ispravno, na kraju krajeva za opće dobro
naravno, stvari na razini država su previše složene (a da bi se moglo oprizoriti ih zgradom, vodom, liftom i strujom)
ostaje činjenica da su građani hrvatske jasno izrazili svoju političku volju te su, opet kao ZaJEDNICA, izašli iz neke druge zajednice smatrajući da će time postići bolje, pravednije, uspješnije što-već-hoćeš društveno uređenje (dakle, opet u smislu općeg dobra za tu zajednicu)
sad, ti se možeš vrtjeti oko toga, preispitivati, kritički promatrati, ali, kao što kažeš, to je "uređenje države i sistem koji takve stavove ne jebe ni dva posto", drugim riječima, to je objektivno, to je realnost

Albedo 0

Quote from: John Reynolds on 25-02-2011, 21:50:11Struju i vodu troše svi; lift ne treba svima.

Ja se sa tobom generalno slaže, pa i ovo što ću reći se u stvari ne tiče tebe, samo se nadovezujem na ovu rečenicu.

Naime, to je zgrada. Je li neko nekoga tjerao da kupuje stan?

Stan vodi za sobom i određene obaveze, između ostalog i održavanje lifta.

AKo hoćete da bacate smeće sa sedmog sprata, ili da ne plaćate lift, onda lijepo se spakujte pa natrag u selo čije ste blato očistili i uglancali cipele previše kasno.

onda lijepo bacajte smeće kroz prozor svoje kuće na sopstveni travnjak, a za lift ne morate da brinete.

S druge strane, u zgradi se treba znati neki red, jel treba u kupoprodajnom ugovoru da BUKVALNO piše da ste kupovinom stana vi primili na sebe obaveze i što se održavanja zgrade tiče?

Pa ako to mora bukvalno da piše, možda bi trebali i tako da uradimo, jebiga nismo Englezi, Englezi nemaju ni pisani Ustav pa nekako opstaju jer svako plaća račune. Ovdje debili kukaju jer kao nisu prihvatili Ustav, alo to se izglasava na čitavoj teritoriji, Vojvođani nisu pravna lica već su građani Srbije pravna lica u tom slučaju. Srbija je država, Vojvodina nije.

AKo niste sposobni da shvatite da svako plaća lift i održavanje kanalizacije u zgradi, pa možda treba da vam se nacrta?

I stvarno bi red bio da nam naši forumski Vojvođani lijepo kažu koliko ih tobeogradski tikvani potkradaju, evo ja imam podatke za npr Niš, ali za Vojvodinu nemam, naime, Nišlije tvrde da na svaki njihov zarađeni dinar beograd uzme 86 para, e to je gospodo problematično, problematično je sve iznad 40-45%, dakle cifre na sunce ili ne smarajte više.

pokojni Steva

A ha ha ha ha, Šumadija, a ha ha ha ha! Da nije i Subotica u Šumadiji?

Franz Xaver von Baader

ali ti si apsurdno površan, albedo
pa ako tako stvari stoje kao što ti kažeš, ako je hrvatska profitirala od te zajednice, otkuda onda težnja za reformama i promijenama? to je proturječno; tražiti da se mijenja nešto što ti donosi evidentnu korist?!?

ne, nego ispod te tvoje površne retorike leži čitavo more problema koji zahtijevaju dubinsku analizu, i sveobuhvatnu. a uopće ne sumnjam da je sve to i urađeno, da je hrvatski kadar koji je ušao u dinamiku traženja reformi izanalizirao stanje. jer, tko bi bezveze, i još da traži promjene na svoju štetu, riskirao glavu? (a ti provjeri koliko je tog kadra završilo na robiji itd)

70-80 se ulagalo sve u hrvatsku? a možda se 45-70 ulagalo sve u srbiju?
stvari su ipak malo složenije, i vjerojatno preciznije nego tvoje poluinformacije

ti se praviš lud; ali to ti neće pomoći: sanjaš u realnom svijetu i mentalno negiraš ono što je ostvareno u praksi, u djelovanju. ti si zakašnjeli romantik, ljermontov, junak ne-našeg doba

Albedo 0

Quote from: PingvinPatuljak on 25-02-2011, 22:27:20
ali ti si apsurdno površan, albedo
pa ako tako stvari stoje kao što ti kažeš, ako je hrvatska profitirala od te zajednice, otkuda onda težnja za reformama i promijenama? to je proturječno; tražiti da se mijenja nešto što ti donosi evidentnu korist?!?

Pa naravno da donosi korist da razbijete zemlju čijim bi republikama trebali da vraćate kredite!

praviš se i previše lud i smaraš, nije ni prije 1970. ulagano u Srbiju, pa pitaj nekog starijeg da li zna da li je uopšte ASFALTA bilo na putevima na jugu Srbije, kada su iz federalnog budžeta za puteve uzimali zajedno preko 70% finansijskih sredstava. Inače, to je i prav svađa u SFRJ, kada su Srbi rekli da ne možete da dobijete 70%, negdje sredinom pedesetih godina, tako da ste dosta vi pokrali od te Jugoslavije pa pobjegli kad je došlo naplaćivanje računa na red.

Kao što rekoh, smaraš i ulaziš u namjerne sofizme, da ste krali krali ste i to je činjenica, pare niste još vratili.

nego da me više ne smaraš oko tog izvrtanja, idi na Filmove pa na temu o bergmanu, da bar bude neke koristi od tebe.

Franz Xaver von Baader

ma daj ne budi smiješan
pa tko se prvi počeo izgrađivati, kada je počela izgradnja novog beograda, pa autoput beograd-niš dok hrvatska nije imala zagreb-split itd.
pričaš o stvarima vrlo pristrano, suludo čak (ma sigurno su srbija, kosovo, makedonija, bosna, crna gora kreditirale hrvatsku i sloveniju; prije obratno)
ova problematika je za sada izvan dosega tvog mladalačkog ostrašćenog uma
u svakom slučaju, uzmi za početak dokumentarnu seriju Hrvatsko proljeće, imaš na netu svih 9 epizoda, a ta problematika bi ti trebala biti zanimljiva pa sve i da ništa ne povjeruješ, sve i ako potpuno negiraš ikakvu vjerodostojnost govornika i sudionika

o bergmanu ću progovoriti, on je moj favorit

džin tonik

sve su to nepotrebna prepucavanja. svemoguci bog dodijelise njegovom preuzvisenom visocanstvu kralju zemlju od vardara pa do triglava da njom upravlja i vlada. te je cuva od neprijatelja. i sto bog odluci covjek ne smije dovoditi u pitanje.

mac

Quote from: PingvinPatuljak on 25-02-2011, 22:27:20
pa ako tako stvari stoje kao što ti kažeš, ako je hrvatska profitirala od te zajednice, otkuda onda težnja za reformama i

Pročitaj moj opšti post #372 o gibanju masa pod uticajem pogona na neravnopravno bogatstvo. Tu je negde objašnjenje.

Stipan

Meni uopšte nije jasno o čemu vi to pričate. Teoretišete o zgradama, ćelijama raka, ustavu, zakonima, razvodima...
Pokušaću da pojednostavim ono što govorim od samog poćetka ove rasprave:
Upotrebite ustav i zakone da tresnete po prstima lopove koji metastaziraju po Vojvodini.
U protivnom će ekstremisti prevladati i iskoristiće ogorčenost običnog sveta da isteraju razvod, a naša zgrada će se pretvoriti u ruinu.

Anomander Rejk

Quote from: PingvinPatuljak on 25-02-2011, 22:59:06
ma daj ne budi smiješan
pa tko se prvi počeo izgrađivati, kada je počela izgradnja novog beograda, pa autoput beograd-niš dok hrvatska nije imala zagreb-split itd.
pričaš o stvarima vrlo pristrano, suludo čak (ma sigurno su srbija, kosovo, makedonija, bosna, crna gora kreditirale hrvatsku i sloveniju; prije obratno)
ova problematika je za sada izvan dosega tvog mladalačkog ostrašćenog uma
u svakom slučaju, uzmi za početak dokumentarnu seriju Hrvatsko proljeće, imaš na netu svih 9 epizoda, a ta problematika bi ti trebala biti zanimljiva pa sve i da ništa ne povjeruješ, sve i ako potpuno negiraš ikakvu vjerodostojnost govornika i sudionika

o bergmanu ću progovoriti, on je moj favorit

Autori dokumentarne serije su pretpostavljam Hrvati, koji su objektivni i nepristrasni kada su u pitanju ti događaji ? Na osnovu čega nam možeš garantovati nepristrasnost te emisije ?
O hrvatskom proljeću nešto znam, pošto su moji roditelji u to vreme živeli i radili u Hrvatskoj, i ubrzo posle ,, proleća '' otišli iz Hrvatske. Tada se još nije smelo ići u fizičko nasilje prema Srbima, ali su bili izloženi intenzivnim verbalnim provokacijama, i psihičkom teroru. Takve epizode verovatno nemaš u dokumentarcu, jer to kvari sliku o pokradenoj i potlačenoj Hrvatskoj, koju zli Srbi tlače.
No, mene zanima sadašnjost. Već 20 godina ste država, ljudi su vam jako nezadovoljni-nezaposlenost, korupcija, tajkuni... reci mi, ko vam je sad kriv ? Više niste pod kapom Beograda da se vadite da vas on iskorištava. Srba u Hrvatskoj gotovo da i nema više, pa otpada i drugi dežurni krivac. Ko je sad kriv za vaše nevolje ? Da niste možda vi sami ?

Stipane- sa ovim što si napisao, uglavnom mogu da se složim. S tim što bih dodao da lopovi nisu samo sa strane, ima i vojvođanskih lopova, itekako.

Stipan

Ma naravno Anomanderu, nisam ni tvrdio da naših tu nema.

scallop

Kad sve svedemo, izbljuvaše pljuvači i mrzitelji, a na metku nikad nema imena. I lopovi i razbojnici se udružuju u zanatu, a ne u etničkom ili teritorijalnom poreklu. Kao da nam naši lopovi manje smetaju od vaših lopova. Pitam se samo da li je ikoga sramota onoga što je ovde napisao? 
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

scallop

Nemaš ti mnogo razloga. Nijednom nisam ni mislio na tebe. Mislim na one koji će se jednom susresti i van virtuelnog prostora, a o tome sada ne razmišljaju.

Meho Krljic

Znam, šalm se da malo razbijem sav resantiman na ovom topiku.

Albedo 0

Pingvin, kao što rekoh - smaraš, ali ipak ću da dodam par stvari i da se više ne bakćem sa ovim podforumom.

IZVOR: Jugoslavenski leksikografski zavod, Zagreb

Broj industrijskih preduzeća u Jugoslaviji
1918. godine - 1831 (od toga Srbija 756 -podatak iz 1921, za Hrvatsku nisam našao, a ti sad tvrdi da je 1918. imala 1361, pa su Srbi za tri godine izgradili sedam stotina)
1938. Srbija 1536, Hrvatska 1361

To ti nazivaš neulaganjem u Hrvatsku? Super, hajde dalje

Bruto-investicije u društvenom sketoru po Republikama u razdoblju 1947-1973 (milioni dinara)

BiH 62 731
Hrvatska 103 267
Slovenija 63 814
Srbija 162 883

Procenat investicija na procenat stanovništva Republika

BiH dobial 14,1% investicija na 18,4% stanovnika SFRJ
HRVATSKA 23,4% na 21,4% stanovnika
Slovenija 14,5% na 8,4%
Srbija 36,9% na 41,1%

U vas nije ulagano a u Srbiju jeste? Procenti ne lažu. Dakle, ovo su podaci do 1973. godine, a nakon toga sam već spomenuo da ste dobili 90% državnih rezervi (oko 17 milijardi dolara).

Dohodak po glavi stanovnika (u novim dinarima)
1952.
HRVATSKA 670
SRBIJA 500
Slovenija 1140
Vojvodina (što ne biti i ontopik) 540

1962.
HRVATSKA 2770
Srbija 2130
Slovenija 2260
Vojvodina 2580

1974.
Hrvatska 8486
Srbija 6642
Slovenija 13495
Vojvodina 8747

Ovo se zove ulaganje u ''nerazvijena'' područja.

Stipan

Scallope, naravno da si u pravu, ali posle j....a nema kajanja.

Franz Xaver von Baader

Quote from: Anomander Rejk on 26-02-2011, 09:36:26

Autori dokumentarne serije su pretpostavljam Hrvati, koji su objektivni i nepristrasni kada su u pitanju ti događaji ? Na osnovu čega nam možeš garantovati nepristrasnost te emisije ?
O hrvatskom proljeću nešto znam, pošto su moji roditelji u to vreme živeli i radili u Hrvatskoj, i ubrzo posle ,, proleća '' otišli iz Hrvatske. Tada se još nije smelo ići u fizičko nasilje prema Srbima, ali su bili izloženi intenzivnim verbalnim provokacijama, i psihičkom teroru. Takve epizode verovatno nemaš u dokumentarcu, jer to kvari sliku o pokradenoj i potlačenoj Hrvatskoj, koju zli Srbi tlače.
No, mene zanima sadašnjost. Već 20 godina ste država, ljudi su vam jako nezadovoljni-nezaposlenost, korupcija, tajkuni... reci mi, ko vam je sad kriv ? Više niste pod kapom Beograda da se vadite da vas on iskorištava. Srba u Hrvatskoj gotovo da i nema više, pa otpada i drugi dežurni krivac. Ko je sad kriv za vaše nevolje ? Da niste možda vi sami ?

otkuda tebi ideja da ti ja trebam nešto garantirati? štoviše, lijepo kažem "ne trebaš vjerovati što se tamo kaže... ali ćeš steći uvid s druge strane barem"
dakle, uopće ti ne jamčim nepristranost i objektivnost (budući da to ne mogu jamčiti jer nisam sam neovisno istraživao, kužiš, nisam sam radio studiju tih događaja), već, u alternativi tvoje, albedove i sl. verzije događaja i ove dokumentarne serije u kojoj pričaju akteri i svjedoci tih događaja - veću težinu ima dokumentarac. akteri koji se tamo pojavljuju imaju veći autoritet, jednostavno ako ćemo se pozvati na reynoldsovo "opće dobro" onda ovi ljudi kao političke i druge elite imaju veću težinu u tom općem dobru

tvoja priča, preko roditelja, ovako kao je izložena nema širinu objektivnog pregleda nad događanjima. to je subjektivni uvid, u rangu reynoldsovog "lifta": nije mi potreban lift jer živim na prvom katu, a oni sa sedmog nek rade što hoće; analogno, tvoji roditelji: nisu potrebne nikakve reforme, nama je dobro, pa što sad ovi ostali hoće.
to je kao da sad kažem kako je moj rođak morao otići u kanadu jer nije ovdje mogao osigurati egzistenciju.
međutim, ako se iskažu egzaktni pokazatelji, kao što je neproporcionalna zastupljenost srba u strukturama, u policiji, u vojski, ako jedan od aktera kaže da je u sisku, dakle u mega-poduzeću, željezari sa ogromnim brojem zaposlenih i obimom djelovanja od 14 direktora bilo 13 srba i jedan musliman (a nijedan hrvat), dok je istovremeno sastav stanovništva gotovo čisto hrvatski, dakle to već upućuje na širu perspektivu.
ukazivanje na takve nelogičnosti i neproporcionalnosti, osuđeno je onda kao "prebrojavanje", kao reakcija, kao hrvatski nacionalizam.

to što tebe zanima sadašnjost, baš super. tu primjedbu uputi albedu, bobanu i ostalim 'sanjarima'. naime, oni su ta sanjačka družina koja non-stop upire pogled u prošlo, pasiva koja životari u nostalgiji i već 20 godina se vrti oko jugoslavije i nariče sudbu kletu raspadnjačku.
dakle, kada te narikuše svako-malo potežu stara pitanja, onda im ponekad odgovorim, pa tebi, iz tvojih nepristranih, pravednih i objektivnih pozicija izgleda kao da sam ja taj koji priča o prošlom. to je tvoja optička varka, a zove se - ja sam srpski patriot.

za sadašnje stanje smo naravno sami odgovorni, sve domoljubni i veliki hrvati, ali skuži jednu stvar: narod je tako htio. građani hrvatske su izričito glasali za razdruživanje od srba i to nitko ni ne dovodi u pitanje. tako je apsurdno i promašeno postavljati ta neka tvoja pitanja u ovom kontekstu.
uostalom, ako se već razgovaramo tako infantilno, onda dobro dođe odgovor: uvijek se možemo tješiti da nam je bolje nego u srbima u srbiji.

Josephine

Quote from: scallop on 26-02-2011, 10:00:43
Kad sve svedemo, izbljuvaše pljuvači i mrzitelji,

Vidite, ja sam istinska kosmopolistkinja. Zabole me za države, nacije, etničke grupacije, separatizam. I uglavnom nemam reakcije na sve što ima obeležje državnosti, nacionalizma ili isforsiranog patriotizma - to ne čini ni 100-ti deo mog identiteta. Ne negiram, međutim (iako mislim da je smešno što postoje), geografske, etničke, kulturološke, civilizacijske itd. razlike među ljudima na planeti, što uslovljava i nastanak grupa i država.

Ipak, ova situacija, na ovim prostorima toliko je specifična da je i meni izmamila reakciju. Na primer, u vezi sa Kosovom mislim da je u pitanju nasilno (okoristljivo) otimanje srpskog dela teritorije. Opet, sa druge strane, ako se posmatra iz ugla sveta koji pravo naroda na samoopredeljenje vidi kao neotuđivo (plus ekonomski i politički ciljevi velikih sila), jasno je zašto se sve izdogađalo: logično je da će etnička grupacija koja po brojnosti znatno preovladava na jednom prostoru, tražiti da upravlja tim prostorom - to je i prirodni i društveni zakon.

Srbija, sa druge strane, nikada ništa nije naučila iz svojih grešaka. Nije postala mudrija, nikada nije napravila plan nacionalnih ciljeva, nema jak nacionalni identitet u svetu, nema kičmu, odlučnost i borbenost (pri tom, trpljenje i mazohizam ne smatram borbenošću).

Srbija se ponaša kao zadrti, šovinistički nastrojeni, zaostali balkanac, koji nikome oko sebe ne daje slobodu da dela, da se razvija, da donosi samostalno odluke i da bude slobodan (a pogotovo ne svojoj ženi, na primer). Kosovo je izgubljeno zato što Srbija nema plan nacionalnih prioriteta i sistematski rad na izgradnji i održanju nac. identiteta. Kosovo je, u odnosu na Beograd (kao i drugi delovi Srbije), uvek posmatrano i tretirano kao zaostalo i manje bitno.

Vojvodina jeste deo Srbije, ali ne treba zaboraviti njenu glavnu prednost u odnosu na ostatak Srbije - plodnu zemlju. Ljudi koji imaju više (pa se čak i razlikuju u kulturološkom smislu zbog multietničnosti zajednice), ali moraju za to mnogo i da rade - uvek će tražiti slobodu delovanja i odlučivanja.

Srbija Vojvodinu tretira kao zadrti muž balkanac ženu koja radi, ali sve njene pare idu njemu ili na održavanje domaćinstva i odgoj dece, a sve njegove pare zadržava on i troši u kafani, kladionici ili na ljubavnice. I što je najgore, žene su sklone da vole svoje muževe i kada ih ovaj maltretira, sklone da im i tada ostanu verne, da im ovaj pruža samo malo ljubavi i nežnosti (vrlo malo). Ali taj balkanac zahteva njenu ljubav i vernost samo zato što se zove njegovom ženom i što "mu je rodila decu", pa je ona, po njekoj njegovoj logici "njegova".

Srbija (kao država) ne ulaže u delove svoje teritorije ni minimum ljubavi potreban da bi se ti delovi osećali "voljeno". Srbija (kao država) ne poštuje svoje stanovnike i tretira ih kao ovce koje moraju da ostanu u toru jer je to jedini život za ovce. Taj šovinistički (u svakom smislu), zadrti i zaostali mentalitet i identitet Srbije uvek je jebao samo Srbe, ali su Srbi, kao pravi ponosni šovinisti, uvek krivili druge, umesto da menjaju sebe.

A najveća razlika između Vojvodine i ostatka Srbije je upravo u tom mentalitetu. On je (opet zbog multietničnosti i drugih geografskih faktora) u Vojvodini napredniji (Novi Sad je mnogo manje nervozan i manje prost grad od Beograda, nosi energiju tolerancije i mira, dobrih komšijskih odnosa, za razliku od crnog i besnog Beograda), dok je u ostatku Srbije ostao u izvornom prostačkom obliku (čast izuzecima).

Problem je, dakle, scallope, što baš u Vojvodini ima manje mržnje nego u ostatku Srbije. I Vojvodina ima pravo da se zaštiti od mraka... ne baš otcepljenjem, ali nekim vidom slobode delovanja svakako da. I što pre Beograd shvati da je Vojvodini potrebno da slobodno diše, to će je pre zadržati uz sebe... kada to već nije shvatio u brojnim drugim (istorijskim) prilikama.

Franz Xaver von Baader

albedo, znaš koji je tvoj problem? još si zelen za erističku dijalektiku.
ako te je ostavilo pamćenje, možda nije sasvim i pamet, pa ćeš se, nakon što te uputim u logiku i podsjetim da si ti taj koji je tvrdio da se sve ulagalo u hrvatsku, tj. nabacivao si se vodovodnim metaforama i plaćanju samo svoje vode, dočim sam ti ja sugerirao da nisam ni ja sam a ni ti sam sagradio vodovod, što će reći da se infrastruktura gradila iz zajedničke kase (kojom se upravljalo iz beograda; a onda jednog dana iskrsne pitanje tog centralizma i počne se to problematizirati),
dakle, kada se toga svega sjetiš onda ćeš uvidjeti da svojim posljednjim upisom pobijaš sam sebe (a na to smo ionako navikli, bilo kod analiza filmova bilo ovakvih tupljenja non-stop završavaš u proturječju)

Anomander Rejk

Ama zašto ti meni stalno objašnjavaš zašto se Hrvatska odvojila ? To možeš pisati jugonostalgičarima, a ja jugonostalgičar nisam, i smatram da je po Srbe dugoročno, tj.trajno dobro što više nisu u zajednici s Hrvatskom, jer su istoj doživljavali samo patnje i progone. Prema tome, objašnjavaš na potpuno pogrešnoj adresi.
Moji roditelji nisu bili direktori ni povlašteni, već obični radnici, tako da ih sigurno nisu provocirali zbog privilegovanog položaja.
Zašto sam ti spominjao Srbe i Beograd, nisam zato što hoću da razglabam o hrvatskoj nezavisnosti, već o tome da kad u ekonomiji ne ide dobro, uvek postoji dežurni krivac. Od Nemačke do ovih prostora, kroz istoriju je tako. Ti to vrlo dobro znaš. Sada više u Hrvatskoj nema dežurnih krivaca na koje ste stalno upirali prstom. A mnogi se bune.

Albedo 0

Quote from: PingvinPatuljak on 26-02-2011, 11:11:41
albedo, znaš koji je tvoj problem? još si zelen za erističku dijalektiku.

Nadam se da za nju nikad neću biti zreo.

Lijepo je dokazano da je i prije 1970. tvoja priča o ulaganju u Srbiju bila laž.

U Hrvatsku je ulagano i previše, doduše ne koliko i u Sloveniju.

Te pare ste naravno ukrali, ali kao što reče Anomander, na duže staze 1991. je možda i bolja po Srbe. Inače, Anomander, oni propadaju između ostalog jer im za direktora nekog preduzeća postave tipa koji sve zna o erističkoj dijalektici ali zato pojma nema o ekonomiji, pa su im najveća preduzeća vodili Srbi do 1991. a onda ih otjerali.

Kada su dijalektičari preuzeli njihove fotelje ekonomski su propali, jebiga, uobičajeni filozofski problem teorije i prakse.

Franz Xaver von Baader

ali dečki, ja bih vas razumio da ste eventualno nijemci. da ste njemačka. ili engleska. no pričati iz vaše pozicije, iz vaše situacije, dakle pričati iz srbije koja je posrnula na svim planovima a kraj agonije se ni ne nazire, pričati iz srbije koja kao svoju nadgradnju, svoje duhovno stanje prezentira kao Srpski film ili Porno banda, znači pičati iz te i takve srbije i primjećivati hrvatske ekonomske probleme, e pa to je - dobar vic!

Meho Krljic

Zar nije Šopenhauerova Eristička Dijalektika prvi put objavljena u formi knjige (ne u formi razbacanih eseja) baš u Srbiji, u Svetovima? Srbi bi trebalo da su svetski prvaci u njoj, pa mislim, Šešelj?

Nego, pustite vi sad Hrvatsku i ko je ulagao u nju, daj da vidimo šta ćemo sa Vojvodinom? Ulaže li se u nju? Trpi li ona zbog neravnopravne raspodele bogatstva? Jesu li veće njene obaveze ka ostatku Srbije ili obaveze ostatka Srbije prema njoj?

Anomander Rejk

Pa znaš ono balkansko, da komšiji crkne krava...) Pošto se vi radujete našoj nesreći, tako i mi vašoj. A prema statističkim podacima, vaša situacija nije puno bolja od Srbije, uza svu vašu priču o radu, kulturi, pripadnosti zapadnoj civilizaciji...
A o duhovnom stanju tek nemoj... u Srbiji ne pune stadione i trgove
balvani poput Tompsona, kojeg u civilizovanim zemljama zabranjuju.

Anomander Rejk

Quote from: D. on 26-02-2011, 11:09:20
Quote from: scallop on 26-02-2011, 10:00:43
Kad sve svedemo, izbljuvaše pljuvači i mrzitelji,

Vidite, ja sam istinska kosmopolistkinja. Zabole me za države, nacije, etničke grupacije, separatizam. I uglavnom nemam reakcije na sve što ima obeležje državnosti, nacionalizma ili isforsiranog patriotizma - to ne čini ni 100-ti deo mog identiteta. Ne negiram, međutim (iako mislim da je smešno što postoje), geografske, etničke, kulturološke, civilizacijske itd. razlike među ljudima na planeti, što uslovljava i nastanak grupa i država.

Ipak, ova situacija, na ovim prostorima toliko je specifična da je i meni izmamila reakciju. Na primer, u vezi sa Kosovom mislim da je u pitanju nasilno (okoristljivo) otimanje srpskog dela teritorije. Opet, sa druge strane, ako se posmatra iz ugla sveta koji pravo naroda na samoopredeljenje vidi kao neotuđivo (plus ekonomski i politički ciljevi velikih sila), jasno je zašto se sve izdogađalo: logično je da će etnička grupacija koja po brojnosti znatno preovladava na jednom prostoru, tražiti da upravlja tim prostorom - to je i prirodni i društveni zakon.

Srbija, sa druge strane, nikada ništa nije naučila iz svojih grešaka. Nije postala mudrija, nikada nije napravila plan nacionalnih ciljeva, nema jak nacionalni identitet u svetu, nema kičmu, odlučnost i borbenost (pri tom, trpljenje i mazohizam ne smatram borbenošću).

Srbija se ponaša kao zadrti, šovinistički nastrojeni, zaostali balkanac, koji nikome oko sebe ne daje slobodu da dela, da se razvija, da donosi samostalno odluke i da bude slobodan (a pogotovo ne svojoj ženi, na primer). Kosovo je izgubljeno zato što Srbija nema plan nacionalnih prioriteta i sistematski rad na izgradnji i održanju nac. identiteta. Kosovo je, u odnosu na Beograd (kao i drugi delovi Srbije), uvek posmatrano i tretirano kao zaostalo i manje bitno.

Vojvodina jeste deo Srbije, ali ne treba zaboraviti njenu glavnu prednost u odnosu na ostatak Srbije - plodnu zemlju. Ljudi koji imaju više (pa se čak i razlikuju u kulturološkom smislu zbog multietničnosti zajednice), ali moraju za to mnogo i da rade - uvek će tražiti slobodu delovanja i odlučivanja.

Srbija Vojvodinu tretira kao zadrti muž balkanac ženu koja radi, ali sve njene pare idu njemu ili na održavanje domaćinstva i odgoj dece, a sve njegove pare zadržava on i troši u kafani, kladionici ili na ljubavnice. I što je najgore, žene su sklone da vole svoje muževe i kada ih ovaj maltretira, sklone da im i tada ostanu verne, da im ovaj pruža samo malo ljubavi i nežnosti (vrlo malo). Ali taj balkanac zahteva njenu ljubav i vernost samo zato što se zove njegovom ženom i što "mu je rodila decu", pa je ona, po njekoj njegovoj logici "njegova".

Srbija (kao država) ne ulaže u delove svoje teritorije ni minimum ljubavi potreban da bi se ti delovi osećali "voljeno". Srbija (kao država) ne poštuje svoje stanovnike i tretira ih kao ovce koje moraju da ostanu u toru jer je to jedini život za ovce. Taj šovinistički (u svakom smislu), zadrti i zaostali mentalitet i identitet Srbije uvek je jebao samo Srbe, ali su Srbi, kao pravi ponosni šovinisti, uvek krivili druge, umesto da menjaju sebe.

A najveća razlika između Vojvodine i ostatka Srbije je upravo u tom mentalitetu. On je (opet zbog multietničnosti i drugih geografskih faktora) u Vojvodini napredniji (Novi Sad je mnogo manje nervozan i manje prost grad od Beograda, nosi energiju tolerancije i mira, dobrih komšijskih odnosa, za razliku od crnog i besnog Beograda), dok je u ostatku Srbije ostao u izvornom prostačkom obliku (čast izuzecima).

Problem je, dakle, scallope, što baš u Vojvodini ima manje mržnje nego u ostatku Srbije. I Vojvodina ima pravo da se zaštiti od mraka... ne baš otcepljenjem, ali nekim vidom slobode delovanja svakako da. I što pre Beograd shvati da je Vojvodini potrebno da slobodno diše, to će je pre zadržati uz sebe... kada to već nije shvatio u brojnim drugim (istorijskim) prilikama.

Što se tiče politike, tu si delom u pravu. Srpska politika je prečesto konfuzna, iracionalna, i potpuno bez osećaja za realnost. Da je Novi Sad mirniji i uglavnom bezbedniji od Beograda, jeste. Ali, šta to poređenje uopšte dokazuje ? Beograd ima gotovo dva miliona stanovnika, i prostorno je mnogo veći od NS. Veći grad, veći problemi, pa i više nasilja. Sigurno i u Berlinu ili Njujorku ima mnogo više problema nego u nekom malom američkom ili njemačkom gradiću.
Što se tiče prostačkog mentaliteta u ostatku Srbije, koliko toliko sam putovao i boravio po Srbiji, nisam nigde primetio prostake i divljake koji vitlaju kamenim sekirama, uglavnom sam sretao gostoprimljive ljude, ljubazne i dobre. Sigurno ima i onih drugačijih, ali takvih ima i u Vojvodini. Evo u mojoj zgradi Vojvođanin alkos, koji bije ženu, dolazi policija, itd. I šta ćemo sad ? To je dokaz da su Vojvođani divljaci ? Sigurno nije. Ima takvih svuda. Ali generalizacija da su Vojvođani kulturni, a Srbijanci zaostali, je netačna. A posebno ne priliči nekom ko tvrdi da je kosmopolita.
Odoh na Sajam knjiga, pozdrav dobronamernim diskutantima...

Albedo 0

i dobro si joj rekao, više su mi dosadile priče ''ja sam kosmopolita, tako da ću sada da prosipam šovinizam po topiku

I Pingvin, teško da su Mladen Đorđević i Aleksandar Radivojević duhovni reprezenti Srba.
Mi nismo Njemci, zato nam i kradete pare. Njima da ukradete prošli bi gore od Vukovara.

scallop

Ovde i dalje ima mnogo laganja, ali i neznanja. Ako je "dokumentarac" merodavan, onda sam ja merodavan. Dalje, izjava o "gotovo čisto hrvatskom" Sisku je blago rečeno netačna. Izvinjavam se D: ali njene priče su "second hand" i zanemariću ih. Podaci Albeda, a on nije u stanju da ih interpretira, imaju jaku vezu u "tržišnoj reformi" iz 1965, a priča posle "hrvatskog proljeća" svodi se na golo ucenjivanje u kome Srbija nije znala da se ispravno postavi. Nikako ne mogu da zaboravim priču iz osamdesetih kada je prizvodnja turela za tenk M84 u Jesenicama koštala daleko više nego u ista u Skoplju. Onda se pobunio Lovro Sabolić, Hrvat, tehnički direktor u RZ "Tito" u Skoplju, jer je objašnjenje bilo da je norma čas proizvodnje u Sloveniji duplo skuplji. Za proizvod istog kvaliteta, iste kontrole proizvoda (da vam ne naturam podatke o kojima nemate pojma). To je značilo, a znači i sada, da ko sebi na bilo koji način obezbedi povoljniju startnu poziciju trči konjsku trku bez hendikepa. U ovom trenutku, Vojvodina misli da ima hendikep, a nema, i zagovornici njene muke samo su naseli na floskule koje se trajno koriste u ovoj jebenoj zemlji.

Stipan

Ne dirajte mi D.!
Sigurno je da postoje razlike u mentalitetu između Vojvodine (zbog multietičnosti), Beograda (zbog sindroma prestonice), i ostatka Srbije.
To je činjenica čije pominjanje nikoga ne čini šovinistom.

Albedo 0

Quote from: scallop on 26-02-2011, 12:26:57Podaci Albeda, a on nije u stanju da ih interpretira, imaju jaku vezu u "tržišnoj reformi" iz 1965

Samo dokazujem da Pingvinova priča da je Hrvatska ekonomski uništavana prije 1970. nije tačna, šta imam tu dodatno da interpretiram?

Vojvođani koriste iste smicalice danas kao ustaše prije 50 godina.

Stipan

'Bem li ga Bato. Ajde i da zaboravim ono sa debilom, ali za ovo sa ustašom bi stvarno mogao da povučeš pre nego što opet odlajem nešto zbog čega ću se kajati!

Savajat Erp

Quote from: Stipan on 26-02-2011, 12:30:04
Ne dirajte mi D.!

...и не ломите ми багрење!  :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

džin tonik

Quote from: Anomander Rejk on 26-02-2011, 09:36:26... O hrvatskom proljeću nešto znam, pošto su moji roditelji u to vreme živeli i radili u Hrvatskoj, i ubrzo posle ,, proleća '' otišli iz Hrvatske. Tada se još nije smelo ići u fizičko nasilje prema Srbima, ali su bili izloženi intenzivnim verbalnim provokacijama, i psihičkom teroru. ...

:|  xyxy

džin tonik

Quote from: scallop on 26-02-2011, 10:10:12Nemaš ti mnogo razloga. Nijednom nisam ni mislio na tebe. Mislim na one koji će se jednom susresti i van virtuelnog prostora, a o tome sada ne razmišljaju.

sila biti mocna u skalopu! dodji na tamnu stranu!

Josephine

Mani, Stipane. Kada se dvoje rastanu na insistiranje jednog, onom drugom nikada nije jasno zašto je ostavljen iako partner tvrdi da ga voli. I za sve krivi partnera, jer - kako može da ga ostavi kada ga voli? To znači da laže, i da je lažov, i da je izdajica, i da je sebičan, i da je loša osoba. A, u stvari, druga osoba je samo naučila da više voli sebe nego sado-mazo odnos u kojem je bila, naučila se samopoštovanju i dostojanstvu. A pošto se ona promenila, a njen partner ostao na istom nivou svesti, ljubav više nije dovoljna za zajednički život.

Moje tvrdnje nisu "second hand", već na njih ljudi nemaju odgovor, pa ih onda samo zanemare. E, zato što ih zanemaruju zato će se Vojvodina otcepiti (a ne samo dobiti autonomiju). A ovi ovde zadrti, što ne vide dalje od svog nosa, oni neka misle da nisu krivi i da ih je kurva Vojvodina izdala.

Anomandere - nauči da diskutuješ pre nego što kreneš da mi obaraš tvrdnje. Ja sam u diskusijama ipak profesionalka, pa me ne interesuju obaranja mojih opštih teza (koje, naravno, podrazumevaju relativizacije, jer ne mogu svi Vojvođani da budu kulturni i fini) tvojim pojedinačnim (i to jednim!) primerom. Ja govorim o mentalitetu, a ti se informiši šta taj pojam podrazumeva.

Franz Xaver von Baader

a kako ti scallope objašnjavaš dakle zahtjev hrvatskih proljećara za čistim računima?
ja tu ne vidim logike, ako je kao što tvrdi albedo samo u hrvatsku ulagano, sve je ona crpila iz jugoslavije i generalno rečeno, sve joj je bilo u korist
otkuda onda zahtjev za reformama?
dakle, složit ćeš se sa mojom ocjenom da je ta druga strana (tj. hrvatska, hrvatski proljećari) smatrala da je zakinuta u postojećem sustavu. to je elementarno, ne?

analogno tome, AKO vojvodina misli da ima hendikep, A TI  iz beograda misliš da nema, a istovremeno je uprava u beogradu, onda tvoje viđenje u najmanju ruku podliježe sumnji; naime, ti propisuješ viđenje onome koji te upravo sumnjiči da pogrešno propisuješ i pozivaš se na to svoje propisivanje, a to je klasični petitio principii

tvoje viđenje bi bilo mjerodavnije da se radi o sljedećoj situaciji: da je uprava u vojvodini i da TADA vojvodina smatra da ima hendikep, e onda bi im ti iz beograda mogao reći: u čemu je problem gospodo?
ovako je baš indikativno: ovi smatraju da imaju hendikep, a ti, koji odlučuješ o sredstvima itd, kažeš da nemaju i otkuda im takvo pitanje. školski primjer totalitarne vlasti koja ne samo da posjeduje sve odgovore, nego više od toga: posjeduje sva pitanja

Stipan

Mogu ja da pričam o opasnosti koju vidim dok ne promuknem.
Ne shvataju da sam ja, što bi Životinja rekao ustaški debil, u stvari više na strani Srbije nego bilo koji od velikih srbofila koji ovde rasipaju mudrosti dok ti se ne smuči.