• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Drugi pasus trećeg poglavlja.

Started by Mica Milovanovic, 08-02-2011, 20:27:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Koji biste roman najradije pročitali - glasa se za tri

1.
9 (29%)
2.
10 (32.3%)
3.
14 (45.2%)
4.
6 (19.4%)
5.
13 (41.9%)
6.
8 (25.8%)
7.
7 (22.6%)
8.
3 (9.7%)
9.
3 (9.7%)
10
13 (41.9%)

Total Members Voted: 31

Voting closed: 13-02-2011, 20:27:03

Mica Milovanovic

Na osnovu pobedničke priče iz ovog ciklusa možda možemo da zaključimo da kod književnog dela utisak koji odaje celina ne zavisi uvek od svake pojedinačne rečenice.
S druge strane, bilo je dosta reči o mogućnosti da se iz jednog pasusa nekog romana može dosta toga zaključiti.
Zato sam zamislio jedan kratak test. Uzeo sam s police deset domaćih romana, od kojih svaki ima bar neke udaljene veze sa nekom vrstom fantastike,
okrenuo drugi pasus trećeg poglavlja i otkucao tri rečenice. Na dva mesta sam uzeo treći pasus, jer se u drugom nalazilo ime koje je odavalo o kom romanu je reč.
Za neke od romana niste ni čuli. Drugi važe za sam vrh domaće fantastike i dobijali su nagradu LK.
Pitanje za vas je: koji biste roman najradije pročitali. Glasajte za tri romana, pa da vidimo šta će biti na kraju.

1.
Iščezla je u sećanjima, nije primećivala ni igru senki koju je izazivala krošnja kiselog drveta što se blago češala o prozorsko okno. Drhtala je, kao ranjena ptica stisnuta u šaci. Sve ovo desilo se i ranije, sve ovo desiće se opet...
2.
Pretpostavljam da je njen brak bio dobro promišljen i vešto ugovoren. Nije se udala pre nego što njenom suprugu nije bio osiguran položaj regenta Srbije. Tek tada je poslata na ovu stranu Dunava, da kaže kako je ljubav uzrok svih jada.
3.
Svesna strančevog pažljivog pogleda, ona krenu uz padinu useka da još jednom proveri položaj na kome se nalaze. Nije joj smetalo što je on gleda. Ionako neće još dugo biti zajedno.
4.
Polusvesno žmureći, navuče izgužvan čaršaf na gola ramena. San joj je tako očajnički nedostajao. U snu je mogla da radi tako lepe i tako nedozvoljene stvari.
5.
Stao sam ispred njihovih grobova i pokušao da zamislim tu fatalnu noć 22. juna 1963. godine. Ništa. Pokušao sam ponovo.
6.
Cerim se sama sebi dok kroz golema okretna vrata ulazim u utvrđenje od stakla i hroma. Da su u drevnoj Mikeni pokazivali turistima grobnice kraljeva kao danas, ovakva vrata bi im sjajno došla, samo da su od kamena. Mada izlivena od neprobojnog stakla, lako bi mogla da vode u mauzolej, neporeciva kao pečat na tek potpisanom ugovoru.
7.
Tu sam verziju čuo docnije, od njega. Živeo je u bungalovu na drvetu, pored malog vodopada koji bi presušio čim bi ga oči pogledale: žrtvovao je sebe samo čistom snoviđenju ili u vidu koji gleda unazad, kao u ono što je nužno moralo biti. Pričao je o svom životu, halucinantno.
8.
Midnajt je unapredila svoju ogrlicu tako da je dobila poslednju moć, najjaču koja ona može da ima – Sukob četiri ličnosti. To je moć koja dozvoljava onome ko je koristi da menja svoju ličnost u četiri oblika: Vatru, Vodu, Vazduh i Zemlju. Vatrena moć joj daje mogućnosti da se pretvori u demonku Helen.
9.
Tako je počela razgovor i onda mi ispričala ovu priču iznenađujuće hladnokrvno i smireno. Ja sam se mnogo više iznervirala. Prvo, radovala sam se zbog svadbe pošto je na svadbama dozvoljeno duvanje, a drugo, žao mi je zbog Mikija.
10.
Nedostatak bilo kakve poruke ili glasa sa njegove strane, verne pratioce na njegovim čestim putovanjima učini uznemirenim. Čak i njegovi prijatelji kod kojih je odseo bili su veoma zabrinuti. Nestao je bez reči.
Mica

angel011

Većina navedenog mi deluje poznato.
We're all mad here.

Mica Milovanovic

Ali uglavnom ne znaš šta je šta. I teško da si pročitala više od 5-6 navedenih romana.
Mica

angel011

Da li bi mi na prajvat poslao o kojim romanima je reč? Već sam glasala.  :)
We're all mad here.

Josephine

Mica Milovanovic

Naravno, ako mi pošalješ za koga si glasala...  :)
Mica

Savajat Erp

моји бројеви су 5, 7 und 9.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Plut

5, 7, 10. Ali me ništa nije raspametilo. 5 mi je, ipak, najbolje od svih.

Mims

ako je javno glasanje:

2,4,5

ako nije - vi ovo ne vidite, ne, ne.
sheep happens.

Minutipopričizam - http://milenailic.blogspot.com/

Mica Milovanovic

Štiklirate tri broja. Da li ćete nam ih kazati ili nećete, vaša stvar. Mislim da smo svi toliko tvrdoglavi da niko živi ne može da utiče na naše glasanje...  :cry:
Mica

Gudeja

"It is myself I have never met whose face is pasted on the underside of my mind."

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kaa

"All that we see or seem is but a dream within a dream."

PTY

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

angel011

We're all mad here.

Джон Рейнольдс

America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

дејан

...barcode never lies
FLA

Džek

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

analogdigit

Melkor

5.
1.
i 10. posto sam morao trecu.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

lilit

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Mme Chauchat

2, 7, eventualno 6. Priznajem da sa 90 odsto verovatnoće znam šta je 2 a za 3 nagađam.

lilit

Quote from: Jevtropijevićka on 08-02-2011, 22:45:04
2, 7, eventualno 6. Priznajem da sa 90 odsto verovatnoće znam šta je 2 a za 3 nagađam.

2 je the best prvenac ever napisan.  :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

PTY

bogami, jeste. i lako se pamti taj tekst... :)

Ygg

"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Plut

Samo tri muška lika. I tek sad vidim da sam glasala za sva tri. Odnosno nisam ni za jedan ženski. Pitam se pitam, je l' to nešto govori o meni?

I da li sam propustila nešto? Šta ovaj test treba da nam kaže? Ili Mici?

Džek

Jebote, ovo ko na izboru za neku Miss. Ili glasanje za Gran Pri "Šarulja", Čekrčići 2011. Mi dođemo kao komisija.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Savajat Erp

Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Plut

Quote from: Savajat Erp on 08-02-2011, 23:22:05
Мици? :)

Neću, valjda, ja da mu nadenem ime koje sebi nije odabrao. I' bre, Savajate brate!

Mica Milovanovic

Opušteno. Nikakav test inteligencije. Samo proveravam tvrdnju da se iz nekoliko nasumično odabranih rečenica može dosta toga zaključiti o nekom delu.
Mica

Melkor

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Plut

Pa niko još ništa nije zaključio. Koliko negacija...

Mica Milovanovic

@Plut: Slovenska antiteza.  :cry:
@Melkor: Pojma nemam šta si hteo da kažeš.
Mica

Boban

Quote from: Mica Milovanovic on 08-02-2011, 23:25:22
Opušteno. Nikakav test inteligencije. Samo proveravam tvrdnju da se iz nekoliko nasumično odabranih rečenica može dosta toga zaključiti o nekom delu.

Ali ko je ikada rekao iz nasumičnih rečenica.
Sve vreme pričamo o prvom pasusu.
Prvi pasus i nekoliko nasumičnih rečenica nisu isti ugođaj.

analogdigit

Quote from: Džek svih zanata on 08-02-2011, 23:21:37
Jebote, ovo ko na izboru za neku Miss. Ili glasanje za Gran Pri "Šarulja", Čekrčići 2011. Mi dođemo kao komisija.
Hahahaha! Tako nekako... :)

Melkor

Los izražaj. Mislio sam na nekoliko mesta u delu.

Mica Milovanovic

Ovo nisu baš nasumične rečenice. Ovo je kratka celina koja govori o stilu, načinu razmišljanja, itd.
Teže mi je da napravim test sa prvim pasusom, jer pojedine romane znate po prvom pasusu, ali ako insistiraš, učiniću to sa pričama.
Je li dosta pet rečenica prvog pasusa?

PS: Mi koji smo završili tehničke fakultete stalno težimo da eksperimentom potkrepimo neke tvrdnje.
Mica

Boban

Sad ćeš ti ko ABN-ov magistarski gde je u šest dela (tri SF i tri ne-SF) brojao opisne prideve da bi zaključio koji su tekstovi literarno lepršaviji.

PTY

Quote from: Boban on 08-02-2011, 23:37:44
Quote from: Mica Milovanovic on 08-02-2011, 23:25:22

Ali ko je ikada rekao iz nasumičnih rečenica.
Sve vreme pričamo o prvom pasusu.
Prvi pasus i nekoliko nasumičnih rečenica nisu isti ugođaj.

Ma bolje je imati ovako nasumični uzorak za procenu, mada je poželjnije baratati sa ipak malo više od 3 rečenice.

scallop

Hoće li i smrtnici saznati rezultat testa?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Perin

Mica Milovanovic

Mislim da je dosta. Evo rezultata...
Mica

Mica Milovanovic

A evo i pisaca

1. Đorđe Pisarev - A ako umre pre nego što se probudi
2. Mirjana Novaković - Strah i njegov sluga
3. Predrag Urošević - Tihana iz Erga
4. Đorđe Mijušković - Rat bolji od seksa
5. Vojislav Stojković - Summa cum laude
6. Mirna Zakić - Stava u ulici kuge
7. Vladan Dobrivojević - Legenda o zemlji zrikavaca
8. Nataša Podgorac - Druga dimenzija
9. Pavle Ćosić - Leposava
10. Jasmina Vulićević - Boja ljubavi
Mica

Agota

This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Mica Milovanovic

Moj bi zaključak bio da se iz ovako kratkog odlomka ništa ne može zaključiti, ako pisac iole vlada jezikom - devojčica pod brojem 8 imala je 13 godina kada je napisala ovaj roman i praktično je jedina "ispala" iz igre.
Drugo, što je pisac "eksperimentalniji" u izrazu, to mu šanse za prijem kod čitalaca opadaju.
Ako se pogledaju rezultati naših radionica, a pogotovu druge, ovo je gotovo sigurno.
Mica

Boban

Problem sa tvojim pristupom je što podrazumeva da su svi obdareni podjednakom moći prepoznavanja kvalitetne literature.

Mica Milovanovic

A čime sam to podrazumevao?
Mica