• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Moja prva SF prica.Kritike molim!

Started by BOGI, 12-05-2003, 16:30:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

BOGI

evo ovo je moja prva sf prica napisana prije nekoliko dana.iz tog razloga bi zelio da me vi iskusni malo izbombardujete kritikama, ali budite blagi :).Pa hajde da krenemo,a ostalo je na vama...

Japanska tehnika

Jutro. Prelijepo jutro. Jako sunce se probija kroz zavjesu. To je dobro. On voli sunce. I cvrkut ptica. Voli I njih, ptice. Ali, ne, nesto ne valja. Ah, da, opet taj bol u glavi. Opet prokleti mamurluk. Ali, jak je on, prezivjece. Zna iz iskustva.
,,Uuuh,koliko li je sati?!"
Trazi rucni sat kuoljen na nekoj ulicnoj rasprodaji za 10 dolara. Uvijek je to mrzio. Ne raprodaje, vec jutarnju potragu za stvarima razbacanim poslije burne noci.Nasao ga je pored nekog rozog komada odjece, cije porijeklo nije siguran da zeli da zna. Na satu stoji onim jebeno tesko citljivim brojevima:
12:15.
I ne samo to.
,,U redu, fino, podne je, tacno da...2013 godine???"
Pa to nebi bilo lose, imao bi 39 godina, a pouzdano zna da ce umrijeti prije 40-te. Zna, jer mu je jedna vracara rekla na nekom od onih tuznih septembarskih vasara. Pouzdano. A I nebi bilo lose to, da umre. Ionako je ovaj zivot sranje. Ali ipak je sada samo prokleta 2003.goidna.
,,Ma jebena japanska tehnika,bacam ovaj sat u smece!"
Meni je japanska tehnika sasvim u redu. Bar meni. A I sat je u redu.
Ustaje uz obilno cesanje po preponama. Jedna od stvari koje on naziva ,, zivotni uzitak". E,pa, pocesi se dobro, uzitaka nece biti jos puno.
Ide po bokal sinocnje kafe, nebi li se rasanio malo. Ali kurva zvana sudbina sprema nesto bolje od kafe za rasanjenje. Nesto mnogo bolje.
,,DRIIIN!!!"
,,Ma koji seronja u ovo doba zvoni na vrata!?!"
Pa, podne I nije bas ,,ovo doba", vec vrijeme savrseno da covjeku zapocne novi dan(citaj(u ovom slucaju) zivot).
,,Oh, to si ti Adame, jesi li mi..."
Nesto ne valja. Koji kurac viri iz nosa ovom malom?
,,Adame,sta ti je..."
,,AAAAHH!!"
-?
,,Upomoc!!!"
,,Ma koji ti je..."
,,Policija! Policija!!"
Djecak je pobjegao. Sta se desava? I ono sranje u njegovom nosu? Lijepo je poceo dan.
,,Ma zajebi, Idem kod Joe-a."
Restoran ,,Joe's breakfest". Omlet sa slaninom. Jos jedan zivotni uzitak. Divno.
Sjeo je u starog kadilaka I upalio motor uz zvukove koje bi trebao da istrazi Dyan Dog. Nije gladan, zato I vozi polako. Dok mu dodje apetit. Oprobana taktika. Li opet nesto nije u redu. Sve je nekako cudno. I opet one proklete cijevi, koje vire ljudima iz noseva.
,,Kao sline, jebote."
Odluci je da je u pitanju samo lose pivo od sinoc, I da ce, cim stigne kod Joe-a da se umije, I spere proklete halucinacije. You wish. Usao je u toalet na straznjem ulazu. Tamo je neki procelavi sa akt tasnnom izlazio iz wc-a. Kad je skrenuo pogled sa slica, celavko je ugledao Njega.
,,Ali vi, vi..."
I pobjeze. Kao da je vidio jebenog Lucifera u toaletu kod Joe-a.
,,Ma koji je kurac danas sa svima?!"
Umij se. Prolazi pored aparata sa kondomima. Ne, nisu kondomi. Pogledaj bolje. Kakva je to sad masina. Slici aparatu sa kondomima. Ali nije. Pa pogledaj sta pise budalo!
,,Ukoliko imate problema sa vasim DIS-om, slijedite sljedeca uputstva:
UZMITE DIS IZ APARATA. POTOM UDAHNITE DUBOKO. SKINITE STARI DIS I I NAMJESTITE SEBI NOVI.
UPOZORENJE!!!
NE SMIJETE DISATI DOK NE ZAMJENITE APARATE. OPSANO PO ZIVOT!
Vasi BIOETICARI."
Bezbroj pitanja od milion dolara mu se vrti po glavi.
,,Sta je ovaj DIS?"
,,Sta sada raditi?"
I naravno:
,,Ko su ovi jebeni Bioeticari?"
Ja bih tu dodao jos I:
,,Koji se moj ovde desava!?1"
Ali ja nisam On. Ne.
,,I zasto a aparatu pise ,,datum proizvodnje 14.04.2013"?
Jedno je siguran: U buducnosti je.
Ne, siguran je dvije stvari. Prvo: U buducnosti je. Drugo: Sanja. Sve je ovo jebeni san. Mozda, ali imam novost za tebe, moras prezivjeti do budjenja. Kako? Sjetio se da je negdje citao nesto o kameleonima,kako mjenjaju boju da bi se...
,,Koji kurac ima veze guster sa ovim sranjem?! "
.
,,Prilagodjavanje..."
Bravo, genije.
,,Prilagodicu se dok se ne probudim. Da, to cu da uradim."
,,Korak prvi"
Uze onu cijev iz aparata,I poce da je namjesta. Jos jedan poen za dosjetljivost. Kad je najzad namjestio onu ,,slinu"(na Njegovom jeziku receno) u nos, poce da ga obuzima osjecaj lagodnosti, kao da lebdi po oblacima. Prokleti oblaci. Droga. Skidaj to! Trguo je spravicu iz nosa.
,,Jebem mu mater, ovo je neka droga."
Ma bravo, stvarno si inteligentan.
Sta raditi? Zna.
Busi male rupice na cijevi kako bi pojacao dovod kiseonika,I neutralizovao marihuanu(da, tako je nazvao). Stavlja ponovo ono govno u nos. sad je bolje. Puno. Izadji u svjet, uklopi se.
,,Kao jebeni kameleon."
Bas kao kameleon.
Izadje u svijet, po svoja jaja I slaninu.
Kao sto je I ocekivao, nista se nie promjenilo. Svi jos nose spravice u nozdrvama, ali, dobro, bar ga niko ne primjecuje. Sjeda za sto broj 13(cista koincidencija). Prilazi u dobro poznata kelnerica, Beti. I nesto je cudno na njoj. Ne, ne glupa cijevi, vec je nekako....starija. Pa ipak je ovo 10 godia kasnije. Ah da.
,,Izvoli duso?"
,,Omlet sa slaninom"
,,Jos nesto?"
,,Kafu. Crnu. Jaku."
,,Stize"
Dok je cekao svoj prvi obrok nakon 10 neprozivljenih, ali svakako proteklih godina, posmatrao je malo okolinu. Za stolim preko puta njega se slavio rodjendan. Svi su nosili neke smjesne kape, a slavljenik, nekih 35 godina, sa kapom Mikija Mausa na glavi, I nije bio nesto narocito srecan. Pa dobro, I ja bih bio nesrecan da slavim rodjendan kod Joe-a. Slavljeniku prilazi neka mlada dama I daje mu poklon.
,,Srecan 40.rodjendan Arte"
,,Hvala vam svima, hvala"
Art kao da je jos tuzniji nego prije.otvara poklon. Pistolj. Kolt 45.
,,Ovakvih je malo danas, a oduvijek sam ih zelio. Hvala jos jednom"
Uze pistolj I puca sebi u glavu.
,,Sranje!!!"
Svi se okrenuse prema Njemu kao da je on glavni dogadjaj u restoranu, a ne Miki jebeni Maus koji je prosuo sebi mozak prije 5 sekundi.
,,Ma jebes ovo!"
On pobjeze.Trcao je koliko su ga noge nosile. Stao je tek kad je ostao bez ijednog molekula snage. Sdta sada raditi? Otici u policiju? Ne, to nebi bilo pametno sa Njegovom prosloscu. A I to nije Njegova stvar. Pogledati sta se desilo u proteklih 10 godina. Gdje? Bibiloteka, da.
Usao je, I odmah gavnoj sluzbenici zatrazio:
,,Kompjuterska arhiva, molim"
,,Naravno, na koliko?"
,,Na sat."
,, Sto dolara."
,,Ne, pazite, nisam rekao na godinu vec na sa.t"
,,Gospodine sto dolara."
Pazi, sanjas. Potrosi se I daj gaduri jebenog Linkolna.
,,Evo izvolite."
,,Kompjuter broj 13(sad vec pocinjem da sumnjam da nije koincidencija)."
Evo ga. Na polju search kuca:
Vazni dogadjaji u periodu 2004-2013 godina.
Tri strane rezultata. Sve isjecci iz novinskih clanaka.
Page 1

Zaostravaju se odnosi izmedju SAD-a I zemalja treceg svijeta.Strah od nuklearnog rata. Predsjednik Bush insistitra na ratu. Nato protiv, Ali SAD
Zeli rat. Ubijen predsjednik George Bush.
,,Jebote, predsjednik je mrtav!"
Citaj dalje.
Opasan virus se ojavio u svijetu. Hiljade mrtvih. Nema lijeka. Jos postoji opasnost od rata. Svijet pred kolapsom.
Page 2

Rat sprijecen u posljednjem trenutku. Zasluge idu noioj stranci koja je pobjedila na izborima- Bioeticari. Bioeticari obecali I lijek protiv bolesti zavne SARS.
,,Ko su sad ovi Biobogznasta?"
Samo citaj.
Ucenje bioeticara iako okrutno I bez istupanja, donosi rezultate. Svijet pred ujedinjenjem.

,,Malo sutra!!! Cuj, svijet da se ujedini!"
,,Gospodine,mozete li malo tise,mi pokusavamo da ucimo, ipak smo u biblioteci?"
,,Ma odj..."
Samo polako, ne treba ti da privlacis paznju na sebe.
,,U redu. Izvinjavam se."
Citaj.
Page 3
Svijet ujedinjen! Potpuna vlast Bioeticara!
,,E sad je dosta. Moram saznati ko su ovi bioeticari"
Opet na search.
BIOETICARI
Bioeticari su grupa ljudi koja se kao udruzenje pojavljuje pocetkom devetnaestog vijeka...
,,Bla, bla, daj nesto konkretno. Aha, tu si..."
Bioeticari dobijaju sve vise pristalica I njihovo ucenjese siri sve brze. Osnovni cilj ovog udruzenja je stvaranje jedne ciste rase ljudi, neiskvarene bolestima...
,, Jebem im mater, ovi su gori od Hitlera!"
Osnovni uslovi za stvaranje neiskvarenog svijeta:
Odstranjivanje sve bolesne novorodjencadi.
Odstranjivanje svih koji pate od tezih bolesti, kako nebi bili na teretu drugim ljudima.
Odtranjivanje svih onih koji predju odredjenu starosnu granicu.Starosna granica danas iznosi 40 godina.
,,Ovo je ludost! Ubijaju ljude od 40?!"
Treba otici kuci. Razmisliti o svemu. Ispavati se. A onda sutra, ako sve ovo bude tu, e , pa onda cemo vidjeti. Otisao je mjestu koje je nekada zvao dom, ali sada jednostavno vise nije bio siguran. Pola boce viskija sa ledom je ucinilo svoje. Zaspao je kao beba.
Jutro. Prelijepo jutro. I sunce. On voli sunce. I ptice. Ali ptica nema.
,,Koliko li je sati?"
12:15
A koliko bi bilo, nego 12:15?
,,Datum ni ne smijem da gledam, ali ipak....Ah!dobro je, ponovo je 2003.godina. Sve je po starom...
Da, ali japanska tehnika nije pouzdana. Bar meni.
,,DRINN!!!"
,,Dolazim!"
Otvorio je vrata.
,,Izvo..."
Opet nesto ne valja. Opet proklete cijevi. Opet sranje. Ponasaj se prirodno, pa poslije, kada ode ovaj man in black, onda razmisli.
,,Izvolite, mogu li vam pomoci?"
,,Da li ste vi godpodin Faith?"(da,nas junak se zove Faith, opet koincidencija)
,,Da, jesam, sta mogu da ucinim za vas?"
,,Pa, gopodine Faith, srecan 40.-ti rodjendan"

THE END
Story by: Milos Bogetic.

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

BOGI

Bobane,imas li ovo gdje da stavis,a da ce biti izkritikovano? Hva :)  :!:  :D la

Truba

mislim da niko ne želi čitati priče početnika :(  tj mene i tebe

malo sam se preračunao
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Melkor

Strpljenja... Evo ja imam najbolju nameru, sacuvao sam stranu ofline ali nikako ne stizem. Sta da se radi - toliko toga ima da mi koncentracija i nije jaca strana kad imam vremena...

A mozda su ljudi ostali bez texta kad su procitali 8)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Miko

Jebi ga, pročitao sam tvoju jebenu priču i jebeš mi mater, jedina jebena reč koju mogu da se setim je – jebeno. Mislim da se ponavlja 15 puta, nisam siguran. Kurac, sranje i ostalo nisam prebrojao, to možeš i sam. Stil se ne gradi "jebanjem ". Upotreba tih reči je najčešće neopravdana i kao takva predstavlja čisti višak bez koga se može.
Ni moja gramatika nije sjajna al' tvoja je katastrofalna. Nauči koje reči se pišu odvo-jeno! Ono "I" štrči ko' govno iz vode i zbog toga imam osećaj kao da si priču napisao u kuhinji balansirajući džezvom za kafu, gurajući se u autobusu ili u ovom slučaju - za vreme jebanja.
Da sam bio na tvom mestu, dobro bih pregledao priču pre nego što bih je igde poslao ili okačio. Ovako, kao da je nisi nijednom pročitao.
Ili si pisanje priče uzeo suviše olako ili si se samo zajebavao...
Sa umetnošću se ne zajebava.
Dakle, moje glavne zamerke su upotreba vulgarnosti i pravopis.
Za ostalo nisam stručan.

Spider Jerusalem

Heh, ko je nas'o da se javlja.

('ajd malo da se igramo igre pogadjanja, a?)

ACHEM, ACHEM!

"To je bila prica koju od njega ranije nisu uspeli da izvuku iz njega."

Reci ti meni, sinko, koliko puta si procitao ovu recenicu nakon sto si je izdrk'o na papir? Veruj mi, bolji odgovor ti je da kazes "nijednom" nego "jednom". Ako si je procit'o naknadno, i NISTA ti nije tu smetalo, onda s' tezak slepac, sinko.

(bolje da ne odgovoris da l' je ovo iz tvoje price)

Ghoul

mda.
moram reci da sam letimicnim pregledom i ja zapazio gomilu kuraca i sranja i jebanja i čega ne, i kao neko kome je THE NAKED LUNCH omiljena knjiga poslednji sam ovde koji će tako nečim, per se, biti odbijen ili zgrožen. Ali vidim da je to upotrebljeno bez prave potrebe.

Takođe, letimičnim preletom zapažam previše osnovne gramatičke nepismenosti pa čak i jeeeebote grešaka u spelingu, što znači da 'pisac' verovatno nije ni pročitao svoje 'delo' pre no što ga izložio na sud javnosti. To ukazuje na osnovnu neozbiljnost i neprofesionalnost, pa je suvišno očekivati da će se neko zanositi temom, idejom, strukturom, zapletom, likovima i ne znam čime ako pred sobom vidi nešto što pada na onom najosnovnijem nivou.

Naravno, pošto je sve ovo gore rečeno bazirano na površnom preletu preko postovane priče, može odmah da pljuneš na sve što sam rekao, i sa popriličnim pravom na to.
Ali iskreno ti savetujem da ubuduće izglačaš ono što nudiš na čitanje barem na tom najosnovnijem nivou...
https://ljudska_splacina.com/

Miko

Quote from: "Spider Jerusalem"Ako si je procit'o naknadno, i NISTA ti nije tu smetalo, onda s' tezak slepac, sinko.

Biće da je autoru promaklo. Eh... :oops:
Bah, ovi mladi samo žure!

Negoooo... otkud bi jedan Spider znao za identitet autora? Zamešancija neka, sto posto. :evil:

Ghoul je u pravu. Ne smeta meni pCovanje ali ovoga puta nije na mestu. Nema nikakvu ulogu sem da izrazi neki stav: dude, I'm fucking SHARP! Al' ne radi se to tako.

Spider Jerusalem

Spajder nije bio siguran, ali posle ovoga jeste. I posle ajd da vidim nekoga da prica kako se nedovoljno udubljujemo u price koje citamo.
A i nije k'o da ce sad napraviti neku razliku. *hint* Sledeci put kad resis da se bavis temom kojom se bavis u toj prici, gledaj da do tada odradis bar nekakav research. Procitaj Black Dahlia-u Dzejmsa Elroja, bar prvih 50 strana jer tu imas sve o psihologiji takvih likova i prakticno sve o toj temi, a nije lose da shvatis dvosmislenost prvog romana Normana Majlera, "Tough Guys Don't Dance" (ukalupi u sleng teme kojom se bavis ovde). Prica Normana Partridza "Covek za rezove (The Cut Man)" iz Monolita 9 takodje je obavezna lektira.

No fucking around with the Art? Heh. Ajde da vidimo sledeci put, kiddo.

Spider Jerusalem

OK, my two cents oko price:

Sta mi se svidja:

Psovanje. Rasterecuje naraciju, a buduci da je glavni lik opusten dobro pase (ne travu, nego cipela, za ljubitelje domacih slova). Jeste folirantski, ali nekako funkcionise.

Brzina naracije i nezaustavljanje na iscrpnim opisima. Valjda bas zato sto si neiskusan pripovedac stil je brz, odsecan, u kratkim, zucnim pokretima. To nije lose. Nisi tip na koga je previse uticao fantasy, pa ne opisujes svaku granu svakog jebenog drveta svake jebene sume kroz koju tvoj jebani junak prodje. Ima par nifty touches.

Sta mi se ne svidja:

Konfuzija radnje. Precesto mi uopste nije jasno sta se tu jebeno dogadja. Kraj vecine scena resen je na brzaka, sto bi se reklo - sabajle. Pritom, ugao naratora potpuno je neresen. Ko prica ovu pricu??

Neuverljivost situacija. Tesno vezano za ono gore. Prevelika drama, nikakav lik, nepretencioznost punchline price koja osim panchlajna ne nudi gotovo nista drugo. Dani Siriusa odavno su prosli, sinko. Neki ljudi vec deceniju pisu ozbiljan SF.

Generalna nepismenost. Ovo se relativno lako moze resiti, ako se ikad nateras da pogledas malo u neke knjige iz srpskog jezika za osnovnu i srednju skolu. U suprotnom, svakoga ce boleti kurac (a tako i treba da bude) da li si ti nekakav barbaro-genije spisalackog stvaralastva ako ne znas gde ide tacka, zarez, i ako padeze koristis po principu randoma. O stilskim nedoslednostima da i ne govorimo.

Overall: it's a mess, it's mostly shit, ali necega tu jos moze i da ima, ako te cela stvar zanima i ako resis da joj posvetis nesto vremena.

Dva saveta: Misli o izborima koje mozes da napravis. Prevashodno oko toga kako i iz kog ugla zelis nesto da ispricas, onda i oko toga kakve ces izbore praviti kad se za jedan nacin naracije odlucis.
I:

UVEK uradi second draft.

Truba

pa jebote ne radi u dnevnim novinama da mora petnaest puta pročitati tekst

to je jebena priča koja je napisana za pola sata

Spider Jerusalem

Quote from: "komunjara"pa jebote ne radi u dnevnim novinama da mora petnaest puta pročitati tekst

...

O, Bogovi!  :P

:roll:

:(

Truba

to me nervira kod ljudi

evo danas sam radio na fakultetu neku emisiju sa kamerom

prvi put uzmem kameru u ruke i bez stativa idem snimati debile po kladionicama

naravno drhte ruke, migoljim se
i slika se malo klima MALO SAMO MALO :x  jebo ih stativ

a profa nezadovoljan kuka sere

pa ljudi moji toliko je dobrih sportista naučnika pisaca uništeno na ovima našim prostorima zbog tog nekog našeg mentaliteta

kritika dobro stoji:
neke rečenice su loše napravljene

ali ideja priče je ODLIČNA

Ghoul

This is my Hare Krisna week...
... so I must refrain from commenting.

Next week I'm into Jihad.
Til then...

Nyarlathotep

Ne znam koliko autor ima godina... dajte malo pedagogije.
Zasto krvniciki osudjivati dete koje crta u pesku, makar ono crtalo govna i to lose?  
Pisi decko, vezbaj, psuj...  ali citaaaj mnogo vise! Citaj druge pisce koji psuju, citaj sebe - pre svega! Nigde se javno ne pojavljuj sa lose srocenim asocijacijama nabacanim na papir. Docekace te ovo! Sad stisni zube, pa da vidimo nesto novo. Mozda ova njihova matoda pljuvanja i upali, pa ti za koju godinu budes "kao" pisac.
Spider je malo nervozan, zato sto se sit nacitao ovakvih pizdarija na konkursu. Ne uzmi mu za zlo.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Mica Milovanovic

Komunjaro, u principu, elementarna pristojnost nalaže da se pre davanja priče na konkurs, stavljanja na Net, etc... sopstvena priča bar pročita... Bez ljutnje, ali zašto bih ja čitao nešto što ni sam pisac nije imao strpljenja da pročita i ispravi sopstvene pravopisne greške? Ovde godine nisu u pitanju...
Mica

Truba

Quote from: "Mica Milovanovic"Komunjaro, u principu, elementarna pristojnost nalaže da se pre davanja priče na konkurs, stavljanja na Net, etc... sopstvena priča bar pročita... Bez ljutnje, ali zašto bih ja čitao nešto što ni sam pisac nije imao strpljenja da pročita i ispravi sopstvene pravopisne greške? Ovde godine nisu u pitanju...

evo ovako

ja radim u jednim novinama koje izlaze svakih sedam dana

imamo lektora i četiri novinara
lektor pregleda tekst
dvoje kompjutoraša prelome tekst
onda svako od nas pročita taj tekst i ispravljamo greške

provuku nam se takve greške kao što su

Šušak -Šupak
Pohvaliti - povaliti
rat umjesto rad itd...
jednom je čak pisalo Pojebane vijesti ili slično nešto

jednostavno rečeno
Bogi nije kriv što nije primjetio tu grešku
možda je ćitao tekst 5 puta

ko radi griješi

Boban

Covek ima pravo da napise losu pricu, ali nema pravo ni od koga da trazi pohvalu zbog toga.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

SANdMAN

pa bosanceros je... sto ne bi i on kad su mogli kusta i brega?  :evil:

Ghoul

Quote from: "komunjara"Bogi nije kriv što nije primjetio tu grešku
ko radi griješi

Bog je kriv. :twisted:

Mica Milovanovic

QuoteUsao je, I odmah gavnoj sluzbenici zatrazio:
,,Kompjuterska arhiva, molim"
,,Naravno, na koliko?"
,,Na sat."
,, Sto dolara."
,,Ne, pazite, nisam rekao na godinu vec na sa.t"
,,Gospodine sto dolara."
Pazi, sanjas. Potrosi se I daj gaduri jebenog Linkolna.
,,Evo izvolite."
,,Kompjuter broj 13(sad vec pocinjem da sumnjam da nije koincidencija)."

Ma, slažem se da ko radi - greši. Ali momak se nije pretrgao od rada.
Ja u ovom, manje-više nasumice izabranom parčetu nadjoh 10 što pravopisnih, što korektorskih grešaka. Verovatno ih ima i više...
Što je mnogo, mnogo je... Ako neko želi da bude pisac, mora da ima
i strpljenja da pročita i koriguje (više puta) to što je napisao. Iz poštovanja prema onima koji to treba da pročitaju... Jebeš ideje, ako je to što je napisano nepismeno, pa nijedan urednik neće ni početi da čita priču. Pitaj Spidera kako je kad treba da ocenjuje na Bobanovom konkursu 50-tak priča, od kojih je bar 20 potpuno nesuvislo... Manje-više svi radimo isto - pročitamo prvu stranu, prvi pasus, pa one priče, za koje liči da mogu da budu pismene, detaljno čitamo... Ostale dođu na na red na kraju, da možda Bobanu ukažemo da neko ima talenta, ali za ozbiljno ocenjivanje, teško...
Mica

Nyarlathotep

:? "bog" velikim slovom?
Iako je bio pocetak recenice, to je za tebe prijatelju neoprostivo.

SANdMAN

mico, ti mi jednom rece da SVE citas... il sam ja nesto mnogo lose razumeo...  :wink:

DUNADAN

Quote from: "ghoul"This is my Hare Krisna week...
... so I must refrain from commenting.

Next week I'm into Jihad.
Til then...

AHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHHHHHHHH  :!:

Quote from: "komunjara"pa jebote ne radi u dnevnim novinama da mora petnaest puta pročitati tekst

:P  :P
gde ti je tu argument?
Two tears in a bucket, motherfuck it.

Ghoul

Quote from: "Nyarlathotep":? "bog" velikim slovom?
Iako je bio pocetak recenice, to je za tebe prijatelju neoprostivo.

O, puzavi haosu, reč 'bog' pišem velikim slovom samo u ironičnom/humorističkom kontextu.
(Vidi topic o ateističkim filmovima for further evidence)

Zar sumLJaš u moj ateJizam? :wink:

PS: Jel ti to Roman Dirge na avataru?

PPS: Hej, Duna, jel to spremaš ispite ili šta? Nedostaju nam tvoji malo supstancijalniji doprinosi diskusijama, pored uvek dobrodošlog grohota... :lol:

Nyarlathotep

Roman Dirge? Moze biti. Bio to Dirge ili ne, tu je savsim slucajno - skin'o sam ga sa nekog sajta, pojma nemam kog.

Eh, citam Praca u pauzi izmedju Jakobsona i Ingardena. Smorih  se.

Mica Milovanovic

Ma, sve čitam, Sandmane. Bar ovo domaće...
Čak sam počeo i da 'vatam beleške, jer počinjem da zaboravljam...
Pročitao sam i ovu Japansku tehniku, bez obzira što tvrdim da nisam...
Samo ljudi moraju da nauče da ako žele da uspeju u nečemu moraju da ulože mnogo napora...
Mica

phuzzy

Quote from: "komunjara"ali ideja priče je ODLIČNA

Nije pisac onaj ko ima odličnu ideju, takvih ima milijun. Pisac je onaj koji sedne, zagreje stolicu, pa od svoje ideje napiše (hence the fuckin' name of the job) priču, i to uradi kvalitetno (a čime će zaraditi pridev "dobar" uz titulu pisca). Inače bih ja bio fantastičan muzičar, samo, eto, ne znam da sviram baš najbolje, ali imam ODLIČNU ideju za pesmu. Hoćeš da ti probam odsvirati, pa da mi daš kritiku?  :twisted:

Truba

ja stvarno ne znam u čemu je problem

zaista nemam pojma šta da napišem a da vi ne kvotirate i šuknete mi ga onako profesorski

Jel BOGI slao priču na konkurs nije
Jel BOGI tražio da mu neko pročita priču nije
Jel BOGI tražio da mu se priča objavi u nekom SF magazinunije

pa mogli ste se barem strpiti do druge priče

BOGI mi je poslao malu ikonicu Archangela Michaela koji je uokviren i visi na zidu
podsjeća me na to da sam imao priliku komunicirati sa velikim čovjekom BOGIjem

ćućete vi još za BOGIja
garantiram vam

SANdMAN

Quote from: "komunjara"ćućete vi još za BOGIja
garantiram vam

nemoj sad da pretis...  :evil:

Mica Milovanovic

Komunjaro, kako to misliš da nije tražio da mu pročitamo priču?
Tražio je i dobio pojedina mišljenja...
Od mene je dobio mišljenje da ako neko želi da ozbiljno uzme u obzir njegovu priču, mora da sedne, pročita je, bar još jednom, i uradi ljudsku korekturu. To je pošten i dobronameran savet, ma šta ti mislio o tome.
Spajder je bio još strpljiviji i dao mu je par saveta kako da ponešto popravi u strukturi priče, saveta sa kojima se uglavnom slažem.
Ghoul je bio u samarićanskoj fazi... ne znam koliko je to moglo da mu pomogne u vezi priče, ali podrška je bila tu...
Zašto misliš su naši saveti bili nedobronamerni?
Šta si drugo očekivao?
Ako misliš da je pisanje zajebancija i da je to nešto što se zbrčka za pola sata, pa kako ispadne, a mi smo tu da a capella pevamo hvalospeve, grdno se varaš...
Mica

Miko

Quote from: "komunjara"ja stvarno ne znam u čemu je problem

U neozbiljnosti.
Čak i low-scum wannabee poput mene zna da pisanje nije nešto što se otaljava "za pola sata".
Ako roknem na konkursu za pripovetku ili noveletu, znaću da to nije zbog toga što se nisam trudio.
Da je BOGI uložio pola sata u to da pročita svoje "delo" i prepravi brljotine, sada bi smo pričali o koječemu drugom a ne o pravopisu i elementarnom poštovanju prema čitaocima.
Ko što reče Boban (long may he hold court; long may he shit light on the heads of the damned), svako ima pravo da napiše lošu priču. Ali TRUD je ono što se računa. Iskreno, ne vidim se da se BOGI nešto naročito trudio.
Zašto bi se iko onda trudio da ga pohvali ili pokuša da nađe nešto dobro u njegovoj priči?

Quote from: "komunjara"zaista nemam pojma šta da napišem a da vi ne kvotirate i šuknete mi ga onako profesorski

Touche!  :evil:
Ali tu nema pomoći. :evil:

Quote from: "komunjara"Jel BOGI tražio da mu neko pročita priču nije

Jeste

Quote from: "komunjara"ćućete vi još za BOGIja
garantiram vam

Oh, I like this one!
Komunjaro, you are THE BEST!

taurus-jor

:o
E Komunjaro. Nemo' se nervirash bash toliko.
Nisi autor price. Ne budi Bogiju drveni advokat.
Zar ne vidish da se ON SAM ne javlja?
Mudro covek chuti. :lol:
Sto bi njega guzili kad mogu TEBE.

Jos nesto. Zavrsio sam prava i bavim se novinarstvom - bas kao i ti. U oba zanata, pravilno baratanje RECIMA trebalo bi da bude svetinja. Ali ja stvarno ne znam da li sam u zivotu video vishe polupismenih novinara ili pravnika.

Posedovanje diplome pravnika ili pohadjanje kursa zurnalistike nije nikakva garancija pismenosti. Ma nicega nije garancija. Moze da me ubedi samo ono sto vidim na delu.

Sto se Bogey Mana tice:
Nadam se da dobricina pishe neku novu pricu, bolju od ove.
Ako je hteo da me prica nasmeje, pa nasmejala me je - njena polupismenost, koja odaje aljkav odnos autora prema delu.
To ti je kao kad se na svecanosti pojavis prljav, smrdljiv, razdrljen, sa otkopcanim slicem i nepodrezanim noktima. Previshe, cak i za pocetnika!

Taurus-jor prepisuje Bogiju po tri hrkljusha pre svakog obroka, kako se vishe ne bi brukao.

Elem, sada malo sushtine:
Quote from: "Bogi The Japanac"Pa to nebi bilo lose, imao bi 39 godina, a pouzdano zna da ce umrijeti prije 40-te. Zna, jer mu je jedna vracara rekla na nekom od onih tuznih septembarskih vasara. Pouzdano. A I nebi bilo lose to, da umre. Ionako je ovaj zivot sranje. Ali ipak je sada samo prokleta 2003.goidna.
,,Ma jebena japanska tehnika,bacam ovaj sat u smece!"
Meni je japanska tehnika sasvim u redu. Bar meni. A I sat je u redu.
Ustaje uz obilno cesanje po preponama. Jedna od stvari koje on naziva ,, zivotni uzitak". E,pa, pocesi se dobro, uzitaka nece biti jos puno.

Kome to MENI? Koliko sam ja uspeo da shvatim, ova price ide iz trecheg lica?

Drugo, izbegavaj korischenje motiva zbog kojih ti prica koliko sutra moze delovati zastarelo. Da li je pominjanje Dzordza Busha neophodno za ovu pricu? Da li je bitno da smrtonosni virus bude bash SARS? Mora li virus da poseduje ime da bismo zakljucili da on ubija sve po spisku?

Klasicna greska u pisanju je objasnjavanje ociglednog i dobro poznatog.

Pohvalno: stil ti je lak i nepretenciozan. Ako ches da psujesh, dobro razmisli o sledechim pitanjima:
- Da li psuje pisac/pripovedac?
- Da li psuje odredjeni lik?
- Shta se psovanjem zeli postichi?
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Truba

dosta ljudi je nepismeno

ALI samo kod novinara dolazi na vidjelo jer im je to javni posao
doktori
profesori na fakultetu
stomatolozi itd

svi govore htjeo  i slične gluposti

da ne pričam o fudbalerima (u našoj lizi :x )

ko želi bit će pismen
ja imam dva pravopisa i kada u nešto sumnjam samo prelistam i nađem traženi problem

ja ne idem na kurc (znam da je s) žurnalistike već na fakultet koji traje 4 godine i imam 44 predmeta da položim :x
Bogu hvala ostalo je još 9 komada i fraj

BOGI

Eh, ovako ljudi moji.
Prvo, nisam se javljao jer sam mislio da niko nece kritikovati moj tekst. Kontam, kad nisu vec dva dana nista napisali, nece nikada. Zamislite mog iznenadjenja kada ugledah 2 strane topica! Nego, dosta o tome.
Drago mi je da sam "izbombardovan" od strane koliko-toliko strucnih ljudi. Pomalo sam razocaran sto su kritike uglavnom usmjerene na gramaticke greske, koje ja vise pripisujem nestrucnosti u radu na tastaturi, negoli nepoznavanju gramatike. Nije da se pravdam, grijesio sam puno(to sam tek sada uvidio, i hvala za to  :) ).
Sto se tice vasih teorija tipa "nepostovanje citalaca", ja bih rekao da nije rijec o nepostovanju, vec nedostatku vremena za korekcije teksta. E sad ce jos jedno bombardovanje u stilu: "Pa zasto si okacio tekst dok ga nisi ispravio do kraja?"Pripisimo to mojoj mladosti(imam "samo" 17 godina :)) i mom neiskustvu u ovim vodama. Sve sto sam ja zelio je da cujem vase misljenje o tome da li imam talenat(ali neko rece da ima "milion pisaca sa dobrim idejama"), i da li vam se dopada moj stil pisanja. Vidim, psovke su uticale dosta negativno na vas, ali, po meni, to je neophodno za pricu.
"U kojem licu se odvija prica?"
Pa ja sam i mislio da to bude car cijele price, to ispreplitanje glasova u njegovoj glavi(s tim sto sam ja, pisac,  jedan glas).
Dakle, ponavljam, izvinjavam se jos jednom na greskama koje sam "neiskusno" pocinio, i zahvaljujem se svima koji su kritikovali, a najvise onima koji su mi pruzili podrsku.
Za Ghoula:Na www.stripovi.com sam postavio tvoju biografiju, pa tek poslije saznao da se ti ovde krijes pod ovim nickom. Ako te bas interesuje, na gore navedenoj adresi mozes naci taj tekst(skinut isto sa jednog sajta).
Hvala jos jednom, i ako neko ko nije kritikovao stil vec samo gramatiku moze da zanemari te "rookie greske" i ostavi svoju :pravu" kritiku, bio bih mu vise nego zahvalan.
P.S. Nikada nebih "neodgovorio" na kritike, pa makar iako su ovakve kakve jesu.

taurus-jor

You naughty boy!
Ok. Proshao si shpalir.
Budi pazljiviji ubuduche. :lol:
Ljudi che ovde dobiti srcku.

Gramatika: ubuduche OSNOVNO da bi te ljudi citali.

Psovanje: smeta nepromisljena upotreba a ne upotreba sama po sebi (pogledaj sta ti je Spajder napisao). Neki ljudi se psovanjem sluze ubedljivo, i ono tada radi u njihovu korist. Citaj takve pisce i analiziraj njihove postupke. Probaj, za pocetak, sa Bukovskim. Ili Stivenom Kingom. Pogledaj kada i kako on psuje.

Mudro je i ono sto ti je porucio Ghoul: ne psuj bez prave potrebe.

Korischenje prvog lica u prici - ovakvoj, kakva je postavljena, iz trecheg lica - nema nikakvu dramatursku ulogu. Deluje egzibicionisticki i pretenciozno. I sto je najvaznije: ne ostavlja na druge utisak koji si ocekivao. Nesto si hteo da postignes, ali si upotrebio pogresnu alatku.  

Stil: manje je uvek vishe. Izbegavaj suvishne reci.

Za ostalo chu citirati konstruktivnu, krajnje dobronamernu (i realnu) ocenu tvoje price koju je dao kolega Spajder.

Quote from: "Spider Jerusalem"OK, my two cents oko price:

Sta mi se svidja:

Psovanje. Rasterecuje naraciju, a buduci da je glavni lik opusten dobro pase (ne travu, nego cipela, za ljubitelje domacih slova). Jeste folirantski, ali nekako funkcionise.

Brzina naracije i nezaustavljanje na iscrpnim opisima. Valjda bas zato sto si neiskusan pripovedac stil je brz, odsecan, u kratkim, zucnim pokretima. To nije lose. Nisi tip na koga je previse uticao fantasy, pa ne opisujes svaku granu svakog jebenog drveta svake jebene sume kroz koju tvoj jebani junak prodje. Ima par nifty touches.

Sta mi se ne svidja:

Konfuzija radnje. Precesto mi uopste nije jasno sta se tu jebeno dogadja. Kraj vecine scena resen je na brzaka, sto bi se reklo - sabajle. Pritom, ugao naratora potpuno je neresen. Ko prica ovu pricu??

Neuverljivost situacija. Tesno vezano za ono gore. Prevelika drama, nikakav lik, nepretencioznost punchline price koja osim panchlajna ne nudi gotovo nista drugo. Dani Siriusa odavno su prosli, sinko. Neki ljudi vec deceniju pisu ozbiljan SF.

Generalna nepismenost. Ovo se relativno lako moze resiti, ako se ikad nateras da pogledas malo u neke knjige iz srpskog jezika za osnovnu i srednju skolu. U suprotnom, svakoga ce boleti kurac (a tako i treba da bude) da li si ti nekakav barbaro-genije spisalackog stvaralastva ako ne znas gde ide tacka, zarez, i ako padeze koristis po principu randoma. O stilskim nedoslednostima da i ne govorimo.

Overall: it's a mess, it's mostly shit, ali necega tu jos moze i da ima, ako te cela stvar zanima i ako resis da joj posvetis nesto vremena.

Dva saveta: Misli o izborima koje mozes da napravis. Prevashodno oko toga kako i iz kog ugla zelis nesto da ispricas, onda i oko toga kakve ces izbore praviti kad se za jedan nacin naracije odlucis.
I:

UVEK uradi second draft.

Nadam se da je bilo dovoljno.
Kad che sledecha prica?
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

BOGI

Sta, zar bi iko procitao jos jednu moju pricu?!
Kao sto rekoh, ovo mi je bila prva, i sama je naletila, pa ce valjda i druga doci sama po sebi, kad joj bude vrijeme... :?

johnson bronson

e bogi, nemoj sad da stanes. pusti kritike.

Fantom Tenej (1492-2003)

Bogi ode u Ameriku da igra basket. Strašan pisac, ako se vam čita još nešto njegovo, pročitajte strip Zločin i kazna (Pod suncem), dasa ga napravi ekskluzivno za mene i konkurs, za 10 minuta pretpostavljam i khm khm ubije mi lika kojeg crtam. Jebeno. Šta sad da radim da mogu nastaviti crtanje serijala, izmišljam resurekcije? BOGI ako ovo čitaš, javi se pa da nastavimo Čelikove avanture. :wink:

BladeRunner

Ja sam sve samo ne kriticar. Zato je ovo vise kao neko moje
misljenje nego kritika. Bicu iskren (a to valjda i zelis), i nadam se ne
grub. U svakom slucaju, samo opusteno, nece da boli :)

Prvo : Nauci da koristis Word. Ne mogu da ne primjetim iritantno veliko
slovo I koje se javlja kao posljedica correct funkcije u Word-u (ja,
doduse, koristim Linux i Open Office). Zasto se ovo javlja? Zato sto ti je
ukljucena auto correct funkcija koja veznik 'i' tumaci kao zamjenicu 'I'.
Dakle, ubuduce koristi najprostiji Word Pad ili nauci Word (ili predji na
Linux, u kome imas Emacs i OO, nego da ne skrecem sa teme).

Drugo : Gramaticke greske su brojne. Recimo Sunce se pise velikim
slovom. Imas i mnoge greske u kucanju (raprodaje umjesto rasprodaje
itd.). Vidi se da ovo sto si napisao odmah poslao na forum, sto je jako
lose. Savjet za ubuduce : Kad nesto napises, pusti ga da odstoji dan-dva, pa
mu se opet vrati. Moras da iscitas ono sto si napisao bar 5 puta prije nego
sto odlucis da je gotovo. Ako nemas strpljenja za to, kako onda ocekujes da to
strpljenje ima onaj ko to treba da procita (tvoj potencijalni citalac,
tj. mi). O ovome imas dobar Hemingvejev esej, u kome on kaze da je ispravka
najtezi dio teksta. Naravno, mozda se desi da i poslije 5 citanja ti odlucis
da nista ne promijenis (ko zna, mozda si toliko dobar), ali nakon 5 puta
greske u kucanju se rapidno smanjuju. Mozda se provuce jedna - dvije, ali
ovoliko ne sigurno.

Trece : frekventnost rijeci koje koristis zabrinjava. Nema veze sto su
to izvodnice glagola jebati (moze da bude i : Tratincica), postavlja se
pitanje (be)smisla tolikog ponavljavanja. Ako nemas osjecaj za ovo (koji se
stice citanjem), nauci da koristis Word (opet) koji ima funkciju koja
prebrojava ucestalost pojavljivanja rijeci. Kad vidis da se nesto javlja vise
od 10 puta, a da nije veznik ili imenica, trazi sinonime.

Cetvrto : Covjek je izgledao kao da ima 35 godina, a slavi 40-i
rodjendan. Shvatam ja da je to moguce, ali se postavlja pitanje zasto si nam
uopste rekao da izgleda kao da ima 35 godina, kada ces nam jednu recenicu
kasnije reci da ima 40? Ovo je sitna greska, ali ovog tipa ih ima mnogo. Dobra
stvar : ovo se lako ispravlja iscitavanjem, i da si procitao svoju pricu 3
puta, ovo bi sigurno ispravio. Na istom tragu i ono : Hiljade mrtvih, svijet
je pred kolapsom. Da bi se dogodio kolaps o kome ti pricas, moras da ih ubijes
par pola milijarde. Na hiljade ih umire svakog dana i nikoga pretjerano nije
briga. Inace sama ta bioeticari fora je nelogicna. Pogledaj ono : "Svijet je
pred kolapsom", pa recenica ispod : "Svijet je pred ujedinjenjem". To se NE
dogadja, a vjeruj mi da je svijet vec imao takva iskustva (kuga, rat zute
groznice, grip 1912 itd.).

Peto : Svidja mi se pritajena duhovitost u opisima. Recimo, recenica sa
kadilakom ciji bi zvuk trebao da istrazi Dilan Dog je bas simpaticna. Ili ono
: "I ja bi bio nesrecan da slavim svoj rodjendan kod Joe-a". Nagovjestaj
zacetka stila. Losa stvar : ponekad pretjeras. Recimo, kad sam komentarises
pricu koju pricas. Recimo, kada kazes : "da, nas junak se zove Faith." To
odvlaci paznju od citanja, nikad to nemoj da radis, ako nemas uporiste u
prici.

Sesto : Ideja i pored svega nije losa, samo takav svijet ne bi trajao
uopste. Na stranu (vjerotavno nesvjesni) uticaji (cijevcice iz "Dina",
ubijanje odraslih iz "Djece kukuruza", bolest iz hiljadu i jedne price itd.),
ali se postavlja pitanje zasto cijevi, zasto kvazitrip u buducnost, hiljadu
zasto, a nijedno zato. O ovome je fino pisao Cehov, recimo kada kaze da ako
na sceni imas okacenu pusku na zidu, ona mora da opali u zadnjem cinu
(parafraziram). Sta to znaci? Pa, u svojim pricama budi logicki dosledniji,
i neka sve sto koristis bude u funkciji price, a ne urnebesnih doskocica,
psovki i slicno. Stil ti je 'brz', stvari se brzo smjenjuju, prica je
dinamicna i uopste nije dosadna. To je veliki plus.

Sedmo : Svakom mladom piscu, pa i tebi, treba dati ne ruku, nego
obadvije ruke i bubreg i jetru. Zato niposto nemoj da odustajes od
pisanja. Dalje, niko od nas nije popio svu pamet svijeta. Ovo za Word i
gramatiku ozbiljno shvati (nema pisanja bez toga), ali sto se tice nacina
pripovjedanja i svega ostalog, to je tvoj stil, kome treba malo vremena da se
razvije. Samo hrabro i ne odustaj.

P.S. Slazem se da je Mr. Spider dao odlicnu kritiku, vjerovatno najbolju i
najobjektivniju koju si dobio na ovom forumu. I uopste, bas sam se prijatno
iznenadio kritikama, mislim da su svi bili dobronamjerni, iako ti mozda na prvi pogled tako ne izgleda. Pozdrav.
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Tex Murphy

Gle gle... Baš sam tražio ovu priču i odustao nakon neuspješnih pokušaja, kad ono BUM! - pojavi se sama. Vrlo zanimljivo. Odoh da pročitam...
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Fantom Tenej (1492-2003)

Kažu a je glavna stvar kod Linuxa to što je besplatan. Nego vidim da imaju neki korisnici Linuxa problem sa pisanjem čšž slova... da li je problem zaobilazan ili je sve samo stvar navike? Možda je razlog zbrka standarda (ovde prednjači Microsoft sa svojim kvazi Centraleuropean standardima kodnih tabela, čitao sam onomad jedan italijanski page a tamo se pojavljuje slovo č. Hm. Nije to to.) Jel' vi u inostranstvu vidite čšž kad jih napišem? ŠČŽĐĆ? :roll:

johnson bronson

kad ce komunjara da postuje neki topicc pa da JA NJEMU razvodnim diskusiju!?

Tex Murphy

Zanimljiva pričica  :) Meni gramatičke greške ne smetaju toliko. Tačno je da psovanja ima previše (ako već glavni lik psuje, ne vidim razloga da to isto radi i narator), ali stil je nekako simpatično "unpolished" (kao gitara Neila Younga kad svira sa grupom Crazy Horse  :lol: ), a i one engleske upadice tipa

"Odluci je da je u pitanju samo lose pivo od sinoc, I da ce, cim stigne kod Joe-a da se umije, I spere proklete halucinacije. You wish."

su biseri  :) Podsjeća me na neke moje pričice, samo što ja ne pišem SF  :(
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: "fantom"Jel' vi u inostranstvu vidite čšž kad jih napišem? ŠČŽĐĆ? :roll:

vidimo.

sandman

Quote from: "johnson bronson"kad ce komunjara da postuje neki topicc pa da JA NJEMU razvodnim diskusiju!?

kad na FILM-u rode cinema-palachinke..

Truba

Quote from: "fantom"Jel' vi u inostranstvu vidite čšž kad jih napišem? ŠČŽĐĆ? :roll:

ja vidim čšćđž i vidim ČERILICU :idea:

Tex Murphy

QuoteBOGI mi je poslao malu ikonicu Archangela Michaela koji je uokviren i visi na zidu
podsjeća me na to da sam imao priliku komunicirati sa velikim čovjekom BOGIjem

ćućete vi još za BOGIja
garantiram vam

Back to top      

Nažalost, poslije nikad više nismo čuli za BOGIja. Nadam se da je još živ i da će biti još pričica.
Genetski četnik