• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

1300 godina kontinuiteta Srbije

Started by Boban, 06-02-2011, 02:46:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

džin tonik

Josephine

Uostalom, kada su diskutanti isključivo muškarci, oni uvek promašuju suštinu.

Diskutuju na površnom nivou fabrika, ustaškog ponašanja, o čistim računima, gađaju se ispraznim rečima, a ne bave se suštinom.

U osnovi svake svađe među bliskim ljudima su nerazrešene emocije (proistekle iz spoljnih okolnosti koje se ovde pominju). Zato se zanemaruje moje prebacivanje diskusije na emotivni plan. Ljudi su, u globalu, nenaučeni i nesposobni da se bave suštinom. Lakše je prepucavati se bez rezona, smisla i cilja.

Mogu i ja da dam konkretne ekonomske, političke, kulturološke i svake druge argumente za autonomiju Vojvodine, ali neću. To je lako i mnogo puta ponavljano.

Hoću da prebacim diskusiju na viši nivo, da se razreši suština - ko koga ostavlja, ko na koga polaže pravo i zašto, ko se koliko razlikuje, koliko dugo i zašto, i kako sve rešiti a da svi budu zadovoljni i budu slobodni.

Ali vi, naravno, isključujete taj nivo diskusije jer na tom terenu ne umete da diskutujete. Zato svi ovde gubite vreme jer, u stvari, nećete da zadržite Vojvodinu, vi hoćete da dokažete da ste u pravu.

Stipan

džin tonik

ako diskusiju treba prebaciti na visi nivo, to je sasvim jednostavno:
kako da se i vojvodina na sto bezbolniji nacin rijesi parazita kojeg su inace vec otresli svi drugi u susjedstvu?

Josephine

Nema prebacivanja na viši nivo kada diskutuju samo muškarci. Tačka.

Stipan

Misliš da si ubedljivija tako boldovana?

Josephine

Ne. Ali sam jedina žena. Moram nekako da skrenem pažnju glupanima. :)

Stipan

Franz Xaver von Baader

pa čekaj malo D, kud brzaš
do tih tvojih "suština" još nismo došli
ako već prenašaš diskusiju na ravan muško-ženskih odnosa, onda tvoje brzanje u emocije, u iracionalno, mogu spočitnuti kao tipičnu žensku bolest: histeriju

znači polako, prvo se gađamo bazom, opipljivim, brojkama, kvantifikacijama, podacima koji se na kraju krajeva mogu provjeriti
a kada uvedemo kvalitativno, neprovjerljivo, emocije, mentalna i duhovna stanja, e tek tad će diskusija poprimiti zanimljive tokove!

hoće li se taj tvoj "nivo" pokazati kao suštinski, egzaktan, kao rješenje ili pak kao natezanje bez kraja i konca koji više udaljuje od suštine i odvodi raspravu u metafizičke dubine, hoće li to okretanje problematike na glavu, od neba ka zemlji pokazati višu razinu dogovorljivosti - e to ostaje otvoreno pitanje.
(a ja sam ti u ovom odlomku naznačio kuda vodi taj D-eovski obrat u diskusiji)
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

Josephine

Problem i leži u činjenici da muškarci emotivan plan posmatraju kao histeriju. A, u stvari, oni sve vreme i histerišu, samo gađajući se psovkama, rečima, brojkama.

Budite iskreni kada diskutujete, umesto da histeriju maskirate rečima.

*ne "prebacujem na ravan muško-ženskih odnosa", samo sam to iskoristila kao lep primer... kada već neki ovde Vojvodinu nazivaju kurvom (toliko o muškoj ne-histeriji).

Stipan

Iskrenost je precenjena kategorija.

Josephine

Zašto diskutujete onda? Šta vam je cilj?

Želite li uopšte razrešenje situacije, ili samo da dokažete da ste u pravu?

džin tonik

destabilizacija i rusenje srbije...

Franz Xaver von Baader

ma nema problema na tom planu, D
svu umjetnost iz koje se ti napajaš emotivno su uradili - muškarci

Josephine

Ma jok. To su im žene ostavile iluziju da je tako. Prepustile muškarcima učestvovanje u javnom životu. I vidi dokle je to planetu dovelo.

Vi čak ne znate ni šta hoćete od ove diskusije.

Stipan

Sa kime to da razrešim situaciju!?
Sa sobnim filozofima!?
Sa ljudima za koje se pitam da li su uopšte u stanju da iščitaju ono što sam napisao?
O čemu ti to D.?

Josephine

O tvojoj (i ne samo tvojoj) histeriji. :)

Josephine

Još nešto - emocija nije "iracionalna" kategorija, za one koji su je osvestili. Za ostale je najveća prepreka.

Franz Xaver von Baader

pa čekaj, zar nam nije lijepo? krasan sunčan dan, život pupa, sunce sja i nikad bolje
a ti, prvo histerično brzanje, sad malodušnost pod krinkom planetarnih perspektiva

da ti bude bolje, kažem ti da si draga gospođica ili gospođa i da držiš 3 kuta kuće i održavaš iluziju tvom čovjeku da ti je gospodar

Stipan

Moja histerija je lako rešiva. Za istresanje imam Životinju i Brožnjeva.

marlowe

Iole izražena multietničnost postoji u severnoj Bačkoj, istočnom Banatu, Raškoj oblasti i delimično u istočnoj Srbiji.
Novi sad nije ništa više multietničan od Beograda, niti Zrenjanin od Nove Varoši.
Srem je etnički jedan od najmonoetničkijih delova Srbije.
Vojvodina je istorijska kategorija, danas prilično prazna ljuštura koja ne odgovara stanju na terenu, niti potrebama za pravom decentralizacijom niti potrebama manjina. Zato će se u budućnosti sve više čuti zahtevi mađarskih i bunjevačkih, verovatno i rumunskih, zajednica za drugačijom regionalizacijom i prenosom nadležnosti na lokal pošto Vojvodina kao tvorevina 19. veka ne odgovara njihovim potrebama u savremenom svetu.
To će najviše da peče autonomaške foteljaše koji sanjaju da budu spahije iz Titinih vremena, da love po Karađorđevima i orgijaju po pokrajinskim letnjikovcima i odmaralištima, grade mostove do svojih vikendica i gađaju se nobleštinom -  ali to je istorijska neminovnost.
I ova ustašija ovde što provocira ne shvata koliko pripada prošlosti i koliko današnje klince uopšte ne tangiraju te floskule, niti ih razumeju. To može da ima efekta samo kod matoraca koji se sećaju JNA i radnih akcija. A oni ne kreiraju budućnost - njihova primarna briga postaje hipertenzija, šećer, paradentoza...
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Josephine

Quote from: PingvinPatuljak on 26-02-2011, 13:23:25
pa čekaj, zar nam nije lijepo? krasan sunčan dan, život pupa, sunce sja i nikad bolje
a ti, prvo histerično brzanje, sad malodušnost pod krinkom planetarnih perspektiva

da ti bude bolje, kažem ti da si draga gospođica ili gospođa i da držiš 3 kuta kuće i održavaš iluziju tvom čovjeku da ti je gospodar

Kakav jadan pokušaj provokacije. Hoće to kada ne umeš da se prebaciš na viši nivo diskusije i kada, u stvari, nemaš šta da kažeš. :)

scallop

Quote from: PingvinPatuljak on 26-02-2011, 12:50:50
a kako ti scallope objašnjavaš dakle zahtjev hrvatskih proljećara za čistim računima?
A, da li te zaista interesuje moje mišljenje? Mislim da ne. Nije da ga nemam, nego ti nisi u stanju da ga svariš. Stvarna istina je malo teže gutljiva.
Quote from: PingvinPatuljak on 26-02-2011, 12:50:50
AKO vojvodina misli da ima hendikep, A TI  iz beograda misliš da nema, a istovremeno je uprava u beogradu, onda tvoje viđenje u najmanju ruku podliježe sumnji. Ovi smatraju da imaju hendikep, a ti, koji odlučuješ o sredstvima itd, kažeš da nemaju
Problem ovog stava je da ja ne odlučujem o sredstvima. Ja samo vidim da se u nevolji koristi isti model kojim su se koristili Slovenci kada su procenili da im podrška zajednička države nije oportuna, kao i kada su Hrvati zaključili da se istim vozom mogu odvesti u "slobodu" u kojoj sada dobrano uživaju. Ljudi u Vojvodini su zablesavljeni floskulom da ih neko iskorišćava. To se uvek događa u nevolji i tada se tuđa nevolja ne vidi, čini se većom nego sopstvena. Koliko ja vidim, u Vojvodini isti ljudi eksploatišu male ljude kao što to rade i u Srbiji (Uostalom, isti ljudi to rade i u Hrvatskoj.)
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

A sve što treba da uradite da sprečite predstojeću katastrofu je da oslušnete Vojvođane (ne kažem Srbe, zbog multietničke zajednice) koji vole Srbiju. To je sve.

Ne da se pozivate na bivša iskustva (jer iz njih ništa niste naučili), ne da zapadate u histeriju. Već da slušate šta vam kaže onaj ko vas voli.

Dosta od mene. Ja ionako živim na Zemlji (što me, možda, čini i najobjektivnijom učesnicom ove rasprave).

Stipan

Zablesavljeni? Debili? Ustaše? Tinejdžeri?
I to su opisi celokupne grupacije ljudi koje je bog prokleo da se rode u Vojvodini?

boki77

Quote from: scallop on 26-02-2011, 13:27:19
Koliko ja vidim, u Vojvodini isti ljudi eksploatišu male ljude kao što to rade i u Srbiji (Uostalom, isti ljudi to rade i u Hrvatskoj.)

Vojvodina se neće otcepiti u bliskoj budućnosti. Autonomaša ima malo, često su korumpirani, bezidejni... U vreme donošenja Ustava, koji po ljidima koji ne rauzmeju šta znači "ustav prošao", najjača stranka u Vojvodini je bila SRS. Toliko o secesiji.

Problem sa Vojvodinom je u tome što je '74. stvorena dobra osnova za njeno otcepljenje. Do otcepljenja može doći čim sposobnija garnitura političara dođe na vlast. Do tada, peščanici i ekstremni autonomaši mogu da maštaju, jer ljudi ovde, realno, ne žele da žive u samostalnoj V.
Dakle, skretanje na pitanje Vojvodine sam i pokrenuo zbog našeg srpskog problema, a to je sečenja grane na kojoj sedimo. Kad se to reši, onda se može rešiti i nešto drugo.

Ovo sa Hrvatima je poprilično široka tema. Naravno da nikad neće prihvatiti cifre, jer ako bi prihvatili cifre, morali bi da progutaju još mnogo toga drugog. Jebiga, nisu svi Robert da kažu da je Zvezda veća od Dinama, i sada i tada...

Franz Xaver von Baader

Quote from: D. on 26-02-2011, 13:26:45
Kakav jadan pokušaj provokacije. Hoće to kada ne umeš da se prebaciš na viši nivo diskusije i kada, u stvari, nemaš šta da kažeš. :)

baš si pravo ženski prevrtljiva
čovjek ti izađe u susret, pošali se i formom (koketne kratke replike) i sadržajem (muško-žensko, emotivno, "više"), a tebi ni to ne paše

Josephine

Da, da, prebacite opet diskusiju na najbanalniji mogući nivo. Kakav jebeni besmisao od cele teme.

Samo igre, i to ne one inteligentne.

Nemajte sumnju da će se Vojvodina otcepiti. Ni najmanju.

marlowe

No, ja sam sa ovim glupostima zavrsio, ko hoce da pravi male torove, ko hoce da leti u svemir, ili zida zidove u vazduhu, samo napred. Neka pravi carstva i sultanate i svadja se i pljuje preko ekrana sa kim god hoce, ja se vracam osnovnoj liniji teme - upravo poslah poštu u Suboticu, adresa Trg cara Jovana Nenada i setih se koliko je njegova priča idealna za jedan scenario - film, strip - sa mogućnošću oneobičavanja i fantastičnih elemenata i sa pitanjem zašto to niko nije uradio?
Ko ne zna dovoljno o Jovanu Nenadu neka progugla.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

scallop

Stipane, najpre pogledaj šta si sam napisao. Posebno, šta znači ova rečenica: "I to su opisi celokupne grupacije ljudi koje je bog prokleo da se rode u Vojvodini?" Ja nisam video gluplje rečenice. Ako se prate bilo koje statistike, najmanje ekonomske emigracije ima iz Vojvodine. I Cigani više vole da se "zlopate" u Vojvodini nego negde drugde u Srbiji, zato Vojvodina ima šta da slika od bede.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

boki77

Smisao svake forumske teme je isti. Ako ti se sviđa - učestvuješ, ako ne - ne učestvuješ.
Doći na topik i govoriti da rasprave ne bi trebalo biti je glupo. D, to sam govorio Stevi kada je pričao tako na tvom topiku - radionici, a to važi i za tebe. Ako ti se ne sviđa - napusti topik. Uostalom, to si i rekla da ćeš uraditi (pre 5 postova? 7?), kad, eto, tu si...

Još jedna stvar - politika, na makro ili mikro nivou - slična je sa religijom. Tu dokazi i nemaju šta puno da traže. Svako veruje svoje, a cifre su tu bespomoćne.

Stipan

Shvatićeš Scallope vrlo skoro, samo ako Srbija nastavi da se odnosi prema Vojvodini onako kako se prema Vojvođanima odnosite na ovom topiku. Shvatićeš vrlo bolno zašto je to prokletstvo.

boki77

Neće. Vojvođani ne žele drugu državu. Političari (manjina) želi.

Josephine

Quote from: boki77 on 26-02-2011, 13:46:58
Smisao svake forumske teme je isti. Ako ti se sviđa - učestvuješ, ako ne - ne učestvuješ.
Doći na topik i govoriti da rasprave ne bi trebalo biti je glupo. D, to sam govorio Stevi kada je pričao tako na tvom topiku - radionici, a to važi i za tebe. Ako ti se ne sviđa - napusti topik. Uostalom, to si i rekla da ćeš uraditi (pre 5 postova? 7?), kad, eto, tu si...

Još jedna stvar - politika, na makro ili mikro nivou - slična je sa religijom. Tu dokazi i nemaju šta puno da traže. Svako veruje svoje, a cifre su tu bespomoćne.

Pa ja uvek kažem da ću da odem (poslednji put, kada bude, je i stvaran), pa mi žao da ostavim ono u šta sam uložila energiju, trud i rad.

Svaki topik treba da ima smisao.

Ja ne govorim da rasprave ne treba da bude, ja govorim da treba da slušate sagovornike. Ali pošto si ti ukapirao da govorim nešto drugo, to je svakako dokaz koliko ti je stalo da slušaš a koliko da dokažeš da si u pravu. Upravo zbog takvih kao što si ti - topik je besmislen.

Bolje je raditi nešto korisnije od ispoljavanja neosvešćenih emocija preko statistike i prepucavanja. Na primer - osvestiti sopstvene komplekse i osećanja.

Quote from: boki77 on 26-02-2011, 13:52:25
Neće. Vojvođani ne žele drugu državu. Političari (manjina) želi.

Ja je želim. A ja sam apolitična, (i opet) kosmopolistkinja. Plus - veoma volim Srbiju. Pa ti vidi koliko otcepljenja (ne autonomije) neće biti.

Josephine

Uvela bih testiranje emotivne inteligencije za svakog ko hoće da se bavi visokom politikom.

Otpalo bi 99% kandidata. Ali bi zato onaj 1% nešto pametno uradio, umesto gomiletine neosvešćenih histerika.

boki77

Ala si ti ostrašćena....

Previše vređaš. Malo toga pametno kažeš. Više voliš da pričaš kako si pametna (student medicine, psiholog, pobednik ovihonih takmičenja...), nego što tvoje reči svedoče o tebi.

Pričaj ti, meni je svejedno.

Josephine

Ne. Ja sam strastvena. Postoji razlika. :)

boki77

Quote from: D. on 26-02-2011, 14:02:21
Ne. Ja sam strastvena. Postoji razlika. :)

Strastven može da bude pametan. Ostrašćen pamet ne koristi.

Josephine

Tvoj najveći problem je što ne umeš da funkcionišeš i diskutuješ van okvira banalnog (kada ti ponestane i tih neubedljivih argumenata koje imaš). Ja tebi ni u jednom trenutku nisam uputila nijednu uvredu. Pa ko je tu ostrašćen?

Ti sad vidi koliko si kvalifikovan da učestvuješ u ovako osetljivoj diskusiji.

boki77

Dragana, ovo je jadno.
Nastavi da troluješ; moj odgovor nećeš dobiti.

Josephine

Konačno. Hvala. Tvoj me odgovor nikada i nije interesovao u ovoj temi (za razliku od radionice).

Stipan

Princezo, ovo je mnogo osetljivija diskusija nego što ti zamišljaš.
Otcepljenja bez krvi ne može biti - a ne verujem da iko normalan to želi da vidi.

Franz Xaver von Baader

Quote from: D. on 26-02-2011, 13:56:39

Svaki topik treba da ima smisao.

Ja ne govorim da rasprave ne treba da bude, ja govorim da treba da slušate sagovornike.

ali što bi po tebi bio smisao?
evo, ja sam te saslušao, čuo ovaj tvoj upis. da sada to što kažeš dovedem u paralelu sa Foucaultovim predavanjima 1982-83. na College de France? podvedem u fukoovsko čitanje klasičnih tekstova, posebno Platona?
eto, stvarno bih volio popričati o tome, jer to što kažeš se izravno odnosi na problem parezije (Foucault taj pojam tematizira i prikazuje njegov razvoj od antičkih vremena), međutim koga to ovdje zanima? tebe? meho, albedo kada je priseban (kada skine šubaru i kokardu). ostalima je to sve mlaćenje prazne slame, sobna filozofija, ustaše, ustaške priče, ustaška priroda i društvo

znači, to što ti zahtjevaš je problem parezije, a Platon naznačuje u čemu je problem i zašto je tvoj zahtjev, u ovakvom imperativnom obliku, neosnovan

Josephine

Onda nastavite da se krvite. Glas razuma je uvek bio uzaludan tamo gde ljudi, u stvari, žele krv.

Ali smo, makar, došli do smisla OVE rasprave.

Lep pozdrav. :)

Stipan

Mislim da si napokon shvatila smisao. Putuj mi lepo!

boki77

Quote from: Stipan on 26-02-2011, 14:16:44
Otcepljenja bez krvi ne može biti - a ne verujem da iko normalan to želi da vidi.

Može; imaš Crnu Goru koja se tako odvojila. Naravno da može, ali neće, tj. ne želi da se odvoji.

Josephine

Quote from: Stipan on 26-02-2011, 14:22:43
Mislim da si napokon shvatila smisao. Putuj mi lepo!

To nije smisao, dušo. To je besmisao.

Stipan

Naravno D., ali - kaži mi koliki je procenat smislenosti u odlukama osokoljenih sultana?

Franz Xaver von Baader

@D
pa ne, nego sugeriram da postoji metodika, strategije za različita mjesta i vremena, različite diskusije itd.
na utakmici, među huliganima, malo ćeš postići višim svetačkim razinama diskusije; tvoj govor neće imati odjeka, nije prijemčiv - bit će prazan.
u tom smislu, ne možeš ni ovdje jednostavno presjeći diskusiju i reći: dajte ljudi prestanite brbljati, osvijestite emocije i naći ćete dogovor. banalni ste, uđite u suštinu.
diskusija je uzela maha, takva kakva je, sa prepucavanjima itd, te je potrebno, ako se već želi i ima snage iznjeti vlastiti program za koji se smatra da je bolji, svrsishodniji, ući u to grotlo i kroz te mehanizme koji su se postavili - djelovati. stvoriti autoritet i onda sa tih pozicija, vršiti upliv.
ne ide dakle, čistom deklamacijom "banalni ste, dajte suštinu", već kroz rogobatnu praksu.

Josephine

Quote from: PingvinPatuljak on 26-02-2011, 14:33:14
ne možeš ni ovdje jednostavno presjeći diskusiju i reći: dajte ljudi prestanite brbljati, osvijestite emocije i naći ćete dogovor. banalni ste, uđite u suštinu.

Da. Ali mogu da zbunim.