• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Amazon.com поштарина?!

Started by Васа С. Тајчић, 22-02-2011, 16:25:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

imao sam pomalo bizarno iskustvo sa bukdepozitorijem, da jedna te ista knjiga, NA ISTOM LINKU, ISTOJ STRANICI SAJTA, različito košta kad taj link otvorim ja, i kad taj isti link otvori neko drugi, U ISTOM TRENUTKU.
a pomalo me razočarava što sam na upite o ovoj misteriji dobio samo copy-paste odgovore koji nemaju veze s tim što pitam.

evo prepiske:

Dear Sirs:
how is it possible that one and the same book costs differently depending on which country its page is viewed from?A friend of mine from Macedonia wanted to buy a gift for me, and I sent him this link: http://www.bookdepository.com/Selected-Non-Fictions-Jorge-Luis-Borges/9780140290110 However, the price I see on this link is 15,74 E, whereas he, at the very same time, sees the price 16,83.We have compared the captures of this page, so this is not mistake nor typo on either part. I stress - we\'re looking at the same page, same link, at the same time. This is not due to daily changes of prices, nor in difference between prices on your UK and COM sites.Tha same book, the same link, the same time - different price?How can it be?
Best regards,Dejan

Dear Dejan.
Our prices will fluctuate from time to time as we are constantly working with our suppliers to reduce our prices, and offer our books for the lower price possible. On the other hand, there will also be occasions in which we have to increase some prices as our original suppliers will have run out of stock, and the alternative suppliers will be charging us an inflated price for the same title.
Kind Regards,Liz

Dear Liz:
your stock reply is not applicable to the stiuation which I tried carefully to describe in my mail.I am not talking about different prices in two different days, nor even at two different times in a single day.I'm saying that *at the same time, the very same minute* I see one price, and my friend another, *on the very same link, the same page of your site*.I'm wondering if it's some kind of a bug on your site, or if perhaps the same book is priced differently depending on which country one is coming to its page.This is the first time something like this has happened in a year and a half that I'd been using your site and ordering books from you.
Best,Dejan

Dear Dejan,

These are two separate websites; co.uk is aimed at the European Market, whereas .com is targeted at the American and Canadian markets. The websites are designed to take different market conditions into account, depending upon where orders are being placed from, so you may well find that there are some variations in our prices. Some books may be more expensive, but others may well actually be cheaper.

Different countries or markets will have different selling conditions, regulations and restrictions on the books that can be sold and the prices at which they can be sold, and the website will consider these. There are also some restrictions imposed by some Publishing houses which can add a further layer of complications. For example, paperback novels are very expensive in the Australian market, and this is taken into account - but we still do our absolute best to keep the prices we offer as low as we possibly can as far as is possible in any given market.

Please feel free to come back to me with any queries that you may have.
Kind Regards,Lucy
https://ljudska_splacina.com/

džin tonik

"lucy" nije bas ni previse okolisala. mislis da ima kapaciteta za jasnije? zadnjih godina navikao sam na sav moguci rulet pri formiranju cijena koje me doticu, ali ovo je sasvim nova dimenzija perverzije.

Perin

Quote from: zosko on 30-10-2012, 11:48:02
ako te i sajt ispali, uvijek (=6 mjeseci) mozes refundirati na karticu.

Hvala na obavesti.

Inače, medijacija sajta će biti moguća tek od petog novembra, pre toga ne mogu da se upetljaju. Ma, refundiraće novac, sigurno....

Perin

Stvar je došla do kraja. Upravo sam primio mail od dotičnoga sajta u kojem me obaveštavaju da će mi vratiti pun iznos novca. Inače, poslao sam im video dokaz i sve što uz to ide.

QuoteAfter looking into this case, the fact is clear now. We will process a full refund immediately, please check your account within 3-15 business days.
We will refund to your account which you paid for the order before.

Barbarin

Lepo. Samo da li će nekako zabraniti liku da se ponovo pojavljuje na sajtu?
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Perin

Quote from: Barbarin on 12-11-2012, 12:58:50
Lepo. Samo da li će nekako zabraniti liku da se ponovo pojavljuje na sajtu?

Pravo da ti kažem - ne znam, jer nisam pitao. Samo mi drago što sam dobio pare nazad :lol:

tomat

je l koristio neko opciju "dispute the transaction" na pejpelu? ako jeste, kakva su iskustva?

kupio sam pre 20 dana neke ploče preko discogs.com, prodavacse udostojio da mi odgovori nakon 7 dana i poslao mi je pejpel predračun. ja sam odmah platio, i od tada ništa. niti mi je poslao poruku, niti apdejtovao status porudžbine. ništa. kontaktirao sam discogs, ali oni to rešavaju tako što suspenduju nalog prodavca, ali ne mogu da vrate pare, pa me zato zanima da li se neko povodom sličnog problema baktao sa pejpelom?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

divča

A kako koristiš Pejpal odavde?
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

tomat

pa na prevaru, registrovao sam se kao mrski 'rvat. e sad, to je ranije moglo, a sada proveravaju gde je izdata kartica i ako nije izdata u zemlji na koju si registrovan onda neće da je prihvati. ja koristim American Express, možda ona nije vezana za državu, ne znam, uglavnom su me sertifikovali kao korisnika pre otprilike godinu dana.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

tomat

da li neko može da mi kaže da li ovi sa bukdipozitorija stavljaju negde (u koverat u kojem šalju knjigu ili na njega) vrednost knjige? ja sam naručivao od njih ranije, ali ne mogu da se setim da li uz knjigu dolazi i faktura, a naručio bih jednu knjigu što je skupa, pa se plašim da me ovdašnji lihvari na carini ne oderu.

divča

Na koverti ne stoji vrednost, a unutra mecu tu fakturu, tj na A4 artiju odstampaju koja je knjiga i koliko kosta.
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

tomat

aha. a je l ko naručivao knjige skuplje od famoznih 50€? ako jeste, kakva su iskustva u pogledu carinjenja?

Васа С. Тајчић

Amazon.co.uk измијенио поштарину: умјесто 2,09 фунти по поруџбини + 1,49 фунти по артиклу (плочи) сада је 2,49 фунти по наруџбини + 1,79 фунти по артиклу. За књиге је 5,69 фунти по наруџбини + 3,49 фунти по ставци.
Моја колекција дискова
"Coraggio contro acciaio"
"Тако је чича Милоје заменио свога Стојана."

Barbarin

I ju. Kupujte na BookDepository knjige, nema poštarine i tih dodatnih zezancija.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

tomat

ova vest mi je promakla

QuoteBez carine na knjige poručene sa neta

Osim činjenice da Srbija još uvek nije na listi zemalja u kojoj je moguće koristiti PayPal, iako od nedavno i zvanično nema prepreka za to, domaći carinski propisi otežavali su i druge vidove kupovine na internetu.

Limit za uvoz robe iz inostranstva je, prema mišljenju mnogih građana, ali i stručnih lica, bio prenizak, pa se na sve pakete vrednosti od 25 evra i više plaćala carina, a plaćala se čak i na pakete koje šalju fizička lica besplatno ukoliko je njihova vrednost iznosila preko 45 evra.

Ovi limiti su juče povećani, pa se sada carini samo roba preko 50 evra, odnosno pošiljka fizičkog lica vredna preko 70 evra. U vrednost nisu uključene cene transporta, a dobra vest je i da se ukida carina na knjige.

U tekstu objavljenom u rubrici emoguća misija na sajtu Digitalne agende navodi se da je ovo još jedan bitan korak koji podstiče korišćenje međunarodnih servisa za plaćanje preko interneta, dolasku PayPala i pospešivanju izvoza preko interneta.

Istaknuto je i da korišćenje PayPala u Srbiji sada zavisi samo od same kompanije PayPal i njihove poslovne strategije.

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2011&mm=09&nav_id=545815

je l ovo da se ne plaća carina na knjige i dalje važi? da se Dinkić nije dosetio da budžet puni tako što će da carini knjige?

Meho Krljic

Ovo nema veze sa poštarinom ali ima veze sa budućnošću knjiga kao medijuma u dobu digitalne distribucije:

Amazon Isn't Killing Writing, The Market Is

QuoteAmazon's war on publishers reached a crescendo yesterday with the leak of Kindle Unlimited, a subscription plan that would allow readers to pay $9.99 per month for unlimited access to the Kindle ebook library. No longer content with simply demanding steeper discounts from publishers like Hachette — which is locked in a bitter fight with the e-commerce giant over book prices — Amazon is finally reaching its end goal: the complete dissolution of the traditional book business model through a vertically integrated publishing platform, from writer to Kindle. The idea of a "Netflix for Books" has been a popular startup theme for a while, and Kindle Unlimited certainly enters a crowded field. Oyster raised $17 million of venture capital over its two rounds of financing, and Scribd recently pivoted from hosting documents to a book subscription service. Yet, only Amazon currently has the scale to see such a plan become an industry standard, where it dominates ebook sales with an estimated 65 percent market share.
As a writer, I am supposed to feel wary of this turn of events. By capping the total price paid per month for books, Amazon is theoretically limiting its upside revenue from book sales. Adults in America either read a lot of books, or not that many at all, which you can interpret in the statistics from the Pew Research Internet Project.
An unlimited plan is expected to put a ceiling on a reader's total expenses for books, therefore capping the costs of the most lucrative customers. Readers will spend less, writers will be paid less, books will disappear, and the Earth will hurtle toward the sun due to an increase in fiber from the decrease in paper pulping.
Or so I am supposed to believe. The truth is, we are witnessing a bad Hollywood remake of a bad Hollywood remake of the Content Wars of the 1990s and 2000s. First it was music around Napster and later Apple; then video with YouTube and Netflix; and now, books with Amazon (in 2D!). The plot remains the same: The traditional publishers of content defend their business models against the assault of the Internet. There's some suspense, and then the Internet wins.
But there is one crucial difference — a plot twist that makes this third installment a bit of a thriller.

Just yesterday, 21st Century Fox offered to buy out Time Warner for $80 billion, one of the largest deals in the media industry in years. Both companies face competitive pressure from streaming companies like Netflix that are developing original programming as well as multi-channel networks like Maker Studios, which was bought by Disney earlier this year for a reported $500 million.
Part of this consolidation trend is the revenue that can come from scale. In video, there are tremendous opportunities for companies to build value from derivative products in other channels. Hollywood loves its movie "platforms," the franchises that can form the basis for new content across mediums. A single hit film can result in the creation of film sequels, television shows, books, magazines, comics, toys, and video games. The film is just an entrée to that wider, more-profitable universe of products.  This loss leader approach in the video market also applies to artists in the music industry. Spotify's streaming numbers and royalty payments show that even the top artists at peak popularity may receive only half a million dollars a month for their music streamed on the service, which must be split with producers, distributers, marketers, and others. But the real money for these pop artists comes from their concert tours. Lady Gaga, for instance, had gross revenues of $227.4 million across the 201 shows in her tour.
These business models do apply to a very small handful of writers, who can option their weird vampire dramas or pubescent magic dramas to make a fortune. But unlike up-and-coming artists in video or audio, the plot twist for books is that there are almost no alternative revenue sources for writers.
Nearly all the work a writer does in marketing and external relations is to sell actual copies of books. Book talks and lectures are generally unpaid, and contributed articles to magazines and newspapers to market a book often pay a low fee if they pay one at all, and rarely if ever share in advertising revenue. The only alternative publishing model is around consulting, using a book as a customer acquisition strategy. That only works in the business and psychology section of the bookstore, and isn't that useful for the rest of the aisles.
And that ultimately is the part of Kindle Unlimited that is perhaps most ominous, and why authors have been so passionate about the issue of ebook prices. Driving the prices lower isn't likely to expand the market of readers, since book prices don't seem to be the deciding factor on whether someone reads a book (time is). But those lower prices directly shrink the incomes of authors, who lack any other means of translating their sales into additional revenue.
That's why I don't think the big revolution for writers and other content producers will come from Amazon, but rather from startups like Patreon, which allow producers to build audiences directly and develop their own direct subscription model with their most fervent fans. That would be a surprise dénouement in this final episode of the Content Wars, but a welcome one for creators around the world.
Photo by Jason Verwey used under a Creative Commons 2.0 license.

hidden

Možda nisam pažljivo čitao, ali kako će sada da se meri piščeva zarada? Pre negde oko dve godine, kada sam se poslednji put zanimao sa tim, imali su sjajan revshare koncept koji se primenjivao po prodatom primerku, cenu je određivao autor a postojala je izmeštena print on demand opcija - za hard copy ljubitelje.

Sada, sa opcijom jedi koliko možeš za $9 mesečno, kako ce podmirivati pisce? Dođavola, zar ne pucaju sebi u nogu? Ako perica čita 5 knjiga po $5 mesečno, a sada mu sve to dam za $9, onda sam ga žestoko poduvao ukoliko ne privučem i kuku i motiku sa novoformiranom bulk cenom. Tu sam otprilike isto skeptičan kao i ovi u tekstu...
Mada, možda i nisam dobro razumeo...smrdi ovo na pušionu...

Meho Krljic

Da, pa tekst i izražava zabrinutost baš zbog toga. Mislim, ono što je i dalje moguće je da će autor biti plaćan po tome koliko je čitan, ali svakako manje nego kad je svaku knjigu prodavao. Naravno, pošto će mnogo ljudi sa ovom vrstom all you can eat pretplate da mnoge knjige iz radoznalosti pogledaju ali ne i pročitaju, nekako će već da se nađe sistem da se tu proporcionalno nagradi autor. Ali, da, deluje kao svakako lošiji posao za autore.

Mme Chauchat

Čini mi se da je zapravo u pitanju Amazonov pokušaj da definitivno a na kvarnjaka kindl pretvori u portabl biblioteku: tome u prilog ide ne samo ta ideja o fiksnoj nadoknadi za čitanje nego i ona mnogo podmuklija razrada (i sprovođenje) ideje da čitaoci nisu vlasnici svojih e-knjiga nego ih samo iznajmljuju pod nedovoljno razjašnjenim uslovima koji će se menjati kako se Amazonu ćefne. Gde će na kraju fasovati i pisci i čitaoci i klasične biblioteke i knjižare a zaraditi... pa, Amazon.
E sad, kako će autori u svemu tome proći... pa zavisi od njih i od čitalaca jednako (i od toga koliko će Amazon daleko otići u svojoj pohlepi i da li će se na kraju nekako osakatiti, čemu se toplo nadamo). Treba imati na umu a) da izdavački model nije svuda isti kao u Americi, iako je jelte američko tržište najuticajnije i b) da i do sada velika većina mejnstrim pisaca nije živela primarno od pisanja. Sećam se jednog super intervjua sa Nilom Stivensonom od pre deset-petnaest godina u kome je opisao zaprepašćenje neke sagovornice (kritičarke, teoretičarke, mejnstrim spisateljice, zaboravih) kad joj je objasnio da se on izdržava pisanjem knjga i da ne mora nigde da predaje, piše kolumne ili šeta kučiće.

Dakle, ne treba odmah očajavati, nije kraj sveta. Još.

Albedo 0

za 120 dolara godišnje da čitaš šta hoćeš, odlično

hidden

U brojeve se nikada nisam istinski razumeo, ali mene ovde najviše intrigira kako će Amazon da isplaćuje pisce, odnosno zašto menja postojeći model. Kako god da postavim strukturu, ona padne u poređenju sa prethodnim poretkom. Osim ako svim snagama ne idu na to da će đuture cena da učini da tržište eksplodira i svi živi provuku karticu...Not. Naravno, ovo su pametne čike i belosvetski dripci tako da sile nema da su svu konjicu stavili pod jednu komandu na labavim nogama.

Valjda moraju da plaćaju pisce majku mu? Osim ako...

Eh, sad dolazimo na Jevtrino, da tu mora biti neke kvake, sa čim se slažem, mada sumnjam da je u pitanju samo ovo portabl rešenje. Jbg, ako će se iznajmljivati, nek se iznajmljuje. Ko bude hteo da mune, naći će već neki softver za to. Svet ionako ide u pravcu klaudovanja svega živog. doći će vreme kada će gmail biti jedina legitimacija, ali to već nije ova priča...

Čini mi se da će stradati self published autori, koji su uspevali da namaknu ok lovu pišući razne serijale isl. Steva Kralj i ekipa će sigurno imati drugačije uslove. Pre nekih godinu dana sam igrom slučaja imao prilike da vidim koncept e knjižare od strane jedne od vodećih domaćih kompanija i on se bazirao na nivoima pristupa u zavisnosti od cene koja se plati. Tada mi je to zvučalo potpuno pogrešno, ali jbg...

U svakom slučaju, ko voli preko neta, svakako će biti na dobitku sudeći po gore napisanom. Ako bude tako. Ne kolje se vo za kilo mesa, pogotovo ne u Amazonskim šumama.

Albedo 0

ali ovo nije e knjižara, lijepo piše netflix for books, ili još preciznije - library. Dakle, ako Amazon udara po nečijoj zaradi onda udara i po bibliotekama, a tu se tek ne zna koliko novca stoji u članarinama danas

+ nisam baš siguran da piše da će to biti jedina opcija na Amazonu, a uostalom koga briga, ako knjiga valja kupi hard copy kasnije

a ako Amazon misli da će ovim VIŠE da zaradi zašto ne bi i pisci više zaradili? Iz veće zarade Amazona slijedi veća zarada za pisce, i obrnuto, logično, netflix je profitabilan, valjda?

valjda je jasno da ako mogu da prate koje sve knjige si otvorio mogu da prate i koliko si se na kojoj zadržao, samim tim ne može za jedan klik od 3 minuta da autor dobije isti keš kao neko koga je mušterija čitala 3 dana, nisu u prošlom milenijumu pa da kompjuter to ne može da odredi

Mme Chauchat

[size=0px]"a ako Amazon misli da će ovim VIŠE da zaradi "[/size]
[/size][size=0px]Pa možda Amazon ne misli da će zaraditi, nego sprovodi klasični damping. Nije im prvi put.[/size]

hidden

Na mobu sam pa mi nezgodno da objasnjavam, e knjizara je nesretno upotrebljen termin. Elem, proverih mejl i imam sta da vidim

KDP SELECT NEWS Introducing Kindle Unlimited

Now, when you enroll your title in KDP Select, your title will be included in Kindle Unlimited--a new subscription service for readers in the U.S. and a new revenue opportunity for authors enrolled in KDP Select. Customers are able to read as many books as they want from a library of over 600,000 titles while subscribed to Kindle Unlimited. When your title is read past 10%--about the length of reading the free sample available in Kindle books--you will earn a share of the KDP Select monthly global fund. For July we've added $800,000 to the fund, bringing the July fund amount to $2 million.

All books currently enrolled in KDP Select with U.S. rights will be automatically included in Kindle Unlimited. KDP Select books will also continue to be enrolled in the Kindle Owners' Lending Library (KOLL) available to Amazon Prime customers in the U.S., U.K., Germany, France, and Japan where authors will continue to earn a share of the KDP Select global fund when their book is borrowed. KOLL borrows will continue to be counted when a book is initially downloaded. In the month of June, KDP Select-enrolled authors earned $2.24 each time their books were borrowed.

KDP Select is an optional program for you to reach more readers, and it gives you the opportunity to earn more money. In addition to potentially earning royalties from Kindle Unlimited and KOLL, you can also maximize your book's sales potential by choosing between two great promotional tools: Kindle Countdown Deals, time-bound promotional discounts for your book, available on Amazon.com and Amazon.co.uk, while earning royalties; or Free Book Promotion where readers worldwide can get your book free for a limited time. Plus, you can earn 70% royalty for sales to customers in Japan, India, Brazil, and Mexico.

Visit your Bookshelf to enroll your books in KDP Select, or if you are already enrolled, visit your royalty report to see your results.

Albedo 0

onda ja očigledno ne znam šta je damping

pošto autori moraju da pristanu na uslove amazona, a ako većina ne pristane neko drugi će da zauzme tržište koje sada ima amazon, i jedva čekaju mnogi da ga zauzmu. I što bi autori pristali da poklone svoje knjige Amazonu kada ih iza ugla čeka drugi distributer?

nema amazon nikakvo vlasništvo nad autorima ili izdavačkim kućama pa da ih tako ucjenjuje, niti mislim da su u Amazonu tako krvoločni.

s druge strane, budući da je netflix koliko toliko privukao gledaoce koji su preko neta ilegalno skidali filmove, i time uvećao zaradu filmadžija, tako je za očekivati da ovaj ''damping'' učini isto sa onima koji su se dovijali sa pdf skenovima, krađom elektronskih knjiga i slično, jer za 9 dolara mjesečno ne vrijedi krasti

i dalje ljudi skidaju piratske filmove i serije, ali netflix kupi kajmak uprkos tome. Jel može netflix da prodaje stream filma ili serije za koju nije dobio dozvolu, naravno da ne može. Kao što ne može ni Amazon da iznajmljuje knjige a da to ne plati autorima.

dakle, mislim da je netflix ključna riječ, i da Amazon nema nikakvog konkretnog protivnika kojeg hoće da istisne sa tržišta, već je to upereno protiv piraterije. Ne sankcije ili policijski progon sajtova, već štap i šargarepa.

Meho Krljic

Nije sporno da će za Amazon ovo biti dobar potez, diskusija je o tome hoće li autorima biti bolje i za sada je radni zaključak da neće. Odnosno da dok Amazon bude zarađivao više na ovaj način - autori će zarađivati isto ili manje. U najprostijem primeru, do sada je Stipan, recimo, na Amazonu zarađivao od svakog prodatog primerka određeni procenat, pa ako je prodao deset komada mesečno zaradio je recimo po dolar od svakog, što bi bilo deset dolara. Ali sa prelaskom na netflix model, niko više neće kupiti Stipanov roman, nego će možda stotinak ljudi da ga pogleda tokom meseca jer im je besplatno dostupan (kao i stotine hiljada drugih) i Amazon mu sigurno neće garantovati dolar nego recimo dva centa za svako "gledanje" tj. čitanje romana, čime će on zaraditi dva dolara.

Naravno, ja ne znam koje su stvarne autorske marže, ali siguran sam da će ovo otprilike biti situacija.

PTY

Quote from: Meho Krljic on 21-07-2014, 12:20:42
Naravno, pošto će mnogo ljudi sa ovom vrstom all you can eat pretplate da mnoge knjige iz radoznalosti pogledaju ali ne i pročitaju, nekako će već da se nađe sistem da se tu proporcionalno nagradi autor.

Možda će ovo zvučati blasfemično, ali – meni se sve ovo kao ideja jako dopada...

Nego, prilično je zanimljivo baciti forumski pogled unazad kako smo mi sagitaši dočekivali taj i takav konkretno progres tokom ovih 12 godina... što se mene tiče, mnoge amazonove inovacije sam dočekala na krv i nož, a danas su mi upravo one čitalačka staple diet, što bi se reklo.  :mrgreen:  Ali ovo mi se u principu od starta dopada kao ideja, jer mi odavno više nije toliko bitno da imam vlastitu virtuelnu biblioteku – to danas može svako da ima, stvarno, i to uglavnom u formatu gomilanja – nego mi je daleko privlačnija ideja da imam slobodan pristup ogromnom korpusu knjiga koje možda i nisu moje vlasništo, ali to mi više i nije važno ako imam neograničen pristup. Hoću reći, neograničen pristup je upravo ono što tokom većine dana u godini nemam ni sa vlastitom papirnatom bibliotekom, koja samo sedi na policama i prikuplja prašinu, a da same prednosti specifične virtuelne interakcije tu sad i ne pominjem.

A što se novčane nadoknade autorima tiče, to je klasičan kamen spoticanja koji se meni čini ipak daleko manje crn u domenu virtuelne knjige negoli one papirnate. Ja sam već odavno u fazi u kojoj kupujem samo pročitane, ili gotovo dočitane e-knjige, dok se daleko teže odlučujem na kupovinu onih koje ne mogu prethodno da proverim, tu uključujući i papirnate. Sa ovakvom pretplatom, proverbijalni Autor bi svakako imao više finansijske koristi od mene nego što trenutno ima.

Edit: upao si sa postom, pa samo da dodam: efikasnost ovog modela je vidljivija naspram onih koji nisu garantovani kupci - dakle, niti su bili, niti bi ikad bili. Garantovani kupci imaju konkretnu motivaciju koju ovaj model ne podriva, ili bar ne podriva u bitnoj meri. (naravno, to tako meni izgleda, onako odokativno. :) )

Stipan

Amazon je car nad carevima. Ne znam nikoga ko plaća tako uredno kao oni.

hidden

Stipane, ako nije tajna, hajde podeli svoje iskustvo vezano za kompletan postupak. Koliko preuzimanja, odakle, kako isplacuju, kako prihvataju knjigu (pretpostavljam da izdavaci nekako premoste to sto zvanicno ne prihvataju knjige na srpskom jeziku u KDP programu)?

Stipan